教育王國

標題: 中三應該怎樣選科 [打印本頁]

作者: longhey    時間: 11-10-18 08:27     標題: 中三應該怎樣選科

我個仔今年讀中三,好快要選科,我本人對呢樣又唔係好識,有無人可以提供意見,唔該。
作者: mayc    時間: 11-10-18 14:43

longhey:

大部分學校下學期會有家長講座給家長的,現在可以了解吓學校會開些什麼科目?組合如何?提醒孩子開始留意自己喜歡什麼科目!最後當然要看成績和排名啦!

quote]原帖由 longhey 於 11-10-18 08:27 發表
我個仔今年讀中三,好快要選科,我本人對呢樣又唔係好識,有無人可以提供意見,唔該。 [/quote]
作者: Ahling2004    時間: 11-11-11 09:52

我個仔都係要選. 不過好肯定係成績為第1個重點考慮因素. 都唔知點選以佢依家的成績, 合格與合格之間. 好煩.....
作者: orangelai    時間: 11-11-15 12:48

我個仔又係, 得數學比較ok之外, 其他都.......都唔知比咩意建他
作者: Ahling2004    時間: 11-11-15 16:06

我個仔都係F3要選科, 成績真係好唔掂,合格與不合格之間. 真係好擔心. 不過佢已一早想好選讀歷史. 但係是根據成績選架, 個仔都唔知覺咁, 點算??
作者: jenny0087    時間: 12-2-22 10:11

到底頂選科架,選2科同選3科有咩分別呢?阿仔只係鐘意物理同西史者,有冇媽咪教下路啊?唔該!
作者: 菲媽    時間: 12-2-22 13:21

我個女都係中三要選科, 我綜合各方意見與各位研究研究, 現分析如下:

1) 選2科與3科
- 大學收生只睇4必修科及2科自選科, 所以讀2科就得
- 如能力可兼顧, 當然可選3科, 好處是到中五可減一科
- 自選科其中一科最好有物理, 化學, 生物或綜合科學, 因為很多大學入學條件必須或最好有選該類修科目才能入讀

2) 如何選科
- 第一必須跟據學生興趣, 因為有興趣才有動力
- 第二再按成績選擇, 因為成績高分就有興趣
- 第三選擇比較容易讀科目, 如chem, bio比較容易最高成績, 中西史比較容易合格
- 第四是將來想讀甚麼, 做甚職業, 如護士一定要讀bio, 工程一定要讀phy..

3) 選修數學M1, M2
- 只有科大會作為一個選修計, 其他大學係唔計(只作bonus mark)

4) 最後選咩科都唔係重點, 最重要是中,英, 數三科, 必須考取有3星以上 (即AL成績要有D以上)

作者: kilykilyk    時間: 12-2-22 14:44

菲媽 發表於 12-2-22 13:21
我個女都係中三要選科, 我綜合各方意見與各位研究研究, 現分析如下:

1) 選2科與3科

多謝分享!
作者: Glau    時間: 12-2-22 15:06

菲媽 發表於 12-2-22 13:21

1) 選2科與3科

作者: ANChan59    時間: 12-2-23 00:17

回復 菲媽 的帖子

Agree with your remarks except the following priorities:
2) 如何選科
- 第一必須跟據學生興趣, 因為有興趣才有動力
- 第二是將來想讀甚麼, 做甚職業, 如護士一定要讀bio, 工程一定要讀phy..
- 第三再按成績選擇, 因為成績高分就有興趣選擇比較容易讀科目, 如chem, bio
- 第四比較容易最高成績, 中西史比較容易合格

作者: 菲媽    時間: 12-2-23 11:27

ANChan59,

" 第二是將來想讀甚麼, 做甚職業, 如護士一定要讀bio, 工程一定要讀phy.."
其實我意思唔係一定要讀才能入讀, 只不過對該科有幫助, 試想:你冇phy底子而入讀工程, 就算first year 的課程有包phy, 但你用一年時間去追讀人地三年既課程就好辛苦, 加上而家好多係 School Base, 要靠成績再爭取想入學科, 所以係有著數的
作者: ANChan59    時間: 12-2-23 12:09

回復 菲媽 的帖子

Understand, I put the career inspiration as higher priority, because my son shared with me of his electives are more flexible and focus than his classmates, no matter in NSS or IBDP.
We all know it's no right or wrong, just for reference only.

