教育王國

標題: 論盡溜冰2 [打印本頁]

作者: do-re-me    時間: 11-8-30 00:23     標題: 論盡溜冰2

Hello!歡迎光臨!歡迎各位新朋友舊朋友入來傾下
作者: do-re-me    時間: 11-8-30 00:25     標題: 回覆 1# do-re-me 的文章

Chole媽,
你真係快得緊要!
作者: choleliu    時間: 11-8-30 00:25

part 1:
http://forum.edu-kingdom.com/vie ... &extra=page%3D1

等我留低條腳毛先﹗
作者: alljodesign    時間: 11-8-30 01:56

yeah~ 有part 2, 勁!!
doreme, 我近來忙交貨比老細, 仲有要搵小一, 希望9月中可以約 sugar 溜冰  

作者: Smiile    時間: 11-8-30 09:33

原帖由 alljodesign 於 11-8-30 01:56 發表
doreme, 我近來忙交貨比老細, 仲有要搵小一, 希望9月中可以約 sugar 溜冰  

Yeah...報到 ! 唔該晒do re me
我昨天都勁忙,有唔太開心事又有件勁開心事 等我做埋d呀女入學註冊手續先和大家分享
心心都想同sugar和慧慧去溜冰呀

作者: Smiile    時間: 11-8-30 09:40

大家係 <論盡溜冰2>,一起發放正能量,互相鼓勵和支持...報喜亦報憂
(1) 開心事齊齊分享 (例如轉左個好教練呀*、呀女做得好好呀...等等值得大家一起分享 )
(2) 難過事齊齊分憂
(3) 有問題大家研究
(4) 小小溫馨提示,如果是一些關於教練間敏感話題,要討論時不要開名 (而且最好已同佢無關係、分左手、還要確實他/她和現任教練沒有朋友關係包括FB)。我的理念是分左手我又無開名,講下無妨,等大家 "防範"一下 ! 如果好想講比大家知,BK還有一個好好的function --- pm
*有補充-如果轉左個好教練但舊那個又未分手喎(即係還有堂),就暫時唔好講等正式分左手先講會好d -有時唔係舊唔好 (有時jar喎,可能真係唔好架 ) 只係因為個場問題、時間問題要轉,但免得舊教練唔多開心當然未分定手唔好出聲比較好

作者: choleliu    時間: 11-8-30 09:55

smile金句﹕(而且最好已同佢無關係、分左手、還要確實他/她和現任教練沒有朋友關係包括FB)。

CHOLE D summer溜冰course完晒,有點失落,要開學,動作穩定好多。期待長假期再勞力過,回魂返中學、讀好書,香港地,讀書永遠排第一﹗

小貼士﹕做waltz jump、loop jump...最基本既jump一定要lock 實膊頭(唔識點講,問問教練),否則到五級後所有既jump有排先跳到。唔想燒$$$$大家記得提提小朋友呀﹗

作者: 小豆媽    時間: 11-8-30 10:49

我都來報到 ! ^^
alljodesign , 你都要搵P1, 我都要搵呀, 好煩, 好唔想做porfolio
作者: babycoming    時間: 11-8-30 11:17

新加入,我女學左3個月而已,4歲半
作者: cmarcus    時間: 11-8-30 13:26

小女剛比賽完Skate Asia 2011, 但只係得d獎牌,冇CERT冇名(張participation cert唔算),請問點樣向學校正明?
作者: cmarcus    時間: 11-8-30 13:28

你好,小女剛剛4歲,學左9個月,你在邊個場學? 

原帖由 babycoming 於 11-8-30 11:17 發表

作者: Mighty    時間: 11-8-30 15:58

問緊FESTIVAL WALK D高級教練私人班、但無人有時間、請問這個CASE是否都只有等、還有其他方法?
作者: choleliu    時間: 11-8-30 16:32

自己搵打字機打上去,你跟HK EVENT格式便可,我都係其他家長教。

原帖由 cmarcus 於 11-8-30 13:26 發表
小女剛比賽完Skate Asia 2011, 但只係得d獎牌,冇CERT冇名(張participation cert唔算),請問點樣向學校正明?

作者: choleliu    時間: 11-8-30 16:34

要自己走入去問,不過唔包有教練收,但問溜冰學校一定話無﹐問左等於無問﹗

原帖由 Mighty 於 11-8-30 15:58 發表
問緊FESTIVAL WALK D高級教練私人班、但無人有時間、請問這個CASE是否都只有等、還有其他方法?

作者: choleliu    時間: 11-8-30 16:35

WELLCOME!
原帖由 babycoming 於 11-8-30 11:17 發表

作者: cmarcus    時間: 11-8-30 16:39

張cert都冇位打,有冇sample? 請指教.

原帖由 choleliu 於 11-8-30 16:32 發表
自己搵打字機打上去,你跟HK EVENT格式便可,我都係其他家長教。

作者: Mighty    時間: 11-8-30 17:28

意思是要親身入去問? 我用電話問、説没有教練有時間LOR. 唔収、、、是真的無時間、還是教練選択人去教?

