教育王國

標題: 聖嘉勒, 高主教和聖心 [打印本頁]

作者: coolchoir    時間: 11-10-19 18:22     標題: 聖嘉勒, 高主教和聖心

請指教, which one will you choose? 想知道多些, in case到時收咗,想只hold一間, 等自行津小result or knock door.
三間都係英小, 都是傳统學校, 邊間比較free呢, 大家鐘意邊間多D呢?點解?
謝謝!

作者: cmchang0927    時間: 11-10-19 19:00

If girl, personally, I would choose SH> SC> Raimondi
作者: nnmama    時間: 11-10-19 19:41

我老公係RC舊生,我姑仔係SH舊生。根據我從他們身上了解,SH校風純樸,比較適合女仔讀。當年RC仍然係男校,但可能男仔始終無女仔定同乖。SC不清楚。

不過以上是30年前的資料,僅供參考。
作者: SHERMEN    時間: 11-10-19 22:19

作者: tungmom    時間: 11-10-19 22:20

聖心不是英小,但私立部教深一級英文,小三多一科英文教的科學。聖嘉勒是英小,好似有法文學。兩間分別有直屬和一條龍中學,但中學ranking就以SHC好些,不過上中學的競爭比聖嘉勒大。

原帖由 coolchoir 於 11-10-19 18:22 發表
請指教, which one will you choose? 想知道多些, in case到時收咗,想只hold一間, 等自行津小result or knock door.
三間都係英小, 都是傳统學校, 邊間比較free呢, 大家鐘意邊間多D呢?點解?
謝謝! ...

作者: Peter2880    時間: 11-10-19 22:22

definitely, SH, secondary school of SH is Band 1A, the other 2 are not.
作者: coolchoir    時間: 11-10-20 11:01

多謝各位意見, 我D朋友都話SH Academic highest, 但就較為谷一點, 學生辛苦點, 是真的嗎?點谷法呢?
我其實想呀囡讀一間好學校(三間都係), 但又'活動'一點的傳統學校, 讀得愉快一點......
亦有朋友suggest高主教, 話佢囝囝讀得幾開心......
St. Clare我沒有朋讀, 所以知道不多....
作者: SHERMEN    時間: 11-10-21 08:54

作者: coolchoir    時間: 11-10-21 11:06

"My preference is as far as the school culture is healthy and happy . That is my choice. Some schools, they are really not famous, but their learning environment is really good."

That is my main concern too, that 's why i ask for comments here......So do you have any idea of which one is more happy and healthy? Any comments? Thanks for your help!
作者: ahnew    時間: 11-10-21 17:54

路過多口一說,高主教無得大抽獎同埋聽聞中學是男極多女少(請自行求證)。
如果我選暫時首選聖心,主要原因有朋友讀緊亦讚好,我出年才要選小一,所以未經歷面試,未到各校參觀及親身感受,意見只作參考。
作者: spmok1999    時間: 11-10-21 20:56

如果女仔好動, 有男仔當然係會活潑一D啦, 同埋我相信會 "就" 女仔多D, 如果女仔少又唔洗點爭廁所, 你去行D旺o既商場都知啦...
男女校始終普遍社交圈子都較廣, 對將來社交圈子都較有幫助...
如果女仔文靜, 當然首選聖心, 中小學在同一校址, 對升中環境較易適應, 至於交通聖心算是最方便...
如果女兒語言天份高, 想學外語就揀聖嘉勒啦...

作者: coolchoir    時間: 11-10-22 20:30

Thanks for all the information! Want to know whether St. Clare is more '活動' compare with SH? As i know they have a new principal now, any more information about St. Clare? Thanks a lot!
作者: beckylui    時間: 11-10-23 00:14

原帖由 spmok1999 於 11-10-21 20:56 發表
如果女仔文靜, 當然首選聖心, 中小學在同一校址, 對升中環境較易適應, 至於交通聖心算是最方便...

"聖心, 中小學在同一校址" ... that's not the case.  聖心小學 is on Caine Road, whereas 嘉諾撒聖心書院 is near Chi Fu Garden in Pokfulam.  The one next to 聖心小學 now is 嘉諾撒聖心商學書院.
作者: spmok1999    時間: 11-10-23 10:53

原帖由 beckylui 於 11-10-23 00:14 發表

"聖心, 中小學在同一校址" ... that's not the case.  聖心小學 is on Caine Road, whereas 嘉諾撒聖心書院 is near Chi Fu Garden in Pokfulam.  The one next to 聖心小學 now is 嘉諾撒聖心商學書院. ...

係喎聖心中學o係置富喎!

作者: tungmom    時間: 11-10-26 10:59

我係聖心私小嘅家長,聖心的確較適合自律和專注力強的小朋友,因大多份老師都很著重上堂時的紀律,而且每堂成50分鐘,比起其他小學課堂時間長些。課程亦教得幾快,數學教快三分一學期,英文又讀深一年,所以能力高專注力好的小朋友自然佔優。不過在我做家長義工時接觸到的小朋友,大多聰明活潑。佢地英文堂係用活動教學,不完全跟書本教,數學堂亦有分組活動。至於測考,私小幾年前轉左以進展性評估代替測驗,每科都有兩至三次進評,時間係密但每次就測三至四課,到考試時就冇咁辛苦。主科嘅聽、講亦有進評。進評佔四成,考試佔六成,上下學期分開計算。

聖心係幾重視成績,但我覺得佢地有人情味,十分重視德育。我覺得係因為半日同校舍要同下午校共用,所以令佢地嘅課外活動發展受到限制,令人覺得佢地只重讀書。而且由於直屬中學係band 1A,所以小學課程亦不能太淺方便銜接。去年私小有七成入番中學,有10幾個入左女拔、英華、St Paul Co-edu等。

開唔開心要睇小朋友性格同適應力,我囡囡成績不俗有諗過好冇幫佢轉另一間名女津校讀小二,可以慳番D學費,但佢一聽就堅持唔肯轉,話讀得好開心,當然佢有時都會嗌辛苦。

其實學校網頁內有校務報告,詳列學校自評的優點和缺點,你可以參考下,不要盡信‘印象’和‘聽聞’。

作者: wootaitai    時間: 11-10-26 11:04     標題: 回復 15# coolchoir 的帖子

作者: Chriz    時間: 11-10-27 04:36

高主教今年其中一班只有四個女孩子

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5