教育王國

標題: 啟思小學附屬幼稚園Interview [打印本頁]

作者: 3pigmama    時間: 11-11-5 18:20     標題: 啟思小學附屬幼稚園Interview

有冇人參加了啟思小學附屬幼稚園Interview
作者: cheamuimui    時間: 11-11-5 23:07

囡囡見10:30。唔知點解冇乜人。20分鐘左右就見完。不過囡囡表現一般。
作者: LPN    時間: 11-11-5 23:13

呢間好似聽聞程度幾淺,唔知有冇錯?
作者: Cavebaby    時間: 11-11-5 23:58

其實全部都只係聽聞呢間幼稚園淺,我唔覺得佢特別淺過人,阿女今年讀緊K1,開左學兩個月,佢又唔係特別深果d羅,其實有關呢間學校既野,真係唔多家長講。同埋,好多人都會將呢間同另一間啓思攪亂左。

比大家參考一下,每日都會有中英普既時間,學校無分英普定國際,佢地著重兩文三語,所以大家都同樣要學中英普。學校如其名,著重啟發小朋友大腦思考。

每個月既生日才藝會,生日既同學可以上禮堂表現,希望佢地唔會怕表現於人前。

k1基本上,所有工作紙都係係學校做,每星期五都會有兩三張工作紙回家做,通常都要做d搜集。呢間學校係以主題教學,有時一個星期一個主題,有時兩個星期轉一次,學校會派theme book,等家長可以同小朋友係屋企睇。除左theme book之外,有時會派一D英書回家看,D書全部都係比左小朋友放係學企。

K1未學寫字,就為左佢地寫字做緊一D事前準備,如畫線、點、matching、玩泥膠等等。中文會教單字,開左學兩個月,阿女學左:日、、人、家、眼、菜、門、手、口。學完,佢又真係認得。

英文會教phonic,由net teacher教;普通話就由考晒國家普通話試既老師教,個個都講得好純正,阿女唱多左好多普通話歌。

學校已經係十月尾開左第一次家長日,講番小朋友返左兩個月,係學校既情況。可以分別同班主任,英文老師同普通話老師傾計,老師都可以講得出個小朋友既行為!

我好鐘意佢地個環境,有室外遊樂場,呢間學校,係要小朋友每日穿波鞋返學,唔洗著皮鞋,原因係,老師日日都會同佢地做運動,另外,星期二同四就穿運動衣,有體育課。

其實我唔知算唔算淺,我都好想知k2既課程...有無家長可以講下呀?
作者: shirleylee_0514    時間: 11-11-6 14:40     標題: 回覆 1# Cavebaby 的文章

5/11都去咗in,環境同老師我都幾鐘意!請問呢間雜費多嗎?一班幾多人呀?咁其實係咪同小學share個校舍?K1都開始有phonics好好呀!唔好意思問咁多問題,因自己對呢間學校晤太了解,請見諒!
作者: RebecChan    時間: 11-11-6 14:46

我都有報, 只收到收據同埋學校信話會安排in
作者: 5415    時間: 11-11-6 15:07

請問interview的大約內容?
作者: QQ1125    時間: 11-11-6 16:07

我12/11 interview, 本來10:00am 撞正劍嗚in 09:50am, 打電話去改到11:15am
作者: lovemybabies    時間: 11-11-6 23:06

我亦已in咗, 對呢間學校及老師感覺良好,  但為何沒甚麼人去interview似的(只是以我當日所見)? 是否因她的課程很難配合本地傳統小學有關?
作者: wishwong    時間: 11-11-6 23:06

唔好意思,我想問細仔係咪都係PM OFFER? 唔知多唔多大仔讀呢間學校?

因為我好喜歡呢間學校,但我小朋友係細仔,屋企又唔近學校,要搭學車。如果係下午班,佢真係會好晏先番到屋企。謝謝
作者: cherie_baby    時間: 11-11-6 23:14

有無In左嘅媽咪Share下interview的內容呀?唔該晒!
作者: lovemybabies    時間: 11-11-7 00:21

原帖由 cherie_baby 於 11-11-6 15:14 發表
有無In左嘅媽咪Share下interview的內容呀?唔該晒!

成個過程極之輕鬆, 感覺老師不是要考驗小朋友識幾多嘢,沒壓力的!
首先會去到一間大房玩玩具, 俾小朋友們relax吓....跟住有老師帶小朋友去另一間大房interview.  老師會問小朋友名字, 幾歲, 然後都係砌下圖形, 又攞咗apple, orange n banana問小朋友係咩嚟....跟住就同家長(可二位一起進入)傾吓計, 間點解要揀呢間學校....
其實真係不用緊張, 老師好親切同有耐性...
作者: shirleylee_0514    時間: 11-11-7 09:09     標題: 回覆 4# lovemybabies 的文章

我都覺得係無咩人in, 定係唔會group咁多人一齊同一時間呢? 難道真係課程問題....定係入得黎呢間通常會讀埋呢度既小學,而小學又咁貴, 所以d人係咪唔讀呢度既幼稚園呢?