原帖由 choleliu 於 11-8-30 11:34 發表
要自己走入去問,不過唔包有教練收,但問溜冰學校一定話無﹐問左等於無問﹗

作者: xanax1mg    時間: 11-8-30 17:48

小女快5歲了,初學溜冰, 大家好
作者: do-re-me    時間: 11-8-30 20:11

原帖由 alljodesign 於 11-8-30 01:56 發表

搵小一簡直係好煩,仲好大壓力,你要加油!
作者: do-re-me    時間: 11-8-30 20:17

原帖由 Smiile 於 11-8-30 09:33 發表

Yeah...報到 ! 唔該晒do re me
我昨天都勁忙,有唔太開心事又有件勁開心事 等我做埋d呀女入學註冊手續先和大家分享
心心都想同sugar和慧慧去溜冰呀 ...

心心是否入大學?恭喜恭喜.唔開心的事過去了,忘記它!
作者: do-re-me    時間: 11-8-30 20:47

原帖由 小豆媽 於 11-8-30 10:49 發表
我都來報到 ! ^^
alljodesign , 你都要搵P1, 我都要搵呀, 好煩, 好唔想做porfolio

Bobo唔係同家姐讀同一間咩?
作者: do-re-me    時間: 11-8-30 20:50

我以前都問過又一城,佢地話星期六,日私人班無位,叫我自組半私人班.我搵唔倒人自組,問佢地可唔可以幫我組,佢地又話唔得.留左名等私人班,等左2年都無搵過我!黃金時間佢地唔想開私人班,團體班先賺得多.我諗佢地平日先做私人班.

作者: do-re-me    時間: 11-8-30 21:06

原帖由 xanax1mg 於 11-8-30 17:48 發表

Hello,歡迎你,你係邊個場學呀?個個場都有我地的腳印嫁
作者: Radiomama    時間: 11-8-30 21:52     標題: 回覆 7# Mighty 的文章

仔仔今年初在又一城開始上初班(4人),5月左右變semi private (2人),我覺得6歲才溜冰也ok,掌握得快d。
作者: 小豆媽    時間: 11-8-30 22:16

原帖由 Radiomama 於 11-8-30 21:52 發表
仔仔今年初在又一城開始上初班(4人),5月左右變semi private (2人),我覺得6歲才溜冰也ok,掌握得快d。

我絕對同意.  
我覺得5歲學係一個合適年齡, 至少個小朋友大d, 自己保護意識強d, 又唔會發左din咁周圍gi.

我唔明why依家d家長真係要早到3歲就要佢去學花式, 真係對自己對同場人都危險.

作者: 小豆媽    時間: 11-8-30 22:19

原帖由 do-re-me 於 11-8-30 20:50 發表
我以前都問過又一城,佢地話星期六,日私人班無位,叫我自組半私人班.我搵唔倒人自組,問佢地可唔可以幫我組,佢地又話唔得.留左名等私人班,等左2年都無搵過我!黃金時間佢地唔想開私人班,團體班先賺得多.我諗佢地平日先做 ...

sure 啦 !!!!
一個私人收你$900
一個團體收你 $700 x 8
條數好come計呢 !
作者: 小豆媽    時間: 11-8-30 22:20

原帖由 do-re-me 於 11-8-30 20:47 發表

Bobo唔係同家姐讀同一間咩?

我當然係想3姊弟都同一間啦 ! 不過要interview 丫麻, 唔包一定收呀 !
作者: Smiile    時間: 11-8-30 22:42

原帖由 do-re-me 於 11-8-30 20:17 發表

心心是否入大學?恭喜恭喜.唔開心的事過去了,忘記它!

係有一間我們好想佢入的學校收了她,又可以讀佢鍾意的科目,不過明顯學校對佢有期望,佢要好努力。
唔開心的事,其實要D時間,不過我相信我和爸爸的愛及支持也很重要。
作者: Smiile    時間: 11-8-30 22:45

原帖由 小豆媽 於 11-8-30 22:16 發表

我絕對同意.  
我覺得5歲學係一個合適年齡, 至少個小朋友大d, 自己保護意識強d, 又唔會發左din咁周圍gi.

我唔明why依家d家長真係要早到3歲就要佢去學花式, 真係對自己對同場人都危險. ...

無錯,其實太細個,對自己和同場的人都有危險,因為如果在乎識與唔識之間的人,趕不切避個小朋友,撞到佢個心都會唔開心
作者: Smiile    時間: 11-8-30 22:45

原帖由 小豆媽 於 11-8-30 22:19 發表

sure 啦 !!!!
一個私人收你$900
一個團體收你 $700 x 8
條數好come計呢 !

你心水好清
作者: do-re-me    時間: 11-8-30 23:39

原帖由 小豆媽 於 11-8-30 22:16 發表

我絕對同意.  

我唔明why依家d家長真係要早到3歲就要佢去學花式, 真係對自己對同場人都危險. ...

而家興7個月大就去學英文啦!
作者: choleliu    時間: 11-8-30 23:41

睇定目標,捉住個教練問﹕請問你有無時間or可唔可以教我小朋友?

咁上下啦,要自己多加留意,隨緣﹗
原帖由 Mighty 於 11-8-30 17:28 發表
意思是要親身入去問? 我用電話問、説没有教練有時間LOR. 唔収、、、是真的無時間、還是教練選択人去教?

