教育王國

標題: 播道interview [打印本頁]

作者: 緊張肥媽咪    時間: 11-10-7 16:38     標題: 播道interview

請問有冇人知in家長既係校長定老師? 小朋友會唔會有機會比校長in?
作者: ziyi    時間: 11-10-7 17:56

唔會..係由不同老師interview小朋友及家長的
校長會周圍走

原帖由 緊張肥媽咪 於 11-10-7 16:38 發表
請問有冇人知in家長既係校長定老師? 小朋友會唔會有機會比校長in?

作者: SCKnight    時間: 11-10-7 21:24

但係喺家長會,校長話會同家長有機會見倒面。莫非就係係咁咦望望?
作者: ziyi    時間: 11-10-7 23:20

係Hall度,你可以走去跟校長傾談,但唔屬於面試

原帖由 SCKnight 於 11-10-7 21:24 發表
但係喺家長會,校長話會同家長有機會見倒面。莫非就係係咁咦望望?

作者: edea    時間: 11-10-7 23:22

原帖由 ziyi 於 11-10-7 17:56 發表
唔會..係由不同老師interview小朋友及家長的
校長會周圍走

記得幾年前我地帶囡囡去面試都係咁. 會行行下撞到校長, 佢好友善同我地打招呼.
作者: Bonnie    時間: 11-10-8 14:31

今朝係老公帶呀仔 in..

佢話係老師見佢架喎 ..問咗幾條問題..
作者: SCKnight    時間: 11-10-8 17:10

校長真係幾勤力,門口禮堂兩頭走!同埋由頭笑到落尾。
另外老師們都好nice,將軍澳咁多間直資嘅面試,我覺得EC安排最好。
作者: hoikiuma    時間: 11-10-8 18:12

我見到老師份form度,得4分同6分,唔知係咪答得差得滯

作者: CMPCTLR0920    時間: 11-10-8 19:33     標題: 回復 8# hoikiuma 的帖子

hoikiuma, 我今日都in咗啦, 不過睇唔倒老師比既分數, 請問你老師問了你甚麼問題? 可否pm我?
作者: hoikiuma    時間: 11-10-8 19:59     標題: 回復 1# CMPCTLR0920 的帖子

已pm比你^^
作者: hialice    時間: 11-10-8 22:22

今日in左EC, 家長部份只傾左5分鐘左右, 小朋友都只係見左15分鐘左右...其實我好想知只係短短十零分鐘, 個個都係一樣問題, 學校會如何選生呢?
作者: hoikiuma    時間: 11-10-8 22:39     標題: 回復 1# hialice 的帖子

問左我3條問題,第二間收左會點揀,e家好多好似你咁後生父母會保護小孩(其實我好想答佢我keep得好 同我老公都4張幾唔係好後生,不過冇講),有冇去簡介會(我諗有會有分+,不過我答佢冇)唔知係咪咁所以我只係睇到4分同6分呢
作者: headmama    時間: 11-10-8 23:02

個老師問左我2條問題, 唔知機會大唔大呢. 但係我見唔到佢mark幾多分.
作者: bobbi    時間: 11-10-8 23:12

我見我個小朋友果組只得4個小朋友出席(坐係橙色椅),係咪好多人都撞期,放棄EC呢?
作者: nancyPoPo    時間: 11-10-9 00:15

面試老師表現被動,有禮貌但無互動!!
無論答成點,佢都好機械式回答!!
我哋都見咗十多分鐘,個老師開始想打發我哋!
所以完全不知道,表現如何??
作者: headmama    時間: 11-10-9 00:33

