教育王國

標題: York York York! [打印本頁]

作者: 陳雙兒    時間: 11-10-10 10:19     標題: York York York!

我呀囡上星期見完york呀, 有無家長都係interview完ga, 入黎傾下丫!
作者: 大白豬    時間: 11-10-10 10:27     標題: 回復 1# 陳雙兒 的帖子

我囡囡24/9 in完, 呢個星期應該有result. 有d心急, 希望快d知道結果.
作者: Doris_Ray    時間: 11-10-10 10:37     標題: 回復 1# 陳雙兒 的帖子

我囡囡都係上星期六interview呀, 佢係10月尾出世小b
interview過程還算順利,好緊張 !
作者: 陳雙兒    時間: 11-10-10 10:37     標題: 回復 1# 大白豬 的帖子

大白豬, 你好呀, 你小朋友係仔仔定囡囡, 幾大呀? 我呀囡仲未夠一歲呀, 所以interview時都無咩反應, 佢唔喊我已經好開心啦!
作者: 陳雙兒    時間: 11-10-10 10:40     標題: 回復 2# Doris_Ray 的帖子

doris n ray,
你好呀, 你地in 幾點ga? 我in 2點仲呀
作者: kartimmi    時間: 11-10-10 10:46

我仔仔24/9in完,仲等緊result呀
作者: Doris_Ray    時間: 11-10-10 10:48     標題: 回復 5# 陳雙兒 的帖子

陳雙兒

我地3:20pm 嗰批,我見個個小朋友都好細過,最大都係15、16個月咁啦。

係咪interview 完咗,老師都會派隻vcd 比你地返屋企睇呀 ?
作者: homepridealice    時間: 11-10-10 10:54     標題: 回復 5# 大白豬 的帖子

您好, 我是較早IN的家長, 24號IN應該在今天或明天收到OFFER LETTER,祝你有好消息呀.其實YORK的課程幾好, 我有朋友個囝讚緊YORK PN, 朋友都話YORK教小朋友好有方法, 小朋友對學習好有興趣, 老師亦有愛心. 我INTERVIEW當日, 老師對囡囡都好好. 有時聽到有人對YORK有負面評價,話COMMERCIAL, 其實什麼為之COMMERCIAL,私校有COMMERCIAL的一面是無可厚非吧, 最緊要係教學好, 激發小朋友喜歡學習, 祝你早日報喜!
作者: 陳雙兒    時間: 11-10-10 11:10     標題: 回復 2# Doris_Ray 的帖子

係呀, 老師比左隻光碟呀, 但我未睇呢!你睇左未呀??
作者: Doris_Ray    時間: 11-10-10 11:14     標題: 回復 9# 陳雙兒 的帖子

未呀 !
我諗住weekend有時間先睇。
仲要等兩、三個星期先有result,慘慘。
作者: 陳雙兒    時間: 11-10-10 11:29     標題: 回復 1# Doris_Ray 的帖子

我就唔太緊張, 因為呀囡咁細, o個日表現真係mama, 我唔抱有希望lu, 當攞經驗jar!
作者: kartimmi    時間: 11-10-10 11:37

其實interview完等result真係好緊張,曰曰check住個信箱
作者: 大白豬    時間: 11-10-10 11:42     標題: 回復 4# 陳雙兒 的帖子

我果個係囡囡, in果時14.5個月大.
佢比你bb大, 對老師的問題有反應, 不過5條做岩3條, 2條後補做番岩, 表現不過不失, 我估如果有offer都可能係pm多.

好似你咁講, 咁細個人仔, 佢地唔喊已經好叻啦(我地仲要等左1.5hrs先in).
作者: 陳雙兒    時間: 11-10-10 12:08     標題: 回復 2# kartimmi 的帖子

唔好咁擔心啦, 一定有好消息GE!收到信記住黎報喜呀!
作者: 陳雙兒    時間: 11-10-10 12:10     標題: 回復 2# 大白豬 的帖子

我呀女幾乎條條都唔識, 講真GA, 未夠一歲人仔, 邊到識聽指令丫...何況我唔係全職媽媽, 無咩時間TRAIN到呀女.
作者: 大白豬    時間: 11-10-10 12:16     標題: 回復 8# homepridealice 的帖子

希望承你貴言啦. 如果好似你bb一樣係am offer就好啦, 唔駛調較佢午睡習慣 (不過我估係pm多, 因為囡囡唔係條條做岩, 再加上佢係7月bb).

