教育王國

標題: 聖保羅書院小學 - 今天要面試了.. [打印本頁]

作者: Bonnie    時間: 11-9-10 13:00     標題: 聖保羅書院小學 - 今天要面試了..

Good luck :)
作者: baba987    時間: 11-9-10 15:11

作者: conniechan125    時間: 11-9-10 15:46

in完啦......阿囝話幾好玩
作者: tintin2006    時間: 11-9-10 16:33     標題: 聖保羅書院小學 - 今天要面試了

小朋友入去面試時, 家長是在禮堂等候嗎?
作者: conniechan125    時間: 11-9-10 16:40

是的
原帖由 tintin2006 於 11-9-10 16:33 發表
小朋友入去面試時, 家長是在禮堂等候嗎?

作者: tintin2006    時間: 11-9-10 16:47

整個過程要幾耐??  小兒下星期一才面試
作者: conniechan125    時間: 11-9-10 17:09

全程45mins內
作者: baba987    時間: 11-9-10 18:11

作者: conniechan125    時間: 11-9-10 20:40

96 / 1500
原帖由 baba987 於 11-9-10 18:11 發表
有無人知今年有幾多人報呀?同埋有幾多個位呢?

作者: baba987    時間: 11-9-10 22:21

作者: Bonnie    時間: 11-9-12 12:49

我個仔嗰組有2個小朋友個樣好醒目架...我估呀仔入圍機會近乎零..

但都好架...見到好多醒目仔..
作者: Gerard    時間: 11-9-12 12:55

作者: baba987    時間: 11-9-12 13:07

作者: Gerard    時間: 11-9-12 14:03

作者: abioole    時間: 11-9-12 15:06

其實我真係想知道st paul boys第一輪收生準則係咩呢 ? 我個仔話成個interview短短20-30分鐘, 只是玩下砌積本, 講下圖畫, 好似只是問咗我個仔一條問題, 完全無學術問題.  老師點樣可以客觀地去judge那一個比較優勝呢?
作者: magiccandy    時間: 11-9-12 15:49

我個仔話老師講了一個故事給他聽,然後叫他重講,相信有考他的理解及語言能力。
作者: abioole    時間: 11-9-12 16:12

aiya..同我個仔有少少出入.  我個仔話個老師比咗一張紙佢睇, 有7個圖畫 (好似連環圖咁), 叫佢講個故事出來.
作者: 仔仔錫錫你    時間: 11-9-12 16:58

阿仔話老師有8張圖畫,老師會先拿圖畫講故事;跟住叫小朋友打亂圖畫再重排,然後覆述故事內容。
作者: littlepang_lau    時間: 11-9-12 17:25     標題: 回覆 4# abioole 的文章

咪係!佢仲要收咁少人,點揀呀?
知唔知佢地鍾意收邊類學生?
作者: chubby2688    時間: 11-9-12 18:07     標題: 回復 1# littlepang_lau 的帖子

old boys law...
作者: conniechan125    時間: 11-9-13 12:34

用這方法考小朋友我覺得好好
原帖由 magiccandy 於 11-9-12 15:49 發表
我個仔話老師講了一個故事給他聽,然後叫他重講,相信有考他的理解及語言能力。

作者: bearmouse    時間: 11-9-14 10:02

我都覺得這方法唔錯, 只是考生太多, 時間短了一點.
這種考法, 無論小朋友來自哪間幼稚園, 有幾多張CERT, 我看在第一輪 面試都沒有甚麼作用. 絕對是考"真功夫".
我阿仔話好好玩, 但係問番佢就一舊雲, 話講故事時講講下唔記得D,要問番自己同學, 未講完就俾老師叫停 (好明顯已經俾人 "叮"走) 睇落應該凍過水, 不過我都認命.
畢竟過千人, 學校這安排都算幾公平.

