教育王國

標題: REJECTED 重災區+打氣區, Never give up!! [打印本頁]

作者: antonyada    時間: 11-10-18 16:53     標題: REJECTED 重災區+打氣區, Never give up!!

有幸收到 2ND in 既都叫做好D有些希望...
不過暫時已經收到 2 個REJECT 啦 SFA, WKF..

希望各位唔好放棄, 早日成功收到OFFER.

作者: vivicicimimi    時間: 11-10-18 17:22

你咁快知WKF已rejected 你小朋友?
作者: jimling502    時間: 11-10-18 17:32     標題: 回覆 1# antonyada 的文章

暫時未收到任何一間2nd in,但已經收GT, SMC, WKF 3間Reject
祝各位入到心水學校!至於我,希望在明天
作者: jimling502    時間: 11-10-18 17:33     標題: 回覆 2# vivicicimimi 的文章

九成九, no 2nd in, no letter
作者: miuchung    時間: 11-10-18 17:53     標題: 最後可能大抽獎

暫時都應該係兩間rejected.  我見很多小朋友來自私立幼稚園,雖然自己小朋友都有在外面學其他野,可能都是吾夠人爭,最後可能要疊埋心水大抽獎,看運氣吧﹗
作者: YCDad    時間: 11-10-18 17:57

什麼私立幼稚園?不是所有幼稚園都是私立的嗎?
作者: miuchung    時間: 11-10-18 18:03

我係指沒有學劵,數千元個月果D幼稚園,什麼KV, St. Cat.
作者: ilj    時間: 11-10-18 18:04

作者: bobbi    時間: 11-10-18 18:15

my child also studying in 私立幼稚園.
she also hasn't got any offer.
don't make the decision too earlier, still have hope!
作者: nnmama    時間: 11-10-18 18:33

原帖由 miuchung 於 11-10-18 18:03 發表
我係指沒有學劵,數千元個月果D幼稚園,什麼KV, St. Cat.

我個仔咪就係來自KV囉,結果咪收到2間學校的reject信......所以不用擔心本身幼稚園係邊間,關係應該不太大的。

讓我們共勉之!
作者: wing    時間: 11-10-18 19:48

我諗我都可以入定黎LA .... 唉 .... 細女無係出面學英文 , 但我幫佢越級挑戰TSL同LMC, 結果...唔駛覆我我都知架LA ><
作者: evasky    時間: 11-10-18 20:01

大家一齊努力吧!但千萬不要怪小朋友
作者: mamamummy    時間: 11-10-18 20:03     標題: Waiting

I am still waiting for second interview,nervous ....
作者: mamamummy    時間: 11-10-18 20:04

I am still waiting for second interview,nervous ....
作者: midcotse    時間: 11-10-18 20:09

估唔到連屯門都唔收阿女,其他都in呢都曬氣.
作者: 戀仔狂    時間: 11-10-18 20:12

加油! 唔好放棄呀!! 我上年食左4封rej. letter先收到offer, 希望在明天呀!!
加油呀咁多位!!!!!!
作者: headmama    時間: 11-10-18 20:31

GT at the moment.
作者: monreve888    時間: 11-10-18 20:55

我剛收到hkuga reject, logos就話這兩個月都吾會2nd in (但其它既小朋友都in梗).

我個仔verbal iq 都有120-131. 都搞成咁, 我之前以為個仔好掂 (佢數學好叻, 夠creative), 可能佢比較慢熱, 又細仔.

我估英華, 都係reject.
作者: kyliema2006    時間: 11-10-18 21:01

呢個遊戲的棄牲者就是那些內歛,慢熱的小孩子。淡淡定,肯講野的孩子就是大嬴家。
作者: cmchang0927    時間: 11-10-18 21:04

I got 2 rejected letters from HKUGA and st paul's boys respectively.
作者: im_csb    時間: 11-10-18 21:06

一樣....

原帖由 cmchang0927 於 11-10-18 21:04 發表
I got 2 rejected letters from HKUGA and st paul's boys respectively.

