教育王國

標題: st paul's church interview [打印本頁]

作者: GAT    時間: 11-11-13 11:40     標題: st paul's church interview

the questions to us are very simple:

ask baby:
1. feed the baby with the spoon.

ask parents:
1. 對學校有什麽期望?
2. 對家長義工的看法?

how about others? are your questions the same or different? Is it also so simple?
作者: sheepie    時間: 11-11-13 15:09

When are the interview results available?

原帖由 GAT 於 11-11-13 11:40 發表
the questions to us are very simple:

ask baby:
1. feed the baby with the spoon.

ask parents:
1. 對學校有什麽期望?
2. 對家長義工的看法?

how about others? are your questions the same or different? Is i ...

作者: bopui0607    時間: 11-11-13 15:15

佢係張面試紙寫19/11前 (coming Sat)會通知,我諗唔洗等咁耐, 分分鐘星期三四就有。 好緊張呢 !

原帖由 sheepie 於 11-11-13 15:09 發表
When are the interview results available?

作者: bopui0607    時間: 11-11-13 15:18

真係好似冇咩問。。。。。。。。。。。考家長多d。

原帖由 sheepie 於 11-11-13 15:09 發表

作者: whychan777    時間: 11-11-13 17:51

效率好好........good....

原帖由 bopui0607 於 11-11-13 15:15 發表
佢係張面試紙寫19/11前 (coming Sat)會通知,我諗唔洗等咁耐, 分分鐘星期三四就有。 好緊張呢 !

作者: rookie_mama    時間: 11-11-13 17:58

效率高、安排好、老師有耐性... 不過好似唔係好清楚用何準則收取學生。祝大家順利!
作者: whychan777    時間: 11-11-13 17:59

有時太淺又驚呵..............

原帖由 rookie_mama 於 11-11-13 17:58 發表
效率高、安排好、老師有耐性... 不過好似唔係好清楚用何準則收取學生。祝大家順利!

作者: rookie_mama    時間: 11-11-13 18:10     標題: 回覆 1# whychan777 的文章

其實都係平常心,只是無論得唔得都希望知到原因,睇吓囝囝有冇地方可以改進。: )

作者: bopui0607    時間: 11-11-13 18:32

但我地永遠都唔會知道學校既收生準則.

原帖由 rookie_mama 於 11-11-13 18:10 發表
其實都係平常心,只是無論得唔得都希望知到原因,睇吓囝囝有冇地方可以改進。: )

作者: Babyanimal    時間: 11-11-13 18:45

Hi GAT, were there 2 more questions? After feeding the toy and cleaned its mouth. The teacher pointed the eye of the toy and asked my son what it is. Finally, he had to pick one thing from a closed bag and tell what it is. For parents, we had around 5 questions. Maybe different teacher has different questions.
作者: manman_mama    時間: 11-11-13 18:58

interview 最怕老師問家長問題, 怕自己答得5好而5收囝囝/囡囡........
作者: 豬妹妹    時間: 11-11-13 20:53

問咁少野?? 我地一入去就問阿仔叫咩名, 指住我地問係邊個, 跟住攞公仔出黎指住眼耳口問係咩, 問佢食左飯未, 又話公仔餓叫佢餵, 然後比個有手巾的盒佢叫佢幫公仔抹口, 抺完收返埋, 又攞個袋出黎叫佢攞晒D野出黎, 又問個D係乜!  都幾多野同難架BOR!

作者: whychan777    時間: 11-11-13 21:23

但好多家長係唔會認同自己小朋友架問題架...........

好似考車牌一樣, 永遠都吾會認同個考官肥你架理由架......

原帖由 rookie_mama 於 11-11-13 18:10 發表

作者: bopui0607    時間: 11-11-13 21:41

我都係問呢d, 有d學校仲多啦.

