教育王國

標題: St. Francis 考咩? [打印本頁]

作者: kelvinwan88    時間: 11-11-5 10:48     標題: St. Francis 考咩?

Friends,  Anyone attend St. Francis of Assisi 2nd Interview?
Any hints / experience sharing.

THANKS THANKS
作者: onsyan    時間: 11-11-5 21:06

my girl told me the questions are quite difficult and just told me one case,
6-3+4=?.
作者: JOJA    時間: 11-11-5 21:22

我今日抽問左一位學生Helper
原來second in有成840人
成功的機會更微

祝各位好運啦!

原帖由 onsyan 於 11-11-5 21:06 發表
my girl told me the questions are quite difficult and just told me one case,
6-3+4=?.

作者: YLMom    時間: 11-11-5 22:07

My girl told me the following :

1.  Read out some English words written on a paper (e.g. "never", "once", "together")

2.  Read out some Chinese words written on a paper (e.g. today, school)

3.  The teacher said in Chinese "computer" and asked her the English translation

4.  The teacher said an English sentence (no written words to read) and asked her to repeat the sentence

5.  The teacher said a Chinese sentence and asked her to repeat the sentence

6.  Math : if a boy borrowed 5 books from the library, then returned 3 books, and then borrowed another 4 books, how many books did he get now?

7.  Read "up", "down" according to the direction of some arrows, then read the opposite direction of another set of arrows

8.  Tell her name in Putonghua

That's all she can remember.  Any other sharing?
作者: teaflower    時間: 11-11-5 22:07

今日面試時間只得半小時,計埋上上落落,出出入入排隊等時間,每個小朋友實際的面試時間唔係好長

我問返我仔仔,今次問的問題唔多, 考左:

1) 讀好多中文詞語
2) 讀好多英文詞語
3) 排序, e.g. 書本, 擦膠, 鉛筆, 書本, 擦膠, 鉛筆...然後是甚麼
4) 用普通話講出自己名字
5) 處境題: 如果有一個小朋友跌低左,你會點樣做?
6) 覆述老師讀出的中英文句子, e.g. 妹妹和同學在遊樂場裡玩耍。
7) 箭咀題: 有上上下下咁排列的箭咀, 然後要我仔仔跟住箭咀的方向讀出來

作者: onsyan    時間: 11-11-5 22:12

70 groups, 12ppl per group --> 840ppl fight for 160 vacancies, opportunity < 20%.

原帖由 JOJA 於 11-11-5 21:22 發表
我今日抽問左一位學生Helper
原來second in有成840人
成功的機會更微

祝各位好運啦!

作者: JOJA    時間: 11-11-5 22:17

Good Hope 的妹

No hope呀

原帖由 onsyan 於 11-11-5 22:12 發表
70 groups, 12ppl per group --> 840ppl fight for 160 vacancies, opportunity < 20%.

作者: Cardiff    時間: 11-11-5 22:31

They are only 4 or 5 years old children, the questions are really difficult!
作者: anthony010103    時間: 11-11-5 22:34

Did they read story books ?
The questions look academic. Even you have answered most questions, it may mean you have already pushed a step forward to the advanced learning.
作者: Babu0710    時間: 11-11-5 22:55

Crazy! 一個五歲小孩識答呢啲題目並唔代表佢叻,只可以講佢家長夠怪獸!呢啲問題一個正常的小孩在小一時如留心上課一定會好快學識,如讀了兩年幼稚園便識答呢啲題目,可以想像佢失去幾多童真?!咁嘅考法絕對評估唔到小孩的潛質,只揀到讀死書的小朋友!
作者: melodyc111    時間: 11-11-5 23:01

yes, it's really over 5 years old kids.  

my kid also tell me teacher ask the likely question.  "dad give you 50 dollar, then ask you to buy newspaper 7 dollar and 11 dollar apple.  how much you have now ?"    so many chinese words that my kid can't recognise.  

it's little bit superise that how can 5 years old kids can handle such question?
作者: porkma    時間: 11-11-5 23:03     標題: 回覆 1# melodyc111 的文章

very difficult !!!Crazy!!!!!!!!!
作者: kelvinwan88    時間: 11-11-5 23:08     標題: Interview Questions

跟我個小朋友說的不同噃 !

30 分鐘裏她坐了25分鐘, 全在看圖書
兩位老師只問了她5分鐘

有廣東話同普通語

原帖由 Babu0710 於 11-11-5 22:55 發表
Crazy! 一個五歲小孩識答呢啲題目並唔代表佢叻,只可以講佢家長夠怪獸!呢啲問題一個正常的小孩在小一時如留心上課一定會好快學識,如讀了兩年幼稚園便識答呢啲題目,可以想像佢失去幾多童真?!咁嘅考法絕對評估唔到小孩的潛質, ...

