用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督教香港信義會宏信書院 讀緊宏信的家長 , 分享吓好嗎 ?
go

讀緊宏信的家長 , 分享吓好嗎 ? [複製鏈接]

homework是有的, 但真的不多.
Y1-2, 每日一早會有morning work, "功課"就是那時做, 堂上亦會做, 一個星期可以只有一日有homework task.  有時會係project, 有時會係作文, 有時會係填字/接龍.  
真係好happy. 長假真係可以次次去trip.
Y3....哈哈哈 ! 黎料la.  ^^ 不過, 仍係reasonable的.  有默書, 有背書, 有作文, 有worksheet, 有maths game, 仲有日文copybook.

原帖由 kamtsk 於 11-9-22 10:25 發表

超LIKE呀! 阿仔YEAR 1, 差不多每日都有中文功課, 有時要讀書俾家長聽, 有時要寫生字, 今個WEEKEND仲有周記做, 幾好, 不多也不少. 至於英文, 我相信在學校已有不少野做, 但未有帶回家, 昨天有reading scheme的書仔 ...

舊年我小朋友係Y2, 佢講morning work 做100題+ - x ./. , 你話多咩, 佢地人人又會做得晒, 唔洗帶返屋企做.  所以冇家課, 但我又唔可以講佢"冇野做".

原帖由 awhome 於 11-9-23 00:19 發表

小豆媽,

乘除法,老師會在堂上由淺入深教?或是由家長在家預先教?

呢樣我答你唔到.
因為Y2一開學, 背乘數表時, 個個同學都好似係識晒乘數, 我唔知佢地點教.
‹ 上一主題|下一主題