教育王國

標題: GT 同福附 [打印本頁]

作者: benalg    時間: 11-10-31 17:13     標題: GT 同福附

請問各位,

GT同福附應該點選好?
(地點不在考慮列)

因GT講明少功課,又有好多才華班參加, 唔駛再出去學, 好啱我呢啲要返工既媽咪. 而且老公有朋友既仔女係入面讀緊, 都好開心.  小學成績應該唔錯, 尤其是英文, 但中學既成績就唔係好清楚... 而且知道去到小五時成績會突然收緊, 都有啲擔心未必可以跟上.

至於福附有福中呢間Band one 中學做backup, 有好多家長都話家校合作好好, 不過課程都幾谷, 但由於福附只係運作唔係好耐, 同埋聽到好多老師走左, 又係有啲擔心...

請大家可否比啲意見.  謝謝.
作者: gegemok    時間: 11-10-31 17:33

GT 志在拔尖, 福附係會幫助補底...你要視乎自己小朋友能力去選~
作者: yiptszman10    時間: 11-10-31 17:46

GT  = 優才
作者: baba987    時間: 11-10-31 17:57

作者: oldjac    時間: 11-10-31 17:58

Gt 我有offer無確認要了福小,考慮小三前潔志校社環境及硬件,真係 而且我感覺gt好似合男仔多d
作者: GBM    時間: 11-10-31 18:04

建議盡量搵多d中學資料,再作取捨,不過至於GT有拔尖無補底方面,家長要慎重考慮!
作者: benalg    時間: 11-10-31 18:18     標題: 回復 5# gegemok 的帖子

你講得好啱, 不過我個仔而家咁細, 我仲未好肯定佢係拔尖定係補底個批.
作者: benalg    時間: 11-10-31 18:29     標題: 回覆 3# oldjac 的文章

我都好認同你對旺角校舍既意見,原來你已經決定左要福附, 我個係仔, 點解你覺得GT合男仔多d ?
作者: gegemok    時間: 11-10-31 18:38

我覺得教育係應該有教無類,如果連學校也不能雪中送炭,小朋友太可憐了。雖然一個也不能少未必做到,福附一定係抱住多一個得一個,學校開了不少補底班給前校的學生,而且只要合乎一般升班要求,就全數入福中。剩係呢個commitment都唔簡單,畢竟兩校方針係好唔同!
作者: baba987    時間: 11-10-31 19:01

作者: cmvfamily    時間: 11-10-31 21:06

好同意你的內容~
我都覺得教育是應該有教無類,叻就留,唔得就 out,我不認同,雖然有人話學生不適合間學校就應該轉校,我不敢應同。

原帖由 gegemok 於 11-10-31 18:38 發表
我覺得教育係應該有教無類,如果連學校也不能雪中送炭,小朋友太可憐了。雖然一個也不能少未必做到,福附一定係抱住多一個得一個,學校開了不少補底班給前校的學生,而且只要合乎一般升班要求,就全數入福中。剩係呢個commitment ...

作者: muichujamie    時間: 11-10-31 23:46

係有補底的。絕對唔係你地所講成績唔好就即刻要離校。請唔好再亂散播消息,thanks!

原帖由 GBM 於 11-10-31 18:04 發表
建議盡量搵多d中學資料,再作取捨,不過至於GT有拔尖無補底方面,家長要慎重考慮!

作者: Pkceddie    時間: 11-11-1 00:13

2間都應該各有各好學校要視乎自己小朋友的,如果外向D小朋應該GT多D,而我喜歡福小的。還有要看學校背景理解學校方針及家長自已本身喜歡邊間,問吓自已小朋友如果自已决定不到,去吓學校看吓D學生同D家長傾吓再决定
作者: RSZ    時間: 11-11-1 00:19

Gt 拔尖不補底已經係口頭禪了,講得多就變成事實了

作者: kc_01k    時間: 11-11-1 01:00

原帖由 muichujamie 於 11-10-31 23:46 發表
係有補底的。絕對唔係你地所講成績唔好就即刻要離校。請唔好再亂散播消息,thanks!

其實可能太多post講有關GT拔尖不補底事宜, 大家都知講得多真係可能變成真, 好多人會選擇相信, 事出必有因或七分假時三分真. 畢竟仲有好多家長只聽不上網, 作為GT家長, 我支持你地出黎講多啲, 其實上列家長都不是散播消息的一群, 不過我地小朋友都係小一生, 身邊都難免會有人道聽途說的, 而且大家都係近來會多聽小學之事, 之前我都上黎教育網睇過, 的確係有幾個POST 十幾頁的講GT不好, 可能GT家長或學校方面無出黎澄清, 一個POST逗留於第一版太久了, 家長都會當真, 但我一向大多數都睇, 唔會故意唔知就入去加把咀的.  大家都係將聽倒嘅消息講出黎實在係好難免的.  每一間學校, 都係要聽家長親身講自身經歷, 之前講GT嘅家長都係以第一身感受去寫出黎分享, 屬真屬假, 其實唯有你地先知, 但每年每屆家長都會上網搜集資料, 信不信係由家長自行決定.  

努力

作者: melodyyy    時間: 11-11-1 09:38

GT 並不是只拔尖 唔補底, 佢都無精英班, 中學亦都無分, 又點會只注重拔尖, 好奇怪其他好多學校都有精英班, 又唔見d人講

我女個級有個聽障既學生, 如果學校真係咁功利既話, 根本唔需要收呢類學生

其實同大部份學校差不多, 好叻同好差既只佔小部份, 其他學生既程度都相差唔遠

還想補充幾句就係, d老師係非常好既, 而校長都只係cool左d, 其實個人都幾好既, 凡事唔好只看表面, 只聽片面之詞 !

