教育王國

標題: 買長笛問題 [打印本頁]

作者: janice_ma    時間: 11-8-28 17:32     標題: 買長笛問題

你們是買甚麼牌子和型號的?一枝大約幾多錢?買長笛時,小朋友可否吹笛試音呢?謝謝回答先!
作者: lillymarie    時間: 11-8-28 19:30

原帖由 janice_ma 於 11-8-28 17:32 發表
你們是買甚麼牌子和型號的?一枝大約幾多錢?買長笛時,小朋友可否吹笛試音呢?謝謝回答先!

我買yamaha 好似係221, 買時$3600, 應該加咗價.
我囝囝未識吹, 所以無試, 但叫咗個職員吹一兩聲俾我聽. 如果自己識吹, 應該可以試音的.
作者: janice_ma    時間: 11-8-29 04:11

lillymarie,
謝謝回應!
還有其他朋友用其他牌子和型號嗎?

原帖由 lillymarie 於 11-8-28 19:30 發表

我買yamaha 好似係221, 買時$3600, 應該加咗價.
我囝囝未識吹, 所以無試, 但叫咗個職員吹一兩聲俾我聽. 如果自己識吹, 應該可以試音的.

作者: ilovethiscow    時間: 11-8-29 13:39

作者: janice_ma    時間: 11-8-29 17:54

ilovethiscow,
謝謝回應!
哪處買長笛比較便宜呢?計劃聖誕新年期間買。

原帖由 ilovethiscow 於 11-8-29 13:39 發表
其實 Emerson 同 Armstrong 都係很好的牌子...

Yamaha 將笛做薄了 就只是易吹得響 而且上海造.... 鍍銀差~ 以前 日本造的221 還可以

作者: hchu06    時間: 11-8-30 10:10     標題: 回覆 5# janice_ma 的文章

剛在上星期六到通利買左Yamaha 221, made in Japan, 原價 $3,200 特價$2880。店員講,Yamaha比另一隻價錢差不多o既牌子質素好,你不妨趁開學前去睇下。
作者: janice_ma    時間: 11-8-30 17:07

hchu06,
謝謝回應!

原帖由 hchu06 於 11-8-30 10:10 發表
剛在上星期六到通利買左Yamaha 221, made in Japan, 原價 $3,200 特價$2880。店員講,Yamaha比另一隻價錢差不多o既牌子質素好,你不妨趁開學前去睇下。

作者: ilovethiscow    時間: 11-8-31 12:10     標題: 回覆 5# janice_ma 的文章

作者: 小豆媽    時間: 11-8-31 12:54

原帖由 hchu06 於 11-8-30 10:10 發表

yamaha 221, 唔係日本做喎, 大6做呀 !
作者: janice_ma    時間: 11-8-31 17:35

請問怎樣知道支笛made in哪處?
作者: 龍舌蘭    時間: 11-9-1 17:23

妳去通利問, d職員會講支笛在哪裡做的.  

Armstrong-笛身厚, 所以比較重. 初學是否可以容易掌握就見人見知. 如難控制好易打擊小朋友的情緒. (個人意見)
Yamaha221就相對輕巧.

兩支我小朋友都有用.
作者: sara11    時間: 11-9-2 09:52

其實買長笛都有幾多學問,以我自己既不好經歷,最好問一D付責任既老師意見,先決定買邊類笛!通利既職員好肯解答我地問題,但好似我呢D門外漢就無咩用。我遇到既salesD意見唔夠中肯,結果我買左支好貴,又唔啱囝囝用既長笛。

另外,想請教大家,邊到有二手樂器賣呢?

原帖由 龍舌蘭 於 11-9-1 17:23 發表
妳去通利問, d職員會講支笛在哪裡做的.  

Armstrong-笛身厚, 所以比較重. 初學是否可以容易掌握就見人見知. 如難控制好易打擊小朋友的情緒. (個人意見)
Yamaha221就相對輕巧.

兩支我小朋友都有用. ...

作者: cokcok28    時間: 11-9-2 17:00     標題: 回復 2# 龍舌蘭 的帖子

My daughter aged 16 is applying for UK high school.  She has to attend an audition for 2 pieces in Flute.  One of them need piano accompaniment.  The pieces are around Grade 8 level.  Her piano teacher cannot attend the audition with her because she has commitment in church.  The date and time is 25 September (Sun) 11:30 am in Causeway Bay.  Can you help recommend a piano accompanist who knows flute well?  Please also let me have the cost estimate.  I guess 2-hour practising is needed and the attendance of around 1 hour on that day.  Many thanks.
作者: ilovethiscow    時間: 11-9-2 19:03     標題: 回復 12# sara11 的帖子

作者: ming2    時間: 11-9-3 19:21

作者: ilovethiscow    時間: 11-9-3 19:56

作者: sara11    時間: 11-9-5 10:38     標題: 回復 3# ilovethiscow 的帖子

我買左支 Sonare 既open hole, 新既導師話呀仔用呢支笛比較重!

