教育王國

標題: 用咩方法可教好小朋友讀,認中文字? [打印本頁]

作者: Doobi    時間: 11-10-14 18:55     標題: 用咩方法可教好小朋友讀,認中文字?

現在有些機構用唔知咩咩教學法去令小朋友去記字???
作者: himuimui    時間: 11-10-15 15:51

作者: chrislau20    時間: 11-10-18 00:34

Use the mindmap and picionatory may help him recognize what the word meanings are.
作者: 312    時間: 11-11-7 00:19

my son 5 yr old had took the Chinese memories lesson .every lesson he learn 5 words ,cost $230 per lesson.

they hv class every where,at univeral Center,justco
they hv 2 classroom ,they play toy in abig classroom ,then she call each kids go in the small classroom to teach individual ,after learn one word ,go back out play toys.

like *yes *Chinese word,she will tell my son this is same sound of *Straberry *.n look like a staberry on the table.then my son every time see *yes* Chinese word ,he said Straberry .
so,he did learn 40 words in 8 lesson, but i dont like this way,+too expensive as i think.
作者: tattc    時間: 11-11-8 01:40

直映中文圖像認字,不過我覺得貴!

作者: palmchristy    時間: 11-11-26 10:51

教好小朋友學中文, 與其找機構, 為何不每晚和孩子讀故事書, 再循序漸進由伴讀過渡至孩子自己讀呢?

如果年幼視力未發展好的, 例如3歲前, 可以借助大字卡. 可參考如何教寶寶閱讀一書. 我的網站內也有詳細介紹.

另外, 自小便要透過伴讀, 培養孩子愛看書.  

中文方面, 要及早"讀故事". 把故事的文字照原文讀出, 可培育孩子的語感.  如想增加年幼孩子的興趣, 才加上"講故事".

我的兩個女兒都是這樣學中文的.

細囡五歲半, 基本可以自己看中英文書. 但我們仍經常和她一起看書.

作者: 樂心    時間: 11-11-28 13:23     標題: 回覆 1# palmchristy 的文章

非常同意,我都是這樣教仔的,效果良好。
作者: sbux    時間: 11-11-28 17:36

<我自已會讀>唔錯,我個女十九個月已經認得爸、媽、哥、姐、弟、妹、婆、公同一些動物名。切身的東西容易些開始
作者: toowong36    時間: 11-12-14 01:32     標題: 回復 2# himuimui 的帖子

Hi, may i know where do you buy these cards?
作者: sweethk    時間: 11-12-15 17:13

直映中文圖像認字 is good
作者: 悠揚    時間: 11-12-18 15:06

我自己做字卡同個女睇, 又同佢一齊睇書. 依家剛三歲 k1, 已認讀的卡二百幾張了. 不過想講, 小朋友記得快又忘得快, 個d 卡, 要不時重溫, 我是一邊加新卡, 一邊溫舊卡. 睇書時, 會指著字讀, 見係佢學過的, 會停一停比佢讀, 就知佢記得幾多了.  出外學, 家中沒有溫習, 很快忙記的.

palmchristy, 我以前也有參考你的網頁, 我女係你兩個女兒的"師妹", 哈哈.
作者: 多啦c夢    時間: 11-12-30 23:17

讀多啲書就得
作者: 多啦c夢    時間: 11-12-30 23:28

其實中英數都不用出外上堂,無人會及你自己教得好及有效果
作者: 多啦c夢    時間: 11-12-30 23:54

其實都無嘜特別只要你肯付出時間就得,邊個時間多小朋友就叻
作者: 多啦c夢    時間: 12-1-2 14:28

睇的書會走出來找佢!!!
作者: yinshun    時間: 12-1-2 20:06

睇字卡,故事書
作者: 多啦c夢    時間: 12-1-3 22:29

讀論語,弟子規,詩,詞,聖經等等都得
作者: meipo28    時間: 12-1-5 10:23

想請教大家,我每日都有跟4歲囝囝看書,15-30分鐘不等. 他只喜愛天文地理及常識等讀物,對故事書很反感. 這些書的字數較多,難以每字每行讀完,我只選一些較易字句(finger reading)的讀出來,其餘大多是用廣東話講.有時我都會按主題做字卡讓他記, 但效果不顯著,他不太認得我教的生字,只認得學校老師教的字.  我是否用錯方法?抑或他這方面的發育較遲? 另,英文有學phonics 及我只照書讀(finger reading),囝囝英文認/讀字方面較好.

