教育王國

標題: YORK PN Offer [打印本頁]

作者: 小豬mama    時間: 11-9-28 11:02     標題: YORK PN Offer

想問有無媽咪已收到pn的offer呢? 學校在8月已開始面試, 囡囡都係8月尾in, 想問有無人已收到通知? 好心急, 因知道佢哋只收160人
作者: 大白豬    時間: 11-9-28 11:40

有人話收到啦, 你或者打電話問下學校. 我囡囡上星期先in, 老師話3-4weeks內會收到通知.
希望大家都有好消息啦!
作者: man811231    時間: 11-9-28 11:44

已收了近一星期,29/9前confirm要唔要offer
作者: kartimmi    時間: 11-9-28 12:37

我仔仔都係上個Sat interview,等待中!
作者: kartimmi    時間: 11-9-28 12:38

請問留位費要多少?
作者: 小豬mama    時間: 11-9-28 12:46

man811231,

你收到的是am還是pm offer?
作者: man811231    時間: 11-9-28 13:20

Am,十一月才$660留位費,你打咗去學校未?
作者: 小豬mama    時間: 11-9-28 14:34

我已打咗去學校問, 佢話信件分批送出, 可能有時間誤差, 叫我再收唔到就打去問喎!

我想問你會否交留位費呢? 因我知道學校仍繼續in緊人,但佢又已經收咗學生, 佢哋會否hold住啲學位俾之後的小朋友, 真係唔明佢哋會點處理囉!
作者: johnnyyu627    時間: 11-9-28 14:39

我都未有信,唔知幾時 In?有的家長話 in左可能是大 B , 我仔仔 sep 2010 ,我想末這麼快..剛打去問昨天寄左批..唔知有無份?

作者: Jenjo    時間: 11-9-28 14:54

我囝囝都係上星期in, 係7月b. 好心急想知結果. 有冇人收到結果係waitlist呢?
作者: 小豬mama    時間: 11-9-28 15:06

咁是否意味佢偏向收大B呢? 但後交form又未in個啲,都有可能係大B, 真係唔明佢哋點揀學生!

我都想知有無人係waiting list, 又話YORK好容易取錄學生, 我自己in完唔覺係囉, 一, 面試個日有好多人去in, 二, 佢哋幾乎個個星期都in學生......
作者: homepridealice    時間: 11-9-28 15:27     標題: 回復 9# man811231 的帖子

請問有無媽媽9月17日面試是已經收到OFFER呢? THX
作者: johnnyyu627    時間: 11-9-28 15:36     標題: 回復 11# 小豬mama 的帖子

以我 囡囡上年在 york 讀 pn 既經驗(SEP 08) 算是細 B ,  未必不收細 B ?  囡囡 Pn  讀得好開心,所以仔仔都會俾佢讀回 York..
作者: man811231    時間: 11-9-28 15:38

真係好很多人in
作者: man811231    時間: 11-9-28 16:13

可能前幾年就容易入,現在真求過於供,已我所知道舊年有人都入唔到。
作者: 小豬mama    時間: 11-9-28 16:18

我都識朋友係入唔到的, 所以好心急想知結果! 同埋如果有OFFER的話, 之後報的學校又有不同的部署啦!
作者: man811231    時間: 11-9-28 16:31

我唔讀地區性學校了,只in其他九龍塘pn
作者: 小豬mama    時間: 11-9-28 16:35

man811231,

咁你打算報邊間?
作者: man811231    時間: 11-9-28 16:39

Km,pre sch,st cat,victoria
作者: man811231    時間: 11-9-28 16:59

其實讀york都幾好,英文程度好,小朋友又開心。
作者: smartiesb    時間: 11-9-28 17:00

我晨早交 form..  不過阿B 10月出世, 所以仲未有得 interview…
我唸就算有得 interview 都係陪跑……..

作者: man811231    時間: 11-9-28 17:34

In more sch for backup,add oil
作者: estherscwong    時間: 11-9-28 17:38

What have been done during the interview?  Is it difficult?
作者: man811231    時間: 11-9-28 17:45

In child & parents,every three child go to a classroom,ask a child about  some questions.the interview is not    Too easy for my baby.
作者: 小豬mama    時間: 11-9-28 17:56

你個幾間都好難入呀! 我都係鍾意YORK英文好!
作者: 大白豬    時間: 11-9-28 18:03     標題: 回復 10# Jenjo 的帖子

我囡囡都係7月b, 我地等左1.5hrs先到我地. 等到囡囡都開始眼瞓, 表現不過不失, 不過佢無扭計已經好叻啦! 由踏入校園到踏出校園係整整2個鐘.

