教育王國

標題: 補習--補來補去都冇進步 [打印本頁]

作者: vickycheung36    時間: 11-10-13 17:24     標題: 補習--補來補去都冇進步

我囡囡五年班, 由一年班開始補習, 一星期補四天, 星期六由早上補至6:00 (中/英/數) 但成績一直沒進步, 大家有冇這情況?
作者: stccmc    時間: 11-10-13 20:33

作者: moonychan    時間: 11-10-13 22:08

會唔會係個個同學都進步得好多, 所以你女女進步左都係好似原地踏步.
作者: yanyanmm    時間: 11-10-13 23:29

你有無同補習老師傾過 ?

我覺得應該會有d原因既

另外, 我覺得星期六由早上補至6:00
真係好長時間呀! 係我既話會無晒興趣讀書啦!
作者: 社工小丙    時間: 11-10-14 10:54

作者: gnahgnah    時間: 11-10-14 12:10

唔止你個女, 個補習老師都頂唔住啦

小朋友鐘意玩同自由
作者: ms.aeroplane    時間: 11-10-14 14:49

嘩!補咁多個鐘,如我係你個女都唔會進步,我更加會返學上堂發下夢先,反正返到屋企都好似返學咁...!留返D精神等補習..
上堂留心比起補幾多習有用好多,除非學校老師教得好差啦..
樓主,咁你仲明唔明點解你個女會咁呢

我相信E度唔會有太多人好似你咁嘅情況---補咁多呀!

作者: ilovewinter    時間: 11-10-15 00:08

Too tired!
作者: Christi    時間: 11-10-15 00:27

好奇想問吓周六由幾點補到下午六點? 即係補幾多堂?
作者: Umi    時間: 11-10-15 11:29

補全日咁滯...好似有點過份了@@

其實補1.5hrs我覺得已是極限了~  不如你自己試過代入佢角色睇下會唔會有進步?
作者: SEI    時間: 11-10-16 18:27

I think your daughter might be too tired for such long period of stuying.
作者: vickycheung36    時間: 11-10-17 11:35     標題: 回復 7# ms.aeroplane 的帖子

又不是, 我囡囡的同學很多都有四個補習, 但她們成績不錯.
作者: vickycheung36    時間: 11-10-17 11:38     標題: 回覆 2# stccmc 的文章

可能我表達錯了, 星期六是補3料, 每料一個鐘, 有兩料是同一老師, 中間有時間行街及食飯.
作者: flomamama    時間: 11-10-17 12:23

你囡囡補幾多科呀
同埋搵人上門補定係去補習社先
作者: vickycheung36    時間: 11-10-17 12:34

各位媽咪,

如果小朋友成績唔好, 做功課很多但她做得很慢(我相信是因為她不太了解所以這樣慢). 你們會怎安排時間?

作者: judy    時間: 11-10-17 12:43

可能我表達錯了, 星期六是補3料, 每料一個鐘, 有兩料是同一老師, 中間有時間行街及食飯.  

依家中小學讀書多數係單向嘅,即老師講,學生聽、記和諗。放學,本應是獨立思考和解决難題時的時間。依家用做補習,學生就少了獨立思考和解决難題的訓練,可惜。

依家話明補極都唔好,不如將時間用來運動仲好。別看小運動,要玩好一項運動,需主動和內省。且一可煅煉體格,增加學習效率。二可煅煉意志。

今天看報,見施永青肉騰騰的肥照,先知原來佢唔單識喼水,仲識游水。練水,要毅力和恆心,學習如能有毅力和恆心,點会唔進步。
作者: vickycheung36    時間: 11-10-17 12:45     標題: 回覆 14# flomamama 的文章

我囡囡補習是上門的, 是補全料但注重英文.
作者: flomamama    時間: 11-10-17 13:42

原帖由 judy 於 11-10-17 12:43 發表

依家中小學讀書多數係單向嘅,即老師講,學生聽、記和諗。放學,本應是獨立思考和解决難題時的時間。依家用做補習,學生就少了獨立思考和解决難題的訓練,可惜。

依家話明補極都唔好,不如將時間用來運動仲好。別看小運動,要玩 ...

運動固然係好
但我覺得適量既補習都有幫助
始終上堂都係聽老師講咩
好少有練習同實踐既機會
咁當然, 補習都唔係死做爛做

其實要小朋友全面發展
好需要響各方面取得平衡
作者: flomamama    時間: 11-10-17 13:43

原帖由 vickycheung36 於 11-10-17 12:45 發表
我囡囡補習是上門的, 是補全料但注重英文.