原帖由 conniechan125 於 11-9-13 12:34 發表
用這方法考小朋友我覺得好好  

作者: Janicelobby    時間: 11-9-14 11:22

我覺得除左識講之外, 仲要係人講時坐定定, e個都好難
作者: MaiGao    時間: 11-9-14 11:59

我個仔IN完都話好好玩
佢既version:
老師首先俾積木佢玩,玩完問佢"石切"左d咩
之後老師講故仔,講完要輪流講返個故事出來
再有d圖畫,叫佢地根據圖畫創作故事

不過全程都係30mins內,一張枱佢話有6-8個小朋友,我好懷疑做唔做到咁多野
作者: Pekomama    時間: 11-9-14 12:17

咪係,我呀仔個組上咗去大約15分鐘就返落嚟啦, 幾個小朋友有砌野又講故事......!!
不過呀仔都話好好玩!!
作者: wkleung    時間: 11-9-14 12:35     標題: 回覆 25# Pekomama 的文章

記得去年我仔仔 1st interview 時間都係大約15分鐘,之後都有得 2nd interview.放心啦,我諗學校會有佢嘅準則.
作者: elizatyy    時間: 11-9-14 14:56

原帖由 bearmouse 於 11-9-14 10:02 發表
我都覺得這方法唔錯, 只是考生太多, 時間短了一點.
這種考法, 無論小朋友來自哪間幼稚園, 有幾多張CERT, 我看在第一輪 面試都沒有甚麼作用. 絕對是考"真功夫".
我阿仔話好好玩, 但係問番佢就一舊雲, 話講故事時講講 ...
我个仔面試後話好喜歡間学校,但又講唔出点解?
作者: Gerard    時間: 11-9-14 15:18

作者: yeesumyin    時間: 11-9-14 16:19

講真到來面試嘅小朋友個個都只係幼稚園程度, 所謂學術應該是其次, 最重要應該係小朋友嘅行為同反應.
作者: ngsmum    時間: 11-9-14 17:26

你地小朋友講得好詳細, 我仔只係話要砌積木, 但只比左好少時間, 之後看圖講故事, 佢話老師話佢講得好, 送左張金句咭仔比佢. 不過我見好像好多小朋友都拿著咭仔. 你地有無呢?
作者: im_csb    時間: 11-9-14 17:35

冇金句咭仔, 請問你邊日去interview ?

原帖由 ngsmum 於 11-9-14 17:26 發表
你地小朋友講得好詳細, 我仔只係話要砌積木, 但只比左好少時間, 之後看圖講故事, 佢話老師話佢講得好, 送左張金句咭仔比佢. 不過我見好像好多小朋友都拿著咭仔. 你地有無呢? ...

作者: mr.bb    時間: 11-9-14 17:40

我個仔有, 我見好多小朋友都有

你地小朋友講得好詳細, 我仔只係話要砌積木, 但只比左好少時間, 之後看圖講故事, 佢話老師話佢講得好, 送左張金句咭仔比佢. 不過我見好像好多小朋友都拿著咭仔. 你地有無呢? ...

作者: Gerard    時間: 11-9-14 17:42

作者: Gerard    時間: 11-9-14 17:46

作者: MaiGao    時間: 11-9-14 18:14

我囝囝星期一in完出來,我見個個小朋友都有
佢帶左個背包入去,出來果陣放左張卡仔係袋入面,我開頭仲以為佢無
作者: 工程佬    時間: 11-9-14 19:19

我個仔淨in完後完全無講過過程,係我做老豆嘅chok佢先講兩句,佢話老師叫佢砌積木,其他野已經"o翕"唔出,又唔見有card帶出黎,唉...都知道自己個仔無人咁醒,唔會有祈望
作者: patricklou    時間: 11-9-14 19:19

當日你們有否發覺有很多人的服式不約而同地相同,是某些幼稚園、面試班教路”?這是否特別意思的?