作者: lingling06    時間: 11-11-5 23:25

請問大家小朋友張interview letter, 有無蓋印仔?我見有些小朋友有,有些無, 包括我的兒子,知否是不是有特別意思?
作者: kelvinwan88    時間: 11-11-5 23:30

冇印仔噃 !

原帖由 lingling06 於 11-11-5 23:25 發表
請問大家小朋友張interview letter, 有無蓋印仔?我見有些小朋友有,有些無, 包括我的兒子,知否是不是有特別意思?

作者: 唉瘋    時間: 11-11-5 23:45

原帖由 lingling06 於 11-11-5 23:25 發表

有,好似寫住星級表現。但相信沒有關係,好像first in時派小文具,我女兒都沒有。
作者: lingling06    時間: 11-11-6 00:11

星級表現?但我見同一組別的,有些有,有些無,我就覺得有點奇怪。
作者: sfwsindy    時間: 11-11-6 07:07

眞係好深呀!我覺得有幸收咗,都絕對要唸清楚先!入咗去...大人同小朋友都會好忙...!少咗好多快樂日子!!
作者: Gerard    時間: 11-11-6 09:56

作者: 仕澄母    時間: 11-11-6 10:36

現在好像申請小一入學,而唔係申請跳班喎,我睇到題目之後,好彩無2nd In
作者: 午餐肉    時間: 11-11-6 11:21

原帖由 仕澄母 於 11-11-6 10:36 發表
現在好像申請小一入學,而唔係申請跳班喎,我睇到題目之後,好彩無2nd In

我仔話有朱古力食,你地有無呀
作者: Derek_Mum    時間: 11-11-6 11:46

原帖由 Babu0710 於 11-11-5 22:55 發表
Crazy! 一個五歲小孩識答呢啲題目並唔代表佢叻,只可以講佢家長夠怪獸!呢啲問題一個正常的小孩在小一時如留心上課一定會好快學識,如讀了兩年幼稚園便識答呢啲題目,可以想像佢失去幾多童真?!咁嘅考法絕對評估唔到小孩的潛質, ...

咁妳就錯喇,學校從來冇講過要搵有潛質的小朋友,只有講要搵適合的小朋友。
點先睇到個小朋友有冇潛質?要幾耐?十分鍾?一個鍾?一日?一個月?一年定十年?冇人知,所以學校只會揀現成的,而SFA出名係程度深的,哩啲問題都攪唔掂嘅話,就知妳冇資格讀「高深小學」啦,仲讀咩快樂童年?
最後想講嘅係,如果有啲學校嘅政策係搵妳講嗰啲「死讀書」嘅學生,早早俾妳知唔啱佢口味咁咪好囉,何必挑戰學校或家長點教仔呢?
作者: andisonkwok    時間: 11-11-6 11:59

絕對同意Derek_mum 的說法。其實從來無人逼你報一些所謂crazy 學校,亦唔代表識答這些問題的小孩是一定失去童真和他們的家長一定是怪獸家長。他們本身可能都是資優呢。小孩讀書叻唔叻唔緊要,但作為家長的身教才最重要。現在,我終於深明「吃不到葡萄是酸的」這個道理。
作者: TMMA    時間: 11-11-6 12:16

我覺得兩睇,
有d小朋友是文靜內向讀書型,
你要佢地去主動、外向地與人討論交流,
佢地未必得,甚至可能驚到哭出來,
但你要佢地用文字或靜態d的方法去做,
佢地就可以做得好好,
所以作為家長是有責任去為孩子選合適的學校,而不是去選不合自己家庭教養理念及不合小孩性格及能力的學校。
要知道人人都去考並不等如arm自己小朋友,
好像買鞋一樣,
只有自己穿上去行過,才知舒唔舒服,
唔好因為人人都有而去買對刮腳鞋,
到時真係有苦自己知。
作者: W_ngan2006    時間: 11-11-6 13:34

見大家甘有興趣講印仔,於是我又問下小兒有冇喇!佢答我有;係隻烏龜來㗎!
作者: 唉瘋    時間: 11-11-6 15:48

又唔洗講到crazy咁激。事實而家的小朋友,確實比以前聰明,只要小朋友有興趣學習,好似明明眼前有書同玩具,佢情願睇書,唔玩玩具,咁個家長又有幾怪獸呢。

學習絕對無得迫,迫到都唔會係真,家長只可以配合小朋友嘅喜惡,讓他自由發展。
作者: lalalambb    時間: 11-11-6 16:04

個印係d helper 比的,如果小朋友有乖乖睇書就有,亞女話的。重有,有些小孩真的是自己喜歡學習而會答這些問題的,那些小孩會自己發問,尋根問底,難道他們的家長也是怪獸家長嗎?
作者: BabyHilary    時間: 11-11-6 16:23

好同意你所講, 事實就係咁!
可能我表達唔好, 享另一個forum比人誤解,
做左bk memeber快6年都未試過咁樣, 無奈!