原帖由 豬妹妹 於 11-11-13 20:53 發表
問咁少野?? 我地一入去就問阿仔叫咩名, 指住我地問係邊個, 跟住攞公仔出黎指住眼耳口問係咩, 問佢食左飯未, 又話公仔餓叫佢餵, 然後比個有手巾的盒佢叫佢幫公仔抹口, 抺完收返埋, 又攞個袋出黎叫佢攞晒D野出黎, 又問 ...

作者: alex.siu    時間: 11-11-13 22:24

我都係問差唔多o既問題.

抽到車仔, 老師要個女推車仔俾佢, 又要俾爸爸同媽媽.

我覺得問題都算中上.

原帖由 豬妹妹 於 11-11-13 20:53 發表
問咁少野?? 我地一入去就問阿仔叫咩名, 指住我地問係邊個, 跟住攞公仔出黎指住眼耳口問係咩, 問佢食左飯未, 又話公仔餓叫佢餵, 然後比個有手巾的盒佢叫佢幫公仔抹口, 抺完收返埋, 又攞個袋出黎叫佢攞晒D野出黎, 又問 ...

作者: GAT    時間: 11-11-13 22:42

可能我們太差,他知道不會收,所以唔問咁多,費事浪費時間啦!

咁今年應該注重小朋友能力多一點。上年無問小朋友咁多架。

問家長仲有甚麼問題啊?

我覺得它很看重家長的啊!
作者: 豬妹妹    時間: 11-11-13 23:39

問邊個湊, 佢鍾意玩咩, 你同佢平時玩咩, 有咩期望, 如果小朋友係學校同人爭野玩又唔想返學會點
作者: manman_mama    時間: 11-11-14 01:11

agree.......

原帖由 whychan777 於 11-11-13 21:23 發表
但好多家長係唔會認同自己小朋友架問題架...........

好似考車牌一樣, 永遠都吾會認同個考官肥你架理由架......

作者: rookie_mama    時間: 11-11-14 08:46     標題: 回覆 1# manman_mama 的文章

但喺如果可以有正面同積極啲既態度,去面對面試學校提出既意見同問題,對小朋友發展會有幫助。
作者: bopui0607    時間: 11-11-14 10:05

都未必既, 或者一睇你小朋友知佢掂, 唔洗問咁多呢 !
家長都真係問唔少, 點睇學校活動, 小朋友行為有問題會點, 平日會同佢去邊度玩........

原帖由 GAT 於 11-11-13 22:42 發表
可能我們太差,他知道不會收,所以唔問咁多,費事浪費時間啦!

咁今年應該注重小朋友能力多一點。上年無問小朋友咁多架。

問家長仲有甚麼問題啊?

我覺得它很看重家長的啊! ...

作者: PercyPer    時間: 11-11-14 10:42

果日IN完, 總吞鬆左口氣, 我只幫呀仔報左兩間, 呢間係第一間INTERVIEW.
之前都見有家長話, 會問家長點解揀佢地學校, 同埋對個小朋友有咩期望, 同老公都諗定左點答, 點知呢兩個問題, 老師都冇問我地.
如果今次唔收, 問題應該係係我身上, 因為呀仔98%做到哂同答到老師既野, 係我答老師問題唔好, 老公都話我好緊張, 冇計啦, 緊張係事實.
一入去, 呀仔識得同老師講午安, 之後老師讚佢叻, 問佢叫咩名, 幾多歲, 再問佢, D眼, 耳, 口, 鼻係邊, 之後又係拎左SPOON同碗出黎問佢要黎做咩, 再拎隻公仔話佢肚餓, 叫佢餵公仔食, 再問呀仔餵公仔食咩? 之後又俾個盒佢叫佢打開, 入面有條毛巾, 問呀仔食完野要點? 呀仔答左, 老師就叫佢幫公仔做, 之後又要放番條毛巾入盒, 俾番老師.
之後拎左個袋出黎, 叫呀仔伸手入去拎一樣出黎, 係香蕉, 會問呀仔係咩黎, 又問係咩色, 之後又拎另一樣, 係架火車, 但呀仔就只係答車, 平時佢識講係火車, 呢樣算係有D不足, 之後都有叫佢推車, 玩左一陣~
作者: PercyPer    時間: 11-11-14 10:47

