教育王國

標題: P.2-P.4家長~ [打印本頁]

作者: superyen    時間: 11-10-21 10:31     標題: P.2-P.4家長~

等我開番個P.3家長topic~~kakkaa~~

近來掛住上fb post相都好小遊來這裡~要多多聯絡先得^^

作者: TungTungB    時間: 11-10-21 13:08

你今晚會出席家長會嗎?

原帖由 superyen 於 11-10-21 10:31 發表
等我開番個P.3家長topic~~kakkaa~~

近來掛住上fb post相都好小遊來這裡~要多多聯絡先得^^

作者: superyen    時間: 11-10-22 00:26

原帖由 TungTungB 於 11-10-21 13:08 發表

你今晚會出席家長會嗎?

我有出席xd....
作者: QQ_Monster    時間: 11-10-23 15:29

我個日臨時公司有野做, 黎唔到,   可唔可以話俾我知大概講d咩, 有d 咩要注意呀.

作者: yiuyiu730    時間: 11-10-24 12:40

C LOR,我完全唔知有家長會呢回事, 好似無睇過張通告咁概,我無去到AR,有咩講AR?
作者: sour-lemon    時間: 11-10-24 14:55

Hi QQ & Yiu Yiu,
我有去家長會, Part 1 主要係講座, 關於小孩上網問題.
Part 2 是與班主任面談.

Hi QQ,
原來你冇去到, 不過我見都好少家長參予,約9-10個, 可能已經P.2.
2E 討論問題如下:-
-德育問題, 功課問題,小孩子紀律.
-有關G.S, 我們反映太多生字,很難記, 學校話會再簡化.
-同學取錯功課, 可向 Miss.Cheung 解釋, 唔當欠交.
-另外, 你知唔知 Miss.Cheung 有BB ?
作者: superyen    時間: 11-10-24 22:42

都是有個講座講講點樣可以控制小孩不要成為"宅男""宅女"...我覺得我地這個講座不太適合我地聽,因佢地仲細,,,,,現場不算小人

今年有點特別,以前是老師和家長都在hall度見面,今年是各自各班別上班房和老師談談...

我聽完有點不開心和驚=.=...因為中文老師說..我們是5班最好中文,可惜一教之下發現佢地程度無3年級...我地好多家長都覺得唔知點解放完暑假後個個小孩過份到有d字幼稚園教過,都可以唔記得,,,,

還有班主任說了句"我教了咁多年未試過有一班可以咁嘈".....如果不是個女要做手術...真是轉了去英文班還好.起碼無咁嘈都專心d嘛/.\

作者: superyen    時間: 11-10-24 22:43

原帖由 yiuyiu730 於 11-10-24 12:40 發表
C LOR,我完全唔知有家長會呢回事, 好似無睇過張通告咁概,我無去到AR,有咩講AR?

有通告架,,,可能有時太累簽完就無左件事
作者: yiuyiu730    時間: 11-10-24 23:24

今日阿女返黎同我講,話老師問佢我點解無去到家長會,原來我係有簽通告,仲寫左去,不過真係可能太忙,我無MARK落本記事薄度,有無3D 家長去左,報下料AR.

原帖由 superyen 於 11-10-24 22:43 發表

有通告架,,,可能有時太累簽完就無左件事

作者: QQ_Monster    時間: 11-10-25 10:35     標題: 回復 6# sour-lemon 的帖子

superyen,sour-lemon, 唔該晒.

sour-lemon, 可惜我個日無去到, 唔係可以同你傾下計.  我知miss cheung 有bb, 我個日有去運動會所以知道. 今年阿仔d成績真係退步咗好多. 數學,常識都比我預期差. 中文默書又係. 明明同佢温熟晒, 佢竟然錯d好淺既字  我就黎俾佢激死.
作者: sour-lemon    時間: 11-10-25 13:07

sour-lemon, 可惜我個日無去到, 唔係可以同你傾下計.  我知miss cheung 有bb, 我個日有去運動會所以知道. 今年阿仔d成績真係退步咗好多. 數學,常識都比我預期差. 中文默書又係. 明明同佢温熟晒, 佢竟然錯d好淺既字  我就黎俾佢激死

係呀,大家都係仔,可以交流下,哈哈!
呀仔話已調組,唔係同你囝囝一齊坐.
呀仔一向唔叻,所以冇咩特別期望,佢果班係女仔較叻.
我都覺得阿仔今年差左, 英文本來都OK, 現在又downgrade. 數學 OK, 常識好飄忽,時好時差, 今次就 OK, 中文一向唔好.
聽阿仔講, 你囝囝英文好叻, 抵讚!
佢今次中默都差, 漏左一句,不過默書係死記,好睇當時係咪 daydreaming, 我冇責備佢, 鼓勵佢下次努力.
作者: QQ_Monster    時間: 11-10-25 15:05

佢地調組都調得好頻密下. 不過我個仔依家同你個仔好friend喎,

你的 "EQ"比我高, 佢一派試卷我就認唔住要話佢幾句, 我都知唔係幾好, 應該鼓勵佢多D.

