教育王國

標題: 收到成績啦,好開心呀! [打印本頁]

作者: Baoma    時間: 11-10-12 23:11     標題: 收到成績啦,好開心呀!

今日收到女女鋼琴二級考試成績,「丁」咗呀!不過最開心係呢次真係靠女女自己努力練習。因為老師係考試前一個月因為身體問題一路都上吾到堂,女女唯有靠記住老師提過嘅要點來自己練習。我本來諗住如果可以攞到merit 已經係奇蹟,點知攞到更好嘅成績,簡直係喜出望外!所以要借個位來分享吓喜悅!
作者: moumou    時間: 11-10-12 23:31     標題: 回覆 1# Baoma 的文章

恭喜!我都感受到妳的喜悅,女女真係好叻,好乖!
作者: beetle    時間: 11-10-12 23:36

恭喜妳同囡囡!請問囡囡是否九月考的?幾多號考?
作者: 洛婷    時間: 11-10-13 00:19

叻女
作者: fcbttkw    時間: 11-10-13 00:32     標題: 回覆 4# Baoma 的文章

恭喜你囡囡呀!

如果阿仔好似你囡囡咁主動、咁勤力就好喇
作者: stinkyrabbit111    時間: 11-10-13 08:31

congratulations!! 囡囡叻叻
作者: dogmonkey    時間: 11-10-13 10:10     標題: 回復 6# Baoma 的帖子

恭喜呀~~~我都好替你高興! 努力!
作者: dogmonkey    時間: 11-10-13 10:12     標題: 回復 3# fcbttkw 的帖子

fcbttkw ,

你仔仔聽落都好高級及好叻,你都"嚴"佢不夠主動、勤力???? 我個女更拍馬都追不上.
作者: Baoma    時間: 11-10-13 11:51

多謝各位媽咪讚賞同鼓勵 . 我都覺得今次女女好叻, 除咗冇老師教,仲要係佢第一次考琴, 所以之前預咗佢可能會有D驚, 更加彈得冇咁好. 點知佢原來係manage得到架!
作者: wootaitai    時間: 11-10-13 11:54

作者: Baoma    時間: 11-10-13 11:54

原帖由 beetle 於 11-10-12 23:36 發表
恭喜妳同囡囡!請問囡囡是否九月考的?幾多號考?

我女女係9月3日上午考的. 昨天 (10月12日) 收到result.
作者: fcbttkw    時間: 11-10-13 12:09

原帖由 dogmonkey 於 11-10-13 10:12 發表
fcbttkw ,

你仔仔聽落都好高級及好叻,你都"嚴"佢不夠主動、勤力???? 我個女更拍馬都追不上.

如果阿仔有努力練琴而得到好成績,我都會認同佢係叻既,
起碼付出和成績成正比例。但係佢連考試同比賽都唔會練呢,屋企個琴幾乎發霉喇!你話佢係咪主動、勤力?
作者: dogmonkey    時間: 11-10-13 12:15     標題: 回覆 1# fcbttkw 的文章

請問你仔仔已經考到邊級? 唔練都考到, 咁就更利害~~~!
作者: dogmonkey    時間: 11-10-13 12:16     標題: 回復 5# Baoma 的帖子

請問你囡囡幾多歲呢?
作者: bebebe12345    時間: 11-10-13 12:16

實在值得高興!
不要懷疑孩子的能力。
作者: fcbttkw    時間: 11-10-13 12:25

原帖由 dogmonkey 於 11-10-13 12:15 發表

作者: dogmonkey    時間: 11-10-13 12:30     標題: 回復 1# fcbttkw 的帖子

作者: hyatt    時間: 11-10-13 12:56

作者: hyatt    時間: 11-10-13 12:56

作者: ohmygosh    時間: 11-10-13 14:30

真係好吾容易啊﹗恭喜恭喜﹐繼續努力﹐加油﹗

原帖由 Baoma 於 11-10-12 23:11 發表
今日收到女女鋼琴二級考試成績,「丁」咗呀!不過最開心係呢次真係靠女女自己努力練習。因為老師係考試前一個月因為身體問題一路都上吾到堂,女女唯有靠記住老師提過嘅要點來自己練習。我本來諗住如果可以攞到merit 已經係 ...