我見左3分鐘就走左....第一個家長去返2樓等小朋友.
作者: ciboy888    時間: 11-10-9 03:34

我同太太係今日 11:20 interview, 老師問左我地 5 條問題, 我答完之後, 以為走得, 點知個老師再問我, 可唔可以問多我一條, 我當然話可以喇, 所以total 6 條問題, 最後走既時候, 個老師重問我地有無問題, 問佢?? 我答完之後, 翻到課室, D 家長都已經坐曬係喥, 我地係最後一對, 唔知問題問得多, 係好定唔好??? 夠竟小朋友同家長分數比例係幾多?
作者: tgqmama    時間: 11-10-9 08:07     標題: 回復 16# headmama 的帖子

佢係米一個好young嘅miss呢?
作者: monsuki    時間: 11-10-9 08:23

嘩!你們問六條問題,我只係問兩大條問題就走啦!
作者: healtheworld    時間: 11-10-9 08:39

我地都係問2條問題, 唔知機會係唔係細d呢
作者: SCKnight    時間: 11-10-9 09:54

我都祇係夫婦二人各問兩條一樣旣問題。可能我小朋友嗰組比較多人,小朋友用咗差不多三十五分鐘。
作者: headmama    時間: 11-10-9 10:53

my daughter said the teacher use english, cantonese and putonghua to play with them.
作者: CMPCTLR0920    時間: 11-10-9 11:11

我都問咗2條問題, 5分鐘就走得, 老師係中學部既老師.
作者: nancyPoPo    時間: 11-10-9 15:27

佢哋安排咗好多老師去見家長,睇你好唔好彩遇到個好老師!!
第一間房滿咗,去咗第2間房,我哋入去見到不多家長,還有一半多老師等候,所以有老師玩電話打發時間!!
d老師好被動,我哋一入去,佢哋無反應,好多空枱,唔知坐邊,亦無老師主動叫我哋坐,所以選了近門口位個老師,佢的回應好公式!!
希望家長的比重不多!!
作者: RSZ    時間: 11-10-9 19:50

亞囝果組十張櫈得六個小朋友,朋友果組重只得二個小朋友,可能有很多撞期家長無來
作者: yingval    時間: 11-10-9 19:57

我与老公一坐低,他便說有"2題"問題問我們,所以難得見到有家長有6題問題問!!
作者: RSZ    時間: 11-10-9 20:02

有一條問怪獸家長,可能我地似,哈

問我地的老師幾好,幾互動,問了五條問題

作者: HaYi    時間: 11-10-9 20:04

我們的老師是我們有in多間之中最年輕的老師.  我地都有6題, 我見後面一台另一位家長一下子就出去, 預期我們都會, 點知都被問左6題, 都係好普通的問題.  不過唔見老師有即時打分, 只感覺老師很green, 似乎比家長緊張得多, 但很有禮的.

帖由 yingval 於 11-10-9 19:57 發表
我与老公一坐低,他便說有"2題"問題問我們,所以難得見到有家長有6題問題問!! [/quote]
作者: c3616    時間: 11-10-10 01:33

知唔知家長分數佔的百分比?
好似大家的問題數量都晤同,點計分?
會唔會衰係家長到?
作者: yinjoey    時間: 11-10-10 09:18

我地父母就被問左兩條公式化問題.. 老師應該不是小學部的... 而小朋友就同我講.. 老師只係問廣東話同普通話幾個簡單問題,英文一條都冇問過... 小朋友仲同我講好似考幼稚園咁問d好簡單好簡單的問題...比我想像中的播道差距太大... 真係有點失望..
作者: ciboy888    時間: 11-10-10 10:37

我小朋友話英文老師問咗佢10幾個英文生字, 重要講解, 而國語老師問咗佢4絛日常問題, 而廣東話嗰個就考佢講解!!
作者: kitty23205    時間: 11-10-10 10:40     標題: 回復 1# ciboy888 的帖子

反而我女只有英文問問題
作者: 2ma2    時間: 11-10-10 13:51     標題: 回復 19# monsuki 的帖子

I also only two question, around 3mins then I can left.
作者: healtheworld    時間: 11-10-10 15:09

Anyone knows how many applicants this year? It seems people hill people ocean.
作者: babymuimui    時間: 11-10-10 15:57

原帖由 healtheworld 於 11-10-10 15:09 發表
Anyone knows how many applicants this year? It seems people hill people ocean.