原帖由 TMMA 於 11-11-6 12:16 發表
我覺得兩睇,
有d小朋友是文靜內向讀書型,
你要佢地去主動、外向地與人討論交流,
佢地未必得,甚至可能驚到哭出來,
但你要佢地用文字或靜態d的方法去做,
佢地就可以做得好好,
所以作為家長是有責任去為孩子選合適的學校,而不是 ...

作者: smilefish    時間: 11-11-6 16:36

同你一樣,但最死係阿女話,最後問佢,若果你心愛既玩具趺了,你會點?佢答,叫MAMI買過...死硬...

想問RESULT幾時出...?

原帖由 Gerard 於 11-11-6 09:56 發表

和小兒的題目很接近, 他強調沒有問數學題

作者: teaflower    時間: 11-11-6 16:38

11月15日會公佈最後結果

原帖由 smilefish 於 11-11-6 16:36 發表
同你一樣,但最死係阿女話,最後問佢,若果你心愛既玩具趺了,你會點?佢答,叫MAMI買過...死硬...

想問RESULT幾時出...?

作者: smilefish    時間: 11-11-6 16:39

好快定生死...

原帖由 teaflower 於 11-11-6 16:38 發表
11月15日會公佈最後結果

作者: Clarawsf    時間: 11-11-6 16:51

My son said he been asked a Math question.

You have $10 to buy a newpaper which is normally $5, however, it is $2 cheaper today. What is the change.

He also been asked to read a English book about a bean called Mr. Whoops, then teacher asked a question about the book in Chinese. (He won't tell me what the question is).

原帖由 Gerard 於 11-11-6 09:56 發表

和小兒的題目很接近, 他強調沒有問數學題

作者: bau    時間: 11-11-6 17:17

Hi parents

Every one knows this school is pushing so if you are not prepare to work hard for the next few years, please don't consider to join this school otherwise it is really a nightmare for you and your kid. if you are well prepare to work hard then please go for it because kids can adapt to it if they can get the help from their parents, they will have good foundation in studying here. Every year the top students gone to the famous school such as maryknoll, la salle, DGS, DBS but there are also some gone because they can't catch up and fail in either Chi, Eng or Maths.

BTW, I still think this school is good even we have sacrifice alot for studying here. There is no free lunch.
作者: mrnosey    時間: 11-11-6 20:35

作者: Babu0710    時間: 11-11-6 23:00

其實我相信這學校要的所為適合的學生,就是入小一前家長已從其他渠道在K2時開始教懂小孩小一的課程,咁的要求對一個五歲小孩正常嗎?要明白如你的小孩是天才,入讀這校當然教深一年冇問題,但肯定這只極少數,其他要家長死谷才符合這校要求的話,小孩和家長都會好痛苦!教得深不就是一定好!
作者: ha!    時間: 11-11-6 23:21

作者: smilefish    時間: 11-11-6 23:40     標題: 回覆 2# Babu0710 的文章

算啦,其實考時已知這所是什麼類型的學校,他的要求是什麼,而不是考完才知而有所意見,不然,大家去申請時是以什麼的準則而選這校?認為它是一所讀得開心的學校?一定不是law,它擺明是谷的學校,所以家長報名前不是已認同它的理念才報,為何之後才認為它的程道有過深的問題出現呢?
作者: Babu0710    時間: 11-11-7 00:08

先此聲明我子女不是升小一及未讀過此校,只是見到咁考一個五歲小朋友實有點兒過份!各校長老師們對過教過咁多小朋友,點去找他們所需,實不用這方法
作者: ha!    時間: 11-11-7 00:38

作者: smilefish    時間: 11-11-7 00:47     標題: 回覆 1# ha! 的文章

Agreed, 唔係爲何要有band 1,2,3既分別,家長亦不須咁煩惱,都係一句,大家有自己的選擇權,that's it.
作者: Ewongmum    時間: 11-11-7 08:05

Agreed, the one got accepted and will go for this school, really need to prepare for the harsh work. ( Especially Maths / logic etc.)

My daugther told me she missed one questions, that is word problem of calculations, when she came out she knows the anwser.   I guess it is stress to answer like that.