我剛剛有左, 如果有左york既offer, 我之後唔駛成日同佢去interview, 可以安心養胎. 上星期六先in完啟思, 好鬼累. 感覺上york的老師nice一d. 不過我之後都會試下sc, km, lh.

聽完簡介會我都幾喜歡york, 因為我想囡囡學好英文. 我表哥個囡囡同我囡囡同年, 不過佢無考york, 因為佢d朋友話york好貴, 好commerical, 咩都講錢(唔知佢d朋友是否用家). 老實講, 辦幼稚園都係一門生意, 人地都要錢營運, 天下沒有免費午餐, 佢唔收你錢點出糧俾人, 只不過收得是否合理先係問題.

我去york果版睇過, 大部份家長的分享都好正面, 好多野都係optional, 無俾家長壓力. 既然用家的comment都ok, 我就放心.

我有個同事同佢仔仔(今年k3)上年暑假係出面報cambridge starter 和 phonic courses, 一個要成7k. 我知係york報cambridge試要額外俾錢, 不過我想講而家cambridge英文試好common, 我身邊有好多朋友/同事的小朋友都係d center度讀緊, 價錢亦唔平. york係呢方面好有經驗, 我對佢好有信心.

希望快d有好消息啦!
作者: 大白豬    時間: 11-10-10 12:28     標題: 回復 15# 陳雙兒 的帖子

其實未夠一歲真係in 唔到d咩, 我囡囡未足一歲時都係成舊飯, 行都未識.

不過唔緊要, 可能有意外收穫. 如果唔係, 可以考慮做超大b, 到時好多幼稚園都收.
作者: johnnyyu627    時間: 11-10-10 12:31     標題: 回復 16# 大白豬 的帖子

大白豬媽咪

我上星期六都幫仔仔 Interview 左,雖然我仔仔係 9 月 B , 我都希望大家係好消息 Pn AM  ,  我囡囡(9 月 B)自 York  剛開 PN  時讀到現在 K1 都很開心,很愛返學 .. York PN  老帥教得好好又細心,令到我地好放心,囡囡現在讀 AM ,  希望仔仔都一樣可以 AM , 期等一齊送佢地返學
作者: 陳雙兒    時間: 11-10-10 12:33     標題: 回復 1# johnnyyu627 的帖子

你已經有呀女返緊, 唔怕wor, 實得啦!
作者: kartimmi    時間: 11-10-10 12:47

大家都鐘意AM多,哈哈,我就相反,1st choice係PM
作者: kartimmi    時間: 11-10-10 12:53     標題: 回復 18# johnnyyu627 的帖子

York係舊生優先,家姐讀緊更有advantage啦
恭喜!!
作者: Doris_Ray    時間: 11-10-10 12:53     標題: 回復 15# 陳雙兒 的帖子

唔好咁擔心啦。其實有得interview都已經唔錯啦,已經有個機會。

我幫囡囡報咗其他pn,全部都話係後備,要明年一月,先至考慮。

加油呀,希望有好消息 !
作者: homepridealice    時間: 11-10-10 13:13     標題: 回復 7# 大白豬 的帖子

好詳細呀. 亦恭喜你有第二胎呀!
係啦, 通常鍾意YORK都對YORK有深入一些瞭解..
我今個星期六都IN啟思, 但不太想去, 因為係後備來的. 我的朋友認為在舊校上PN沒問題, 一年後就可去新校了.不過我對YORK的舊校去向有些擔心, 如果不能續校或有新校會如何呢?
作者: 陳雙兒    時間: 11-10-10 13:28     標題: 回復 4# kartimmi 的帖子

其實am同pm有咩好處不好處, 大家不如在這裡分享下丫
作者: CcMa2010    時間: 11-10-10 13:33

我囡囡都係上個星期六IN, 佢只有10個月大, 仲要係3:40個時間最後IN個BB, 所以到佢IN時佢已經好累, 所以IN個陣佢都冇乜反應, 之後一上到車已瞓咗...我諗我地機會都好微LU...><"
作者: 大白豬    時間: 11-10-10 13:51     標題: 回復 23# homepridealice 的帖子

Thank you. 而家真係好累,瞓得唔好又要返工.只有係weekend盡量抽時間瞓,所以上星期都好唔想去啟思in, 不過未收到york的通知,最終都係要去.

