教育王國

標題: DELETED [打印本頁]

作者: apple8356    時間: 11-9-9 12:18     標題: DELETED

DELETED
DELETED
DELETED

作者: peggyhklam    時間: 11-9-9 12:23

其實最緊要量力而為, 不要為錢和c6鬧交

我仔仔的學費 :

1)幼稚園學費:4600
2)Playgroup : 1000

我就不會俾仔仔學太多野先, 最多學2樣, 因為我怕佢會樣樣都學到半桶水
作者: BeBeMa1012    時間: 11-9-9 12:32

作者: NICOLE123    時間: 11-9-9 12:32

學費 $349
香港兒童合唱團(包繪畫) $1000
學琴 $500
enopi 數 $650
英文phonics $833
學游水$600

$4000有找
作者: 小曳人    時間: 11-9-9 12:35

學費 ~$3300
鋼琴 $175x4 = 700
游水 $600

<$5000
遲d應該會加PTH
作者: BeBeMa1012    時間: 11-9-9 12:35

作者: NICOLE123    時間: 11-9-9 12:36

原帖由 BeBeMa1012 於 11-9-9 12:35 發表

嘩... 好正呀, 邊間k呀?

培正囉
作者: NICOLE123    時間: 11-9-9 12:37     標題: 回復 3# 小曳人 的帖子

我都報左香兒普通話 如果收就下年一月開始比多幾百蚊
作者: BeBeMa1012    時間: 11-9-9 12:38

作者: NICOLE123    時間: 11-9-9 12:40     標題: 回復 1# BeBeMa1012 的帖子

培幼咩都平架 校服校車 果d都平 佢可以用學券所以學費未平囉

不過小學要交學費喇 拉上補下者.
作者: BeBeMa1012    時間: 11-9-9 12:51

作者: angeemama    時間: 11-9-9 12:51

School fee +school bus: $5500
Spanish: 200/class
Enopi: $650/month
Swimming class: $135/class
Yip's: $2500/quarter
PTH200/class
English: $1180/month

作者: NICOLE123    時間: 11-9-9 12:57

原帖由 BeBeMa1012 於 11-9-9 12:51 發表

我都煩緊比唔比呀仔repeat k1, 還是k3考私小or直資... 又驚到時考唔到唔知點算...

考左有offer先諗啦
作者: vicky_cheun    時間: 11-9-9 12:58

作者: Li'sfamily    時間: 11-9-9 13:06

作者: apple8356    時間: 11-9-9 13:42

作者: apple8356    時間: 11-9-9 13:44

作者: apple8356    時間: 11-9-9 13:46     標題: 回復 5# 小曳人 的帖子

作者: apple8356    時間: 11-9-9 13:48

作者: apple8356    時間: 11-9-9 13:50

作者: eva007    時間: 11-9-9 13:51

School + school bus: $2363/month
NET: 1300/month
Gym: $176/month
English playgroup: $780/month
Drawing: $380/month
PTH: $400/month

About 5500/month and my elder son needs about 8000/month!
作者: apple8356    時間: 11-9-9 13:52

原帖由 vicky_cheun 於 11-9-9 12:58 發表
1)幼稚園學費:7600
2)公民數:550
3)游水:700
4)琴(自己教):0

total : 8850

4)小一面試班:2500 (好彩下年2月先開始)
5)小提琴:1800(waiting list有排應該下年9月可以開始)
6)畫畫:480(waiting list又係唔知幾時) ...

自己教琴,真係幾好..
作者: apple8356    時間: 11-9-9 13:55

原帖由 Li'sfamily 於 11-9-9 13:06 發表
School fee +school bus: $5000
English + PTH + Drawing: $2000
Athletic: $640
Total = $8500/month

您覺得 葉氏 好唔好,我都想俾仔仔學。
作者: apple8356    時間: 11-9-9 13:57

原帖由 eva007 於 11-9-9 13:51 發表
School + school bus: $2363/month
NET: 1300/month
Gym: $176/month
English playgroup: $780/month
Drawing: $380/month
PTH: $400/month

About 5500/month and my elder son needs about 8000/month!

