教育王國

標題: 自行收生 [打印本頁]

作者: SmartCandy    時間: 11-11-7 12:54     標題: 自行收生

我想請教大家, 係現在"自行收生"同分底下, 教育署會比學校自行抽籤, 但其實妳地估佢地學校其實係以自己簡返比返自己所屬學校而唔係所謂公平攪珠抽籤?

作者: hugocheung    時間: 11-11-8 13:08

咁就要睇下學校自唔自律
作者: TwoBabies    時間: 11-11-8 14:51

我估間間學校都有揀囉!
作者: xo883    時間: 11-11-8 14:54

曾經打過去教育局問, 只係睇學校自律同家長舉報, 一點也不公平
作者: LovelyBB06    時間: 11-11-8 15:05

原帖由 TwoBabies 於 11-11-8 14:51 發表
我估間間學校都有揀囉!

怎樣揀?? 因為申請表上沒有任何父母職業,幼稚園名稱...等等的資料??
作者: chelsealam    時間: 11-11-8 15:12

但係佢地有收 portfolio ma....
作者: LovelyBB06    時間: 11-11-8 15:19

好多間都無收Portfolio口喎
作者: xo883    時間: 11-11-8 15:48

原帖由 LovelyBB06 於 11-11-8 15:05 發表

怎樣揀?? 因為申請表上沒有任何父母職業,幼稚園名稱...等等的資料??

我覺得本身個學生家長同學校既關係外人點會知
作者: LovelyBB06    時間: 11-11-8 16:06

原帖由 xo883 於 11-11-8 15:48 發表

我覺得本身個學生家長同學校既關係外人點會知

只係限於選取有關係既人, 咪極少數囉
作者: lalalambb    時間: 11-11-8 21:28

原帖由 LovelyBB06 於 11-11-8 16:06 發表

只係比有關人仕?
作者: xo883    時間: 11-11-9 08:35

原帖由 LovelyBB06 於 11-11-8 16:06 發表

即係咁, 間學校25分必收, 20分就要抽, 你小朋友得20分, 但係你就同學校關係好, 可以係捐錢或者做義工等等, 變左唔駛抽, 又天知道呢, 我覺得係一個好大既漏洞
作者: ha!    時間: 11-11-9 10:07

作者: monkey05    時間: 11-11-9 10:29

原帖由 xo883 於 11-11-9 08:35 發表

即係咁, 間學校25分必收, 20分就要抽, 你小朋友得20分, 但係你就同學校關係好, 可以係捐錢或者做義工等等, 變左唔駛抽, 又天知道呢, 我覺得係一個好大既漏洞 ...

有關傳聞我也聽唔少, 除了捐錢或者做義工, 仲有識學校內的老師, 話事人...etc.... 人地20分唔中, 但你20分中, 唔排除有些是因為lucky, 但有些是靠關係, 抽咩 ? 天知囉.  我一路都唔信呢個遊戲是公平.
作者: geogeo    時間: 11-11-9 12:28

請問第一階段收生, 是不是要自行到所選學校看結果? 幾點開始?
作者: hugocheung    時間: 11-11-9 12:34

打去學校或教育局.

原帖由 ha! 於 11-11-9 10:07 發表
如果有問題想問,關於自行收生的,可以打咩電話問?

作者: hugocheung    時間: 11-11-9 12:35

是要去學校. 同時, 可以問吓會唔會 Post 上網. 而家好多學校會咁做.

原帖由 geogeo 於 11-11-9 12:28 發表
請問第一階段收生, 是不是要自行到所選學校看結果? 幾點開始?

作者: POCHACCO_1811    時間: 11-11-10 08:05

作者: POCHACCO_1811    時間: 11-11-10 08:05

作者: CF2010    時間: 11-11-10 10:29

講明是"自行收生",則學校可全權決定如何收生。如同分,學校可以公平地抽籤決定,也可以按自已喜好/關係/需要等等來不公平地收生。這完全是校長的自由!這也是現時系統下,給予學校一定程度的收生自由,所以才叫"自行收生"
作者: yes_anson    時間: 11-11-11 10:59

我交 form 去華仁時有交埋 portfolio,無俾人拒絕。不過我估佢唔睇。
作者: thtb    時間: 11-11-11 11:31

早前去電教育局問及有關自行收生問題, 他們回覆是如學校自行處理的, 教育局會派人去監察, 保證公平公開公正.
作者: xo883    時間: 11-11-11 15:06

原帖由 thtb 於 11-11-11 11:31 發表
早前去電教育局問及有關自行收生問題, 他們回覆是如學校自行處理的, 教育局會派人去監察, 保證公平公開公正.

講就梗係咁講, 但我唔覺得佢地會有足夠人手去監察

就好似借地址個情況一樣, 大把人過到骨
作者: yinglongma    時間: 11-11-11 18:35

我相信我自行報的學校, 一,她們沒收其他資料,只對表格內的資料; 二,她們派通告,說明同分的處理。

個人認為如對學校不相信, 又何必選該校呢? 入讀了也不能與學校建立合作的關係。
作者: joeyxlma    時間: 11-11-11 19:33

原帖由 yinglongma 於 11-11-11 18:35 發表
我相信我自行報的學校, 一,她們沒收其他資料,只對表格內的資料; 二,她們派通告,說明同分的處理。

個人認為如對學校不相信, 又何必選該校呢? 入讀了也不能與學校建立合作的關係。 ...

agree!
作者: siden    時間: 11-11-11 20:05

In this forum sometime ago, some parents mentioned that the staff at the school asked which kindergarten the children attend when the parents hand in the form.