當日完結的時候, 小兒說他拼圖很快,而老師講的故事亦是他懂的,他還記得這故事平日媽咪跟他講過的,我們感到小兒平日的努力並沒有白費,滿意的回家。

後來看見你們所述面試的情況,但小兒沒有提及答問題的情況,於是問問小兒,小兒說原來他舉極手老師都不選他回答問題。我心裡便沉下來了。

一堆小朋友一起只得十多分鐘的面試,如果我是教職員,我要有電眼才看穿你小朋友體內的真實能力,否則便要靠外表服式來識別你的小朋友從那裡來的。

自問沒有家底、沒有名氣、打招呼不行(人家不理會我)、沒辦法被關注、沒有在該校畢業、沒有兄弟在該校就讀,只憑點學識,而小兒又對知識自發的追求,地理、人體構造小兒都可以用英文與他人分享分享,在幼稚園給了小兒Excellence Academic Award,小兒在公文式的 ERP 閱讀理解英文更是全港同齡小朋友的前列位置。

信念上只要努力、有實力,就算有不合理的,唯有爭取剩餘的學位吧! 但當你連答問題的機會都不給你,名正言順向上報告你的表現不優異(沒有答問題),便不能進入第2輪面試了。如果是真的話,這招最絕,你撓飛都沒有用了,無人相信會用在天真的小朋友身上。

昨晚很夜的時候,要小兒睡覺,但他仍哭叫著要看星島出版的Goodies Liberal Studies 2010之後才肯睡, 他很喜歡這書, 已自行讀了多次。作為家長的我心裡很難過,因怕他的努力是枉然的, 更怕他知道有些不對勁的情況而令他氣餒。

家長遇到這些事如何幫自己的小朋友?

希望面試當日有足夠方法能清楚知道各小朋友(包括小兒)的真實能力,這亦是眾多家長所希望的。
作者: conniechan125    時間: 11-9-14 20:35

原帖由 patricklou 於 11-9-14 19:19 發表
當日你們有否發覺有很多人的服式不約而同地相同,是某些幼稚園、面試班 “教路”?這是否特別意思的?

當日完結的時候, 小兒說他拼圖很快,而老師講的故事亦是他懂的,他還記得這故事平日媽咪跟他講過的,我們感到小兒平日的 ...
我又唔覺得堝~!男孩子D衣服來來去去都係甘上下...我囝面試那組完全無問問題添,我又唔覺得有咩唔公平~!(我囝無上面試班,kg亦唔會教路)不需要想得那麼偏激的......如你囝囝是有實力,總有慧眼看見的
作者: newmommy    時間: 11-9-14 21:12

Your son is really lucky to have parents like you.

What you invest in your kid would not be wasted. In the long run, what you put in, plus your relationship with your kid, matters much much more than whether your son is admitted by xxx top famous schools. You would reap what you sow in the long run.

Do not be discouraged! Especially by this twisted education system!

原帖由 patricklou 於 11-9-14 19:19 發表
當日你們有否發覺有很多人的服式不約而同地相同,是某些幼稚園、面試班 “教路”?這是否特別意思的?

當日完結的時候, 小兒說他拼圖很快,而老師講的故事亦是他懂的,他還記得這故事平日媽咪跟他講過的,我們感到小兒平日的 ...

作者: im_csb    時間: 11-9-14 22:09

我個仔又係interview 完唔開心, 話佢舉極手都唔叫佢答問題, 不過, 我想如果老師都冇留意佢, or 唔鼓勵所有小朋友答問題, 可能都唔一定岩我的小朋友.

作者: sytw    時間: 11-9-14 22:20

Agree! 學校揀學生有佢地自己一套,如果大家唔"夾"的話,入到都未必係好事

原帖由 im_csb 於 11-9-14 22:09 發表
我個仔又係interview 完唔開心, 話佢舉極手都叫佢答問題, 不過, 我想如果老師都冇留意佢, or 唔鼓勵所有小朋友答問題, 可能都唔一定岩我的小朋友.

作者: 獅子狗    時間: 11-9-15 10:05

唔好意思,這是題外話...
我好奇想問下妳既小朋友幾歲... 因小兒從大概3歲半開始學公文英,至今差不多升上"E",亦已獲超學年的金奬。但如果妳已經知道妳的小朋友於閱讀理解之"排位",相信他於8月或以前已讀至"F"級... 對否?? 另公文會給妳每一部份例如生字及閱讀理解之成績比例分析的嗎?
作者: MaiGao    時間: 11-9-15 10:08

patricklou,你是指那些穿得很正式,打bowtie的男孩子嗎?