另請問老師有無問你地如得pm會唔會考慮呀?
作者: wishwong    時間: 11-11-7 09:22

原帖由 shirleylee_0514 於 11-11-7 09:09 發表
我都覺得係無咩人in, 定係唔會group咁多人一齊同一時間呢? 難道真係課程問題....定係入得黎呢間通常會讀埋呢度既小學,而小學又咁貴, 所以d人係咪唔讀呢度既幼稚園呢?

另請問老師有無問你地如得pm會唔會考慮呀? ...

佢有問PM呀... 答咗冇問題.. 但諗諗吓都淨係想番AM..
你呢.. 你點答?

其實啟小幼既用家好少O係度俾意見... 真係好難攞料.. 但我鍾意呢間... D老師睇得出係好鍾意小朋友同好有心機.. 我仔IN時坐唔定佢都好NICE.. 俾我個仔拎架車坐番黎IN... 佢好明男仔係鍾意車咁..我個仔一離開座位就估到佢係想去拎車仔玩, 仲同我講唔緊要...等佢拎過黎玩...SO FAR我IN過4間.. 呢間真係好有好感.. 但我小朋友係細仔.. 好想知道啟小幼AM班會唔會都係大仔多...
作者: lovemybabies    時間: 11-11-7 10:30

原帖由 wishwong 於 11-11-7 01:22 發表

佢有問PM呀... 答咗冇問題.. 但諗諗吓都淨係想番AM..
你呢.. 你點答?

其實啟小幼既用家好少O係度俾意見... 真係好難攞料.. 但我鍾意呢間... D老師睇得出係好鍾意小朋友同好有心機.. 我仔IN時坐唔定佢都好NICE..  ...

我估唔會, 反而我覺得佢會收生不足咁款, 好似無乜人in之餘, 報名係無deadline嘅
作者: wishwong    時間: 11-11-7 10:44

收生不足咁誇張?? 唔會掛? 我睇個政府WEBSITE..佢地上年97人上午班..3X人下午班... 咁係咪3班上午1班下午呢?

我唔明點解佢地冇咁POPULAR.. 九龍塘D學校間間排長龍... 佢地行IB(由小學),, 又係一條龍..應該好有SELLING POINT先岩架...

原帖由 lovemybabies 於 11-11-7 10:30 發表

我估唔會, 反而我覺得佢會收生不足咁款, 好似無乜人in之餘, 報名係無deadline嘅

作者: shirleylee_0514    時間: 11-11-7 10:57

答就照答pm無問題啦....不過到時收先再轉am囉....但阿囡interview表現都ok既...其實我對呢間學校都唔太了解...但去左interveiw之後...就比佢環境吸引...加上又有phonics及普通話...真係唔錯既選擇...

不過真係唔太出名又無乜人in, 雖然有一條龍...但小學太貴..可能都好多選擇...所以幼稚園都唔多人讀掛...

請問知唔知呢間學校雜費多嗎?
作者: HinBB0624    時間: 11-11-7 11:00

What is the school fee for this school? montly fee?
作者: lovemybabies    時間: 11-11-7 11:16

原帖由 wishwong 於 11-11-7 02:44 發表
收生不足咁誇張?? 唔會掛? 我睇個政府WEBSITE..佢地上年97人上午班..3X人下午班... 咁係咪3班上午1班下午呢?

我唔明點解佢地冇咁POPULAR.. 九龍塘D學校間間排長龍... 佢地行IB(由小學),, 又係一條龍..應該好有SELLI ...

所以我都百思不得其解...... 真希望多啲家長上嚟分享多啲意見.....
佢都有問上下午問題, 我話我可能都會考慮下午, 但又好強調真係好想係上午配合返小朋友嘅作息時間, 哈哈~~
作者: wishwong    時間: 11-11-7 11:16

我都覺得D老師好NICE... 環境好乾淨...
我都冇好留意D學費.. 小朋友讀得開心比較緊要... 我估大部份九龍塘D幼稚園都唔會好平...除非有學劵...

原帖由 shirleylee_0514 於 11-11-7 10:57 發表
答就照答pm無問題啦....不過到時收先再轉am囉....但阿囡interview表現都ok既...其實我對呢間學校都唔太了解...但去左interveiw之後...就比佢環境吸引...加上又有phonics及普通話...真係唔錯既選擇...

不過真係唔太 ...

作者: wishwong    時間: 11-11-7 11:18

好易轉AM架? 係咪要開咗學先轉得既呢?

原帖由 shirleylee_0514 於 11-11-7 10:57 發表

不過真係唔太 ...