作者: eugenebb    時間: 11-10-18 21:08

同意.  呢個玩法佢地會 miss 左 Einstein 同埋牛頓呢類既天才。

作者: polarbearlee    時間: 11-10-18 21:23

拿A的做教授
拿B的做專業人仕
拿C的做生意
出貓的做政治家
輟學的做bill gate, steve job.
作者: tvnotallow    時間: 11-10-18 21:38

Don't give up.  My son got 10 reject letters last year( he is a small boy), but finally he got in a good government school at knock door stage.  ADD OIL
作者: SCKnight    時間: 11-10-18 21:40

加油!唔好氣餒,一齊奮鬥!
作者: cmchang0927    時間: 11-10-18 21:41

可以比賽鬥收reject信, 我自己有2封, 我有個friend2封,另外有個三封.......
作者: 無氣同你講    時間: 11-10-18 21:53

加油加油...加油.......而家遊戲只是剛開始
作者: bbli2006    時間: 11-10-18 21:58

RC - rejected my son.  We will go to St. Louis interview this Sat.

Then, we will join lucky draw
作者: cmchang0927    時間: 11-10-18 22:21

ST Louis not next Sat ma? (29/10)
原帖由 bbli2006 於 11-10-18 21:58 發表
RC - rejected my son.  We will go to St. Louis interview this Sat.

Then, we will join lucky draw

作者: MATTHAW    時間: 11-10-18 22:45

不要放棄!!!加油!!! 
作者: headmama    時間: 11-10-18 22:58

奸爸爹!!
作者: tolulu    時間: 11-10-18 23:06

我都係你地其中一份子,收到HKUGA reject letter.
作者: antonyada    時間: 11-10-19 09:05

原帖由 monreve888 於 11-10-18 20:55 發表
我剛收到hkuga reject, logos就話這兩個月都吾會2nd in (但其它既小朋友都in梗).

我個仔verbal iq 都有120-131. 都搞成咁, 我之前以為個仔好掂 (佢數學好叻, 夠creative), 可能佢比較慢熱, 又細仔.

我估英華, 都係 ...

英華.... 等到頸都長!!
加油... 希望大家跟住都收到好offer~~!!!
作者: 度峰山    時間: 11-10-19 09:09

so far SMC, more coming up as expected.........
作者: miuchung    時間: 11-10-19 09:20

Just received SFA's reject letter.  WKF most likely will be rejected.  I just asked my son which school he wants to study.  He said YW the first priority, 陳守仁second.  I just wonder may receive a reject letter again next week.  陳守仁announce 2nd In result on 26/10.  So nervous.
作者: hugocheung    時間: 11-10-19 09:22

已收到三封.
唔知仲有冇. 應該陸續有黎.
作者: HaYi    時間: 11-10-19 09:22

我都so far 一封, St. Paul Boys, 其實心目中都知彼此不配對.. 所以都冇特別的感覺.  

也不可以說是牺牲者, 因肯講野又講得有條理是一個現在社會好需要的特質, 不只是interview 要, 之後的學習, 尤其在不少直資私立注重present, 都很需要, 慢熱 或講野有頭冇尾的小朋友可以乘機改善此點都是一件好事.  

我就覺得我自己個同身邊的小朋友, 經過好多間學校 first in 後, 慢慢係學識認真左, 從親身觀察, 知道人家叻的小朋友是點, 自己亦有番少少目標, 學野都開始盡力, 哩個己是很好的面試用途.