其實我覺得你個小朋友咁識自主學習,無論佢去邊間學校都唔會有問題。香港既教育制度好古怪,不要放棄。

另,我仔仔in完出來同我講,話佢無舉手,係老師主動叫佢答問題架喎。
作者: abioole    時間: 11-9-15 10:29

有時我真係唔知可以點做.  有錢人咁多, 有關係既人又咁多.  我本人自問沒有任何關係, 亦不是有錢人, 亦沒有因為聖會學校而入教, 只是一心想小兒入讀一所好學校, 可以將來大了可以有舒適快樂既人生.  我當日亦無為小兒特別打扮.  只是一般衣著.  我覺得這些名校, 點解唔可以以做(不記名, 只有考生編號)中英數卷, 兒童心理測驗, 簡單的單對單對話作為一個公平公正公開既收生標準.  因為幼稚園沒有統一既課程, 最好以推理, logic,  創意為標準去設計試題內容.

我聽說某名校有小朋被問一萬加一千係咩, 我聽到真係o哂咀.  我真係唔知如果一個小朋友識答與唔識答可以代表什麼呢?  我有問小兒, 佢都唔識答. 基本上, 小朋友連一萬係咩都未了解.  我相信如果學校係有心考小朋友推理能力, 應該以試卷形式進行, 例如第一題, 10+1=? 第二題, 100+10=?. 第三題, 1000+100, 第四題, 10000+1000=?.  咁樣去考一個小朋友會較合理, 因為如果以口述形式去問數學題, 小朋友會沒有機會列式求証. 數學唔係死背, 唔係考記性, 如果一個小朋友以列直式形式去計出答案, 係咪重好呢?  

如果學校因為小朋友既衣著而去決定第一印象, 我亦無話可說.  試想想, 那此小學老師, 未必個個都是年資深厚, 自問本人已有十多年管理經驗, 見過很多很多求職人士, 有剛剛畢業的畢業生, 有多過十至二十年既求職者.  本人都唔可能係短短一個鐘頭內去完全了解求職者既經驗, 性格, 能力.  小朋友就好像剛剛畢業的畢業生, 對我來說, 他們只是一張白紙.  所以我通常都會用一些推理, IQ題 去考驗畢業生求職者, 又會以他們日常生活會遇到時事件去與他們討論, 在討論形式內可以知道他們既思維模式, 耐性, 人格, 立場.  衣著只要正常便ok.   所以我覺得小學應該以公開, 公正既考試模式去作為收生標準.   

以上只是本人小小意見, 不是針對學校, 本人亦知這就是所謂的遊戲規則, 唔鍾意可以唔apply for admission.  本人只是想發小小牢騷.
作者: Janicelobby    時間: 11-9-15 11:13

原帖由 abioole 於 11-9-15 10:29 發表
有時我真係唔知可以點做.  有錢人咁多, 有關係既人又咁多.  我本人自問沒有任何關係, 亦不是有錢人, 亦沒有因為聖會學校而入教, 只是一心想小兒入讀一所好學校, 可以將來大了可以有舒適快樂既人生.  我當日亦無為小 ...

我覺得學校考一些明知小朋友唔識答的問題, 是要看小朋友遇到難題時的反應, 態度和禮貌.
作者: Janicelobby    時間: 11-9-15 11:16

原帖由 MaiGao 於 11-9-15 10:08 發表
patricklou,你是指那些穿得很正式,打bowtie的男孩子嗎?

其實我覺得你個小朋友咁識自主學習,無論佢去邊間學校都唔會有問題。香港既教育制度好古怪,不要放棄。

另,我仔仔in完出來同我講,話佢無舉手,係老師主動叫佢答問題架喎 ...