玩完就開始問家長問題, 先係問我老公.
問佢如果學校打黎話小朋友打架, 咁會點?
又問會點教小朋友,
到問我, 就問平時邊個揍, 同小朋友去邊度玩, 對小朋友自理能力有咩睇法? 對體罰又點睇?
整體上我覺得問左好多野, 但成個流程都好快, IN完都唔洗10MINS.
有樣野要擔心係, 呀仔俾出面D動物所吸引, 入到去係咁搵動物, 周圍望, 要老師問佢搵咩, 叫佢一陣先出去搵, 同老師傾左計先.
但我自問答得唔好, 可能預左既, 老師冇問啦, 但我真係好鍾意D老師, 佢地好NICE, 有耐性.
好快就知RESULT啦, 希望26號有得再去間學校, ^_^
作者: bopui0607    時間: 11-11-14 10:50

你小朋友表現好好啊 ! 叻 !

原帖由 PercyPer 於 11-11-14 10:42 發表
果日IN完, 總吞鬆左口氣, 我只幫呀仔報左兩間, 呢間係第一間INTERVIEW.
之前都見有家長話, 會問家長點解揀佢地學校, 同埋對個小朋友有咩期望, 同老公都諗定左點答, 點知呢兩個問題, 老師都冇問我地.
如果今次唔收,  ...

作者: 豬妹妹    時間: 11-11-14 11:07

我同你差唔多, 我個仔又係表現得好唔錯, 係佢in咁多間最好的一間, 佢一開頭講自己個名好大聲, 老師都笑了! 之後所有野都做到, 老師比個貼紙佢都有講thank you, 拍chair, bye bye. 不過我地兩個家長就緊張到爆, 仲口窒窒添, 唉!  阿仔咁神勇, 比我地累左佢就真係好唔安樂....

原帖由 PercyPer 於 11-11-14 10:47 發表
玩完就開始問家長問題, 先係問我老公.
問佢如果學校打黎話小朋友打架, 咁會點?
又問會點教小朋友,
到問我, 就問平時邊個揍, 同小朋友去邊度玩, 對小朋友自理能力有咩睇法? 對體罰又點睇?
整體上我覺得問左好多野,  ...

作者: Nath    時間: 11-11-14 11:14

阿仔嗰日唔係好肯答老師問題, 同埋當老師同我地傾計時佢又對枱上既玩具冇興趣, 想走出去玩......所以我諗應該唔會收.
作者: PercyPer    時間: 11-11-14 11:17

原帖由 豬妹妹 於 11-11-14 11:07 發表
我同你差唔多, 我個仔又係表現得好唔錯, 係佢in咁多間最好的一間, 佢一開頭講自己個名好大聲, 老師都笑了! 之後所有野都做到, 老師比個貼紙佢都有講thank you, 拍chair, bye bye. 不過我地兩個家長就緊張到爆, 仲口 ...

yea, 我呀仔又係識thank you, 拍chair ,←呢個真係唔知點解佢識, 因為我唔記得教佢, 同埋呢次係第一次in, 同byebye都有講, 佢仲攪笑到, 周圍同d工作人員bye...

如果唔收佢, 我真係好自責, 累左佢...
你有冇tick pm class都ok呀?
作者: 豬妹妹    時間: 11-11-14 11:20

你個仔都好叻叻, 第一次in咁犀利!
有得tick架咩?  我老公交表個時上午寫1下午寫2咁lor

原帖由 PercyPer 於 11-11-14 11:17 發表

yea, 我呀仔又係識thank you, 拍chair ,←呢個真係唔知點解佢識, 因為我唔記得教佢, 同埋呢次係第一次in, 同byebye都有講, 佢仲攪笑到, 周圍同d工作人員bye...

如果唔收佢, 我真係好自責, 累左佢...
你有冇tick p ...