希望有好消息啦!
作者: 大白豬    時間: 11-9-28 18:06     標題: 回復 14# man811231 的帖子

應該有d係in k1架.
作者: pigsunny    時間: 11-9-30 13:15

Is anyone know is it necessary to prepare video for PN application?

Many thanks
作者: loveannis    時間: 11-9-30 14:06     標題: 回復 26# 大白豬 的帖子

要等1.5hrs咁耐?
唔系等待期間會帶所有BB到大禮堂玩唱遊咩?應該令到BB醒神曬wor
作者: loveannis    時間: 11-9-30 14:07

我都系9月17日in,佢話3weeks內有reply,過埋今日就2weeks啦,心情好緊張,我個仔系10年2月出世的。
作者: joanna1388    時間: 11-9-30 14:20

I still haven't receive any notice for interview York but few days ago had received notice for interview YCIS PN on 29/10/2011.
作者: 大白豬    時間: 11-9-30 15:24     標題: 回復 29# loveannis 的帖子

最幣唱完歌仲要係個課室度等左45mins先到我地in呢. 個日囡囡唔舒服, 食左藥再加上撞正佢的午睡時間, 佢無扭計已經算係咁啦.

原來17/9in左一批. 我仲以為我地係第2批添. 唉... 今年咁多人報... 真係有d緊張. 希望大家都有好消息啦.
作者: Jenjo    時間: 11-9-30 15:41     標題: 回復 26# 大白豬 的帖子

我吔都差不多呀, 等到我吔大人都有d攰. 希望大家都成功啦.
作者: fannychan88    時間: 11-9-30 16:17

我哋9月17日2:15PM係IN K1全程約45分鐘走人, 可能先IN K1(因為係分A,B組),我哋就係A組所以好快己經IN完可以走.

17號IN果批已經有人早二日收到Offer信, 可惜我都仲未收到.
作者: karinepig    時間: 11-9-30 17:39     標題: 回復 4# joanna1388 的帖子

hello~請問你的小朋友幾多歲呢?而家IN YCIS~THKS!
作者: Doris_Ray    時間: 11-9-30 18:25

想請教一下咁多位已經interview的家長,你地小朋友幾大,我囡囡未夠一歲,如果真係要interview,老師會考小朋友啲咩問題呢 ? 如果唔識講嘢,係咪一定唔會收呢 ?
另外,係唔係要prepare vcd 同埋親子作品交比老師先會收呀 ?

thanks a lot !
作者: taptap83    時間: 11-10-1 01:22

今日收到仔仔INTERVIEW信,佢黎梗IN時都只不過剛11個月大,真係冇乜“表現”可言... 唉,好擔心添,佢都冇乜指令識聽,究竟點考11個月大既BB呢?
有冇家長可以分享吓?
作者: kartimmi    時間: 11-10-1 12:47     標題: 回復 33# Jenjo 的帖子

我地係9月24曰早上interview的,但又唔駛等咁耐喎,由登記到in完大概1個鐘

係課室有大Lego blocks玩,我阿仔玩到唔肯走

作者: ilove_mama    時間: 11-10-2 01:22

我女女係十月bb,8/10 in 佢未足一歲好擔心,因為佢對指令的反應都麻麻,細b咁早in陪跑多
作者: ilove_mama    時間: 11-10-2 01:26

請問老師俾d咩指令考小朋友呢?老師會問家長咩問題呢?小朋友未識行,只懂爬同扶住行,學校會點in這類小朋友呢?
作者: wendypoon    時間: 11-10-2 02:09

我都收到york (english & chinese) k1 offer, 不過岩岩先發現原來佢地一星期得一堂普通話堂, 英文堂每日得25-30分鐘, 國語好似唔係太夠喎...

我都apply左york international, 但係仲未收到信interview, 係咪無咁快 ?
作者: 大白豬    時間: 11-10-2 21:10     標題: 回復 41# wendypoon 的帖子

我問過york international 都係一星期一堂普通話,分别只係有一位西人做班主任。我諗york的主打係英文。
作者: athena@    時間: 11-10-2 22:04

8/10 pn interview 之前,係8/10有簡介會,張單張話出席簡介會會優先考慮取錄,係咪家?有冇人去過,多唔多人出席? 要請假出席好唔方便!
作者: wendypoon    時間: 11-10-3 16:16     標題: 回復 42# 大白豬 的帖子

哦, international 都係一星期一當國語 ? 咁少....唔怪得之好似無乜國語老師咁...
作者: wendypoon    時間: 11-10-3 16:17     標題: 回復 43# athena@ 的帖子

