教育王國

標題: 開左啦~呢邊 小三2011-2012交流區 [打印本頁]

作者: MimiCactus    時間: 11-9-8 10:01     標題: 開左啦~呢邊 小三2011-2012交流區

放完暑假後, 各位家長我們又要埋位啦~
阿仔一開學, 我就apply 十一月的假同阿仔準備11月17日開始的測試, 公司好多同事的仔女都係近上下測驗考試, 所以要早點申請.
阿媽真係唔易做.   

作者: sandylam    時間: 11-9-8 10:43

hi~
作者: newfather    時間: 11-9-11 23:55

作者: MimiCactus    時間: 11-9-12 10:59

大家在果日(上星期六) 有無去家長會?
副校長話今年提早有精英班, 即小三升小四有一班精英班.
(
以往是小四升小五先有兩班精英班)
入到課室,
老師都寄語深長話 今年學校早左有拔尖,
家長們要督促小朋友, 唔好再好似BB感咩都要提,
將來入錯班, 就後悔啦.

我開始有無形壓力呀~

作者: jannielam    時間: 11-9-12 11:10

我無去到禮堂聽校長的講座,原來今年已經要預備精英班,好大壓力呀!
入到課室,聽到今年的課程比上年深了很多,很擔心亞仔追不上!
作者: newfather    時間: 11-9-12 12:08

原帖由 jannielam 於 11-9-12 11:10 發表
我無去到禮堂聽校長的講座,原來今年已經要預備精英班,好大壓力呀!
入到課室,聽到今年的課程比上年深了很多,很擔心亞仔追不上!
今年真係好緊張, 作文包括中文, 英文, 要一百字以上, 而家要佢作兩句都想死, 何況一百?  五十都唔掂啦

仲有常識科要全部寫字, 而且好多深既生字.

呢D野我好似中學先有  
作者: MimiCactus    時間: 11-9-15 10:43

學校開始轉型啦, 今日有小二家長同我講今年小二有一班是用普通話授中文.
而小一就好似1C定1D的數學教快一個學期, 不知是真孰假。
如果是真有其事,
那麼學校開始改革,
我們做家長的要努力加油,
急起直追啦~

作者: Kimuimoon    時間: 11-9-15 11:27     標題: 回復 1# MimiCactus 的帖子

小二有一班用普教中文? 點解我唔知既, 係邊一班呀?
作者: MimiCactus    時間: 11-9-15 12:02

那位小二家長話不是每位學生都可以用接受普通話中文堂, 之前有個別家長通告知匯某小部份學生的家長和回覆是否接受的.才可以上普通話中文堂.
所以我都想八卦問下今年小二有無那班中文堂是分開分組上課呢?

原帖由 Kimuimoon 於 11-9-15 11:27 發表
小二有一班用普教中文? 點解我唔知既, 係邊一班呀?

作者: Funny    時間: 11-9-15 12:12

咦, 真係聞所未聞喎。今晚問吓個仔先。

原帖由 MimiCactus 於 11-9-15 12:02 發表
那位小二家長話不是每位學生都可以用接受普通話中文堂, 之前有個別家長通告知匯某小部份學生的家長和回覆是否接受的.才可以上普通話中文堂.
所以我都想八卦問下今年小二有無那班中文堂是分開分組上課呢?
...

作者: catherinepang    時間: 11-9-22 00:54     標題: 回復 1# Funny 的帖子

真的嗎 ? 普通話教中文 ?? 是否之前既
就沒有. 即是小三或更高年級既沒有 ??
恨死人勒....
係呀, 今年深左好多, 功課亦多左好多,
睇黎要再努力d至得.
作者: Funny    時間: 11-9-22 09:40

我都覺功課多左(小二)。尋晚數學做作業同埋TSA, 加埋有5版。

原帖由 catherinepang 於 11-9-22 00:54 發表
真的嗎 ? 普通話教中文 ?? 是否之前既
就沒有. 即是小三或更高年級既沒有 ??
恨死人勒....
係呀, 今年深左好多, 功課亦多左好多,
睇黎要再努力d至得. ...