作者: 洛婷    時間: 11-10-13 16:38

原帖由 dogmonkey 於 11-10-13 12:15 發表

唔練都考到 , 仲要高分 , 簡直超犀利

可憐我女有練琴 , 都可能得個吉 ,
只可認命....資質有限 !!!

作者: HelenLee    時間: 11-10-16 18:51

唔知有無人知通常取"丁: 的每級比例 ?? 是否大概得30% ???
作者: fcbttkw    時間: 11-10-16 21:22

原帖由 洛婷 於 11-10-13 16:38 發表

唔練都考到 , 仲要高分 , 簡直超犀利

可憐我女有練琴 , 都可能得個吉 ,
只可認命....資質有限 !!!

18號………快喇………阿女加油呀!
借bebebe12345金句一用‘不要懷疑孩子的能力’
作者: beetle    時間: 11-10-16 22:40

唔該哂妳!
原帖由 Baoma 於 11-10-13 11:54 發表

我女女係9月3日上午考的. 昨天 (10月12日) 收到result.

作者: beetle    時間: 11-10-16 22:52     標題: 回復 16# fcbttkw 的帖子

唔練都咁高分 ,真係好羨慕。如果佢肯練,真係不得了。
我個女都算勤力練,但可能都係得個桔。 不過見佢盡咗力都覺得好安慰了。
作者: wootaitai    時間: 11-10-16 23:25     標題: 回復 1# beetle 的帖子

作者: fcbttkw    時間: 11-10-17 00:31

原帖由 beetle 於 11-10-16 22:52 發表
我個女都算勤力練,但可能都係得個桔。 不過見佢盡咗力都覺得好安慰了。

可能真係好多人羨慕,付出少少就有好收穫!
但在我嚟講並唔覺得高興,我都係同阿仔咁講“你練吓琴,成就不止這樣”,呢D都只係氹佢練琴嘅說話。我從不祈望佢將來有咩成就,只係唔想佢養成不勞而穫嘅心態!
作者: fcbttkw    時間: 11-10-17 00:36

原帖由 beetle 於 11-10-16 22:52 發表

你囡囡有勤力練,一定會有好成績的,期待緊你嘅好消息!
作者: ohmygosh    時間: 11-10-17 11:16

很欣賞您的態度 ﹔祝福您和您的孩子。

原帖由 fcbttkw 於 11-10-17 00:31 發表

但在我嚟講並唔覺得高興,我都係同阿仔咁講“你練吓琴,成就不止這樣”,呢D都只係氹佢練琴嘅說話。我從不祈望佢將來有咩成就,只係唔想佢養成不勞而穫嘅心態! ...

作者: ohmygosh    時間: 11-10-17 11:17

多年來﹐似乎一直未見相關資料...

原帖由 HelenLee 於 11-10-16 18:51 發表
唔知有無人知通常取"丁: 的每級比例 ?? 是否大概得30% ???

作者: dogmonkey    時間: 11-10-17 11:59     標題: 回復 4# fcbttkw 的帖子

我都係咁講~! 但依然不在乎的樣子! 只想玩具!

“你練吓琴,成就不止這樣”,呢D都只係氹佢練琴嘅說話。
作者: marcuscyrus    時間: 11-10-17 12:14

原帖由 fcbttkw 於 11-10-17 00:31 發表

但在我嚟講並唔覺得高興,我都係同阿仔咁講“你練吓琴,成就不止這樣”,呢D都只係氹佢練琴嘅說話。我從不祈望佢將來有咩成就,只係唔想佢養成不勞而穫嘅心態! ...

