教育王國

標題: 男拔2nd IN [打印本頁]

作者: jackal    時間: 11-10-17 12:30     標題: 男拔2nd IN

2nd interview...

有冇家長可以分享一下內容,會面家長的問題?好緊張,好想早作準備....THX
作者: nnmama    時間: 11-10-17 12:57

已經發信通知2nd Interview了?哎呀,看來無希望了......
作者: MATTHAW    時間: 11-10-17 13:02

請問是否已有家長收到(男拔)的2ND IN 邀請信呢???  很緊張!!! 謝謝!!!
作者: yiptszman10    時間: 11-10-17 13:06

不是11月中嗎...........
作者: MATTHAW    時間: 11-10-17 13:18

交表時的Powerpoint只是寫15/11-30/11邀請300applicants, 但沒有寫幾時通知???
作者: yiptszman10    時間: 11-10-17 13:26

即是 11/15-11/30 進行seond in,2500個申請當中,再抽選 300位,變相入到 second round,有接近一半機會了.....
作者: yiptszman10    時間: 11-10-17 13:27

似乎有家長己收到信了.
想問如果 reject 了,是否都有信收到..
作者: MATTHAW    時間: 11-10-17 13:34

是否真的有家長收到呢????
作者: 無氣同你講    時間: 11-10-17 14:46

咁快? 樓主信心滿滿黎問下乍?
作者: Queenielam88    時間: 11-10-17 15:09

據我所知, 學校應該會在11月3-5號打電話及出信邀請shortlisted的小朋友及家長參加在11月15-30號舉行的2nd Interview.其實大家都等得好心急!我諗樓主都係作好準備啫.....
作者: ha!    時間: 11-10-17 15:13

作者: jackal    時間: 11-10-17 15:29

哈哈.....文筆太差...惹人誤會tim..:(
我唔係信心十足...只不過自己比仔仔更怕醜,想早一點練習,總覺得有準備總好過冇準備....:
作者: yiptszman10    時間: 11-10-17 15:45

是否都只是問一些大圍問題.
作者: yiptszman10    時間: 11-10-17 15:46

如果冇收到電話 by 11/03-11/05,即表示沒有入選了,right??
作者: ha!    時間: 11-10-17 15:46

作者: 無氣同你講    時間: 11-10-17 16:06

據我四出查探,父母的INTERVIEW不占什麼分....這也是我最喜歡DBS的原因
作者: yiptszman10    時間: 11-10-17 16:16

但相信個個都會著得好靚.
因上次 1st in 都好多人著到好隆重的.
作者: ANChan59    時間: 11-10-17 16:36

原帖由 ha! 於 11-10-17 15:46 發表
不會考我們智商吧

More on EQ, like queue up time, behaviour of security......

Then FQ, like donation, contribution to school.....
作者: jackal    時間: 11-10-17 16:47

真希望唔係好計父母分...因為我一開口就空白...記得幼稚園interview的時候,我係答老師平時同小朋友玩啤派....哈哈格左一陣先識得同miss補充用來玩配對....比c6笑到而家..........
作者: ha!    時間: 11-10-17 17:01

作者: 無氣同你講    時間: 11-10-17 18:00

據我所知, 首先由父或母或父母帶小孩入去, 然後問父母小小問題, 大概幾分鐘, 主要目的係比個細路熱下身, 驚個幾歲人仔驚啫, 然後就會叫父母出去, 剩低細路自己INTERVIEW.
作者: gizmoko    時間: 11-10-17 18:05

so the second interview, it' s for all applicants or not?
作者: yiptszman10    時間: 11-10-17 18:21

No la,好似選300位進入 2nd in.....
作者: bobbbby    時間: 11-10-17 20:46

比個心理準備大家,家長答問題要計時,全部加埋限時一分鐘,檯面放有計時器,夠鐘會響,通常父母各答一題~~~

原帖由 無氣同你講 於 11-10-17 18:00 發表
據我所知, 首先由父或母或父母帶小孩入去, 然後問父母小小問題, 大概幾分鐘, 主要目的係比個細路熱下身, 驚個幾歲人仔驚啫, 然後就會叫父母出去, 剩低細路自己INTERVIEW. ...

作者: 無氣同你講    時間: 11-10-17 20:55

原帖由 bobbbby 於 11-10-17 12:46 發表
比個心理準備大家,家長答問題要計時,全部加埋限時一分鐘,檯面放有計時器,夠鐘會響,通常父母各答一題~~~

我諗果個係一個示範比小朋友, 我朋友答到亂曬籠但個仔掂都收.....

我日日見客, 見校長唔擔心, 我淨係驚我掂, 但個仔亂曬籠啫....

不過點都好, 有得in先算啦
作者: 戀仔狂    時間: 11-10-17 22:46

2nd家長同小朋友一齊入去, 首先問家長問題, 跟住家長講完就會出返去等小朋友~~
我上年2nd in時真係好緊張, 係咁講錯野, 我係咁對住校長講唔好意思同我好緊張

加油呀! 祝成功!!
作者: Peter2880    時間: 11-10-17 23:00

會講錯咩野?