SORRY, superyen, 走咗黎你呢度講我地2年班既野tim
作者: superyen    時間: 11-10-25 16:05

原帖由 QQ_Monster 於 11-10-25 15:05 發表
佢地調組都調得好頻密下. 不過我個仔依家同你個仔好friend喎,

你的 "EQ"比我高, 佢一派試卷我就認唔住要話佢幾句, 我都知唔係幾好, 應該鼓勵佢多D.

SORRY, superyen, 走咗黎你呢度講我地2年班既野tim :h ...

傻豬黎...有咩所謂,等我改改個topic.....P.2-P.3^^

yiuyiu,TungTung

近這星期有點忙,日日比個女拉住我叫我陪佢背英文,因為個女要參加英詩朗誦,這次是美式英語,教佢卷俐讀音,教到我自己都打結kakaka..妳們女兒有參加嗎?
作者: superyen    時間: 11-10-25 23:41

兩個女兒要讀書,我都要再增值下,我報了個Exchange Server course比自己kakkaa~~等我個女知道什麼是活到老學到老先,,,佢實在太懶散

作者: TungTungB    時間: 11-10-26 09:02

superyen,

無呀, 呀女無參加.  你囡囡參加獨誦, 定集誦呀.

原帖由 superyen 於 11-10-25 16:05 發表

傻豬黎...有咩所謂,等我改改個topic.....P.2-P.3^^

yiuyiu,TungTung

近這星期有點忙,日日比個女拉住我叫我陪佢背英文,因為個女要參加英詩朗誦,這次是美式英語,教佢卷俐讀音,教到我自己都打結kakaka..妳們女兒有 ...

作者: yiuyiu730    時間: 11-10-26 09:05

superyen,

阿女都有參加,不過唔知係咪你講個個,阿女依家練緊讀誦,佢有個人讀誦同一班朗誦,我有聽過佢讀,hehe,不過佢自己又忙,參加鬼c咁多活動,我自己又忙,都無時間問佢,係之前問過佢,佢話小息同lunch break去練lor,阿女可能開學適應左la,暑假候群症無咩,我都好安心,佢依家有時係學校做功課,等姐姐接完阿妹再返去接佢,自己搞掂d功課,有時仲溫埋書,呢幾日我地夜晚仲可以落街去下超市,希望一直維持就好lor,我聽日仲要飛去第二度做野幾日,呢幾日要靠佢自己la,學校有d咩記得係度留下言,等我update下d資訊,thanks!
作者: superyen    時間: 11-11-9 01:09

近這幾個月唔知道係咪壓力大,總是睡不到,失眠又失眠,日日像抖不過氣,顧得細女又顧唔到大女,好累好累,不是身體累,是心好累,總是覺得自己做得不夠好,別人總是看我笑不停,好開心,但每當夜欄人靜時總在懷疑自己是否不夠盡力。=.=....呻完
作者: QQ_Monster    時間: 11-11-9 12:33

superyen, 放鬆d 啦, 有時小朋友讀書都唔係我地家長可以話晒事, 都係要靠小朋友佢自己既.  

不過你一個3年班, 一個一年班又幾吃力既. 搞一個都唔掂啦, 仲要搞兩個. 過多兩年我都會好似你咁

係呢, 你地今年要考TSA喎, 咁會唔會特別多功課和考試架, 學校會唔會特別催谷學生?  幾時考呀?
作者: TungTungB    時間: 11-11-9 13:11

係呀 supreyen放鬆D啦, 唔好咁緊張, 只要小朋友盡左力就OK啦, 唔須要太介懷老師比的無形壓力, 仲有漫漫長路呀.

原帖由 QQ_Monster 於 11-11-9 12:33 發表
superyen, 放鬆d 啦, 有時小朋友讀書都唔係我地家長可以話晒事, 都係要靠小朋友佢自己既.  

不過你一個3年班, 一個一年班又幾吃力既. 搞一個都唔掂啦, 仲要搞兩個. 過多兩年我都會好似你咁

係呢, 你地今年 ...

作者: superyen    時間: 11-11-9 16:37

QQ & Tungtung

多謝妳們的安慰,有時真是發現全職媽媽不易做,老得好快tim!~

講開TSA,我又唔多覺催谷...反而開學時比現在多功課...

yiuyiu730,

check pm!

作者: waterning    時間: 11-11-10 09:35

比D正能量你地!
作者: superyen    時間: 11-11-12 07:27

原帖由 waterning 於 11-11-10 09:35 發表

比D正能量你地!

我唔只要正能量,我還要溫暖xd~~

大家著多件衫,今早好凍唷
作者: QQ_Monster    時間: 11-11-15 13:05

又到評估週啦, 大家加油

今日睇到個新聞都幾唔開心, 一個10歲既小朋友因為考試成績唔好而...

提醒我自己唔好俾咁多壓力個仔, 要多D同佢傾計.
作者: yiuyiu730    時間: 11-11-15 16:04

岩岩先CHECK 左你個PM, 覆左你,你去睇下.

原帖由 superyen 於 11-11-9 16:37 發表
QQ & Tungtung

多謝妳們的安慰,有時真是發現全職媽媽不易做,老得好快tim!~

講開TSA,我又唔多覺催谷...反而開學時比現在多功課...

yiuyiu730,

check pm!