作者: gegemok    時間: 11-11-1 09:46

其實我相信間間學校都各有長處,家長要做既係搵間最match你小朋友的學校...找學校係matching process. 個人覺得,除左學校理念外,最好係近屋企...小學生活實在不是輕鬆,忙功課又有課外活動....近D,小朋友可以多D時間休息~

另外,如我以上說話有得失之處,請GT家長見諒~
作者: Naurto    時間: 11-11-1 10:12

GT 教得快, 小二上學期巳學完除數, 家長的 support 相對要多一點.
作者: roccolamar    時間: 11-11-1 10:18

如果佢真係有聽障,你不如等佢小六無消失左先講。

原帖由 melodyyy 於 11-11-1 09:38 發表
GT 並不是只拔尖 唔補底, 佢都無精英班, 中學亦都無分, 又點會只注重拔尖, 好奇怪其他好多學校都有精英班, 又唔見d人講

我女個級有個聽障既學生, 如果學校真係咁功利既話, 根本唔需要收呢類學生

其實同大部份學 ...

作者: dabbycheung    時間: 11-11-1 10:18

其實近呢一,兩年響BK, 實在有好多對GT好唔公平既留言。 但作為GT家長, 如果同學校講公道說話, 又會被某D會員形容為「保皇黨」!

所以近年我都好似其他GT家長咁,對所有有關GT既留言,都只睇唔回!
作者: melodyyy    時間: 11-11-1 10:50

原帖由 roccolamar 於 11-11-1 10:18 發表
如果佢真係有聽障,你不如等佢小六無消失左先講。

咁我依家就可以話你知,  佢係中學生, 唔係小學
作者: melodyyy    時間: 11-11-1 10:52

原帖由 dabbycheung 於 11-11-1 10:18 發表
其實近呢一,兩年響BK, 實在有好多對GT好唔公平既留言。 但作為GT家長, 如果同學校講公道說話, 又會被某D會員形容為「保皇黨」!

所以近年我都好似其他GT家長咁,對所有有關GT既留言,都只睇唔回! ...

我本來都係, 但由於依家好得閒, 所以忍唔住答下啦 !
作者: roccolamar    時間: 11-11-1 12:02

咁佢應該唔係嚴重果隻係輕微果種,係一般津校可能是normal果種,因為GT合格才上到中學。但如果佢係嚴重果d,我睇佢神早己經消失了!

原帖由 melodyyy 於 11-11-1 10:50 發表

咁我依家就可以話你知,  佢係中學生, 唔係小學

作者: szechu2004    時間: 11-11-1 12:05

你係唔係有朋友既小朋友俾GT out 左出黎?
你既說話咁肯定既?

原帖由 roccolamar 於 11-11-1 12:02 發表
咁佢應該唔係嚴重果隻係輕微果種,係一般津校可能是normal果種,因為GT合格才上到中學。但如果佢係嚴重果d,我睇佢神早己經消失了!

作者: roccolamar    時間: 11-11-1 12:15

唔係,我小朋友出年讀小一,GT曾經是我first choice。但後來睇左 corliss_yu 的 post,

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2310685&extra=page%3D6

便改變主意,有offer都放棄考過第二間。果個小朋友小五咋,都唔俾佢讀埋小六至走,我覺得太無情太沒愛心,更談不上有教無類!

原帖由 szechu2004 於 11-11-1 12:05 發表
你係唔係有朋友既小朋友俾GT out 左出黎?
你既說話咁肯定既?

作者: szechu2004    時間: 11-11-1 12:31

明白! 我都有睇個post ..........我對GT都有D hesitate ......所以之後用唔同途徑去了解GT....同而家讀緊GT既小朋友家長討教,最後accept左offer !

我小朋友都係下年讀P1!

原帖由 roccolamar 於 11-11-1 12:15 發表
唔係,我小朋友出年讀小一,GT曾經是我first choice。但後來睇左 corliss_yu 的 post,

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2310685&extra=page%3D6

便改變主意,有offer都放棄考過第二間。果個小朋友小五咋 ...

作者: NeoMom    時間: 11-11-1 12:31

原來真係會有人就咁睇網上留言做決定! 你QUOTE果個CASE我唔知詳情, 不評論了, 但一些在網上亦有留言說退學的有些人我是認識的, 我亦知道他們真實的原因, 當然佢地唔會講啦
作者: Naurto    時間: 11-11-1 12:43     標題: 回復 26# szechu2004 的帖子

法官都要聽正反雙方伸辯, 只聽一方會很容易做錯決定.........
作者: benalg    時間: 11-11-1 13:09

好多謝大家提供既意見.
其實我都明白要選一間啱小朋友既學校要睇地點 (我兩間都近所以無問題), 教學理念 (我覺得GT較活動, 啱啲主動積極, 又話頭醒尾既學生, 所以唔谷功課, 要啟發自己主動學習 ; 福附就要家長儘量配合, 共同培訓小朋友, 希望每一個都達標 ; 我好矛盾, 呢兩個理念我都BUY), 再睇小朋友鍾意邊間學校(我個仔話兩間都鍾意)

因為兩間學校都各有好處真係唔知點選, 而本人又唔識得讀緊學校既家長, 每次都係聽朋友既朋友講, 又或者上黎睇留言, 有時真係睇到疑幻疑真 ? 所以想上黎問下有無真係讀緊家長可以比多啲其他既意見參考下, 希望快啲決定左唔好HOLD 住個位咁耐可以比其他等緊既人.  

我相信大家都係愛錫仔女既好爸媽, 希望唔好為左意見分歧而動氣.
作者: roccolamar    時間: 11-11-1 13:19

我都有聯絡那位家長了解過,但從未聽過其他人說過除了成績方面還有什麼其他真實的原因令那位小朋友只欠一年小六都未讀完就要走,如果真有其他必走的真實原因我都想知。話晒GT曾經是我很喜歡的學校,但他的無情都好傷我心。

原帖由 NeoMom 於 11-11-1 12:31 發表
原來真係會有人就咁睇網上留言做決定! 你QUOTE果個CASE我唔知詳情, 不評論了, 但一些在網上亦有留言說退學的有些人我是認識的, 我亦知道他們真實的原因, 當然佢地唔會講啦 ...

