教育王國

標題: 2011 一勇班大招集 ! [打印本頁]

作者: Aurea    時間: 11-9-7 12:06     標題: 2011 一勇班大招集 !

2011 一勇班大招集 !

大家好! 藉此開一個"一勇班"既TOPIC 大家交流下
作者: cheuk_ling    時間: 11-9-7 16:42

好呀好呀!! 報到!! 大家一齊交流下!!

今日已第一次欠交功課!! 真激氣!!
做左功課, 阿囡話上o個堂先要帶, 點知唔係! 唉!
作者: sakurahk    時間: 11-9-7 16:49

我個仔又係返4日學欠2日野~最激氣係明明已經幫佢放左落書包~老師要交既時候,佢竟然話搵唔到...

作者: Aurea    時間: 11-9-7 22:50

我囡都係咁, 返學一舊雲咁, 問佢有無功課要做呀, 佢話無呀, 到我睇手冊時, 先知要做功課
好似前日有本"閱寫樂"咁, 我同佢做完, 一齊執書包時問佢要唔要第2日交, 定下一堂交架, 佢話: 唔知呀!! 有時真係俾佢激C, 不過我就俾佢帶番學校睇下洗唔洗交先算law
作者: Aurea    時間: 11-9-9 00:29

請問係咪有張"聖默紙" 呀? 我搵晒成個書包同書既內頁都唔見既, 問亞囡佢又係答: 唔知呀!  俾佢激C
作者: KMKwong    時間: 11-9-9 09:26

It's inside the front page of the book!  I think just need to sign and keep inside the book should be fine!
作者: naritakudo    時間: 11-9-9 10:44

報到先!眞係好提意!
有時真係都唔知d功課邉d要交?邉d唔駛交!重有呀?
想問下大家?知唔知英默除咗生字,句子之外!係咪重有WB?
WB係指乜嘢呢?唔該哂!
作者: naritakudo    時間: 11-9-9 11:31

請問綱上學習通告是否要交呢??
有用嗎??
作者: lpchan    時間: 11-9-9 12:37

WB 指word bank, 之前簡介會有講,好似是學校印嘅小册子,入面有生字要默.

原帖由 naritakudo 於 11-9-9 10:44 發表
報到先!眞係好提意!
有時真係都唔知d功課邉d要交?邉d唔駛交!重有呀?
想問下大家?知唔知英默除咗生字,句子之外!係咪重有WB?
WB係指乜嘢呢?唔該哂! ...

作者: lpchan    時間: 11-9-9 12:39

我無交呀!

原帖由 naritakudo 於 11-9-9 11:31 發表
有用嗎??

作者: lpchan    時間: 11-9-9 12:43

前日打開書包, 發現阿仔d書已經皺哂,唉...
作者: lpchan    時間: 11-9-9 12:56

不過都有搞笑野,阿仔昨天講了個'祕密'我聽:

佢話發現Miss Au好鍾意講'喂喂喂',而Miss Choy就好鍾意講''Testing, testing, testing,好奇怪呢!

原本小一的上堂方式,對他來說真是新鮮事呢!
希望大家的小朋友都順利適應!
作者: naritakudo    時間: 11-9-9 13:31

Tks ! Ipchan !
你指學校小冊子裹嘅生字??
係邊到搵到??係咪未有??
作者: Aurea    時間: 11-9-9 16:30     標題: 回復 8# KMKwong 的帖子

Thanks!  老師已經補發一張俾我地喇.
作者: Aurea    時間: 11-9-9 16:40

我都無交呀!

原帖由 naritakudo 於 11-9-9 11:31 發表
有用嗎??

作者: Aurea    時間: 11-9-9 16:43

E... 俾亞囡激C !     無啦啦欠交功課 , 個傻豬明明做咗同有帶返學校, 佢無交到呀!  我問佢, 佢答: yi..係喎... 唔知呀!
作者: naritakudo    時間: 11-9-10 09:06

係咪無野ka??只係老師想通知家長咋!
噤下次唯有帶哂返去囉!!

其實有時都真係唔清楚??

日後希望大家可以多d上來傾下or大家可否留個聯絡電話,

方便聯絡!好嗎!