作者: shirleylee_0514    時間: 11-11-7 11:36     標題: 回覆 1# wishwong 的文章

易唔易只係睇下有無位....通常係開學前申請....
作者: lovemybabies    時間: 11-11-7 12:00

請問學校有冇講幾時會有信呢?
作者: wishwong    時間: 11-11-7 12:09

老師話好快... 一個星期內... 咁即係下個星期第二批未IN第一批已經開始有OFFER...
我覺得幾奇怪... 不過快D知道結果真係好好... 唔洗羅羅攣
原帖由 lovemybabies 於 11-11-7 12:00 發表
請問學校有冇講幾時會有信呢?

作者: wishwong    時間: 11-11-7 12:10

開學前申請又幾好喎...但即係要先交留位費喇~
原帖由 shirleylee_0514 於 11-11-7 11:36 發表
易唔易只係睇下有無位....通常係開學前申請....

作者: lovemybabies    時間: 11-11-7 12:13

Thx wishwong! 其實學校會唔會真係收生標準超級寬鬆呢
作者: wishwong    時間: 11-11-7 12:23

我唔知佢地收生標準係點... 但呢個唔係我CONCERN.. 我反而對小朋友O係入面開唔開心比較CONCERN.. 同埋老師同家長溝通夠唔夠等等...
我睇番以前D FORUM... 好似11月會有OPEN DAY... 唔知今年有冇?? 我好想了解多D間學校...
你有冇問過D老師??

原帖由 lovemybabies 於 11-11-7 12:13 發表
Thx wishwong! 其實學校會唔會真係收生標準超級寬鬆呢

作者: hobby    時間: 11-11-7 12:29

我可以話唔會, 因為囡囡interivew表現唔好, 老師問好多次先肯答, 佢都講到自己個名, 幾隻colour, fruits, 但就唔肯玩pizzle, 有啲instructions唔肯跟, 我哋識個老師, 星期六下午己收到電話, 是由另朋友打來, 告知囡囡的表現係唔會有offer
作者: lobbmamee    時間: 11-11-7 12:41

I found this link discuss about CPSKG,
seems there are many new teachers in this year and some of the comments are not positive.

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... page%3D1&page=2
作者: wishwong    時間: 11-11-7 13:52

咁我個仔都應該冇OFFER... 佢都唔係所有野都肯做...

你就好喇.. 咁快知道結果... 至少得個知字..
你鍾唔鍾意間學校呢?
原帖由 hobby 於 11-11-7 12:29 發表
我可以話唔會, 因為囡囡interivew表現唔好, 老師問好多次先肯答, 佢都講到自己個名, 幾隻colour, fruits, 但就唔肯玩pizzle, 有啲instructions唔肯跟, 我哋識個老師, 星期六下午己收到電話, 是由另朋友打來, 告知囡 ...

作者: shirleylee_0514    時間: 11-11-7 13:59

嘩~~咁快就知道....真係好唔洗等....

我囡雖然表現ok, 肯答問題....自己名,生果,動物...對應形狀/動物..最後車既砌圖都識...仲講東講西...離哂題tim....但唔識講出形狀同顏色...不過都可能未必收lu...

請問有無問你地會點解簡呢間學校呀?

作者: cheamuimui    時間: 11-11-7 14:11

我收信AM offer。但我囡囡是發台瘟,所以有offer我地都好surprise.
作者: hobby    時間: 11-11-7 14:14     標題: 回覆 30# wishwong 的文章

我都覺得間學校環幾好, 老師ee都好好nice, 如果真係比較, 我會覺得好過金xx, 又xx, 不過呢啲都係個人感覺; 其實我見到好多application forms, 仲最少要in 埋下個星期六, 所以一定唔會係人都收掛
作者: hobby    時間: 11-11-7 14:16

原帖由 cheamuimui 於 11-11-7 14:11 發表
我收信AM offer。但我囡囡是發台瘟,所以有offer我地都好surprise.

恭喜!!

請問係唔係11月5日in?
作者: shirleylee_0514    時間: 11-11-7 14:17     標題: 回覆 2# cheamuimui 的文章

作者: hobby    時間: 11-11-7 14:20

原帖由 shirleylee_0514 於 11-11-7 13:59 發表
嘩~~咁快就知道....真係好唔洗等....

我囡雖然表現ok, 肯答問題....自己名,生果,動物...對應形狀/動物..最後車既砌圖都識...仲講東講西...離哂題tim....但唔識講出形狀同顏色...不過都可能未必收lu...

請問有無問 ...

好似有問, 點解識呢間學校, 會唔會考慮pm ... 好似考的內容都一樣, 我覺得最大問題係囡囡個態度唔好, 所以唔想收佢囉
作者: hedgehogss    時間: 11-11-7 14:23

my son is studying K1 now. He was a shy boy but now becomes "too talkative"... haha... he loves school so much and ... his persoanlity become positve and outgoing ...