原帖由 kyliema2006 於 11-10-18 21:01 發表
呢個遊戲的棄牲者就是那些內歛,慢熱的小孩子。淡淡定,肯講野的孩子就是大嬴家。

作者: spmok1999    時間: 11-10-19 09:50

永不放棄 - 夏韶聲

今生之中許多喜與悲
或是一切絕望與新機
通通因我當初有了自信
誓要達到目的地
*好比飛機孤身天際飛
定立方向基於信與所知
七分本領三分靠運氣
沒法遇見目的地*
世界變遷我也許不顧忌
現實玩弄不免叫我心痛悲
經多少次衝擊叫我受氣
淚也滴滿了地 偏偏我不放棄
#(永不放棄)
停住眼淚 鼓起勇氣
永遠奮鬥 就似沒有盡期
我跌下再翻起 永不放棄
人面世事 心中永記
苦楚之中找到新的趣味
我更是不肯放棄
(我更是有朝氣)#
不肯天真去計劃前路
但是亦不再擔心跌了不起
種種轉變迫使我去面對
絕無話去躲避
Repeat *
有更重壓迫我也輸得起
闊步前往 方知一切都美
奮鬥結果 永不可預期
信心卻打不死
Repeat # #
永不放棄 鼓起勇氣
永遠奮鬥 就似沒有盡期
我跌下再翻起
永不放棄 心中永記…..

[youtube]h8CQZPgX1tk[/youtube]

作者: Pekomama    時間: 11-10-19 10:00

我都收到一封St. Paul Boys, 希望嚟緊嘅都係好消息!
大家唔好灰心,希望在明天!
作者: 仔仔錫錫你    時間: 11-10-19 10:06

暫時未收到reject 信,但唔介意9成都係reject,因我只需一封fm心儀的就足夠。各位努力
作者: kyliema2006    時間: 11-10-19 10:07

若間間學校都要收十項全能的五歲人,仲會發掘到天才既。愛因斯坦五歲的時候都未係好識講野,其它人仲以為佢係啞架。

口才及presentation都是可以培養的。當年我個仔非常內歛,但好肯自發看書。當年只有一間學校獨具慧眼取錄小兒,學校喜歡收取喜歡閱讀的孩子,亦強於訓練孩子的presentation skill,時隔六年,我覺得佢上台一點也不怯場,亦頗有台型,全靠學校的功勞。

原帖由 HaYi 於 11-10-19 09:22 發表
我都so far 一封, St. Paul Boys, 其實心目中都知彼此不配對.. 所以都冇特別的感覺.  

也不可以說是牺牲者, 因肯講野又講得有條理是一個現在社會好需要的特質, 不只是interview 要, 之後的學習, 尤其在不少直資私立 ...

作者: fatbei    時間: 11-10-19 10:56

in the past, i think kindergarten will be a cruicial point to enter a good primary...now i understand this is not a main criteria...my son got rejected by HKU, BU (should be), st paul (waiting), GT (waiting)...sigh!
作者: honeyki    時間: 11-10-19 11:06

回應 kyliema2006 文章,

可否告知是哪一問獨具慧眼收了貴公子讀小一呢 ????因為小兒也很喜歡看書, 很想知道這問小學是否合適. 謝謝
作者: ilj    時間: 11-10-19 11:27

作者: CMWmama    時間: 11-10-19 11:49     標題: 回覆 23# polarbearlee 的文章

十分同意:

拿A的做教授
拿B的做專業人仕
拿C的做生意
出貓的做政治家
輟學的做bill gate, steve job

入不到心儀學校的, 不代表仔仔女女不得的! 只要好好教導, 前途仍然光明的! (當然不好入太差的!)
作者: MB媽咪    時間: 11-10-19 12:05

原帖由 kyliema2006 於 11-10-19 10:07 發表
若間間學校都要收十項全能的五歲人,仲會發掘到天才既。愛因斯坦五歲的時候都未係好識講野,其它人仲以為佢係啞架。

口才及presentation都是可以培養的。當年我個仔非常內歛,但好肯自發看書。當年只有一間學校獨具慧眼取 ...

可否告知是那一間小學, 我個囝都係PRESENTATION唔得, 但好喜歡看書

作者: invitation    時間: 11-10-19 12:59

REJECT信, 我收了4封啦~~~ 自己知自己事, 我從來沒想過可以有offer, 所以無HARD FEELING, 努力向目標出發,  目標係有一兩個備取機會, 等暑假時大執位!
作者: joyce919    時間: 11-10-19 13:12

As expected, rejected by SFA. Well, my daughter don't like the school anyway. Nobdoy knows the lucky draw result would be so ask her to try try private school. Hope she can get a place .....................................
作者: elizatyy    時間: 11-10-19 20:00