男拔校長講明唔要打bowtie 的男仔 ha ha!! , 我覺得衣著問題好簡單, 你覺得小朋友點著係smart d, 米點著lor, 好個人, 唔駛標籤別人
作者: wkleung    時間: 11-9-15 11:34

都未公佈1st in result,唔駛咁灰呀
作者: 工程佬    時間: 11-9-15 11:36

我個仔星期一in,見前一組與同一組的小朋友衣著一般(shirt & pants),有些是穿kg校服,沒有打tie 或 bow,相對我個仔可能太causal(polo t + shorts + 波鞋),同前一天去in港大同學會差不多
我仔沒有提過入去有乜野發生過,問過一兩咀,他祗講玩過積木,老師有用英文問問題,,總括係"好玩",其餘"斷片"... 我沒抱期望入呢間,都無追問落去
我都覺得老師好勁,憑15分鐘會面(仲有可能沒機會交流)可以選出合自己學校嘅學生
作者: wkleung    時間: 11-9-15 11:58

原帖由 abioole 於 11-9-15 10:29 發表
有時我真係唔知可以點做.  有錢人咁多, 有關係既人又咁多.  我本人自問沒有任何關係, 亦不是有錢人, 亦沒有因為聖會學校而入教, 只是一心想小兒入讀一所好學校, 可以將來大了可以有舒適快樂既人生.  我當日亦無為小 ...

小兒今年有幸在該校升讀小一,分享下我經驗~
我沒有宗教背景,不是old boys及與學校無任何關係,兩公婆亦不是專業人仕,最終小兒都被取錄.
凡事唔好用陰謀論去假設,放鬆D.
作者: mr.bb    時間: 11-9-15 12:32

一日未出成績, 都唔好灰心, 我相信每個面試的小朋友已經好叻, 好有勇氣, 畢竟他們只有5歲多, 面試就當累積人生經驗吧
作者: magiccandy    時間: 11-9-15 12:35

下星期就會收信了!

作者: andrewpapa    時間: 11-9-15 12:57

朋友們, 以下的情況會在第二輪面試裏出現的。你更可以親眼親耳看到

"小朋友就好像剛剛畢業的畢業生, 對我來說, 他們只是一張白紙.  所以我通常都會用一些推理, IQ題 去考驗畢業生求職者, 又會以他們日常生活會遇到時事件去與他們討論, 在討論形式內可以知道他們既思維模式, 耐性, 人格, 立場.  衣著只要正常便ok. "

我們都看自己孩子是好的,不要讓他們感受到我們的焦慮。畢竟路途還長呀。放鬆D
作者: MaiGao    時間: 11-9-15 13:02

原帖由 Janicelobby 於 11-9-15 11:16 發表

男拔校長講明唔要打bowtie 的男仔 ha ha!! , 我覺得衣著問題好簡單, 你覺得小朋友點著係smart d, 米點著lor, 好個人, 唔駛標籤別人

咁睇黎我最懶
我只係同小朋友講,今日面試,要著得整齊D,叫佢自己揀鐘意既衫來著
作者: Teresa    時間: 11-9-15 13:39

原帖由 chubby2688 於 11-9-12 18:07 發表
old boys law...

唔一定. 有個細佬都跟唔到呀哥入返SPC.

PS: 我仔係SPC-PS畢業生, 已經升左SPC.
作者: Unclejt    時間: 11-9-15 14:00

原帖由 Teresa 於 11-9-15 13:39 發表

唔一定. 有個細佬都跟唔到呀哥入返SPC.

PS: 我仔係SPC-PS畢業生, 已經升左SPC.
Glad to learn that your elder son has promoted to SPC~
作者: im_csb    時間: 11-9-15 15:34

我都有點焦慮, 個日都係老公同阿仔去interivew, 驚我嚇親阿仔
作者: yeesumyin    時間: 11-9-15 16:21     標題: 回復 8# wkleung 的帖子

無錯. 千萬唔好唸多左. 我阿仔當年都無穿特別服飾去面試, 只係整潔嘅polo恤同短褲+波鞋. 最後都順利成功考到.
作者: patricklou    時間: 11-9-16 22:41

公文英文分2種:
1. ERP English Reading Program
公文式英文(ERP)課程由淺入深訓練學生的文法、理解,以及聽、說、讀、寫的能力,並培養閱讀及學習英文的興趣,讓孩子更能揮灑自如地運用英語。
為讓孩子在年幼時發展豐富詞彙,教材包含大量生字練習,讓孩子辨認及掌握詞彙。學生會通過故事,學習句子組織,段落組織及撮寫技巧。學生更會對如莎士比亞文學作品等作出分析及評論,全面提升英語水平。