自我介紹先, 我女係no.17, yuki, 大家好!
作者: lpchan    時間: 11-9-12 18:21

My son is Anson, no.15.

中秋節快樂!
作者: ranny    時間: 11-9-13 10:30     標題: 回覆 1# lpchan 的文章

My son in Carson,no 7,he said 1C  have 3 Carson. I am so happy to meet you all. 同大家一樣,我個仔都欠一樣功課,不過第一個月唔計,都放心!仲有,佢話中文老師成日鬧其他小朋友,好惡呢!
作者: Aurea    時間: 11-9-13 23:31

My girl is Aurea  No. 9  
作者: lpchan    時間: 11-9-14 08:44

我仔都話有2個Anson,
佢無講中文堂嘅野,但就成日提Miss Au,說她很搞笑,又有很多遊戲玩,所以很喜歡上她的堂.

原帖由 ranny 於 11-9-13 10:30 發表
My son in Carson,no 7,he said 1C  have 3 Carson. I am so happy to meet you all. 同大家一樣,我個仔都欠一樣功課,不過第一個月唔計,都放心!仲有,佢話中文老師成日鬧其他小朋友,好惡呢! ...

作者: lpchan    時間: 11-9-14 08:47

提大家明天P.1 打疫苗針,我已同阿仔講,等他有心理準備好d.
作者: littleeva    時間: 11-9-14 11:53

各位好:

我囡囡也是1c班,  和大家打個照呼先.  原來今天要打針. 我都完全忘了此事. 相信現在已經打完了.

我大仔是 5年級,  今年比較緊張了, 所以很難抽時間照顧細妹. 以後都要留意下她的事.
作者: Aurea    時間: 11-9-14 16:40

係明天15/9 打針 , 我囡話好緊張呀!
作者: littleeva    時間: 11-9-14 17:32

哦. 原來是明天! 今晚做下心理輔導先.   

原帖由 Aurea 於 11-9-14 16:40 發表
係明天15/9 打針 , 我囡話好緊張呀!

作者: Ronnie1213    時間: 11-9-14 19:02

hello litteeva, my girl is at 1F. his brother is aged 3 now. if later i want to enrol KRS for little brother, does he hv higher chance than the others? school staff said all applicants needs to have interview.
原帖由 littleeva 於 11-9-14 11:53 發表
各位好:

我囡囡也是1c班,  和大家打個照呼先.  原來今天要打針. 我都完全忘了此事. 相信現在已經打完了.

我大仔是 5年級,  今年比較緊張了, 所以很難抽時間照顧細妹. 以後都要留意下她的事. ...

作者: naritakudo    時間: 11-9-15 11:19

想問下大家,
中文默書要唔要默埋普通話併音??
作者: lpchan    時間: 11-9-16 08:53

I want to know too.
作者: lpchan    時間: 11-9-16 09:06

阿仔昨天打針無喊,不過佢話有小朋友喊,有個女同學仲尖叫添!
之後Miss Choy請佢地食糖,佢就覺得無咁痛嘞.
我讚佢好勇敢,如果係我一定會喊,加埋見到其他同學喊,仲驚! 可能會叫'救命'添!
他聽完都笑了出來.
作者: lpchan    時間: 11-9-16 09:25

I have just asked a p2 parent and she replied 'No.'

原帖由 naritakudo 於 11-9-15 11:19 發表
想問下大家,
中文默書要唔要默埋普通話併音??

作者: sakurahk    時間: 11-9-16 12:14

我個仔仲豬,有一日將人地本書帶返屋企~我叫佢第二日拿拿臨俾返人
作者: sakurahk    時間: 11-9-16 12:20

我個仔又唔係咁,功課明明有帶又唔交,有帶手冊又話無,上堂一舊雲,抄手冊東一忽西一忽,問佢點解十問九唔知~一係就唔記得....

原帖由 Aurea 於 11-9-9 16:43 發表
E... 俾亞囡激C !     無啦啦欠交功課 , 個傻豬明明做咗同有帶返學校, 佢無交到呀!  我問佢, 佢答: yi..係喎... 唔知呀!