你而家有左york既offer可以唔去啟思都得.如果啟思同york, 我會選york.

我都同樣有你的concern, 因為舊校只係續約一年.唔知有咩渠道可以知道佢地計劃成點.

同理k1可否讀番international stream又係一個問題,佢要校內評估,唔知有幾多%可以讀番international stream.
作者: 大白豬    時間: 11-10-10 14:00     標題: 回復 24# 陳雙兒 的帖子

我想am class係因為囡囡早醒,通常8:00左右佢就醒,到左12:30左右佢要午睡.pm class要調較過佢瞓覺的時間有d難度.
作者: namkaman    時間: 11-10-10 14:09

我囝囝係10年9月bb,剛剛的星期六, in 左2:20pm的section,我覺得york安排得好好,等左5mins左右就去左上唱遊堂,上完就去in,可能係我bb係這個section的頭一組in的,in左一陣就可以走。
我囝囝去到好似俾人點左穴咁,又唔笑又唔喊又唔出聲,一啲反應冇,但叫佢拎野佢隻手又識拎喎(唔理是否正確),連老師都問佢是否想喊,我同我老公都話唔係(我仔仔平日一出門口就係咁),哈…唔知仔仔是否明白我地講咩喎,問完問題之後佢突然笑喎。你話死未…
其實我都滿意仔仔當日的表現,一歲人仔去到一個唔識的地方見到咁多唔識的人,仲要係老師問完問題後做反應(拎答案)。大人都驚啦!仲慘過見工呀!
我同老公都好想仔仔入到york呀,但咁多人in,我諗都好難。而且之前都收左啲學生,我諗唔會有太多位剩囉。希望快啲有result啦!
作者: 陳雙兒    時間: 11-10-10 14:10     標題: 回復 1# 大白豬 的帖子

但係如果PM班會少人D, 我會選PM班, 因為人太多, 會好易病呀….
作者: 陳雙兒    時間: 11-10-10 14:16     標題: 回復 2# namkaman 的帖子

係呀係呀, 之前我都睇POST得知有D人已收到信, 應該不會有太多位淨。
作者: kartimmi    時間: 11-10-10 14:30     標題: 回復 29# 陳雙兒 的帖子

我仔仔係婆婆湊,婆婆話返am好趕又要好早起身,又多人,prefer返pm,同埋我仔仔朝朝瞓到10點,返pm唔駛tune過d時間
作者: kartimmi    時間: 11-10-10 14:33     標題: 回復 30# 陳雙兒 的帖子

不過有幾間名校,例如:SC,KM,HKPS都未開始收表,可能遲幾個月放返d位出黎都話唔埋
作者: johnnyyu627    時間: 11-10-10 14:45     標題: 回復 21# kartimmi 的帖子

机會可能會大的,但今年 PN  不是第一年開  ,  始終有競爭力 , 囡囡那時1歲半先 In , 仔仔現在未識行就 In , 但願收佢,囡囡現在學校都叫我地寫信 ,  我都寫左三封支持開新學舍 .. 因為現在 K1 有很多班 ,  所以 pn  不知是否去 8 號上 or  49  & 51  號校舍上 ,  我之前聽老帥說新學舍 俾 k2 以上級別學生上 ,  K1(國際班) 留在 49 號校舍上  , k1 (主流班) 留在 51 號校舍上  ,  致於有些家長話K1(國際班)  比例,第一好睇小朋友表現 ,第二睇下家長心態...我個囡那一年 18 人到,好似有幾個去左(國際班) ,  其他有些去左其他 school ..其實我覺得上咩班都不緊要..最重要小朋友讀得開心,老帥有愛心教得好..有時的野,等小朋友自由發展
作者: namkaman    時間: 11-10-10 14:47     標題: 回復 2# kartimmi 的帖子

