教育王國

標題: 2011-2012 小六家長入嚟傾吓 [打印本頁]

作者: Derdad    時間: 11-9-9 21:08     標題: 2011-2012 小六家長入嚟傾吓

新學年,先同六年班嘅媽咪打個招呼。

派咗飯紙啦!大家覺得啲飯餐啱口味嗎?

$17.5 一餐真係超抵,如果可以嘅話,我都想「搭食」呀,慳番餐嘛!
作者: pooh仔    時間: 11-9-10 01:20

個餐單嘅菜好似好得咁, 但唔知啲味道又是否OK!
作者: Derdad    時間: 11-9-10 12:19

原帖由 pooh仔 於 11-9-10 01:20 發表
個餐單嘅菜好似好得咁, 但唔知啲味道又是否OK!

唔知大家今朝有冇睇紙?
有個英皇同學會小學的小六生(上學年)家長,因不滿仔派咗去第八志願嘅中學而在中環一條天橋鬧事企跳!

報紙有登到嗰個小朋友嘅成績表,除咗中作攞B外,又真係科科A,理應係Band 1 仔,自己友中學唔收都已經夠神奇,但卻派到Band 3 嘅南區陳白沙中學就簡直係迷離!
就算佢哋太進取應該唔會話派唔番入最差嘅Band 1?
佢間小學都夠奇怪,有幾個成績同佢相近嘅同學,校方推舉佢哋入到英皇書院同港大同學會中學,但幫佢嗰陣就話位,做唔到啲乜嘢…

作者: pooh仔    時間: 11-9-10 13:53     標題: 回覆 3# Derdad 的文章

這正正是有直屬位嘅分別,你只要band 1 生組別就一定直上,我記得佢哋同kings 應冇關喺,只是個名有誤導,再加上佢唔夠運!kings 應同般咸道官小有關!
作者: Derdad    時間: 11-9-10 18:53

原帖由 pooh仔 於 11-9-10 13:53 發表
這正正是有直屬位嘅分別,你只要band 1 生組別就一定直上,我記得佢哋同kings 應冇關喺,只是個名有誤導,再加上佢唔夠運!kings 應同般咸道官小有關! ...

pooh 仔,
請問妳知唔知派哂九、十月嘅飯紙,張支票係一張過寫哂兩個月嘅總額,定係分開兩個月、兩張支票?
作者: pooh仔    時間: 11-9-10 22:55     標題: 回復 5# Derdad 的帖子

Derdad, 我加埋一條數開!
作者: Derdad    時間: 11-9-11 00:14

原帖由 pooh仔 於 11-9-10 22:55 發表
Derdad, 我加埋一條數開!

謝謝。
我有問過其他媽咪,佢哋話要分開兩張支票寫,所以都唔知跟邊個好。
作者: pooh仔    時間: 11-9-11 01:31     標題: 回復 7# Derdad 的帖子

咁我冇聽到仔講喎,我又冇問。
但又奌解要分開兩張票咁麻煩!?我見有五種付款方法,如我用繳費靈或到美心餅店交費都加埋嚟搞咋喎!
作者: Derdad    時間: 11-9-22 15:25

番咗學得嗰一個月就話要測驗,仲要選正一百年前申亥革命成功嗰日開始,真係有意義…
作者: Derdad    時間: 11-9-25 00:02

今日(星期六)中華基金中學中一入學簡介會,有冇媽咪去咗?

我見到前屆PTA主席,不過佢唔認得我!
作者: Derdad    時間: 11-9-26 11:22

第一日全日番學,唔知班馬騮食飯嗰陣有幾"轟烈"呢?
作者: Derdad    時間: 11-9-27 08:55

原帖由 Derdad 於 11-9-26 11:22 發表
第一日全日番學,唔知班馬騮食飯嗰陣有幾"轟烈"呢?   

第一日食飯,阿仔話佢嗰班只得十分鐘時間!的確有啲過分!

唔知其他班嘅情況係點?
作者: honghong_ma    時間: 11-9-27 11:13     標題: 回復 12# Derdad 的帖子

十分鐘時間? 咁餘下時間要來做咩?
作者: Derdad    時間: 11-9-28 00:41

原帖由 honghong_ma 於 11-9-27 11:13 發表
十分鐘時間? 咁餘下時間要來做咩?