原帖由 kyliema2006 於 11-10-18 21:01 發表

I agree with you!
作者: oceanshores    時間: 11-10-19 22:18

My daughter is from Kowloon Tong private kindergarten, but

Rejected - HKUGA, WKF
Waiting - GT (but we haven't attended the talk)

亙勉之!!
作者: GIPW    時間: 11-10-19 22:21

Keep the spirit up

作者: Peter2880    時間: 11-10-19 22:25

原帖由 CMWmama 於 11-10-19 11:49 發表
十分同意:

拿A的做教授
拿B的做專業人仕
拿C的做生意
出貓的做政治家
輟學的做bill gate, steve job

入不到心儀學校的, 不代表仔仔女女不得的! 只要好好教導, 前途仍然光明的! (當然不好入太差的!) ...

勁讚!
作者: gentlelam    時間: 11-10-19 22:28

真的,這段等待的日子真是很難捱,希望早日有結果!
作者: ChristieMing    時間: 11-10-19 22:56

原帖由 oceanshores 於 11-10-19 22:18 發表
My daughter is from Kowloon Tong private kindergarten, but

Rejected - HKUGA, WKF
Waiting - GT (but we haven't attended the talk)

亙勉之!!

你已經收到wkf o既rejected letter?
作者: 無氣同你講    時間: 11-10-19 23:06

原帖由 gentlelam 於 11-10-19 14:28 發表
真的,這段等待的日子真是很難捱,希望早日有結果!
你個仔, 好靚仔^^
作者: To_Ma    時間: 11-10-19 23:18

原帖由 polarbearlee 於 11-10-18 21:23 發表
拿A的做教授
拿B的做專業人仕
拿C的做生意
出貓的做政治家
輟學的做bill gate, steve job.
真係勁到point~

當年阿仔係100% fail...but 我只apply 二間最top嘅..
作者: meejh    時間: 11-10-19 23:29

原帖由 無氣同你講 於 11-10-19 23:06 發表
你個仔, 好靚仔^^

haha that's exactly my thought too gentlelam...  So handsome...
作者: ilj    時間: 11-10-20 10:48

作者: gowgowgow    時間: 11-10-20 10:53

Couldn't agree more. Woke up at 2:30 till 4:30 am. I wanted to write in here but my phone didn't support this.... sigh.......
作者: c1234    時間: 11-10-20 11:12

唉!我都收了不少reject 信!
忽發奇想:其實直資私校的老師,會否選D靚仔、靚女,or 望落去討人歡喜的小朋友? 若果這是條件之一,我就無行! 共勉吧!
作者: portland1    時間: 11-10-20 13:21

係呢個時候,大部份學校斱會覺得自已是十八廿二嘅靚女,大把人追所以要求很高,可以慢慢揀. 但到明年大抽獎後,方知那些以為對自已一條心的精英男友原來都是把自已當後備,按金上期雖已付了,證書都簽了但也一走了之沒有下文.越近開學,驚見自己年華老去,係呢個時候曽被reject 的再來扣門,才明白誰是真心真意, 匆匆簽字結婚。所以,今天是他們選你,明年是你選他,各位不要太灰,以上事件年年發生,雖然近年競爭大了,總來說香港還是足夠配對有餘的。!
作者: ha!    時間: 11-10-20 13:48

作者: wanmum    時間: 11-10-20 14:31     標題: 回覆 61# portland1 的文章

你比諭得好啱,又好有趣.但這不能用於一綫的學校.
作者: spmok1999    時間: 11-10-20 14:37

原帖由 wanmum 於 11-10-20 14:31 發表
你比諭得好啱,又好有趣.但這不能用於一綫的學校.

一線學校唔止一間, 始終有一些會被人飛, 到時咪又要失戀搵過第二件填補空虛...

作者: 度峰山    時間: 11-10-20 15:39     標題: 回覆 1# spmok1999 的文章

但果 d 靚女有成大班群下之臣 on waiting list,你去叩門,佢可能都會唔騷喎,事關佢話果班排緊隊既佢都 screened  過一兩次,有番咁上下,先會睇得上眼,然後畀個機會你約佢出黎食餐飯再斟斟。如果之前排隊都唔預你,咁你仲中個頭埋去?
作者: boyboy~    時間: 11-10-20 16:12

so far received 4 rejected letter la! Long long way to go!
作者: 無氣同你講    時間: 11-10-20 20:21

原帖由 boyboy~ 於 11-10-20 08:12 發表
so far received 4 rejected letter la! Long long way to go!