I don't know if this is true, she said she could manage the rest. :)

原帖由 smilefish 於 11-11-7 00:47 發表
Agreed, 唔係爲何要有band 1,2,3既分別,家長亦不須咁煩惱,都係一句,大家有自己的選擇權,that's it.

作者: 天賜小公主    時間: 11-11-7 09:36

作者: flyda    時間: 11-11-7 09:49

其實好簡單啫,你哋嚮學校角度想一想,佢地都要用一個辨法去 filter 到得番咁上吓數目嘅小朋友入學嘛,冇人講一定要識哂或要識大部份至收喎!家長們可能都見到佢啲題目有深有淺,就係呢嗰原因囉。Interview至緊要結果公平,過程順利啫,係咪?佢就呢兩樣都做到。其實佢啲題目嘅程度同另外一些更出名嘅比仲差好遠,奇怪冇人講。

我都有同 Helper"煲冬瓜",雖然發音唔正,但坐底有信心咁講,負責安排的小朋友們亦很有自信。
作者: Ewongmum    時間: 11-11-7 10:16

I think the one entered 2nd in has met the basic requirements already.  but to choose the 160 from it. They will need to filter like this .

原帖由 flyda 於 11-11-7 09:49 發表
其實好簡單啫,你哋嚮學校角度想一想,佢地都要用一個辨法去 filter 到得番咁上吓數目嘅小朋友入學嘛,冇人講一定要識哂或要識大部份至收喎!家長們可能都見到佢啲題目有深有淺,就係呢嗰原因囉。Interview至緊要結果公平,過程 ...

作者: BB成長期    時間: 11-11-7 10:18

作者: BB成長期    時間: 11-11-7 10:27

作者: yamiyami    時間: 11-11-7 10:31

除左以上既問題, 呀女話都考左動作題, 佢話老師帶左佢去魔法島, 如果指住上面, 就要蹲下, 如果指住下面, 就要企起身, 玩左幾次, 就話帶番佢地去番現實世界, 指住上面, 就要企起身, 指住下面, 就要蹲下, 正常番WOR...其實我覺得呢個都幾難...大人都未必會次次啱...
作者: yamiyami    時間: 11-11-7 10:36

佢話無考數學同普通話, 我相信佢係唔識, 所以選擇性失憶, 但有篇中文要讀, 係講去公園玩既, 英文就講關於睇醫生, 老師會讀一次, 小朋友就跟住讀, 呀女話佢中文有3個字唔識讀, 最後, 就係推理題, 哈哈笑, 擦膠, 書, 哈哈笑, 擦膠, 書, 跟住係咩呢..仲有, 佢話係5個小朋友一組, 老師無單獨傾計既....不過, 我想話學校安排得幾好, 就算早到, 總之GROUP 夠人就可以去考, 免卻OVERRUN 或家長等太耐, VERY GOOD!
作者: MATTHAW    時間: 11-11-7 13:04

原帖由 mrnosey 於 11-11-6 20:35 發表
仲有, 學校好重視 MATHS, 好似想develop Maths 是強項咁, 小一簡介會話小一已加入奧 Maths ,知小朋友對maths 不是好, 就一定不會consider St francis, 因為Maths 真係要天份, 仲話奧Maths tim.... ...

請問SFA何時有小一簡介會呢???   報名時沒有資料提及???
作者: irisdog    時間: 11-11-7 13:24

阿囡都有印wor, 佢話睇圖書時個姐姐印係佢張FORM上.
作者: hkrosetw    時間: 11-11-7 14:56

原帖由 sfwsindy 於 11-11-6 07:07 AM 發表
眞係好深呀!我覺得有幸收咗,都絕對要唸清楚先!入咗去...大人同小朋友都會好忙...!少咗好多快樂日子!!

都係, 不過, 要睇本身有冇train開個小朋友, 我朋友阿仔讀喇沙, 由st. francis 升小2小3都有人轉過去喇沙, 個個轉親過去喇沙果堆都係好叻成績好標青.  但係我另一個朋友個仔小1已考入去st.francis, 今年已經小3, 佢都讀得好開心, 原因係佢阿仔好細就train開佢, 所以佢唔覺好辛苦. 真係要好睇屋企.
作者: hkrosetw    時間: 11-11-7 14:59

原帖由 yamiyami 於 11-11-7 10:36 AM 發表
佢話無考數學同普通話, 我相信佢係唔識, 所以選擇性失憶, 但有篇中文要讀, 係講去公園玩既, 英文就講關於睇醫生, 老師會讀一次, 小朋友就跟住讀, 呀女話佢中文有3個字唔識讀, 最後, 就係推理題, 哈哈笑, 擦膠, 書,  ...