其實係..本身有能力的人,更加需要幫佢去建立"要付出才有收穫"的心態
作者: fcbttkw    時間: 11-10-17 12:48

原帖由 marcuscyrus 於 11-10-17 12:14 發表

其實係..本身有能力的人,更加需要幫佢去建立"要付出才有收穫"的心態

他已經有很多不勞而穫,有時好耐冇練琴就去比賽,我真係好黑心咁想佢輸,因為只有輸o既時候佢先肯聽道理!
作者: marcuscyrus    時間: 11-10-17 12:51

原帖由 fcbttkw 於 11-10-17 12:48 發表

他已經有很多不勞而穫,有時好耐冇練琴就去比賽,我真係好黑心咁想佢輸,因為只有輸o既時候佢先肯聽道理!

我有個學生都係咁
年年都係求求其其,堂又上唔足,叫佢做的事,臨到最後o個幾堂先黎做,但又次次比賽都有獎,所以佢仲未醒,聽聞佢讀書都係咁的態度..
佢的朋友仔,以往都係咁樣,舊年跌左一跌,過去o既一年相當努力,就快追到佢啦,嘩哈哈
作者: fcbttkw    時間: 11-10-17 12:57

原帖由 dogmonkey 於 11-10-17 11:59 發表
我都係咁講~! 但依然不在乎的樣子! 只想玩具!

“你練吓琴,成就不止這樣”,呢D都只係氹佢練琴嘅說話。

我都好想阿仔‘只想玩具’,因為鋼琴係佢o既大玩具,佢自小對其他玩具都不感興趣!
試後活動,老師叫學生帶自己心愛o既玩具返學校,佢話‘我搬唔倒返o黎!’最後都係兩手空空咁返學…
作者: fcbttkw    時間: 11-10-17 13:11

原帖由 marcuscyrus 於 11-10-17 12:51 發表

我有個學生都係咁
年年都係求求其其,堂又上唔足,叫佢做的事,臨到最後o個幾堂先黎做,但又次次比賽都有獎,所以佢仲未醒,聽聞佢讀書都係咁的態度..
佢的朋友仔,以往都係咁樣,舊年跌左一跌,過去o既一年相當努力,就快追到佢啦,嘩哈 ...

阿仔好重視上堂,無論讀書或學琴,上少一堂也唔高興,因為佢係靠上堂學o野。我唔覺得佢好求其,佢對自己係有要求o架(可能未定得太高),當佢發現唔得或唔好o既時候,佢會自動自覺去做或改,佢試過行行o下街叫我即刻返屋企,佢話有D野要練!
作者: marcuscyrus    時間: 11-10-17 13:27

原帖由 fcbttkw 於 11-10-17 13:11 發表

阿仔好重視上堂,無論讀書或學琴,上少一堂也唔高興,因為佢係靠上堂學o野。我唔覺得佢好求其,佢對自己係有要求o架(可能未定得太高),當佢發現唔得或唔好o既時候,佢會自動自覺去做或改,佢試過行行o下街叫我即刻返屋企,佢話有D野要 ...

如果咁的情況
會唔會係現在學習的曲目滿足唔到佢?
作者: fcbttkw    時間: 11-10-17 13:31

原帖由 marcuscyrus 於 11-10-17 13:27 發表

如果咁的情況
會唔會係現在學習的曲目滿足唔到佢?

有這個可能!
作者: marcuscyrus    時間: 11-10-17 13:35

原帖由 fcbttkw 於 11-10-17 13:31 發表

有這個可能!

同老師傾下
作者: fcbttkw    時間: 11-10-17 13:37

原帖由 marcuscyrus 於 11-10-17 13:35 發表

同老師傾下

老師知道o架!
其實係唔知點處理?
作者: marcuscyrus    時間: 11-10-17 13:47

原帖由 fcbttkw 於 11-10-17 13:37 發表

老師知道o架!
其實係唔知點處理?

咁老師有咩想法?
老師覺得佢基本功唔得,所以唔比佢彈嗎?
作者: fcbttkw    時間: 11-10-17 13:53

原帖由 marcuscyrus 於 11-10-17 13:47 發表

咁老師有咩想法?
老師覺得佢基本功唔得,所以唔比佢彈嗎?

不是!