作者: choleliu    時間: 11-8-30 23:42

原帖由 xanax1mg 於 11-8-30 17:48 發表

作者: do-re-me    時間: 11-8-30 23:43

歡迎,你係邊個場學呀?
作者: do-re-me    時間: 11-8-30 23:45     標題: 回覆 1# do-re-me 的文章

Chole ma,
喂,你快d解釋下咩係lock住個膊頭
作者: 小豆媽    時間: 11-8-30 23:56

原帖由 Smiile 於 11-8-30 22:45 發表

無錯,其實太細個,對自己和同場的人都有危險,因為如果在乎識與唔識之間的人,趕不切避個小朋友,撞到佢個心都會唔開心

果D青少年唔識溜, 有時為左溝女死充大頭鬼, 比佢撞親就慘. 片過對手仔真係好傷.
不過D小朋友仲狼, 有D3歲左右, 又冇大人出去陪佢, 學完叫佢自己揸個架/企鵝自己練, 我真係OMG, 我見到個細路盲中中, 驚到心都離埋, 但佢個父母只係識用i-phone影佢, 讚佢好叻, 根本唔知危險.
作者: 小豆媽    時間: 11-8-30 23:57

原帖由 do-re-me 於 11-8-30 23:39 發表

而家興7個月大就去學英文啦!

咁不如一出世就學攀石啦 !
作者: 小豆媽    時間: 11-8-31 00:20

我放左一條片, 係亞女轉1-foot spin 上FB
真係唔知點解, 轉極都唔夠圈, 又好"立", 一D速度都冇, 唔該大家指導吓 !
作者: alljodesign    時間: 11-8-31 02:44

小豆媽, 你都忙緊做 porfolio, 你返工加埋做 porfolio, 真係幾頭痛 你會同阿仔報邊幾間學校? 我呢輪都係咁做做做阿女個 porfolio, 都好緊張.... 希望大家都搵到心儀小學

smiile, "分手"呢樣嘢講得好好, 唔開名亦係好公平! 讚  不過記得pm 我呢個8 卦媽咪 我都想可以多d 上嚟分享下阿女學溜冰嘅心得, 不過佢成日掛住行, 激屎 所以我好多時只會上嚟睇下你地講嘅嘢~ (不過齋睇我都好開心, "正能量", i like it!!  仲有 "support" 呢樣嘢!! 我好鍾意 chole 媽講嘅嘢, 正!!! )

doreme, 搵小一真係好大壓力 可能我對阿女無咩野信心, 又或者其實係對自己無信心, 總之, 仲緊張過我以前搵工.... 等我快d 攪掂晒手頭d 野(job & 慧慧 porfolio), 同suger & 晴心去溜冰 relex 下

另外, 慧慧學左溜冰差不多一年, 多謝j 嘅悉心教導   , 慧姐成功考到 beta!! 不過, 就呢一年係西九觀察, 發覺小朋友係5歲或6歲以上學溜冰會好d, 因為小朋友大d, 做動作嘅技巧會掌握得好d, 亦知自己做緊咩嘢~

作者: Smiile    時間: 11-8-31 09:37

原帖由 小豆媽 於 11-8-30 23:56 發表

果D青少年唔識溜, 有時為左溝女死充大頭鬼, 比佢撞親就慘. 片過對手仔真係好傷.
不過D小朋友仲狼, 有D3歲左右, 又冇大人出去陪佢, 學完叫佢自己揸個架/企鵝自己練, 我真係OMG, 我見到個細路盲中中, 驚到心都離埋,  ...

你講得好arm,有d青少年唔識溜,自己都唔穩陣,重要拖住個女仔,個女仔又 "懶"驚尖叫(我女話好驚人在溜冰場尖叫)、個男仔向後溜,講真有時真係好驚佢地2個一齊跌------佢地ge事,但最慘撞親d細 !
作者: Smiile    時間: 11-8-31 09:50

原帖由 alljodesign 於 11-8-31 02:44 發表
小豆媽, 你都忙緊做 porfolio, 你返工加埋做 porfolio, 真係幾頭痛 你會同阿仔報邊幾間學校? 我呢輪都係咁做做做阿女個 porfolio, 都好緊張.... 希望大家都搵到心儀小學

smiile, "分手"呢樣嘢 ...

Profolio最緊要有的內容我諗大家都知,不過原來好多學校都注重家長有沒有觀察小朋友各方面的發展,然後從Profolio中表達出來。好多家長都習慣把小朋友的相片、證書成績表推薦信放入去,呢d唔少得,不過要profolio可以放多一點家庭點滴,會吸引一d。我之前為一間直資學校接見小一新生,最吸引我的是profolio內有小朋友的生活片段,各花入各眼,不過我認識一些校長都很認同。
因為佢地都覺得,如果父母願意用心培育、觀察孩子的成長,會容易促成家校合作。還有,學校的宗旨,家長一定要清晰,在profolio中選一些片段支持這個宗旨。
當然還是離不開小朋友的 "成就",因為香港讀書真係玩一個 "分數"遊戲,面試中這一環起碼佔了70%。
作者: 哈比    時間: 11-8-31 10:11

我囡囡在 Rink 學咗7個月,
仍然 walk 咁...