我仔仔都係由婆婆照顧的,但我地唔同住,所以婆婆現在要每天我返工前,8:30am之前要到我屋企,所以我想仔仔可以返am,咁婆婆可以訓多陣,中午先去我屋企。
作者: kartimmi    時間: 11-10-10 14:52     標題: 回復 33# johnnyyu627 的帖子

在另一些post有家長話pn會在舊校舍(約道)返

所以都想8下約道校舍d設施如何?
作者: 陳雙兒    時間: 11-10-10 15:04     標題: 回復 1# kartimmi 的帖子

我都未入過舊校舍呀...
作者: johnnyyu627    時間: 11-10-10 15:23     標題: 回復 35# kartimmi 的帖子

舊校舍 都 ok , 班房都大既,  雖然無 51 校舍咁大 .. 但佢地上堂都好開心
作者: 陳雙兒    時間: 11-10-10 15:42     標題: 回復 6# kartimmi 的帖子

我都係咁諗呀, 所以就算in完唔收, 我出年再寫求位信...wakaka
作者: kartimmi    時間: 11-10-10 16:05     標題: 回復 38# 陳雙兒 的帖子

Me x2,我c6叫我現家寫定先tim呀
作者: Jenjo    時間: 11-10-10 16:07

我囝囝24/9 in, 面試時14個月大, 都等緊結果, 希望都可以上嚟報喜啦. 好心急....
作者: kartimmi    時間: 11-10-10 16:09     標題: 回復 37# johnnyyu627 的帖子

課室大就好啦,多d空間嘛,同最緊要乾淨衛生

如果York收左,我諗住報佢地個playgroud玩下,又可以睇下環境
作者: 陳雙兒    時間: 11-10-10 16:20     標題: 回復 3# kartimmi 的帖子

依家寫....咁係咪依家寄呀?
作者: kartimmi    時間: 11-10-10 16:33     標題: 回復 42# 陳雙兒 的帖子

嘻嘻,我都唔知應該幾時寄,寫定先咋,我都未寫
作者: 陳雙兒    時間: 11-10-10 16:45     標題: 回復 1# kartimmi 的帖子

icic, 請問邊到有版睇點寫呀
作者: Doris_Ray    時間: 11-10-10 18:26     標題: 回復 43# kartimmi 的帖子

係咪等收到reject通知先寄呢?
話時話,唔收係咪都會有通知呀呢?
作者: leungcnine    時間: 11-10-10 18:46

我囝囝8Oct11都in完, 係11am果批, 我估囝囝入到york機會好微, 因為無答miss問題 (我覺得問題幾深), 加上囝囝有d 扭計... 我見到有個小朋友in 時揼支筆落地下tim ...
作者: kartimmi    時間: 11-10-10 18:55     標題: 回復 44# 陳雙兒 的帖子

BK有求位信sample

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... &extra=page%3D1
作者: loveannis    時間: 11-10-10 23:24     標題: 回復 20# kartimmi 的帖子

我只tick左pm,但佢都offer am比我呢。
本來打算pm少人報,入到機會較大先報pm咋,但我心想當然入到am會更好啦,點知我都無要求,York就自己比左我am啦。
我估如果你BB入到,都先分派am比你的。
作者: loveannis    時間: 11-10-10 23:29     標題: 回復 33# johnnyyu627 的帖子

我知道51號系新校舍,咁49號呢?
作者: Superbird    時間: 11-10-11 14:42

我BB都in左8/10早上PN,仔仔in完仲有公仔收(CD都有),同一批的3小朋友都有公仔。coz the teachers said this group kids perform well, so a toy as a gift for each kid. 同我仔仔同group的小朋友仲能够say parents' name and his own name. 好得lor!是不是大家都有公仔收?
作者: chichiho    時間: 11-10-11 15:11     標題: 回復 50# Superbird 的帖子

我女女都係上星期六in,一樣都有公仔同埋CD,佢表現一般,不特別好,擔心中
作者: ta__ta    時間: 11-10-11 15:27

我個仔24號 in 都有公仔, 佢表現麻麻, 我估有冇公仔同表現無關係.
作者: 陳雙兒    時間: 11-10-11 17:08

係呀, in之前老師已經講左會有公仔同cd攞走, 但其實不是公仔, 是手指偶.
作者: 大白豬    時間: 11-10-11 17:41     標題: 回復 18# johnnyyu627 的帖子