我去過k1 簡介會, 都幾多人嫁, 同埋會overrun.... 你可以聽一半走, 都無人理你既~
作者: johnnyyu627    時間: 11-10-3 17:58

昨天收到 PN Offer  , 8/10 In , 6/10 家長會,希望一切順利
作者: Doris_Ray    時間: 11-10-3 19:14     標題: 回復 46# johnnyyu627 的帖子

可否分享一下interview過程?thanks!
作者: fishballbaby    時間: 11-10-3 21:58

國際PN可能真是一星期一堂普通話,但是國際K1就一定唔係,是每天也有普通話堂,因為我囝囝讀緊,並且有普通話老師。

原帖由 wendypoon 於 11-10-3 16:16 發表
哦, international 都係一星期一當國語 ? 咁少....唔怪得之好似無乜國語老師咁...

作者: homepridealice    時間: 11-10-3 22:31

今天開信箱終於收到信了, YORK錄取了囡囡讀PN班AM, 好開心 , 我係9月17日IN的, 祝各位好運順利呀!
作者: karinepig    時間: 11-10-3 22:56     標題: 回復 1# homepridealice 的帖子

CONGRATS!
想請問你的囡囡幾多歲時入紙報PN? THKS!
作者: homepridealice    時間: 11-10-3 23:07     標題: 回復 1# karinepig 的帖子

HI, 我係大約5月中入紙申請的
作者: karinepig    時間: 11-10-3 23:13     標題: 回復 1# homepridealice 的帖子

明白~thks!!
作者: 大白豬    時間: 11-10-4 09:31     標題: 回復 49# homepridealice 的帖子

恭喜你呀! 希望我都收到好消息啦!
作者: michelle2307    時間: 11-10-4 10:00     標題: 回復 51# homepridealice 的帖子

ha, need to apply in May, so early.

I applied on 12 Sept and I will also attend the briefing session on 6 Oct, and will have interview on 8 Oct.  

Would there still be places for other kids who done the interview now?  I applied the PN class.
作者: wendypoon    時間: 11-10-4 11:01     標題: 回復 48# fishballbaby 的帖子

我都打去問左, 佢話國際班pn班一星期1-2堂普通話, 國際班 k1 就係日日都有呀~
作者: homepridealice    時間: 11-10-4 11:06     標題: 回復 1# michelle2307 的帖子

THANKS! 因為我見佢網頁可以隨時報名, 有些人還早過我呢! 我去簡介會時, 校長都有表示PN上下午班只是合共收160人, 但申請好多. 不過, 我相信安排得IN, 應該是仲有位的 (而且YORK叫我一定要10月7日前覆要不要個位, 唔要就比下一輪人了), 祝你好運!
作者: michelle2307    時間: 11-10-4 11:06     標題: 回復 55# wendypoon 的帖子

Have you done the interview?  Are you apply for PN class also?

I'll have the interview this Sat (8 Oct).
作者: homepridealice    時間: 11-10-4 11:07     標題: 回復 5# 大白豬 的帖子

THANKS!! 祝你都有好消息!
作者: joanna1388    時間: 11-10-4 11:15

I received letter about York.. school talk on 6/10/2011& PN interview on 8/10/2011.  Who's also will join the talk & interview on that days?
作者: michelle2307    時間: 11-10-4 11:24     標題: 回復 59# joanna1388 的帖子

hi, joanna,

I'll be joining the same interview and introductory session as you.

do you think the interview will be conducted in english?

my son is only 11 month, he cannot speak but can walk, i have no idea about the interview, how old is your child?  can he/she speak
作者: karinepig    時間: 11-10-4 11:25

請問IN完YORK之後, 係咪成功與否都會收到通知呢? THKS!
作者: 大白豬    時間: 11-10-4 11:33     標題: 回復 60# michelle2307 的帖子

Eng & Cantonese for BB. They won't ask BB to say anything, just give some instructions to BB (e.g. which one is an apple) to test whether he/she can responese.

Cantonese only for parent.
作者: 大白豬    時間: 11-10-4 11:34     標題: 回復 61# karinepig 的帖子

yes, they will send a letter to you to inform you the result.
作者: 大白豬    時間: 11-10-4 11:36     標題: 回復 48# fishballbaby 的帖子

咁就好啦, 如果國際班一星期只得一堂普通話真是稱唔上為國際班.
作者: michelle2307    時間: 11-10-4 12:46     標題: 回復 62# 大白豬 的帖子

Thank you 大白豬.