作者: littleeva    時間: 11-9-16 12:22

不好意思. 現在才看到你的問題.    我大仔是由禮幼升上禮小.  而妹妹就不在讀禮賢幼稚園.   至於有沒有分, 其實最重要還是小朋友的臨場表現.  幼稚園考時我記得是要in 家長的.  我覺得多少都會有些分的.  填表都要填有沒有兄姐就讀. 禮賢幼稚園是一間很有愛心的幼稚園. 小朋友會喜歡的. 預祝你仔仔考上.   

原帖由 Ronnie1213 於 11-9-14 19:02 發表
hello litteeva, my girl is at 1F. his brother is aged 3 now. if later i want to enrol KRS for little brother, does he hv higher chance than the others? school staff said all applicants needs to have i ...

作者: naritakudo    時間: 11-9-16 12:49

原帖由 lpchan 於 11-9-16 09:25 發表
I have just asked a p2 parent and she replied 'No.'
Tks! Ipchan !
作者: Ronnie1213    時間: 11-9-16 21:32

thks for yr info. hope my son will do well in interview la....
原帖由 littleeva 於 11-9-16 12:22 發表
不好意思. 現在才看到你的問題.    我大仔是由禮幼升上禮小.  而妹妹就不在讀禮賢幼稚園.   至於有沒有分, 其實最重要還是小朋友的臨場表現.  幼稚園考時我記得是要in 家長的.  我覺得多少都會有些分的.  填表都要填 ...

作者: ranny    時間: 11-9-17 12:17     標題: 回覆 1# Ronnie1213 的文章

學校好似話功課可以上網睇,但我在網面找不到,大家知道在哪裡嗎?
作者: billiebb    時間: 11-9-17 15:47     標題: 回覆 1# ranny 的文章

我都想知,如何check,
作者: Ronnie1213    時間: 11-9-17 21:39

http://homework.school.net.hk/homework/index.php?tel=23806011

學生天地=> eLearning =>網上功課糸統
原帖由 billiebb 於 11-9-17 15:47 發表
我都想知,如何check,

作者: Aurea    時間: 11-9-18 19:28

我囡又係話有個女同學尖叫, 跟住就喊喇.
of cos 我囡都喊啦, 佢話好多女仔都喊, 因為支針好尖好長好痛wor..

原帖由 lpchan 於 11-9-16 09:06 發表
阿仔昨天打針無喊,不過佢話有小朋友喊,有個女同學仲尖叫添!
之後Miss Choy請佢地食糖,佢就覺得無咁痛嘞.
我讚佢好勇敢,如果係我一定會喊,加埋見到其他同學喊,仲驚! 可能會叫'救命'添!
他聽完都笑了出來.:f ...

作者: cheuk_ling    時間: 11-9-18 20:21

我囡就話成班一齊喊, 所以佢都一齊喊, 大家諗起都好笑!! 佢地第一次共患難!! hahaha!!

請問大家小朋友有冇開始溫習默書同測驗呢? 我個囡冇意識要溫書囉!! 開始擔心啦!!!

作者: lpchan    時間: 11-9-19 08:07

開始了,因為下星期中文要背默, 阿仔都冇意識, 我仲担心過佢, 始終幼稚園都無呢樣野!我都在適應中.
大家也努力加油!

原帖由 cheuk_ling 於 11-9-18 20:21 發表
我囡就話成班一齊喊, 所以佢都一齊喊, 大家諗起都好笑!! 佢地第一次共患難!! hahaha!!

請問大家小朋友有冇開始溫習默書同測驗呢? 我個囡冇意識要溫書囉!! 開始擔心啦!!! ...

作者: KMKwong    時間: 11-9-19 14:04     標題: 回覆 1# lpchan 的文章

小女兒已可念課文, 但未懂黙寫, 大家要努力!
作者: sakurahk    時間: 11-9-19 14:33

我個仔已經背左~但係成日漏句...
作者: cheuk_ling    時間: 11-9-19 19:41

請問有冇人知道有本書仔係關於閱讀課外書紀錄, 係咪老師收左? 幾時要交? 我個囡帶過一次返嚟之後想做時已唔知係邊! 唔知會唔會唔見左呢?! 問佢又冇印象, 請大家幫幫忙! thanks!
作者: lpchan    時間: 11-9-19 21:22

You mean 'Word bank' of English subject?