作者: moon88    時間: 11-11-1 13:30

其實選學校最主要小朋友讀得開心, 近自己接送, 唔使冬天晨早等校車. 我覺得有沒有補底也是其次. 家長也要努力幫小朋友.
作者: muichujamie    時間: 11-11-1 13:34

其實我好唔明白點解你下下都針對住GT. 你唔like唔讀係你個人決定,唔洗成日都quote番corliss yu 個post 架?每間學校都會有好有唔好,睇你自己接唔接受到,唔接受咪讀第2間囉,好簡單! 你又唔係讀緊,只係睇人地D message就彈到GT一文不值!
我唔知其他GT家長點諗,但我就好有hard feeling囉!

其實我不嬲都唔會回應,但今次真係忍唔到囉... SORRY!

原帖由 roccolamar 於 11-11-1 12:15 發表

便改變主意,有offer都放棄考過第二間。果個小朋友小五咋 ...

作者: roccolamar    時間: 11-11-1 13:48

在現在選小一這個critical period做錯決定會害左小朋友的。在 BK 大家 share 大家的看法及知道的事情有什麼問題?我又沒有說假話,我真係睇左個 post 先改變主意,好多人都會 quote link 出來啦!

我都覺得GT 的 英文同 NET 好好,所以之前都好 like 佢。但每一間學校有好有唔好,做決定前大家都想知佢邊到好邊到唔好都好正常。你接受到咪繼續讀law,現在是選下年小一的關鍵時間,如果好同唔好預先都知道而且又接受到是最好的,到時選左先知才後悔,我覺得會害左個小朋友!

原帖由 muichujamie 於 11-11-1 13:34 發表
其實我好唔明白點解你下下都針對住GT. 你唔like唔讀係你個人決定,唔洗成日都quote番corliss yu 個post 架?每間學校都會有好有唔好,睇你自己接唔接受到,唔接受咪讀第2間囉,好簡單! 你又唔係讀緊,只係睇人地D message就彈到G ...

作者: baba987    時間: 11-11-1 13:52

作者: HaYi    時間: 11-11-1 13:59

非常同意,

我另覺得小朋友如不是有特別的學習需要, 入讀後, 我自已覺得補底的責任大部份在家長自已, 如一間學校成日要補底, 全班進度一定會較淺較慢, 如學校不想拖慢全體, 就要做抽離式補底, 那麼補底學生會有機會被標簽, 2類補底是實際最有機會發生的, 但是否家長所理想中的補底模式 ? 而小學如慣了長期要補底, 學生卻因龍校關係去了Band 1 中學, 長遠會仍是要補底 ? 錯配會好辛苦.

反而撥尖就不同, 很出色的小朋友可以學快少少, 他們接受到,   其它人就快少少或同其它學校差不多都可以接受.

原帖由 benalg 於 11-11-1 13:09 發表
好多謝大家提供既意見.
其實我都明白要選一間啱小朋友既學校要睇地點 (我兩間都近所以無問題), 教學理念 (我覺得GT較活動, 啱啲主動積極, 又話頭醒尾既學生, 所以唔谷功課, 要啟發自己主動學習 ; 福附就 ...

作者: dabbycheung    時間: 11-11-1 14:09

我知道GT有補底(但唔會好似其他學校咁全面), 同時亦有留班同試升!!

至於果個post, 我亦知道有好多GT家長有睇, 但大家都唔願留言!因大家都只係聽佢一面之詞, 究竟當中仲有無其他內情?誰知?

我都係忍無可忍至出聲!!!!!!!!

作者: benalg    時間: 11-11-1 14:33

簡單來說, 我個仔屬於有小聰明(不好意思, 可能大部份父母都會覺得自己的小朋友是), 但較懶散, 不專注, 有時稍加壓力下會做得好好 (但通常伴著眼淚). 我不想常用壓力令他就範, 以免失去學習興趣... 此情況下, 哪間學校較合適 ?

謝謝!
作者: NeoMom    時間: 11-11-1 14:44

原帖由 roccolamar 於 11-11-1 13:19 發表
我都有聯絡那位家長了解過,但從未聽過其他人說過除了成績方面還有什麼其他真實的原因令那位小朋友只欠一年小六都未讀完就要走,如果真有其他必走的真實原因我都想知。話晒GT曾經是我很喜歡的學校,但他的無情都好傷我心。 ...

果個case我唔知詳情, 亦冇心去考究, 畢竟沒有再聽到有類似事件發生, 似乎那是非常個別例子, 我的睇法是不要以偏蓋全,把一件個別事件無限地上綱上線
作者: roccolamar    時間: 11-11-1 14:49

EC - 我覺得佢地超有愛心,其鄰里互相幫助的精神,小朋友應讀得很愉快及會引發他們的學習興趣。

原帖由 benalg 於 11-11-1 14:33 發表
簡單來說, 我個仔屬於有小聰明(不好意思, 可能大部份父母都會覺得自己的小朋友是), 但較懶散, 不專注, 有時稍加壓力下會做得好好 (但通常伴著眼淚). 我不想常用壓力令他就範, 以免失去學習興趣... 此情況下, 哪間學 ...

作者: baba987    時間: 11-11-1 15:09

作者: baba987    時間: 11-11-1 15:17

作者: melodyyy    時間: 11-11-1 15:42     標題: 回復 37# benalg 的帖子

其他學校我唔清楚, 但我覺得 GT 既老師對學生真係好好

作者: creamychoy    時間: 11-11-1 15:46     標題: 回復 1# melodyyy 的帖子

我小朋友出年讀p1,聽到你咁講,我都放心好多!
作者: roccolamar    時間: 11-11-1 15:53

可能你地誤會左,我其實都認為GT的老師好好,都好有愛心,如果唔係我當初點會咁like 佢。我唔認同只是學校的決策,但這些做家長是無從左右的 ,但對GT的老師我是絕對喜歡及尊敬的。

原帖由 melodyyy 於 11-11-1 15:42 發表
其他學校我唔清楚, 但我覺得 GT 既老師對學生真係好好

以我女為例, 她開頭對英文唔係太有興趣, 鍾意中文多D, 老師就經常在功課簿度鼓勵她, 有進步時就會給她讚賞, 甚至有些小禮物, 其實其他科的老師都係如此, 我女 ...