真係好難過.....
作者: PrincessCat    時間: 11-10-20 23:49

........................   
its really tuff n difficult time to get thru.....!!!
作者: ilj    時間: 11-10-21 00:08

作者: kkhon    時間: 11-10-21 00:42

好明白大家感受,請不要灰心!雖然好大競爭,但來來去去都是果班小朋友,現在只是剛開始,叻果d會同時hold幾個位,但到最後都會有好多位放出嚟。去年in6間最心儀的2間rejected,當時真的很sad,很擔心,只慨嘆與校無緣。你們爲孩子做的所有上天是知道的,最後都會安排一所理想的學校給你們的寶貝。請努力堅持著吧,爲你們打氣。
作者: wing    時間: 11-10-21 01:46

我個女就係果D被動,怕醜既小朋友. 就算係學校都係咁, 老師話佢平時好小出聲, 唔主動同其他小朋友玩  其實佢係屋企唔係咁架, 好多野講, 好多意見, 好多表情...但一見人就變成另一個樣, 我都無晒佢辦法

呢個SAT會考埋最後一間, 我總共只報咗4間俾佢考; 全部都要等結果...但心知既已有兩間一定係唔得架LA...唉....
作者: c1234    時間: 11-10-21 11:12

等又再等,為你等,又再等,始終等你,不到;
想了再想,為你想,又再想,多麼想你,知到!
作者: cherithlai    時間: 11-10-21 11:34

響waiting list既果班俊男,見呢個靚女放佢地響waiting list,可能佢地會轉移視線追其他靚女,甚至已經俾其他靚女睇中左,落左訂拍緊拖。到呢個靚女搵番waiting list既俊男時,人地已經名草有主,甚至結埋婚,就唔會吃回頭草。

咁呢個靚女見先前waiting list咁多俊男都唔蘇佢,又見自己青春有限,快變剩女,於是就連之前佢reject過既男士都要call番人。

原帖由 度峰山 於 11-10-20 15:39 發表
但果 d 靚女有成大班群下之臣 on waiting list,你去叩門,佢可能都會唔騷喎,事關佢話果班排緊隊既佢都 screened  過一兩次,有番咁上下,先會睇得上眼,然後畀個機會你約佢出黎食餐飯再斟斟。如果之前排隊都唔預你,咁你仲中個頭 ...

作者: Chansautung    時間: 11-10-21 13:56

作者: debbiesbl    時間: 11-10-21 17:28

I same have received 2 rejected letter la!
作者: gowgowgow    時間: 11-10-21 17:38

Don't be sad... we just need ONE!!!! Don't let your spirit down!!!!!!
作者: 仕澄母    時間: 11-10-21 23:15

非常多謝一些家長鼓勵,我們都已收到四封reject信,開始時有些心心不忿,點解靚女唔要,每天思前想後,是不是我兒唔夠高大,身家太少,學術太差;所以靚女連眼尾都唔睇 我們當時覺得生不如死。另一方面想靚女是不是好太太呢?如果只是外表無內涵,到時要離婚咪悲哀
作者: 無氣同你講    時間: 11-10-21 23:27

我報得少學校, 真係等到花兒也謝了.....好鬼累
作者: sbobo    時間: 11-10-21 23:32

今天我女兒收到第2封reject信, 個心有點兒失望..... 冇計啦, 我女兒是內斂觀察型, 在這個遊戲中一定是輸蝕。不過, 我覺得佢每次去面試都盡了力, 而且又勇敢左、進步左, 我已經覺得好感動了...
作者: cherithlai    時間: 11-10-22 00:20

有D靚女只揀合眼緣既靚仔,對於一D其貌不揚既人就睇唔到佢地既內涵同優點。唔需要為此而自暴自棄,因為呢個世界總有識得欣賞你既人。

原帖由 仕澄母 於 11-10-21 23:15 發表
非常多謝一些家長鼓勵,我們都已收到四封reject信,開始時有些心心不忿,點解靚女唔要,每天思前想後,是不是我兒唔夠高大,身家太少,學術太差;所以靚女連眼尾都唔睇 我們當時覺得生不如死。另一方面想靚女是不是好太太呢?如 ...