原帖由 cheuk_ling 於 11-9-19 19:41 發表
請問有冇人知道有本書仔係關於閱讀課外書紀錄, 係咪老師收左? 幾時要交? 我個囡帶過一次返嚟之後想做時已唔知係邊! 唔知會唔會唔見左呢?! 問佢又冇印象, 請大家幫幫忙! thanks! ...

作者: cheuk_ling    時間: 11-9-19 22:46

係中文架! 用嚟紀錄睇過咩書, 有寫書名, 自己睇定同父母睇, 喜歡不喜歡...唔知係咪遲d 交呢?! 只怕做唔切!!
作者: Aurea    時間: 11-9-20 00:49

我囡都背咗喇, 雖然同佢默過2次, 佢而家都OK, 但到時都唔知佢會唔會唔記得D字點寫

英文仲C, 整係串字都串到, 係激到我  

原帖由 sakurahk 於 11-9-19 14:33 發表
我個仔已經背左~但係成日漏句...

作者: sakurahk    時間: 11-9-20 11:11

d小朋友都未get到默書,測驗既重要~

我個仔日日返學都勁開心,佢話小息可以同人交換零食~又可以去小食部買燒賣~有一日仲因為心急去小食部買野食,跑出課室俾老師罰站教員室無小息,我問佢係唔係得佢一個被罰,佢話total 6個同學仔一齊罰....番學唔夠一個月就被老師罰...唉~~~~~~~~
作者: lpchan    時間: 11-9-20 14:26

我毫無印象添!有無其他家長知是那本小冊子?叫什麼名字?
謝謝!

原帖由 cheuk_ling 於 11-9-19 19:41 發表
請問有冇人知道有本書仔係關於閱讀課外書紀錄, 係咪老師收左? 幾時要交? 我個囡帶過一次返嚟之後想做時已唔知係邊! 唔知會唔會唔見左呢?! 問佢又冇印象, 請大家幫幫忙! thanks! ...

作者: lpchan    時間: 11-9-20 14:34

我仔都有提有6個同學被罰,是剛回校時見到的.他說之前仲多,有12個.
我笑着同佢講,你忘記你地隔離是什麼室嗎?走來走去嘈'淵'巴閉,老師當然立即知道,所以記住要乖呀!他即刻點頭. 笑c我!

原帖由 sakurahk 於 11-9-20 11:11 發表
d小朋友都未get到默書,測驗既重要~

我個仔日日返學都勁開心,佢話小息可以同人交換零食~又可以去小食部買燒賣~有一日仲因為心急去小食部買野食,跑出課室俾老師罰站教員室無小息,我問佢係唔係得佢一個被罰,佢話total  ...

作者: naritakudo    時間: 11-9-21 12:34

原帖由 lpchan 於 11-9-20 14:26 發表
謝謝!
我都好似見過, 但又搵唔返??
              唔知係咪老師收返呢??
作者: naritakudo    時間: 11-9-21 12:39

你地會否去家長會呀??
作者: KMKwong    時間: 11-9-21 14:06     標題: 回覆 1# naritakudo 的文章

First time, 應該會去家長會!
作者: Aurea    時間: 11-9-21 23:44

我都好似見過, 可能老師收返掛???

原帖由 lpchan 於 11-9-20 14:26 發表
謝謝!

作者: Aurea    時間: 11-9-21 23:45

我都會去!

原帖由 KMKwong 於 11-9-21 14:06 發表
First time, 應該會去家長會!

作者: lpchan    時間: 11-9-22 12:03

Me too.

原帖由 Aurea 於 11-9-21 23:45 發表
我都會去!

作者: sakurahk    時間: 11-9-23 14:52

你地個小朋友有幾多個紅點?我個仔有一個,佢話做功課做得好所以老師俾左一個佢~
作者: sakurahk    時間: 11-9-23 14:58

前幾日我問我個仔~你個班係唔係有個anson fung?佢話"有阿~中文名叫馬xx"~我話人地叫anson fung點會姓馬~搞清楚原來佢唔識"馮"字~以為係"馬"字,真係俾笑死
作者: lpchan    時間: 11-9-23 16:49

我仔話坐佢隔離個同學都係叫Anson,成日小息請同學食野架!
同埋d同學成日會响第二個小息開大食會,互相交換零食.