養兩個小朋友,真係貴過供樓,唔簡單。
作者: 夢B    時間: 11-9-9 14:04

原帖由 vicky_cheun 於 11-9-9 12:58 發表
1)幼稚園學費:7600
2)公民數:550
3)游水:700
4)琴(自己教):0

total : 8850

4)小一面試班:2500 (好彩下年2月先開始)
5)小提琴:1800(waiting list有排應該下年9月可以開始)
6)畫畫:480(waiting list又係唔知幾時) ...

嘩....學費咁貴 邊間呀?
作者: joeytwm    時間: 11-9-9 14:26

我個仔今年教K1, 想知多D...請指教

想問下返左幼稚園點解仲要返 playgroup??

NICOLE123, 請問 香港兒童合唱團有咁多野學架??仲有繪畫同普通話??

多多指教
作者: pipip929    時間: 11-9-9 14:42

我都想比女去學spanish. 可以pm 我你寺邊學嗎?
教得好嗎?

原帖由 angeemama 於 11-9-9 12:51 發表
School fee +school bus: $5500
Spanish: 200/class
Enopi: $650/month
Swimming class: $135/class
PTH200/class
English: $1180/month

作者: NICOLE123    時間: 11-9-9 14:43

原帖由 joeytwm 於 11-9-9 14:26 發表

NICOLE123, 請問 香港兒童合唱團有咁多野學架??仲有繪畫同普通話??

多多指教 ...

香港兒童合唱團係有好多野學. 你可以自己上佢website睇下
作者: pipip929    時間: 11-9-9 14:43

school fee + school bus + book fees = $7000/ mth

全日班, 而家咩都無學.
作者: bbeasy25    時間: 11-9-9 14:54

幼稚園學費               : $4200 /月
Swimming            : $400 /月
籃球                           : $800 /月
共                           HK$5,400 /月
想加朗誦同Trinity Drama - 加多$1000/月
作者: 小曳人    時間: 11-9-9 15:15

原帖由 apple8356 於 11-9-9 13:46 發表
我都想俾仔仔學普通話...

將來佢地呢代,PTH緊要過英文!
作者: 四隻貓    時間: 11-9-9 15:18

幼稚園學費+校車: $4850 /月
小提琴              : $900 /月
英文班                  : $800 /月
體操班+彈網班    : $800 /月
音樂班                   : $800 /月
琴                          :自己教
共                           HK$8,150/月

加Enopi math:      $600/ 月
減彈網班同音樂班    :-1200/月

預計十月會係 $7,550

作者: 杏李子    時間: 11-9-9 16:23

K1學費  $800
校車 $720
游水 $500
國語 $1075
English Comprehensive $920
畫畫 $960
Piano $800

共 $5775
遲d會報埋phonic
作者: LUCUSMaMa    時間: 11-9-9 16:59

作者: NICOLE123    時間: 11-9-9 21:38

原帖由 LUCUSMaMa 於 11-9-9 16:59 發表
學費: 800
校車: 1400
停哂之前未開學既活動, 因為佢返下午, 好難配合課外活動, 而且又驚佢未能適應, 諗住睇定D先.

我見好多小朋友都有學游水, 想請問你地小朋友幾歲呀, 學既時候要唔要家長一齊落水架, 我之前問過 ...

培正有得學跟泳天泳會.外來人都可以報.最細2歲可以學
泳天好多地方都有得學.自己上佢WEBSITE睇DETAIL
作者: angeemama    時間: 11-9-9 22:21

Please check PM

原帖由 pipip929 於 11-9-9 14:42 發表
我都想比女去學spanish. 可以pm 我你寺邊學嗎?
教得好嗎?