阿女話有考讀書書, 讀咩書我就唔知, 我都覺得佢地d安排幾好.
作者: bau    時間: 11-11-7 16:16

actually depends on the kid if they are aggressive, they are suitable for this school but if your one need to push from time to time, you will feel very headache. For those applying this school, I think parents are also attracted by their high educational std and also good secondary allocation, it is not surprise to find that they are asking difficult questions and also having alot of test and exams. So why complain
作者: Angelakibb    時間: 11-11-7 17:04

其實"識"咪唔覺得深 ... "唔識"咪覺得深囉 ...
我覺得唔算深 .. 老師講完要小朋友覆述都叫深 ?
sfa係程度高的學校.. 要咁先簡到佢地要的小朋友同家長
作者: mmhchung    時間: 11-11-7 17:20

我個女話她見到老師邊題比幾多分,所以我已大概知道她的成績了。:;pppp:

内容她話有看圖排先後,普通話,文字題數學等。
作者: lcdtopcon    時間: 11-11-7 18:30

我幾欣賞SFA呢間學校,非常公平公正,不用interview父母,不用交portfolio,完全考小朋友之能力,如果被學校取錄,代表小朋友一定很叻、記性好的資優生,能應付小學艱深課程,我知有幾個做醫生,都係SFA畢業。
作者: xanax1mg    時間: 11-11-7 18:32

我囡話有好多詞語,要自己串埋做故事
作者: ha!    時間: 11-11-7 18:44

作者: twobirds    時間: 11-11-7 19:08     標題: 回覆 56# lcdtopcon 的文章

這也是我喜歡這學校的原因,公平考試。
作者: chickenwing2006    時間: 11-11-8 13:02

睇完真係笑左, 除左學術要甘上下, 真係要多元智能發展甘

原帖由 yamiyami 於 11-11-7 10:31 發表
除左以上既問題, 呀女話都考左動作題, 佢話老師帶左佢去魔法島, 如果指住上面, 就要蹲下, 如果指住下面, 就要企起身, 玩左幾次, 就話帶番佢地去番現實世界, 指住上面, 就要企起身, 指住下面, 就要蹲下, 正常番WOR... ...

作者: 多啦c夢    時間: 11-11-8 18:38

如果覺得難咁唔係你杯茶囖,咁就唔好話人哋教咗果啲係怪獸家長,咁你應該找番一間適合你小朋友的學校唔係左賴右賴,機會是留俾有準備的人
作者: 多啦c夢    時間: 11-11-8 18:55

小朋友現在k2
如果死讀書就可以咁簡單教到5歲小朋友這些數學咁你一定好有經驗,你做一次先再講喇,係要用好多心機唔係話自己無教所以自己小朋友唔識,還有時代轉變緊小學開始要求不同以前,要面對現實吧(我就係你講緊怪獸家長,剛剛教緊雙位數加雙位數懂得簡單乘除)

作者: Babu0710    時間: 11-11-8 19:11

多啦C夢:咁就要恭喜你小朋友是數學天才,有一個咁好的父母,亦希望你能在小六前教曉他微積分,相對論,順利考入心儀的小學。冇錯,呢所小學並不是我杯茶,當年我亦冇替我小朋報考這校,我小朋友亦已順利入讀了我心儀的學校。我只是概嘆這所學校對小朋友的要求似乎過高,如不是非一般的家長,似乎不能乎合這校的要求!當然一小部份天才兒童是不用家長谷也能懂得這些問題,但天才又有幾人?
作者: andisonkwok    時間: 11-11-8 20:22

原帖由 Babu0710 於 11-11-8 19:11 發表
多啦C夢:咁就要恭喜你小朋友是數學天才,有一個咁好的父母,亦希望你能在小六前教曉他微積分,相對論,順利考入心儀的小學。冇錯,呢所小學並不是我杯茶,當年我亦冇替我小朋報考這校,我小朋友亦已順利入讀了我心儀的學校。我只是 ...

其實真的不用多說,亦沒有人care 你的小孩屬於甚麼種類。只是綜合大家同感:用詞不當和詆毀一班背後默默耕耘的家長。正如你唔食得生嘢,就唔好食魚生,人家喜歡吃,你就話人行為怪獸,有點過份...
講返正題:其實,根據現時小兒面了幾間,他都不是全部識答,但慶幸有好几間都有2nd interview, 所以,我覚得他們是看整體,不在乎一、兩條唔識答。我覚得這班小孩能入2nd interview已是好犀利一群,正如TSL 班主任所講。現在我和小兒會用平常心去等result. 祝大家好運找到自己的dream school.
作者: Babu0710    時間: 11-11-8 20:55