作者: miumiu809    時間: 12-1-5 16:01

因為住美國, 我有用很多方法!!!
<有趣的文字> :
http://blog.yahoo.com/_PDS4NFHBCS6VAAAZ65XYVUCCGA/articles/85792
http://blog.yahoo.com/_PDS4NFHBCS6VAAAZ65XYVUCCGA/articles/85479
<直映>:
http://blog.yahoo.com/_PDS4NFHBCS6VAAAZ65XYVUCCGA/articles/84744
還有自製字CARD、<我自己會讀>、<基礎漢字500> (我女女唔多中意)

作者: miumiu809    時間: 12-1-5 16:15

我對閃CARD可以說是又愛又恨,三言兩語真不知從何說起?!
有興趣可以看看我當初如何努力進行, 想知有什麼潛在壞影響可以看我的轉載文章.
直至現在,我還依然有用, 不過形色態度轉變了, 玩一玩,有時又閃一閃又何妨呢?
http://blog.yahoo.com/_PDS4NFHBC ... 3%E7%94%B0%E7%9C%9F
作者: meipo28    時間: 12-1-6 12:05

回復 miumiu809 的帖子

我兒3yr 後很堅持自己的閱讀喜好. 跟你小朋友一樣, 不喜看<我自己會讀>、<基礎漢字500>. 看過你的BLOG,那些直映字卡很有趣,是自製還是買來的教材?
作者: miumiu809    時間: 12-1-7 07:44

回復 meipo28 的帖子

是買來的, 大家可以上網search一下就找到hk的班或光買教材架嘞~ ^^

作者: hippoo    時間: 13-10-30 00:03

作者: 魚王    時間: 13-11-5 00:02     標題: 回覆:用咩方法可教好小朋友讀,認中文字

四歲就去上公民啦!

作者: 剛果公主    時間: 13-11-5 03:02     標題: 回覆:魚王 的帖子

作者: bibikids119    時間: 13-11-5 12:05

回復 剛果公主 的帖子

可否再多點分享,謝謝!

作者: EWSL    時間: 13-11-7 15:59     標題: 回覆:bibikids119 的帖子

我用漢字五百, 我囡五嵗

作者: 魚王    時間: 13-11-7 22:54     標題: 回覆:用咩方法可教好小朋友讀,認中文字

不太建議小朋友三歲下學字,個腦有很多野要發展!太早學字,尤其認字卡會引至其他問題。三歲以下看故事書可以了。

作者: Ononma    時間: 13-11-7 23:50

我小朋友都不喜看<我自己會讀>、<基礎漢字500>,又不喜歡公文,嘔血。
作者: happyFamilyL    時間: 13-11-8 08:33     標題: 回覆:魚王 的帖子

有什麼問題?

作者: deniseL    時間: 13-11-8 11:40

或者試下按小朋友興趣, 投其所好. 小兒鍾意睇巴士, 地鐵路線, 街路牌等, 我就陪佢睇. 慢慢會認到多d字.
作者: rean_chau    時間: 13-12-15 15:51     標題: 回覆:用咩方法可教好小朋友讀,認中文字

試過好多方法,我地最有效方法係,比一個字佢,佢畫一幅簡單圖畫出來,反覆認讀。我仔覺得好好玩,依家佢本字典儲左二百個字啦。

作者: gigi_c    時間: 13-12-17 16:33

作者: derekf    時間: 13-12-18 12:17

其實用字卡就得,用d有中英既,唔好偏一樣,仲有就係耐性
如果冇耐性就用Little Reader 中 英 數都有
作者: yeeyeey2k    時間: 14-1-22 00:21     標題: 引用:我用漢字五百,+我囡五嵗 +

原帖由 EWSL 於 13-11-07 發表
我用漢字五百, 我囡五嵗
我個仔都係,睇晒呢套書,對閱讀有返自信,宜家5歲半,已經讀到好多故事書,呢排開始愛上奇先生妙小姐系列。

圖片附件: 1390321174281.jpg (14-1-22 00:21, 36.95 KB) / 下載次數 2
/forum.php?mod=attachment&aid=MTkyMjF8YTY5NDBiMmZ8MTcxNzgzMTg2NXww