2. EFL English as Foreign Language
課程是專為將英文作為外語來學習的學生而設的。本課程旨在通過聆聽和閱讀來培養學生理解標準書面英語的能力。
公文式英文EFL課程分為7個階段,每個階段由3個教材組成,共有21個教材 (從7A – 到O), O為最高

一般香港小朋友學EFL(用於東南亞),5歲 "E" 級已不俗。

小兒5歲,學的是以英語為母語的ERP 課程(美式), 現時"CII"級。今日問導師,回覆ERP與EFL沒有直接比較,如要比較,是EFL的 M 、N 、O 級,如果小兒想由ERP 轉往EFL,可到 EFL的 "M"級開始。
導師再說,小兒的ERP再上一級的"D"級,是中學英文的水平,因更深了,請我們留意。

上年4歲,8月公文証書,是全港在公文讀ERP超學年的同齡學生中,排名第一。今年未出証書,未知。

小兒是香港小朋友,對英文較喜好,努力在打拼,只希望在公平的情況下競爭。
唯有寄望老師能看穿小朋友的真實能力吧。
作者: hch    時間: 11-9-16 23:21

原帖由 wkleung 於 11-9-15 11:58 發表

小兒今年有幸在該校升讀小一,分享下我經驗~
我沒有宗教背景,不是old boys及與學校無任何關係,兩公婆亦不是專業人仕,最終小兒都被取錄.
凡事唔好用陰謀論去假設,放鬆D. ...

Me too! 平常心面對.....
作者: PNGCC    時間: 11-9-17 00:29

每個家長都希望學校會考自己子女最
擅長的就最好,佢地可以盡量表現
自己。
我子女英文掂,最好考英文對答,出埋
comprehension 作埋文仲好!
我子女普通話掂,最好有普通話問題,
講埋故仔仲好!
我子女數勁,考數學題好,考份數好,
我子女 d 數有中學程度,最好d 學校
考埋微積分!咁先考到佢真實能力!

其實個個考生個個嘅真實能力都唔同,
唔通個個家長都話學校 interview 咁短時間內

無得比你子女發揮, 就考唔到子女d 真實能力!

點先叫做公平, 考到子女真實能力嘅 interview?
個個人用自己把尺去度, 肯定同學校有距離!

d 學校都係想收d 適合佢學校嘅學生啫,唔係考
天才,收神童。
如果資優,讀邊間學校都一樣!
使乜咁留戀名校!

作者: cmchang0927    時間: 11-9-17 00:37

其實去考一間學校, 決定收或唔收也是學校的權力, 交表的那一刻便已決定了跟隨那間學校的遊戲規則, 不可以有甚麼異議吧?  我識有一個小男孩(兩年前我大女那届, 已算比現在少些人考), 去考八間也被拒, 包括一些較易入的二線私立小學, 但結果如何? 他在大抽獎抽到同區一間功課較谷的ok小學, 今年升小二, 小一時全級考第八, 在校際朗誦節(英文)打倒不少頂級名校的小朋友得第二名.  所以冇話有實力, 一定考到好小學, 叻仔的加上父母的關懷培育才是最重要的, 參加得這一場直資私立戰, 還是抱平常心吧.........
作者: Gerard    時間: 11-9-17 10:43

作者: 仔仔錫錫你    時間: 11-9-17 12:55

簡單唔簡單!
好多家長complain 個面試睇唔到小朋友有咩優點。我就覺得可以睇好多野。
砌lego,在玩樂當中已睇出小朋友有無霸王行為,禮讓,收拾,手眼協調,創意,表達能力,數學慨念等等。 呢d聽落好簡單,但正正是從生活習慣中養成,並非單靠學校所培訓。學術你覺得自己好勁!? 我補習二三星期追過你又有何難,反而上面所考的最少三個月trainning先叫免強合格
作者: 3btsoi    時間: 11-9-17 13:58