正確一點,如果小朋友不喜歡或不能夠吃生的食物如魚生,家長聽見人話有益,係要迫佢食,唔理佢得唔得,大家覺得冇問題嗎?如小孩是天才或某方面有天份,父母加以培養,此行為絕對讚同。但如因為想符合某所校的要求,強迫子女,我便不認同!andisonkwok,我同你一樣,當年子女in小學時並非所有題目都識答,亦有唔小offer同入到心儀的小學,但面試的問題都是一般K3生的程度,並不那麼艱深!只是見這所校的問題那麼艱深,又有那麼多家長追求深就是好,令到惡性循環而有感而發!況且「怪獸家長」的定義亦非本人所創!
作者: smilefish    時間: 11-11-8 21:05     標題: 回覆 1# andisonkwok 的文章

Absolutely agreed 但唔明為何仲有些人點極都不明,大家要求尺度不同,你可能底線set得好底,但不要以自己的尺去度人law,你點知谷就唔會有開心既童年,有人安排得好,受谷之餘又開心。我識有個小朋友,佢k1,佢竟然同佢mami講,佢好想去d多功課既學校,所以人有很多,不要以為自己的就是大部份人所想。
作者: andisonkwok    時間: 11-11-8 21:21

請回看你當天的文章,以我的理解,你係話緊整體全部識答這些問題的小孩,咁用詞是否恰當呢?
Anyway, 每個家長都有他的一套教學方針,我們應尊重,而不是否定一班辛勤的家長。當然這世界無絕對,沒有黑和白,但我只是想強調,不是全部識答的小孩都失去童真 和這班家長全是怪獸囉。
作者: Babu0710    時間: 11-11-8 21:25

咪就係小朋友受又開心咪就唔叫係谷law!可能這校就是想收呢類小朋友,但又有幾多呢類小朋友呢!或又有幾多呢類小朋友會入去呢到讀?問題係用咁高尺度去做評核,本人覺得有點兒過分啫!況且我亦非說我意見乃大部分人意見呢!
作者: Babu0710    時間: 11-11-8 21:35

Andisonkwok : 我只是覺得如家長們不理子女受不受谷而為了迎合這樣的學校要求,強谷子女,真難為了自己及小朋友。就算勉強達標入到去讀都辛苦啦!正如我說,小朋友受而又開心就唔叫谷啦!
作者: Babu0710    時間: 11-11-8 21:38

我並非否定家長的努力,而係唔認同此校的考試方法而已!
作者: smilefish    時間: 11-11-8 21:39     標題: 回覆 1# Babu0710 的文章

都係果句,你覺得辛苦,人地可能enjoy,又或者你身邊呢類人較少,但都只可是你的個人意見,不等如超越你的標準就是天才或少數。人要求的是進步,不等如進步的人是辛苦,這是你覺得而已,當然亦有人同我講,將標準訂低些,容易滿足些,咁咪開心d。但人同社會追求的是進步,不過原地踏步亦可。慳返唔少$,至少唔駛小朋友學額外的活動先,冇壓力咪開心law,相信唔單止小朋友,大人都想咁。
作者: 多啦c夢    時間: 11-11-8 21:44

咪係囉攞幾年前收小一標準的尺嚟量,早幾年邊有咁多人爭,幾年前你揀人現在係人揀你(出生率越來越高,咪有要求囉)完來上咗岸!
作者: smilefish    時間: 11-11-8 21:47

原帖由 Babu0710 於 11-11-8 21:38 發表

咁我估sfc是比果d受谷既人去報,所以他level 不是給不能達指標的人,但學校的申請是公開的,沒叫一些能力低的去申請,唔係就唔駛分band 1-3,分開心同唔開心既咪得law
作者: Babu0710    時間: 11-11-8 21:51

原帖由 smilefish 於 11-11-8 21:39 發表
都係果句,你覺得辛苦,人地可能enjoy,又或者你身邊呢類人較少,但都只可是你的個人意見,不等如超越你的標準就是天才或少數。人要求的是進步,不等如進步的人是辛苦,這是你覺得而已,當然亦有人同我講,將標準訂低些,容易滿足些,咁咪 ...

你咁buy呢間學校我都祝福你小朋友順利考入,好好enjoy la!
作者: Babu0710    時間: 11-11-8 21:52

原帖由 smilefish 於 11-11-8 21:39 發表
都係果句,你覺得辛苦,人地可能enjoy,又或者你身邊呢類人較少,但都只可是你的個人意見,不等如超越你的標準就是天才或少數。人要求的是進步,不等如進步的人是辛苦,這是你覺得而已,當然亦有人同我講,將標準訂低些,容易滿足些,咁咪 ...

