教育王國

標題: 感謝咁多位LMC家長 [打印本頁]

作者: 蝦膏媽    時間: 11-9-21 14:22     標題: 感謝咁多位LMC家長

感謝咁多位LMC家長,

咁多位家長大家好呀~ 我想幫我個仔仔報讀LMC12-13年既P1架, 最近不停留意 LMC 的資料, 在這裡看到你們的小朋友都在 LMC 讀得很開心, 就令我更想小兒可以入讀此校

原本對這間學校唔太了解, 祇知道新接手, 又未有升中記錄, 所以都有點擔心, 有點15,16, 但昨晩睇晒你們既對話, 對各方的見解後, 信心就大增了很多,  最重要係我綜合了一個重要的訊息是 : 小朋友在這間學校學習都是很愉快的, 這個非常非常重要, 愉快既童年, 有錢都買唔到(何況我無錢), 所以我要盡最大努力去考LMC

希望來年可以同你哋一樣做到 LMC 家長啦, 哈哈哈!!!
作者: bchi    時間: 11-9-21 14:34

原帖由 蝦膏媽 於 11-9-21 02:22 PM 發表
感謝咁多位LMC家長,

咁多位家長大家好呀~ 我想幫我個仔仔報讀LMC12-13年既P1架, 最近不停留意 LMC 的資料, 在這裡看到你們的小朋友都在 LMC 讀得很開心, 就令我更想小兒可以入讀此校

原本對這間學校唔太了解, 祇 ...

拿拿拿... 每日入黎比我:;pppp: 三次, 每次五下,  就入到架喇hahahahahahahhaaha
講笑...

蝦膏媽媽,  

我相信, 只你要有heart, 你小朋友就能成功被取錄, 試問一d 只係睇左簡介會, 又怕其他種族人仕, 又話學校細, 在佢地眼中, 全部都唔好, 佢地填張form都求其d, interview 時都hea d,  你估老師同校長唔識分嗎 ?  kekeke

仲有幾日deadline 喇 , 交左表未 ?? 未就快喇
作者: 蝦膏媽    時間: 11-9-21 15:23

Bchi 媽咪,

我都好贊成你講既, 想自己仔女收獲幾多, 必先家長自身肯付出幾多, 所以我會努力, 多謝你支持~~
我會29號才遞申請表, 實不相暪, 15號 interview 當日我仔重要 in 英華, 所以我想遲少少遞表, 博 interview 時間唔撞,
但如果果日真係撞的話, 我就會放棄英華, 考 LMC….. 哈哈
29號可以參觀下學校,,,, 正~~~
作者: Brendazt75    時間: 11-9-23 16:45

我都遞左表了,希望可以入讀:)
作者: Manman1010    時間: 11-9-23 21:09

回想舊年1st in果日家長要填一份問卷,出奇地我有好多嘢想寫,寫咗好耐連阿女都in完落返嚟我都未寫完,真係差啲要問佢地加紙甘滯,可能學校都感受到我都佢地嘅喜愛,終於都收咗我個女!
所以我覺得問卷呢part都好重要,建議大家認真啲填好佢呀^~^
作者: Manman1010    時間: 11-9-23 21:11

- delete -

作者: Brendazt75    時間: 11-9-24 12:03

Thanks for your reminder, Manman1010. I will pay attention on this

原帖由 Manman1010 於 11-9-23 21:09 發表
回想舊年1st in果日家長要填一份問卷,出奇地我有好多嘢想寫,寫咗好耐連阿女都in完落返嚟我都未寫完,真係差啲要問佢地加紙甘滯,可能學校都感受到我都佢地嘅喜愛,終於都收咗我個女!
所以我覺得問卷呢part都好重要,建議大家認 ...

作者: cheeseman    時間: 11-9-25 14:25

我囝囝開學無幾耐有日放學喊,姐姐問佢做物喊,佢話吾想放學,想返學喎!
我搵日真係要返學校問校長佢俾左物野藥阿仔食。
作者: bchi    時間: 11-9-26 11:25

原帖由 Manman1010 於 11-9-23 09:09 PM 發表

YEAH, 所以話唔計分... 唔會啦. 睇你有冇heart, 明眼人一望就知 kekeke
作者: bchi    時間: 11-9-26 11:26

原帖由 cheeseman 於 11-9-25 02:25 PM 發表
我囝囝開學無幾耐有日放學喊,姐姐問佢做物喊,佢話吾想放學,想返學喎!
我搵日真係要返學校問校長佢俾左物野藥阿仔食。mouth:" />

可能係校長同澳華合作, 在lunch box 落樂 kekke
作者: KimB    時間: 11-9-26 12:05

agreed, 我都係勁寫呀! 老公有英文講, 我用中文寫, 因為我覺得用中文容易d表達, 寫都手都軟。

我覺得學校係有用心睇, 因為你所寫既野係能夠反映你對小朋友既期望, 關愛程度.....大家真係要俾心機呀!