作者: kcpak    時間: 11-11-15 23:32

原帖由 superyen 於 11-10-25 23:41 發表
兩個女兒要讀書,我都要再增值下,我報了個Exchange Server course比自己kakkaa~~等我個女知道什麼是活到老學到老先,,,佢實在太懶散

唔怪之得呢排唔見你啦,努力呀~~
作者: kcpak    時間: 11-11-15 23:36

原帖由 QQ_Monster 於 11-11-15 13:05 發表

今日睇到個新聞都幾唔開心, 一個10歲既小朋友因為考試成績唔好而...

提醒我自己唔好俾咁多壓力個仔, 要多D同佢傾計. ...

我唔敢比呀仔睇呢單新聞,唔想佢有樣學樣..其實我覺得佞家d小朋友識去自殺,好大可能係報導,一傳十........
我已經無乜比壓力對小朋友,但佢地又唔會自動自覺,真係好難做.........
作者: superyen    時間: 11-11-16 10:54

yiuyiuy,tungtung:

妳們有留意要交TSA模擬試考嗎?我真不明白明明幫學校考,仲要家長比俾錢,俾錢要我們小孩不停做做做...點解唔cut埋小三 TSA ...
作者: superyen    時間: 11-11-16 10:56

原帖由 QQ_Monster 於 11-11-15 13:05 發表

提醒我自己唔好俾咁多壓力個仔, 要多D同佢傾計. ...

加油中.....同時控制EQ中 xdddddd
作者: superyen    時間: 11-11-16 10:58

原帖由 kcpak 於 11-11-15 23:32 發表

唔怪之得呢排唔見你啦,努力呀~~

kcpak

有日我有回去,妳個囡囡好可愛,對我說媽媽去左返工,我同佢講咁妳要乖d,佢下句同我講....""媽媽搵錢買玩具俾我""kakakaka~
作者: yiuyiu730    時間: 11-11-18 19:25

superyen,

交咩AR? 係咪早幾日交個3百幾蚊AR, 我都無仔細睇,以為係D TSA作業咋.
作者: superyen    時間: 11-11-22 00:25     標題: 回復 1# yiuyiu730 的帖子

yiuyiu,

開學就交過TSA作業,現在交是TSA模擬考卷@@

終於考完評估,可以輕鬆一下了~kaka

另外妳們參加3號學校攪的自助午餐嗎?
作者: yiuyiu730    時間: 11-11-22 22:09

我有參加AR,你有無AR?

原帖由 superyen 於 11-11-22 00:25 發表
yiuyiu,

開學就交過TSA作業,現在交是TSA模擬考卷@@

終於考完評估,可以輕鬆一下了~kaka

另外妳們參加3號學校攪的自助午餐嗎?

作者: superyen    時間: 11-11-23 01:31

原帖由 yiuyiu730 於 11-11-22 22:09 發表
我有參加AR,你有無AR?

本來果日我要bbq架,不過我果日一定要返去,因有位嘉賓是我朋友來^.^
作者: yiuyiu730    時間: 11-11-23 16:55

superyen,

邊個嘉賓AR? 你有無參加BUFFET個PART AR?
作者: superyen    時間: 11-11-24 00:11

原帖由 yiuyiu730 於 11-11-23 16:55 發表
superyen,

邊個嘉賓AR? 你有無參加BUFFET個PART AR?

~我應該會到~check pm~!

作者: yiuyiu730    時間: 11-12-20 09:47

回復 superyen 的帖子

好耐無上BK LA, 就黎聖誕LA, 大家有咩節目AR? 阿女尋日又比老師寫左手冊欠交功課, 下學期得返2次機會,如果再係咁要收WARNING LA, 唉,係咪P3都仲未可以自己搞得掂D功課呢? 可能我都要跟下先得LA, 評估派晒, 大家考成點AR? 阿女尋日返黎話聖誕有成2X樣功課,我聽到眼都突埋, 今朝有機會同校長反映過,使唔使咁多功課AR,因假期要溫考試WOR, 真係.......放假都放得唔HAPPY.

作者: TungTungB    時間: 11-12-20 10:13

yiuyiu730 發表於 11-12-20 09:47

好耐無上BK LA, 就黎聖誕LA, 大家有咩節目AR? 阿女尋日又比老師寫左手冊欠交功課,  ...