你囡囡讀緊, 一定優先考慮. 你仔仔應該ok既. 我仲未收到信. 希望呢一兩日收到啦!
作者: johnnyyu627    時間: 11-10-11 18:28     標題: 回復 49# loveannis 的帖子

49&51其實都是同一地點只是一邊 49 For K1(國際班),51 一邊 For k1(主流班) ,  老帥會在早上返學時做分流
作者: johnnyyu627    時間: 11-10-11 18:31     標題: 回復 54# 大白豬 的帖子

希望大家有好消息 , 有 BB 帶小朋友去 in  真是好辛苦,為左仔囡無法 la .... 加油加油
作者: kartimmi    時間: 11-10-11 18:56

我地都有公仔同CD呀~~應該似係interview既小禮物咁,冇乜特別意思
作者: kartimmi    時間: 11-10-11 19:59     標題: 回復 34# namkaman 的帖子

namkaman

我個仔仔夜晚都係婆婆度瞓,所以婆婆話返PM佢地兩婆孫可以瞓晏d

不過下年可能跟返我地住,咁就好似你講返am好d啦,放學坐校車返婆婆家就ok啦
作者: kartimmi    時間: 11-10-11 20:01     標題: 回復 55# johnnyyu627 的帖子

請問k2同k3的學生呢?佢地會係邊個校舍
作者: abebilo    時間: 11-10-11 23:34

咁多位媽咪,可否分享一下面試考d咩?會問父母什麼?用什麼語言問?
作者: Superbird    時間: 11-10-12 00:10

oic... all candidates got 手指偶!Thanks all.
作者: taptap83    時間: 11-10-12 00:15

我仔仔 8/10 3:40PM最後一批INTERVIEW,佢只係剛剛滿11個月大。原本我以為老師唔會點問咁細既BB,估唔到都問好多野。不過好好彩,我仔仔唔知點解拎岩左三樣野,只係唔肯畀野老師,老師拎返佢手上既野時佢仲發憫陣,真係一額汗。。。
仔仔都有小禮物同CD,似乎人人都有呢~ 要等兩三個星期先知結果,好期待呀!
作者: namkaman    時間: 11-10-12 09:41     標題: 回復 1# taptap83 的帖子

我覺得york 的interview算易,只係老師問問題,小朋友拎答案。我仔仔一粒聲都冇出到,如果要佢答問題就死得。希望見一間就收啦!仲要等三個星期,心急死人啦!現在日日都check信箱2次,連看更都覺得我好笑。

我見其他學校的interview好難,我仔仔剛剛先一歲,咩都唔識,我見有啲學校要小朋友講好多野(又分color,又分生果....),佢一定考唔到。
作者: joanna1388    時間: 11-10-12 09:58

My girl had interview on 8/10/2011, also waiting the result.
作者: johnnyyu627    時間: 11-10-12 10:48     標題: 回復 64# joanna1388 的帖子

Jonna , what time of your interview , me also on 8/10 12:00 ....
作者: 陳雙兒    時間: 11-10-12 14:00     標題: 回復 3# namkaman 的帖子

嘩, 一日check兩次信箱咁緊要? 我預左唔收啦, 返到屋企睇下台面有無信, 無信都唔會太有感覺!
作者: namkaman    時間: 11-10-12 14:43     標題: 回復 1# 陳雙兒 的帖子

佢in咁多小朋友,我仔仔又係細b,雖然我都預左唔得,但唔知點解都係好緊張呀!可能一日未收到reject信,一日都仲存在希望掛。哈哈哈…
作者: Doris_Ray    時間: 11-10-12 14:56     標題: 回復 67# namkaman 的帖子

希望有好消息啦
作者: datejust    時間: 11-10-12 15:18

我9月27日先親身交表 , 唔知幾時先有得in , 學位所餘無幾喇 !
作者: 陳雙兒    時間: 11-10-13 10:52

唔好話你地未收到interview通知的驚無位丫, 我地in 左都覺得佢好快會full 呀,因為佢真係in左好多小朋友, 而pn位又只有百六人到, 實唔夠分
作者: taptap83    時間: 11-10-13 20:59