1000個讚!!
中曬point!
真係見笑,我個仔只會無得睇laughing Gor 而喊,haha
quote]原帖由 仔仔錫錫你 於 11-9-17 12:55 發表
簡單唔簡單!
好多家長complain 個面試睇唔到小朋友有咩優點。我就覺得可以睇好多野。
砌lego,在玩樂當中已睇出小朋友有無霸王行為,禮讓,收拾,手眼協調,創意,表達能力,數學慨念等等。 呢d聽落好簡單,但正正是從生活習慣中養成, ... [/quote]
作者: hch    時間: 11-9-17 21:08

原帖由 仔仔錫錫你 於 11-9-17 12:55 發表
簡單唔簡單!
砌lego,在玩樂當中已睇出小朋友有無霸王行為,禮讓,收拾,手眼協調,創意,表達能力,數學慨念等等。 呢d聽落好簡單,但正正是從生活習慣中養成, ...

同意
作者: jollyma    時間: 11-9-17 22:19

其實好多學校未必會收最smart的一群, 而係選最適合自己學校既小朋友, 所以點講學校都有自己一套去選學生, 至於有人話識有個小朋友in八間都唔收, 但之後又好叻, 我估計佢in 既時候刻意唔合作, 又或做一些行徑另到一般學校都唔喜歡收呢類學生, 但當然唔代表佢能力比人差既
作者: cmchang0927    時間: 11-9-17 22:44

其實佢真係幾smart架, 在幼稚園的畢業禮中做小司儀, 對白流利, 聲線洪亮, 絕無怯場(我都估唔到!) 因為平時一起玩佢都係d神神化化, 問a答b, 不斷嘻嘻笑, 自得其樂形小朋友, 都幾funny的!
原帖由 jollyma 於 11-9-17 22:19 發表
其實好多學校未必會收最smart的一群, 而係選最適合自己學校既小朋友, 所以點講學校都有自己一套去選學生, 至於有人話識有個小朋友in八間都唔收, 但之後又好叻, 我估計佢in 既時候刻意唔合作, 又或做一些行徑另到一般 ...

作者: chanshing8020    時間: 11-9-19 11:19

反而我覺得ST. PAUL Boy 第一輪面試會正常,只要細路他乖乖地,肯回答問題就好大機會有SECOND IN。
作者: chanshing8020    時間: 11-9-19 11:26

有無人想知去年SECOND IN 內容?可PM我
作者: chanshing8020    時間: 11-9-19 11:29

但我強調,我只是眾多參與INTEVIEW家長之一,並沒有內幕TIPS。
作者: abioole    時間: 11-9-19 11:36

閣下是否已經收到second in 的信呢?

原帖由 chanshing8020 於 11-9-19 03:26 發表

作者: Gerard    時間: 11-9-19 12:12

作者: chanshing8020    時間: 11-9-19 16:07

我仔仔是去年有幸參加SENCOND IN
作者: SiuSeeSee    時間: 11-9-19 21:14

Could you please kindly PM me? Tks in advance!

原帖由 chanshing8020 於 11-9-19 16:07 發表

作者: hogwarts    時間: 11-9-20 01:27

1.  游泳池和波波池的分別?
2.  海洋公园和普通公园有什么不同?

我们家不是旧生也不是教友。

陳校長收生应该沒有"典型",SPCPS 不是什么壓力大大的"名校",我的經驗是家長相处也很融洽,大家平常心就好了。
作者: baba987    時間: 11-9-20 03:17

作者: yktso    時間: 11-9-20 10:12

Please pm me. Thanks you very much!
作者: chicken    時間: 11-9-20 10:26

Please PM me the details, thank you very much!