作者: marcuscyrus    時間: 11-10-17 13:57

原帖由 fcbttkw 於 11-10-17 13:53 發表

不是!
PM講…

好阿,多謝分享
作者: dogmonkey    時間: 11-10-17 14:29     標題: 回復 6# fcbttkw 的帖子

fcbttkw,

如果我個女會咁講同咁做,無論出自真心定(乙水)我, 我會開心到不得了.
你仔仔都好上心吖,會話想回家練一練. 可喜可喜!

我都好想阿仔‘只想玩具’,因為鋼琴係佢o既大玩具,佢自小對其他玩具都不感興趣!
試後活動,老師叫學生帶自己心愛o既玩具返學校,佢話‘我搬唔倒返o黎!’最後都係兩手空空咁返學…
作者: fcbttkw    時間: 11-10-17 14:47

原帖由 dogmonkey 於 11-10-17 14:29 發表
fcbttkw,

如果我個女會咁講同咁做,無論出自真心定(乙水)我, 我會開心到不得了.
你仔仔都好上心吖,會話想回家練一練. 可喜可喜!

我都好想阿仔‘只想玩具’,因為鋼琴係佢o既大玩具,佢自小對其他 ...

佢做o野都幾有責任心o架!
作者: JP    時間: 11-10-17 15:15

原帖由 fcbttkw 於 11-10-17 13:11 發表

阿仔好重視上堂,無論讀書或學琴,上少一堂也唔高興,因為佢係靠上堂學o野。我唔覺得佢好求其,佢對自己係有要求o架(可能未定得太高),當佢發現唔得或唔好o既時候,佢會自動自覺去做或改,佢試過行行o下街叫我即刻返屋企,佢話有D野要 ...

fcbttkw,

照睇你仔都係有彈琴天份,學o野好快上手!
佢有冇興趣入APA跟有要求既老師&同D彈琴高手同學砌磋,可能有激勵作用。
作者: fcbttkw    時間: 11-10-17 15:24

原帖由 JP 於 11-10-17 15:15 發表

fcbttkw,

照睇你仔都係有彈琴天份,學o野好快上手!
佢有冇興趣入APA跟有要求既老師&同D彈琴高手同學砌磋,可能有激勵作用。

佢都想o架,佢話APA可以學多D音樂上o既知識,同埋識D學音樂o既朋友仔!
作者: JP    時間: 11-10-17 15:47

原帖由 fcbttkw 於 11-10-17 15:24 發表

佢都想o架,佢話APA可以學多D音樂上o既知識,同埋識D學音樂o既朋友仔!

咁就plan下考APA啦,等我地戥你/仔高興吓!
作者: fcbttkw    時間: 11-10-17 18:24

原帖由 JP 於 11-10-17 15:47 發表

咁就plan下考APA啦,等我地戥你/仔高興吓!

多謝你的提議!

阿仔也要向你兩位公子學習啊!!
作者: 2BMa    時間: 11-10-19 02:52

Congratulations!
作者: beetle    時間: 11-10-19 15:13

多謝你!不過結果都係失望啊!攞唔到叮。
原帖由 fcbttkw 於 11-10-17 00:36 發表

你囡囡有勤力練,一定會有好成績的,期待緊你嘅好消息!

作者: marcuscyrus    時間: 11-10-19 15:19

原帖由 beetle 於 11-10-19 15:13 發表

我仔都叮唔到xdddd merit only
作者: bebebe12345    時間: 11-10-19 15:32     標題: 回覆 51# beetle 的文章

人仔細細,考這個級數,要鍚下就真,下次先再俾你驚喜.....努力!
作者: fcbttkw    時間: 11-10-19 21:52

原帖由 beetle 於 11-10-19 15:13 發表

唔駛失望!下次再努力啦!

作者: dogmonkey    時間: 11-10-20 10:07

請問你囝囝是幾多歲, 考幾多級呢?

原帖由 marcuscyrus 於 11-10-19 15:19 發表

作者: beetle    時間: 11-10-20 10:50

多謝你!
原帖由 bebebe12345 於 11-10-19 15:32 發表
人仔細細,考這個級數,要鍚下就真,下次先再俾你驚喜.....努力!