我D長輩一向都唔鐘意YORK,仲話為左錢人人都收,講到好似就算考到都係必然,似乎YORK有好多﹣VE評價

不過我個人覺得YORK雖然貴,但我相信有佢既價值係度。我都希望快D收到信知道結果呢!
作者: mrschiang    時間: 11-10-13 21:42

in左幾輪都好似無咩人講收到reject letter咁, 其實係咪大部分都收?
作者: loveannis    時間: 11-10-14 01:59     標題: 回復 71# taptap83 的帖子

今日同個五十幾歲女士傾開,講起我個仔已經報左幼兒園,仲in左收左,佢問我邊間,咁我就答約克啦,呢位女士之前系九龍塘區保姆車姨姨,今年先剛剛因為最低工資關係而無做啦。佢話全區幼稚園佢都接過,約克根本唔使in,因為人人都收wor,早D收生就可以收多D留位費等人唔讀放棄學位。我聽到好唔開心,話曬我上星期收到信時開心到喊ga,而家竟然比佢咁講。之後我繼續問佢,覺得York小朋友點,佢話好一般,St Cat同根德好好多wor,咁我又問York小朋友英文點,佢話無St Cat咁勁。

另外,我今日12點幾落街,見到個小妹妹校服好靚,睇下書包,原來系York學生,佢工人帶緊佢返學(N班),我問妹妹How old are you? 妹妹一D反應都無,超怕醜,我問工人佢返學聽唔聽得明ga?工人話佢明wor,但系我唔覺lor。

希望各位in完的媽咪上來講下你地BB表現,假如覺得表現一般,你先估學校會錄取嗎,然後最後會收到offer嗎?請大家開懷share一下,讓各位媽咪都知道呢間系一間點既學校!
作者: homepridealice    時間: 11-10-14 08:17     標題: 回復 1# loveannis 的帖子

York都算係我幾前的PN選擇, 原因係我本身認識了三位朋友或同事的囝囡是在YORK讀書的, 有跟他們傾談及瞭解過, 發現YORK係課程設計上真係好好, 亦有自己的方法教小朋友, 佢地認為係意料之外, 因為原先YORK都有不少負面新聞
其中一個朋友分享, 佢正係今年讀PN,原先見到些課本咁淺,就二話不說話選錯校,點知不出幾個月(因開學至今只是10月),我再問佢, 佢已話現在很佩服YORK, 因佢個囝改變了很多, 原先少說話, 現在已可說短的英文句子, .亦愛上學.
所以我認為又好難單係以一個不認識的YORK小朋友反應去評價學校,始終不少小朋友對第一次見的陌生人沒反應, 我真實亦認識朋友個囡讀SC, 佢個女見到我都好怕醜, 不說話, 所以未必代表什麼的.  
其中一位朋友都認同YORK比較COMMERCIAL, 所以睇你是否接受, 但佢又話其實費用與SC,KM差不多, 私校都是要收費才可辦, YORK校長在簡介會時都似乎講明 . 至於人人都收, 我身邊已有朋友在8月尾IN完收到信說WAITING了, 不過沒有上來報, 其實都不太MAKE SENSE, 始終位只有160人, 佢就算咁膽收多一倍只是320人,最終幾多人會放棄佢未計到的, 亦要冒將來超班被人投訴及違規的風險,個個星期都有INTERVIEW,申請都已千計,沒可能收晒吧.
其實暫時聽到的較負面的消息, 較多的是來自非用家為主呢,所以媽媽收晒OFFER再諗吧
作者: taptap83    時間: 11-10-14 10:32     標題: 回復 73# loveannis 的帖子

唔好咁唔開心啦,如homepridealice所講應該唔會個個都收既。
我個仔係10年11月細B,8/10 INTERVIEW,5條指令佢做到兩條半,仲等梗結果,應該月尾先知,到時再UPDATE
作者: taptap83    時間: 11-10-14 10:33

我識親D朋友仔女入到ST CAT 係佢地本身係屋企用好多英文溝通,有D仲唔多識中文添,所以ST CAT 收哩D學生一定英文好。
作者: 陳雙兒    時間: 11-10-14 11:25

homepridealice 講得好啱, york閒閒地in 千幾人, 點可以收晒, 仲有, 收到waiting的家長, 亦可能報喜不報憂, 同埋d跟車antie可能只會以學生靜唔靜黎分佢地好唔好, 如果佢地走黎走去, 坐唔定, d跟車antie一定覺得佢地唔, 但我地身為家長, 實唔想bb一舊飯咁lar, 坐唔定好正常
作者: cherryird    時間: 11-10-14 11:42