作者: catherinepang    時間: 11-10-4 12:06

好明顯比前2年多左好多功課. 真係超忙. 而且好多時重有突擊既默書同小 quiz. (只係比張紙仔佢地默) 不過都好既, 之前2個星期先默一次, 又好像真係小左d....
作者: ta410    時間: 11-10-8 23:20     標題: 回復 13# catherinepang 的帖子

我是小一家長, 請問各位師兄師姐們, 你們的功課多成點, 是小二開始多定小三, quiz 和默書, 測驗有幾多次?  

是否真的有一班用普通話教中文, 係就是好消息!

希望不要怪我插咀!
作者: 燁燁媽    時間: 11-10-9 16:16

真的嗎?

我還有一個小女現在讀K2....

我都希望有2手準備....

學校改革係好事, 我覺得學校都係一步一步來...一來學生易識應, 二來老師都是...

咁唔知小一係都有咁情況呢?
作者: MimiCactus    時間: 11-10-11 10:43

老實講小三和小二是兩個世界, 3B為例: 數學每日最少一定有三樣功課, 雖然補充作業並非第二天交, 但我也一定要呀仔做晒。中文多了工作紙, 通常是準備應付作文而增設的, 英文也有兩至三樣功課.

以上功課預有六至七樣, 未計改正功課。  自己已放棄看電視, 每晚八點半關電視, 全程check功課, 默寫每天學的生字(因久不久便有突擊默書),
上次數學評估都無寫手冊, 無得溫是突擊的。所以要每天溫一D以防萬一。  壓力是給家長的, 不是小朋友, 他們還是戇居居的, 唔知咩事, 功課求其, 寫字馬虎, 所以習慣每日溫一D, 以備不時之需。  

作者: 維豬豬    時間: 11-10-11 19:21

咁睇來小一都唔係好恐怖啫喎.
作者: MimiCactus    時間: 11-10-12 08:37     標題: 回復 17# 維豬豬 的帖子

放心, 小一和小二是Honey Moon 期, 好好enjoy la.  相比其他小學, CKS功課唔算多, 好似寫中文生字, 每個詞語只是寫三個, 好抵架啦。  自己小學果時是寫一行重不可以隔格添.
作者: Funny    時間: 11-10-12 09:30

我又唔係好覺小二係Honey Moon, 因為我覺得今年比起小一多左好多功課, 時間用多左好多。大家努力!

原帖由 MimiCactus 於 11-10-12 08:37 發表
放心, 小一和小二是Honey Moon 期, 好好enjoy la.  相比其他小學, CKS功課唔算多, 好似寫中文生字, 每個詞語只是寫三個, 好抵架啦。  自己小學果時是寫一行重不可以隔格添. ...

作者: jannielam    時間: 11-10-12 09:48     標題: 回復 16# MimiCactus 的帖子

我叫亞仔小息時做住一喲功課先,返到屋企唔使做到咁夜!亞仔話佢要小息時一路食野一路做功課!
作者: ta410    時間: 11-10-12 23:37

你地好似講到好多嘢要做, 好恐怖咁!!

阿仔升上去咪好唔得閒, 遲d連看電視和玩到有時間, 真係可憐!  好驚呀!!
作者: MimiCactus    時間: 11-10-24 11:45

各位, 常識功課預備成點?
阿仔話上次中國名勝有人做成廿二版, 叫我今次搵多D資料wor!  
想問吓是幾多號交功課?
作者: newfather    時間: 11-10-24 23:21

原帖由 MimiCactus 於 11-10-24 11:45 發表
各位, 常識功課預備成點?
阿仔話上次中國名勝有人做成廿二版, 叫我今次搵多D資料wor!  想問吓是幾多號交功課?  

資料冊11月4日交, 不過其實又係家長做

作者: jannielam    時間: 11-10-25 09:45

同意!小朋友根本無時間及無能力去搵資料,真是苦了我們!

原帖由 newfather 於 11-10-24 23:21 發表

資料冊11月4日交, 不過其實又係家長做

作者: MimiCactus    時間: 11-10-25 10:17

阿仔話做廿版個同學D圖好大幅.....Map又當一頁, 叫我效大D.  但放大D幅圖會唔清楚架.  真係難委爸媽
作者: jannielam    時間: 11-10-25 11:40

Printer墨都用了很多!
另外想請問裡面的字,你們會打字print出,還是叫小朋友寫出來?

