教育王國

標題: 男孩讀德雅好嗎?同區有什麼英中選擇? [打印本頁]

作者: sabina_bb    時間: 11-11-5 00:04     標題: 男孩讀德雅好嗎?同區有什麼英中選擇?

男孩讀德雅好嗎?同區中學有什麼選擇?
作者: jomel    時間: 11-11-10 10:51

我同你都係咁想呀!擔心仔仔呢!
作者: 傑西    時間: 11-11-10 11:17

一般來説,男孩子比女孩子的進展慢,女校男生很容易比下去,只怕是失去自信心!這才是重點!
作者: Angelakibb    時間: 11-11-10 11:58

其實咁細個人仔,點會男仔同女仔比架 ...
最多只會同性比較..
同埋小三之後好多時男仔叻番轉頭 .. (sfa小三後都是男仔天下)
囝囝的媽咪,唔洗咁擔心,小朋友是要成長的 ..
德雅口啤咁好 .. 佢地一定會好關愛男孩子的
我反而覺得, 多女少男,男仔會學到女孩子的優點,如耐心,觀察及細心些 ..
作者: baba987    時間: 11-11-10 12:01

作者: baba987    時間: 11-11-10 12:05

作者: eunice.lee    時間: 11-11-10 12:16

其實我小朋友都係德小一份仔.
仲係男仔添.
學校按比例收取男生
像我仔個班廿五人, 有五個男仔

有一點我想講的是:-

我仔仔本身都有同男/女同學,玩, 大家小息時會一同打波或玩棋, 阿仔甚至會同學兄弟一同玩, 佢哋會同鄰班玩, 高低班玩, 男女仔一同玩, 這個沒問題, 唔會存在住失衡或社交力弱的情況發生.
有時做完功課, 阿仔都有同女同學講电話, 由於小班関係, 同學仔感情實在不錯.

至於自卑, 這個沒從其他家長口中或自家小朋友行為表現出來.

大家唔好咁負面想法, 有時遇著強者亦未必是壞事, 反而會激發小朋友的上進心, 一起努力學習.
作者: jomel    時間: 11-11-10 14:36

真係好多謝你地既意見,令我都了解左好多,唔知有無同我一樣擔心既家長?
作者: Swift    時間: 11-11-10 15:43

德雅是否中文為主, 英文程度怎樣? 仔仔升中有乜選擇? 升中會唔會比較難?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5