呀女今年D評估好差呀, 見到都, 我知唔應該責怪佢, 但見到個成續自已都真係好唔開心, 尋日呀女知到我唔開心, 寫左封信比我, 話對唔住, 叫我唔好angry, 可唔可以原諒佢, 佢好驚, 好想喊.  我覺得自已好衰, 唔應該比咁大壓力佢.  唉!  我幾時先可以學識放鬆D, 放低呢

上星期五真係好多功課, 諗住評估完可以輕鬆一下, 去玩下, 結果都係要係屋企做功課, 激c人:;pppp:

聖誕又係超多功課, 又唔派考試範圍, 學校係咪諗住 X'mas大家都唔會溫書呢

作者: yiuyiu730    時間: 11-12-20 10:34

回復 TungTungB 的帖子

唔知今日會唔會派考試範圍, SUNDAY我見阿女做功課做到好晏,坐係佢隔離陪佢LA, 點知都係欠交一樣, 唉,我同佢講要再小心D 睇清楚,不過我今日有反映比校長知多功課,亦CONFIRM 評估D功課唔係個WEEK交,係下個WEEK交,不過評估個WEEK,今日比一樣,聽日比兩樣,阿女係做左,到FRI比個D又睇漏左,真係有D亂,可能真係未係時侯放手,定還是真係太多功課,我都未分得清,評估阿女就OK LA,係有D唔夠時間做,見佢盡力我都算,不過我睇D試卷覺得老師扣分都好重手,唔知係咪又關升左3年級事,漏左個S都扣一分,個題都係得2分,我覺得P2個時咁樣都係扣0.5分,咁扣法都唔會高分都去邊LA,ANYWAY如果個個同學都係咁扣,都OK,唔好一個係咁一個唔係就得LA,你地係咪都係扣架?
作者: TungTungB    時間: 11-12-20 13:00

yiuyiu730 發表於 11-12-20 10:34

唔知今日會唔會派考試範圍, SUNDAY我見阿女做功課做到好晏,坐係佢隔離陪佢LA,  ...

But, this is principal's responsibility to give clear information and direction to all techers and  make sure all of them has followed this.  宜家就話 next week 先交, 但若個別老師沒有跟, 又當佢地欠交功課, 寫手冊不特止, 仲要罰企.  有時知道呀女比人罰, 真係有小小心痛架.

作者: yiuyiu730    時間: 11-12-20 14:20

I share with principal today morning and she encourage parents to tell the teacher directly. She think it is good for build up the relationship with teacher. I think it is ok. But i also chat with her today morning, i want her to know the feedbacks from the parents.

And I also disagree those punishment for students, I think postivie encouragment is more better than negative punishment. Moreover, I emphasized the workload of assignment during holiday, it is so heavy for students, It should reviewed by the school.

作者: yiuyiu730    時間: 12-1-3 14:43

要返學LA, 放左幾日假,要晨早起身真係唔慣,阿女今日著錯校服返學AR, 去到門口佢先記起,當然我都唔記得LA, 工人又唔記得,個個都以為今日係MONDAY, 佢逢二,五著體育衫,阿女行到去門口記起,個樣好焦慮WOR,我同佢講,已經夠鐘LA,叫佢自己返到入去同老師講聲,點知阿女話,唔得架,老師會鬧會罰,話要上返屋企換衫WOR,我話唔緊要LA,你同老師講返,咁就叫左佢入去,唔知佢今日點AR,12/1就考試LA.又要埋首同佢溫書,有排忙.

作者: superyen    時間: 12-1-9 10:11

你地果班好像比我地還要多功課,真是要傾傾呢...做得切功課又無時間溫書...快點過左考試期,我有考試恐懼症...但我個女原全無意溫書一點緊張都沒有- -""""
作者: yiuyiu730    時間: 12-1-11 09:07

YES, 我都覺愈黎愈多功課,上星期MATHS, 有ES,WB各兩版,再加MATHS A ,MATHS B各兩個EXERCISE, 共10題, 最慘唔係只係MATHS MA, 做到阿女眼坦坦,平時係咁都OK, 評估考試就唔好咁多LA, 唔使比時間佢地溫書咩,有機會我會同D老師反應下,呢排我自己都好忙,聽日開始考試,都無咩點陪阿女溫書,惟有聽日請半日假同佢溫,好想快D過左考試AR.
作者: superyen    時間: 12-1-16 22:51

終於過了考試...可以輕鬆一下,希望今星期五唔好咁多功課@@..希望成績不要跌太多,佢今年真是懶了很多...

TungTungB

我頭先在fb見到妳囡囡就生日,在那攪生日會?我女都剛剛過了生日,不過那天正正在考數學所以在溫書中渡過她的生日~
作者: TungTungB    時間: 12-1-17 13:40

superyen 發表於 12-1-16 22:51
終於過了考試...可以輕鬆一下,希望今星期五唔好咁多功課@@..希望成績不要跌太多,佢今年真是懶了很多...

Tu ...

Hi superyen,

係呀, 終於都考完試啦, 不過呀女今年D成續真係差左好多, 真係 no eye see..

今年我會係卜維廉賓館間 Cafe 搞, 希望個日會玩得好開心啦

作者: superyen    時間: 12-1-18 22:22

TungTung,

開心心過生日xD~~

我地果班派了兩科卷~之前評估都一般,平日我最擔心呀女個數學,現在英數都ok,可以開開心心過新年~

妳地果班出左結果未?我想幾份卷都不算難,因為平日我班唔合格既同學仔都全合格了~^^
作者: yiuyiu730    時間: 12-1-19 12:12

我地班尋日派左ENG,不過未拎返屋企, 阿女都考得OK, 唔理得咁多,考完一身鬆晒, 可以開開心心過新年,你地新年去邊樹玩AR?
作者: superyen    時間: 12-1-20 00:30

yiuyiu730 發表於 12-1-19 12:12

我地班尋日派左ENG,不過未拎返屋企, 阿女都考得OK, 唔理得咁多,考完一身鬆晒, 可以 ...