請問一般要學幾耐,
才可以自自然然咁 skate 呢?
作者: Smiile    時間: 11-8-31 10:21

原帖由 alljodesign 於 11-8-31 02:44 發表

alljodesign,我十分認同你,J好悉心教學生。其實如果有日晴心stop西九,一定不是教練問題 (反而好唔捨得),只係個場問題。所以無論慧慧或心心沒有跟呀J都一定不算是 "分手" (因為應該都係有朋友在另一個場一起學/時間問題才要stop),而且我們會去找呀J玩,對嗎 ?
最重要係我覺得J真心愛護學生,好鍚D學生,所以你講得好arm,J係一個好好的教練。這個暑假,晴心在西九場識到心怡(都係J的學生,好搞笑J想心怡同晴心玩,心怡又想,晴心又想,但兩個唔敢出聲,後來唔知點識左 ),心怡和晴心都好friend,練完會一齊買雪糕一齊走(不過都係一星期一次  )。
其實我也要多謝你 最初我不太認識J,幸好你告訴我J很好很鍚學生,讓我有信心讓心心繼續跟J學。以我知道,J也很疼愛慧慧架 !
*呢個係分享開心事的例子 --- 繼續發放正能量,多欣賞多感恩

作者: Mighty    時間: 11-8-31 11:46

其実我係平日的下午、昨日氷場回電説有教練教LA,不過我要求高級COACH,這個有時間的只是普通教練。 但後来問個女這個是否OK,原来之前団体班時有教過女女、女女説OK. 我想我会暫時先同這位学住先。 
其他感想: 宜家D家長、真係太早谷小朋友学野、我都覚得5歳其実先OK.  3歳真太早了。

原帖由 do-re-me 於 11-8-30 15:50 發表
我以前都問過又一城,佢地話星期六,日私人班無位,叫我自組半私人班.我搵唔倒人自組,問佢地可唔可以幫我組,佢地又話唔得.留左名等私人班,等左2年都無搵過我!黃金時間佢地唔想開私人班,團體班先賺得多.我諗佢地平日先做 ...

作者: 小豆媽    時間: 11-8-31 12:52

小豆媽, 你都忙緊做 porfolio, 你返工加埋做 porfolio, 真係幾頭痛 你會同阿仔報邊幾間學校? 我呢輪都係咁做做做阿女個 porfolio, 都好緊張.... ..

我係仲未開始做 !!!!!
我好唔想做.
其實, 好side時間 !
作者: choleliu    時間: 11-8-31 15:01

下次叫chole學比你睇,唔識講﹗

原帖由 do-re-me 於 11-8-30 23:45 發表
Chole ma,
喂,你快d解釋下咩係lock住個膊頭

作者: choleliu    時間: 11-8-31 15:10

初學係咁上下,唔差喎。但當然唔係最好,有待改善。第一,上身要廷直d,有少少曲。第二,要lock實膊頭放landing。第三,收腳後收緊踩落去就,會sh sh聲轉,踩岩位練多d就得。

原帖由 小豆媽 於 11-8-31 00:20 發表
我放左一條片, 係亞女轉1-foot spin 上FB
真係唔知點解, 轉極都唔夠圈, 又好"立", 一D速度都冇, 唔該大家指導吓 !

作者: choleliu    時間: 11-8-31 15:29

我個人唔鐘意轉彎講野﹐呢樣係我最衰既性格。

作者: choleliu    時間: 11-8-31 15:33     標題: 回覆 42# 哈比 的文章

哈比﹕小朋友細個學係要燒下銀紙﹗
作者: Smiile    時間: 11-8-31 15:52

原帖由 choleliu 於 11-8-31 15:29 發表
我個人唔鐘意轉彎講野﹐呢樣係我最衰既性格。

我都alljodesign一樣諗法,都覺得你講野好正...Like !
唔轉彎講,又唔係衰,不過講真我對住心心的老師我又唔熟的話,我唔敢直接。
作者: Smiile    時間: 11-8-31 16:00

原帖由 choleliu 於 11-8-30 09:55 發表
smile金句﹕(而且最好已同佢無關係、分左手、還要確實他/她和現任教練沒有朋友關係包括FB)。

CHOLE D summer溜冰course完晒,有點失落,要開學,動作穩定好多。期待長假期再勞力過,回魂返中學、讀好書,香港地,讀書永遠 ...

香港地--讀書永遠第一 無人會反對 ! 今個summer其實心心都沒有特別加堂加練習,反而少了因為佢之前發燒病了半個月,我都希望遲些break term心心可以多些練習,不求大進步只求不要退步
祝chole有個開開心心的中學生活好開始
作者: Smiile    時間: 11-8-31 16:10

原帖由 Mighty 於 11-8-31 11:46 發表
其実我係平日的下午、昨日氷場回電説有教練教LA,不過我要求高級COACH,這個有時間的只是普通教練。 但後来問個女這個是否OK,原来之前団体班時有教過女女、女女説OK. 我想我会暫時先同這位学住先。 
其他感想: 宜家 ...