原帖由 戀仔狂 於 11-10-17 22:46 發表
2nd家長同小朋友一齊入去, 首先問家長問題, 跟住家長講完就會出返去等小朋友~~
我上年2nd in時真係好緊張, 係咁講錯野, 我係咁對住校長講唔好意思同我好緊張

加油呀! 祝成功!! ...

作者: 戀仔狂    時間: 11-10-18 00:35

原帖由 Peter2880 於 11-10-17 23:00 發表
會講錯咩野?

因為我有好嚴重既語病(懶音)
作者: bobbbby    時間: 11-10-18 01:07

當大家心情忐忑,仲未知自己個小朋友可唔可以進入2nd in嘅時候,我同大家分享一個小故事:
有一個小朋友A,一個小朋友B,A同B由K1-K3都係同班,K1下學期開始,A同B互相認定大家係最好朋友,A係成績中上,上堂好聽老師話,大部份人都覺得佢係乖學生,而B成績比較普通,鍾意講野,經常比老師投訴太多野講,同埋做事比較緊張又缺乏信心。
到左K2下學期,兩個小朋友響父母安排之下,分別考左好多不同學校,只有三幾間係大家都有考,其中一間係DBSPD,亦係A自己及父母最心儀學校,幸運地A同B都入到2nd in,最後A成功被取錄,可惜B只得備取生資格,原來B好驚面試,甚至拒絕出席某幾間小學面試(包括南區著名男女校),所以B只考到兩間唔係咁心儀嘅學校,但係佢為左想同A可以繼續做同學,佢好認真出席DBSPD嘅面試,連B父母都話,B出席DBSPD面試係特別認真,好努力去應考,B父母亦好鍾意DBSPD,所以當佢地知道只得備取生資格,仍然好積極寫信比校長,獲得第三次面試機會,當然B亦盡全力去應考,最後經過第四次面試,終於獲得取錄。
我講出故事目的,係想表達原來朋輩影響力真係好大,連五歲小朋友都已經受到咁大感染,所以唔好低估小朋友潛能,奇蹟可能響最後出現~~~
作者: 無氣同你講    時間: 11-10-18 01:12

原帖由 bobbbby 於 11-10-17 17:07 發表
當大家心情忐忑,仲未知自己個小朋友可唔可以進入2nd in嘅時候,我同大家分享一個小故事:
有一個小朋友A,一個小朋友B,A同B由K1-K3都係同班,K1下學期開始,A同B互相認定大家係最好朋友,A係成績中上,上堂好聽老師話,大部份人都覺得 ...
...............竟然會有第4次INTERVIEW???真係折磨死......
作者: LVictoria    時間: 11-10-18 03:15

原帖由 bobbbby 於 11-10-18 01:07 發表
有一個小朋友A,一個小朋友B,A同B由K1-K3都係同班,K1下學期開始,A同B互相認定大家係最好朋友,A係成績中上,上堂好聽老師話,大部份人都覺得 ...

bobbbby:
多謝你呢個分享即時心情輕鬆返d
作者: yiptszman10    時間: 11-10-18 07:56

上年有人去到 3rd in 才被 reject................
作者: Derek_Mum    時間: 11-10-18 08:12     標題: 回復 30# 無氣同你講 的帖子

或者咁講啦,有梗好過冇,in第三、四次只係家長努力爭取嘅,如果覺得這遊戲唔好玩的話,可參加大抽獎就ok啦,實有書讀架,何必抱怨呢?
P.S 可能你囝囝有2 in 並accept嘅,咁就唔駛煩啦
作者: gizmoko    時間: 11-10-18 10:33

正所為
只要有恆心, 鐵柱磨成針!
作者: 無氣同你講    時間: 11-10-18 21:51

原帖由 Derek_Mum 於 11-10-18 00:12 發表
或者咁講啦,有梗好過冇,in第三、四次只係家長努力爭取嘅,如果覺得這遊戲唔好玩的話,可參加大抽獎就ok啦,實有書讀架,何必抱怨呢?
P.S 可能你囝囝有2 in 並accept嘅,咁就唔駛煩啦 ...

係就好囉......我既意思係, 等待本已是一種折磨, 仲要折磨四次實在太慘啦.....咁當然, 有得折磨都比無曬機會高一線既><
作者: MATTHAW    時間: 11-10-18 22:48

要放鬆, 但好心急有個知字
作者: kikispider    時間: 11-10-18 23:37

作者: kikispider    時間: 11-10-18 23:40

作者: ANChan59    時間: 11-10-18 23:51     標題: 回覆 38# kikispider 的文章

You miss my point.

I teased some parents didn't understand DBSPD.

Before application, complained application form, portfolio.... During interview, complained queue up time.... After admission, complained social class discrimination, donation......