係派飯、排隊、祈禱…之後,只剩番十分鐘食飯!
作者: pooh仔    時間: 11-9-28 00:56     標題: 回復 12# Derdad 的帖子

我仔食完飯仲有時間做少許功課喎!
作者: Derdad    時間: 11-9-28 11:35

原帖由 pooh仔 於 11-9-28 00:56 發表
我仔食完飯仲有時間做少許功課喎!

我估妳講緊嘅應該係尋日,對嗎?

由於食飯之前一定要由校長作"中央祈禱",所以每班"可食飯時間" (即扣除派飯、排隊、祈禱…等時間)應該一樣。

尋日有半個鐘頭"可食飯時間",因為派飯時間暢順咗。
作者: honghong_ma    時間: 11-10-6 13:30

我想請問大家意見 !
你們認為入左校隊,對升學有無幫助呢 ?
其實係咪多些時間溫習會好D?

thanks
作者: pmamylee    時間: 11-10-6 15:01

阿仔舊年有3個屬band2組別的同學
分別是足球隊,藍球隊及樂團的成員,都入唔返中學.....

如果入校隊唔影響成績,參加無妨.....
如果成績好,就算mug隊都唔入,mug課外活動都唔參加,
上到中學一樣可以入精英班.....
作者: Derdad    時間: 11-10-6 23:58

原帖由 honghong_ma 於 11-10-6 13:30 發表
我想請問大家意見 !
你們認為入左校隊,對升學有無幫助呢 ?
其實係咪多些時間溫習會好D?

thanks

睇吓咩嘢校隊啦!
好似奧數隊咁,六年班仲留得响隊內嘅,都該該係Band 1仔啦,SJC 唔收,皇仁都要啦!
作者: pmamylee    時間: 11-10-7 06:42

對,舊年奧數隊9個同學全部上番自己中學......
作者: honghong_ma    時間: 11-10-7 09:21

吾該曬!
作者: Piglet_mamie    時間: 11-10-8 00:54     標題: 回復 5# honghong_ma 的帖子

其實係舊年參加校隊對升回SJC 無大的幫助,舊年有些足球校隊的學生(Band 2), 都派唔番入SJC。 如果成績好,真係可以參加多D....否則就要努力讀書....

加油!
作者: Piglet_mamie    時間: 11-10-8 00:58

Derdad,

同意你的講法,入得奧數隊,成績都有番咁上下,D數都操到No. 1啦,應該都係Band 1仔....

原帖由 Derdad 於 11-10-6 23:58 發表

睇吓咩嘢校隊啦!
好似奧數隊咁,六年班仲留得响隊內嘅,都該該係Band 1仔啦,SJC 唔收,皇仁都要啦!

作者: plus00minus    時間: 11-10-8 19:56     標題: 回復 1# Piglet_mamie 的帖子

想問問soap是用coal還是用oil來製造呢?查不到呢!many thanks!
作者: Derdad    時間: 11-10-11 01:16

原帖由 plus00minus 於 11-10-8 19:56 發表
想問問soap是用coal還是用oil來製造呢?查不到呢!many thanks!

You may try to search from Wiki

" Soaps for cleansing are obtained by treating vegetable or animal oils and fats with a strongly alkaline solution. "

http://en.wikipedia.org/wiki/Soap
作者: Derdad    時間: 11-10-11 13:55

派咗Science 卷。
妳哋覺得係咪偏淺?
我問過坐呀仔附近嗰5、6個同學仔,全部都係九字頭,有幾仲係99.5分添!攪到呀仔有點壓力!
作者: plus00minus    時間: 11-10-11 14:13     標題: 回復 3# plus00minus 的帖子

thanks a lot, Derdad
作者: Derdad    時間: 11-10-14 10:45

終於都測完驗啦!
但之後月尾又到個細仔測,
唉!
作者: Derdad    時間: 11-10-17 21:14

今次份中文測驗卷,真係勁深呀!
尤其閱讀理解第18、19題,我懷疑有冇仔識答!
好明顯係中學題目啦!六年班點會識答應呀?
擺明要人答錯!

有一題明明錯咗只扣一分,但開完會後無啦啦話要扣夠兩分先啱!好心俾吓人合格都唔得!
作者: GogoCheung    時間: 11-10-18 08:47     標題: 回復 29# Derdad 的帖子

Derdad,
我越睇就越驚,相信五六年級好難捱
作者: andybebe    時間: 11-10-18 13:28

如果屬Band2的學生, 升唔返SJC, 會派去邊呢?