我只是有個疑問 : 點解你要堅持高級教練 ? 我女的教練不是高級教練,但我真係覺得都ok,我不知你女女學到FS幾,不過其實細個學+不是太高GR,普通教練都好好。最緊要個教練有沒有愛心、有耐性 "執"小朋友的動作。我知道有個女教練在某一個場係屬於SC,我朋友的女女之前就係跟她,好HEA好求祈,我都見過佢幫小朋友上課,真係唔多 "執"動作,好求祈,無笑容 ! 我真係覺得好彩我女唔係跟佢,就算每堂平20%都咪搞 !(何況每堂貴20%架)
當然如果跟著一些SC有心機,例如Elements的V教練 (10級),真係可喜可賀啦 ! 我由衷為那些小朋友開心
作者: Mighty    時間: 11-8-31 19:57

女児只是非常初級。  曾経有個ICE SKATING好好的MUMMY話、銭不是差好遠、有就応該選択高級COACH.  我本人完全不識ICE SKATING,只是覚得銭差不遠的概念也対的。 所以就専注問高級教練。  今日再同女児説、她非常興奮、説喜歓我找到的教練。 希望尽快開始。所以不猶疑了。  謝謝提点。
作者: 小豆媽    時間: 11-8-31 21:01

原帖由 choleliu 於 11-8-31 15:10 發表
初學係咁上下,唔差喎。但當然唔係最好,有待改善。第一,上身要廷直d,有少少曲。第二,要lock實膊頭放landing。第三,收腳後收緊踩落去就,會sh sh聲轉,踩岩位練多d就得。

...

佢就係欠左"收腳收緊拉直個人踩落去" 果吓 !!!!!!!
佢係知道點樣會出現轉到"fa fa聲"果吓, 佢就係唔比佢出現, 佢話好驚.  
我上兩星期在elements搵 "V" 執左2堂果時, 由於亞女在陌生"V"面前好聽話, 所以係轉到幾次fa fa 聲的, 不過返回自己地頭, 就冇左lu.   landing亦都係佢最最最hea的一環.

作者: choleliu    時間: 11-8-31 21:34

多謝晒﹗其實有d擔心佢返中學(童黨),又要兼顧溜冰。

原帖由 Smiile 於 11-8-31 16:00 發表

香港地--讀書永遠第一 無人會反對 ! 今個summer其實心心都沒有特別加堂加練習,反而少了因為佢之前發燒病了半個月,我都希望遲些break term心心可以多些練習,不求大進步只求不要退步
祝chole有 ...

作者: choleliu    時間: 11-8-31 21:38

真係唔係$$$既問題,但初學係唔應該搵高級教練,高級教練係真係教高級學生,教高級動作先有心機ga,否則會教得好悶。

原帖由 Mighty 於 11-8-31 19:57 發表
女児只是非常初級。  曾経有個ICE SKATING好好的MUMMY話、銭不是差好遠、有就応該選択高級COACH.  我本人完全不識ICE SKATING,只是覚得銭差不遠的概念也対的。 所以就専注問高級教練。  今日再同女児説、她非常興奮、説喜歓我找到的教練。  ...

作者: choleliu    時間: 11-8-31 21:40

克服佢啦,最多未頭暈﹗

原帖由 小豆媽 於 11-8-31 21:01 發表

佢就係欠左"收腳收緊拉直個人踩落去" 果吓 !!!!!!!
佢係知道點樣會出現轉到"fa fa聲"果吓, 佢就係唔比佢出現, 佢話好驚.  
我上兩星期在elements搵 "V" 執左2堂果時, 由於亞女在陌生"V"面前好聽話, 所以係轉到幾次f ...

作者: 小豆媽    時間: 11-9-1 13:08

原帖由 choleliu 於 11-8-31 21:38 發表
真係唔係$$$既問題,但初學係唔應該搵高級教練,高級教練係真係教高級學生,教高級動作先有心機ga,否則會教得好悶。

係 !
我有個friend, 開頭搵左某場的"head coach"教佢個女初級, 亞sir堂堂悶到發瘟, 恰眼訓冇心機上呀 !
結果是是但但轉個姐姐仔都好過佢.  

FS4以上, 至少有得轉, 有得騰空跳吓, d勁亞sir先有心機教呀 !
作者: 小豆媽    時間: 11-9-1 13:09

原帖由 choleliu 於 11-8-31 21:34 發表
多謝晒﹗其實有d擔心佢返中學(童黨),又要兼顧溜冰。

有一樣佢鐘意的活動"拑"住佢, 唔會周圍去玩, 唔會學壞呀 !
作者: Mighty    時間: 11-9-1 15:04

多謝賜教!! 賛成、賛成。  今日交左学費了、希望個COACH有心機教LA。

原帖由 小豆媽 於 11-9-1 08:08 發表

係 !
我有個friend, 開頭搵左某場的"head coach"教佢個女初級, 亞sir堂堂悶到發瘟, 恰眼訓冇心機上呀 !
結果是是但但轉個姐姐仔都好過佢.  

FS4以上, 至少有得轉, 有得騰空跳吓, d勁亞sir先有心機教呀 ! ...