BTW, I am a DBS parents too.....
作者: cy664    時間: 11-10-19 13:08

Do we need to write many many letters to school for request 3rd and 4th interview ?
作者: jimling502    時間: 11-10-19 14:30     標題: 回覆 29# bobbbby 的文章

好好的小故事!謝謝分享,琴晚我發夢 收到DBS 2nd call
作者: didima    時間: 11-10-19 19:13

13 Nov, 係學校school fete, welcome to public
有game玩,有lunch食,有野賣,仲可以點唱
如有興趣食lunch,可联絡我
作者: ANChan59    時間: 11-10-19 19:30     標題: 回覆 42# didima 的文章

You are top sales.

Thanks for your team's hardwork...
作者: didima    時間: 11-10-19 22:02

原帖由 ANChan59 於 11-10-19 19:30 發表
You are top sales.

Thanks for your team's hardwork...

希望多d人來參加啦,有錢出錢,有カ出力^^
作者: ilj    時間: 11-10-19 22:44

作者: didima    時間: 11-10-19 22:57

原帖由 ilj 於 11-10-19 22:44 發表
請問時間係幾點到幾點呀?

lunch 12n-3pm
作者: MATTHAW    時間: 11-10-21 13:03

已經快兩星期了, 有沒有小朋友已收到2nd in 邀請呢???  等呀等! 一直等!
作者: 無氣同你講    時間: 11-10-21 13:15

應該係11月3至11月5日左右....
作者: yumommom    時間: 11-10-21 13:53     標題: 2nd interview

I understand why parents are so nervious while waiting for the 2nd interview cause I had the same experience two years ago.

My understanding is that parents' performance did not count too much but the performance of the kids count.

But one point to share and to remind parents is that parents should be conscious of what they are talking and must speak the truth cause the interviewers may counter check or verify what you said with your child.

Last time the headteacher asked me as a working mother, what's my input to my son. The fact is I am busy with my work and I cannot accompany him at home during the daytime.I told the headteacher my strategy is that I have trained up the independence of my son and also scheduled his afternoon time in a systematic way. He would firstly finish his homework of his kindergarden, then practice violin for 15 mintues, then spell 5 vocabularies to my maid and read books for 30 minutes. After he finished all these, the maid will reward him for the computer games for 20 minutes. That's the every day's rule.

After I left the interviewing room, the headteacher did ask my son what did he do in the afternoon usually. Luckily, what I have told to school is exactly the fact and the practice of my son so he spoke the same content.

I don't know whether he got credits from this but at least there is no contraction between us.

Good luck to you all.
作者: ilj    時間: 11-10-21 16:34

作者: ilj    時間: 11-10-21 16:38

作者: MATTHAW    時間: 11-10-23 20:27

原帖由 無氣同你講 於 11-10-21 13:15 發表
應該係11月3至11月5日左右....

Thank you very much!!!  真的太緊張了
作者: MATTHAW    時間: 11-10-23 20:28

原帖由 ilj 於 11-10-21 16:38 發表
雖然打定輸數,不過都想早日死心.

絕對同意!!!
作者: ilj    時間: 11-10-23 23:53

作者: judy_francisw    時間: 11-10-24 13:31

didima

Is there any open day arranged by DBS on annual basis?  Thanks.
作者: ilj    時間: 11-10-24 13:49

作者: siuidy08    時間: 11-11-7 02:36

我姐姐的小孩有2ND IN 了. Now she feels anxiety as well. i will pray for her. Anyone can share more experience?
作者: didima    時間: 11-11-7 10:10

原帖由 ilj 於 11-10-24 13:49 發表
我2011年1月去過一次open day,好多野玩架,唔知係唔係年年有喇!

yes,年年有
作者: hellobear    時間: 11-11-7 10:34

didima,

What's the difference of School fete in Nov & Open day in Jan, are they both open to public? Do we need to buy tickets before hand or can buy at the door?

Thanks very much for your sharing!
作者: Small_Cloud    時間: 11-11-7 11:18

原帖由 hellobear 於 11-11-7 10:34 發表
didima,

What's the difference of School fete in Nov & Open day in Jan, are they both open to public? Do we need to buy tickets before hand or can buy at the door?

Thanks very much for your sharing! ...

, School Fete & Open House 每年都有, 主要分別係
School Fete
係喺中學部攪 (當日小學部係唔開既), school field 有好多攤位遊戲, 又有紀念品賣, tickets 可以到時先買都得. Open House 就係小學部 (但我唔知中學有冇開), 會開放班房 & library, 有學生和老師在班房介紹, 可以入去參觀同睇吓學生 d 作品, 班房亦有遊戲玩.

作者: ha!    時間: 11-11-7 19:09

作者: teaflower    時間: 11-11-7 19:19

會的, 我在11月1日收到信, 11月3日收到學校的電話

原帖由 ha! 於 11-11-7 19:09 發表
Besides letter, will db call parents for 2nd in as well?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5