教育王國

標題: (KTS) 2011 小三家長交流討論區 [打印本頁]

作者: j63    時間: 11-9-3 14:46     標題: (KTS) 2011 小三家長交流討論區

Dear All,

我知上年度小二交流討論區人氣唔多,好多時都幾靜下
雖然係咁,但我始終相信,係有需要有翻個小三交流區!
大家得閒都可以分享下!!
祝大家小三有個好開始!

j63

作者: voeuho    時間: 11-9-3 18:43     標題: 回復 1# j63 的帖子

Hi J63,

我嚟報到啦!
Is yr son study in 3C?
My daughter study in 3A, 大家得閒一齊分享分享!

Will u go to 中秋晚會 on coming Fri?
作者: Yanamami    時間: 11-9-4 09:01

呢度係咪應該叫2011小三....呢?  2010以為係舊年升左上P4果班添.
作者: reb619    時間: 11-9-5 09:44

我報到
作者: potatoiris    時間: 11-9-5 10:31

我都報到先..今年小朋友讀3C班..
作者: j63    時間: 11-9-5 11:44

唔該Yanamami 提點!已經改正!
原帖由 Yanamami 於 11-9-4 09:01 發表
呢度係咪應該叫2011小三....呢?  2010以為係舊年升左上P4果班添.

作者: j63    時間: 11-9-5 11:49

Hi voeuho,
係呀,我個囝in 3C班,多多指教!
中秋晚會我未肯定去唔去,我個囝就好想去!
上年您有無去?好玩嗎?
原帖由 voeuho 於 11-9-3 18:43 發表
Hi J63,

我嚟報到啦!
Is yr son study in 3C?
My daughter study in 3A, 大家得閒一齊分享分享!

Will u go to 中秋晚會 on coming Fri?

作者: j63    時間: 11-9-5 11:53

Hi reb619,
今年又有幸同你地一班,真高興!
今朝你個小愛人請我食左片香蕉乾,好好食 ,多謝晒!
原帖由 reb619 於 11-9-5 09:44 發表
我報到

作者: voeuho    時間: 11-9-5 14:44

原帖由 j63 於 11-9-5 11:49 發表
Hi voeuho,
上年您有無去?好玩嗎?

I don't want to go because the weather is so hot.  My daughter want to go, so I will go with her!!
作者: j63    時間: 11-9-5 15:52

我都係因為太熱,所以唔想去!
作者: voeuho    時間: 11-9-6 09:27

原帖由 j63 於 11-9-5 11:49 發表
Hi voeuho,
上年您有無去?好玩嗎?

Hi J63,

我同你講多多指教就真! 我以你個仔為我偶像, 去又勤力, 又成日睇書, 真好學! 我都想我個女好似你個仔咁, 我個女剩係識得睇電視同打機, 懶到死, 激氣!:-x

作者: j63    時間: 11-9-7 13:54

阿仔今日病左!! 估唔到翻得果幾日學就病! 咁快就要情病假。
作者: Yanamami    時間: 11-9-7 15:40

voeuho, j63,

請問你們還有New General Studies (2(2)) & (2(5))嗎?  轉了版, 用不到姐姐的舊書.  如果還有, 介意給我嗎?  謝謝.
作者: j63    時間: 11-9-7 16:25

dear all,

SOS
小兒今日無上學,想請問有無邊位好心人,有英文GP 我想要p.1,可否E俾我?
[email protected]
另外,乜野係數學(夜)1A?係書簿定係工作紙o黎呢?
中文選篇一,又係乜家火?要背喎?

所以無乜特別事,真係唔好唔翻學!
Thx a lot!!

j63

已解決!! 8-9-11早上

作者: j63    時間: 11-9-7 16:49

無晒喇!唔好意思!:(
原帖由 Yanamami 於 11-9-7 15:40 發表

請問你們還有New General Studies (2(2)) & (2(5))嗎?  轉了版, 用不到姐姐的舊書.  如果還有, 介意給我嗎?  謝謝.

作者: CharmaineZang    時間: 11-9-7 17:07

原帖由 potatoiris 於 11-9-5 10:31 發表
我都報到先..今年小朋友讀3C班..