好搞笑, 我又係成日講people mountain people sea, 同你有小小唔同
作者: babymuimui    時間: 11-10-10 15:58

我答4題, 5分鐘內走得
作者: sarahlmf    時間: 11-10-10 16:34

我小朋友話英文, 廣東話, 普通話問題都有! 個個都唔太一樣!
作者: Jamom    時間: 11-10-19 14:53

Could anyone please share how long does it take from the registration to leaving the school?

Many thanks!!!
作者: sarahlmf    時間: 11-10-19 15:23

you receive offer letter already?

原帖由 Jamom 於 11-10-19 14:53 發表
Could anyone please share how long does it take from the registration to leaving the school?

Many thanks!!!

作者: AtoZ    時間: 11-10-20 10:57

我同C6見一位男老師, 好傾有互動的.
問左我地4-5題, 最後一題問關於"如果有一天你發現小朋友上學的情緒有變, 你會點做等等", 我地講完自己的觀點後, 反問番老師, 學校會點做.
In完後, 成間房D人原來走晒, 我地最遲.
入去另一房表接阿女, 就只係得番佢一個小朋友係度等.
作者: Jamom    時間: 11-10-20 11:52

My interview will be on this Sat ...

想請問 interview section 是否準時開始, 30分鐘就完?
因我要趕去另一間學校, 很苦惱!!
作者: fatbei    時間: 11-10-20 22:18

last time it was about 10 mins late, but should be finished in 30 mins.
作者: Jamom    時間: 11-10-20 22:53

Thanks so much for the info.
作者: ckyung    時間: 11-10-22 21:47

今天上午九時interview,第二天也一樣多人,秩序良好,老師也只問了二條問題,而小兒說,老師分別問了英文、普通話及廣東話問題,但小兒的普通話不行,所以機會也很渺茫,希望神與我們同在,保守我們,讓孩子有一所好的及有愛心的學校就讀。
作者: carnationBB    時間: 11-10-22 22:22

作者: fatbei    時間: 11-10-22 22:50

will know the result very soon lar....
心急 心急
作者: carnationBB    時間: 11-10-22 23:33

作者: Queenielam88    時間: 11-10-23 11:17

咁快有結果,請問下星期大約幾號收到信呢?好緊張呀.......
作者: hialice    時間: 11-10-23 18:17

之前的校方資料係11月1日前就有result, 這個禮拜就知啦, 我都好緊張!
作者: 司亞濤    時間: 11-10-24 13:45

今早打電話去問, 都話未寄出信件!  好心急呀!
作者: fatbei    時間: 11-10-26 00:32

Yes, keep waiting for the result too! personally, i guess school will send out letter Fri/Sat.
Nervous! but really hope to receive good news!
作者: sarahlmf    時間: 11-10-26 12:19

I also guess they will send out by fri. Then parents receive Sat or next Mon after school sort out all candidates as they just finish the 2nd day interview on Oct 22.
作者: fatbei    時間: 11-10-26 12:57

I saw some negative feedbacks just posted in "播道書阮" forum. Do any of you know any existing parents in this school, can share more? Cos originally my 1st priority is this school...but i also receive LHT offer, so still struggling if being accepted.
作者: vforangel    時間: 11-10-27 15:33

我都好緊張,唔知播道收唔收我個女呢,但係播道和培正你會要邊間呢
作者: goo_littlebb    時間: 11-10-27 17:17

原帖由 fatbei 於 11-10-26 12:57 發表
I saw some negative feedbacks just posted in "播道書阮" forum. Do any of you know any existing parents in this school, can share more? Cos originally my 1st priority is this school...but i also receiv ...

電視都有教, 唔好人講你就信, 問多幾個人, 自己去望下學校, 再決定啦師主~

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5