教育王國

標題: 1AG [打印本頁]

作者: bebe05    時間: 11-9-5 11:52     標題: 1AG

1) 星期三記得帶相貼花花呀!
2) 唉....又要買多套體育衫!
作者: kamtsk    時間: 11-9-5 14:47

點解要買多套? 老師要求?
作者: 薯媽    時間: 11-9-5 15:39     標題: 回復 1# bebe05 的帖子

作者: awhome    時間: 11-9-5 20:54

Thank you.
上星期囝囝已經要求要帶相片回校佈置了.
好彩買校服時買多件PE衫作替換.他WEEK ONE:星期一,二連續上PE.

今晚囝囝有點發熱,希望明天無事可以去迎新營啦.
作者: awhome    時間: 11-9-6 11:04

今日我問過副校,星期三Concert Demonstration 及星期五開學典禮都不需要穿恤衫長褲.
作者: kamtsk    時間: 11-9-6 11:22

awhome,

Thanks for sharing!
作者: awhome    時間: 11-9-7 11:13

OH!今晚Concert Demonstration,攞唔到多一張入場卷.太滿了.
作者: bebe05    時間: 11-9-7 12:01

提一提關於午餐,如果訂飯應該不用帶檯墊,因有個盆仔跟;但如果自己帶飯就要帶檯墊喇!(我的理解,如有錯請提點)
作者: awhome    時間: 11-9-8 20:48

好奇怪,囝囝本針紙紀錄說小一要打"白喉"及"小兒麻痺"預防針.
但今次沒有提及,不知是否分開另外時間再打呢?
作者: awhome    時間: 11-9-9 18:10

好Enjoy今日既開學典禮,輕鬆愉快.
LA, 努力啊!
作者: kamtsk    時間: 11-9-9 19:18

原帖由 awhome 於 11-9-8 20:48 發表
好奇怪,囝囝本針紙紀錄說小一要打"白喉"及"小兒麻痺"預防針.
但今次沒有提及,不知是否分開另外時間再打呢?

真係唔多清楚, 交左回條同針卡未呀?
作者: awhome    時間: 11-9-9 20:48     標題: 回復 1# kamtsk 的帖子

eeee...
我淨係交了回條同身份証copy,
無交到針卡喎.
作者: kamtsk    時間: 11-9-9 21:43

eeeee
要交身份證copy? 我無呀! 邊份form要交? 我交漏了?
針卡應該要交, 在紫色通告中: ' ......並連同學童所有免疫接種記錄正本, 一併交回本校......'
作者: awhome    時間: 11-9-9 23:14     標題: 回覆 1# kamtsk 的文章

我急急忙忙睇漏了.星期一要補交返針卡.
Thank You Kamtsk.
作者: bananalemon    時間: 11-9-11 20:12

1 AG
記得星期一係 p.e. 衫呀 >>>>>>>>>>>>>>>>
作者: bananalemon    時間: 11-9-11 20:41     標題: 回復 2# awhome 的帖子

建議將針 card copy 左先交
作者: kamtsk    時間: 11-9-12 11:39

未copy就交左添..............
作者: awhome    時間: 11-9-12 14:29

oh! me too.
作者: awhome    時間: 11-9-12 14:30

祝中秋節快樂啊
作者: bananalemon    時間: 11-9-12 14:49

原帖由 kamtsk 於 11-9-12 11:39 發表
未copy就交左添..............

唔怕,唔怕, 只係建議下遮, 無 copy 到係唔係罰錢既 !!!!!!!
作者: bananalemon    時間: 11-9-12 15:06     標題: Lunch

溫馨提示 :

今日去睇小朋友食飯, 有以下提示 :

我建議 d 長頭髮果 d 女仔, 最好將 d 頭髮扎起曬, 有 d 將d 飯黏左響 d 頭髮度, 都唔知顧住 d 頭髮定顧住食飯好(其實都好鬼熱)

建議用濕紙巾 (唔環保都係咁話 )  : 有 d 小朋友會用條手巾去抹嘴, 然後抹台, 之後又抹番嘴 (其實條手巾都焗左半日啦)  好攪笑, 條手巾咪留番黎抹汗 law

only 建議下, 小朋友咁細個未處理到係正常的, 每個人都有唔同既生活文化, 無須依從
作者: awhome    時間: 11-9-13 17:36

聞說:星期一那午餐份量好大盒,雞排大大件.有些小朋友食得好慢(又或是唔想食咁多?)老師盡希望小朋友食到一半.所以上堂都比多少少時間他們食多點.
作者: bananalemon    時間: 11-9-13 23:15

原帖由 awhome 於 11-9-13 17:36 發表
聞說:星期一那午餐份量好大盒,雞排大大件.有些小朋友食得好慢(又或是唔想食咁多?)老師盡希望小朋友食到一半.所以上堂都比多少少時間他們食多點.