I am a lazy mum, dont really do revision with him at home, but i can see he learn a lot from school which i dont really need to worry ... for example, no problem when I ask him the sound of a to g (only learnt a few letters since sept) ...

he is so committed to school and obtain stronger common sense from some areas...

i recommend this school to all parents ...although it is not a popular one in kowloon tong, it do provide a happy environment and learning habbit to children... do not blindly follow what others do, please look for one which really "suit" your child...
作者: largenose    時間: 11-11-7 14:26

我觉得少人报读的原因有两个:
1,IB制,较浅,难以适应香港传统小学
2,  学费贵,幼稚园没有学券的,而小学的学费更是7万多一年

所以,读它幼稚园的,通常都是准备读它小学的,如果不是,就应该不会报这家。
作者: shirleylee_0514    時間: 11-11-7 14:27

回覆 3# hedgehogss 的文章
多謝你既分享....我都幾鐘意環境同老師!請問呢間雜費多嗎?一班幾多人呀?咁其實係咪同小學share個校舍?K1都開始有phonics好好呀!唔好意思問咁多問題,因自己對呢間學校晤太了解,請見諒!
作者: wishwong    時間: 11-11-7 14:33

咁快收到信? 請問你小朋友幾月大? 之前有冇問你PM考唔考慮? 你點答? THANKS..
原帖由 cheamuimui 於 11-11-7 14:11 發表

作者: wishwong    時間: 11-11-7 14:39

K1 starts to learn letters?? O個日老師拎起D有顏色英文字既BLOCK問我個仔咩色.. 結果我個仔答咗個英文字出黎... 之後老師就好SUPRISE佢已經學字母...
我同老師講佢學咗廿零個.. 再問多佢幾個..有D記得..有D唔記得....

我都覺得冇話邊間K最好..只有適唔適合~

原帖由 hedgehogss 於 11-11-7 14:23 發表
my son is studying K1 now. He was a shy boy but now becomes "too talkative"... haha... he loves school so much and ... his persoanlity become positve and outgoing ...

I am a lazy mum, dont really do ...

作者: iloveal    時間: 11-11-7 14:43

我都係5/11in 完, 唔知收唔收呢? 佢仲叫我記得留意信箱啦喎, 仲問我有無轉地址.
作者: wishwong    時間: 11-11-7 14:54

好心急~
作者: shirleylee_0514    時間: 11-11-7 14:57     標題: 回覆 2# iloveal 的文章

我都係呢日in呀..........但無叫我留意信箱及無問我有無轉地址....咁即係唔多收啦

作者: hobby    時間: 11-11-7 15:00     標題: 回覆 42# iloveal 的文章

wow, 咁好大機會喎
作者: iloveal    時間: 11-11-7 15:35

我都唔咁肯定呀. 驚希望越大, 失望越大. 佢其實問咗我個仔唔係好多問題咋.跟住問我時, 佢仲走開周圍睇課室的東西. 老師唔知會唔會覺得佢坐唔定添.
我都好鐘意間學校, 老師好有愛心和真的用小朋友角度去同佢地溝通.

我都係覺得感覺好過york, sn 同yyc.

唔知你地知唔知佢地考私小如cky多唔多呢?  佢地個小一result 好似好多名校, 但又無講percentage, 如果70%入番cp, 咁可能考到出面好的小學都係每間一兩個.

真係想cpskg k3 媽咪可以share下呢方面資訊.  如果佢地11月有open day, 我都想去再問老師了解多d.
作者: wishwong    時間: 11-11-7 15:45

我都覺得係... 唔知多唔多去CKY... 講D但又唔係全部... 估估吓咁囉...

原帖由 iloveal 於 11-11-7 15:35 發表
我都唔咁肯定呀. 驚希望越大, 失望越大. 佢其實問咗我個仔唔係好多問題咋.跟住問我時, 佢仲走開周圍睇課室的東西. 老師唔知會唔會覺得佢坐唔定添.
我都好鐘意間學校, 老師好有愛心和真的用小朋友角度去同佢地溝通.

...

作者: bebelee    時間: 11-11-7 15:51

My son studying K2 in CPSKG - my son and I like this KG very much - teachers are nice and caring.  Last year K1 has 3 classess in AM and 1 class in PM.  

The curriculum is not that easy (my perspective) and I think it is comparable (or even harder) than some famous KG - for Chinese, the children need to recognize over 40 single words throughout KG (and need to start recognize 2 combined words) and for English they teach all 26 Letters and phonics in K1.  For Maths, they teach recognizing and counting number up to 30.  The class has lots of interactive activities and theme homework - e.g. the child need to go to Supermarket to look for the heathly food, take photos and then speak in front of the class what they found.  

In K1, they give homework every Friday for 3 worksheets, sometimes plus 1 English / Chinese theme book.  In K2, they give home work everyday (mainly for writing Chinese word and English letter, sometimes plus 1 Math worksheet) with more homework on Friday, sometimes plus 1 English/Chinese theme book.

The school also has various charity activities that the child has the opportunitiy to get involved with.  I think this is helpful for mortal development.

In terms of school fees, the monthly school fee is around $3500, stationery and books each term (i.e. half yr) is around $1700, snacks is around $120 - I think this is almost the same as of other KGs (without subsidy).