Thanks again.

作者: 菲媽    時間: 12-2-23 12:35

真係要恭喜你, 你囝囝咁有方向, 其實好多中三學生都係蒙豬豬, 一舊雲, 從來冇諗過自己想讀咩科, 將來想做咩, 只顧吃喝玩樂, 我個女就係其中的例子, 所以選科就先放興趣在先law.

每個孩子有唔同特質, 完全明白沒有錯或對, 這個平台就是讓我們分享和討論
作者: jenny0087    時間: 12-2-23 12:39

{:1_1:}菲媽 發表於 12-2-22 13:21

1) 選2科與3科
多謝分享!

作者: ANChan59    時間: 12-2-23 16:37

回復 菲媽 的帖子

I am not so optimistic about the school based admission / common first year. In terms of engineering, Maths and Physics definitely not up to the par.
The credit hours for both subjects more or less the same as 3 years program, but study one year less in NSS. Not the same the degree.......

In BBA, you apply for Global Business, after year 1, you may be assigned to Operation Management....... So no more honey moon in the first year.

作者: nancyli    時間: 12-2-27 16:14

我個囡今年中二, 未選科, 但佢話一定會選中史, 唔係佢興趣, 佢只係話呢科只要肯讀, 一定合格....
作者: 菲媽    時間: 12-2-28 00:13

nancyli,

我想只要努力, 每一科合格一定冇問題,  但現在要求是要思考分析不是死背, 要考取高成績就唔容易, 剛剛派左成績表, 老師說各科成績起碼要有4星以上才有機會入大學, 如果唔選有興趣科目讀, 3年流流長, 怎樣捱呢? 不過另一方面看, 興趣是可以陪養的, 中史西史都可以提升語文能力. 都係不錯的選擇.
作者: fandycheng    時間: 12-3-20 03:19

我仔今年中二  都開始提醒佢留意自己嘅方向
我就間唔中會問佢 update下佢嘅轉變
等佢上到中三時再仔細分析
作者: antia    時間: 12-3-20 13:20

你地好..... 我女都係今年選科, 她想讀 BIO AND ACCOUNT OR 管理, 但呢幾科都係熱門人選!! 就是按成績而定, 她在英文中學排行中間, 所以有點兒WORRY, 希望一切順利啦! 希望大家的子女都選到心儀的科目! ...
作者: antia    時間: 12-3-22 08:08     標題: 回覆:中三應該怎樣選科

如果生物和會計

作者: antia    時間: 12-3-22 08:10     標題: 回覆:中三應該怎樣選科

如果將生物同會計一齊讀會否怪怪地?但我女又好有興趣揀呢二科,放了第一同第二選擇!

作者: antia    時間: 12-3-22 08:14     標題: 回覆:中三應該怎樣選科

未揀科之前都冇禁驚,阿女填完之後我幫她分析後再排過!之後有些心驚驚!哈哈!唔知有冇得再揀!^^

作者: Ahling2004    時間: 12-3-22 09:48

個仔之前明明好肯定已選中,西史, 依家又改變主意. 再問佢有咩其他意願, 又話唔知.  完全無個心去真正諗下自已將來及要選咩科才合自已. 真係替佢煩惱.  其實餘下三年時間係好快過去架, 得就可以升大學, 唔得就無的傾. 總係度蒙蒙下. 呢個社會好現實架, 無學歷, 無好工搵.
作者: antia    時間: 12-3-23 12:49

Ahling2004 發表於 12-3-22 09:48
個仔之前明明好肯定已選中,西史, 依家又改變主意. 再問佢有咩其他意願, 又話唔知.  完全無個心去真正諗下自 ...

