教育王國

標題: 沙田區中學邊間校風好 [打印本頁]

作者: 小小丁    時間: 11-9-22 09:50     標題: 沙田區中學邊間校風好

我個仔今年升中一, 請問有無人知沙田區邊間中學嘅校風同學業成績都好?
作者: zoechan2005    時間: 11-9-26 22:30

我都想知
作者: pineapple0983    時間: 11-9-27 14:59

校風好+成績好=\=啱你個仔.........
作者: Reymunda    時間: 11-10-5 18:50

當然沙田最勁同校風都純是呂中及曾肇添啦,你放學係門口見到D學生就知,不用多講,但其實呂中比較難入,因佢本身有2間呂小爭,但曾肇添就無直屬小學,但我仔不是呂小學生,仍博考入去,現在已中二,因為我覺得呂中學生比較active,不是高分低能那類,而我知很多曾肇添老師也希望自己仔女入呂中,而我認識呂中有些老師都係曾肇添畢業,咁你可以唸唸點解啦,另外呂中校長的3個孩子也是讀呂中,而不是去其他名校,點解呢??唔會好似攪D教育高官,係香港攪串個party, eg 334,母語教學等等....好似以前羅"飯焦分",自己是教育高官,但就送晒自己仔女去英國讀書,你唸吓點解啦??好嘢點會唔留番自己仔女support自己的教育制度,anyway我覺得我的決定是明智(eg我見我港孩的仔現在變得成熟及獨立)!!!

作者: youma    時間: 11-10-5 23:18     標題: 回復 4# Reymunda 的帖子

同意. 另外, 沙祟, 沙循, 培英, 沙官, 校風都有口碑.

作者: bb201109    時間: 11-10-9 21:10

體藝不錯
作者: GoTone    時間: 11-10-12 15:01

沙官,呂中都好好~
作者: mrsanthony    時間: 11-10-12 23:04

體藝 是否只重體藝不重學術? 校風會否稍鬆?
作者: stephen2003    時間: 11-10-13 01:17

論學校成績的話, 曾肇添比呂中好
但如果你比較注重你兒女參加課外活動, 選呂中吧
視乎你想要成績/課外活動
作者: mrsanthony    時間: 11-10-15 11:03

但又未到沙曾 or 沙呂中 的級數, 又好動, 咁邊間呀?
作者: billnixon    時間: 11-10-21 23:54

原帖由 Reymunda 於 11-10-5 10:50 發表
當然沙田最勁同校風都純是呂中及曾肇添啦,你放學係門口見到D學生就知,不用多講,但其實呂中比較難入,因佢本身有2間呂小爭,但曾肇添就無直屬小學,但我仔不是呂小學生,仍博考入去,現在已中二,因為我覺得呂中學生比較act ...

你說得對,同意,我都是KCC出來的,但呂中係沙田校風真的比較好,而且学生比較活,無今死板,所以亜仔不入kcc入咗呂中,初时我都不高興,但而家覺得亜仔無選錯。
作者: 正能量    時間: 11-11-6 23:14

我的小朋友現就讀KCC, 我覺得不錯呀! 他讀得很開心, 又無MUD 壓力
作者: mstamtam    時間: 11-11-7 00:25

原帖由 小小丁 於 11-9-22 01:50 發表
我個仔今年升中一, 請問有無人知沙田區邊間中學嘅校風同學業成績都好?

Shatin Tsung Tsin is innovative and encourages whole person development; STTSS, Shatin Methodist and LMC all have a caring culture and the academic results of SKH Tsang Siu Tim and Shatin Govt are quite outstanding.  All the above are worth considering in terms of academics and student discipline.  But if you're hesitant about SKH TST, maybe you can consider STTSS or Shatin Methodist.

作者: homme    時間: 11-11-15 10:19

你的說的都是band 1 就梗好啦 !!
不如講下band 2 沙田邊間校風好呢 ???
作者: pineapple0983    時間: 11-11-16 11:03

原帖由 homme 於 11-11-15 10:19 發表
你的說的都是band 1 就梗好啦 !!
不如講下band 2 沙田邊間校風好呢 ???

我個人覺得:
胡忠、聖約瑟、陳震夏、YMCA、覺光、馮黃...........一般band2都唔差架
作者: mstamtam    時間: 11-11-16 14:09

For Band 2:
Yes, MOS ST. Joseph, and 梁文燕, 基督, 培基 (DSS) (some band 1 ss entered it) are worth considering.

作者: Monicanken    時間: 11-11-22 15:18

作者: viewer    時間: 11-11-22 15:26

原帖由 mstamtam 於 11-11-16 14:09 發表
For Band 2:
Yes, MOS ST. Joseph, and 梁文燕, 基督, 培基 (DSS) (some band 1 ss entered it) are worth considering.