My comment is not to look at how 'famous' the KG is but see whether the teachers are caring to children - this is very important as your child spend half of the day with the teachers!
作者: wishwong    時間: 11-11-7 16:15

我想喊出黎.. 我老公岩岩番到屋企... 收到啟小幼OFFER信.. 仲要係AM OFFER... 開心死我喇...... 呢間一直係我同先生想比囝囝讀既學校... 但一心以為係2013年九月先讀.. 今年以超細仔身份見識吓..睇吓小朋友對學校同老師有冇好感先... 就算有PM OFFER都遲多一年先讀..點知老師咁好..俾AM OFFER我個仔...

我想問有關校車.. 有冇家長知道佢地校車小朋友有冇安全帶帶架? Thansk...
作者: wishwong    時間: 11-11-7 16:17

老師都冇問我有冇轉地址... 唔洗擔心.

原帖由 shirleylee_0514 於 11-11-7 14:57 發表
我都係呢日in呀..........但無叫我留意信箱及無問我有無轉地址....咁即係唔多收啦

作者: hobby    時間: 11-11-7 16:18     標題: 回覆 32# cheamuimui 的文章

唔好意思, 可以分享多一點囡囡的表現嗎? 謝謝
作者: hobby    時間: 11-11-7 16:23     標題: 回覆 49# wishwong 的文章

囝囝好叻!!
作者: lovemybabies    時間: 11-11-7 16:28

原帖由 cheamuimui 於 11-11-7 06:11 發表

恭喜恭喜!!!!
作者: wishwong    時間: 11-11-7 16:31

其實囝囝已經有兩間O係屋企附近既K1收佢.. 但都係PM OFFER.. 呢個係囝囝第一個AM OFFER... 真係好興奮..

希望你都有OFFER喇...

原帖由 hobby 於 11-11-7 16:23 發表
囝囝好叻!!

作者: wishwong    時間: 11-11-7 16:33

不過OFFER LETTER好急,,, 要今個星期四去俾留位費.. 可能係要O係下ROUND INTERVIEW之前CONFIRM有幾多俾下星期六IN既小朋友....

祝大家好運~~
作者: lovemybabies    時間: 11-11-7 16:33

原帖由 bebelee 於 11-11-7 07:51 發表
My son studying K2 in CPSKG - my son and I like this KG very much - teachers are nice and caring.  Last year K1 has 3 classess in AM and 1 class in PM.  

The curriculum is not that easy (my perspecti ...

Thx for ur sharing, very useful for us ar!! n i found a letter in my mail box, dun know it's from creative or not....need to wait for my hubby back home n get d letter.
作者: wishwong    時間: 11-11-7 16:52

Thanks so much for your info.
May I know how many teachers in 1 class?  Is there a NET teacher in each class?  How much time they will have for Eng & PTH?  Thanks.

原帖由 bebelee 於 11-11-7 15:51 發表

The curriculum is not that easy (my perspecti ...

作者: wishwong    時間: 11-11-7 16:55

Thanks.. 我特別喜歡你話 k1基本上,所有工作紙都係係學校做

因為小朋友咁細個, 放學番屋企應該係玩同瞓.. 哈哈~

原帖由 Cavebaby 於 11-11-5 23:58 發表
其實全部都只係聽聞呢間幼稚園淺,我唔覺得佢特別淺過人,阿女今年讀緊K1,開左學兩個月,佢又唔係特別深果d羅,其實有關呢間學校既野,真係唔多家長講。同埋,好多人都會將呢間同另一間啓思攪亂左。

比大家參考一下,每日都會有中英 ...

作者: hobby    時間: 11-11-7 16:59     標題: 回覆 54# wishwong 的文章

haha, 不過朋友個朋友話應該唔得ne, 但睇埋其他小朋友的表現, 囡囡都唔係差得咁緊要掛, 得唔得我都冇所謂, 囡囡表現唔好, 可能佢唔係咁like 間學校ne
作者: wishwong    時間: 11-11-7 17:11

其實同你咁寫一樣.. 我小朋友仲更加唔聽指令.. 要周圍拎野玩..
不過我同老師講..如果今年唔得.. 我下年都一定再報.. 因為學校既啟發潛能教學模式好岩我地既想法... 而且我地都唔會跟傳統D學校.. 所以IB課程我地黎講.. 真係好PERFECT.. 但我知好多家長就係唔鍾意IB... 所以冇揀啟小幼... 而VICTORIA既中小學係深灣..對我地黎講..太遠...