作者: PercyPer    時間: 11-11-14 11:23

原帖由 豬妹妹 於 11-11-14 11:20 發表
你個仔都好叻叻, 第一次in咁犀利!
有得tick架咩?  我老公交表個時上午寫1下午寫2咁lor

佢果度有問, 話如果上午冇位, 會唔會考慮下午班, 我地tick左會囉.

上年有in n班, 但n班in既野唔同呀, 而且又唔會點問家長野, 所以我幼稚園唔敢報好多, 一黎我老公唔想我咁癲, 二黎係自己都好怕interview.
作者: 豬妹妹    時間: 11-11-14 11:27

你指申請表?? 定係面試個日呀??
你仔仔咁叻, 真係唔洗in 咁多

原帖由 PercyPer 於 11-11-14 11:23 發表

佢果度有問, 話如果上午冇位, 會唔會考慮下午班, 我地tick左會囉.

上年有in n班, 但n班in既野唔同呀, 而且又唔會點問家長野, 所以我幼稚園唔敢報好多, 一黎我老公唔想我咁癲, 二黎係自己都好怕interview. ...

作者: PercyPer    時間: 11-11-14 11:31

原帖由 豬妹妹 於 11-11-14 11:27 發表
你指申請表?? 定係面試個日呀??
你仔仔咁叻, 真係唔洗in 咁多

多謝你讚佢, 係我抵受唔到咁大壓力, 至唔敢報咁多, 同埋有d本住, 如果in果d唔得, 就都可以讀番而家n果間, hehe.

係申請表度有問願唔願意呀.
作者: 豬妹妹    時間: 11-11-14 11:40

係喎係喎, 有呀有tick願意呀!  希望大家都有好消息啦!  有消息報告聲呀....等待是折磨的!!

原帖由 PercyPer 於 11-11-14 11:31 發表

多謝你讚佢, 係我抵受唔到咁大壓力, 至唔敢報咁多, 同埋有d本住, 如果in果d唔得, 就都可以讀番而家n果間, hehe.

係申請表度有問願唔願意呀.

作者: janice007    時間: 11-11-14 12:24

點解你哋被問咁多問題既﹖
老師當日只問左自理問題同埋上學時打電話俾我會點處理這兩條問題。

小朋友就連餵公仔都無問﹐只係問布袋裏3件物件係咩﹐叫小朋友分享俾老師﹐爸爸和媽媽。邊個帶佢黎和問一些紙板書上的物件等。

感覺好像簡單得多﹗如果問題如此不同﹐咁點去決定收邊個學生呀﹖﹖
作者: CoffeeCake    時間: 11-11-14 13:29

我女INTERVIEW內容同PERCYPER幾近一樣!我個女都係有做晒所有野,但我係超細女(10月),估去陪跑多D。
作者: 淋魚魚    時間: 11-11-14 13:56

我女都係答曬d 野..但好細聲...最後連拜拜都冇講...
果日心情麻麻!!!!!
作者: Silverhawk    時間: 11-11-14 14:15

曾經有位老師同我講, 他們主要是要觀察小朋友的內在表現 eg, 有冇耐性, 是否夠專注力,  情緒控制等. 我估問咩問題唔係重點, 答識晒亦唔代表一定收, 最緊要小朋友(及家長)合乎他們這方面的要求.

原帖由 janice007 於 11-11-14 12:24 發表
點解你哋被問咁多問題既﹖
老師當日只問左自理問題同埋上學時打電話俾我會點處理這兩條問題。

小朋友就連餵公仔都無問﹐只係問布袋裏3件物件係咩﹐叫小朋友分享俾老師﹐爸爸和媽媽。邊個帶佢黎和問一些紙板書上的物件等。

...

作者: bopui0607    時間: 11-11-14 14:54

又未必既, 你個女咁細個都識咁多野, 叻 !