請多多指教!
作者: Derdad    時間: 11-10-22 19:15

今日SSC 中一簡介會,參觀完後的感覺係;幾貴 、好大 、超靚 、同埋好攰!

呀仔勁鍾意個無敵海景宿舍,我都想住呀!
作者: andybebe    時間: 11-10-24 14:03     標題: 回復 32# Derdad 的帖子

Hi Derdad,
SSC 係咪指St. Stephen's college? 知唔知幾貴學費? 係咪喺赤柱?係咪要寄宿架?
我知道間學校好似幾好口碑, 唔知係咪真的呢?
多多指教!
Andybebe
作者: Derdad    時間: 11-10-24 23:42

原帖由 andybebe 於 11-10-24 14:03 發表
Hi Derdad,
SSC 係咪指St. Stephen's college? 知唔知幾貴學費? 係咪喺赤柱?係咪要寄宿架?
我知道間學校好似幾好口碑, 唔知係咪真的呢?
多多指教!
Andybebe

下學年學費為$50,000,分十期俾。非永久居民$88,000。
中一有七星期特定寄宿計劃,中三有三個星期,中五有兩個星期。四百多個宿位,全部面向赤柱灣,日落餘暉,盡入眼簾… (好似買緊樓盤廣告咁…)
400米標準運動場、50米標準泳池、快將列入法定古蹟的教學大樓和三層高嘅圖書館、三個網球場、排球場、籃球場,150,000平方米嘅面積,山明水秀、人傑地靈,點會唔好口碑呢?
作者: llmom    時間: 11-10-25 12:01     標題: 回復 1# Derdad 的帖子

我大仔當年也被這所學校的校舍迷倒了 不過,現在在SJC也很開心,並且說好彩當時冇放棄SJC :)
作者: andybebe    時間: 11-10-25 13:33

嘩, 真係好正呀, 唔知難唔難入呢?

原帖由 Derdad 於 11-10-24 23:42 發表

下學年學費為$50,000,分十期俾。非永久居民$88,000。
中一有七星期特定寄宿計劃,中三有三個星期,中五有兩個星期。四百多個宿位,全部面向赤柱灣,日落餘暉,盡入眼簾… (好似買緊樓盤廣告咁…)
400米標準運動場、50米標準泳 ...

作者: Derdad    時間: 11-10-25 16:14

原帖由 llmom 於 11-10-25 12:01 發表
我大仔當年也被這所學校的校舍迷倒了 不過,現在在SJC也很開心,並且說好彩當時冇放棄SJC :)

唔好哂命住,攪我哋流哂口水…

妳大仔响SJC有幾正呀?
作者: llmom    時間: 11-10-25 16:49     標題: 回復 1# Derdad 的帖子

一日玩到黑,又冇乜功課,妳話開唔開心:;pppp:
作者: Derdad    時間: 11-10-31 15:55

有冇媽咪知下堂「時事」堂要寫的政綱,係咪要係屋企做,定係响課堂做?

作者: Derdad    時間: 11-11-4 22:24

有冇媽咪知下堂「時事」堂要寫的政綱,係咪要係屋企做,定係响課堂做?
作者: jfa702    時間: 11-11-4 22:54

原帖由 Derdad 於 11-11-4 22:24 發表

Derdad,

pls check p.m. I have some questions. Many thanks!
作者: plus00minus    時間: 11-11-10 12:28     標題: 有冇現代電腦第十冊出讓

請問有冇家長可出讓p5既現代電腦第十冊(下學期)? pls pm
作者: Ianmammy    時間: 11-11-10 21:56

原帖由 plus00minus 於 11-11-10 12:28 發表
請問有冇家長可出讓p5既現代電腦第十冊(下學期)? pls pm

Pls check pm.
作者: Derdad    時間: 11-11-15 16:27

唔知係咪咁好彩?
豬流感嗰年,呀仔小三唔駛考TSA;
出年又話小六只需要考編班試,又唔駛考TSA!
真係前無古人,厲害!