作者: vlui55    時間: 11-9-9 22:55

My girl @ 3
School Fee : 3000中文班:1000
英文班:2100
Jazz Dance: 880
Phonics starts in Oct: 1000
仲想比佢學埋溜冰,游水,同繪畫班,唸吓都覚得貴呀!係咪太多呢?
作者: cwymama    時間: 11-9-9 23:44     標題: 回覆 1# apple8356 的文章

學費連校車$2,600
英文班$1,600
畫班$720
英文拼音$800
音樂班$600
學琴$900
遊水$880
普通話$880
作者: LUCUSMaMa    時間: 11-9-10 09:05

作者: tantanmama    時間: 11-9-10 10:53

請問Enopi math好定係公民數好呢? 小朋友3歲開始學會唔會太早?
作者: dolphinmama    時間: 11-9-10 16:28

想問下,其實........點解會學咁多既?大家係咪都打算考私小同直資?而考呢D學校,學番十樣八樣野先係入埸券???

今天剛剛跟別的媽媽討論這個問題,我自己都好疑惑,怕自己冇俾個仔學係咪會"害左佢"?
作者: anteater    時間: 11-9-10 16:38

聽落都有D怕,好似好病態,如果只係入津貼小學,洗唔洗咁呢?上咁多興趣班,會唔會培餋到第時學習的興趣?有無家長什麼都無上但小朋友都好OK?上了興趣班又會唔會比唔上的醒D?
作者: NICOLE123    時間: 11-9-10 21:31     標題: 回復 1# anteater 的帖子

我自己比小朋友上興趣班完全唔因為考小一(因為已經係一條龍k) 其實係小朋友自己興趣/要求學. 好多身邊既小朋友都學好多野. 係因為佢地好enjoy. 雖然好多時話好多野家長可以自己教不過要番工既家長真係無時間.
比佢地去上興建班總好過日日對住屋企既工人/tv. 希望學唔同既野發掘到小朋友真正既興趣. 唔好一眼見人地比小朋友學咁多方面既項目就當家長完全因為考小一.
作者: NICOLE123    時間: 11-9-10 21:33     標題: 回復 4# tantanmama 的帖子

我只可以講好多小學已經表明唔buy公文.
作者: angeemama    時間: 11-9-10 22:04

That's true.  With these kind of extra-curricular activities and think that you can be accepted by DSS or private primary one is totally misconceptio.  I have only one child and I wish she can have more interaction with peers during interest class.  I can't afford to have one more child just to make sure she got company.  In fact, nearly all the classes she attended are out of her own interested I never forced her to do something she doesn't like.  I have tried to ask if she would drop one or two to make my life easier and her answer was "NO"!

原帖由 NICOLE123 於 11-9-10 21:31 發表
我自己比小朋友上興趣班完全唔因為考小一(因為已經係一條龍k) 其實係小朋友自己興趣/要求學. 好多身邊既小朋友都學好多野. 係因為佢地好enjoy. 雖然好多時話好多野家長可以自己教不過要番工既家長真係無時間.
比佢 ...

作者: cwymama    時間: 11-9-10 22:50

原帖由 anteater 於 11-9-10 16:38 發表
聽落都有D怕,好似好病態,如果只係入津貼小學,洗唔洗咁呢?上咁多興趣班,會唔會培餋到第時學習的興趣?有無家長什麼都無上但小朋友都好OK?上了興趣班又會唔會比唔上的醒D? ...
如果睇見人哋報,自己又報(唔理小朋友意願)就真係病態,但係我相信好多小朋友都好鍾意學嘢,好似我個女咁(4歲),佢已經返好多興趣班,但佢重話要學日文、溜冰等等、、、佢真係好有學習動機,我相信同佢由細到大都返開興趣班有關係。
作者: Syamky    時間: 11-9-11 11:13

True, 我阿女間小學部校方公開表面唔buy 公文呢類操練式學術課外活動,小朋友讀這些有機會唔收

原帖由 NICOLE123 於 11-9-10 21:33 發表

作者: Lokkk    時間: 11-9-11 11:34

作者: vlui55    時間: 11-9-11 14:51

true true...the sister of my girl's kinder emphasize a few times that they really dont buy "Kumon", "please dont let your kid to practice Kumon as this can........"