原帖由 sakurahk 於 11-9-23 14:58 發表
前幾日我問我個仔~你個班係唔係有個anson fung?佢話"有阿~中文名叫馬xx"~我話人地叫anson fung點會姓馬~搞清楚原來佢唔識"馮"字~以為係"馬"字,真係俾笑死 ...

作者: lpchan    時間: 11-9-23 16:52

暫時有3個,但佢話如果曵, 老師會收返已發的圓點,有小朋友試過了.

原帖由 sakurahk 於 11-9-23 14:52 發表
你地個小朋友有幾多個紅點?我個仔有一個,佢話做功課做得好所以老師俾左一個佢~

作者: lpchan    時間: 11-9-23 17:06

可否請大家幫忙對手册的內容,因發覺同網上不同:

中文:樂(P.5-6), [我仔沒寫課業四,要不要做呢?]
Eng: WB Corr P.5, Do P.6;
        CB P.6-7
Math: 作P.10-11, 改P.8-9; WS 6;
         ME Do P.10-11, Corr P.8-9

Many thanks!
作者: KMKwong    時間: 11-9-24 16:58

應該要交埋課業四,不過我個女都冇寫!

原帖由 lpchan 於 11-9-23 17:06 發表
可否請大家幫忙對手册的內容,因發覺同網上不同:

中文:樂(P.5-6), [我仔沒寫課業四,要不要做呢?]
Eng: WB Corr P.5, Do P.6;
        CB P.6-7
Math: 作P.10-11, 改P.8-9; WS 6;
         ME Do P.10-11, Corr P.8-9 ...

作者: Aurea    時間: 11-9-24 18:54

我囡有寫課業四, 應該要做要交呀!

原帖由 KMKwong 於 11-9-24 16:58 發表
應該要交埋課業四,不過我個女都冇寫!

作者: Aurea    時間: 11-9-24 18:56

反而佢無寫 樂(P.5-6), 佢自己攞出嚟話要做..

原帖由 Aurea 於 11-9-24 18:54 發表

作者: lpchan    時間: 11-9-25 20:23

Thanks very much!

遲些上網不能對手冊功課,可否請大家在這裡互相幫忙對呢? 謝謝!:loveliness:
作者: lpchan    時間: 11-9-26 09:10

cheuk_ling,
我仔話佢坐係你囡囡後邊,唔知係咪呢?  
His name is Anson.

作者: lpchan    時間: 11-9-26 09:14

今日默中文,好担心阿仔會唔小心,
希望各位的仔仔女女都順順利利!
作者: naritakudo    時間: 11-9-26 13:30

我都係呀!! 始終都係第一次, 我同佢講, 平常心就得啦!!

不過我叫佢記得要番check!!

我想問下大家, 本work bank 係自己搵英文生字寫上or

老師比嘅呢??
作者: lpchan    時間: 11-9-27 10:05

阿仔話昨天黙書老師有張紙俾佢地,上面已印咗某些字,我聽完都無咁驚,因為無想像中咁難.
本Word bank今日要帶,我之前已同仔仔做了幾頁,唔知老師係咪今日教佢地做呢?

原帖由 naritakudo 於 11-9-26 13:30 發表
我都係呀!! 始終都係第一次, 我同佢講, 平常心就得啦!!

不過我叫佢記得要番check!!

我想問下大家, 本work bank 係自己搵英文生字寫上or

老師比嘅呢?? ...

作者: Edvychan    時間: 11-9-27 10:32

係呀,今次中默其實有d似填充咁,詞語及課文都已經填咗一些字落去,佢去只係填番d空白地方,所以比較易,我個囝果班多數小朋友都做得好好,唔知之後果d係咪咁呢??

本word bank係老師教佢地寫d生字落去,跟住會教佢地寫中文解釋及例句,應該唔係自己做o架bor!!

原帖由 lpchan 於 11-9-27 10:05 發表
阿仔話昨天黙書老師有張紙俾佢地,上面已印咗某些字,我聽完都無咁驚,因為無想像中咁難.
本Word bank今日要帶,我之前已同仔仔做了幾頁,唔知老師係咪今日教佢地做呢?

...