作者: choleliu    時間: 11-9-1 17:05

我都係咁諗,有'記'托,等d同學約親佢都話要去溜冰,就算去街都要趕去溜冰﹗haha...

原帖由 小豆媽 於 11-9-1 13:09 發表

有一樣佢鐘意的活動"拑"住佢, 唔會周圍去玩, 唔會學壞呀 !

作者: do-re-me    時間: 11-9-1 17:34     標題: 回復 8# 小豆媽 的帖子

Walk in $360/堂,你都好捨得
我女團體班的教練同V識左廿幾年了,而佢老婆同V是同一個師夫

作者: do-re-me    時間: 11-9-1 17:42

原帖由 Smiile 於 11-8-31 10:21 發表

alljodesign,我十分認同你,J好悉心教學生。其實如果有日晴心stop西九,一定不是教練問題 (反而好唔捨得),只係個場問題。所以無論慧慧或心心沒有跟呀J都一定不算是 "分手" (因為應該都係有朋友在另一個場一起學/時間問題 ...

不如你地叫J轉場啦!
作者: do-re-me    時間: 11-9-1 17:51

原帖由 Smiile 於 11-8-30 22:42 發表

係有一間我們好想佢入的學校收了她,又可以讀佢鍾意的科目,不過明顯學校對佢有期望,佢要好努力。
唔開心的事,其實要D時間,不過我相信我和爸爸的愛及支持也很重要。 ...

15歲入大學,仲叻過中狀元,光宗耀祖,揚威海外!心媽同心爸真係飲得杯落,一身鬆晒

作者: xanax1mg    時間: 11-9-1 18:02

原帖由 do-re-me 於 11-8-30 21:06 發表

Hello,歡迎你,你係邊個場學呀?個個場都有我地的腳印嫁

又一城, 學星期日
作者: do-re-me    時間: 11-9-1 18:02

原帖由 哈比 於 11-8-31 10:11 發表
我囡囡在 Rink 學咗7個月,
仍然 walk 咁...

請問一般要學幾耐,
才可以自自然然咁 skate 呢?

我見有些3,4歲要學一年先可以溜冰而不是行冰,他們做倒一些動作但唔流暢.所以練習是唯一的辦法
作者: do-re-me    時間: 11-9-1 18:04

原帖由 choleliu 於 11-8-31 21:40 發表
克服佢啦,最多未頭暈﹗

尾埋眼米得lor
作者: do-re-me    時間: 11-9-1 18:21

原帖由 xanax1mg 於 11-9-1 18:02 發表

又一城, 學星期日

我地有3個囡囡都在又一城學,你小朋友係男仔or女仔?我女學星期六
作者: do-re-me    時間: 11-9-1 18:35

原帖由 choleliu 於 11-8-31 15:01 發表
下次叫chole學比你睇,唔識講﹗

Chole的溜冰時間有冇改變?我會來搵你.
我女學校仲未公布邊日要留在學校學興趣班(規定每人最少學一項,但不是免費的),一切由學校安排,無得簡學乜,學星期幾.興趣班唔係由自己的興趣來定,係米好奇怪?所以都唔知點安排其他野,煩!
作者: Smiile    時間: 11-9-1 22:12

原帖由 choleliu 於 11-9-1 17:05 發表
我都係咁諗,有'記'托,等d同學約親佢都話要去溜冰,就算去街都要趕去溜冰﹗haha...

好似我女咁,好鍾意畫畫、寫美術字,同學朋友約佢,佢話不如去Club house畫畫... 就算去街都心思思掛住返屋企畫畫
作者: awah112    時間: 11-9-1 22:17

作者: Smiile    時間: 11-9-1 22:21     標題: 回復 7# do-re-me 的帖子

佢淨係d數理concept好勁,可以跳班再專科讀大學,所以升得算快。一邊讀大學一邊讀IS (IB),真係share唔到太多時間去skate,不過算啦,我都諗住佢個1 foot spin等sugar教

我想起sugar的一件事,真係又忍唔住心中吶喊 : 好開心呀 希望唔好覺得我無聊啦
作者: Smiile    時間: 11-9-1 22:24     標題: 回復 4# do-re-me 的帖子

下 ? 咁又真係唔方便喎 如果學校安排的時間撞正小朋友的興趣班,點算 ? 心心以前都有叫"acceleration class"但撞ballet所以都give up
作者: Smiile    時間: 11-9-1 22:35

原帖由 do-re-me 於 11-9-1 17:42 發表

不如你地叫J轉場啦!

um...咁又對西九個場/學生唔多fair 因為未必人人也想轉場(特別住附近、又近近地),但應該跟佢那些都想佢教,而且西九就會失去一個好教練。
又咁,雖然西九個場有時D hockey真係好得人驚,之前放假去看過,練hockey猛力"stop"個下真係OMG ! 不過那兒塊冰OK,職員好好,呀女話有D教練都好好(拿,有D JAR 有D都"經典"架-但我女唔識佢地),所以呀J在西九晴心應該都會在西九但佢期待去E和Sugar/慧慧溜冰喎
作者: choleliu    時間: 11-9-2 17:53

好,話我知﹗

原帖由 do-re-me 於 11-9-1 18:35 發表

Chole的溜冰時間有冇改變?我會來搵你.
我女學校仲未公布邊日要留在學校學興趣班(規定每人最少學一項,但不是免費的),一切由學校安排,無得簡學乜,學星期幾.興趣班唔係由自己的興趣來定,係米好奇怪?所以都唔知點安排其他 ...