作者: HaYi    時間: 11-11-1 15:54

我覺得以補習來補底都算是家長負責, 沒問題的啊, 但靠學校補底就不是太實際, 因為一班多人程度好不同,  學校不可能如單對單補習般幫到學生.

原帖由 baba987 於 11-11-1 15:09 發表
大家研究下,不講這兩間學校先!

我又覺得有補底會較好咼,可能自己細個背景有闗,覺得由學校老師督促進到,好過父母自己教(因為自己教,個仔無今聽話,有時仲以淚洗面,因為一唔達標,我就已經忍唔住發火),同埋加上雙方在職較吃力,所以我 ...

作者: szechu2004    時間: 11-11-1 16:02

明白! 你有咁既想法都無可厚非!

GT 校長,俾我既印象,係一個幾aggressive既人! 學校既決策都可能好進取!

原帖由 roccolamar 於 11-11-1 15:53 發表
可能你地誤會左,我其實都認為GT的老師好好,都好有愛心,如果唔係我當初點會咁like 佢。我唔認同只是學校的決策,但這些做家長是無從左右的 ,但對GT的老師我是絕對喜歡及尊敬的。

...

作者: melodyyy    時間: 11-11-1 16:06     標題: 回復 46# szechu2004 的帖子

其實我覺得咁樣先會令學生有進步
而如果學生既成績唔好, d家長又會話學校教得唔好啦
作者: szechu2004    時間: 11-11-1 16:10

對對對!

原帖由 melodyyy 於 11-11-1 16:06 發表
其實我覺得咁樣先會令學生有進步
而如果學生既成績唔好, d家長又會話學校教得唔好啦

作者: melodyyy    時間: 11-11-1 16:18     標題: 回覆 44# roccolamar 的文章

唔想再講啦!

作者: fostermak    時間: 11-11-1 16:33

我是GT初小的家長,在GT初小,我知道收左一d有讀寫障礙的小朋友,學校有提供支援,老師會在課餘小息同果d同學額外跟進,真係唔得,先同家長商量會唔會俾小朋友留班,並唔係你地所講剩係拔尖唔補底,一唔得就趕小朋友走咁冇人情味,即使一般同學成績差,校方係設有補考的...

若要在gt和福建之間二選一,不如考慮一下兩校的課程,
GT小一分中文和普通話,到小二中文及班主任節採用全普通話,二年級每班有兩位net teacher教英文,到三年級是net teacher做班任,所以小朋友的普通話及英文水平不會太差,學生讀書壓力不大,學習輕鬆愉快...

Gt沒有宗教,但很重視德育,老師很有愛心...
作者: EYUNG    時間: 11-11-1 18:18

福附的學生有些學生的水平是一般, 去年的簡介會我最 buy 校長的一句說話是她所收的學生可能不是 band one, 但希望六年後可成為 band one 生. 即學校是有準備地提升學生的水平. 福附的課程並沒有加快, 各主科定期都會有小測, 默書, 分數都會佔期考的一部分.

小測有它的好處就是可讓學生在平時都會温習, 範圍比較細, 卷亦不是太深. 但有時幾科都在同一個星期做感覺有點壓力.

小一話上學期沒有考試, 但其實已做了很多次小測. 有時老師會在小測前一天與學生加以温習, 短短兩個月學生已習慣了測驗. 據知福中都是類似以小測保持學生常在温習狀態. 有人愛這模式, 有人覺得太谷. 我就覺得明白學校的用意而家長又能接受, 才可與學校配合使學生能愉快有效地學習.
作者: kc_01k    時間: 11-11-1 18:59

原帖由 melodyyy 於 11-11-1 16:18 發表
 我都明白你既擔心, 但我女個級, 有成績差既同學, 聽聞學校亦只係叫佢地努力d, 亦有學生留班, 但都係讀完六年級先走, 亦有成績唔太理想既, 最後都升左上去

其實就算俾你勉強升上去, 辛苦既係學生自己, 而留班對學生來講亦會好大壓力, 轉去第二間都未嘗唔係好事, 都唔明點解個位咁忿怒

你的言論是和學校一致的嗎?你咁講咪即係正正贊成而又同傳聞一樣ko唔得嘅小朋友出校囉!
作者: 中天英    時間: 11-11-2 11:44

原帖由 kc_01k 於 11-11-1 18:59 發表

你的言論是和學校一致的嗎?你咁講咪即係正正贊成而又同傳聞一樣ko唔得嘅小朋友出校囉!

優才係有明確規定要達到最低學術水平,先至可以升班嘅;呢點所有家長都知道,入得黎就要接受。

至于未達最低學術水平唔可以升班好唔好,就係觀點與角度嘅問題,見仁見智,冇絕對答案嘅。  

以我所見,實際情況係每年每級有兩、三個學生跳級,同時又有一、兩個學生留級咁;我覺得都幾健康,眞正做到因才施教嘅目的。
作者: 中天英    時間: 11-11-2 11:47     標題: 回覆 3# EYUNG 的文章

有d頭痕,如果係有咁多、咁頻繁嘅測驗、默書,又點會「愉快」學習呢?
作者: 中天英    時間: 11-11-2 11:51

原帖由 RSZ 於 11-11-1 00:19 發表
Gt 拔尖不補底已經係口頭禪了,講得多就變成事實了

咁我同你講,GT有拔尖又補底;呢個係事實,講一次就夠喇。
作者: 中天英    時間: 11-11-2 12:02

原帖由 EYUNG 於 11-11-1 18:18 發表
福附的學生有些學生的水平是一般, 去年的簡介會我最 buy 校長的一句說話是她所收的學生可能不是 band one, 但希望六年後可成為 band one 生. 即學校是有準備地提升學生的水平. 福附的課程並沒有加快, 各主科定期都會 ...

如果係要通過頻繁嘅測驗、默書黎達到提昇學生學術水平,一方面小弟懷疑成效有多大,另一方面會帶黎咪野壞影响,大家要三思。
作者: 中天英    時間: 11-11-2 12:14

原帖由 roccolamar 於 11-11-1 15:53 發表

...