有無3B同學仔呀?
作者: voeuho    時間: 11-9-7 19:40

原帖由 j63 於 11-9-7 13:54 發表
阿仔今日病左!! 估唔到翻得果幾日學就病! 咁快就要情病假。

Did he see the doctor? Take care!
作者: voeuho    時間: 11-9-7 20:12     標題: 回復 4# j63 的帖子

I want to mail Eng Gammer P. 1 to you but my daughter told me it just give to teacher. So sorry I can't help u!!

"中文選篇一"是一本短詩練習, 每板都有一篇短詩, 作者介紹和短詩背後的意思, 跟住做練習, 好似以前含英咀華, 不過多了幾條練習,did u receive it? It is very large size like Book Report.
作者: voeuho    時間: 11-9-7 20:14

原帖由 Yanamami 於 11-9-7 15:40 發表

Oh I throw it away already, sorry!
作者: j63    時間: 11-9-7 20:16

睇左醫生喇,佢食完藥就好生猛,不過藥力一過佢就謝左!!D燒又係燒下退下!不過相信無乜事。多謝關心!

原帖由 voeuho 於 11-9-7 19:40 發表

Did he see the doctor? Take care!

作者: j63    時間: 11-9-7 20:22

無要緊啦!唔該晒!個中文詩篇應該係下星期先要背俾老師聽,聽日翻去拿。
原帖由 voeuho 於 11-9-7 20:12 發表
I want to mail Eng Gammer P. 1 to you but my daughter told me it just give to teacher. So sorry I can't help u!!

"中文選篇一"是一本短詩練習, 每板都有一篇短詩, 作者介紹和短詩背後的意思, 跟住做練習, 好 ...

作者: j63    時間: 11-9-8 17:53

請問有無邊位知道,係咪逢星期五都可以著運動衫翻學呢?因為我個仔話今年唔可以喎 !!都唔知真唔真。
作者: voeuho    時間: 11-9-8 19:56     標題: 回復 1# j63 的帖子

我個囡都話今年開始在每個星期五不可以著PE 衫, unless u have sport activities or PE lesson in that day!
作者: kelvincheng    時間: 11-9-8 20:11

但我見手冊第五頁寫話可以穿的,唔通改咗?

我見阿仔老師冇話唔俾穿運動服,諗住穿咗先算.
作者: 大嘴鳥    時間: 11-9-8 23:59

報都到先, 唔好唔記得我呀!

j63,
仔仔好返未, 明天可以返學嗎? take care!

all,
吓, fri唔可以穿p.e. uniform? (除非p.e.堂), 咁我個仔好唔開心囉, 佢最想日日著運動衫呀!
作者: j63    時間: 11-9-9 07:00

DEAR 大嘴鳥,
幾驚你唔出現呀!! 歡迎歡迎!!
仔仔好翻喇!已經翻學,多謝關心。

相信以後星期五如果無運動堂,都真係唔可以著運動衫。唔止我個仔唔開心,連我都好失望呀 !我都想佢日日著運動衫,著得舒服好多,最重要係唔駛熨

原帖由 大嘴鳥 於 11-9-8 23:59 發表
報都到先, 唔好唔記得我呀!

j63,
仔仔好返未, 明天可以返學嗎? take care!

all,
吓, fri唔可以穿p.e. uniform? (除非p.e.堂), 咁我個仔好唔開心囉, 佢最想日日著運動衫呀! ...

作者: reb619    時間: 11-9-9 12:49

依家先睇到你地啲post, 今日同阿囡著咗PE衫添

原帖由 j63 於 11-9-9 07:00 發表
DEAR 大嘴鳥,
幾驚你唔出現呀!! 歡迎歡迎!!
仔仔好翻喇!已經翻學,多謝關心。

相信以後星期五如果無運動堂,都真係唔可以著運動衫。唔止我個仔唔開心,連我都好失望呀 !我都想佢日日著運動衫,著得舒服好 ...