你咁buy呢間學校我都祝福你小朋友順利考入,好好enjoy la!
作者: andisonkwok    時間: 11-11-8 21:57

總之一句,你唔喜歡這餐廳service, 就唔好光顧,這餐廳無求你進入,你唔入無問題,想入的人大有人在。
正如我不喜歡funful 型的小學 or 有IB 課程,咁我未唔apply. 但我唔會否定這類小學和入面讀緊的小朋友和家長。
作者: Babu0710    時間: 11-11-8 22:02     標題: 回覆 72# 多啦c夢 的文章

都唔係幾年,上年啫!競爭一樣大,亦有經歷你地經歷緊嘅事。都係果句,你咁buy呢間學校,祝你成功考入,好好enjoy la!
作者: smilefish    時間: 11-11-8 22:08

原帖由 Babu0710 於 11-11-8 21:38 發表

國有國法,家有家規,即你唔認同咪唔好報,等如你唔識彈琴冇人叫你學,冇人叫你比個五歲小朋友去學,唔通你又話呢種樂器深咩,又係果句,見人見智law.
作者: Babu0710    時間: 11-11-8 22:13     標題: 回覆 76# andisonkwok 的文章

我只是唔認同佢考小朋友的程度啫,如果佢出年發現咁深小朋友都得,咁不如考埋乘數應用,咁家長們又緊張地再去谷下佢地小朋友,咁就.......都係果句,你咁buy呢間學校,祝你小朋友順利考入,好好enjoy la.
作者: Babu0710    時間: 11-11-8 22:16     標題: 回覆 78# smilefish 的文章

你講得好啱,我真係冇報過亦冇考慮過此校!
作者: smilefish    時間: 11-11-8 22:21     標題: 回覆 4# Babu0710 的文章

我唔係buy,但我唔覺自己唔認同的就等如人地學校有問題又或申請人谷自己小朋友,是不是你的眼光就是標準,雪亮的,是否有些自以為是呢,你的小朋友有咁多學校取錄又入到心儀咪得law,你應該感恩而不是去批評一些想爭取自己心儀學校的家長和一所不是閣下所想的學校。
作者: smilefish    時間: 11-11-8 22:26

原帖由 Babu0710 於 11-11-8 22:16 發表

根據你的想法,一定不會想亦不會報,但不等如你不是,因為它的對象亦不是你的小朋友,就算收你,咪痛苦咁讀!所以你的決擇十分對,但想法就有點兒....
作者: andisonkwok    時間: 11-11-8 22:28

多謝Babu0710 祝福。
又講返正題:本人考取這間學校,真的因為喜歡這間學校程度深,但據聞以前考得仲深,要做十份paper, 今次確實有點失望。唔知今屈考的家長們有何感覺呢?
作者: smilefish    時間: 11-11-8 22:32

原帖由 Babu0710 於 11-11-8 22:16 發表

仲有,大家都是替自己子女找合適的學校,有人叻有人蠢,但不等同話某些學校程度深,因為人地不是比不同理念的家長小朋友讀,佢又冇呃你子女去報佢,人地有簡介會,啱咪去,就係咁簡單,唔通你又去話人程度淺的又過淺咩?
作者: Babu0710    時間: 11-11-8 22:40     標題: 回覆 84# smilefish 的文章

唉!都話我又唔係呢屆,上年又冇報咯!只是見到咁嘅題目,純粹發表下個人感覺,你又何必咁動氣呢!你覺得間學校啱feel咪go ahead law.
作者: xanax1mg    時間: 11-11-8 23:56

呢間學校我BUY, 公平公開公正, 我岩岩IN過一間新界地區學校, 都要做PAPER, 中文比SFA深.
有好多直資考既都唔淺(我報左5間,全部有2ND IN), 我估呢個係大勢所趨,.
正如我當年(31年前)考小一(官校)都有筆試,只要識寫自己名, 1-20數字,已經入到.
唔喜歡可以等抽獎,各人有唔同意願.
我相信呢度既家長培訓小朋友用左唔小心機, 為既唔係SFA,而係小朋友上小學之後可容易適應
作者: smilefish    時間: 11-11-8 23:57

原帖由 多啦c夢 於 11-11-8 21:44 發表
咪係囉攞幾年前收小一標準的尺嚟量,早幾年邊有咁多人爭,幾年前你揀人現在係人揀你(出生率越來越高,咪有要求囉)完來上咗岸!