上門補習個老師好嗎?
以我所知 佢地既教材同埋經驗都比較少
作者: rchchan0505    時間: 11-10-17 23:13

你試下看這本書「每個孩子都能成功」,圖書管有。

重點要建立關係,並培養她的學習動機和自信心。用關懷、傾聽、支持、協助、鼓勵、信任和親近,而不會批評、責備、抱怨、嘮叨、威脅、懲罰和利用獎賞控制。

我試過用,3個月後個小朋友自發性和鬥心強了。
作者: vickycheung36    時間: 11-10-18 10:21     標題: 回覆 20# rchchan0505 的文章

謝謝你的介紹, 試過後跟你交流下.:loveliness:
作者: shevachevy    時間: 11-10-20 17:05

補咁多你小朋友都好辛苦喎。補咁多咪盞佢依賴左, 功課係自己做o既, 唔係等補習先黎做。
同埋我自己覺得"小學駛唔駛補習呀?", 當年我係自己做功課, 做完阿媽睇一次,默書考試都係自己讀左就叫阿媽問/讀默。而家諗返都覺得好好, 又有親子時間, 阿媽又明白我o既程度。
樓主覺得補黎冇進步, 咁咪唔好補囉, 你自己同佢睇下功課, 了解下佢咩原因, 係唔識, 定唔願做。
到我升中時阿媽都有同我講中學我教唔到你, 睇唔到功課, 你唔識就搵人補習, 但我係到中六先去補習社補a level o既一兩科。
想講o既係, 要培養小朋友自己做學問, 唔係靠補習老師。補習老師(有用果d) 只係錦上添花, 唔可以點可成金。
作者: vickycheung36    時間: 11-10-20 17:56

我真是唔識:( 就是因為我唔識便請補習.
作者: bbJP    時間: 11-10-20 18:35

For English and Chinese, I think READING is the best way to make her improve. You can ask her tutors to read books with her instead of doing exercises. Months later,you will see the difference in terms of learning motivation and capacity.(however,make sure you hire the right person). For Maths, make sure the tutor is patient enough and not one way teaching.
作者: shevachevy    時間: 11-10-21 10:32

仲有我想講, 我阿媽自己都係小學程度咖咋, 佢同我一齊做/睇功課會令我覺得阿媽好緊張我學業, 所以我要讀好d, 而家諗返我覺得佢做得好好, 雖然佢程度唔高, 有時教d野都未必啱, 但起碼我知道佢好比心機教我地3姐弟。 我地3姐弟當年升中都係band 1中學我細佬當年成績中中地都考入喇沙。之後都升到大學(一個hku, 一個cu, 一個poly), 雖然到中學佢都冇乜點再睇我地功課, 而我地3個都係到中5,6 先出去補習。
你o既努力你o既小朋友都睇得到, 同佢並肩作戰好過就咁dum低d野比補習, 補習始終唔係家長, 唔會話好緊張佢成績。
作者: vickycheung36    時間: 11-10-21 14:02     標題: 回覆 25# shevachevy 的文章

我想你媽媽是全職媽咪, 我要返工程度自己都沒信心, 平常我都會教下個女做功課, 有時教完比個女話"唔一定wu媽咪" 我就停了. 我就是怕教錯小朋友. 所以不停請補習. 我一放工會馬上做晚餐.(我沒有工人) 補習班完會問老師進度. 吃晚飯後會和她一起做功課. 早上送她上學, (我家往大埔在九龍上學)在路上我會跟她說最近進步了很多. 再努力會有好成績. 就算考不到好中學都唔緊要, 我們都要做好些.這樣算不算努力? 這樣算唔緊張嗎? 我覺得我就是太緊張, 令她太依賴補習, 我亦太依賴補習,但我真是教不到. 才問一下各家長意見. 我仲想講我們只是普通的家庭, 但在補習方面開支亦不少.
我更想講在綱上是可發表自己的看法, 但你唔會知別人的情況, 希望你發表時小心些. 因為我實在用心用力去教我小朋友而不是你所說

"你o既努力你o既小朋友都睇得到, 同佢並肩作戰好過就咁dum低d野比補習, 補習始終唔係家長, 唔會話好緊張佢成績。"
作者: annie40    時間: 11-10-21 15:01

Vicky,

真的是谁憐天下父母心!  