未來三年小六公開評估一次
[size=150%]教育局公布,由2012至2014年,小六生只需接受一項公開評估,以減輕學生壓力

[size=150%]教育局表示,2012年及2014年暫停小六「全港性系統評估」,而2013年則暫停「中一入學前香港學科測驗」。

教育局去年成立專責工作小組檢討小六考核安排,成員包括教育局、香港考試及評核局、主要中、小學校議會及前線教師代表。檢討工作基於兩項原則進行,即為學生和教師減壓,以及保留「中一入學前香港學科測驗」和小六「全港性系統評估」原有的核心功能。

工作小組已完成檢討,教育局長孫明揚
亦已接納小組提交的建議方案,並認同現行小六考核安排有放寬的空間。教育局稍後會發函通知學校有關新安排的實施細節。

孫明揚說:「根據建議的安排,小六學生在未來三年只須參與其中一項公開評估,以減輕考試頻次太密對學生構成的壓力。新安排不會影響教育系統的穩定,同時可減少考試頻次,在舒緩小六學生考試壓力的同時亦能兼顧各方需求。」

在公布小六考核新安排的同時,教育局亦會展開檢視「全港性系統評估」的工作,從題目、考核內容、報告功能、實施安排等各方面進一步研究。

作者: pooh仔    時間: 11-11-15 18:03     標題: 回覆 44# Derdad 的文章

千禧小朋友果然有運!今年嘅science project 分改計入六月畢業試,免大家傷和氣!
作者: Derdad    時間: 11-11-16 01:11

原帖由 pooh仔 於 11-11-15 18:03 發表
千禧小朋友果然有運!今年嘅science project 分改計入六月畢業試,免大家傷和氣!

六月嗰個只係當測驗啫!
Project 大部份仔都攞到滿分,咁乜唔係當呈分試好啲咩?唔明點解會「傷和氣」喎?
作者: pooh仔    時間: 11-11-16 13:29     標題: 回復 46# Derdad 的帖子

如計呈分試,部份家長就會好緊張分數,畢竟影響banding! 年年都有家長做到不和向校長投訴!
基於這樣,今年改計測驗分!
作者: pooh仔    時間: 11-11-16 13:39     標題: 回覆 46# Derdad 的文章

還有,有部份家長請搶手,或有組員爸爸對這方面是內行,做到件model好靚,咁冇財及冇才嘅家長會覺得唔公平!
作者: sixcats    時間: 11-11-19 20:39     標題: 回復 1# pooh仔 的帖子

啲組員不合作,一些貢獻都沒有,先至最不公平,有無同學話俾老師聽,有無後果?
作者: Piglet_mamie    時間: 11-11-22 12:58

Hi sixcats,

根據我囝囝過往的經驗,投訴只會扣分,會扣合作分,亞囝年年都唔好彩,D同學一係就唔做野,一係就爭野做,次次同老師講,最後都係會扣合作分, 因為大家唔合作....

原帖由 sixcats 於 11-11-19 20:39 發表
啲組員不合作,一些貢獻都沒有,先至最不公平,有無同學話俾老師聽,有無後果?

作者: Derdad    時間: 11-11-23 01:30

原帖由 Piglet_mamie 於 11-11-22 12:58 發表
Hi sixcats,

根據我囝囝過往的經驗,投訴只會扣分,會扣合作分,亞囝年年都唔好彩,D同學一係就唔做野,一係就爭野做,次次同老師講,最後都係會扣合作分, 因為大家唔合作....

...

我兩個仔做咗幾年project,好彩未遇過合作口唔到嘅情況。
如果有懶散嘅組員,我會趁機叫呀仔做多啲,學到嘅嘢,得到嘅嘢,都會係自己嘅;

如果遇到勤力搶嘢做嘅組員,我會叫呀仔俾佢哋做,自己會多時間玩同埋睇書。

反正老師都係俾20分,所以邊個做多做少,都冇乜嘢所謂啦!
作者: pooh仔    時間: 11-12-12 18:32

亞仔考埋明天,星期三term break, 大家可以鬆鬆!
作者: Derdad    時間: 11-12-13 17:37

原帖由 pooh仔 於 11-12-12 18:32 發表
亞仔考埋明天,星期三term break, 大家可以鬆鬆!

未鬆得呀!仲有個Project Presentation响星期四呀呀!
之後又要揾同埋報學校…

我仲有個細仔聽日英默,聖誕後又考試,即係又冇咗個聖誕假…

一樣咁忙!