原帖由 chanshing8020 於 11-9-19 16:07 發表

作者: GIPW    時間: 11-9-20 10:54

Can you pm me too. Many thanks in advance.
作者: chanshing8020    時間: 11-9-20 11:43

bab987, chicken, yksto and GIPW. Can you pm me first, then I can forward it to you. Thanks
作者: Lilo    時間: 11-9-20 11:45

round 2 interview,小朋友要注意manner,我識幾個小朋友當年就衰左係校長室張沙發上!
作者: GIPW    時間: 11-9-20 12:14

原帖由 chanshing8020 於 11-9-20 11:43 發表
bab987, chicken, yksto and GIPW. Can you pm me first, then I can forward it to you. Thanks

Hi chanshing8020

I have already given you a pm.  Pls let me know if you did not receive.   Many thanks.
作者: yulamltma    時間: 11-9-20 12:17

Please pm me. Thanks you very much!
作者: GIPW    時間: 11-9-20 13:02

Just called the school and the lady said they will send the letter out soon.  Very 緊張.
作者: abioole    時間: 11-9-20 13:07

does anyone know will they also send out reject letter too?
作者: MaiGao    時間: 11-9-20 13:07

原帖由 GIPW 於 11-9-20 13:02 發表
Just called the school and the lady said they will send the letter out soon.  Very 緊張.

今天才20/9
校方說是21/9前,連派遞時間在內,本週內應該收到
btw,我也非常緊張
作者: im_csb    時間: 11-9-20 13:20

真係好緊張, 這遊戲真難玩, 希望我的緊張唔會影響小朋友

作者: Pekomama    時間: 11-9-20 13:51

原帖由 chanshing8020 於 11-9-19 11:26 發表

我都想知,已pm咗你。Thank you!!
作者: chicken    時間: 11-9-20 14:02

Hi chanshing,

I've already pm you, please forward the details to me. Thanks a lot!

原帖由 chanshing8020 於 11-9-20 11:43 發表

作者: chanshing8020    時間: 11-9-20 14:05

Please PM me first and I will forward it to you. Thanks

原帖由 yulamltma 於 11-9-20 04:17 發表

作者: chumuima    時間: 11-9-20 14:05

原帖由 chanshing8020 於 11-9-19 11:26 發表

可否pm, 我都想知, 萬二分感謝!
作者: melodyc111    時間: 11-9-20 14:10

pls pm me also.  tks
作者: yeesumyin    時間: 11-9-20 14:32     標題: 回復 17# hogwarts 的帖子

其實校長會問什麼問題真係無得估, 不過可以肯定無變嘅係家長可以清楚地看到自己小朋友和校長面對面對答過程. 我自己真係好buy這個做法(之後唔駛問返阿仔答成點)

如果平時有同小朋友講多D故事, 對面試其實都好有幫助架.
作者: bearmouse    時間: 11-9-21 16:42

唉,還未收到信,繼續等...很折磨人.
有沒有人知道落選的話會否都收到信,還是要等收生程序完結才有REJECT信呢.

原帖由 im_csb 於 11-9-20 13:20 發表
真係好緊張, 這遊戲真難玩, 希望我的緊張唔會影響小朋友

作者: mr.bb    時間: 11-9-21 16:59

有冇得second in都會收到信的

原帖由 bearmouse 於 11-9-21 16:42 發表
有沒有人知道落選的話會否都收到信,還是要等收生程序完結才有REJECT信呢.

作者: andrewpapa    時間: 11-9-21 17:04

Even if you have rec'd the rejection letter or you are under the waiting list. Don't give up.  

If you really like the school, keep up the preparation, sometimes, the school will call you in May or June for another interview ga.
作者: yulamltma    時間: 11-9-21 17:09

so excited!! i like this school.
作者: MaiGao    時間: 11-9-21 17:10

原帖由 bearmouse 於 11-9-21 16:42 發表

還沒收到嗎?還以為今晚回家會有信…
那要多等一、兩天…

校方說第一次面試成功與否都會有信通知,唯有多忍耐一、兩天吧﹗
作者: bearmouse    時間: 11-9-21 17:15

謝謝你的鼓勵...
這條路真的很漫長,好在這裏可以俾大家分享和互相支持

原帖由 andrewpapa 於 11-9-21 17:04 發表
Even if you have rec'd the rejection letter or you are under the waiting list. Don't give up.  

If you really like the school, keep up the preparation, sometimes, the school will call you in May or J ...

作者: andrewpapa    時間: 11-9-21 17:29

remember, this is a lengthy battle.  

Got the entry key, there are still many years to go.  Yellings and tears are waiting for you.  

Of course, you will have many joyful moments thereafter.  Especially you see you sons growth

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5