作者: ilovethiscow    時間: 11-9-5 11:51     標題: 回覆 17# sara11 的文章

作者: 龍舌蘭    時間: 11-9-5 12:28

原帖由 cokcok28 於 11-9-2 17:00 發表
My daughter aged 16 is applying for UK high school.  She has to attend an audition for 2 pieces in Flute.  One of them need piano accompaniment.  The pieces are around Grade 8 level.  Her piano teache ...

我將老師TEL給妳, 妳們自已傾價錢及時間好嗎?
作者: sara11    時間: 11-9-5 14:43     標題: 回復 2# ilovethiscow 的帖子

hi ilovethiscow,

好多謝你既意見!
呀sir 成日話支 sonare 重,而且inline 會令囝囝d手指練完笛好痛!唉!其實我係門外漢,所以都唔知換唔換好。
另外,想請教你 Altus 日本制造既笛好唔好呢?
作者: ilovethiscow    時間: 11-9-5 15:49     標題: 回覆 20# sara11 的文章

作者: 小豆媽    時間: 11-9-5 17:32

原帖由 ilovethiscow 於 11-9-5 15:49 發表
inline or offset 都係 睇你慣唔慣...

如果買Altus... 不如買支 Sankyo or Nagahara仲好...

我覺得買乜brand的 flute都要睇埋個"用家"的 age, grade, 能力........
如果細細個, 初學, 都唔知學得長唔長, 平平地買支yamaha221都好ok了.  
因為我覺得比支"靚"到重一重的flute一個6, 7歲初學去吹, 未吹響笛頭已經話好難好攰, 唔玩lu.
要換笛, or出去比賽, 當然講究d好d啦 !
作者: ilovethiscow    時間: 11-9-5 18:04

作者: sara11    時間: 11-9-6 09:53

hi ilovethiscow,

明白!多謝你既意見!我會search 下你 suggest 果D長笛,另外又觀察多呀仔一排再決定。
但係,請問識唔識邊度 or 邊個 website 有得放長笛?我想放左支初學長笛先,thanks!

原帖由 ilovethiscow 於 11-9-5 18:04 發表
每件樂器都有佢本身O既重量...

一支長笛... 重一兩g 比較都叫重左

問題係 你覺得果個重習唔習慣...

美國笛係比較重身... 但其實唔係真係差好遠....

Sonare 一向品質唔差...

我之前去上海師範 同 第二屆東京長笛 ...

作者: fifionachan    時間: 11-9-7 16:55

可否pm埋老師既電話比我呢?!
唔該哂~

原帖由 龍舌蘭 於 11-9-5 12:28 發表

我將老師TEL給妳, 妳們自已傾價錢及時間好嗎?

作者: ilovethiscow    時間: 11-9-7 17:21     標題: 回覆 24# sara11 的文章

作者: 191169    時間: 11-10-3 22:53

請問有冇人用過大6做的Gordia長笛
作者: wongcc1976    時間: 11-10-5 14:38

............
作者: Zen    時間: 11-10-14 16:21

請教5級以上有那個相宜牌子介紹(預算15K - 20K)?對 Azumi 300RBE有什麼評語?

謝謝!
作者: yutung    時間: 11-10-19 10:25

囡囡小一, 剛學了小提琴一年, 因升小後冇時間日日练習1.5小時, 只能练0.5小時,所以退步了不少, 加上她沒興趣, 現想改學長笛(因她說她想學), 有一長笛老師說跟她的學生6-7歲一般1年就可學到3級, 會否誇張了?
長笛易學易精嗎? 日日要练幾耐?
作者: wongcc1976    時間: 11-10-20 10:18

Dear yutung

對小一生來說,最大困難是臂長、指長、和氣息的問題,這些都要打好基礎,不能急進,這會磨滅了小朋友的興趣

況且,已考了小一,距離升中還有一段頗長時間,還不用急著考什麼證書

除非小朋友天資非常卓越,小一生一年內考三級,即使過關,很多都是僅僅合格,考官見是小朋友所以手鬆一點,證書沒有顯示分數,只表示合格,學生和家長當然可以此炫耀,老師也趁機加學費,但學生內裡的底子卻是很空的

通常小學生來說,一年內完成整本“A tune a day book 1”己算不錯,可以應付到二級的音域
作者: 小豆媽    時間: 11-10-20 23:20

原帖由 wongcc1976 於 11-10-20 10:18 發表
Dear yutung

...