作者: pooh仔    時間: 11-12-14 14:39     標題: 回復 53# Derdad 的帖子

你仔個班未present㗎,我仔喺考試前一星期已做晒啦,可能這一兩天投埋票!
你諗住報自行呀?我仔話可能過咗聖誕假先派卷呀!你有冇聽到你仔仔講幾時?所以冇得搞住!
作者: Derdad    時間: 11-12-14 16:26

原帖由 pooh仔 於 11-12-14 14:39 發表
你仔個班未present㗎,我仔喺考試前一星期已做晒啦,可能這一兩天投埋票!
你諗住報自行呀?我仔話可能過咗聖誕假先派卷呀!你有冇聽到你仔仔講幾時?所以冇得搞住! ...

睇時間表,核對小六上學期期考成績係2月10日,都唔知點解咁遲…

自行得54個位,呀仔嘅成績應該入唔到SJC,自行都唔知選唔選SJC好。選咗但一定入唔到,好似哂咗個機會選其他入到機會較大嘅學校,但唔選又驚俾學校知道後唔知會有乜嘢後果…

但自行選中咗其他學校嘅話就冇咗SJC大抽獎嗰99個位…

妳有乜高見?
作者: pooh仔    時間: 11-12-14 23:10     標題: 回復 55# Derdad 的帖子

我同你一樣,在矛盾中。。。

作者: pooh仔    時間: 11-12-14 23:18     標題: 回復 55# Derdad 的帖子

但在整個港島區又搵唔到心水,我在敎育局網頁睇咗中學嘅要求,間間都好睇重成績佔40%-50%!
我要等亞仔今次嘅成績考成如何,如都與上次差唔多我會同佢誇區報一間自行,sjc都照交表!
萬一統一時亞仔嘅隨機編號唔靚,咁就唔知碌咗去邊!!!
須則誇區唔知得唔得,起碼做咗第一步到時派得唔好都去叩門!
另,上月開家長會校長講咗會喺自行前出咗分數比啲仔先,等我哋可報考直資或其他派位中學,但我好心急想在假期前知可作準備!
作者: Derdad    時間: 11-12-15 12:00

原帖由 pooh仔 於 11-12-14 23:18 發表
但在整個港島區又搵唔到心水,我在敎育局網頁睇咗中學嘅要求,間間都好睇重成績佔40%-50%!
我要等亞仔今次嘅成績考成如何,如都與上次差唔多我會同佢誇區報一間自行,sjc都照交表!
萬一統一時亞仔嘅 ...

好多學校,除咗睇成績、操行和課外活動表現外,有樣冇寫到明嘅就係"誠意"。

如果個仔响自行和統一嘅甲、乙部冇擺佢哋响第一位,派唔到而要扣門時根本就唔會啋你。但係乙部第一志願一定俾咗SJC,擺嗰啲連第一志願都唔夠位派嘅學校响第二志願度,已經冇望派到…

派又派唔到,扣門又話冇誠意唔俾個位你,侷住選直資。但直資又早過七月統一派位公佈,要讀時就要未有結果之前就要放棄官津個位。收收咗你但你又唔讀,等到派位後先至扣門又會話你冇誠意唔會啋你。如果你响直資收生前期階段冇申請而扣門時先申請,人哋都會選啲响前期階段有申請但失敗嘅,因為人哋有誠意過你…

係咪咁嘅原因,好多阿仔啲師兄都侷住選xx波?

作者: pooh仔    時間: 11-12-15 15:07     標題: 回復 58# Derdad 的帖子

B2 student 喺侷擺xx波第二志願,大多數都入到。但這校今年都唔能夠開到一班英文班,連maths & science 都喺部分時數用英語授教!
這亦是我擔心嘅地方!
另外想問你,整級是否要等到假期後先派卷?還是個別老師做法?
作者: Derdad    時間: 11-12-15 21:46

原帖由 pooh仔 於 11-12-15 15:07 發表
B2 student 喺侷擺xx波第二志願,大多數都入到。但這校今年都唔能夠開到一班英文班,連maths & science 都喺部分時數用英語授教!
這亦是我擔心嘅地方!
另外想問你,整級是否要等到假期後先派卷?還是個別老師做法? ...