有d奇怪,其實你嘅仔女都未讀過GT,又點會話「 對GT的老師我是絕對喜歡及尊敬的 」。
希望呢個唔係你响網上聽番黎嘅結論。
作者: EYUNG    時間: 11-11-2 12:17

個頭洗密 D 咪唔痕囉! 平日的小測範圍是一至兩課, Keep 住有温吓書 (洗吓頭), 到考試咪唔駛頭痕到爆.

原帖由 中天英 於 11-11-2 11:47 發表
有d頭痕,如果係有咁多、咁頻繁嘅測驗、默書,又點會「愉快」學習呢?

作者: benalg    時間: 11-11-2 12:28     標題: 回復 3# 中天英 的帖子

唉!  呢個就係香港現今既教育制度, 成日要考試, 測驗, 默書, 大人小朋友都有壓力, 如果無又驚佢唔知識幾多... 口就話讀書不是求分數, 但係大家都要靠個分數決定小朋友得唔得. 真係又愛又恨
作者: GBM    時間: 11-11-2 12:31

原帖由 kc_01k 於 11-11-1 18:59 發表

Oh, 原來GT真係咁, 小朋友太可憐了.  真的有部份家長會認同成績唔好就應該離校.  不過家家有求.
作者: GBM    時間: 11-11-2 12:40

原帖由 EYUNG 於 11-11-1 18:18 發表
福附的學生有些學生的水平是一般, 去年的簡介會我最 buy 校長的一句說話是她所收的學生可能不是 band one, 但希望六年後可成為 band one 生. 即學校是有準備地提升學生的水平. 福附的課程並沒有加快, 各主科定期都會有小測, 默書, 分數都會佔期考的一部分.

小測有它的好處就是可讓學生在平時都會温習, 範圍比較細, 卷亦不是太深. 但有時幾科都在同一個星期做感覺有點壓力.

小一話上學期沒有考試, 但其實已做了很多次小測. 有時老師會在小測前一天與學生加以温習, 短短兩個月學生已習慣了測驗. 據知福中都是類似以小測保持學生常在温習狀態. 有人愛這模式, 有人覺得太谷. 我就覺得明白學校的用意而家長又能接受, 才可與學校配合使學生能愉快有效地學習.

係呀, 學校平時嘅quiz真係好有作用, 我仔對統測唔會太緊張, 平時quiz佢仲話好好玩, 高分數仲有小獎勵, 大大增加自信心, 而呢d小quiz, 又可比我知佢邊方面強與弱, 同佢溫書輕鬆好多.  佢日日返黎都自動自覺做完巧課溫吓習, 同我講吓老師當日教d咩, 佢真係返學返得好開心, 有時星期日都問我可唔可以返學.  學校真的做到愉快有效地學習.
作者: EYUNG    時間: 11-11-2 12:42

揾學校當然是要三思, 配合家長與學生的需要. 小測是本著剛教完的課程測驗學生應有的基本知識, 我亦是透過學校的小測了解女兒有什麼不明白的地方. 我喜歡跟著學校的編排温習, 我的子女是平庸學生, 有學校的鼓勵及跟進, 在小測時得到好成績, 他們都是開心的.

GT 的默書亦不少, 一樣是學期初已通知全學期英文默書的範圍. 考試剛結束, 我朋友的 GT P1學生才第一次做卷, 家長與學生都不知道是什麼一回事. 我已很清楚自己學校的做法.   

原帖由 中天英 於 11-11-2 12:02 發表

如果係要通過頻繁嘅測驗、默書黎達到提昇學生學術水平,一方面小弟懷疑成效有多大,另一方面會帶黎咪野壞影响,大家要三思。

作者: roccolamar    時間: 11-11-2 12:43

唔好咁嬲,將心比己為人父母都明白你的感受,引起你不快很抱歉。

因為小朋友下年升小一,選擇學校時只想與其他家長交換看法及將所知事情交流一下,以便可以做出對小朋友最好的決定。畢竟選直資學校是打算一讀十多年的決定,馬虎不得。平時在小一選校區很少留言,只是下年選小一便常常上來及發言。多多得罪!

誠意希望你能將你所知所聞多多與其他家長交流分享!

其實GT唔係唔好,我亦有朋友的女兒讀緊,所以知道佢初小有NET做班主任,英文好好,老師亦有愛心,這些都是吸引我的原因。但學校行政決策很多時非老師或家長可以左右到,如果預先知道又接受唔到,早d知而手上又有其他offer係手的話,可以做最適合小朋友的決定。如果過了這段時間到時想改就難,我只是想其他家長做最適合小朋友的決定。

原帖由 melodyyy 於 11-11-1 16:18 發表
唔想再講啦!

作者: 中天英    時間: 11-11-2 12:45

原帖由 EYUNG 於 11-11-2 12:17 發表
個頭洗密 D 咪唔痕囉! 平日的小測範圍是一至兩課, Keep 住有温吓書 (洗吓頭), 到考試咪唔駛頭痕到爆.

响GT,一年兩次測驗兩次考試,期間絕冇小測;每次測驗、考試,提前一、兩曰溫習吓就得;相對于正式考試、測驗外,仲要每週小測、默書,你話邊個頭痕d?
作者: 中天英    時間: 11-11-2 12:54

原帖由 EYUNG 於 11-11-2 12:17 發表

每個人喜好唔同,你鍾意多d測驗嘅學校,我冇意見;我頭痕嘅喺你將呢間咁高學習壓力嘅模式,同「愉快」兩字連上關係啫,明咪?
作者: melodyyy    時間: 11-11-2 12:58     標題: 回復 63# roccolamar 的帖子

我唔係嬲你 , 我知你係個通情達理既人, 但唔係個個好似你咁

道不同不相為謀,  講多都無謂

其實覺得你放棄左gt 有d可惜

作者: EYUNG    時間: 11-11-2 13:10

我的子女只是庸才, 並不是優才, 恭喜你考試前一兩日温吓就得, 我喜歡鞏固多D, 各有所需.