作者: naritakudo    時間: 11-9-27 16:09     標題: 回復 1# Edvychan 的帖子

你地班咁快派返成績??

真替你地高興, 咁好成績,

我地重未知道??

我就係見到你地班話本work bank係由老師

提供, 所以昨晚, 即刻擦咗之前寫嘅字!
作者: naritakudo    時間: 11-9-27 16:09     標題: 回復 1# Edvychan 的帖子

你地班咁快派返成績??

真替你地高興, 咁好成績,

我地重未知道??

我就係見到你地班話本work bank係由老師

提供, 所以昨晚, 即刻擦咗之前寫嘅字!
作者: Aurea    時間: 11-9-27 20:29

個本word bank 以我記得係學期初第一次家長會時, 老師都有提及過, 佢話會係10月尾左右交第一次, 叫我地平時如果d小朋友睇書時發現有咩生字, 佢地可以寫落去, 仲話千祈唔好谷埋一次過係交之前做, 咁個小朋友會好辛苦....
而家都9月尾喇, 如果仲唔寫, 到時真係谷埋一次過咪弊 ... 我見隔離班佢地老師有同佢地做 (reader 個本d字) , 咁我地即係要唔要做呀, 定等老師呀
作者: naritakudo    時間: 11-9-28 13:02

其實真係好唔知係自己做or老師提供??

真係個個老師都唔同做法?

其實第一次做!

係咪應該教下佢地做, 比個例子佢地,

等佢地略略都知點處理呀??
好過帶返去又空白帶返黎!問佢!佢又唔知做咩??
作者: sakurahk    時間: 11-9-28 16:31

我個仔咪係坐係你隔離anson lam囉~

佢話全班最乖係班長~有成20幾個圓點~我同佢講要好好向人學習~

我個仔每人返屋企~個食物盒都有d原本唔屬於佢既食物,佢話係同學仔俾佢食,佢話好喜歡返學~仲好鍾意一勇班    

原帖由 lpchan 於 11-9-23 16:49 發表
我仔話坐佢隔離個同學都係叫Anson,成日小息請同學食野架!
同埋d同學成日會响第二個小息開大食會,互相交換零食.

作者: sakurahk    時間: 11-9-28 16:36

10月中就黎測驗~唔知深唔深?大家幾時開始溫書?
作者: krs500060    時間: 11-9-28 17:29

其實喂喂喂同testing,testing,testing都係老師試咪個時會用既字
我6年尼已經聽慣晒
閱寫樂係要做完第2日交架
如果各位家家有唔明既話可以問我既
我叫Vincent Ng
我係禮賢既舊生
email/FB/MSN:[email protected]
作者: Aurea    時間: 11-9-28 17:54     標題: 回復 2# sakurahk 的帖子

唉!  唔好話測驗喇, 下星期既英文DICT. 而家仲溫緊, 淨係串字都串到佢傻同激到我嘔血
作者: lpchan    時間: 11-9-28 22:29

原來大家的仔仔係隔離鄰舍,太好了!
你仔仔昨天幫我仔揾返個圓點,真係好乖呀!:loveliness:
而且佢地星期二咁啱又一齊捉圍棋,很有缘呢!

原帖由 sakurahk 於 11-9-28 16:31 發表

佢話全班最乖係班長~有成20幾個圓點~我同佢講要好好向人學習~

我個仔每人返屋企~個食物盒都有d原本唔屬於佢既食物,佢話係同學仔俾佢食,佢話好喜歡返學~仲好鍾意一勇班 ...

作者: billiebb    時間: 11-9-28 23:09

i am 1h class. my son 'nick' also learn to play ' wai kei' on tuesday.  nice to meet all of u.
作者: cheuk_ling    時間: 11-9-29 18:51     標題: 回復 27# Aurea 的帖子

終於搵到o個本書仔, 原來係叫"快樂閱讀檔案", 不過唔知幾時交喎!!
作者: lpchan    時間: 11-9-29 19:54

死嘞!唔覺有,幾時派架? 什麼顏色和size?
我諗我要問老師補返.

原帖由 cheuk_ling 於 11-9-29 18:51 發表
終於搵到o個本書仔, 原來係叫"快樂閱讀檔案", 不過唔知幾時交喎!!