原帖由 MimiCactus 於 11-10-25 10:17 發表
阿仔話做廿版個同學D圖好大幅.....Map又當一頁, 叫我效大D.  但放大D幅圖會唔清楚架.  真係難委爸媽

作者: newfather    時間: 11-10-25 12:40

原帖由 jannielam 於 11-10-25 11:40 發表
Printer墨都用了很多!
另外想請問裡面的字,你們會打字print出,還是叫小朋友寫出來?
原本我係叫個仔自己寫的, 但佢堅持話老師話可以 PRINT 出來, 所以最後係 PRINT 出來
作者: newfather    時間: 11-10-25 12:41

原帖由 MimiCactus 於 11-10-25 10:17 發表
最緊要睇內容同系統性, 多未必係好
作者: MimiCactus    時間: 11-10-25 13:50

我叫阿仔自己寫, 老師話資料已經家長搵, 所以字要學生自己寫
作者: newfather    時間: 11-11-1 18:27

今日收到意見調查通告, 係關於遊學團既意見.

我未參加過亦對遊學有點反感. 遊學, 我覺得遊玩既成份居多, 聽過一D要幾萬蚊, 其實有需要嗎?

大家有咩睇法?

作者: MimiCactus    時間: 11-11-2 15:08     標題: 回復 30# newfather 的帖子

我讀書果個年代都無遊學團架啦。  唔明加下為何要攪,真係 要多謝政府和關愛基金無果樣整果樣。  其實如果真係去探訪/參觀其他地區的學校和同學們的校園生活, 我可以接受。  但如果是柴娃娃去什麼北京參觀鳥巢, 水立方或上海世界博覽會, 就沒有必要。 一個家庭要無端端要拿出五至六千元給學生和家長去遊學, 真的有必要嗎?  其實香港還有很多地方可以遊學, 如住下大澳水上屋, 相信好多人未試過;  遊歷香港辛亥革命地點或 去其他學校做幾日交換生都可以學到很多東西。  
作者: newfather    時間: 11-11-2 18:20

原帖由 MimiCactus 於 11-11-2 15:08 發表
我讀書果個年代都無遊學團架啦。  唔明加下為何要攪,真係 要多謝政府和關愛基金無果樣整果樣。  其實如果真係去探訪/參觀其他地區的學校和同學們的校園生活, 我可以接受。  但如果是柴娃娃去什麼北京參觀鳥巢, 水立 ...

真高興有人同我同一觀點, 我完全同意 MIMI 既意見, 所以份問卷我會全部填不贊成
作者: newfather    時間: 11-11-15 10:18

大家有冇睇新聞? 10 歲小朋友已經懂得為學業而尋死.
教育制度既錯? 定係家長既錯?

課程推進得好快, 其實好多野已經係我地當年高小甚至初中才學的, 他們已經要學, 好似好叻, 但卻沒有了基本功.

最近要準備測驗, 又係傷害親子關係既時間
作者: catherinepang    時間: 11-11-16 13:59     標題: 回復 1# newfather 的帖子

其實個個都有錯一d. 加加埋埋就大錯 lu
做家長既, 見到個個小朋友都比自己既叻, 咁唔多唔小都會加返把勁. 學校既處境亦大致相同. 其實大家都好無奈, 但又可以點 ?? 除非全部人都放慢腳步姐, 否則就係好像賽跑咁, 大家都沖沖沖, 無得停, 真係好無奈.
惟有配合小朋友既進度同能力盡力去做個平衡law.
忙之餘, 多d關心佢地, 我仔比較傻氣, 只要我多點時間陪佢, 佢就會開心.其實可以好簡單既, 佢地重係細, 再遲d 你有時間陪佢, 佢都唔駛你陪啦? 個人覺得真係要多點親子時間....
大家都加油啦
作者: MimiCactus    時間: 11-11-16 21:08