GT的功課都唔少, 我見P1 & P3 的朋友, 她們的頭比我痕得多, 尤其P3, 真想投訴. 但這也是各人要求不同.

原帖由 中天英 於 11-11-2 12:45 發表

响GT,一年兩次測驗兩次考試,期間絕冇小測;每次測驗、考試,提前一、兩曰溫習吓就得;相對于正式考試、測驗外,仲要每週小測、默書,你話邊個頭痕d? ...

作者: 中天英    時間: 11-11-2 13:11

原帖由 EYUNG 於 11-11-2 12:42 發表
揾學校當然是要三思, 配合家長與學生的需要. 小測是本著剛教完的課程測驗學生應有的基本知識, 我亦是透過學校的小測了解女兒有什麼不明白的地方. 我喜歡跟著學校的編排温習, 我的子女是平庸學生, 有學校的鼓勵及跟進 ...

各間學校都有優點\缺點,各種教育方式都有好處\壞處,每個學生\家長都有不同需要,爭論是難免的。
我只希望大家喺理性嘅爭論,基于事實、對事不對人就可以。
至于你所提出優才默書都好多,我相信唔係事實;優才一學期英文默書五、六次,中文都差唔多,平均一個月三次默書(中+英),你話多定少?
作者: EYUNG    時間: 11-11-2 13:16

書是要讀的, 愉快是學校提供了很多活動, 上堂氣氛輕鬆 (初小), 高小是要收緊.  其實很多學校都是這樣, GT 都唔例外, 是嗎?  李教授在簡介會都說高小應該要開始起飛.

原帖由 中天英 於 11-11-2 12:54 發表

每個人喜好唔同,你鍾意多d測驗嘅學校,我冇意見;我頭痕嘅喺你將呢間咁高學習壓力嘅模式,同「愉快」兩字連上關係啫,明咪?

作者: pandabonita    時間: 11-11-2 13:18

聽間gt到高小時考試的分數會拉curve,請問是否屬實?
作者: 中天英    時間: 11-11-2 13:26

原帖由 GBM 於 11-11-2 12:31 發表

Oh, 原來GT真係咁, 小朋友太可憐了.  真的有部份家長會認同成績唔好就應該離校.  不過家家有求.

我覺得小朋友响一間程度唔啱嘅學校咁梗讀落去先至係可憐。
作者: roccolamar    時間: 11-11-2 13:28

知這你唔係嬲我就安心很多,因我真的無意令其他家長不快,但小朋友下年升小一,這幾個月壓力真的很大。

其實放棄左GT都有d驚無其他offer,因上次 in 陸x濤表現都好失準,又遲到、一大一小唔在狀態,而播道又摸唔到佢的標準,好飄!但幸好都收到陸x濤的offer,雖然校舍細d但軟件不錯。我觀察過我小朋友的特質,佢應該3間都ok。雖然我唔係教育界,但自從有了小朋友便開始研究兒童心理學、特殊教育、讀寫障礙、閱讀障礙、腦神經發展、七田式、感覺統合、杜耳、記憶法等等,所以我將我所學的都運用來教他,我覺得佢都學得好好,如果學習上有成功感,佢應該3間學校都會愉快學習。

雖然不同學校,但都可以大家交流教小朋友的學習方法!

原帖由 melodyyy 於 11-11-2 12:58 發表
我唔係嬲你 , 我知你係個通情達理既人, 但唔係個個好似你咁

道不同不相為謀,  講多都無謂

其實覺得你放棄左gt 有d可惜

作者: 中天英    時間: 11-11-2 13:29

原帖由 pandabonita 於 11-11-2 13:18 發表
聽間gt到高小時考試的分數會拉curve,請問是否屬實?
唔會,高小考試同低小考試一樣,冇拉curve.
作者: 中天英    時間: 11-11-2 13:37     標題: 回復 7# EYUNG 的帖子

如果你係話福附嘅功課量比優才少,歡迎你攞d數據出黎,大家比較吓就好喇。
作者: roccolamar    時間: 11-11-2 14:05

其實大家正為小朋友下年升小一選校煩惱,大家交流下意見。大家的小朋友特質不同、家長的取向又不同,根本很難有絕對的答案!我想不用大家比功課量的多少吧?希望大家心平氣和各取所需,大家都是為了小朋友著想,想找一間最適合小朋友的學校的。
作者: 中天英    時間: 11-11-2 14:16

原帖由 roccolamar 於 11-11-2 14:05 發表
其實大家正為小朋友下年升小一選校煩惱,大家交流下意見。大家的小朋友特質不同、家長的取向又不同,根本很難有絕對的答案!我想不用大家比功課量的多少吧?希望大家心平氣和各取所需,大家都是為了小朋友著想,想找一間最適合小 ...

同意你嘅意見,大家有唔同意見好正常,冇絕對答案嘅。
不過見到有d人,將一d唔正確嘅嘢,講到鐵一般事實咁,只好出黎澄清一吓。
作者: benalg    時間: 11-11-2 14:20     標題: 回復 16# GBM 的帖子

請問你係未福附既家長 ?  我都知福附每個星期有小測, 所以我都有啲 , 但係聽你咁講又好似唔係咁擔心

作者: gegemok    時間: 11-11-2 14:35

其實測驗多少次,功課多少樣,真係無得比較....因為一次測驗測10課書,同測驗一次測一課書....同一樣嗎? 一樣10頁既功課,同一樣1頁既功課,同一樣嗎? 多與少, 愉快與否, 呢D都係好主觀.....同一學校,可能有人快樂有人愁....