见着佷多孩子和父母真的是非常努力, 几乎是努力, 努力再努力!如是者过了五年或十年, 发现孩子的读书能力连top 50% 都有困难, 可说是极度残酷的处境.  

Vicky, 在我看来你是有点心力交瘁了, 又不知前景何如.
这边有很多品格高尚的网友,是教育能手, 应该可以给你一点扶持的.  

然而孩子学术成绩未成不是最大问题, 我想孩子的整体生活习惯, 纪律,自理能力, 社交, 自信, 也是非常重要的. 在解决读书问题前, 请打开心菲, 检视孩子的生活作息和行为态度, 做点改变(包括你和她).

还有已实施多年的补习已证明是十分失败的学习方法, 请尽快停歇, 听听意见, 与孩子重新定立方向.  万事起头难, 多点忍耐, 多点鼓励, 明天一定更好!

各为网友, 今午约了牙医赶着离开不多写了,

Vicky, 这里的家长心肠好, 骂你是想你快些放弃本大利无的补习安排, 如能听得懂, 知行合一, 一生受用.  

共勉之!  忙碌的妈妈不只您一个, 但必需忙在有价值的事晴上.

annie

原帖由 vickycheung36 於 11-10-21 14:02 發表
我想你媽媽是全職媽咪, 我要返工程度自己都沒信心, 平常我都會教下個女做功課, 有時教完比個女話"唔一定wu媽咪" 我就停了. 我就是怕教錯小朋友. 所以不停請補習. 我一放工會馬上做晚餐.(我沒有工人) 補習班完會問老 ...

作者: vickycheung36    時間: 11-10-21 16:02

annie40,

雖然你被牙所困亦趕看牙醫, :( 但你的回覆令我舒服很多, 你好像看到我的問題所在, 我會在自信/自律/學習態度處入手希望有所改善, 但因小囡已五年班我怕突然很大改變會令她成績退步. 我不知忙得有沒有價值, 但我願盡我所能付出.
作者: operator    時間: 11-10-21 19:01

補太多,累都累壞了....每天腦都是實的...思考唔到,變左機器,好難有進步啊
作者: shevachevy    時間: 11-10-22 11:00

原帖由 vickycheung36 於 11-10-21 14:02 發表
我想你媽媽是全職媽咪, 我要返工程度自己都沒信心, 平常我都會教下個女做功課, 有時教完比個女話"唔一定wu媽咪" 我就停了. 我就是怕教錯小朋友. 所以不停請補習. 我一放工會馬上做晚餐.(我沒有工人) 補習班完會問老 ...

我唔明樓主有乜事。 我咪話你o既努力小朋友會睇到囉 ??!!! 完全唔明點解樓主會覺得我呢個statement 係offensive??!!! 啞晒。
我澄清幾點, 第一, 我唔係全職媽媽, 我返5.5 days o既。 第二, 只係樓主講話覺得補習見唔到效果, 愚見suggest 不如樓主自己睇返教返, 你唔同意我完全冇問題。第三, 我當年大學係讀法律o既, 咁我o既同學大部份都係成績頂尖o既學生, 我就未聽過有一個話係我一個星期補習4-5日令我成績咁好, 咁我先提議樓主要諗方法改變而家依賴補習o既問題啫。第四, 我自己都做過人地私人補習, 但我已經講過,補習只可以錦上添花, 唔可以點石成金。我記得有家長問我佢個女會考英文有冇機會合格, 我都好坦白, 冇乜, 中4都仲未識寸晒sunday to saturday 同12個月o既, 咁我話你聽好有機會都係點你 (不過我教左佢一年佢最後都合格)。講左咁多, o係教小朋友上我相信人人都有自己一套, 道不同不相為謀,啱傾o既, 大家share下, 他山之石, 可以攻玉。唔認同o既, 我亦無需多講。
用對方法讀好書, 用錯方法讀死書。
作者: HY412    時間: 11-10-22 12:05

annie40,

係 BK 中, 最欣賞妳的同理心和用詞令人好舒服.

原帖由 annie40 於 11-10-21 15:01 發表
然而孩子学术成绩未成不是最大问题, 我想孩子的整体生活习惯, 纪律,自理能力, 社交, 自信, 也是非常重要的. 在解决读书问题前, 请打开心菲, 检视孩子的生活作息和行为态度, 做点改变(包括你和她).