正在同囝囝溫習中, 有時見佢溫書都好辛苦, 但沒法子, 社會迫成。  今日報紙話2014年暫停考小六評估, 囝囝小六時是2014-2015, 即要考啦。雖然我又唔趕住要囝囝出年入精英班, 但我都有同囝囝講小五入到精英班故然好, 入唔到都要去正常班, 最好唔好入輔導班。  朋友的囝囝在另一間小學讀小三, 科科八十幾, 老師話小朋友要補習。 佢依家心大心細, 想同囝囝轉校, 唔想佢太辛苦。  睇怕今晚唔好溫更夜啦, 做少兩份閱讀理解啦~
作者: newfather    時間: 11-11-17 18:19

搞乜鬼測驗仲有咁多功課
作者: catherinepang    時間: 11-11-19 15:50

係law. 中文寫作評估230字, 救命

係呢, 最近亞仔說班上成日有同學仔喊, 唔知咩事呢 ?
作者: tomatowu    時間: 11-11-20 12:10

我仔今年小六,平時老師叫他們作4xx,但考試接近4xx都可接受,記得小三,叫小兒作文也是痛苦的事,總寫不出字來,日子耐咗便有所改善,不過,至今仍是比較其他科目偏低
作者: MimiCactus    時間: 11-11-28 16:30

派左卷啦~ 有喜有悲
作者: newfather    時間: 11-11-28 21:14

原帖由 MimiCactus 於 11-11-28 16:30 發表
派左卷啦~ 有喜有悲

OK 啦, 三年級深左, 唔可以同二年級比較既 , 不過最勞氣係錯D唔小心同錯完又錯既野
作者: jannielam    時間: 11-11-29 09:11

我個仔哀在唔睇清楚題目及唔小心!
作者: MimiCactus    時間: 11-11-29 12:43

呀仔有一科老師扣多兩分, 我叫呀仔自己同老師講, 佢話唔敢,  比佢激死
作者: newfather    時間: 11-11-29 13:57

原帖由 MimiCactus 於 11-11-29 12:43 發表
呀仔有一科老師扣多兩分, 我叫呀仔自己同老師講, 佢話唔敢,  比佢激死

你可以寫手冊叫個仔比老師睇。
作者: MimiCactus    時間: 11-11-30 08:15

已成功追分啦~
作者: MimiCactus    時間: 11-11-30 09:55

呀仔果班好多同學考到九十幾分, 全班最高分果個唔係99, 就係98.
我和呀仔開始有壓力.
佢果班D同學仔都幾叻, 數學和英文有人是99, 即係錯好少野, 做題好小心啦。  呀仔成績也不差, 但同果班成績特別好的同學比佢覺得有挫敗感。  如果出年太好彩入了拔尖班, 呀仔好肯定是全班最差果個, 分分鐘墊屍底, 都唔知好定唔好?!

作者: newfather    時間: 11-11-30 14:58

原帖由 MimiCactus 於 11-11-30 09:55 發表
呀仔果班好多同學考到九十幾分, 全班最高分果個唔係99, 就係98.
我和呀仔開始有壓力.
佢果班D同學仔都幾叻, 數學和英文有人是99分, 即係錯好少野, 做題好小心啦。  呀仔成績也不差, 但同果班成績特別好的同學比佢覺 ...

隨緣啦, 大家盡力, 入到精英班雖然唔會突然變左精英, 但對日後升學應該有幫助.

成績只要同自己比, 唔好咁大壓力
作者: jannielam    時間: 11-11-30 16:12

原帖由 MimiCactus 於 11-11-30 09:55 發表
我和呀仔開始有壓力.
佢果班D同學仔都幾叻, 數學和英文有人是99分, 即係錯好少野, 做題好小心啦。  呀仔成績也不差, 但同果班成績特別好的同學比佢覺 ...