Haha,我估佢未必係早幾年咁少,不過好似對牛彈琴咁,我見好多回應佢的都是只有一個大前題,"唔啱就唔好報,人地學校冇迫你或呃你去報,亦不要屈一些家長為怪獸做法,去迫自己小朋友入讀"佢其實是否之前有人話的"吃不到葡萄是酸的"。wakaka,anyway,大家年代不同,有人進步有人退步,冇呢d人如何見到分別呢?
作者: smilefish    時間: 11-11-9 00:08     標題: 回覆 2# xanax1mg 的文章

Agreed, as it is fair that there was no involvement to parents and just assessed the children themselves.但點好都好都會有人like,有人不like,作為家長,身教很重要,講意見冇問題,但不要亂咁作批評學校及家長law,咁既態度,你小朋友點讀得開心亦冇用,希望他的小朋友可以開開心心學習。
作者: ha!    時間: 11-11-9 00:23

作者: Babu0710    時間: 11-11-9 00:59

哈哈!我相信培養同培訓小朋友的分別很大!如果為迎合這樣不合理的程度(可能大家覺得大勢所趨),而去強谷小朋友,我就不能認同,學校、家長以鬥深為目標,最後都辛苦了家長、老師,而呢個問題近年社會都在討論,唔係點會有「怪獸家長」這名詞!谷小朋友背後都要睇個別小朋友的性格、資質!正如「ha!」所講,他的小朋友正要家長加料才會開心,冇問題!揀啱合適小朋友的方向便是!但是,教育就是教深一兩年課程就是好學校嗎?最怕是學校為出位而咁做,家長為滿足自己對小朋友的要求而咁做,而對小朋友不斷谷、谷、谷!唔知你地有冇聽過有一間幾出名的津小,考試90分都向家長說唔滿意,反問家長會點做幫佢個小朋友!聽見都嘆氣!我都唔希望St. Francis會咁。我諗,資優、天份高的梗冇問題,佢地跳班都冇問題,但係咪收的都是此類學生呢,我相信大部分都唔係!咁就真係難為了家長及學生了。
作者: kkhon    時間: 11-11-9 01:00

話明做資優教育那當然入到都是叻仔叻女,父母選校真係要揀適合自己小朋友入讀,免得將來後悔影響小朋友。我去年人報我報,interview時原來要一個只有4-5歲人仔做paper,先發覺sfa唔係我杯荼,一來呀仔唔係資優,二來我亦冇咁多時間去谷佢,驚辛苦。我亦相信叻同受谷的小朋友讀都會讀得開心,遇強越強。
作者: smilefish    時間: 11-11-9 02:35

原帖由 Babu0710 於 11-11-9 00:59 發表
哈哈!我相信培養同培訓小朋友的分別很大!如果為迎合這樣不合理的程度(可能大家覺得大勢所趨),而去強谷小朋友,我就不能認同,學校、家長以鬥深為目標,最後都辛苦了家長、老師,而呢個問題近年社會都在討論,唔係點會有「怪獸家長」 ...

My God, 點解仍有人點極不明,at least 講了幾次。
作者: smilefish    時間: 11-11-9 02:41

原帖由 kkhon 於 11-11-9 01:00 發表
話明做資優教育那當然入到都是叻仔叻女,父母選校真係要揀適合自己小朋友入讀,免得將來後悔影響小朋友。我去年人報我報,interview時原來要一個只有4-5歲人仔做paper,先發覺sfa唔係我杯荼,一來呀仔唔係資優,二來我亦冇咁多 ...

你真明白該道理。even it is not of your cup, 但不會將自己所估的作事實,這才是你的個人睇法。
作者: twobirds    時間: 11-11-9 13:30

如果有這樣的case, 唔中意間學校, 又去報, 咁巧你小朋友又好叻, 俾學校收左, 請不要去注冊, 把機會留給那些真心想入學的人吧.....
作者: evasoeeyy    時間: 11-11-9 15:28

原帖由 唉瘋 於 11-11-6 07:48 發表
又唔洗講到crazy咁激。事實而家的小朋友,確實比以前聰明,只要小朋友有興趣學習,好似明明眼前有書同玩具,佢情願睇書,唔玩玩具,咁個家長又有幾怪獸呢。

學習絕對無得迫,迫到都唔會係真,家長只可以配合小朋友嘅喜惡,讓他自由發 ...

同意, 我個仔都係個種少說話, 不算是active 個d, 但他喜歡做下功課, exercise, 我地無逼佢, 佢都喜歡計enopi 的數(佢自己計o岩數, 佢會好有滿足感), 真係不同小朋友, 就選擇o岩佢讀的學校
作者: leungkit1005    時間: 11-11-9 18:00

自己未了解清楚, 請勿胡亂批評! (學校真的咁crazy? 當中的家長真係咁怪獸? 當中真係大部份沒資優、沒天份的學生?) 嘗試尊重別人, 你會得到別人的尊重!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5