作者: choleliu    時間: 11-9-2 17:54

堅勁呀﹗

原帖由 do-re-me 於 11-9-1 17:51 發表

15歲入大學,仲叻過中狀元,光宗耀祖,揚威海外!心媽同心爸真係飲得杯落,一身鬆晒

作者: choleliu    時間: 11-9-2 17:56

原帖由 awah112 於 11-9-1 22:17 發表
新加入,阿仔6歲.

作者: Smiile    時間: 11-9-2 22:14

原帖由 choleliu 於 11-9-2 17:54 發表
堅勁呀﹗

謝謝chole媽,chole過了2天中學生活,開心嗎 ? 好好笑,我7月初同心心說過chole (話佢skate好叻),佢問幾年班,我話升F.1。昨晚佢突然問: 唔知chole習唔習慣中學生活 我第一個反應都唔知佢原來係講你個寶貝女
但...呀女開始分配唔到時間
作者: do-re-me    時間: 11-9-2 23:41

原帖由 awah112 於 11-9-1 22:17 發表
新加入,阿仔6歲.

歡迎加入,你係邊度學呀?
作者: do-re-me    時間: 11-9-2 23:52

原帖由 Smiile 於 11-9-1 22:24 發表
下 ? 咁又真係唔方便喎 如果學校安排的時間撞正小朋友的興趣班,點算 ? 心心以前都有叫"acceleration class"但撞ballet所以都give up

撞時間?學校緊係要你遷就佢啦!時間都未係大問題,最大問題係學完興趣班無校車!要返工的媽媽唔知點算,就算有工人,都唔係個個住近學校
作者: do-re-me    時間: 11-9-3 00:00

原帖由 Smiile 於 11-9-1 22:21 發表
佢淨係d數理concept好勁,可以跳班再專科讀大學,所以升得算快。一邊讀大學一邊讀IS (IB),真係share唔到太多時間去skate,不過算啦,我都諗住佢個1 foot spin等sugar教

我想起sugar的一件事,真係又忍唔住心中吶喊 :  ...

Sorry, Sugar唔可以教你,因為唔知點解,佢又退步左.上星期都做得唔錯,但今日又做唔番.不如叫Chole教大家
作者: choleliu    時間: 11-9-3 00:31

開心呀,識到好多朋友,最攪笑係學校有小食部(小學沒有),又買燒賣、又買野飲,放學食埋雪條, 一個早上食咁多野,發現新大陸﹗

原帖由 Smiile 於 11-9-2 22:14 發表

謝謝chole媽,chole過了2天中學生活,開心嗎 ? 好好笑,我7月初同心心說過chole (話佢skate好叻),佢問幾年班,我話升F.1。昨晚佢突然問: 唔知chole習唔習慣中學生活 我第一個反應都唔知佢原來係講你個寶貝女:hap ...

作者: choleliu    時間: 11-9-3 00:33

1 foot spin一定無問題,不過smile好似FS8喎 ﹗CHOLE要請教SMILE。

原帖由 do-re-me 於 11-9-3 00:00 發表

Sorry, Sugar唔可以教你,因為唔知點解,佢又退步左.上星期都做得唔錯,但今日又做唔番.不如叫Chole教大家

作者: Smiile    時間: 11-9-3 09:39

原帖由 do-re-me 於 11-9-2 23:52 發表

撞時間?學校緊係要你遷就佢啦!時間都未係大問題,最大問題係學完興趣班無校車!要返工的媽媽唔知點算,就算有工人,都唔係個個住近學校

我明...如果大部份家長唔出聲 (唔出得聲),都係忍一忍風平浪靜。
我女間學校遇著類以情況,我也不用出聲,因為己有一班家長 "搞掂" !
作者: Smiile    時間: 11-9-3 09:41

原帖由 do-re-me 於 11-9-3 00:00 發表

溜冰係咁...有d動作真係會有時做到、有時做唔返
作者: Smiile    時間: 11-9-3 09:42

原帖由 choleliu 於 11-9-3 00:31 發表
開心呀,識到好多朋友,最攪笑係學校有小食部(小學沒有),又買燒賣、又買野飲,放學食埋雪條, 一個早上食咁多野,發現新大陸﹗

咁開心 ?
作者: Smiile    時間: 11-9-3 09:47

原帖由 choleliu 於 11-9-3 00:33 發表
1 foot spin一定無問題,不過smile好似FS8喎 ﹗CHOLE要請教SMILE。

生完呀女後咁多年都好少溜冰係上年去日本見到以前教我的教練 (個樣仍然好後生 )算是真正做下花式。個教練好好,即時更改了一些學生時間,比左一個鐘同我女玩 (教下佢,不過我女warm up了30分鐘 )那時是心心學了溜冰2個多月左右,開始學3 trun好唔穩陣又驚青(轉過去時會跌喎 ),返到香港竟然做得到。
作者: xanax1mg    時間: 11-9-3 11:51     標題: 回復 68# do-re-me 的帖子