就以上幾間來說,培基名顯較好。
作者: csy_ma    時間: 11-11-22 22:53

原帖由 youma 於 11-10-5 23:18 發表
同意. 另外, 沙祟, 沙循, 培英, 沙官, 校風都有口碑.

請問培英如何?有家長話,放學時間有好多男仔在該校門外等放學,究竟係唔係?

佢係唔係校規較鬆??
作者: candytl    時間: 11-11-23 11:48     標題: 回復 19# csy_ma 的帖子

csy_ma,

係其他post知道你想從青葵跨區自行報培英, 可講講為何捨荃官立, 蕭明, 安柱而報培英呢?  是看重培英重英文?
記憶中它的英文會考成績並不突出.  沙田的另一間女校St. Rose比培英更重視英文.
作者: kittylaw    時間: 12-2-28 20:15

唔好讀ymca,,老師教學品德差,,,
作者: 貓大姐    時間: 12-2-29 01:13

kittylaw 發表於 12-2-28 20:15
唔好讀ymca,,老師教學品德差,,,

你有仔女晌到讀??
作者: kittylaw    時間: 12-6-6 01:20

回復 貓大姐 的帖子

sorry ar~遲左覆,,我個仔讀緊,,考埋六月試睇緊七月轉校YMCA用的書OK,但D老師教就一般,個仔話D老師管唔到D學生
上堂可以用電話打機,老師唔理囉!!
個仔返左學成年都唔知佢教左D乜,,
有D老師對學障生有奇視!!常罰抄罰留堂
留堂係坐響校服處門口一小時
好多同學上堂粗口橫飛老師唔理
校風no good !!學校樣樣同你講錢
校內有打交事件

作者: 貓大姐    時間: 12-6-7 01:08

嘩, 禁唔掂喎, 我睇佢個校長 好有教學理念, 以為 D 校風已經改好左
作者: wingleema    時間: 12-6-15 21:30

我姪仔讀覺X, 他說校風很差, 有同學比高年級欺負, 上課很嘈完全學唔到野
作者: femme    時間: 12-6-18 11:02

請問中大陳震夏好嗎 ? 校風如何 ?
作者: pineapple0983    時間: 12-6-19 10:35

femme 發表於 12-6-18 11:02
請問中大陳震夏好嗎 ? 校風如何 ?
e間校風唔錯,mos 區算幾熱門~

作者: wingleema    時間: 12-6-21 23:09

聽講呢間校風唔錯, 會要求成績or 操行差的學生轉校
作者: shatinbetty    時間: 12-6-26 05:46

我個大仔 讀 林裘謀 , 附近冇屋村會好好多

band 2 鄭榮芝 都唔錯
作者: pineapple0983    時間: 12-6-27 10:22

shatinbetty 發表於 12-6-26 05:46

區內好多 b1 都屋村學校黎喎!曾記、呂記、培記、蘇......等等.......

YKY 夠係林裘謀隔離啦......唔通又係好野囉喎;邊有得咁分架??

作者: elbar    時間: 12-6-27 10:50     標題: 當然沙田最勁同校風都純是呂中及曾肇添啦,

原帖由 Reymunda 於 11-10-05 發表
當然沙田最勁同校風都純是呂中及曾肇添啦,你放學係門口見到D學生就知,不用多講,但其實呂中比較難入,因佢本 ...
好打手 feel  

作者: shatinbetty    時間: 12-6-27 19:20

回復 pineapple0983 的帖子

咁學校好 加上 學校環境 咁就好d

yky 係因為本身差 冇得救

作者: shatinbetty    時間: 12-6-27 19:20

回復 shatinbetty 的帖子

band 1 尾 , band 2 頭
作者: Hoining    時間: 12-6-27 21:22     標題: 回覆:pineapple0983 的帖子

作者: son9698    時間: 12-6-27 21:49

回復 shatinbetty 的帖子

看以往會考成績,鄭榮之應該是Band 1C. 且始終都是英中. (自願減班後巳變回全英).
作者: 20091    時間: 12-7-1 12:06

回復 homme 的帖子

其實沙田xx光有b2生一部分大抽獎入了,
如果邊緣人都有機會.

b2中學胡忠不錯呀!
成績,校風都不錯,
只是位置比較不方便.

作者: Kit238    時間: 12-7-2 13:47

作者: kittylaw    時間: 12-7-2 22:22

yky之前校長好轉左校長兩年,而家教學理念各老師意見不一
我個女讀緊架!!成績差都可以升班
作者: taksun    時間: 12-7-5 04:56

回復 mrsanthony 的帖子

沙田體藝中學

I also have the same querry.