今次新年真是可以開心放假,不過都是比較多假期功課=.=...我地會去拜下年,回清水灣住番幾日,個假期都不是太長,所以不帶她去遠些地方了~^^
作者: superyen    時間: 12-2-4 23:30

妳們班要補課嗎?今日先知道逢星期二要7:30返到學校補課= ="""呀女話中午吃完飯連玩既機會都沒有,用來補課...好像好可憐
作者: TungTungB    時間: 12-2-6 09:15

superyen 發表於 12-2-4 23:30
妳們班要補課嗎?今日先知道逢星期二要7:30返到學校補課= ="""呀女話中午吃完飯連玩既機會都沒有,用來補課. ...

補邊科呀?  呀女有講過老師話佢地班D中文閱讀理解比較差, 有一次要做一份卷, 如果成績唔好就要補課, 不過跟住就無左下文, 唔知會唔會今日先通知呢?

不過聽講學校話上一屆TSA成績差左, 唔知會唔會係呢個原因想谷番好D成續呢?

作者: TungTungB    時間: 12-2-7 09:27

TungTungB 發表於 12-2-6 09:15
補邊科呀?  呀女有講過老師話佢地班D中文閱讀理解比較差, 有一次要做一份卷, 如果成績唔好就要補課 ...
唉!  尋日終於收到通知啦,  中英文都要補呀

作者: yiuyiu730    時間: 12-2-8 08:54

7:30咩? 我見好似7:45, 阿女話7:45要坐定係課室,我都好想佢補下閱讀理解, 阿女D閱讀理解真係差D, 平時做練習都OK, 考試就全軍覆沒,我依家叫佢每晚睇一篇文章,睇多D文章可能都有幫助,等佢理解下文章的中心意思,希望學校D補習對佢有幫助.
作者: TungTungB    時間: 12-2-8 13:11

yiuyiu730 發表於 12-2-8 08:54

7:30咩? 我見好似7:45, 阿女話7:45要坐定係課室,我都好想佢補下閱讀理解, 阿女D閱讀 ...
係呀, 我地係寫7:45 am.  唉!  又要再早D起身.

作者: superyen    時間: 12-2-9 23:56

我地是星期2,3,5補中,英,數=-=我聽到是上級既成績好過我地e一級~_~...最慘是星期二,我地是7:30,可憐妹妹要陪早回校,我地班中文語文考卷得2個小朋友有9x以上,又真是差,另外我個女中文聆聽得65分- -...佢仲要超開心,我都比唔到反應佢\./..仲要是廣東話聆聽來,唔通佢地耳仔有問題嗎?,佢仲要話我知得12人合格~又真是激死老師~

作者: TungTungB    時間: 12-2-10 09:06

superyen 發表於 12-2-9 23:56
我地是星期2,3,5補中,英,數=-=我聽到是上級既成績好過我地e一級~_~...最慘是星期二,我地是7:30,可憐妹妹要 ...
我個女都唔好得幾多, 很70分, 佢又係超滿足, 佢話最高今都都係得80分, 所以佢已經好叻喎.

不過呀女話聆聽又多, 講得又快, 好難喎.  

作者: superyen    時間: 12-2-10 19:56

TungTungB 發表於 12-2-10 09:06
我個女都唔好得幾多, 很70分, 佢又係超滿足, 佢話最高今都都係得80分, 所以佢已經好叻喎.:igiveup ...

佢果日放學回來,第一句就說"媽咪,我爭5分....(果時我以為唔合格),原來是爭5分就唔合格,佢仲笑到四萬咁,比佢嚇死我,今日好小功課,又可以偷多兩日玩下..
作者: yiuyiu730    時間: 12-2-21 09:21

聆聽有派卷咩? 我唔知阿女幾分呵, ANYWAY 算LA, 又就黎評估LA, 真係一浪接一浪,好在下學期開學到依家功課唔多,真係好,唔知係咪D老師係BK聽到我地講多功課,依家少左D, 尋晚阿女自動自覺7點幾做完,仲可以做到課外MATHS 練習,我9點幾返去,睇到安樂晒,咁先係MA, 等佢地有時間溫下書做下課外練習,人都無咁緊張,hehe, 希望阿女day day都咁自動自覺就好lu。
作者: TungTungB    時間: 12-2-22 13:42

yiuyiu730 發表於 12-2-21 09:21
聆聽有派卷咩? 我唔知阿女幾分呵, ANYWAY 算LA, 又就黎評估LA, 真係一浪接一浪,好在下學期開學到依家功課唔 ...
呀女話聆聽卷係上堂派架, 不過唔可以帶返屋企.  放心, 唔洗補考就即係合格啦.