兩間都係有中學的一條龍學校, 假設家長給小朋友入讀小學部都係想免卻考中學之憂,而將來都係希望在港升讀大學...不如比較下中學公開試成績(會考及高考),應該比較客觀了....或者可以到兩校website參考一下~

優才書院
http://www.gtcollege.edu.hk/index.htm

福建中學
http://pro2.nasthon.com/fukienschool/web/

全港中學排名2010版 (由資深baby kingdom家長修定)
http://www.sendspace.com/file/jr9ifr

作者: 中天英    時間: 11-11-2 14:36     標題: 回復 9# EYUNG 的帖子

書當然要讀,分別係好辛苦咁讀,定係好輕鬆咁讀。
課外活動間間都多,但係同係咪愉快學習(指課程),又有咪關係?
以你描述嘅小一學習情況,同我兩個仔响優才嘅小一時比較,其「愉快」程度會有好大分別。
作者: GBM    時間: 11-11-2 14:42

原帖由 benalg 於 11-11-2 14:20 發表
請問你係未福附既家長 ?  我都知福附每個星期有小測, 所以我都有啲 , 但係聽你咁講又好似唔係咁擔心

係, 我係福附家長.
作者: EYUNG    時間: 11-11-2 15:06

我無講過福附嘅功課量比優才少, 我識的GT P1家長放工回家後為女兒學習忙過不停是鐵一般的事實. 就算讀同一班功課量一樣都可以有不一樣的天空. 但她們現在是吃力的, 日後會如何? 天知曉!  所以我已恭喜你只要考試前兩天温吓就ok, 還求甚麼?

樓主是問 GT 同福附, 我只是說出福附現在的教學模式,  而這模式對我家庭是適合的, 因此我並不頭痕.  我識的
GT 家長並不是你, 她的頭的確痕過我.  如果你識我, 可能你會話我個頭痕過你, 所以沒有甚麼好比較.

原帖由 中天英 於 11-11-2 13:37 發表
如果你係話福附嘅功課量比優才少,歡迎你攞d數據出黎,大家比較吓就好喇。

作者: roccolamar    時間: 11-11-2 15:07

純粹交流意見。我想大家選一條龍學校都是想直升中學,免卻升中選校的一大煩惱及再經歷多一次小一選校的徬徨心情,所以選一條龍的小學,都會睇埋所接龍的中學是否喜歡。兩間都是校風很好的中學,但作風又非常不同。

樓主你不妨以中學的方向作為選擇的目標,問清楚你自己想小朋友在那一所的中學就讀,及你小朋友的性格及資質是否能與學校配合再作決定。因為一條龍的小學的教學理念應該是會配合中學並得以延續達至全人教育。有不明白的,這裹兩邊都有家長可以解答你。

決定好後希望可以快d可以放另一個offer出來,因為GT及福小都是很熱門的小學,相信這裹還有很多徬徨的家長是想快d收到好消息。    

原帖由 gegemok 於 11-11-2 14:35 發表
其實測驗多少次,功課多少樣,真係無得比較....因為一次測驗測10課書,同測驗一次測一課書....同一樣嗎? 一樣10頁既功課,同一樣1頁既功課,同一樣嗎?

兩間都係有中學的一條龍學校, 假設家長給小朋友入讀小學部都係想免 ...

作者: cmvfamily    時間: 11-11-2 15:13

我覺得經常有小測未嘗不是一件好事,可以經常溫習,好過一次過先黎溫,咪仲死。
福附升上福中,是一條龍?還是要達標才可以升上福中呢?
其實現在的家長、上得 BK 的家長,都是關心小朋友的家長,應該有不同的意見,若果未入學已對學校存疑,而又有更多更好的選擇,就梗係另選其他學校啦~
純個人意見,不喜勿插。
作者: kc_01k    時間: 11-11-2 15:14

原帖由 中天英 於 11-11-2 14:36 發表
課外活動間間都多,但係同係咪愉快學習(指課程),又有咪關係?
以你描述嘅小一學習情況,同我兩個仔响優才嘅小一時比較,其「愉快」程度會有好大分別。 ...

Yes, 福附真係十分愉快中學習,加上有NET做班主任,英語嘅能力都好好!
作者: HaYi    時間: 11-11-2 15:28

大的今年沒有考福幼, 但因有細的小朋友, 想了解下福幼上福中的情況, 是100% 無條件直上 band 1 福中 ? 會追得辛苦嗎 ?
作者: EYUNG    時間: 11-11-2 15:29

有D人可以好輕鬆咁讀, 有D人係[要]好辛苦咁讀. 都係嗰句, 恭喜你啦, GT 將課程愉快地教快, 你又輕鬆地跟上.

我的愉快是學生愛上學, 知道自己的水平及需要, 從學校得到應有的知識. 要我的子女讀課程教快的學校, 我自問並不愉快. 我都好想「愉快」地去讀DGS, 行嗎? 我唔得, 但有人得. 各有所需.

都係不要作無謂的比較.

原帖由 中天英 於 11-11-2 14:36 發表
以你描述嘅小一學習情況,同我兩個仔响優才嘅小一時比較,其「愉快」程度會有好大分別。 ...

作者: roccolamar    時間: 11-11-2 15:36

現在做定功課了解下都好!之前無乜點聽過福小但有聽過福中,所以都無報過。好彩陸xx都收左我小朋友,咁都無咁徬徨!不過我都好有興趣多多了解福小,希望有現任家長解答,因我都plan 緊要多個小朋友,都要做定功課!^^

原帖由 HaYi 於 11-11-2 15:28 發表
大的今年沒有考福幼, 但因有細的小朋友, 想了解下福幼上福中的情況, 是100% 無條件直上 band 1 福中 ? 會追得辛苦嗎 ?

作者: viv-viv    時間: 11-11-2 15:41

剛在福附的網站見到其單張,相信說中了差不多所有家長(不論是否讀福附或GT)的心聲和心願...

To learn happily and effectively
To develop students' talents
愉快有效學習   成就學生潛能

各學校如能如此為學生著想,其用哪種方法,如何的頻密程度和每次的範圍都不是重點要評論/比較的項目,重點是孩子們自己的能力和潛能...

有時為找好學校給孩子會精神分裂...究竟是找適合孩子的學校,還有找"好"學校給孩子適應呢? 雖然我和小兒下年才參與這個"遊戲",但這是常常值得反思的題目...我學得不會是兩者其中一方的極端...