还有已实施多年的补习已证明是十分失败的学习方法, 请尽快停歇, 听听意见, 与孩子重新定立方向.  万事起头难, 多点忍耐, 多点鼓励, 明天一定更好!

Vicky, 这里的家长心肠好, 骂你是想你快些放弃本大利无的补习安排, 如能听得懂, 知行合一, 一生受用.

共勉之!  忙碌的妈妈不只您一个, 但必需忙在有价值的事晴上.

Vicky,

有心唔遲架, 願意正視問題需要勇氣, 當踏出第一步, 已是成功的開始, 加油呀 !

作者: ANChan59    時間: 11-10-22 12:14

原帖由 HY412 於 11-10-22 12:05 發表
annie40,
係 BK 中, 最欣賞妳的同理心和用詞令人好舒服.

Annie40

I echo HY412's remark. I should learn from you and Tsang Yuk Shing.

ANChan59
作者: vickycheung36    時間: 11-10-24 09:36

有得比較便高下立見, 令人唔不安的亦不會再看. 以免影響心情.
作者: vickycheung36    時間: 11-10-31 10:08

囡囡班中有位小朋友三年班時成績不太好, 但到了四年班成績進步了很多, 除了取了進步獎外現在每料都差不多是9字頭, 剛剛家長日我問了她媽媽是否請了什麼補習天皇, 但原來剛剛相反是不再請補習老師了. 她媽媽說 1-2 年班星期一至五都有補習, 成績很差但經過一位做社工的朋友多次提出不要太依賴補習後下定诀心, 在第一個星期已進步很多. 在今個星期我會常試, 看看有沒有進步.
作者: HY412    時間: 11-10-31 12:09

能聽取意見, 已成功了一半, 加油呀 ^^
要留意數學科, 唔掂真係要搵補習老師單對單補, 或自行買補充練習加操.

原帖由 vickycheung36 於 11-10-31 10:08 發表
囡囡班中有位小朋友三年班時成績不太好, 但到了四年班成績進步了很多, 除了取了進步獎外現在每料都差不多是9字頭, 剛剛家長日我問了她媽媽是否請了什麼補習天皇, 但原來剛剛相反是不再請補習老師了. 她媽媽說 1-2 年 ...

作者: vickycheung36    時間: 11-10-31 13:06

謝謝你們的寶貴意見, 希望今天開始能改過她的習慣及學習態度.
作者: annie40    時間: 11-10-31 14:06     標題: 回復 1# vickycheung36 的帖子

Vicky,

今次是最后的发文,

请相信自己. 我们做得到的, 你和女儿也定能办到的.  

祝生活愉快!  不要 瞎忙, 忙坏了身子! 有健康妈妈才会有个健康快活的女儿啊!

annie
作者: vickycheung36    時間: 11-11-1 09:18     標題: 回復 35# HY412 的帖子

昨天第一天沒補習的日子, 我囡囡7:00做完功課 8:00 吃完飯/洗澡, 我們再可溫默書, 但我知她的英文讀書報告做得不太好. 努力.
作者: melodyyy    時間: 11-11-1 09:41

咁其實 shevachevy 又講得無錯呀! 只不過忠言逆耳
作者: vickycheung36    時間: 11-11-1 09:59     標題: 回復 39# melodyyy 的帖子

第一篇她沒有說不要用補習, 只說我是一個沒好好教導我的女兒, 第二篇我再沒看.
作者: HY412    時間: 11-11-1 10:20

可以在7:00做完功課, 果然是好的開始, 中文/英文寫作技巧, 我相信暫時閉關的資深網友個套方法 -- 多看書.

有關數學補習技巧, 請看 PM. 繼續加油 !!

原帖由 vickycheung36 於 11-11-1 09:18 發表
昨天第一天沒補習的日子, 我囡囡7:00做完功課 8:00 吃完飯/洗澡, 我們再可溫默書, 但我知她的英文讀書報告做得不太好. 努力.

作者: vickycheung36    時間: 11-11-1 10:33     標題: 回復 41# HY412 的帖子

HY412,

已看過您的回覆, 萬分感謝, 很有用的資料, 是之前我亦看過的多看書現在想再參考已沒有了很可惜.

希望我跟囡囡一起進步,
作者: HY412    時間: 11-11-1 10:44

可用呢個網站, 搵番D資料 :http://m.edu-kingdom.com/index.php?action=my&

小朋友的目標和壓力從家長而來, 按能力而行, 不用同其他人比較, 只需要挑戰自己.