阿仔話要1月3日開始派分數!
作者: Derdad    時間: 11-12-16 09:26

Pooh仔:

上次聽家長講座,SJC副校長話DP張Form要响1月11日交,但阿仔個班主任又叫佢哋1月3日就要交,邊個知應該跟邊個?
作者: Derdad    時間: 12-2-19 23:31

今日家長會,仲諗住班主任會「醒」啲選校策略,又或者上學期考試嘅 Banding,點知乜都冇…

較為驚訝的,係六年嚟第一次同場見哂中、英、數老師同班主任,見咗成廿分鐘!講到都冇話題咁滯先至走!
作者: holokmom    時間: 12-2-19 23:57

今早回校, 校門對出(泊近對面小學), 見一黑色七人車大賣廣告嗎?

有冇在車頭的玻璃見到啲嘢?

想問"呢間"係唔係債仔那間?

作者: Tatama123    時間: 12-2-20 09:26

作者: pooh仔    時間: 12-2-20 14:28

回復 Derdad 的帖子

喺啦,只喺好簡單講幾句就走得,完全冇計到今次考試嘅banding,話等考埋第三次試在四月先講!有時我都唔喺好明學校在這方面嘅透明度完全唔得,成績表分數如何計又唔肯講!

你亞仔個班咁好嘅可以見晒咁多老師!

作者: honghong_ma    時間: 12-2-20 16:36

想請問五六年班的班主仼,是否都是一個教足兩年?
作者: pooh仔    時間: 12-2-21 11:43

Honkong mama,
只喺同學不變,班主任年年不同!

作者: esmehouse    時間: 12-2-21 14:25

咁多位 SJPS 媽咪

你地好呀!

想請問平均分要幾多至算係 Band 1?Band 2 平均分又大約幾多呢?SJC 扣門位又有幾多呀?千萬個唔該!
作者: pooh仔    時間: 12-2-22 14:09

小五小六成績表上已再無列出總平均分,甚至乎全班全級排名都欠奉,基本上冇人可以好實在答到你條問題!
作者: holokmom    時間: 12-2-22 20:59

pooh仔 發表於 12-2-21 11:43
Honkong mama,
只喺同學不變,班主任年年不同!
唔一定,我哋班是同一位,因為我哋覺得佢好好,......
至於banding, 除非成績反差很大,其實心裏也有數吧!

門口架車已証實係Derdad之前講果間,police 趕車後,門口派

傳單嘅都走埋(可能俾校方趕)。佢咁搞仲這邊有人敢去補?

作者: Derdad    時間: 12-2-22 22:49

Tatama123 發表於 12-2-20 09:26
我都見到架車, 重有警察趕架車走, 車頭大大張紙話某P5 學生欠學費 $1xxxx ?

咁精彩嘅場面我哋竟然錯過咗!

作者: Derdad    時間: 12-2-22 23:35

esmehouse 發表於 12-2-21 14:25
咁多位 SJPS 媽咪

你地好呀!
想請問平均分要幾多至算係 Band 1?Band 2 平均分又大約幾多呢?SJC 扣門位又有幾多呀?千萬個唔該

係咪Band 1學生,唔係由平均分去定義,而係由全級經排名後,頭三份一人就係Band 1學生。

每次啲仔嘅水準都唔同,九十分或以上係Band 1應該唔會走雞,85 89.99都有機會係,好難講。

話時話,平均分只係用嚟計校內排名,真正計全港成績次第嘅分,係幾年前佢哋嘅師兄係Pre-S1考到嘅成績呢!

作者: Piglet_mamie    時間: 12-3-13 12:19

Dear Derdad,

學校幫學生分Banding, 係模擬Banding,仍根據歷屆學生的Banding而模擬出來的,應該都很可信的。據聞學校會還會保守小小,將模擬Band 1的人數會減幾個,即是話如果學校派比學生的模擬Banding是Band 2A,學生有機會屬於Band 1尾的一組。

各位六年級的家長,繼續加油、努力!

作者: hk2000ema    時間: 12-3-27 14:28

回復 pmamylee 的帖子

今日終於考完試啦! 可說是近半年來最輕鬆,又是最期待的一天, 考完啦! :D 今日天氣特別舒服, 有說不出的感覺... relax。希望各位小六同學仔和媽咪們好好享受餘下的小學生活。

作者: Derdad    時間: 12-3-30 16:11

Piglet_mamie 發表於 12-3-13 12:19

Dear Derdad,  學校幫學生分Banding, 係模擬Banding,仍根據歷屆學生的Banding而模擬 ...
Dear Piglet_mamie

唔好意思,因為細仔測驗到今日先至完,依家先得閒上BK。
其實,學校幫學生分Banding所用嘅軟件係由教育局提供,可以話同教育局實際統一派位所用結果應該可以完全一樣。問題係校方並沒有得悉所有需要輸入的參數,所以只能對家長說大概嘅 Banding。