作者: yeeyeey2k    時間: 14-1-22 00:26     標題: 回覆:用咩方法可教好小朋友讀,認中文字

咩教材都好,最重要睇下家長點樣去利用同點教,剛開始時,我個仔都好抗拒用漢字500,但過多幾日,佢開始冇咁抗拒,再到後來主動拎啲書教妹妹,大家試下堅持耐啲啦,小朋友需要時間去適應。

作者: jenniferK    時間: 14-1-22 09:29

<基礎漢字500>依家睇緊第二本,小朋友學得開心。佢由最基本的字學起,之後有完整句子。跟書教的方法學。第一本三十日到學到晒。如果日日睇二十日都學到二十個字。我覺得唔太快,小朋友又接受到。
作者: 濼晴    時間: 14-1-27 02:16     標題: 回覆:jenniferK 的帖子

呢本書幾大可以睇呀,唔該

作者: jenniferK    時間: 14-1-27 09:29

回覆 濼晴 的帖子

其實小朋友唔會弄爛本書就可以。不過我小朋友近四歲見學校開始教生字先比佢學。我好同意上面JM唔咁早比小朋友認字。我見我小朋友頭幾日好唔鐘意,一個星期後開始肯主動學。之後係街見到D佢識既字好開心。我同佢識學完一本有一份小禮物。佢學學下都覺得好易上手。

雖然佢依家只係識廿多隻字,聖誕假和新年假比佢休息下。最少唔係下下開火咁學。

作者: yeeyeey2k    時間: 14-1-27 18:07     標題: 引用:呢本書幾大可以睇呀,唔該 +

原帖由 濼晴 於 14-01-27 發表
呢本書幾大可以睇呀,唔該
我見有朋友俾歲半既仔睇,佢都識指住啲字黎讀。

作者: pigmcmug    時間: 14-1-27 19:23     標題: 回覆:剛果公主 的帖子

可否再多點分享,謝謝!x 2

作者: kennyrita    時間: 14-3-6 12:40

回覆 palmchristy 的帖子

你好, 你個blog 有 link 嗎, 我囡由細到大唔鍾意睇書
作者: palmchristy    時間: 14-3-6 12:44

kennyrita 發表於 14-3-6 12:40

你好, 你個blog 有 link 嗎, 我囡由細到大唔鍾意睇書
真是服了你, 3年前的討論都找回來看.

我的Blog和網頁的link, 都在我的簽名欄. 按入去就是了.

記住bookmark.

作者: kennyrita    時間: 14-3-6 12:58

我想問下 : 親子伴讀過渡至自行閱讀 中, 是日日同一本書, 定每日本書都唔同呢??
作者: palmchristy    時間: 14-3-6 13:15

kennyrita 發表於 14-3-6 12:58

我想問下 : 親子伴讀過渡至自行閱讀 中, 是日日同一本書, 定每日本書都唔同呢?? ...
興趣是最好的學習動力.

你可以問小朋友: 你想聽新故事定係睇返尋日個故事呢? 再決定睇新書定睇同一本書.

小朋友有時鍾意睇同一本書, 咁係好事. 讀小學時溫書都係要重覆又重覆.

視乎每天讀幾耐, 其實可以讀下新書, 又讀下舊書.

作者: 噬者    時間: 14-3-16 23:04

作者: honghong02238    時間: 14-3-20 11:16     標題: 回覆:palmchristy 的帖子

找不到簽名欄
想睇blog

作者: palmchristy    時間: 14-3-20 12:59

honghong02238 發表於 14-3-20 11:16
找不到簽名欄
想睇blog

就在我的留言下面, 兩幅BB相下面的那些字, 就是連結了. 歡迎!
作者: sophiemama1021    時間: 14-3-26 09:01     標題: 引用:直映中文圖像認字+is+good

原帖由 sweethk 於 11-12-15 發表
直映中文圖像認字 is good
邊度有得買?