原帖由 CoffeeCake 於 11-11-14 13:29 發表
我女INTERVIEW內容同PERCYPER幾近一樣!我個女都係有做晒所有野,但我係超細女(10月),估去陪跑多D。

作者: florence118    時間: 11-11-14 15:14

12/11一入去, 呀仔識得同老師講午安問佢叫咩名? 幾多歲?边個同你來?仔答Da,老師問媽呢?仔答返工了(Da講比老師知媽工司有事要回去所以無來)老師就再無問爸爸問題, D眼, 耳, 口, 鼻係邊, 之後又係拎左SPOON同碗出黎問佢要黎做咩, 再拎隻公仔話佢肚餓, 叫佢餵公仔食,問仔仔看看圖書好不好,問一些書上的物件好似有4至5種動物,之後拎左個袋出黎, 叫呀仔伸手入去拎一樣出黎, 水果問了5種叫什麼名,之後老師送了個貼紙比BB,叫他貼在紙上,還問他貼紙下的紙有無用,無用怎處理?,仔拿了去垃圾桶,最後叫仔取回接見證比爸。再見,無問Da問題了。

如果今次唔收, 問題應該係係我身上, 因為呀仔95%做到哂同答到老師既野,但我缺席
作者: bopui0607    時間: 11-11-14 15:21

唔明, 爸爸去不行嗎 ? 我也是自己去, 我老公沒有去, 但老師沒有問.

原帖由 florence118 於 11-11-14 15:14 發表
12/11一入去, 呀仔識得同老師講午安問佢叫咩名? 幾多歲?边個同你來?仔答Da,老師問媽呢?仔答返工了(Da講比老師知媽工司有事要回去所以無來)老師就再無問爸爸問題, D眼, 耳, 口, 鼻係邊, 之後又係拎左SPOON同碗出黎問佢要黎做 ...

作者: PercyPer    時間: 11-11-14 15:36

其實我都覺得問小朋友嘅唔算太深,應該會好多小朋友做到,加上個老師都有提會重視家長嘅諗法,所以我覺得家長答嘅都會幾影響到個結果!
作者: catbon    時間: 11-11-14 15:53

5 NOV我都帶阿仔去in 咗st. paul church,無論交報名表/面試日,都安排得好好。阿仔當然表現係3間裏面做得最好的一間,但輪到問家長問題,我就答得唔好,可能其他2間完全都冇問家長問題,而係我問老師問題,所以完全冇準備。為次,IN完個日,我仲好upset先。不過儅係一次經驗吧,心儀也好,主要是小朋友能學得開心。
作者: bopui0607    時間: 11-11-14 16:05

講真, 家長係咁既環境一定係"表現"正面同積極啦, 做唔做家長義工 ? 做 ! 參唔參加學校活動, 參加 ! 小朋友有行為問題 ? 同學校配合, 聽老師意見...............

希望我唔好"陀累"阿仔啦.

原帖由 PercyPer 於 11-11-14 15:36 發表
其實我都覺得問小朋友嘅唔算太深,應該會好多小朋友做到,加上個老師都有提會重視家長嘅諗法,所以我覺得家長答嘅都會幾影響到個結果!

作者: bopui0607    時間: 11-11-14 16:08

點為之好先, 好難講既, 你答左咩先 ?

原帖由 catbon 於 11-11-14 15:53 發表
5 NOV我都帶阿仔去in 咗st. paul church,無論交報名表/面試日,都安排得好好。阿仔當然表現係3間裏面做得最好的一間,但輪到問家長問題,我就答得唔好,可能其他2間完全都冇問家長問題,而係我問老師問題,所以完全冇準備。為次,IN ...

作者: CoffeeCake    時間: 11-11-14 18:48

但我12/11 INTERVIEW講明只可以一個家長入既? SO 我HB有到,但都係同大女響出面等。
作者: HKPES    時間: 11-11-14 18:57

i heard that the kinder is moving to north point.  is that correct?
作者: PercyPer    時間: 11-11-14 20:01

原帖由 CoffeeCake 於 11-11-14 18:48 發表
但我12/11 INTERVIEW講明只可以一個家長入既? SO 我HB有到,但都係同大女響出面等。

係呀, 我都見佢咁寫, 所以都諗住自己入, 但我又見到有D IN緊既都有兩個家長一齊入, 咪臨入去前問左個老師, 佢話如果兩個都係度, 可以一齊入呀.
作者: CoffeeCake    時間: 11-11-14 20:12

原帖由 PercyPer 於 11-11-14 20:01 發表

係呀, 我都見佢咁寫, 所以都諗住自己入, 但我又見到有D IN緊既都有兩個家長一齊入, 咪臨入去前問左個老師, 佢話如果兩個都係度, 可以一齊入呀.