原帖由 Manman1010 於 11-9-23 21:09 發表

作者: 蝦膏媽    時間: 11-9-27 17:29

Yeah~~~
終於都見完隻鬼啦, 又可以回來攪阿仔APPLICATION啲野~~

ManMan媽, 謝謝你的分享, 我會記住記住, 其實我填張application form 個時都寫咗好多野呀, 我都估唔到自己會寫咗咁多野, 但總之睇晒成個網站既內容後就已經覺得好想阿仔入到呢間, (就算要好早起身都想入),, haha,

Cheeseman, 你想引死我哋呢班未入到LMC既家長咩,, hahahaha

好緊張29號就交表啦~~

Bchi媽咪, 想問問呢, 如果我29號交表個日帶埋個仔去參觀下得唔得架?
作者: 蝦膏媽    時間: 11-9-28 18:30

真係plan咩都無用, 諗住明天去交表, 臨時個同事又調咗假, 又突然話明天橫風橫雨, 結果今天去了交表, 今天都少少多人, 我見佢張表都過咗100個有多, 如果日日都過百幾, 咁多日都差不多1500人有多(純粹估下,,,)  好緊張呀, 好驚個仔考唔到呀~~~

交完form學生差唔多放學, 同啲家傾了一陣, 佢哋個個都異口同聲咁話佢哋啲小朋友係度讀得好開心,  無耐一個P2既小妹妹, 見我坐張凳坐得好邊, 佢就好好咁叫我坐入少少, 好開心呢~~

跟住就同呢個妹妹又傾一陣, 佢都話佢係度好開心, 雖然有講外語既小朋友, 但都無阻佢哋溝通, 佢哋感情好好,  佢又好鐘意跑步喎,,, 真係好鬼可愛

見到老師同學生都係用英文/國語溝通, 老師同家長傾偈又好似朋友咁傾架咋喎, 感覺超好!

各位要考P1既家長, 我哋大家都努力呀, 希望可以入到呢間學校呀~~~加油~~~~
作者: bchi    時間: 11-9-30 10:41

希望出年見到你
作者: cpcog    時間: 11-9-30 22:00

The parents in LMC are really nice, friendly and helpful!! :)
Wish the ones who love this school could be successful! :)
作者: Manman1010    時間: 11-10-2 15:47

蝦膏媽&其他有心嘅家長,我都好希望出年妳吔可以加入呀!
作者: bchi    時間: 11-10-3 13:56

原帖由 cpcog 於 11-9-30 10:00 PM 發表
The parents in LMC are really nice, friendly and helpful!! :)
Wish the ones who love this school could be successful! :)

作者: 蝦膏媽    時間: 11-10-4 13:57

緊張緊張6號有公佈
作者: Manman1010    時間: 11-10-4 17:57     標題: 回復 18# 蝦膏媽 的帖子

已經in咗啦?
作者: 蝦膏媽    時間: 11-10-5 20:26

唔係6號公佈面試時間, 不過係驚有好多人揀呢間學校, 好驚個仔interview唔得咋嘛,,,,, hahaha
作者: helenli    時間: 11-10-7 00:12     標題: 回復 20# 蝦膏媽 的帖子

我計過今年有909人申請, 去年是8XX, 真係一年多過一年喎.
作者: pokinponi    時間: 11-10-7 13:40     標題: 回復 1# helenli 的帖子

今年有130個學額喎,即係每7個先有1個入到?
作者: 蝦膏媽    時間: 11-10-7 14:02

今年係多呀, 去年一個上午攪掂, 今年要上下午interview先攪掂呀
作者: giveupaguy    時間: 11-10-7 14:21

各位你們好

我和各位家長一樣, 有報考另一所PLK小學, 看過你們從報考, 取錄 及決定, 正是一個個活現的例子.

我都係看了你們傾談內容才決定報名架.
希望亞囝今年有幸考入可以成為你們的學弟啦!
作者: 蝦膏媽    時間: 11-10-7 15:59

giveupaguy, 你好呀, 大家一齊努力呀, 你IN幾點???
作者: giveupaguy    時間: 11-10-8 12:09     標題: 回復 1# 蝦膏媽 的帖子

你好呀蝦膏媽 . 我地考10/15 上午9:30呀! 唔知係唔係早報名原因..考9:30 都幾早...kaka. 希望到時囝囝已經loading完

係呢. 你考幾多點呀?
作者: 蝦膏媽    時間: 11-10-8 15:50     標題: 回復 26# giveupaguy 的帖子

我阿仔同你小朋友同一時間呀, 都係9:30am, 都時我哋都加油呀, 你住邊呀, 幾點要出發, 我住馬鞍山, 我哋要7:45pm出門口啦!!
作者: giveupaguy    時間: 11-10-10 09:54     標題: 回復 1# 蝦膏媽 的帖子

蝦膏媽真巧合呀. 我都係馬鞍山的.
你係唔係85c去呀? 我仲考慮緊火車去kln tong轉小巴好,還是 85c 一程車好
但又怕85c 行大運 好長時間...
作者: 蝦膏媽    時間: 11-10-10 14:23     標題: 回復 28# giveupaguy 的帖子

Hi giveupaguy,

我發短訊給你了, 你check check ar, 有問題再找我呀~~

蝦膏媽~~
作者: 蝦膏媽    時間: 11-10-10 21:01     標題: 回復 29# 蝦膏媽 的帖子

唔識整貼, 咁我係度覆啦~~
建議一:
85x, 係晨早特別班, 係新港城開出, 去到耀安就會直出九龍, 我地應該係第一個站落車, 出度去約8:30, 之後可以係個度附近食早餐, 再之後大約步行十幾分鐘就會到學校.
建議二:
85m, 去度新蒲崗/黃大仙轉的士, 大約30-40蚊咁上下
作者: giveupaguy    時間: 11-10-11 09:59

原帖由 蝦膏媽 於 11-10-10 21:01 發表
唔識整貼, 咁我係度覆啦~~
建議一:
85x, 係晨早特別班, 係新港城開出, 去到耀安就會直出九龍, 我地應該係第一個站落車, 出度去約8:30, 之後可以係個度附近食早餐, 再之後大約步行十幾分鐘就會到學校.
建議二:
85m,  ...

唔該晒你, 我連有架85x 都唔知..haha
留了pm給你啦.請查收.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5