原帖由 hobby 於 11-11-7 16:59 發表
haha, 不過朋友個朋友話應該唔得ne, 但睇埋其他小朋友的表現, 囡囡都唔係差得咁緊要掛, 得唔得我都冇所謂, 囡囡表現唔好, 可能佢唔係咁like 間學校ne

作者: shirleylee_0514    時間: 11-11-7 17:43     標題: 回覆 12# wishwong 的文章

真係如你所願喎~~
你就好喇....咁快就知...仲係am class ~~
請問你係幾時in架 ?
作者: wishwong    時間: 11-11-7 17:49

星期六 (5/11) IN.. 老師話會盡快出OFFER LETTER... 我估佢地想快D收夠人... 控制番下星期六放幾多OFFER出去...你都應該好快會收到信嘞~

AM OFFER真係好吸引我.. 因為到而家我小朋友都係1:XXPM-2:00PM就瞓晏覺....

原帖由 shirleylee_0514 於 11-11-7 17:43 發表

真係如你所願喎~~
你就好喇....咁快就知...仲係am class ~~
請問你係幾時in架 ?

作者: sumaggie101    時間: 11-11-7 18:04     標題: 唔知除左佢間小學,其他會升咩小學呢﹖

作者: shirleylee_0514    時間: 11-11-7 18:09     標題: 回覆 15# bebelee 的文章

多謝你既分享...真係好有用.....請問除左你所講的費用外....會有其他買書,買vcd,買呢樣,參加學校自己係課堂時侯既活動...唔參加小朋友就坐埋一邊睇書,睇住人地玩..or等等其他雜費呀?? 因為有間九龍塘出名既幼稚園收了我囡....呢間出名英文好....同樣出名商業化...雜費勁多...
作者: bebelee    時間: 11-11-7 18:09

There are 2 teachers in the class - 1 English net + class teacher / 1 Mandarin + class teacher

The Eng & PTH class time is around 90 min each per day.

原帖由 wishwong 於 11-11-7 16:52 發表
Thanks so much for your info.
May I know how many teachers in 1 class?  Is there a NET teacher in each class?  How much time they will have for Eng & PTH?  Thanks.

作者: bebelee    時間: 11-11-7 18:11

No, don't worry!  At least I haven't come accross in K1 and K2 (now).

原帖由 shirleylee_0514 於 11-11-7 18:09 發表
多謝你既分享...真係好有用.....請問除左你所講的費用外....會有其他買書,買vcd,買呢樣,參加學校自己係課堂時侯既活動...唔參加小朋友就坐埋一邊睇書,睇住人地玩..or等等其他雜費呀?? 因為有間九龍塘出名既幼稚園收 ...

作者: sumaggie101    時間: 11-11-7 18:13

作者: lovemybabies    時間: 11-11-7 18:22

原帖由 wishwong 於 11-11-7 08:15 發表
我想喊出黎.. 我老公岩岩番到屋企... 收到啟小幼OFFER信.. 仲要係AM OFFER... 開心死我喇...... 呢間一直係我同先生想比囝囝讀既學校... 但一心以為係2013年九月先讀.. 今年以超細仔身份見識吓..睇吓小朋友對學校同 ...

叻叻!! 恭喜哂!!
作者: hobby    時間: 11-11-7 18:36

I didn't receive any letter today ne, my daughter is rejected la.
作者: lovemybabies    時間: 11-11-7 18:39

咁請問大家是否都諗住直升上啟思小學? 假如我諗住第日我要報讀外面的小學(因實在負擔不起啟思小學的學費), 我是否不應選讀此校幼稚園呢? 但我又真的很喜歡這間學校.....唉....
作者: HKPES    時間: 11-11-7 18:52

Any comments on CPSKG's curriculum / quality of teaching?  Are all kindergarten students automatically promoted to their primary school?
作者: maozit    時間: 11-11-7 20:10

Oh, interviewed on Nov 5 (sat), also received acceptance letter today (am class).
作者: cherie_baby    時間: 11-11-7 22:18     標題: 回覆 12# lovemybabies 的文章

Thank you for your sharing!
作者: ganda    時間: 11-11-7 23:02

My daughter attended the interview on 5 Nov also got the offer for AM class.  really want to know more about the school now...
作者: cheamuimui    時間: 11-11-7 23:02     標題: 回覆 23# hobby 的文章

我囡囡本來去學校都好正常。跟住見到老師個個都有個手偶,佢好開心同興奮。有個老師帶住個Minnie手偶叫囡囡跟住去interview room,囡囡好開心跟住老師。但入到課室,拿住minnie的老師走了。我個囡囡死都要搵Minnie 。唔肯坐低。最後要坐在爸爸膝上。老師問佢野佢都要係幾肯答,一係就好似喬治佈殊敢loading loading 才答老師。只係做下matching 同入下形狀。佢表現得麻麻同埋佢係細女0910,你地估都係唔得多了!我地真的好意外囡囡有offer。
作者: wishwong    時間: 11-11-7 23:11

你指YORK??
原帖由 shirleylee_0514 於 11-11-7 18:09 發表
多謝你既分享...真係好有用.....請問除左你所講的費用外....會有其他買書,買vcd,買呢樣,參加學校自己係課堂時侯既活動...唔參加小朋友就坐埋一邊睇書,睇住人地玩..or等等其他雜費呀?? 因為有間九龍塘出名既幼稚園收 ...