作者: Chriz    時間: 11-10-22 00:35

爸媽們,請不要放棄,我的女兒也是個內儉,被動,膽小的小朋友,我也很擔心她連一間私小也考不到,她兩星期前才開始第一個面試,但今日竟收到救恩的收生信.老實說,各小學真是不能一時三刻就可以看清楚每個小朋友,學校決定收的不代表你的小朋友非常好,reject的亦不代表你的小朋友很差,所以大家要加油!
作者: lalalambb    時間: 11-10-22 13:19

原帖由 wing 於 11-10-21 01:46 發表
我個女就係果D被動,怕醜既小朋友. 就算係學校都係咁, 老師話佢平時好小出聲, 唔主動同其他小朋友玩  其實佢係屋企唔係咁架, 好多野講, 好多意見, 好多表情...但一見人就變成另一個樣, 我都無晒佢辦法

呢個 ...

同你一樣,我已好努力去面對,但囡囡依然係唔主動,小岀聲,在家及平時就另一個樣,有時自己都好倦,想方棄..........
作者: To_Ma    時間: 11-10-22 15:12

原帖由 sbobo 於 11-10-21 23:32 發表
今天我女兒收到第2封reject信, 個心有點兒失望..... 冇計啦, 我女兒是內斂觀察型, 在這個遊戲中一定是輸蝕。不過, 我覺得佢每次去面試都盡了力, 而且又勇敢左、進步左, 我已經覺得好感動了... ...
千萬要keep好封reject信,如果你真係非常鐘情間學校。一封信唔使很多位。

現瑎段係人求學校,到後期些學校陸續有位流出,可試再憑呢封信+求位信再接再厲,或者機會都細,但不try又怎知?

呢啲誠意信我知曾有成功case.
作者: 度峰山    時間: 11-10-22 15:12

你都好有道理,但問題係 waiting list 上既名單真係好長,雖然好多俊男已拍緊拖或結了婚,但始終有一大批未有著落既仍然好心儀呢位靚女,所以我地呢 d 連 waiting list 都未入過圍既仲應唔應該再試呢?

原帖由 cherithlai 於 11-10-21 11:34 發表
響waiting list既果班俊男,見呢個靚女放佢地響waiting list,可能佢地會轉移視線追其他靚女,甚至已經俾其他靚女睇中左,落左訂拍緊拖。到呢個靚女搵番waiting list既俊男時,人地已經名草有主,甚至結埋婚,就唔會吃回頭草。

咁 ...

作者: tolulu    時間: 11-10-22 16:22

唉!又收多一封rejected letter.
作者: 無氣同你講    時間: 11-10-22 17:27

原帖由 tolulu 於 11-10-22 08:22 發表
唉!又收多一封rejected letter.

which school??????
加油!!!!加油!!!!
作者: lalalambb    時間: 11-10-22 18:16

雖然未真正收信,但應該都唔得啦!
啟思:面見完人地有好多貼紙,呀囡冇!
王錦輝:冇下文!
真道2nd in唔出聲答人!
其它:依依哦哦!
點算,想鬧佢又唔得,好down!
作者: gnit726    時間: 11-10-22 20:11

very sad 忍吾住要渲洩下,一直都以為自己個仔質素吾差,英數常識都吾錯,但已收到兩封reject 信,一間waiting list(係樓下直資學校,考既人數吾多),對自己個仔既實力失晒信心,可能佢太被動同吾多鍾意采人有關,真後無命
作者: doryee    時間: 11-10-22 20:45