原帖由 vickycheung36 於 11-11-1 10:33 發表
HY412,

之前我亦看過的多看書現在想再參考已沒有了很可惜.

希望我跟囡囡一起進步,

作者: vickycheung36    時間: 11-11-1 10:51     標題: 回復 41# HY412 的帖子

HY412,

謝謝您的資料, 數學料之前有個師姊綱友介紹了位補數的老師給我很好, 其實一直都是煩英文, 我囡囡很怕英文的. 我已買很多書給她了. 但她都是沒興趣, 有沒有好提意.
作者: HY412    時間: 11-11-1 11:09

我囡囡英文科是弱項, 實在沒有資格在此提供秘方/技巧 …… 妳可以 PM 資深網友請教他/她們.

** 重點 : 如何提升囡囡學習英文興趣 ?

原帖由 vickycheung36 於 11-11-1 10:51 發表
HY412,

謝謝您的資料, 數學料之前有個師姊綱友介紹了位補數的老師給我很好, 其實一直都是煩英文, 我囡囡很怕英文的. 我已買很多書給她了. 但她都是沒興趣, 有沒有好提意. ...

作者: vickycheung36    時間: 11-11-1 11:23     標題: 回復 45# HY412 的帖子

HY412,

你已幫了很大的忙, 十分感謝.
作者: caeme    時間: 11-11-5 10:08

看外國卡通
作者: wongwong8012    時間: 11-11-16 16:53

作者: cement    時間: 11-11-24 14:42

每個小朋友的學習模式都可能不一樣,亦非所有成績都可以量化。

家長應該留意小朋友面對的困惑,幫她解決,而不是簡單地交給補習社,困住小朋友。對學業失去興趣,才是大的災難。
作者: annie40    時間: 11-11-24 16:36

原帖由 cement 於 11-11-24 14:42 發表
每個小朋友的學習模式都可能不一樣,亦非所有成績都可以量化。

家長應該留意小朋友面對的困惑,幫她解決,而不是簡單地交給補習社,困住小朋友。對學業失去興趣,才是大的災難。 ...

100% agree!
作者: yuenwa    時間: 11-11-24 23:42

樓主,

小朋友長途跋涉返學,一定好累。平日夜晚盡量唔溫習,比小朋友一d hea既時間,培下小朋友一齊睇下書,早d瞓,等小朋友上課精神d, 集中d。

星期六早上全力溫習/補習,下午就學一d興趣班,或返教會認識多些新朋友,可以參任何運動或跳舞,平衡一下只有返學同補習既生活。星期日就hea下或出外散步,比小朋友發白日夢,小朋友先有創意作文。

加油!
作者: wendy012    時間: 11-11-26 17:16

都唔係既,個女唔補習成績真係無咁好
作者: rchchan0505    時間: 11-11-26 23:20

原帖由 vickycheung36 於 11-11-1 10:51 發表
HY412,

謝謝您的資料, 數學料之前有個師姊綱友介紹了位補數的老師給我很好, 其實一直都是煩英文, 我囡囡很怕英文的. 我已買很多書給她了. 但她都是沒興趣, 有沒有好提意. ...

見到你有好開始,真鄧你高興,add oil!

我上次介紹你睇果本書,其實吾睇都得,知你係雙職mami, 又要教囡,已經好勞心勞力,邊有咁多時間睇呀!不過睇左就會對呢套方法信心太d,又知多d點應用。

我試過用這些方法,
[用關懷、傾聽、支持、協助、鼓勵、信任和親近,
而不會批評、責備、抱怨、嘮叨、威脅、懲罰和利用獎賞控制。]
再加d古靈精怪ga方法單對單教一個p6女孩英文,都好似有d效:

1.  用同一句句子,用各種不同文法寫出來,但句子係用佢個名作的,用佢個名,佢好似幾開心。就練來練去,背熟所有基本grammar方程式.