呢d就真係你心急過佢, 佢一d都唔緊張! 我女平時係無咩主見, 選科前唔緊要, 但一到選科呢幾日就問都唔問我意見就自行填了, 到我去問她時佢話得架啦, 所以佢自己填就要唔可以後悔了, 做媽媽我只能給好意見好, 聽唔聽由佢, 有些事情係唔到我地去控制的, 有時跌下跌下先會長大的! 我相信長大後知道都仍可以進修的,  讀書無分年紀的! 我有幾個朋友都係出來做野先讀到大學同master! 現在搵好多錢呀!
作者: Ahling2004    時間: 12-3-24 09:58

我一方面都係私底下用咁樣方式安慰我自已, 希望佢長大之後明白當初父母的羅嗦係無錯呀, 依家佢咩都聽唔入耳, 成日覺的我地煩, 以後佢就知.
作者: 筆保    時間: 12-3-24 15:05

有興趣最好phy+chem+bio+m2,考得好咩大學科都選得.
作者: happycanossian    時間: 12-4-4 18:01

其實睇學校offer d咩,同睇小朋友興趣,引導佢諗下自己將來想做咩。
作者: kswiss    時間: 12-4-7 22:14

作者: 熙媽媽    時間: 12-4-10 07:22

回復 ANChan59 的帖子

完全同意

作者: BBHim    時間: 12-6-19 10:53

回復 antia 的帖子

請問選科是成績好的學生行先, 咁入間名校成績是中間位置, 米會比人揀晒先囉 ?

定揀間普通學校, 成績在前面位置, 對選科有利呢 ?

唔好意思, 我囝就揀中學, 想收料.............Thanks!

作者: BBHim    時間: 12-6-19 10:59

因我囝話要讀理科, 我聽聞理科好多人爭 ?
作者: pineapple0983    時間: 12-6-19 12:09

M2 唔係咁有用.........反而唔少大專會睇 M1.........

好多中學係按成績選科的,成績好的學生可以有優先權先揀。例如 chem 有 100 個位,收滿就冇;如果成績差既又選 chem ,咁就可能比人擲去讀d 冷門科囉,好似 history 、視藝嗰啲囉。至於揀全理定半理,抑或文科、商科,就要睇吓將來升大學想要入邊系囉。

如商科就 econ 好過 basf。

作者: antia    時間: 12-6-19 12:20

BBHim 發表於 12-6-19 10:53
回復 antia 的帖子

請問選科是成績好的學生行先, 咁入間名校成績是中間位置, 米會比人揀晒先囉 ?

這個都有咁既可能, 如到中學, 最好有排行全級50-60名以內, 咁你選擇性會較高!!  因有些是只開1班-2班, depend on 咩野學校! 最好有選中學前搜尋多些資料會保險些!  

作者: BBHim    時間: 12-6-19 13:03

唔該晒各位,

其實選科是指那科的成績高, 還是計全級排名 ?

如果我本來理科成績好, 但比另外一科影響全級排名, 咪選唔到理科, 咪會錯配及唔底囉............
作者: BBHim    時間: 12-6-19 13:12

請問 BASF 是什麼科目

M1 是 數,  M2 是附加數嗎 ?

作者: antia    時間: 12-6-20 12:40

BBHim 發表於 12-6-19 10:59
因我囝話要讀理科, 我聽聞理科好多人爭 ?

係呀, 基本上叻的學生大多數選理科!!   不過我女只喜歡 生物!!
作者: ANChan59    時間: 12-6-20 14:49

antia 發表於 12-6-20 12:40
係呀, 基本上叻的學生大多數選理科!!   不過我女只喜歡 生物!!
For NSS, the trend may be changed....... Mixed streams are more preferable.
作者: Kit238    時間: 12-7-2 13:57

作者: ANChan59    時間: 12-7-2 17:30     標題: 引用:I+would+choose+Phy/Chem/Bio/BAFS/Econ+(A

原帖由 Kit238 於 12-07-02 發表
I would choose Phy/Chem/Bio/BAFS/Econ (ANY 3)
他想將來做那些專業,及讀甚麼學科? 如果有初步印象就好辦。

作者: antia    時間: 12-7-11 10:54

可否宣佈下選科結果! 我女好開心, 入了第一志願!
作者: cheesenut    時間: 12-7-11 11:35

作者: antia    時間: 12-7-11 13:25

回復 cheesenut 的帖子

都有很多WOR...........GOOD CHOICE.............又可以做醫,護, 又可以做藥劑師, 又可以做埋工,老師等, 大扎選揀, 不過最緊要攪店好中,英,數,通識........呢幾科唔好都唔駛諗讀大學
作者: wwyee    時間: 12-7-12 17:20     標題: antia 的帖子

我仔中左生物同化學,不過無你地小朋友咁叻,佢間學校係中文中學。

作者: GiGiMum    時間: 12-7-17 11:46

Thank you for your information.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5