作者: wishwong    時間: 11-11-7 23:14

嘩。。咁即係有一半時間係英普喎。。。好好。。
一班有幾多同學仔?? 30?

原帖由 bebelee 於 11-11-7 18:09 發表
There are 2 teachers in the class - 1 English net + class teacher / 1 Mandarin + class teacher

The Eng & PTH class time is around 90 min each per day.

作者: wishwong    時間: 11-11-7 23:21

其實我都覺我小學學費好貴。。。如果第時小朋友好叻..我會試吓報其他學校.. 如蔡繼有(但都唔平得幾多)... 但如果佢能力普通就直升.. 都要照俾錢... 因為唔想考傳統學校迫死小朋友同家長...
你收到信未... 會唔會有機會一齊做同學仔??

原帖由 lovemybabies 於 11-11-7 18:39 發表
咁請問大家是否都諗住直升上啟思小學? 假如我諗住第日我要報讀外面的小學(因實在負擔不起啟思小學的學費), 我是否不應選讀此校幼稚園呢? 但我又真的很喜歡這間學校.....唉.... ...

作者: wishwong    時間: 11-11-7 23:22

未收到都未代表REJECTED.. 佢地冇咁講喎

原帖由 hobby 於 11-11-7 18:36 發表
I didn't receive any letter today ne, my daughter is rejected la.

作者: wishwong    時間: 11-11-7 23:24

Congra..will u accept the offer?? how old is your kid?

原帖由 maozit 於 11-11-7 20:10 發表
Oh, interviewed on Nov 5 (sat), also received acceptance letter today (am class).

作者: cypigpig    時間: 11-11-7 23:56

My girl got the am offer too! She is small b (12/09). Now need to think about the transportation lei! As seems no school bus to Shum Tseng.

原帖由 wishwong 於 11-11-7 23:24 發表
Congra..will u accept the offer?? how old is your kid?

作者: cypigpig    時間: 11-11-8 00:00

Similar to my girl's case. She was attracted by the toys aside, just went away to play in the middle of the interview. Didn't finish all the games. And she also asked for the Mickey mouse puppet at the end.
We were surprised she got the offer too.

原帖由 cheamuimui 於 11-11-7 23:02 發表
我囡囡本來去學校都好正常。跟住見到老師個個都有個手偶,佢好開心同興奮。有個老師帶住個Minnie手偶叫囡囡跟住去interview room,囡囡好開心跟住老師。但入到課室,拿住minnie的老師走了。我個囡囡死都要搵Minnie 。唔肯 ...

作者: lukimama    時間: 11-11-8 00:07

Thanks all for the comment on the CPSK, I just sent the application form today, I am surprised that the school has already sent offer letter to the parents! I like this school because she uses 3 languages in teaching, may I know if 90 mins of english and pth teaching is provided daily? and the rest is cantonese?
The other reason is that I like 2 class teachers in one class in which one of them is NET!

Actually, I am not sure whether I will pick its primary school after K3 as the school fee is so expensive. If not, will our kids have difficulties on connecting to the tranditional primary school? Anyone can share?

Congrats to those parents who got offers for their kids!  
Thanks all for your sharing!
作者: lovemybabies    時間: 11-11-8 00:09

原帖由 wishwong 於 11-11-7 15:21 發表
其實我都覺我小學學費好貴。。。如果第時小朋友好叻..我會試吓報其他學校.. 如蔡繼有(但都唔平得幾多)... 但如果佢能力普通就直升.. 都要照俾錢... 因為唔想考傳統學校迫死小朋友同家長...
你收到信未... 會唔會有機 ...

已收到am offer, 但仍十五十六中; 因我已預算知道自己確實無能力供小朋友直升她的小學, 所以真係好想有這所學校嘅家長能俾到一啲意見給我.....
作者: maozit    時間: 11-11-8 00:37

My daughter is a 0902 kid.

We will pay the deposit this thurs, as requested by the school. They will have a parents' day on dec 10 pm, really wanna know more about this school for final decision.

原帖由 wishwong 於 11-11-7 23:24 發表

作者: wishwong    時間: 11-11-8 00:44

I will attend the parent's day definitely too...

原帖由 maozit 於 11-11-8 00:37 發表
My daughter is a 0902 kid.

We will pay the deposit this thurs, as requested by the school. They will have a parents' day on dec 10 pm, really wanna know more about this school for final decision.

...

作者: lukimama    時間: 11-11-8 01:12

great, I will also attend the open day. Need to register?

原帖由 wishwong 於 11-11-8 00:44 發表
I will attend the parent's day definitely too...

作者: wishwong    時間: 11-11-8 07:46

I think such day is just like parent day, not sure if it's open for public or for those K1 kids' parents.  As it just lasts for 2 hrs (from 2:30-4:30pm).  You may call to ask.  Or if they can arrange interview for u in Nov and get the offer, you may be able to join the parent day in Dec.