2.  練vocab, 拆字來記(= phonics 咁上下),你考佢,佢考你,你扮下吾識,佢記得你都未記得...佢會好開心

3.  是但看一份報紙廣告(叫佢揀),即時作故事,一人作一句,佢作乜都照收貨,講屎講尿都照講,讚佢有創意

4.  大聲讀英文故事,一人讀一句,讀完要譯成中文說出來,吾識可以查字典,呢個如果有同學仔一齊讀仲好玩,好似有d比賽意味

總之就係有d趣味,除了功課,傾下心底話,關心佢所關心ga事,一味係讚讚讚…,仲要讚得有技巧&真誠,整過過程用正面言語,吾會講一句“你錯啦”or “留心d”etc...,試過佢完全無心機做,好吾合作,對我不禮貌,我問佢係咪好累,關心下佢,比佢休息,休息完再提番佢頭先ga態度令我難受,輕輕教佢可以溫柔地表達...第二日,佢好好學習態度

我只係拋磚引玉,相信你的創意無窮

作者: 大個仔係我    時間: 11-11-27 22:52

太誇張,你係咪對你個女太高要求,定間學校D學生好勁,可能PUSH既方法唔係你個囡
作者: kitkit1025    時間: 11-11-28 08:31     標題: 回復 27# annie40 的帖子

作者: ching1117    時間: 11-12-1 07:29     標題: 回復 41# HY412 的帖子

HY412:可唔可以都比D數學補習技巧我呀,因為阿囡數學比較差pls

作者: vickycheung36    時間: 11-12-1 12:25

多謝大家的意見, 之前學校家長會我問了一位家長, 她的女兒最初的成績跟我女兒叮噹碼頭(差果種 )  但最近她得了進步獎, 成績進步了很多, 於是請教她. 她一開口便問我有沒有補習, 我說有差不多天天補, 她說 CUT 矖D 補習. 當初她的女兒亦是天天補但成績都沒進步反而越來越差. 是她一位做社工的朋友見意.效果出奇地好. 她見意慢慢減少, 於是我由每星期4-5日, 現在每星期一天. 但星期六補的英文及數學保留. 因我囡囡是五年級這幾次考試是很重要的. 雖然十分擔心但看過各家長的意見決定一試. 當初有幾天可7時完成功課但之後回復11時, 因每天都有很多改正, 但英文小測比四年級好,我問她謂何進步了, 她說可能自己做功課? 其實她自己都不知原因, 今次考試她還說英文很容易? 結果現在還不知.  這是我的經驗不是叫你們跟隨, 因我提意過給我同事但她女兒沒進步, 所以每小朋友都不同, 而我亦不知是否成功,這是長期的心理戰, 而且小朋友越大這場仗便越難打.
作者: vickycheung36    時間: 11-12-1 12:54

補充... 如大家再有任何好意見請交流下...我個女默書依然唔得.
作者: HY412    時間: 11-12-1 14:07

妳再深入了解囡囡成績差的原因? 我阿囡 P.5 或以前默書範圍主力分二部份: 1/ Reader 10 多頁紙. 2/Unseen 生字

老師將  Reader 10 多頁紙撮成一段短文, 好多時囡囡記熟生字都會有錯, 多數錯 Tense (沒有改為過去式 + ed ) 和一部份 Unseen.

六年級少了默書, 用來 Quiz.

原帖由 vickycheung36 於 11-12-1 12:54 發表
補充... 如大家再有任何好意見請交流下...我個女默書依然唔得.

作者: vickycheung36    時間: 11-12-1 15:23

有次我囡囡默書本來合格, 就是有5-6個字少了S 變成唔合格.
作者: HY412    時間: 11-12-1 16:06

同併音沒有關係 ? 對嗎? 同我阿囡一樣只錯文法, HE/SHE/IT 之後個動詞忘記要加 (S), 眾數又忘記要加 (S) .... 對嗎?

原帖由 vickycheung36 於 11-12-1 15:23 發表
有次我囡囡默書本來合格, 就是有5-6個字少了S 變成唔合格.

作者: annie40    時間: 11-12-1 16:16

rchchan,

wow! 你的方法好practical, 又灵活, 我相信如能持之以恒, 不应是'有D效', 而是非常有效.....   带领孩子'不惧怕'和'不讨厌'某种学科, 已是成功的大半.......恭喜!

annie

原帖由 rchchan0505 於 11-11-26 23:20 發表

見到你有好開始,真鄧你高興,add oil!

我上次介紹你睇果本書,其實吾睇都得,知你係雙職mami, 又要教囡,已經好勞心勞力,邊有咁多時間睇呀!不過睇左就會對呢套方法信心太d,又知多d點應用。

我試過用這些方法,
[用關懷、傾聽 ...