係呀, 呢排D功課真係少左, keep 住係咁就好啦.  不過下學期D Maths 好似好深, 呀女唔係好搞得掂D先乖除, 後加減, 今個禮拜又要同佢惡補啦

作者: QQ_Monster    時間: 12-2-23 11:11

我地2年級都係, 由放完年假到現在都好少功課, D老師唔知放假定病咗定係去開會, 總之輪流無返,
作者: TungTungB    時間: 12-2-23 13:06

QQ_Monster 發表於 12-2-23 11:11
我地2年級都係, 由放完年假到現在都好少功課, D老師唔知放假定病咗定係去開會, 總之輪流無返,  ...
Hi QQ Monster,

你地班主任係咪放緊產假呀, 咁有無一位固定老師代課呀.

作者: QQ_Monster    時間: 12-2-23 16:58

TungTungB, 係有一位固定的代課老師.
作者: superyen    時間: 12-2-29 22:39

TungTungb,YiuYiu

昨日舞蹈比賽是否取得甲等獎?如果是恭喜恭喜xDDDD
作者: yiuyiu730    時間: 12-2-29 23:15

聽TUNG TUNG B講係AR.

作者: superyen    時間: 12-2-29 23:49

真開心呢kaka~~~佢地真是好得意,昨日見到d熊貓女個肚好得意....

作者: superyen    時間: 12-6-12 23:05

考試了~各位加油唷~~~
作者: TungTungB    時間: 12-6-12 23:52

superyen 發表於 12-6-12 23:05
考試了~各位加油唷~~~

唉! 呀女由上星期五晚病到宜家都未好返晒, 星期六日都發燒, 訓足兩日, 呢兩日無燒,不過個人好倦,都無心機溫書。 唉! 都唔知聽日點考試
作者: superyen    時間: 12-6-13 23:19

今日放學時,見到妳呀女~個樣都可能好唔舒服無咩笑容病住考試好辛苦~叫佢飲多d水,有冇咸桔仔?沖杯+密糖喉嚨無咁痛~~

呀女今日話考試剩左好多時間,咁就手多多下把原本寫對既under串成unden.....妳話都3年級under都唔記得點串=.=
作者: TungTungB    時間: 12-6-13 23:39

superyen 發表於 12-6-13 23:19
今日放學時,見到妳呀女~個樣都可能好唔舒服無咩笑容病住考試好辛苦~叫佢飲多d水,有冇咸桔仔?沖杯 ...
佢話喉嚨痛得好緊要,野又唔肯食,水又唔想飲,連說話都唔想講, 睇黎聽日都係要睇多次醫生.

佢地有時真係會錯埋D無厘頭野

作者: yiuyiu730    時間: 12-6-15 15:45

好耐無上BK,又好耐無帶阿女返學LA, 呢排成日要揍阿妹返學,學校發生咩事都唔知,CANDY, CASSIE病AR? 好返未AR? 病住考試真係辛苦,好在仲有MONDAY就考完,想快D考完放SUMMER AR....
作者: yiuyiu730    時間: 12-6-15 15:46

你地有無問買綜藝晚會飛AR? 我聽阿女講佢地有表演WOR.
作者: TungTungB    時間: 12-6-15 17:59

yiuyiu730 發表於 12-6-15 15:46
你地有無問買綜藝晚會飛AR? 我聽阿女講佢地有表演WOR.

呀女好返好多啦, 仲有少少痛, 不過都食到野, 之前個幾日淨係肯食半碗粥咋.

雖然下星期仲要考試, 用埋考TSA, 不過唔洗溫書已經成身輕鬆晒, 聽日仲會北上玩番兩日添.

呀女話今日考電腦, 佢做好後唔識send 番比老師, 老師話佢零分呀.

呀女話綜藝晚會佢無份表演, 所以我都無買飛啦.

作者: yiuyiu730    時間: 12-6-18 09:20

去左邊樹玩AR? 我今個SAT都返大陸玩,因為好多人去,SO 今次JOIN左D 兩日團,希望唔好落雨就好LOR.
作者: TungTungB    時間: 12-6-18 13:39

yiuyiu730 發表於 12-6-18 09:20

去左邊樹玩AR? 我今個SAT都返大陸玩,因為好多人去,SO 今次JOIN左D 兩日團,希望唔好 ...

去左蛇口呀, 本來諗著去歡樂海岸玩, 點知又落雨, 又比人包左場, 乜都無得玩.

你去邊到玩呀?

作者: yiuyiu730    時間: 12-6-18 17:35

我都唔知去邊,因為個團我家人揀,不過對跟團無咩期望,係就我D家人,唸住人多,跟團方便D,我都係志在HEA下算,只係希望唔好落雨就好LU.
作者: yiuyiu730    時間: 12-6-18 17:41

學校參加左「Love Ideas, Love HK集思公益計劃」,項目編號係902418(愛孩子 愛運動 愛閱讀) 計劃,大家上網http://www.loveideas.hk 或打電話36998800去投票支持下LA.
作者: superyen    時間: 12-6-18 23:45

yiuyiu730 發表於 12-6-18 17:41
學校參加左「Love Ideas, Love HK集思公益計劃」,項目編號係902418(愛孩子 愛運動 愛閱讀) 計劃,大家上網 ...

yiuyiu:

我投左喇~~當然要支持下,但我見妳張相3個小朋友,妳有2個定3個小朋友?kaka~

我自從呀妹上了小一,我都無咩時間理Jobie,所以我估佢今次成績都會跌小小,佢前一排撒嬌哭著說我唔理佢,仲要話我偏心,佢咁諗我幾傷我心

為了妹妹和姐姐放棄了我的工作後,我要再次做回上班族,放埋個暑假都正式做回在職媽媽了,希望到時唔會太辛苦^^!