作者: lpchan    時間: 11-9-29 21:32

剛剛再去找,我終於找到那本"快樂閱讀檔案", 但我睇返前日張通告,另外學校會有本叫"閱讀大本營"的小冊子,好似果本要交,仲可以有奬勵添!

原帖由 cheuk_ling 於 11-9-29 18:51 發表

作者: lpchan    時間: 11-9-29 21:33

cheuk_ling,

Pls check PM. Thanks!
作者: naritakudo    時間: 11-9-30 12:31

死啦!我都要搵下先!
其實係咪可以出去圖書館借嚟做報告家?(英文同樣??)唔一定定要係學校借家??
作者: lpchan    時間: 11-9-30 16:56

有其他高年班的媽咪話可以在公眾圖書館借都得,唔一定要在學校借, 放心.

原帖由 naritakudo 於 11-9-30 12:31 發表
死啦!我都要搵下先!
其實係咪可以出去圖書館借嚟做報告家?(英文同樣??)唔一定定要係學校借家??

作者: lpchan    時間: 11-9-30 17:11

naritakudo,

Pls check PM, thanks!

原帖由 naritakudo 於 11-9-30 12:31 發表
死啦!我都要搵下先!

作者: lpchan    時間: 11-10-1 20:42

大家會去10/12個交流營嗎?
我會去,希望到時可以相認下.
作者: naritakudo    時間: 11-10-2 16:36     標題: 回復 6# lpchan 的帖子

我真係搵唔到本快樂閱讀檔案?點算呀??係咪老師收返呀??可否補返呀??
作者: naritakudo    時間: 11-10-2 16:47

有相睇啦!
作者: KMKwong    時間: 11-10-2 16:58     標題: 生字

明天要交一勇班寫生字6個:
1) 停 2)散 3) 月亮 4)樹 5)睡  6) ?

請問第6個生字是什麼?

謝謝!
作者: lpchan    時間: 11-10-2 20:48

It's "靜".

原帖由 KMKwong 於 11-10-2 16:58 發表
明天要交一勇班寫生字6個:
1) 停 2)散 3) 月亮 4)樹 5)睡  6) ?

請問第6個生字是什麼?

謝謝!

作者: lpchan    時間: 11-10-2 20:59

呢本應該唔駛交,要交果本應該係剛派的"閱讀大本營".

原帖由 naritakudo 於 11-10-2 16:36 發表
我真係搵唔到本快樂閱讀檔案?點算呀??係咪老師收返呀??可否補返呀??

作者: lpchan    時間: 11-10-2 21:03

sakurahk,

Pls check PM.  Thanks.

原帖由 sakurahk 於 11-9-28 16:31 發表

我個仔每人返屋企~個食物盒都有d原本唔屬於佢既食物,佢話係同學仔俾佢食,佢話好喜歡返學~仲好鍾意一勇班 ...

作者: KMKwong    時間: 11-10-2 21:42     標題: 回復 3# lpchan 的帖子

Thanks Ipchan for your information! 立刻補寫!
作者: lpchan    時間: 11-10-3 09:54

You're welcome.

原帖由 KMKwong 於 11-10-2 21:42 發表
Thanks Ipchan for your information! 立刻補寫!

作者: sakurahk    時間: 11-10-4 10:14

唉~估唔到今次無記性唔係阿仔而係我~竟然唔記得阿仔上個星期五要默聖經~無幫阿仔溫書...自責中....
作者: naritakudo    時間: 11-10-5 00:46

想問下果本快樂閱讀檔案真係派返比我地??
敝啦!真係搵唔到! 真係要問下老師!

有無人知道?今日家課冊英文果欄寫:

QUIZ UNIT 1,2 (10/10) 係做什麼??

你地仔女, 有無噤寫呀??
作者: Aurea    時間: 11-10-5 11:50

想問問大家, 今次(4/10既功課)佢地中文抄詞語抄邊6 個生字呀??
我囡圈到好亂呀 !!

THANKS!
作者: Aurea    時間: 11-10-5 11:56

C 啦! 你地講緊個本"快樂閱讀檔案" 我都唔多覺眼WOR?? 係咪即係個本"閱讀大本營" 呀?

naritakudo:  我個囡都係咁寫, 應該係下星期一英文quiz

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5