When they recruit student, what do the school emphazied in?

Is it a must that the student got some awards in Sports or Art?

How they keep your children good in Sports & Art?  Is it mainly the teacher's effort or depends on outside training?  Some school do not put effort on it, they only ask the parent to pay money for training course, and collect good results from student as the school's own honour.

作者: winniekws    時間: 12-7-8 19:19     標題: 回覆:沙田區中學邊間校風好

天主教郭得x中學,校風又如何呢?

作者: jess725    時間: 12-7-10 12:53

有冇家長可以comment 一下沙忸崇眞中學?這幾年名聲好似大左,又轉新校舍。
作者: loveman    時間: 12-7-12 16:00

講下 聖母無玷聖心, 校風如何? 有冇識?
作者: JA93    時間: 12-7-13 02:15

請問基督書院校風如何? 是BAND 2 / BAND 3? 點解無人是講?
作者: tracy668899    時間: 12-7-17 19:47

回復 JA93 的帖子

基督係band 2頭至中, 都係一間唔錯既中學~
作者: taksun    時間: 12-7-18 06:54

Anyone know 今年直升中收生體藝如何?  我仔仔成績brand 2 頭, 但跨區(原本油尖旺),但P.4-P.5攞左藝術項目公開賽季軍獎, 有可能入嗎?
作者: kanlawts    時間: 12-7-18 09:18

回復 taksun 的帖子

有類似成功例子,band2但有藝術獎入左,面試會考畫畫,但BAND1尾都好多入左,繼續努力考好呈分試(我仔BAND1尾入左,有乒乓球獎項)
作者: hhma    時間: 12-7-18 10:45

回復 loveman 的帖子

點解呢排甘多人問聖心既??!!
我再講好似做馬甘...

不過我仔讀左一年, 我都認為聖心校風好好, d小朋友好乖
程度係正常band 1英中既程度.  
老師都算ok對學生好既
女仔比較多, 對女仔好似嚴d, 成日好似要咩check呢樣個樣

作者: k_0530_a    時間: 12-7-18 17:08     標題: 引用:Anyone+know+今年直升中收生體藝如何?++我

原帖由 taksun 於 12-07-18 發表
Anyone know 今年直升中收生體藝如何?  我仔仔成績brand 2 頭, 但跨區(原本油尖旺),但P.4-P.5攞左藝術項目 ...
據聞今年多收了B2生,校長提過男仔考藝術機會較高。
如阿仔喜歡此校,而你又接受他入讀,不仿一試,因體藝收左阿仔
就等於你接受放棄所有津貼及官立學校。

作者: alexcocomummy    時間: 12-7-18 21:45

請問聖羅撒好唔好?
作者: pineapple0983    時間: 12-7-19 10:54

沙田區一般學校校風都OK架~當然每間都有d 曳學生啦。有d 可能特別反叛,但不是壞!

係少數 b3 爭d囉.........不過 mos d b3 近期都好似改善左喎~

同埋最怕入左間會被殺的學校遮。
作者: long.mum    時間: 12-7-19 12:52     標題: 我個大仔+讀+林裘謀+,+附近冇屋村會好好多b

原帖由 shatinbetty 於 12-06-26 發表

這間我仔今年返F1,校风是否幾好?

作者: Verveine    時間: 12-7-20 11:08

alexcocomummy 發表於 12-7-18 21:45
請問聖羅撒好唔好?

校規好嚴,學生好多都係乖乖女。
作者: leeyin    時間: 12-7-25 05:56

請問聖羅撒是女校嗎?
作者: kamtong    時間: 12-7-25 09:14     標題: 引用:請問聖羅撒是女校嗎?

原帖由 leeyin 於 12-07-25 發表
請問聖羅撒是女校嗎?
Yes

作者: 哈兒    時間: 12-7-27 22:13

聖母無玷聖心, 校風好好.有記律和禮貌,成績好好.區內街坊都讃
作者: 哈兒    時間: 12-7-27 22:24

聖母無玷聖心書院.校長教道學生從小學習自立和個人品德修養、注重英文和普通話日常溝通.
作者: cccccl    時間: 12-7-28 22:30

睇學生的髮型就知該校訓導工作做得夠唔夠。
眼見沙崇、曾S添較純樸。
這是一個簡單直接的測試方法,深層品格教育做得足唔足夠就很難評估。
作者: 媽劇庭    時間: 12-7-29 17:07

回復 alexcocomummy 的帖子

今年有Band 3 學生派到這校.

作者: lawlijean    時間: 12-7-29 20:13

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5