人生是一場馬拉松,唔好因為一兩場比賽就洩氣,前面仲有更多挑戰,繼續為明天努力
作者: jimling502    時間: 11-10-22 22:32

其實都好明白收reject 信唔代表仔差,我都自認為仔好good,但當聽到同班的同學仔,考一樣的學校,考邊間,中邊間,而自己卻收reject 信連waiting都冇時...,而果個同學並冇優過自己個仔時,..系最無法忍受.....,想忍住唔喊都難....淨想知怎解???
作者: 無氣同你講    時間: 11-10-22 23:09

原帖由 jimling502 於 11-10-22 14:32 發表
其實都好明白收reject 信唔代表仔差,我都自認為仔好good,但當聽到同班的同學仔,考一樣的學校,考邊間,中邊間,而自己卻收reject 信連waiting都冇時...,而果個同學並冇優過自己個仔時,..系最無法忍受.....,想忍住唔喊都 ...

我明白你既心情.....有時d野就係咁, 要夾天時, 地利, 人和...等等, 唉, 真係自己考好過, 我對自己有信心, 哈哈....
作者: 無氣同你講    時間: 11-10-22 23:16

例如, 我近來請人, 一共見左80個人, 第一班人, 我好有心機見, 每個都好認真去講解同問問題, 果10個人之中, 有一個幾鍾意, 於是第二班10個人已經冇咩心機見, 全部都會同之前個班比較, 然後第三班人已經叫助理去見, 有好先通知我. 到第四班就得閒先見, 基本上, 愈遲見已經愈冇希望, 除非真係極度出色, 這就是先入為主, 可能根本第一班並唔係最出色, 只係因為我個人既schedule已影响決定, 所以不成功千奇唔好睇低自己個仔, 成功真係要有好多因素架....互免之.....
作者: JUNEYEUNG    時間: 11-10-22 23:23

今天收到REJECTED, 同亞仔講, 你唔可以同你朋友一間學校啦, (佢朋友大一年, 已P1), 因學校唔收你, 佢問我點解, 佢話果日佢好聽話, 所有問題都識回答, 佢好唔開心, 我都唔知點安慰佢, 唯有同佢講, 係學校走寶囉, 無左你一個咁乖學生
作者: 無氣同你講    時間: 11-10-22 23:30

原帖由 JUNEYEUNG 於 11-10-22 15:23 發表
今天收到REJECTED, 同亞仔講, 你唔可以同你朋友一間學校啦, (佢朋友大一年, 已P1), 因學校唔收你, 佢問我點解, 佢話果日佢好聽話, 所有問題都識回答, 佢好唔開心, 我都唔知點安慰佢, 唯有同佢講, 係學校走寶囉, 無左 ...

真係好殘忍, 唯有當比孩子早d學會接受失敗!
作者: baba987    時間: 11-10-22 23:41

作者: ElsaShum    時間: 11-10-22 23:50

Juneyeung,

希望在人間, 不要放棄.  

p2再插班.

Elsa
作者: jimling502    時間: 11-10-23 00:01     標題: 回覆 92# 無氣同你講 的文章

無氣同你講 :
多謝你的分享!講出來好D啦!當唔知要同邊個講時,還好有bk這麼好的訴苦區,後面仲有幾間沒出,我一定會振作,希望在明天~~大家共勉~~
作者: Bear2004    時間: 11-10-23 01:04

Juneyeung,

我睇到你既文章, 我都好心痛要個5歲的小孩面對如此殘忍的對侍!
不過你千萬唔好對你的小朋友失去信心, 我地作為父母要給他更多的支持同鼓勵.  希望在人間呀!
作者: tolulu    時間: 11-10-23 09:48

係LHT

原帖由 無氣同你講 於 11-10-22 17:27 發表

which school??????
加油!!!!加油!!!!

作者: tolulu    時間: 11-10-23 09:50

I same with you.

原帖由 jimling502 於 11-10-22 22:32 發表
其實都好明白收reject 信唔代表仔差,我都自認為仔好good,但當聽到同班的同學仔,考一樣的學校,考邊間,中邊間,而自己卻收reject 信連waiting都冇時...,而果個同學並冇優過自己個仔時,..系最無法忍受.....,想忍住唔喊都 ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5