作者: ta__ta    時間: 11-10-14 11:50

我不知幾想我個仔入到 york, 佢係我頭兩間的選擇. (另一間係樂基)
其實佢 K1 好易入, 但 PN 就超難入. 我好希望仔仔能PN 就入到, 一直讀上去. 我唔想係第二間讀一年後幫阿仔轉環境.
作者: Jenjo    時間: 11-10-14 11:52     標題: 回復 78# cherryird 的帖子

PN 已經有phonics? 我小朋友都收咗下年pn, 想了解吓佢吔pn的課程, 可否分享吓?
作者: 大白豬    時間: 11-10-14 12:14

其實英文程度係點, 我覺得唔可以單靠學校, 家庭的配合都好重要. 如果小朋友係家中用英文溝通佢既英文水平一定好過係家中用廣東話溝通的小朋友.

況且我之前睇過有個post的家長話佢小朋友讀學劵學校, 佢安排小朋友去一間center度學英文, 當中佢話有幾個係sc的小朋友, 所以小朋友的英文好有好多唔同因素, 唔可以只睇表面.

仲有york都係去年先有國際班, 之前一直都係中英文幼稚園, 佢net的數目一定唔夠sc多, 所以sc的小朋友英文勁過york一d都唔出奇. kv係廣東話教學, 出名強中數, 英文較弱.

唔好意思, 我唔係睇唔起人, 不過我有個question, 保母車姨姨有幾多時會用英文同小朋友溝通? 點評論小朋友的英文水平?

其實我地唔係搵最強的學校俾小朋友讀, 只係搵一間最適合自己小朋友的學校. 小朋友喜歡讀書, 喜歡學習, 學自理, 學禮貌, 老師有愛心已經足夠. 一山還有一山高, 好難比較.

可能k1係較易入, 因為位多. 但PN得160個位, 就算佢一班收30個學生, 都係得240個位. 我諗無可能人人報都收呀? 我相信佢地唔止2xx人申請. 其實我地去interview時都見到好多人.
作者: 大白豬    時間: 11-10-14 12:16     標題: 回復 80# Jenjo 的帖子

上次聽簡介會校長有講到letterland都會慢慢帶入pn. 唔知cherryird係咪指呢樣呢.
作者: ta__ta    時間: 11-10-14 12:20

原帖由 大白豬 於 11-10-14 12:14 發表
其實英文程度係點, 我覺得唔可以單靠學校, 家庭的配合都好重要. 如果小朋友係家中用英文溝通佢既英文水平一定好過係家中用廣東話溝通的小朋友.

況且我之前睇過有個post的家長話佢小朋友讀學劵學校, 佢安排小朋友去 ...

講得好好呀.
我今日應該收到信掛 (24 號 in), 希望今晚我都可以上黎報喜. 不過我都唔敢有大希望, 我個仔 in 得麻麻.
作者: ta__ta    時間: 11-10-14 12:24

其實PN 班我都唔期望佢學都D乜學術上的野, 佢愛上返學, 守規矩, 準備好 K1 學習學術上的知識已經好好了. 我係咪期望太低?
作者: 陳雙兒    時間: 11-10-14 12:29     標題: 回覆 84# ta__ta 的文章

ta__ta, 你不應因為別人的睇法而改變對自己小朋友的期望, 無話低唔低, 因為個個小朋友都不同, 性格及家庭背景都係好大因素, 我的期望比你還要低, 我只期望呀囡開開心心返學放學, 身體健康便是我最大心願了!