仲有一個問題係, 換左門牙未 ? 雖然甩門牙都吹到, 但總有dd影響.

我大女, P2的開始學flute, 依家P3準備考3級, 所以你個老師係冇呃你.  但我知有d小朋友, 係吹2個月都未吹得響個笛頭.

我總覺得學樂器, 唔好係為左考級/比拚, 當然, 考試係學習的其中一個過程, 但唔好係目的,  咁樣係對"音樂"好唔尊重的.  

每種樂器都有佢獨特的地方同難度, 冇話string難d, woodwind易d, woodwind唔只要按, 仲要用氣.  樂器係冇易臬易精的, 可以係難學難精, 什麼樂器都係唔付出, 冇收穫.

作者: jannielam    時間: 11-10-21 09:48

想問一問,學長笛是否需要背譜的?因轉了新老師,她要求亞仔要背樂譜,但以前的老師是不需要的。亞仔記憶力麻麻,所以比較吃力,考級試是否都需要背譜?
作者: ilovethiscow    時間: 11-10-21 11:21     標題: 回覆 33# jannielam 的文章

作者: ilovethiscow    時間: 11-10-21 11:22     標題: 回覆 33# jannielam 的文章

作者: jannielam    時間: 11-10-21 11:57

Thank you for your reply,佢要求小朋友背譜可能是為了應付來年的校際音樂節。我都要同老師傾傾,看看可否減少背譜,因小朋友練得很辛苦!
另外想問問,亞仔將會學中阮(在音統署學),唔知睇譜會否混淆?謝謝解答。

原帖由 ilovethiscow 於 11-10-21 11:22 發表
其實.. 一般都唔洗背譜....... 佢要求小朋友背譜係為甚麼呢????

太早去背譜... 好多時小朋友 會將譜上的detail 及 marking 都忘記~

作者: Cello093    時間: 11-10-21 15:52

如果中阮用簡譜,非但不會混淆,反會起融會貫通之效。

原帖由 jannielam 於 11-10-21 11:57 發表
另外想問問,亞仔將會學中阮(在音統署學),唔知睇譜會否混淆?謝謝解答。
...

作者: wongcc1976    時間: 11-10-23 21:49

原帖由 jannielam 於 11-10-21 09:48 發表
想問一問,學長笛是否需要背譜的?因轉了新老師,她要求亞仔要背樂譜,但以前的老師是不需要的。亞仔記憶力麻麻,所以比較吃力,考級試是否都需要背譜? ...

即使考試,都不一定要背譜,不過背譜最大的好處,是容易發揮音樂感

我教的學生也視乎他的水準和學習態度來決定是否要求他背譜

記著,是學生有一定基礎下,要求他背譜,會對他樂感有一定的提昇,而不是學生吹得不好之下,你迫他背譜, 就自然一定吹得好,不要本末倒置
作者: wongcc1976    時間: 11-10-23 21:54     標題: 回復 36# jannielam 的帖子

Dear jannielam       

以我所知,音統處學中樂,初學時都會用五線譜,這是很多年前的事,不知現在是否這樣,其實我不太認同的

如果用簡譜,不用擔心,不會與現在學西樂的五線譜混淆的。
作者: yuetmama    時間: 11-10-24 00:24

各位:

我中一的囡囡也想換長笛, 她已考了5級, 請各位有識之士賜教可考慮什麼牌子和型号! 大概是什麽價錢呢? 6千元可以嗎?

今天到沙田 Tom Lee 看過, 只看到 Yamaha YFL 211/2, 311/2, 371/2, 381/2 ...471H/2, 價錢由 $3,600 至 $9,900。 你們先前提的 Armstrong, Emerson, Sonare, Sankyo.... 也不見, 請問在那裏買呢?  

還有一個惱人問題,請問 cool 牙會否影响吹長笛呢?

Thank you very very much!

無知門外漢媽咪上

原帖由 Zen 於 11-10-14 16:21 發表
請教5級以上有那個相宜牌子介紹(預算15K - 20K)?對 Azumi 300RBE有什麼評語?

謝謝!

作者: yuetmama    時間: 11-10-30 17:53     標題: 回復 1# yuetmama 的帖子

Can anyone help??

作者: Zen    時間: 11-10-31 11:16

yuetmama,

我囡的長笛老師意見:Yamaha的長笛,價錢平貴只是在於笛頭/笛身是甚麼材料做,但手工一樣,即平與貴在音質方面無分別.所以不建議購買.