作者: yiuyiu730    時間: 12-6-19 08:56

hehe,尋晚我老公睇完張相,都話d人實以為佢有3個女,我話你就想ar, 我兩個女咋, 阿妹出世之後,加埋依家讀埋n1,我都無咩時間理大女ar, 好在佢都ok la, 你做返野ar? 咁邊個揍佢地ar?

作者: waterning    時間: 12-6-19 09:04

恭喜你重返職場!
甘你個細女仲過五過來讀英文班阿?

作者: TungTungB    時間: 12-6-19 09:10

superyen 發表於 12-6-18 23:45
yiuyiu:

我投左喇~~當然要支持下,但我見妳張相3個小朋友,妳有2個定3個小朋友?kaka~
Support, Support, 我都投左啦.

呀女星期五話數學老師話佢地今次考試有13個同學仔拿A, 唔知呀女有冇份呢?

superyen, 要做番在職媽咪真係唔容易, add oil.

作者: superyen    時間: 12-6-19 23:00

YiuYiu, TungTungb,

會奶奶接送,我回家自己跟番佢地d功課!

妳們班好像派了2科試卷,考得好嗎?我女佢有d驚自己最弱既數學~

watering

Miss.Lo未找我再傾xDDDDD~

作者: kcpak    時間: 12-6-19 23:40

yiuyiu730 發表於 12-6-18 17:41
學校參加左「Love Ideas, Love HK集思公益計劃」,項目編號係902418(愛孩子 愛運動 愛閱讀) 計劃,大家上網 ...
剛電話投左,一陣用老公同個仔電話再投先......

作者: yiuyiu730    時間: 12-6-20 09:55

回復 kcpak 的帖子

thanks thanks!
作者: yiuyiu730    時間: 12-6-20 10:02

阿女尋日個兩份卷,ENG就考得好好LOR, KEEP住水準,不過MATHS 就....,唉,佢有D失望LOR,尋晚仲喊,因佢考完個時,話識,可能佢以為自己識LA, 點知尋日拎到份卷就一般LA, 都OK 概,不過唔係佢心中的分數LOR,我叫佢自己睇一次份試卷,係自己唔識做定錯係邊,佢睇完話係唔小心錯,都係計錯數,睇錯數字咁LA,

ANYWAY,我覺得佢今次考試都盡左力,因佢今次真係好專心溫同做好多練習,有時考試D野,有好多因素,臨場表現,緊張.....同佢可能對MATHS無咁大信心,SO我尋晚都買左D CUPCAKE 獎勵佢,我拎返去時,佢話WHY有獎勵,話自己MATHS都唔係考得好好,跟住我話,唔緊要LA,盡左力就OK,同ENG考得好好,欣賞佢過程中的努力.佢不知食得幾HAPPY.

作者: yiuyiu730    時間: 12-6-20 10:03

JOVI話有3個A, 13B, 其餘係C WOR.
作者: superyen    時間: 12-6-20 10:46

yiuyiu,

Jobie是個無信心的小孩子,所以我從來都好注意佢情緒,成日和她說人生有很多很多考試,只要盡力就可以,佢每次一考數學都好驚,只因一次失敗換來今天的害怕,佢曾經和我說在考試或評估數學時,每做一題都好緊張個心好似跌出黎咁我就知道佢自己比自己好多壓力,佢份人又內向又膽小,每次在學校有事情發生,往往回家哭,看見她是有點頭痛

所以無論考得如何~我都會像妳一樣獎勵她一下,我和妳一樣看見佢肯自己努力,我己經很開心~

現在的小孩問題真是比我地以前多好多~所以我們要加油~媽媽們~
作者: yiuyiu730    時間: 12-6-20 11:12

MATHS 對佢地黎講真係一個考驗,ANYWAY,考完就算, 讀書真係一條慢長的路,唔好只著眼依家,以前阿女剛升上小一,我都係緊張大使黎架,依家都學識放鬆,係放鬆時佢地又無咁大壓力,我最唔想見係影響親子關係,就黎放SUMMER,你地有咩活動AR?
作者: superyen    時間: 12-6-20 11:24

yiuyiu730 發表於 12-6-20 11:12

MATHS 對佢地黎講真係一個考驗,ANYWAY,考完就算, 讀書真係一條慢長的路,唔好只著眼 ...

yiuyiu,

我是呀~以前都是緊張大師,現在多了d經驗,學會放手,佢又開心了,而我都開心了話說佢在學校總是大姐姐,一放學就是一個baby咁,熱死辣辣都嗲住晒kaka~~~

e個summer好豐富,首先頭十日會回校上加拿大文化夏令營,會去2個旅行,一個是年年都去既長隆水上樂園,去台灣參加朋友結婚禮,仲有參加好多兒童節目,整麵包,去參觀pizza hut廠,夜觀瑩火蟲....