哦。。。。但佢比我HB入我都唔會啦,我大女好ACTIVE,比佢入埋就攪亂檔!!
作者: bopui0607    時間: 11-11-14 22:23

我見到有三個大人陪小朋友一齊in,我諗學校冇所謂既!

原帖由 CoffeeCake 於 11-11-14 20:12 發表

哦。。。。但佢比我HB入我都唔會啦,我大女好ACTIVE,比佢入埋就攪亂檔!!

作者: CoffeeCake    時間: 11-11-14 22:27

原帖由 bopui0607 於 11-11-14 22:23 發表
我見到有三個大人陪小朋友一齊in,我諗學校冇所謂既!

3個大人又誇左D喎。。唔怕老師覺得小朋友怕生暴?

作者: manman_mama    時間: 11-11-14 23:36

他們都有給爸爸一齊in, 我諗可以彈性處理的
作者: manman_mama    時間: 11-11-14 23:40

他們都有問"小朋友行為的問題", 我答會了解事件並教小朋友正確的處理方法........咁答5知ok嗎???

原帖由 bopui0607 於 11-11-14 16:05 發表
講真, 家長係咁既環境一定係"表現"正面同積極啦, 做唔做家長義工 ? 做 ! 參唔參加學校活動, 參加 ! 小朋友有行為問題 ? 同學校配合, 聽老師意見...............

希望我唔好"陀累"阿仔啦. mouth:" />

...

作者: GAT    時間: 11-11-15 00:26

I saw all people are interviewed by two parents wor! I did not realize they mentioned only one parent can go?

I would believe both parents attend would be a good sign. All those questions to the parents seems to test if we are good parents who know how to teach the kids in a correct way. The way they answer should be quite important.

I understand there will be one am class and three pm class for K1. So agree to accept pm class will be a definite advantage.
作者: cmir    時間: 11-11-15 08:54

If you are in the pm class in K1, you can still send in the request letter. Once they have space, SPC will let you know. If not, they will try to offer am class for K2.
作者: bopui0607    時間: 11-11-15 09:36

咁我死啦, 老公唔得閒去, 但老師無問爸爸去左邊, 可能一般感覺上都係媽媽照顧小朋友多D, 所以媽媽冇去, 老師反而會問.

原帖由 GAT 於 11-11-15 00:26 發表
I saw all people are interviewed by two parents wor! I did not realize they mentioned only one parent can go?

I would believe both parents attend would be a good sign. All those questions to the pare ...

作者: SmartCandy    時間: 11-11-15 10:04

妳仔仔真叻仔, 我仔仔無佢一半, 係呢妳仔仔讀邊間PN架?

原帖由 PercyPer 於 11-11-14 10:42 發表
如果今次唔收,  ...

作者: PercyPer    時間: 11-11-15 10:18

原帖由 SmartCandy 於 11-11-15 10:04 發表
妳仔仔真叻仔, 我仔仔無佢一半, 係呢妳仔仔讀邊間PN架?

唔叻啦, 可能平時佢鍾意講野, 所以唔會怕陌生人.
而家佢讀緊DSK, 不過想多個選擇!
作者: bopui0607    時間: 11-11-15 11:57

can i ask what DSK stands for ?

原帖由 PercyPer 於 11-11-15 10:18 發表

作者: SmartCandy    時間: 11-11-15 12:03

DSK係咪明我呀?  

原帖由 PercyPer 於 11-11-15 10:18 發表

作者: PercyPer    時間: 11-11-15 16:27     標題: 回復 1# SmartCandy 的帖子

yes ar~
好緊張, 仲未有信~
作者: bopui0607    時間: 11-11-15 16:42

19th 前有消息, 應該星期四/五有信架喇 !