I am very nervous as this is the first interview for my son, i am afraid that he cannot give response in an unfamiliar environment.  Hope he is in good mood that day.
作者: Doris_Ray    時間: 11-10-4 13:47     標題: 回復 59# joanna1388 的帖子

Me !
what time u will attend interview ?
作者: loveannis    時間: 11-10-4 23:07     標題: 回復 49# homepridealice 的帖子

我同你一樣17號in,亦系尋日收到offer的,我明明報pm,但佢竟然比競爭較為激烈的am班offer我。

我估可能佢地比曬am先,慢慢再放pm出去,因此我估仲有大把學位未放出去。

BTW,我系7月入application的,9月15日seminar,17日interview,10月3日收到offer。

其實我唔明點解有家長考到York又要放棄,講真York都算唔錯啦,我而家反而系要開始擔心學費問題,學費+雜費+校車加埋要成$7000一個月呢。唔知K1有無全日班呢?如果系有,學費仲貴D添。
作者: homepridealice    時間: 11-10-4 23:20     標題: 回復 1# loveannis 的帖子

恭喜你! 係呢, 你有無或準備報其他學校,仲會唔會IN呢? 我之前都報了啟思, 就快IN,而家都唔知去唔去, 照計我喜歡YORK多些.
作者: kartimmi    時間: 11-10-4 23:37     標題: 回復 67# loveannis 的帖子

恭喜哂!我仲等緊信,希望有好消息啦

$7000/ month真係貴, 請問介唔介意share下d雜費包括d咩和校車幾錢?thanks
作者: mui0_0mui    時間: 11-10-4 23:38

Me too.  Applied July, Briefing on 15 Sept and interview 17 Sept.   got the offer letter 3 Oct.  And replied to York already.

I will give up some interview of other kinders...
作者: wendypoon    時間: 11-10-5 00:34     標題: 回復 4# loveannis 的帖子

我係會放棄, 因為佢offer左我唔鍾意既pm class....同埋...hee, 我報錯左唔係國際班...
作者: kartimmi    時間: 11-10-5 03:31     標題: 回復 71# wendypoon 的帖子

PN 都有分國際班和主流班嗎
我越睇越亂tim
作者: 陳雙兒    時間: 11-10-5 12:25     標題: 回復 39# ilove_mama 的帖子

Hihi,你好。我都係十月八號in ar.你幾點呀?
作者: leungcnine    時間: 11-10-5 14:19

我囝囝都係十月八日IN 呀, IN國際班PN, 好緊張, 到時你地會爸爸定媽咪陪BB 入去IN 呀? 大家一定努力!!
作者: mrschiang    時間: 11-10-5 14:35

乜pn都有分中英同國際班架咩?係邊度睇到架?我知k有咋喎~
作者: leungcnine    時間: 11-10-5 14:36

係咩? 我見PN 份APPLICATION FORM 係分開兩份, 我以為咁樣分咋, 乜唔係咩?
作者: mrschiang    時間: 11-10-5 15:17

PN 唔係得child care centre果邊先有?另外Chinese and English無PN apply架喎
作者: 大白豬    時間: 11-10-5 21:43

我24號in,希望呢一兩日收到好消息啦! 如果york俾左offer我,今個星期六就唔去啟思in啦!
作者: 大白豬    時間: 11-10-5 21:46     標題: 回復 67# loveannis 的帖子

有d媽咪之前回覆話俾左pm offer. 我諗係你bb既表現好好。恭喜你!
作者: 甄叮噹    時間: 11-10-5 21:47

我都係17/9in, 但未收到信...好緊張 , 唔知係唔係唔收凡個仔, 所以連信都遲d先收到呢?
作者: kartimmi    時間: 11-10-5 22:47     標題: 回復 78# 大白豬 的帖子

大白豬,我都係咁諗~希望快d收到信
作者: kartimmi    時間: 11-10-5 22:53     標題: 回復 74# leungcnine 的帖子

父母可以兩個一齊陪同架~~
作者: yukai    時間: 11-10-6 00:07     標題: 回復 78# 大白豬 的帖子

想請問下已經 interview 既媽咪,可否分享下 interview 內容呢? 會 in 啲咩?
作者: qooqoobaby2010    時間: 11-10-6 09:51

我17/9 IN PN,
前2日都收到信喇.
AM CLASS, 好開心.
雖然最終都未必會讀, 但應該都會俾留位費
作者: loveannis    時間: 11-10-6 11:27     標題: 回復 68# homepridealice 的帖子

其實我住沙田,所以都報左幾間沙田學校,我會選擇性去in,因為我想BB明年2月插班讀半年之後再去York讀N班。而九龍塘就只報左York,想問下你地有無報SC N班啊?
作者: loveannis    時間: 11-10-6 11:29     標題: 回復 69# kartimmi 的帖子

