教育王國

標題: 小四-改善英語 [打印本頁]

作者: CPLau129    時間: 11-9-20 15:30     標題: 小四-改善英語

囝囝小四,英文真係麻麻. 有冇課程介紹?
作者: seti    時間: 11-9-21 11:19

原帖由 CPLau129 於 11-9-20 15:30 發表

我都好想知?
作者: adawyc    時間: 11-9-24 10:37

作者: janetlam74    時間: 11-9-24 16:20

adawyc,
pls give me some info^^
作者: CPLau129    時間: 11-9-24 16:35     標題: 回復 3# adawyc 的帖子

可否提供多些資料? tHANKS.
作者: GALIE620    時間: 11-9-24 19:26     標題: 回覆 3# adawyc 的文章

Me too...give me some detail,thank
作者: FinMA_ling    時間: 11-9-24 20:22

作者: KWANWAILIN    時間: 11-9-24 22:13

請給資料! 謝謝
作者: maymay228    時間: 11-9-25 00:15     標題: 回覆 3# adawyc 的文章

可否PM資料比我,thx
作者: 囝囝mama    時間: 11-9-26 01:21

原帖由 CPLau129 於 11-9-20 15:30 發表

可以嘗試買傑思系列作業,文法,閱讀理解.一般小學足夠.最好都是睇書!
作者: CrabPincers    時間: 11-9-26 10:17

看多D 書啦
我女小四時, 英文都無啦啦比佢嚇左一跳
之後鼓勵佢看書(初初好抗拒)
今年中二
已經可以看JODI PICOULT 的書
英文成績, 都可以接受
作者: babylove123    時間: 11-9-26 22:49

pls PM me, thanks a lot!

原帖由 adawyc 於 11-9-24 10:37 發表
我姨甥係太子mtr附近上緊英文班, 每堂1.5小時 (1小時grammar/writing/comprehension + 0.5小時oral with NET).  佢試過其他補習班都係覺得呢間d老師教得最好, 另外佢好處係一班最多五個小朋友, 老師可留意和照顧得好 ...

作者: monkeybaba    時間: 11-9-26 23:50

原帖由 adawyc 於 11-9-24 10:37 發表
我姨甥係太子mtr附近上緊英文班, 每堂1.5小時 (1小時grammar/writing/comprehension + 0.5小時oral with NET).  佢試過其他補習班都係覺得呢間d老師教得最好, 另外佢好處係一班最多五個小朋友, 老師可留意和照顧得好 ...

Adawyc

可否pm 資料比我,多謝~~~

作者: sababy    時間: 11-9-27 09:14

adawyc,
pls give me some info,thanks!
作者: wyzhao    時間: 11-10-13 09:29

Adawyc

作者: CPLau129    時間: 11-10-13 12:14     標題: 回復 11# CrabPincers 的帖子

淨睇書就夠? Oral 點improve?
作者: chumamma    時間: 11-10-14 11:08

原帖由 CPLau129 於 11-10-13 12:14 發表
淨睇書就夠? Oral 點improve?

我囡今年 ORAL 進步很多, 我係用以下方法。

(1) 睇 Pearl Channel  (for example : America Got Talent, Funny Video 小小笑電影,  

(2) Discovery Channel

(3) 聽 有趣味的 story CD, 有對白 個種。

(4) 最後及最重要, 要靠大人(老師) 同佢多講, 基於佢聽埋咁多英文, 到小朋友想講時, 佢就會好自然講出來。

我囡就係咁樣, 而家同好多 Pakinstan (我們住公屋的) 小朋友一齊玩耍, 主要講英文都無問題。

樓主, 其實每天一兩個小時課程, 作用不大。

作者: 媽咪    時間: 11-11-21 00:48

Adawyc

作者: dleelm    時間: 11-11-21 10:26

Hi chumamma,

可否介紹story cd?

原帖由 chumamma 於 11-10-14 11:08 發表

我囡今年 ORAL 進步很多, 我係用以下方法。

(1) 睇 Pearl Channel  (for example : America Got Talent, Funny Video 小小笑電影,  

(2) Discovery Channel

(3) 聽 有趣味的 story CD, 有對白 個種。

(4) 最 ...

作者: miffy    時間: 11-11-21 12:28

作者: Lulu0820    時間: 11-11-21 14:07

Adawyc

可否pm 資料比我,Thank you very much!
作者: clarachel    時間: 11-11-21 17:49     標題: 回復 2# miffy 的帖子

miffy,

Please PM the details to me! Thanks!
作者: BABY熊    時間: 11-11-21 18:04

可以pm詳細資料給我嗎?謝謝
作者: wck2007    時間: 11-11-21 22:07

miffy

可否pm詳細資料給我,thanks!
作者: thw    時間: 11-11-21 22:35

Hi, Miffy,

可否pm給我, Thanks!
作者: HappyHappyMom    時間: 11-11-21 23:48

Hi Miffy,

Pls. pm me the info.  Thanks.
作者: JoJo    時間: 11-11-22 09:36

版主按 : 有意者請自行 PM 會員查詢, 切勿在版面留 下沒有讀取性之文章 (e.g. Pls PM me / Pls check PM etc.)

如經勸喻後情況沒有改善, 管理員會關閉此版, 敬請留意!
作者: MingMami    時間: 11-11-22 13:10     標題: 回復 11# chumamma 的帖子

我小朋友小一, 同意你既方法, 我仔仔有上英文班, 再加睇英文tv (不過, 通常是睇cartoon Or 西片)weekend 去圖書館借書, 睇書, 講中,英文故事書, 平時用下自己有限既英文講下  , 英文一定會有進步.
我遇到唔識解/讀既字, 我地一齊查字典.

我仔好like上英文班/學校課堂, 如只是每星期上一兩個鐘真係唔夠架. 最重要係多聽多講. 我仔試過睇睇下書問我點解呢個字要加"S"既, 我話因為he she it 後面動詞要加s, 原來從中佢地會吸收到知識架!
作者: a_mum2009    時間: 11-11-23 08:56     標題: 回復 12# chumamma 的帖子

hi chumama

請問 story cd 邊度買?

thanks!
作者: donnaho    時間: 11-11-24 13:40

可否pm資料給我嗎? Thanks.
作者: carol3326    時間: 11-11-24 15:34

作者: expteacher    時間: 12-1-7 11:54

西環都有間新開的我聽講都不錯的,一班人數不多,雖然老師不是外國人,但個個都曾在學校教過書,英文程度都好ok架!
作者: tingting'smom    時間: 12-1-7 12:27

我知道,我仔仔都轉了去那間補,叫"ELF"。那裡的老師很細心又有心機!仔仔都上得很開心!
作者: Chris0402    時間: 12-1-7 12:51

我看見西環有間可以依照你小朋友的需要重點設計你想要的課程

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5