所以我都同亞仔講不一定要入到精英班,最緊要他有盡力而為。
作者: catherinepang    時間: 11-12-6 13:02     標題: 回復 1# jannielam 的帖子

成績出左都有d意外地好. 都有問過亞仔, 老師有沒有說過最高分係幾多? 亞仔話老師無講. 不過佢話見到前邊同後面既都高過佢. 其實亞仔都考得都幾好, 咁即係佢果班d同學仔真係幾叻同好小心.
不過已經萬幸, 因為未派卷前我已經比亞仔嚇死左. 往幾年佢考完問親佢, 佢實係答 "識既" 今件佢居然答我"有d唔識" 所以開始擔心.
--- 真係想知究竟佢係真係唔肯定, 還是開始識用"說話修飾技巧" 不過佢又唔似咁醒
作者: MimiCactus    時間: 11-12-15 08:31

亞仔尋晚同我講, 今日可能派成績表.
作者: newfather    時間: 11-12-15 18:42

原帖由 MimiCactus 於 11-12-15 08:31 發表
亞仔尋晚同我講, 今日可能派成績表.

已派 .....
作者: MimiCactus    時間: 11-12-16 08:30

亞仔果班同學仔好叻, 有全級雙第一名.  即有全班雙第一名, 跟住有雙第五名, 雙第九名。好有壓力, 聖誕節要玩少D啦, 又要家長和小朋友努力的日子啦。
作者: MimiCactus    時間: 11-12-29 19:39

好快又要備戰啦, 今年1st Term Exam早左.  往時是14,15號開始, 加下一返學無耐就考試啦.  尋晚突擊叫亞仔默1-31號的英文, 竟然錯好多呀......真係玩到咩都唔記得呀
作者: catherinepang    時間: 12-1-6 13:37

係呀, 今次最慘, 返2日就考試, 人同魂魄都未到返黎. 加油加油. 重有2日.
作者: MimiCactus    時間: 12-1-16 13:45

剛剛派了卷, 今次考得好差~
作者: jannielam    時間: 12-1-16 16:44

我聽亞仔講好似好多都考得好差吓,會唔會份卷出得深咗?
作者: newfather    時間: 12-1-16 21:16

有冇發覺數學 乙二 題的題目有誤導?佢話"每三顆燈泡換成一慳電膽"
作者: sandylam    時間: 12-1-17 11:22

有冇發覺數學 乙二 題的題目有誤導?佢話"每三顆燈泡換成一慳電膽"<-----我阿仔呢條成條吉左......

仔話條問題問到佢好唔明~
作者: jannielam    時間: 12-1-17 11:27

我個仔直接÷3,居然對了。
作者: newfather    時間: 12-1-17 12:45

"每三顆燈泡換成一慳電膽"
即是如果有六個燈泡, 就會換成兩個慳電膽 ;
如果有三十個燈泡, 就會換成十個慳電膽...

答案結果係 651 直接除 3 , 咁題目就好有問題, 而家冇左 5 分
作者: MimiCactus    時間: 12-1-17 15:12

阿仔都比買學生飛果題陰左啦~   有兩科成績下滑得好緊要!
作者: newfather    時間: 12-1-17 18:51

中文派埋, 最差今次
作者: MimiCactus    時間: 12-1-18 09:27

回復 newfather 的帖子

阿仔中文作文好少分, 成份中文卷比佢拖低晒. 加下我要阿仔日日作一遍文一佰宇左右比我
作者: newfather    時間: 12-1-18 13:38

MimiCactus 發表於 12-1-18 09:27
回復 newfather 的帖子

阿仔中文作文好少分, 成份中文卷比佢拖低晒. 加下我要阿仔日日作一遍文一佰宇左右 ...

咁細個寫到幾句已經好叻喇, 我年代好似中學先有作文
作者: jannielam    時間: 12-1-18 15:35

我個仔其實都可以作到一遍一佰字左右的文,但都很口語化及勁多錯別字。
作者: newfather    時間: 12-1-18 15:48

jannielam 發表於 12-1-18 15:35
我個仔其實都可以作到一遍一佰字左右的文,但都很口語化及勁多錯別字。 ...
唉 ... 淨係錯字扣分都扣左成 10分
作者: sandylam    時間: 12-1-18 16:18

仔今次中文, 都係創新低.....
作者: catherinepang    時間: 12-1-27 23:21

亞仔今次都係有史以來既新低. 由其是中文, 我比佢份作文激死左.....
加上派卷果日剛剛請左假, 唔知老師係堂上同d同學講左d咩, 又唔知
其他同學仔考成點, 唔知係咪同返左2日就考試有關呢 ?
作者: 燁燁媽    時間: 12-1-29 03:17

我記得我仔係三年級時, 作文題目叫~生日會..
仔仔開頭作都貼題...作作下..講左落街踢波...最後0分...
呢O的真係嘔血經典史...