作者: beetle    時間: 11-10-20 11:02

大家下次再努力啦!
原帖由 marcuscyrus 於 11-10-19 15:19 發表

作者: bebebe12345    時間: 11-10-20 11:14

許多時要看考官的喜好,分數不完全代表甚麼!高興聽到你的安排,前面幾個的Trinity的試和比賽在等著囡囡,屆時回頭再看,8級又算甚麼,合理開始儲歌為將來作舖排!
作者: marcuscyrus    時間: 11-10-22 16:54

原帖由 dogmonkey 於 11-10-20 10:07 發表
請問你囝囝是幾多歲, 考幾多級呢?

5歲幾,考grade 3
125分
對上一次佢考percussion grade 1
就131

作者: Little_cy    時間: 11-10-22 23:09

好叻呀...............
原帖由 Baoma 於 11-10-12 23:11 發表
今日收到女女鋼琴二級考試成績,「丁」咗呀!不過最開心係呢次真係靠女女自己努力練習。因為老師係考試前一個月因為身體問題一路都上吾到堂,女女唯有靠記住老師提過嘅要點來自己練習。我本來諗住如果可以攞到merit 已經係 ...

作者: dogmonkey    時間: 11-10-24 09:53     標題: 回復 2# marcuscyrus 的帖子

好叻呀! 仲有其他樂器, 真不易啊! 請問percussion學什麼? 我覺得percussion都幾有趣, 有那一種可推薦給小朋友?
作者: marcuscyrus    時間: 11-10-24 10:17

原帖由 dogmonkey 於 11-10-24 09:53 發表
好叻呀! 仲有其他樂器, 真不易啊! 請問percussion學什麼? 我覺得percussion都幾有趣, 有那一種可推薦給小朋友?

其實佢學緊3種xdddddddddddddd隨時又比人話我怪獸xdddddddddd
percussion 課程本身內容係tuned percussion(即係xylophone/marimba o個d)再加snare drum,考試都係考呢2樣,再加aural/scales/sight reading,但如果有演出的話,會玩到好多其他敲擊樂器,有次表演佢要自己handle 3樣樂器,好得意架,如果第時有機會,我都想佢入到orchestra 或者percussion band 玩
作者: dogmonkey    時間: 11-10-24 10:56

我都很喜歡marimba, 很清趣, 但係,屋企真係要有個「音樂室」先得了! 冇位放噃!

原帖由 marcuscyrus 於 11-10-24 10:17 發表

其實佢學緊3種xdddddddddddddd隨時又比人話我怪獸xdddddddddd
percussion 課程本身內容係tuned percussion(即係xylophone/marimba o個d)再加snare drum,考試都係考呢2樣,再加aural/scales/sight reading,但如果有演出 ...

作者: marcuscyrus    時間: 11-10-24 11:47

原帖由 dogmonkey 於 11-10-24 10:56 發表
我都很喜歡marimba, 很清趣, 但係,屋企真係要有個「音樂室」先得了! 冇位放噃!

依家阿仔用細size 折合式的,練o個時先開出黎
作者: Baoma    時間: 11-10-25 17:05

過獎啦! 我估可能女女都好彩, 遇着個鬆手D嘅Examiner.

原帖由 Little_cy 於 11-10-22 23:09 發表
好叻呀...............

作者: Baoma    時間: 11-10-25 17:10

我係abrsm 個website見到類似嘅資料:

UK:
http://www.abrsm.org/en/press/factfile/practicalstats/

International:
http://www.abrsm.org/en/press/factfile/resultsinternational/

原帖由 HelenLee 於 11-10-16 18:51 發表

作者: ohmygosh    時間: 11-10-26 16:16

我之前都無留意到這些statistics﹔原來直到目前﹐distinctions都沒有被濫發﹐這消息實在是對我的學生進一步的肯定﹗有機會的話﹐我也要讓學生和家長們知道這些數據﹗

原帖由 Baoma 於 11-10-25 17:10 發表
我係abrsm 個website見到類似嘅資料:

UK:
http://www.abrsm.org/en/press/factfile/practicalstats/

International:
http://www.abrsm.org/en/press/factfile/resultsinternational/

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5