需要輸入嘅參數,好似P.6 TSA 及Pre-S1 嘅學生成績學校係有嘅
但係每年有幾多學生經跨網入o黎申請讀SJC,就只有教育局先有,而且年年唔同。
所以校方不可能好確切咁話俾家長知妳哋個仔係乜Banding
但由於跨網成功申請到嘅人數每年都唔會多,所以妳講得啱呀,
"學校會將模擬Band 1的人數會減幾個" 就係咁嘅原因呢!

作者: Derdad    時間: 12-3-30 16:26

hk2000ema 發表於 12-3-27 14:28
回復 pmamylee 的帖子

今日終於考完試啦! 可說是近半年來最輕鬆,又是最期待的一天, 考完啦!  今日天氣特 ...

hk2000ema,

妳就好啦,溫得咁輕鬆!我就慘啦!
日日都驚住溫唔哂啲書,個仔又浸咗油咁溫得慢吞吞,
失眠咗兩個禮拜,仲爆到成臉暗瘡呀!

希望今晚可以大覺訓啦!

作者: hk2000ema    時間: 12-3-31 14:41

Derdad 發表於 12-3-30 16:26
hk2000ema,

妳就好啦,溫得咁輕鬆!我就慘啦!

恭喜你先, 昨晚有覺好瞓, 有冇發個甜夢? 其實過去一年為咗三次呈分試, 大家都好辛苦, 都唔知點解壓力大到不得了, 個人呆呆哋, 我沒有爆瘡, 出白頭髮姐, 我知其他媽咪兩樣(爆瘡+白頭髮)都有, 現在大局已定, 所以輕鬆咗.  坦白講, 我家少爺仔, 經過呈分試洗禮, 個人成熟咗, 而家自動溫書, 不用三催四請,
滿意佢而家表現!

作者: Derdad    時間: 12-4-2 14:02

中英數嘅嘅成績出咗啦!
大家滿意呀仔表現嘛?
駛唔駛改變選校策略?

雖然呀仔數學跌咗幾分(同之前預計嘅一樣,衰响Maths II上!),
但係其他主科又反升幾分,
整體平均分都高咗少少呢!
總算有驚無險,抹了一額汗啊!

依家叫呀仔睇吓有冇辦 "哎" 到老師俾多一兩分佢啦!

作者: hk2000ema    時間: 12-4-7 12:16

Derdad 發表於 12-4-2 14:02
中英數嘅嘅成績出咗啦!
大家滿意呀仔表現嘛?
駛唔駛改變選校策略?

Hi Derdad,
阿仔表現OK, 尚算滿意,  今次考試都深咗, 特別係maths, 你仔平均分高咗, 恭喜你! 我知今次平時囉開9X以上的同學仔, 都有跌watt, 而家只好等parent meeting, 再打算

作者: Derdad    時間: 12-4-8 01:33

回復 hk2000ema 的帖子

原來常識跌得仲甘!
好多仔衰响「個案分析」嗰度,有啲人跌咗十幾分!

作者: Derdad    時間: 12-4-19 09:38

聽日個家長會,各位媽咪緊張嗎?
今日學校派家長選校表格,
我尋晚就已經緊張到失眠喲!

作者: honghong_ma    時間: 12-4-19 16:02

中學一覽表 2010/2012 有啦!

中學一覽表 2010/2012

http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=1568&langno=2
作者: Derdad    時間: 12-4-20 01:50

honghong_ma 發表於 12-4-19 16:02
中學一覽表 2010/2012 有啦!

中學一覽表 2010/2012

honghong_ma 真係快手。

其實同之前睇嘅冇乜分別。
如果SJC 一定要放响第一選擇嘅話,
撇開女校、直資同其他宗教嘅學校,
大部分官津學校嘅非保留學額都係得幾個位,
稍為多啲學額嘅學校都預計會被第一選擇嘅學生攞哂,
結論就係第二選擇就只能揀 xx波!

三十間,唔知道點填呀!