作者: MimiCactus    時間: 12-1-30 09:52

回復 燁燁媽 的帖子

學校要小三考中文作文無可厚非….本人亦知坊間有很多學校在小二時已有作文科考試.
但今次考試範圍並無列明, 就確實有點誤導。
什麼乙部?
應列明乙部是中文作文, 請家長督促貴子弟多加溫習應用句子及寫作技巧。
阿仔今次雖然合格, 但成績比上次測驗跌了廿五個巴仙, 我亦擔心下次好可能會不合格。其實學校在中作科有什麼支援呢?
自己以前一星期有孖堂中作是指定動作, 另加背默另設的詞語表。
在這方面學校可否考慮考慮呢!

作者: jannielam    時間: 12-1-30 12:22

我都覺得學校在中作方面的支援很不足,只印了一本「寫作大全」,而堂上的作文練習亦只是寫了大綱便拿回家作,都不知小朋友學了些什麼?
作者: irismama    時間: 12-2-5 17:58

各位,我個女都係小三。佢比上次測驗跌咗25分,佢話好似全級最高都係8x分,唔知真定假?!
作者: MimiCactus    時間: 12-2-7 16:24

想問問明天買補充的90元, 如果開支票, payee name 是什麼?  唔該
作者: jannielam    時間: 12-2-7 16:57

好似係「偉發圖書文具有限公司」,(confirmed)
作者: MimiCactus    時間: 12-2-7 20:38

回復 jannielam 的帖子

Thank you very much!
作者: pocket_fans    時間: 12-2-15 10:49

我個仔小三,佢同我講話今次考試全班排第4
比我想像好左好多,真係要多謝佢阿媽,幫佢温書温到青根暴現
作者: catherinepang    時間: 12-2-15 16:13

回復 pocket_fans 的帖子

咁快知道 ? 唔係25/2 見家長至知嗎 ? 好緊張

作者: jannielam    時間: 12-2-16 14:34

亞仔話先前老師有張紙(寫了班名次),傳給他們看,所以才知道班名次。
作者: MimiCactus    時間: 12-2-20 08:30

更多年最驚今年見家長, 有壓力.
作者: newfather    時間: 12-2-20 21:50

MimiCactus 發表於 12-2-20 08:30
更多年最驚今年見家長, 有壓力.
驚咩姐, 老師又唔會鞭策你
作者: MimiCactus    時間: 12-2-21 08:42

阿仔呢排唔知咩事, 日日有新鮮野比我.  工作紙錯晒, 欠帶書, 做漏工作紙背頁,放學後又唔願做功課, 到我check功課先做, 晚晚要成十一點幾先完成晒.  駡又駡過, 打又打過, 苦口婆心又勸過, 都唔知佢想點?  以前唔係架, 放完新年假之後就變了.
作者: newfather    時間: 12-2-21 18:52

MimiCactus 發表於 12-2-21 08:42
阿仔呢排唔知咩事, 日日有新鮮野比我.  工作紙錯晒, 欠帶書, 做漏工作紙背頁,放學後又唔願做功課, 到我chec ...
咁奇? 係咪學校有D唔愉快野發生左呀?
作者: MimiCactus    時間: 12-2-22 15:43

測驗範圍又出左, 中文科無提及中文乙部的測驗型式, 即又要考作文? 要幾多字呢?
作者: 燁燁媽    時間: 12-2-22 21:43

MimiCactus 發表於 12-2-22 15:43
測驗範圍又出左, 中文科無提及中文乙部的測驗型式, 即又要考作文? 要幾多字呢? ...
應該打後都要考作文, 你仔仔係咪有tsa做? 可能會跟據tsa作文形式測考..如呢排tsa係做便條, 可能會便條一題, 作文一題...多少字數, 要睇返平時老師作文或tsa時, 需要作多少字...