原帖由 NICOLE123 於 11-9-10 21:33 發表

作者: albb    時間: 11-9-11 23:12

想問問你地學游水點解咁平既, 係咪小組教呀?

PTH$100堂, 可提供地址嗎?
作者: babybear    時間: 11-9-12 09:18

如果出發點係為發掘小朋友興趣,又無問題既。
好多小朋友好enjoy, 上興趣班架!

趁佢仲讀梗幼稚園, 比較多時間用, 去比佢嘗試多方面既野, 未必係唔好。

上到小學就無咁多多餘時間比小朋友去學咁多野架喇!

原帖由 anteater 於 11-9-10 16:38 發表
聽落都有D怕,好似好病態,如果只係入津貼小學,洗唔洗咁呢?上咁多興趣班,會唔會培餋到第時學習的興趣?有無家長什麼都無上但小朋友都好OK?上了興趣班又會唔會比唔上的醒D? ...

作者: NICOLE123    時間: 11-9-12 09:39

原帖由 babybear 於 11-9-12 09:18 發表
如果出發點係為發掘小朋友興趣,又無問題既。
好多小朋友好enjoy, 上興趣班架!

趁佢仲讀梗幼稚園, 比較多時間用, 去比佢嘗試多方面既野, 未必係唔好。

上到小學就無咁多多餘時間比小朋友去學咁多野架喇!

...

有人同我講 幼稚園功課唔忙 比佢地試多d唔同既野
發掘到真正既興趣 到小學就係貴精不貴多
因為已經要應付考試功課無時間玩咁多了..
我覺得有道理
作者: himuimui    時間: 11-9-12 14:03

作者: vicky_cheun    時間: 11-9-12 18:36

作者: whychan777    時間: 11-9-12 18:48

我都想知........thanks....

原帖由 joeytwm 於 11-9-9 14:26 發表

多多指教 ...

作者: BallBall417    時間: 11-9-12 22:06

School Fee: 1980/m
School Bus: 350/m
Yips: 700/m
Ballet: 800/m
Phonics: 880/m
Painting: 500/m

Total: 5210/m
作者: Coentrao    時間: 11-9-13 00:48

作者: apple8356    時間: 11-9-14 16:00

培養興趣? 如果唔使返工,自己教最好。
作者: BeBeMa1012    時間: 11-9-14 16:18

作者: BeBeMa1012    時間: 11-9-14 16:19

作者: viandes    時間: 11-9-18 02:29

我個仔今年讀K.1,
學費: $400
課外活動(校內): $1700(英文/視藝/普通話)
音樂班: $800
Phonics: $1000

少過$4000~~~

作者: apple8356    時間: 11-9-27 13:53

似乎 $5000-$6000 應該夠用。
作者: MUMREDBB    時間: 11-9-27 15:30

School fees plus school bus: $3500
Piano, Putonghau, Phonics (Self-teaching)0
Swimming: 280
Dancing: 280
Drawing: 280
Cambrige: 520
Total: almost $5000
I've got twins so $10,000/month
Note:I haven't counted my elder son's expense yet....Oh my God!
作者: yoyo73    時間: 11-9-27 20:17

作者: HaYi    時間: 11-9-27 20:59

學費4k + 好普通課外活動5k-6k + 校車1k

我已冇同其它人一樣谷成績, 旨在參與下, 只係好普通的活動.. 真係多多都要$$..
作者: pandabonita    時間: 11-9-27 22:09

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... &extra=page%3D1
作者: anki2502    時間: 11-9-28 14:18

作者: dienalitie    時間: 11-9-28 14:52

作者: MewB    時間: 11-9-28 15:07

School fee, $5100/m
School bus, $560/m
Swimming, $640/m
Music class, $0 (self-teaching)

No art course, no Inope maths, no Phonics class, no third language training etc because in my view, these are not important to him at this small age.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5