原帖由 PercyPer 於 11-11-15 16:27 發表
yes ar~
好緊張, 仲未有信~

作者: PercyPer    時間: 11-11-15 16:45

原帖由 bopui0607 於 11-11-15 16:42 發表
19th 前有消息, 應該星期四/五有信架喇 !

呢幾日要捕實個信箱, 係呢, 知唔知會唔會出WAITING LIST既信架?
作者: alex.siu    時間: 11-11-15 21:35

haha... me 2... i believe should sent out the letter even waiting list ~~

原帖由 PercyPer 於 11-11-15 16:45 發表

呢幾日要捕實個信箱, 係呢, 知唔知會唔會出WAITING LIST既信架?

作者: GAT    時間: 11-11-15 22:00

呢間好有趣。他說唔收但如果要做waiting list 就要寄番回條去。(上年經驗)
作者: 豬妹妹    時間: 11-11-16 14:23

今日又冇信......
作者: PercyPer    時間: 11-11-16 15:04

我仲以為今日會有添!
作者: miuchumama    時間: 11-11-16 15:10

繼續等...
作者: Fullstop    時間: 11-11-16 15:21

I just called the school and they said they will mail out the letters either tomorrow or Friday. We should be getting the result by Saturday the latest.

As far as i know, they will let you know whether your kid is accepted, rejected or under the waiting list.
作者: fc1111    時間: 11-11-16 15:26

繼續等待中
作者: milesxiehk    時間: 11-11-16 15:40

looking forward to the results ......
作者: 豬妹妹    時間: 11-11-16 19:21     標題: 回覆 66# Fullstop 的文章

咁即係明天都唔會收到信啦......
作者: PercyPer    時間: 11-11-16 19:42

等了又等......
作者: PercyPer    時間: 11-11-16 20:12

多口一問, 你地揀呢間, 想小朋友入邊間小學呀?
作者: manman_mama    時間: 11-11-16 21:40

又要等多2天先收到 result 添
作者: bopui0607    時間: 11-11-16 22:07

大家似乎都很緊張!

quote]原帖由 manman_mama 於 11-11-16 21:40 發表
又要等多2天先收到 result 添 [/quote]
作者: GAT    時間: 11-11-16 22:09

parents mainly target at St pAUL CO-ED AND ST PAUL BOYS. ALL UNDER SAME CHURCH.
作者: bopui0607    時間: 11-11-17 16:24

GAT, 你上年都有幫小朋友報 ? OK 嗎 ?

原帖由 GAT 於 11-11-15 22:00 發表
呢間好有趣。他說唔收但如果要做waiting list 就要寄番回條去。(上年經驗)

作者: kiov    時間: 11-11-17 18:03

無錯...真係好緊張, 不過都預左唔得, 因為我是後補IN的(15/11), 原本是12/11 IN , 但仔仔發燒入左院, 所以當日去唔到 ......
原帖由 bopui0607 於 11-11-16 22:07 發表
大家似乎都很緊張!

quote]原帖由 manman_mama 於 11-11-16 21:40 發表
又要等多2天先收到 result 添
... [/quote]
作者: carlo.km    時間: 11-11-17 19:44

真係好緊張,因為囝囝仲未有offer,而佢嘅表現算唔錯,如果唔收佢;一定係我嘅錯

辛苦各位家長和小朋友,希望大家都能入到心儀嘅學校
作者: PercyPer    時間: 11-11-17 20:01

我諗聽日會收到信...
真係好緊張...如果呢間收, 你地仲會唔會去IN其他, 同埋交唔交其他既留位費呀?
作者: bopui0607    時間: 11-11-17 22:07

冇分別既,即係比你改面試日期咁解!