都係 ! 有 d 都食得好快同食曬, 係食曬喎, 反轉係無野跌落黎果 d 呢, 但, 如果叫我食曬都有 d 困難, 唔係味道問題, 又唔係份量問題, 我自己覺得係包裝問題, 個飯盒有三格, 好似飯果格咁, 四四方方, 實一實咁, 想放枝 spoon 落去都好似無位咁, 唔同響屋企或響街到疏疏地咁 law, 咁實, 見到都覺得飽曬 . 咁小朋友咁細個, 又未咁樣食過飯, 肯食,都好好喇 (慢慢黎啦)

以我觀察呢, 星期一, 係食紅色既多數食得幾好, 白色既, 有待進步
作者: bebe05    時間: 11-9-14 10:42

唉.... 今天又唔記得帶針卡!
作者: 薯媽    時間: 11-9-14 12:39

作者: a媽媽    時間: 11-9-14 13:38

My son of 1EN took back utensil box (spoon & fork) home for clean......
What do you mean by '有一班全部掉了' ???
作者: 薯媽    時間: 11-9-14 13:43

作者: bananalemon    時間: 11-9-14 14:39

原帖由 bebe05 於 11-9-14 10:42 發表
唉.... 今天又唔記得帶針卡!

你將針 card 貼響你個細路既背脊就得啦
作者: bananalemon    時間: 11-9-14 14:41

今日的冠軍是白飯, 粗面就 ............................
作者: bebe05    時間: 11-9-16 10:31

相信大家也收到騎馬課程活動的Email,如果有興趣一定要去聽講座,而且名額很少,另外提提如果參加左騎馬課程,便不可參加其他聯課活動!
作者: kamtsk    時間: 11-9-16 11:00

Thanks! 騎馬, 仲考慮緊. 你有興趣嗎?
作者: bebe05    時間: 11-9-16 14:28

我打算給他選擇其他聯課活動,並且可長時間進深培養,而馬術並不在我考慮之列!
作者: bananalemon    時間: 11-9-16 15:28

1AG

想問下今日 (friday)  d 中文功課, 係一樣定兩樣

作業 = 生字  ??

生字共寫幾多個 ???

唔該 !!
作者: awhome    時間: 11-9-17 12:32

我知道的是一樣功課=寫字
手冊寫回來是每組寫四次.
但"鉛筆"囝囝就寫兩行.
作者: bebe05    時間: 11-9-19 12:26

手冊只寫中文...,冇寫寫甚麼和多少次,我記得一版寫六個有關中秋節的字/詞,一行可寫四次就寫四次,所以中秋節就只寫兩次,會否大家是不同的CC班?
作者: kamtsk    時間: 11-9-19 20:46

啊! 不同班, 寫的字也不同呢!
作者: awhome    時間: 11-9-20 23:33

溫馨提示:1AG班房上CC堂,
STUDENT ORGANIZER:明天交給MS EMMA張 家庭照
作者: awhome    時間: 11-9-23 00:24

好開心,今晚在聽3R POLICY時.收到學校來電.
GM(囝囝)幸運被抽中馬術訓練.
GM仔都好開心.
作者: awhome    時間: 11-9-27 11:26

這兩天發覺早上未排隊時,多了小朋友跳繩.
當然跳繩對小朋友絕對有益.
但小朋友彎過他們才可以歸隊,
一不小心/留神,可能會被繩子打到或絆倒.
已經向副校反影:
希望可以安排小朋友在較排隊遠少少的地方作跳繩活動
作者: bebe05    時間: 11-9-27 12:35

謝謝!相信學校會安排好!
作者: awhome    時間: 11-9-29 08:36

一早起身,只顧著梳洗換衫返學,無留意開下電視睇下天氣報告.當​GM弄好一齊後,才開電視.一睇,吓!唔係麻.八號風球.成班人​企哂係到.哈哈.........
作者: bananalemon    時間: 11-9-29 10:30

作者: awhome    時間: 11-9-30 12:25

首先恭喜成功報讀CCA同學及家長.努力啊!
祝心想事成(報到心儀課程).

今日送返學因有事要面見老師,遲了少少走.竟意外地能在旁參觀學校的昇祺禮.簡單而莊嚴.