牙齒矯正對吹笛影響不大.

原帖由 yuetmama 於 11-10-24 00:24 發表
各位:

我中一的囡囡也想換長笛, 她已考了5級, 請各位有識之士賜教可考慮什麼牌子和型号! 大概是什麽價錢呢? 6千元可以嗎?

今天到沙田 Tom Lee 看過, 只看到 Yamaha YFL 211/2, 311/2, 371/2, 381/2 ...471H/2, 價錢 ...

作者: yuetmama    時間: 11-11-2 16:47     標題: 回復 1# Zen 的帖子

Zen,

Thanks a lot for your sharing.

I better ask my girl's school flute teacher to recommend and advice before making further investment in the new flute. : )
作者: ilovethiscow    時間: 11-11-2 19:36     標題: 回覆 42# Zen 的文章

作者: Zen    時間: 11-11-3 09:29

我非這方面專長,所以不清楚.

我最近買的 Azumi,價錢2萬以下,笛頭日本造,笛身台灣造,要訂貨,老師說廠家接到訂單才造,所以沒有現貨.至於是否 handmade,那我不清楚了.

而 Yamaha 我相信該都是大陸制吧.

原帖由 ilovethiscow 於 11-11-2 19:36 發表
沒有手工...

因為其實 2萬以下的長笛也是機造~

作者: wongcc1976    時間: 11-11-4 10:52     標題: 回復 40# yuetmama 的帖子

Dear Yuetmama

1.cool牙初期會對吹笛有影響,因當你收緊面的肌肉時,牙肉會有些少不舒服,建議不要在臨比賽、考試前去cool牙,最好有兩三個月適應期

2.中至高級,我建議買笛頭和身都是純銀的,但按鍵不用純銀,B-foot joint,open-hole(如學生手勢仍有不正的話可用有膠塞塞著的open-hole),如他左無名指夠長,可用in-line

3.我私伙用的是sankyo,教學生是用yamaha684H,另有一枝toyama(千萬不要買),是給我兒子糟質的(如頭像)
作者: ilovethiscow    時間: 11-11-5 00:48     標題: 回覆 46# wongcc1976 的文章

作者: wongcc1976    時間: 11-11-7 09:47

.....

..............
作者: yuetmama    時間: 11-11-7 20:44

wongcc1976, ilovethiscow, Zen,

Thanks a lot for your great sharing.  It helps me a lot.

I just saw Yamaha flute in Tom Lee.  Where can I buy other brands?
作者: wongcc1976    時間: 11-11-8 10:38

.....
.............
作者: ilovethiscow    時間: 11-11-8 10:42     標題: 回覆 49# yuetmama 的文章

作者: Zen    時間: 11-11-8 12:16

Pure 代購的笛超貴呢,最平的型號都要 $33000.

如果不想太貴,可以去這間問問:-

Professional Music Service:
1/F, Bai Yun Building, 10 Wai Ching Street, Jordan,
Kowloon, Hong Kong.

Tel 852) 2760 0432
...Fax 852) 2761 3060
email : [email protected]

http://www.pro-music.net/main.html

原帖由 yuetmama 於 11-11-7 20:44 發表
wongcc1976, ilovethiscow, Zen,

Thanks a lot for your great sharing.  It helps me a lot.

I just saw Yamaha flute in Tom Lee.  Where can I buy other brands?

作者: yuetmama    時間: 11-11-8 21:10

Thanks you all very much.
I can start the search now.

原帖由 Zen 於 11-11-8 12:16 發表
Pure 代購的笛超貴呢,最平的型號都要 $33000.

如果不想太貴,可以去這間問問:-

Professional Music Service:
1/F, Bai Yun Building, 10 Wai Ching Street, Jordan,
Kowloon, Hong Kong.

Tel 852) 2760 0432 ...Fax ...

作者: To_Ma    時間: 11-12-3 20:53     標題: 回復 3# ilovethiscow 的帖子

What is the different between Yamaha YFL-211 and 221?  One is made in Japan and the other one is made in China?  Which one is much better for begineer? tks.
作者: ilovethiscow    時間: 11-12-3 23:22     標題: 回復 54# To_Ma 的帖子

作者: To_Ma    時間: 11-12-4 13:49     標題: 回復 1# ilovethiscow 的帖子

Thanks alot.  Hope that my son can find more interest about it....
作者: ilovethiscow    時間: 11-12-4 14:27     標題: 回覆 56# To_Ma 的文章

作者: To_Ma    時間: 11-12-4 19:47     標題: 回復 1# ilovethiscow 的帖子

因為個型號是老師指定的要跟學校,咁我自己找資料見一般初學好像大約都是這兩型號,我自己又沒什認識,又想問下檢查個咀有冇歪是怎看的?還有其他什麽要留意?我冇乜認識真係人俾邊枝就邊枝, tks.
作者: wongcc1976    時間: 11-12-6 09:51     標題: ......