我個都係女呀
作者: 小豆媽    時間: 11-9-3 13:10

原帖由 choleliu 於 11-9-3 00:31 發表

咁攪笑 ??????
why 小學冇小食部, 咁你呢6年都慳左唔少錢同口水.
我女當年一上P1, 有個小食部, 日日都鵝我, 想帶錢返學買乜乜乜乜, 煩死.
作者: do-re-me    時間: 11-9-3 22:24

原帖由 Smiile 於 11-9-3 09:47 發表

生完呀女後咁多年都好少溜冰係上年去日本見到以前教我的教練 (個樣仍然好後生 )算是真正做下花式。個教練好好,即時更改了一些學生時間,比左一個鐘同我女玩 (教下佢,不過我女warm up了30分鐘:badfee ...

我有個friend,佢比個女學溜冰的主要原因係佢認為keep住學溜冰大個會身材好正,有纖瘦的腰,豐滿的胸,幼長的腿.想知係米真,叫smiile出來比大家見下就知
呵呵..................
作者: Smiile    時間: 11-9-3 22:44

原帖由 do-re-me 於 11-9-3 22:24 發表

我有個friend,佢比個女學溜冰的主要原因係佢認為keep住學溜冰大個會身材好正,有纖瘦的腰,豐滿的胸,幼長的腿.想知係米真,叫smiile出來比大家見下就知
呵呵.................. ...

但係...我都見過有D人溜冰好叻又唔見特別好身材??? 唔...不過我真係高和瘦的,又唔覺得豐滿LAW,但唔關溜冰事 只係我覺得我返工返得太辛苦,長唔到肉 和我熟少少的人都應該現在我唔方瘦得去邊,唔會輕型啦(SECRET呀! )
作者: do-re-me    時間: 11-9-3 22:47

原帖由 Smiile 於 11-9-3 09:39 發表

我明...如果大部份家長唔出聲 (唔出得聲),都係忍一忍風平浪靜。
我女間學校遇著類以情況,我也不用出聲,因為己有一班家長 "搞掂" !

好多時仔女聽父母話都係無需理由,阿媽話係就係!而家諗通左,當學校係阿媽,阿媽話學咩就學咩law!是旦啦@_@
作者: Smiile    時間: 11-9-3 22:49

今日,呀女同她一位老師說了她有時在冰上驚D MUG ? 唔係跌而係一個感覺,老師又慢慢解釋了給她聽,於是心心話明天開始會慢慢克服心理困難,希望啦 !  唔係想呀女archieve d mug,只係想佢開開心心學溜冰,又可以有返d成功感
作者: do-re-me    時間: 11-9-3 22:52

哈哈,我女一年級時發現學校小食部的食物比百佳貴,自始無再要求攞錢
作者: Smiile    時間: 11-9-3 22:54     標題: 回復 2# do-re-me 的帖子

當學校係呀媽...呢個比喻--我like你 ! 其實我好細膽,好驚學校針對我女,好多時我唔出聲,如人飲水、冷暖自知,有好多事我心知就算數,唔出聲。 免得呀女在學校受難 我會心痛到死...

sugar媽,唔知點解我覺得你開心了很多喎 我想起一件事,又為sugar開心 (我好無聊)
作者: do-re-me    時間: 11-9-3 22:55

原帖由 Smiile 於 11-9-3 22:44 發表

但係...我都見過有D人溜冰好叻又唔見特別好身材??? 唔...不過我真係高和瘦的,又唔覺得豐滿LAW,但唔關溜冰事 只係我覺得我返工返得太辛苦,長唔到肉 和我熟少少的人都應該現在我唔方 ...

我都唔明點解咁secret
作者: Smiile    時間: 11-9-3 23:00

原帖由 do-re-me 於 11-9-3 22:52 發表

哈哈,我女一年級時發現學校小食部的食物比百佳貴,自始無再要求攞錢

concept不錯
作者: do-re-me    時間: 11-9-3 23:03     標題: 回覆 1# do-re-me 的文章

去溜冰前,我望住阿女換衫,佢一邊睇電視一邊著絲襪,穿上了發現有d問題,一望,原來未除短褲.除番絲襪同短褲出黎,再著絲襪,又發現有d問題,原來頭先連底褲都除埋出黎.激死!
作者: Smiile    時間: 11-9-3 23:06

原帖由 do-re-me 於 11-9-3 23:03 發表
去溜冰前,我望住阿女換衫,佢一邊睇電視一邊著絲襪,穿上了發現有d問題,一望,原來未除短褲.除番絲襪同短褲出黎,再著絲襪,又發現有d問題,原來頭先連底褲都除埋出黎.激死! ...

請問sugar現在星期幾去溜冰?
作者: ThanksMami    時間: 11-9-4 00:45

原帖由 do-re-me 於 11-9-3 23:03 發表
去溜冰前,我望住阿女換衫,佢一邊睇電視一邊著絲襪,穿上了發現有d問題,一望,原來未除短褲.除番絲襪同短褲出黎,再著絲襪,又發現有d問題,原來頭先連底褲都除埋出黎.激死! ...

WaKakakakaka笑死我喇

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5