作者: awhome    時間: 11-9-30 18:45

溫馨提示:
1AG上CC堂的.星期一要背書及默書
課文"掉牙"

囝囝第一次背書同默書.好緊張呢!
努力啊!
作者: bananalemon    時間: 11-9-30 19:47     標題: 回復 1# awhome 的帖子

你 cc 係唔係響自己課室上 ??
作者: bananalemon    時間: 11-9-30 19:50     標題: 回復 2# awhome 的帖子

你開唔開心有 d 野 ""同佢一齊做下" 咁, 定係 "咁麻煩" 咁呢 ??
作者: kamtsk    時間: 11-9-30 22:09

awhome,

我個仔那班, 仲未教到呢課呀!
作者: awhome    時間: 11-10-1 01:00

GM在自己課室上堂.幾驚喜 一睇手冊背書及默書.
都岩架,上了成個月才默書.都比其他學校遲了好多.
給小朋友知道什麼是背書,什麼是默書都是一件好事.(免他那那閒,不裝在:loveliness: )
今日HOMETECHER派回來堂上的習作.有些習作比我們想像中-深.但有老師LEAD住他們做.他又唔覺的難.非常好!
作者: 薯媽    時間: 11-10-5 07:17

作者: awhome    時間: 11-10-5 09:10

1AG上的CC堂.繼續下星期一又再另默生字.
努力!
作者: bananalemon    時間: 11-10-5 10:24

1 AG 的家長, 有時間就黎義工啦, 大家一齊聯誼下, 玩下麻, 我地"人丁"單薄呀
作者: kamtsk    時間: 11-10-5 10:54     標題: 回復 49# 薯媽 的帖子

哈哈! 終於默書喇! 睇下我呢個粗心大意嘅仔點應付先
作者: awhome    時間: 11-10-5 13:44

Mami我又攪錯了.是17/10(一)才默.:D
作者: bebe05    時間: 11-10-6 12:15

CC方老師 - 有冇人知要默書未呀?
作者: awhome    時間: 11-10-10 00:04

如果手冊無寫,那可查eclass ,有提示.

1AG班記得明天要交相做FINAL PROJECT呀.
作者: bebe05    時間: 11-10-10 13:20

相今天已交!謝謝!
作者: awhome    時間: 11-10-13 23:36

1AG有沒有家長收到3-Way Conf. Confirm Time Schedule?
作者: bananalemon    時間: 11-10-13 23:38     標題: 回覆 1# awhome 的文章

no...................
作者: awhome    時間: 11-10-13 23:42

今日收到email for 3 Nov 2011 Science of Life.
但有些班的家長未收到email.

未收到的,check下.
作者: awhome    時間: 11-10-19 18:29

今日佢地個班每位同學都要出去present他們的project.
作者: bebe05    時間: 11-10-20 11:59

甚麼project?
作者: awhome    時間: 11-10-20 18:54

佢地今個SEASON係做個人成長嘛!
他們帶了一些成長過程的相片回去做一張PROJECT.
然後就要在堂上向其他同學講解.
GM話佢係第一個講先.跟住其他同學出去講.
作者: awhome    時間: 11-10-20 18:58

唉!今日終於到GM唔見了頂CAP.
(真係粗心大意,有點嬲他.)
作者: bebe05    時間: 11-10-21 10:26

11月3日應該不用在校吃飯,收多的應在下月扣回!
作者: sui_a    時間: 11-10-22 00:55

未必會唔見既,只要有寫名都應該可以搵番,可能只係留咗係學校呢﹗我個囝都經常漏嘢係學校,佢唔只帽,可以連餐具洗完後留低咗都得,幸好第二日搵得番,所以返到屋企就即時將餐具、毛巾盒都貼晒名﹗

原帖由 awhome 於 11-10-20 18:58 發表
唉!今日終於到GM唔見了頂CAP.
(真係粗心大意,有點嬲他.)

作者: jj1118    時間: 11-10-25 13:55

原帖由 sui_a 於 11-10-22 00:55 發表
未必會唔見既,只要有寫名都應該可以搵番,可能只係留咗係學校呢﹗我個囝都經常漏嘢係學校,佢唔只帽,可以連餐具洗完後留低咗都得,幸好第二日搵得番,所以返到屋企就即時將餐具、毛巾盒都貼晒名﹗

...

HI ALL,

我仔仔都是讀1AG的,請多多指教喔.  我個大頭蝦已經連餐具都不見了.
作者: bananalemon    時間: 11-10-25 17:02     標題: 回復 1# jj1118 的帖子

jj1118

Please check PM
作者: awhome    時間: 11-10-25 19:28

HELLO, JJ你好.

上星期五, RC把外套入錯去GM的書包.好彩有寫上名字.
返學時交回給RC.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5