GT和福附跟其他直資/私校自然有類似的教學重點,也會有不同的部分...各家長也有不同演譯...孩子們也各自對不同教法有不同反應...大家還是以和為貴吧...
作者: GBM    時間: 11-11-2 15:54

原帖由 HaYi 於 11-11-2 15:28 發表

只要合乎升班要求, 小六係全數升接龍福中的.  而如果由小一開始已在福附讀上, 應該唔會跟得辛苦.
作者: GBM    時間: 11-11-2 16:05

原帖由 viv-viv 於 11-11-2 15:41 發表
剛在福附的網站見到其單張,相信說中了差不多所有家長(不論是否讀福附或GT)的心聲和心願...

To learn happily and effectively
To develop students' talents
愉快有效學習   成就學生潛能

各學校如能如此為學生著 ...

totally agree !
作者: HaYi    時間: 11-11-2 16:17

thx ! 升班要求有說是要多少分嗎 ? 因福小得2年, 由福小自行收的P1生都剛開始P3 呈分 ? 福小高小是以前臻美的學生為主 ? 不知他們呈分的表現如何?  福中如全數接收前臻美的學生, 會影響 banding 嗎 ?  定前臻美的學生在高小已表現得很好?

另有少少想法, 如要同Band 1 中學接龍, 福小會如 LHT, 慢慢變的谷嗎 ?

原帖由 GBM 於 11-11-2 15:54 發表

只要合乎升班要求, 小六係全數升接龍福中的.  而如果由小一開始已在福附讀上, 應該唔會跟得辛苦.

作者: GBM    時間: 11-11-2 17:01

原帖由 HaYi 於 11-11-2 16:17 發表
thx ! 升班要求有說是要多少分嗎 ? 因福小得2年, 由福小自行收的P1生都剛開始P3 呈分 ? 福小高小是以前臻美的學生為主 ? 不知他們呈分的表現如何?  福中如全數接收前臻美的學生, 會影響 banding 嗎 ?  定前臻美的學生在高小已表現得很好?

另有少少想法, 如要同Band 1 中學接龍, 福小會如 LHT, 慢慢變的谷嗎 ?

睇返資料, 當時福中係預留咗50個位比前臻美小六學生, 當時小六只有兩班, 位係足夠的.  上福中係有成績要求, 如果成績唔達標, 福附會幫學生補低至合乎要求入福中.  而入咗福中嘅前臻美學生, 我睇倒佢地大多comment而家讀得好開心, 老師好好.

至於我地而家小一學生, 6年後真係唔知會點, 但福附林校長講過, 一定會做好接龍, 我諗福附會睇住我地呢級嘅成績進度.

作者: benalg    時間: 11-11-2 17:12     標題: 回復 14# gegemok 的帖子

Hi gegemok

唔該晒你.
作者: GBM    時間: 11-11-2 17:15

另外, 谷唔谷, 真係好難有個介定, 要呈分, 即係要對成績有要求, 咁, 你叫學校唔理學生, 由佢極愉快上學嗎 ??  我諗到時家長又會講, 教得淺考得深, 其實只要做到教同考深淺度相約, 學生唔會大壓力下讀書, 就唔會叫谷啦.   只有遁序漸進由小一開始, 跟住課程進度上, 呈分試應該都唔會係大問題.  最怕1,2年級好輕鬆好輕鬆做賣點, 一到3年班, 就一下子摧谷, 咁反而學生同家長都會好辛苦, 在我黎講, 咁就先至會叫谷.  因呈分試, 全香港要呈分嘅學校都係咁考, 所以唔可以一下子話學校有呈分就叫做谷, 學校唔同嘅配套同教學方法, 其實大大影響學生對呈分試嘅能力, 所以就要睇學校點樣比學生一個平衡.  

(個人睇法)
作者: AgnesBB    時間: 11-11-2 17:31

我想講的是我女兒在福附,很開心
在學校能做到"愉快地學習"
我地沒有選錯學校
今年 p1.
作者: gegemok    時間: 11-11-2 17:36

Quote from GBM: 睇返資料, 當時福中係預留咗50個位比前臻美小六學生, 當時小六只有兩班, 位係足夠的.  上福中係有成績要求, 如果成績唔達標, 福附會幫學生補低至合乎要求入福中.  而入咗福中嘅前臻美學生, 我睇倒佢地大多comment而家讀得好開心, 老師好好.
其實我之前話學校有補底,唔係想話因為學生差而補底成了學校的objective .....要知道福中係全數接收了前臻美學生, 因為教學方針不同,連外人都害怕前校學生會拉低banding下,仍然可以對學生不離不棄,在家長和學生意願下,努力幫佢地接軌上福中...在現今成績第一的直昇機文化下,其實有多少個辦學團體可以做得到 ..... 有好多名校,都會一腳伸走果d唔達標的而又係在自家小學讀了六年的學生去大西洋~

作者: moon88    時間: 11-11-2 17:38

這 2 個月我女大部分功課在功課堂做好, 對於我這個全職媽咪, 福附真的幫了不小. 我回家食完飯仲大把時間同小朋友溫習.

原帖由 EYUNG 於 11-11-2 15:06 發表
我無講過福附嘅功課量比優才少, 我識的GT P1家長放工回家後為女兒學習忙過不停是鐵一般的事實. 就算讀同一班功課量一樣都可以有不一樣的天空. 但她們現在是吃力的, 日後會如何? 天知曉!  所以我已恭喜你只要考試前兩 ...

作者: baba987    時間: 11-11-2 17:41

作者: baba987    時間: 11-11-2 17:49

作者: gegemok    時間: 11-11-2 17:55

原帖由 baba987 於 11-11-2 17:49 發表
我都記得聽過!但地方忘記咗!

福附 校長的一句說話是她所收的學生可能不是 band one, 但希望六年後可成為 band one 生.

好有意思呀!:)

對,你可以在福中網頁看到:

超高增值
- 本校是一所高增值學校,近七年教育局公佈的全港增值資料,學校在中、英、數三主科及最佳六科皆取得八至九級增值,增值指數高於同區及相類收生學校。

http://pro2.nasthon.com/fukienschool/web/index.php?option=com_content&view=article&id=138&Itemid=110&lang=zh

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5