作者: j63    時間: 11-9-9 17:20

其實都唔知係唔係o既,等家長會再問清楚先得。
印得o係手冊度,白紙黑字,相信老師真係要同家長交代一下,唔係比老師罰就唔底啦!
原帖由 reb619 於 11-9-9 12:49 發表
依家先睇到你地啲post, 今日同阿囡著咗PE衫添

作者: j63    時間: 11-9-11 09:25

祝大家中秋節快樂!
作者: voeuho    時間: 11-9-11 16:34     標題: 回復 1# j63 的帖子

大家咁話!
作者: MatthewC    時間: 11-9-12 14:44

中秋節快樂,我都黎報到先
作者: reb619    時間: 11-9-12 16:56

中秋節快樂!!
作者: voeuho    時間: 11-9-29 09:26

All parents,

I want to know tomorrow is Day D after typhoon 8?

Thanks a lot!
作者: j63    時間: 11-9-29 10:10

我都唔清楚,相信應該係Day D,我帶晒兩日D書本,咁就唔駛驚帶漏o野!
原帖由 voeuho 於 11-9-29 09:26 發表
All parents,

I want to know tomorrow is Day D after typhoon 8?

Thanks a lot!

作者: voeuho    時間: 11-9-29 10:55     標題: 回復 1# j63 的帖子

I think no need to take two days book, I think Day D is ok.

I remember Ms Kwok (P2 )told me if typhoon occur, the lesson day is followed the handbook!
作者: voeuho    時間: 11-10-22 17:22

Hi all 3A parents,

閱讀冊是否未派?

I cannot find it! Thanks!
作者: PEGGY88    時間: 11-10-22 21:53     標題: 回覆 1# voeuho 的文章

Hi voeuho,

我個女都無閱冊呀!
作者: voeuho    時間: 11-10-23 18:05

原帖由 PEGGY88 於 11-10-22 21:53 發表
Hi voeuho,

我個女都無閱冊呀!

Thanks PEGGY88, I think they will do more book reports in next week.
作者: 10396    時間: 11-10-28 09:12

請問大家有沒有常識工作紙 GS WS 1 ?
可以send給我嗎?
作者: voeuho    時間: 11-10-29 18:47

原帖由 10396 於 11-10-28 09:12 發表
請問大家有沒有常識工作紙 GS WS 1 ?
可以send給我嗎?

HI,

I also have not  GS WS 1, I think it may be kept by GS teacher!
作者: 10396    時間: 11-10-29 20:48     標題: 回覆 40# voeuho 的文章

我睇番手冊, 應該未做ws_1 ,
下星期可能會做.

thx
作者: j63    時間: 11-11-2 20:18

Dear All,

聽日就係測驗的大日子,祝大家的小寶貝都有理想成績!!努力!!
作者: voeuho    時間: 11-11-8 17:02

原帖由 j63 於 11-11-2 20:18 發表
Dear All,

聽日就係測驗的大日子,祝大家的小寶貝都有理想成績!!努力!!

我個囡話去個班中文和數學科測驗,大部份成績攞Grade C, it means around 70 or above?!
咁慘?唔通份卷好深? 攪到全班比班主任鬧!!!

作者: voeuho    時間: 11-11-8 17:15

原帖由 voeuho 於 11-11-8 17:02 發表

我個囡話去個班中文和數學科測驗,大部份成績攞Grade C, it means around 70 or above?!
咁慘?唔通份卷好深? 攪到全班比班主任鬧!!!

我個囡都話GS有些難, 特別係時事常識題! 真慘!
作者: voeuho    時間: 11-11-9 19:14

All 3A parents,

Do u have TSA in Eng?

And what is Vbook ?

Thansks a lot!
作者: CynthiaWONG    時間: 11-11-9 20:11

派數學卷啦!
作者: PEGGY88    時間: 11-11-23 21:07

3A班 MAMA
請問今日英文及G.S有沒有功課?
作者: PEGGY88    時間: 11-12-8 16:45

請問大家可以比GEWS 12我嗎?謝謝!

作者: j63    時間: 11-12-8 21:35     標題: 回復 1# PEGGY88 的帖子

我o地交o左俾老師,仲未派翻o黎!!
唔好意思,幫你唔到!
作者: PEGGY88    時間: 11-12-9 21:46

j63,
唔緊要,多謝你先!
作者: voeuho    時間: 12-4-10 16:59

All 3 A parents,

請問假期功課中文視聽2怎樣做? Because I have no disc (CD)! Thanks!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5