原帖由 kiov 於 11-11-17 18:03 發表
無錯...真係好緊張, 不過都預左唔得, 因為我是後補IN的(15/11), 原本是12/11 IN , 但仔仔發燒入左院, 所以當日去唔到 ......  ...
[/quote]
作者: fingerbb    時間: 11-11-17 22:37

st. paul boys 即係邊間呀?
作者: GAT    時間: 11-11-17 22:46     標題: 回復 75# bopui0607 的帖子

唔收我,但我都有寄waiting list 信。都無收。我上年答問題好差。
作者: GAT    時間: 11-11-17 22:48

聖保羅書院小學
作者: bopui0607    時間: 11-11-17 23:01

今年再報重讀k1嗎?希望今年大家都有好消息啦!

原帖由 GAT 於 11-11-17 22:46 發表
唔收我,但我都有寄waiting list 信。都無收。我上年答問題好差。

作者: manman_mama    時間: 11-11-17 23:13

me too la.........好怕自己答我5好累左囡囡

原帖由 carlo.km 於 11-11-17 19:44 發表
真係好緊張,因為囝囝仲未有offer,而佢嘅表現算唔錯,如果唔收佢;一定係我嘅錯

辛苦各位家長和小朋友,希望大家都能入到心儀嘅學校

作者: fingerbb    時間: 11-11-17 23:24

即係多數都考直資... 咁家長背景咪好重要?
作者: cmir    時間: 11-11-18 09:14

My son is studying in SPC in K2 and my daughter has applied K1 this year....hopefully can receive good news today
作者: SiuSam    時間: 11-11-18 09:41     標題: 回復 74# GAT 的帖子

according to the info on website, kids can go to st paul co-ed only 1% & st paul boy 5% in last yr
作者: ffaye    時間: 11-11-18 09:55

If this is the case (1% and 5%), why is this school so famous? I think besides good teachers, there should be more reasons behind?

Does any of you have concern of campus relocation?
作者: PercyPer    時間: 11-11-18 10:51

聖類斯都好HIT.
作者: 200709    時間: 11-11-18 11:30

郵差已派信(18 Nov),仍然未有消息... 加油!
作者: PercyPer    時間: 11-11-18 11:33

下?仲未有?, 好失望, 我果度要下晝5點幾先派....
作者: ffaye    時間: 11-11-18 11:44

oh no....!!!!! Need to wait for another day?!
作者: CoffeeCake    時間: 11-11-18 11:51     標題: 回復 6# SiuSam 的帖子

1% 去ST PAUL CO-ED, 咪即係得一個?
作者: CoffeeCake    時間: 11-11-18 11:52     標題: 回復 4# 200709 的帖子

之前好似有人話係尋日或今日寄出, 你果封可能今日先寄出呢! 唔洗咁擔心啦.
作者: alex.siu    時間: 11-11-18 11:53

i dont' think so. based on their latest result , only 1% student go to St. Paul CO-ED and 5 % go to St. Paul Boys.

I think the most important on their teachers and focus on 德育培訓. I feel SPC is highly concern on this during the interview day

原帖由 GAT 於 11-11-16 22:09 發表
parents mainly target at St pAUL CO-ED AND ST PAUL BOYS. ALL UNDER SAME CHURCH.

作者: 200709    時間: 11-11-18 12:39

Thanks CoffeeCake.  我不是很擔心,只是我見咁早派完信,想update一下大家,因有d家長要放工返到屋企才check到信箱嘛....:)

原帖由 CoffeeCake 於 11-11-18 11:52 發表
之前好似有人話係尋日或今日寄出, 你果封可能今日先寄出呢! 唔洗咁擔心啦.

作者: mylovelyBB    時間: 11-11-18 12:44

派左信喇!不過今日都仲未收到spc既信喎!
作者: 豬妹妹    時間: 11-11-18 13:08

又話19號前有信,原來係最快19號先有信!
作者: Lenatsang    時間: 11-11-18 14:12

今天郵差已派信, 我都係未收到呀, 仲要等多一日, 真係好辛苦呢
作者: Lenatsang    時間: 11-11-18 14:14

如果有人收到offer, 快d 上來報喜.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5