作者: elysion    時間: 11-10-14 13:49

我家人係近九龍塘一學卷學校做幼師, 當佢知我同個仔報york時, 佢話佢地行內形容york唔好, 係人都收, 但我聽完個簡介會同係bk/同事(york 家長)到了解過york後, 我仍堅持會比個小朋友讀, 我好鍾意york既教學方式, commerical又so what, 現今社會係需要證書, 無錢又點經營呢, 總之錢我唔介意比,而係是否值得, 尤其是pn, 米當用一年時間親身睇下york係點囉! 另希望多些york既家長可以分享下
原帖由 cherryird 於 11-10-14 03:42 發表

我仔今年係讀pn, 我覺得我無選錯, 我仔8月返學時只講幾個單字, 好似成舊飯咁, 但而家返左2個月之後, 真係叻左好多, 問佢簡單英文佢聽得明, 用普通話問佢眼耳口鼻佢識答, 又有phonics, 我覺得唔好同其他學校比較,  ...

作者: 大白豬    時間: 11-10-14 14:04     標題: 回覆 84# ta__ta 的文章

人人對自己小朋友的期望都唔同, 只要自己同小朋友開心就夠. 知識永遠學唔完.

希望你呢個星期都收到好消息!
作者: loveannis    時間: 11-10-14 14:43

homepridealice, taptap83, 雙兒, cherryird, 大白豬, 多謝你地發放咁多正能量,我而家又對York充滿信心啦!

ta_ta, elysion, 你講得好啱,我地可以用呢一年時間York,如果真系唔符合預期先再算啦。但其實pn會易入D,因為考歲幾BB無咩好考,但K1要轉其他學校就相對難啦,因為要同人地本校pn競爭,又要識英文先可以答到老師問題,而再唔系好似pn咁做指令就得啦。
作者: cherryird    時間: 11-10-14 16:06

作者: chichiho    時間: 11-10-14 16:20

事實係咪大部分都收呢?
好想快啲知道收唔收阿女呀!
作者: Jenjo    時間: 11-10-14 16:31

我都覺得係, 只要覺得適合小朋友就可以. 我見好多York家長都話小朋友好喜歡返學, 又學到嘢. 如果兩歲人仔一開始已經討厭返學就不得了啦.
作者: ChunTong    時間: 11-10-14 16:49

作者: ta__ta    時間: 11-10-14 17:06

原帖由 ChunTong 於 11-10-14 16:49 發表
YORK係比較受大家歡迎,上年我幫個細仔搵幼稚園果陣都想報佢,不過睇過d資料,發現原來呢間幼稚園都幾貴。學費3千幾再加埋買書、校巴、雜費等等起碼成6,7千,仲未計課外活動、劍橋英文等開支。最尾同c6商量後無報到,因為大仔 ...

我同老公都係 full time working parents, 而且冇工人姐姐幫手.
York 的最大好處係返上午班, 下午班佢有個課外活動 package 比學生 join (or vice versa), 而校車係啱啱好接到時間. 雖然係貴左, 但我就唔駛煩佢放學後的課外活動安排. 我地都唔係有錢屋企, 但因為得一個小朋友, 乜都比哂佢咋.
作者: taptap83    時間: 11-10-14 17:24

我之前睇其他FORUM講佢開學就畀左5000蚊6個月雜費,課外活動又要幾錢呢?
作者: chichiho    時間: 11-10-14 17:32

我聽見校長話係$4200/month,唔知有無聽錯
作者: loveannis    時間: 11-10-14 19:13

$4200應該系學費only,
至於多元智能班好似要K2先開始,
父母們,努力系呢兩年儲定多D錢比小朋友將來讀興趣班啦,預估要多兩三千一個月。
作者: 大白豬    時間: 11-10-14 19:45

多智能班好似係學校invite學生參加, 唔係想讀就可以讀。
作者: 大白豬    時間: 11-10-14 19:48

多智能班好似係學校invite學生參加, 唔係想讀就可以讀。我估個d係學校重點培訓的學生。
作者: kartimmi    時間: 11-10-14 20:28

好贊同樓上mammi的意見,最緊要適合小朋友同小朋友鐘意返學

我地係working parents,冇姐姐,平時係婆婆湊,所以York的環境和配套非常適合我地

至於學費,雜費可能貴d,但我想York係值得的
作者: ta__ta    時間: 11-10-14 22:17

好開心york 收左阿仔呀,pm 班。 希望出年同到你地小朋友做同學。

york 真係好啱 working parents. 其實佢好多野都好就 working parents. 有d 幼稚園安排 weekday interview, york 就寧願每個星期六都做 interview.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5