其實我都唔知實際系點,因為我未親自向學校瞭解過,但我睇教育王國其他帖子,得知學費好似約4000,雜費2000,校車800咁上下。聽過York雜費系貴DD,但品質都好DD。
作者: loveannis    時間: 11-10-6 11:30     標題: 回復 70# mui0_0mui 的帖子

你系咪收到am offer啊?可能我地將來會做同學仔。

另外,York的playgroup大家有無參加啊?我就因為上緊其他playgroup所以未有報住,打算下一期先join。
作者: loveannis    時間: 11-10-6 11:32     標題: 回復 71# wendypoon 的帖子

哦,你報K1呢~

我地系報N1,所以無分主流或國際,明年先決定如果入主流會點算。
作者: loveannis    時間: 11-10-6 11:33     標題: 回復 78# 大白豬 的帖子

我念你應該要下個禮拜先收到offer,因為我早你一個禮拜in,都系今個星期一先收到信。
作者: 大白豬    時間: 11-10-6 11:39     標題: 回復 83# yukai 的帖子

個interview唔難, 不過真的要睇bb當時的狀態.

問題有中有英, 大致問題:
1) 有幾樣生果, 老師問囡囡邊個係蘋果, 請你俾個蘋果我.
2) 有幾樣動物, 問囡囡邊隻係鴨仔.
等等...

d問題囡囡係識, 平時屋企都有同佢玩, 但去到interview時, 佢的表現有d打折扣. 唉... 希望ok啦.

同組有一個小朋友完全唔肯坐底interview, 係度喊, 老師俾左d時間佢冷靜下但都唔成功. 最終老師好好, 讓媽媽自己同小朋友玩, 佢企係旁邊mark分. 我估係第2間幼稚園, 果位小朋友已經無機啦.
作者: 大白豬    時間: 11-10-6 11:44     標題: 回復 81# kartimmi 的帖子

我有d心急, 剛剛打左電話去york問, 佢地話24in個批而家process緊, 今個星期應該收唔到信, 最快要到下星期初先可以收到信. 所以今個星期六, 我會帶囡囡去啟思interview.
作者: 大白豬    時間: 11-10-6 11:45     標題: 回復 89# loveannis 的帖子

係呀! 我打電話問左啦.
作者: Doris_Ray    時間: 11-10-6 13:59     標題: 回復 90# 大白豬 的帖子

thanks for sharing !
對於大少少的bb可能已經識,但我地今個星期interview的小bb (11個月左右)就好難啦。
但希望可以等囡囡有interview經驗啦。
作者: homepridealice    時間: 11-10-6 14:20     標題: 回復 7# loveannis 的帖子

你好, 我都係AM PN, 可能第日做同學仔, 我都係睇下有無下一期PLAYGROUP先上. 不過, 因為約道校舍去向未明, 如果收左又無新校舍, 點算, 有點擔心. 我都有諗住會報SC N班, 但太多人申請,都只係抱住試下心態呢
作者: miller_miller    時間: 11-10-6 15:02

Hello! My son is also AM PN.
Nice to meet all other AM PN 2012 parents here!!!
作者: 大白豬    時間: 11-10-6 15:34     標題: 回復 93# Doris_Ray 的帖子

哈哈... 你又講得岩. 囡囡係11個月大時都仲係舊飯, 過左一歲就進步左好多.

其實成果interveiw都好輕鬆, 老師好好笑容. 我相信咁細的bb, 教師考的內容和對bb的期望都會調整. 祝當日一切順利!
作者: giyim    時間: 11-10-6 15:53

我都係順其自然, 唔好話細B, 我個仔係中B都仲係成舊飯啦~ IN個陣陌生環境+陌生人, 唔扭計我已經覺得好安慰
作者: 大白豬    時間: 11-10-6 17:17     標題: 回復 97# giyim 的帖子

我囡囡係偏細的中b(7月), 我未in之前都有同你一樣的憂慮, 不過佢果日又ok無扭計.

小朋友的野真係估佢唔到, 俾d信心你囝囝啦.
作者: giyim    時間: 11-10-6 17:32

原帖由 大白豬 於 11-10-6 17:17 發表
我囡囡係偏細的中b(7月), 我未in之前都有同你一樣的憂慮, 不過佢果日又ok無扭計.

小朋友的野真係估佢唔到, 俾d信心你囝囝啦.

可能囡囡會定D~ 我個仔返PG都有扭計, 我都想像唔到佢去到INTERVIEW會點~ 所以平常心, 希望大包圍是但有間肯收佢~~
作者: Jenjo    時間: 11-10-6 17:50

我吔都係24號in, 好心急想知結果呀.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5