作者: annie40    時間: 11-12-1 16:29     標題: 回復 6# vickycheung36 的帖子

今次考試她還說英文很容易? 結果現在還不知.  這是我的經驗不是叫你們跟隨, 因我提意過給我同事但她女兒沒進步, 所以每小朋友都不同, 而我亦不知是否成功,這是長期的心理戰, 而且小朋友越大這場仗便越難打.
结果不重要! 重要是态度和信心. 孩子能否进步跟家长的支持有极大关连, 不是简单化的cut左补习就一天都光洒.
今天的努力是值得的, 小朋友越大這場仗更容易掌握的. 学习是有方程的! 加油吧!
作者: vickycheung36    時間: 11-12-1 17:39     標題: 回復 63# annie40 的帖子

謝謝您們一直支持及提供意見, 我會不段地改善及學習.
作者: vickycheung36    時間: 11-12-8 14:04

在考試前我下定決心減少補習, 得出的成果是全都合格, 雖然不是很高分但已很開心, 記起之前一考試便不停地補, 但得出來的成績是不合格 .
但星期六的補習沒有減, 起碼現在不需要每天補.:cheeze:
作者: 天瑜    時間: 11-12-8 15:11     標題: 回復 1# vickycheung36 的帖子

作者: annie40    時間: 11-12-8 15:14     標題: 回復 2# vickycheung36 的帖子

Congratulations!  请转告令爱我这个auntie觉得她真'棒'.  要继续进步啊!
作者: HY412    時間: 11-12-8 16:07

原帖由 vickycheung36 於 11-12-8 14:04 發表
在考試前我下定決心減少補習, 得出的成果是全都合格, 雖然不是很高分但已很開心, 記起之前一考試便不停地補, 但得出來的成績是不合格 .
但星期六的補習沒有減, 起碼現在不需要每天補. ...

作者: palmchristy    時間: 11-12-8 22:41     標題: 回復 65# vickycheung36 的帖子

一個生活平衡的好開始, 恭喜!
作者: awah112    時間: 11-12-9 00:35

作者: yeenmama    時間: 11-12-9 08:03     標題: 回復 65# vickycheung36 的帖子

Vickycheung36,

Congratulations!
作者: vickycheung36    時間: 11-12-9 11:05

多謝各位, 但現在才是開始 (因我醒悟得太遲) 還有很多壞習慣要改呢
作者: HY412    時間: 11-12-9 11:16

隔離討論區介紹了一本好書, 值得睇, 唔遲架, 加油呀!!
** 可以用 Google 翻譯為繁體字的 http://translate.google.com.tw/?hl=zh-TW#

原帖由 天瑜 於 11-12-8 12:00 發表

請看以下一篇較為具體的培養成功孩子的文章:-

四年級是(9~11歲)兒童成長的一個關鍵期

http://www.360doc.com/content/10/0223/13/845897_16544599.shtml

很不錯的! ...

原帖由 vickycheung36 於 11-12-9 11:05 發表
多謝各位, 但現在才是開始 (因我醒悟得太遲) 還有很多壞習慣要改呢

作者: vickycheung36    時間: 11-12-9 12:06

我已看過真的是很好的文章, 但我真的要很努力了
作者: HY412    時間: 11-12-9 12:41

慢慢來, 過程非一朝一夕可以改變, 要用"年"計的, 書中有幾段幾好:

~ 五十五 "培養學習興趣"
~ 五十六 "激發好勝心", "保護好奇心", "消除厭學情緒"
~ 六十一 "反思是培養學習習慣的重要一步"

**~ 七 "要經常對孩子教育的失誤進行反思", "家長應該經常反思自己的行為", ...

互勉

原帖由 vickycheung36 於 11-12-9 12:06 發表
我已看過真的是很好的文章, 但我真的要很努力了

作者: bbJP    時間: 11-12-9 13:24

恭喜!!見你孩子的進步,"登"你高興.希望佢能一步一步地建立自信心和學習興趣.
作者: grace_xian    時間: 11-12-15 12:58

但係放長假屋企無人睇住, 真係好担心佢嗰控制能力, 唯有又去補習社
作者: vickycheung36    時間: 11-12-15 13:03     標題: 回復 77# grace_xian 的帖子