作者: yhlmami    時間: 12-4-21 22:31

Derdad 發表於 12-4-20 01:50
honghong_ma 真係快手。

其實同之前睇嘅冇乜分別。

三十間很難填滿,請指教
作者: honghong_ma    時間: 12-4-21 22:41

yhlmami 發表於 12-4-21 22:31
三十間很難填滿,請指教
真的要填滿曬嗎?
作者: yhlmami    時間: 12-4-21 23:01

honghong_ma 發表於 12-4-21 22:41
真的要填滿曬嗎?
校長話最好填曬,我仔band2真係頭痛,我想盡量填十幾間唔知是否風險太大
作者: pooh仔    時間: 12-4-22 00:08     標題: 回覆:yhlmami 的帖子

中間人幾時都喺最難搞,高不成低不就。
要視乎派到b3 school的話會否叩門?又或者你可接受到那間band3?
因真啲隨機號碼不夠運碌到好後,連比較好小小嘅band3都不入的話,最後都會諗叩門倒不如唔好填晒,基本上無意思的!等上天安排!填滿30間真的不可能,硬要填啲跟本唔會讀嘅學校,干脆唔好搞!

作者: yhlmami    時間: 12-4-22 00:29

pooh仔 發表於 12-4-22 00:08
中間人幾時都喺最難搞,高不成低不就。
要視乎派到b3 school的話會否叩門?又或者你可接受到那間band3?
因 ...
多謝指點!按照自己的選擇去填,不會後悔。應該沒必要填足30間。
作者: Lelu    時間: 12-4-22 18:53

今年畢業宿營在廣州南沙舉行,三日兩夜,全級分兩組,不同日子參加。
幾位家長已表示不會讓兒子參加。我也不放心,也不明白校方安排。家長會當日我遲到。也許校長已作解釋吧!
作者: llmom    時間: 12-4-22 19:00

回復 Lelu 的帖子

沒有了香港科技大學的5天Science & Mathematics Camp 嗎???
作者: Lelu    時間: 12-4-22 19:04

http://hk.yoshioris.com
請問以上網站內容資料是否正確及對選擇中學有參考價值?
作者: Lelu    時間: 12-4-22 19:11

回復 llmom 的帖子

今天不去科大了。課程內容則相若,只是短了!
作者: pooh仔    時間: 12-4-22 22:15

回復 Lelu 的帖子

我當其時一聽到話喺返大陸即時都不滿. 奌解校方要今年改又要分兩批學生, 兩年後得番五班時咪唔駛咁複雜囉!!!
小學生返到大6做實地考察真喺有奌兒晒氣!!

作者: Lelu    時間: 12-4-22 22:34

回復 pooh仔 的帖子

5年班報outward bound 時我即刻參加。今次愈想愈驚。講真,難明校方未經向家長查問意見,就一意改往big6.不解!實地考察,好似送「羊」入虎口。如果hkust 不便,保良或麥理浩度假村也不失是一選擇。r
作者: pooh仔    時間: 12-4-22 22:57

回復 Lelu 的帖子

喺啦, 五年班我又喺諗都唔駛諗比亞仔去, 去咗五日我完全冇担心任何自身安全.
為何學校事前冇咨詢各家長意見?! 我仔有啲想去, 但我十萬個唔放心!  
未出發先

作者: pooh仔    時間: 12-4-22 23:02

回復 Lelu 的帖子

校方都冇特別解釋, 只是話已搞咗六年又加上緊貼現時教改, 甚麼文化保育. 咪話要改去大6囉.
難道香港冇適合地方可代替?!

作者: llmom    時間: 12-4-22 23:33     標題: 回覆:pooh仔 的帖子

如果明年都是去大陸,我未必會比阿仔去!

作者: Lelu    時間: 12-4-22 23:35

唉!拐子黨、販賣器官、丐幫、加工改造食物、醫療質素、效率、衛生....
作者: holokmom    時間: 12-4-22 23:38

DSE 334 . local U ,HKUST / HKU 有summer courses 比 S.4 和 S5 學生,

日期雖由16 Jul 開始,但可能人手安排有問題。

其實小朋友但求有得玩,留個紀念,點解硬選大學camping?

離港除了不放心,亦提醒準備會knock door 的同學媽咪,如被編去

7 至9 号那團就更要醒醒定定,唔病得/ 曬到/ 玩到散晒,10 号點

knock door ??

作者: pooh仔    時間: 12-4-22 23:48

回復 holokmom 的帖子

一言驚醒喎!  

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5