作者: honghong02238    時間: 14-3-26 11:52     標題: 回覆:palmchristy 的帖子

都是找不到

圖片附件: 1395805881718.jpg (14-3-26 11:52, 18.9 KB) / 下載次數 20
/forum.php?mod=attachment&aid=MjEyNTN8ZGU3ZWY1MDJ8MTcxNzgzMTg2NXww

作者: ben309    時間: 14-4-1 10:32

I think really is the best thing to learn the wording, even eng or chi
作者: aliceho423    時間: 14-5-29 02:32

請問如果想同時認讀中英文字, 但因為爸爸工作太忙, 回家都好累了, 而我是全職媽媽, 可以由我一個人同時教小朋友認讀中英文字嗎? 小朋友會混淆嗎? 有什麼要注意? 謝謝!
作者: aliceho423    時間: 14-5-30 23:48     標題: 回覆:palmchristy 的帖子

我小朋友而家20個月大, 而認讀到A-Z, 其實唔係想佢咁早識字, 而係佢自己1歲半左右開始中意拎d英文字卡要我地同佢讀, 所以好快就識晒, 但我想問中文字要幾大個開始認呢?因為而家佢講野都未係好叻。

作者: yeeyeey2k    時間: 14-6-4 12:58     標題: 引用:請問如果想同時認讀中英文字,+但因為爸爸工

原帖由 aliceho423 於 14-05-29 發表
請問如果想同時認讀中英文字, 但因為爸爸工作太忙, 回家都好累了, 而我是全職媽媽, 可以由我一個人同時教小 ...
我都係一個人教仔女中英,佢哋冇混淆,自己教進度會更快。

作者: cattracy520    時間: 14-7-27 09:13     標題: 回覆:用咩方法可教好小朋友讀,認中文字?

作者: MissLilywong    時間: 14-8-12 14:07

創憶學坊^^
作者: travellui    時間: 14-9-24 17:23

作者: Heyheyjoyjoy    時間: 15-3-30 02:30     標題: 回覆:yeeyeey2k 的帖子

請問你孩子用了多久看完漢字500套書?
我兒現在k2,上學期發現他認字弱,學校是普教中,他認得老師教的,但每晚伴讀從1歲開始看圖說故事,今年見學校教寫字就指住文字讀故事,他覺得悶,也不明白故事,那些故事書後的閱讀理解問題,問他又不答,好像不知要點般發呆。
漢字500是用圖像教?因小兒學校用識字魔法字典,每個字有圖畫、筆順、像型演變,但同仔仔看了一段時間,他就失去興趣,看過的字也不記得。

作者: conniewktang    時間: 15-3-31 22:03     標題: 回覆:Heyheyjoyjoy 的帖子

我仔用基礎漢定500, 認字超快,5歲識好多字,現拿一本K3程度的中文書,他基本可以讀,學校教中文都不淺,他應付自如,中文默書都好好!

作者: cpi1111    時間: 15-4-7 22:45

The key books for young kids to learn chinese are the early collection of Master Q  which may input clear concept of most popular 4-word chinese idiom
to the mind of every kid easily .
作者: 晴佳    時間: 15-5-18 17:43

我都係用漢字500,讀到第5本,真係認得好快
作者: Angelafyfy    時間: 15-5-20 11:35     標題: 引用:現在有些機構用唔知咩咩教學法去令小朋友去

原帖由 Doobi 於 11-10-14 發表
現在有些機構用唔知咩咩教學法去令小朋友去記字???
唔駛乜野方法,只要同佢睇故事書,《我自已會讀》系列,我買左全套,睇左十次二十次左右,我女忽然有一日識讀最淺個 level 。好驚訝

作者: jollyjellykelly    時間: 15-6-13 00:08

以下網站有介紹培養學前兒童聽說寫能力的小錦囊
http://spld.heephong.org/teachin ... re-primary-teachers
作者: ca338837    時間: 15-6-27 17:54

可以試試這個

https://itunes.apple.com/us/app/ ... 02843?ls=1&mt=8
作者: BALL_B116    時間: 15-7-27 14:05     標題: 回覆:Doobi 的帖子

作者: hippoo    時間: 15-7-29 12:38     標題: 引用:我小朋友用呢套,一套認到400個字,而且開

原帖由 BALL_B116 於 15-07-27 發表
我小朋友用呢套,一套認到400個字,而且開始對中文有興趣
may i ask wt is the name of.book? how much? where to buy?

作者: shyeung    時間: 15-7-30 14:46

完全同意, 多讀故事, 學得快, 記得穩, 學得開心, 親子溫馨.只嘆一句, 外判文化何其盛???

作者: BALL_B116    時間: 15-7-31 00:17     標題: 回覆:hippoo 的帖子

作者: BALL_B116    時間: 15-7-31 00:17     標題: 回覆:hippoo 的帖子

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5