我有個EE每逄長假期/生病便去
作者: sweethk    時間: 11-12-15 17:21

恭喜!恭喜!
add oil
作者: bugdi153    時間: 11-12-16 16:04

作者: mandyli629    時間: 11-12-18 10:19

作者: babybabye    時間: 11-12-18 13:27

真係太長時間喇!會好harsh同失去學習動力架!放鬆d..
作者: vickycheung36    時間: 11-12-23 15:34

已減少了很多有少少進步, 但離學校的要求還差很遠.
作者: smallfoothk    時間: 11-12-23 17:02

都係果句,未開竅

作者: phinephinelau    時間: 11-12-31 02:03

作者: momisgood    時間: 11-12-31 12:15

作者: kemmisspun    時間: 12-1-2 17:48

Well, it all depends on how the tutor guides her -- I have taught many students like this. The tutor needs to talk to her and be able to spot her weaknesses and then tackle her weaknesses so as to bring her the sense of achievement and that is really the first step. And then we need to build up her interest towards studies and to help her develop her own strategies. Make sense? I think we have done quite well with students like this at i-Learner English Studio. The number of lessons is not really the key in this case.
作者: yinshun    時間: 12-1-2 20:13

補習老師質素很重要
作者: Maggiekids    時間: 12-1-4 12:52

作者: queenie2136    時間: 12-1-5 17:18

其實單向的補習意義不大, 最要緊的小朋友在補習後有時間去複習剛剛學會的東西。數學可以操, 中英文則不行。
作者: mavlam    時間: 12-1-22 17:24

回復 rchchan0505 的帖子

呢種方法比人感覺好積極正面~

作者: samsamchan    時間: 12-1-28 23:50

作者: sheep_le    時間: 12-2-1 17:05

其實會唔會有以下問題...

(1) 補極都同學校要求差太遠<---會唔會係其實學校要求太高? 未必每間學校都岩每個人的能力, 有時太高, 反而會產生挫敗感,就更加唔想讀....我細個時的經驗...讀左個名校, D老師要求高, 又一定要英文教同學..根本追得辛苦又唔明~搞到要REPEAT; 於是我主動轉左間中文教既學校~同D同學學習得開心之餘, 仲將所有唔明既野都明哂~ 考試時都照係用英文的~因為我已經有返信心~仲上埋大學....

(2) 所說的進步是什麼? 多一分又是進步, 兩分都是進步, 50分都是進步.... 小朋友要鼓勵的~ 有小小成績就要讚下...先會再下多成力,有推動力..如果唔係愈大愈反叛就廢事讀架啦會...

做父母的真的很辛苦~
加油呢...
作者: samsamchan    時間: 12-2-1 22:58     標題: 引用:我囡囡五年班,+由一年班開始補習,+一星期補

作者: 天天譯    時間: 12-2-2 09:07

如果一定要補習,咁就要花時間精神找適合的補習老師。
如果係針對學校成績,最好能搵到自己學校的退休老師。
作者: 囝囝mama    時間: 12-2-6 00:06

回復 vickycheung36 的帖子

小學是否很深!還是英文小學!!!考試是否次次KEEP得住D分數!!
作者: vickycheung36    時間: 12-2-6 16:56

多謝各位姊妹的關心, 經過各好心人提點, 我下定決心張1 - 5 的補習取消現只有6-日的專料補習, 考第一次試我囡囡英文合格了雖然不高分, 而快將第二次考試了, 最近的小驗都合格(以前時時唔合格) 我會努力希望各位再給我正能量.

作者: annie40    時間: 12-2-7 14:33

Vicky,

谢谢您对我们的信任, 能坦诚道出疑虑和困境, 是个很勇敢的妈妈啊! 我们爱孩子, 总会慌慌乱乱的. 每个孩子也是特别的, 最好的育儿方法, 也要父母时刻微调,以配合环境和实际需要.

从十月十三日第一篇文章,至今才三个多月, 您的心态是轻松愉快多了.  我想令爱也有同感呢!

希望大家继续努力, 一起进步.

annie

p.s. 刚跑完十公里,快过部分大学生哥哥, 好开心!  如许可, 抽空跟孩子做点运动,儲蓄健康, 为人生马拉松做点预备. 有助学习能力.

作者: Topaka    時間: 12-2-8 22:48

係補習定功輔,會唔會用錯方法
作者: vickycheung36    時間: 12-2-9 10:33

Hi 各位高人,

昨天才說我囡囡進步了, 但昨天的默書不合格, 學校已給很多時間, 而我們亦用了很多時間溫習, 在家試默我相信都有7x, 但現在唔合格我問她, 她說很緊張, 原次默書都很緊張. 其實原次默書不合格我只會說下次努力, (雖然我很失望因我們真的用了很多時間) 大家有沒有方法令她放鬆些.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5