..............
作者: To_Ma    時間: 11-12-6 13:22     標題: 回復 1# wongcc1976 的帖子

tks.  應怎樣保養呢?銀會變黃吧?即使是鍍的。
作者: wongcc1976    時間: 11-12-9 09:39     標題: .....

...............
作者: To_Ma    時間: 11-12-13 07:52

原帖由 wongcc1976 於 11-12-9 09:39 發表
Dear To_Ma

每次吹完,立刻用布抹乾笛內的水,並抹乾淨笛身,耐不耐用面油紙清潔鍵的皮墊,那麼,即使不用silver polish,也可令枝笛光潔如新。
咁其實可否用水清洗的呢?(即刻抹乾佢),因為笛內的水是口水吧!?長久來計好像不衛生。如笛身已有小小變黃了,用洗銀水可以嗎?我真的是生手。
作者: wongcc1976    時間: 11-12-15 00:48

.....

...............
作者: daisy17772    時間: 11-12-18 16:54     標題: 初學flute, 揀Armstrong104,102E, Yamaha 211,221, Jupiter 511,515S

我跟我個仔一起學吹長笛, 個仔用 Jupiter 313S (Prodigy model).  我想買長笛自己吹.  哪支 flute 好d? 在Parxxx, Armstrong 104 做緊discounts, 賣 HKD3400 ah!  Yamaha 應稍貴, right?

thank you.
作者: ilovethiscow    時間: 11-12-18 22:32

作者: daisy17772    時間: 11-12-18 23:38

小豆媽 發表於 11-10-20 23:20
仲有一個問題係, 換左門牙未 ? 雖然甩門牙都吹到, 但總有dd影響.

我大女, P2的開始學flute, 依家P3準備考 ...

小豆媽:

May I ask how's Armstrong 104 and 102E?  How are they compared to Yamaha 211 or 221?

Thanks
daisy17772

作者: ilovethiscow    時間: 11-12-19 00:32

作者: daisy17772    時間: 11-12-19 00:43

ilovethiscow 發表於 11-12-19 00:32
最少人地係美國造... 唔係大陸造...
同埋 渡銀渡得好D

I thought so.  But some said Armstrong is harder to play i.e. 好似要多D氣.  Any ideas?
作者: 小豆媽    時間: 11-12-22 15:05

daisy17772 發表於 11-12-18 23:38
小豆媽:

May I ask how's Armstrong 104 and 102E?  How are they compared to Yamaha 211 or 221?

我會選 armstrong.
是否難吹 ? for大人是ok的, 應該冇問題.

作者: 小豆媽    時間: 11-12-22 15:09

To_Ma 發表於 11-12-13 07:52
咁其實可否用水清洗的呢?(即刻抹乾佢),因為笛內的水是口水吧!?長久來計好像不衛生。如笛身已有小小變 ...

講真, 如果係woodwind/brass 樂器, flute已經係"好衛生".  吹clarinet嚇死你.

千奇唔好用水洗, 因為你好難100%抹干佢, 抹唔干就大件事.  
有d little parts 會"生瘦"的.

作者: daisy17772    時間: 11-12-22 16:08

小豆媽 發表於 11-12-22 15:05
我會選 armstrong.
是否難吹 ? for大人是ok的, 應該冇問題.

小豆媽:

Can you elaborate your reasons why you would choose Armstrong over Yamaha?  Do you recommend Armstrong's model with E mechanism?

thanks again
daisy17772

作者: ilovethiscow    時間: 11-12-23 20:20

作者: 小豆媽    時間: 11-12-23 22:35

daisy17772 發表於 11-12-22 16:08
小豆媽:

Can you elaborate your reasons why you would choose Armstrong over Yamaha?  Do you recomme ...

我對flute其實都唔係好pro,
不過我覺得yamaha的水準好參差, 度銀亦度得唔係好好.
armstrong雖然冇咁common, 不過水準穩定過大6貨(Y)

有冇E-Mach, 都係睇你習唔習慣, 一開始冇, 就會慣左冇.
對初學者, 有冇都冇乜所謂.
唔同inline, 用開唔係inline轉inline就好大適應.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5