Good luck.
原帖由 lukimama 於 11-11-8 01:12 發表
great, I will also attend the open day. Need to register?

作者: shirleylee_0514    時間: 11-11-8 09:51

仲未收到信................
作者: lovemybabies    時間: 11-11-8 10:03

原帖由 shirleylee_0514 於 11-11-8 01:51 發表

no worry, may be u will receive it tonite nei!
作者: hobby    時間: 11-11-8 10:15     標題: 回覆 79# wishwong 的文章

未收信真係=唔收嫁或者係waiting, 因為星期六下午朋友個朋友已經打咗電話俾我哋, 不過唔緊要, 因為我哋之前已經俾咗另一間學校的留位費; 而事實上, 囡囡真係表現唔好, 唔收都應該
作者: iloveal    時間: 11-11-8 10:19

我都收咗am offer 信啦! wishwong, 同你一樣, 見到am offer 一刻, 有想哭出來的感覺.  雖然我都已有兩個offer, 但呢間真係我去過咁多間interview最喜歡的一間, 先不論他的教學模式和我們理念一致, 他的課室環境和佈置就連我也覺得好舒服和吸引. 又有充足的自然光和空間!  小朋友的美術作品也很特別和有各自的風格!
他們是唯一一間用真的生果問小朋友而不是用膠製或圖片的, 這點我們十分喜歡!
作者: iloveal    時間: 11-11-8 10:23

原帖由 wishwong 於 11-11-7 23:21 發表
你收到信未... 會唔會有機 ...

和你一樣的想法! 都係想擺脫傳統教育和做功課的壓力, 想小朋友開心的去上學!  cky也是我的dream school!!
作者: wishwong    時間: 11-11-8 10:47

唔洗擔心..今日應該收到..

原帖由 shirleylee_0514 於 11-11-8 09:51 發表

作者: wishwong    時間: 11-11-8 10:52

咁你會唔會打電話去CONFIRM學校呢? 如果可以讀屋企附近既學校其實都真係幾好..
我地讀要坐45MINS校車.. 對小朋友黎講都幾耐...

原帖由 hobby 於 11-11-8 10:15 發表
未收信真係=唔收嫁或者係waiting, 因為星期六下午朋友個朋友已經打咗電話俾我哋, 不過唔緊要, 因為我哋之前已經俾咗另一間學校的留位費; 而事實上, 囡囡真係表現唔好, 唔收都應該 ...

作者: shirleylee_0514    時間: 11-11-8 10:54     標題: 回覆 3# iloveal 的文章

絕對同意你既講法....環境真係好好...好似吸啖空氣都清新D....同埋真係暫時得呢間用真既生果黎問....請問你另一間收左係邊間呀?九龍塘區...我暫時都係得一間YORK收左主流班...不過係下午..
作者: wishwong    時間: 11-11-8 10:55

係呀..因為我個仔要坐校車...如果係PM.. 番到屋企真係好晏.. 而家AM OFFER..真係好好多...不過最好當然係行到番學校喇..~~
我都有另外兩個K1 OFFER..係近屋企.. 但係PM OFFER囉...都唔知交唔交其中一間留位費好..

原帖由 iloveal 於 11-11-8 10:19 發表
我都收咗am offer 信啦! wishwong, 同你一樣, 見到am offer 一刻, 有想哭出來的感覺.  雖然我都已有兩個offer, 但呢間真係我去過咁多間interview最喜歡的一間, 先不論他的教學模式和我們理念一致, 他的課室環境和佈 ...

作者: wishwong    時間: 11-11-8 10:56

係呢.. 你小朋友係咪都係細仔呀? 係咪CONFIRM會讀呢??

原帖由 iloveal 於 11-11-8 10:23 發表

和你一樣的想法! 都係想擺脫傳統教育和做功課的壓力, 想小朋友開心的去上學!  cky也是我的dream school!!

作者: katie0208    時間: 11-11-8 10:57

hi cypigpig,

We are living in the same area and we got am offer too! I have asked the teacher about school bus and she said there was no school bus to our area. Kids who lived in Sham Tseng took 保母車. I dun know if the school will introduce to us and dun know the timing too.

This is really a big concern for us cos it is so far away.

原帖由 cypigpig 於 11-11-7 23:56 發表
My girl got the am offer too! She is small b (12/09). Now need to think about the transportation lei! As seems no school bus to Shum Tseng.

作者: katie0208    時間: 11-11-8 11:00

iloveal,  I totally agree with you. Toys are new and room is tidy. Good environment! The fruit is impressive too!

原帖由 iloveal 於 11-11-8 10:19 發表
我都收咗am offer 信啦! wishwong, 同你一樣, 見到am offer 一刻, 有想哭出來的感覺.  雖然我都已有兩個offer, 但呢間真係我去過咁多間interview最喜歡的一間, 先不論他的教學模式和我們理念一致, 他的課室環境和佈 ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5