In the past, I trusted the system must be fair. However, after hearing the parents mentioning this phenomenon, I dont trust anymore.

If really random, why ask??

You may search the previous posts.
作者: GoodGrief    時間: 11-11-11 22:30

在自行收生階段,每名學生可報全港任何一所學校,換言之,學生(即家長)擁有絕對的選擇權選擇那一所學校。若你明知或有證據顯示你所想報的學校會弄虛作假,為何仍然為兒女報讀該學校呢?我當年為我的小朋友所報的學校,明言不收portfolio和會將資料交給教育局抽籤,光明正大。

若學校的德行有問題,又如何教導我的小朋友分辨是非,黑白對錯!
作者: MATTHAW    時間: 11-11-11 23:03

只要是您選擇的, 就要相信它, 否則何必選它呢?
作者: 3btsoi    時間: 11-11-12 00:58

一直有留意呢個post, 都有少少意見,不喜勿插...hehe
講真每個小朋友一生得一次參加派位,做父母唔緊張就假既(對津校/官校全無興趣人士除外)
早幾日我心裡都驚驚地"係咪真係公平架"?始終申請表係經人手收既,全港幾百間小學,可能有幾千個呢d學校既staff處理申請表,工作表現可能會有參差,可能會睇錯野,typo,miss左d資料....etc. 又或者staff無申報利益,間學校根本唔知發生左事.如果呢幾千人個個都公正嚴明,做事認真,甘香港真係唔駛有ICAC, 就算有EBD既人監察住,要做手腳真係唔難,始終學校staff既質素,EBD control 唔到.
之前見到d post 有父母去交表比人問小朋友讀邊間KG,又真係唔多正常,講真,交表時佢先問個甘既問題,真係黎唔切反應"立"野走唔報甘"英",多數都交左返屋企先覺唔對路
所以,我鼓勵呢d parents向EBD申報發生呢d事,備定案.不過政府d野...又未必受理:;pppp: :;pppp:

我睇完你地既post,都興幸自己果間應該ok,望就望佢d staff 精精靈靈!!
作者: Bingb    時間: 11-11-12 01:12

作者: 3btsoi    時間: 11-11-12 01:53

中間procedure係點,就真係唔知邊個做啦.

我只見到佢收form果時係全人手,你果間都好有notebook,我果間table得枝pen and a box 放申請表...無其他啦....真係好old school...

問KG果度,但係瓜田履下,響未收人已經問呢d問題,會令人誤會影響賽果......其實收左人地黎註冊先問先有意義,如果你都唔收我,知我邊間KG無用,我都唔係你既學生,對你教學計劃都無影響. 換個角度,佢想知邊間KG最like佢,但係自行,大抽獎佢又control唔到,知黎無意義,個學生好唔好都要收,最多,扣門位比晒呢間KG,但為呢d做多甘多野,唔值得亦唔合理.
作者: siden    時間: 11-11-12 09:41

According to the EDB, they only "randomly" choose some schools to monitor their procedure. (read some of the post above)

Random!

Like the police "randomly" pick a driver in the highway to test for driving after alcohol. So many drivers who had drunk alcohol were driving on the road without police detecting.

However, what can we do? Maybe should really report to the EDB that the school was asking which kinder the children were attending.
作者: SCKnight    時間: 11-11-12 10:22

唉,制定政策嘅都冇深思熟慮,學校有咁大灰色地帶做決定。好難怪家長冇疑慮。
作者: lalalambb    時間: 11-11-13 18:40

原帖由 yinglongma 於 11-11-11 18:35 發表

個人認為如對學校不相信, 又何必選該校呢? 入讀了也不能與學校建立合作的關係。 ...

同意,應信學校!
作者: CandyTheMom    時間: 11-11-14 11:08

I honestly trust the school will not cheat.

What are the + points for them to do so? Get better students. But if they don't follow the rules of EDB, someone someday will leak out the info and will damage the school reputation hugely (you know how much gossips around!). What's the point? I totally trust the Principal and school management will enforce the policy and not allow anyone to do so (select students at discretionary stage).

That is why the principal put lots of focus to pick the best (academically and smart) students at 'knock door' stage because that is the only time they have control, and to lift up the average standard of students of the school.

Have some trust on people. That's very important value and we need to cultivate this to our children.

原帖由 3btsoi 於 11-11-12 01:53 發表
中間procedure係點,就真係唔知邊個做啦.

我只見到佢收form果時係全人手,你果間都好有notebook,我果間table得枝pen and a box 放申請表...無其他啦....真係好old school...

問KG果度,但係瓜田履下,響未收人已經問呢 ...

作者: littleangelyy    時間: 11-11-14 12:06

絕對同意!
我報個間又係一模一樣咩都唔收, 派晒通告說明同分點處理, 連我個幼稚園校長都講明那小學係會交比教育暑抽的, 絕對公正.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5