今年是呀妹首次有咁長假期,以前佢暑假得10日~佢地現在成日都倒數放假日子~

作者: waterning    時間: 12-6-20 11:36

好充實啊假期!
作者: yiuyiu730    時間: 12-6-20 11:43

好豐富AR! 夏令營係咩黎AR? 我今個WEEKEND同佢地去太陸玩咋,之後都係安排大女參加下D興趣班,阿妹今年開始學畫畫同PHONICS LA,
作者: TungTungB    時間: 12-6-20 16:55

yiuyiu730 發表於 12-6-20 11:43

好豐富AR! 夏令營係咩黎AR? 我今個WEEKEND同佢地去太陸玩咋,之後都係安排大女參加下 ...

呀女今次都算OK, 雖然英文比平時差左DD, 不過以佢今次考試的狀態已經收貨啦,   

乜唔係13個A咩, 呀女話好多人可以出去拿禮物喎.

我地7月中會去 Singapore 旅行, 好期待呀.

作者: TungTungB    時間: 12-6-20 17:23

superyen 發表於 12-6-20 11:24
yiuyiu,

我是呀~以前都是緊張大師,現在多了d經驗,學會放手,佢又開心了,而我都開心了話說佢在學校 ...
嘩! 節目好豐富喎! 呀女都成日問我可唔可以帶佢去長隆玩, 不過要睇下 hubby 8月份得唔得閒, 因我唔識游水,所以一定要有 Daddy 一齊先可以去.

superyen 你好勁呀,兩個女都被學校邀請加入英文班, 真叻叻.

作者: TungTungB    時間: 12-6-20 17:27

TungTungB 發表於 12-6-20 17:23
嘩! 節目好豐富喎! 呀女都成日問我可唔可以帶佢去長隆玩, 不過要睇下 hubby 8月份得唔得閒, 因我唔識游水, ...
嘻嘻!  今日要返深圳做野, 比預期快做完,四點未夠就返到屋企, 宜家係到玩BK, 爽呀

作者: superyen    時間: 12-6-20 20:59

yiuyiu,

學校有個加拿大文化及英語夏令營2012,由加拿大教師來講講當地文化,學下英文~

TungTung,

細女唔叻,只是老師可能覺得佢入英文班對佢有利d,可以寫小d中文,查實我期望佢d寫唔好飛上太空就可以

作者: yiuyiu730    時間: 12-6-21 08:54

7 月中好快黎LA, 好好享受你同阿女二人世界新加坡遊AR, 我都想去旅行AR, 不過HUBBY 超忙,我又唔可以一個帶晒2個去, 個次同JOVI 二人世界去BKK,不知幾嘆,不過如果帶埋阿妹,就要hubby去埋先搞得掂, so今個summer holiday,我地都係唸住去下OP, 迪迪尼,遊下長洲咁咋,好想佢地快D放假AR....
作者: yiuyiu730    時間: 12-6-21 08:55

頭先同你講個團購,係YAHOO個度,你去LOOK下,好似是$68包3個HRS畫畫,如OK, 一齊JOIN LA.
作者: TungTungB    時間: 12-6-21 09:28

superyen 發表於 12-6-20 20:59
yiuyiu,

學校有個加拿大文化及英語夏令營2012,由加拿大教師來講講當地文化,學下英文~

學校能考慮到呢樣野, 有咁樣安排都唔錯喎, 抵讚, 加油呀!
作者: TungTungB    時間: 12-6-21 09:29

yiuyiu730 發表於 12-6-21 08:54

7 月中好快黎LA, 好好享受你同阿女二人世界新加坡遊AR, 我都想去旅行AR, 不過HUBBY ...
係呀, 我都好期待同呀女的二人世界.

作者: superyen    時間: 12-6-21 20:41

yiuyiu,tungtung:

Jobie,英文,中文都無跌,數學差d羅個C...連老師今日都同佢傾計...叫佢下次再努力,中午我都知佢實唔開心,到放學回家打比我好幾次哭,我不停安慰她,佢反叫我唔好安慰佢,話自己真是考得非常差,佢好自責說:媽媽,對不起,妳鬧我啦!....佢真傻,我從來不會為成績鬧佢,仲要叫我鬧她...

聽佢地講中文我地班都只有8,9個小孩羅A....

我個女都join團購畫畫,不過就是$20一堂~

作者: TungTungB    時間: 12-6-21 22:09

superyen 發表於 12-6-21 20:41
yiuyiu,tungtung:

Jobie,英文,中文都無跌,數學差d羅個C...連老師今日都同佢傾計...叫佢下次再努力,中午我 ...

我相信我地班今次中文應該麻麻地,因呀女話最高分都係得90.5分咋

作者: TungTungB    時間: 12-6-21 22:11

TungTungB 發表於 12-6-21 22:09
我相信我地班今次中文應該麻麻地,因呀女話最高分都係得90.5分咋

我想問下大家你地宜家考完試係咪都照帶晒咁多課本返學嫁.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5