作者: irismama    時間: 12-2-22 22:54

係囉!乙部測40分鐘,可能又係作文加作句。
作者: newfather    時間: 12-2-23 23:36

硬係覺得今次個範圍好求其咁, 中文課本得三課, 英文得兩課 ....

其實下學期至測驗日只得一個月, 真係教唔到太多野
作者: MimiCactus    時間: 12-2-24 10:13

總之狂溫past tense la. 一定出.
作者: catherinepang    時間: 12-2-24 17:52

係呀, 今次教得好趕又好急.
亞仔都係, 錯又多, 漏又多, 做得勁耐. 可能係放得太多假, 心散左,
同埋已經又開始越來越深, 可能佢覺得難, 無心機....
明天就要見家長同派成績, 今次考得唔太好. 比較起上黎都係佢既新低.
有d擔心, 希望唔好太差啦........

作者: MimiCactus    時間: 12-2-25 09:05     標題: 回覆:catherinepang 的帖子

今日是家長日,正前住途中。今次成績不抱太大希望,但願無咩投訴,如上堂傾計,無心機,懶散就好了。

作者: MimiCactus    時間: 12-2-25 09:08     標題: 回覆:MimiCactus 的帖子

最怕老師講中文麻麻

作者: MimiCactus    時間: 12-2-25 09:13     標題: 回覆:MimiCactus 的帖子

好驚老師話中文麻麻,英文要努力,數學要急起直追。我開始要揾定補習老師,直係驚過自己小時見家長。

作者: catherinepang    時間: 12-2-25 12:56

係呀, 自己細個時係唔識驚, 佢地係唔會驚
收到成績喇, 排名比我預期既好, 唔知係咪同其他同學一樣係中文拉底左
我見前面D POST 個個都話中文好深, 亞仔今次中作係B- 好怕佢下次係C.
黎緊又 test 喇, 但中文好鬼難溫, 都唔知點入手, 惟有得閒比d paper 佢做下
但最近功課好多佢又lazy, 真係無時間.....

作者: irismama    時間: 12-2-25 21:18

今日見完班主任,名次比上次跌咗4名,主要中文同中作慘死叫佢(我)揸緊d! 點揸呀?不如我幫佢考喇

作者: MimiCactus    時間: 12-2-28 07:20     標題: 回覆:irismama 的帖子

見如家長後,個心一沉。同老師傾的時候,眼有淚光。換著小時候的我,以亞仔的成績絶對算中上,但換了今天的敎育,我可以怎樣呢!原來父母對孩子的排位和分數是這麼介懹的。像中文造句,原來不是交小三的水準,是要交小五的水平句子。看見派回來的造句,無錯字,無用錯標點,都係得乙一。老師後加果句是小五程度黎嫁!加下做父母真可悲。

作者: MimiCactus    時間: 12-2-28 21:08

想問問中文書三下第六課的生字, 撫摩的摩字對嗎?  小時候, 老師教是撫摸的. 是不是我果個年代錯了呢?!
作者: newfather    時間: 12-2-28 22:23

真係唔知, 我只覺得佢地D中文書既文法好有問題, 比較深刻既好像上學期其中一課文裡的一句: "現在的小朋友最幸福啦..."
我百思不得其解, 為何會用個 "啦" 字.

既然課本是這樣寫就唯有跟住先, 日後找到正確寫法再同小朋友講.

作者: MimiCactus    時間: 12-3-7 23:14     標題: 回覆:開左啦~呢邊 小三2011-2012交流區

明天中文測驗,為何老師沒有派齊作文架。

作者: sandylam    時間: 12-3-8 10:26

我地班好似得一份作文-家務.

作者: MimiCactus    時間: 12-3-8 15:46     標題: 回覆:sandylam 的帖子

一遍超巿和一遍賀卡關於郵票得獎未派

作者: MimiCactus    時間: 12-3-16 19:34     標題: 回覆:MimiCactus 的帖子

想問星期一是否不用上課,放假一天。

作者: newfather    時間: 12-3-17 00:40

回復 MimiCactus 的帖子

冇錯丫, 旅行補假, 手冊後頁學校假期表有寫 :loveliness:

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5