教育王國

標題: 學之園interview [打印本頁]

作者: KEDWARD    時間: 11-11-14 14:07     標題: 學之園interview

唔知有沒有家長上星期in 左學之園講吓,我覺得都有d難
亞囝一入課室坐底,老師就給了4種生果給他看,叫他讀出來跟住老師用了公仔衣夾要他再確認每一生果夾出來,跟住老師張生果圖片反轉,要亞囝記回頭先4種生果位置.我自己個人覺得都幾難...
作者: iloveal    時間: 11-11-14 14:36

原帖由 KEDWARD 於 11-11-14 14:07 發表
亞囝一入課室坐底,老師就給了4種生果給他看,叫他讀出來跟住老師用了公仔衣夾要他再確認每一生果夾出來,跟住老師張生果圖片反轉,要亞囝記回頭先4種生果位置.我自 ...

咁深既? 你in 邊間分校?
我都有四種食物, 但没有叫佢讀, 只係叫佢跟住佢講咁夾, 都没有叫佢背番四種食物喎.
請問你b係咪大b呀? 幾月?
作者: jocelynma0504    時間: 11-11-14 14:45

我面試係海逸,都要考memory!
我個女記咗一樣strawberry, 仲答有朱古力 (但其實無嘅)! 其他佢都答到嘅!!
唔知英粵班易入d定係英普班易入d?
作者: KEDWARD    時間: 11-11-14 14:59

我個囝系大B,我都系IN紅磡個間,我個囝一個都唔記得!!!
作者: wishwong    時間: 11-11-14 15:00

咁你小朋友答唔答到? 你小朋友幾月出世?? 會唔會大D問題深D?

原帖由 KEDWARD 於 11-11-14 14:07 發表
亞囝一入課室坐底,老師就給了4種生果給他看,叫他讀出來跟住老師用了公仔衣夾要他再確認每一生果夾出來,跟住老師張生果圖片反轉,要亞囝記回頭先4種生果位置.我自 ...

作者: wishwong    時間: 11-11-14 15:05

我個仔唔夠力連個夾都開唔到 (因為係細仔).. 佢夾硬調轉個夾义住個食物...   哈哈.. 我覺得我個仔好醒 (當然老師唔會咁諗喇)..
老師冇叫佢背出黎.. 只係再重複問一次O個四種食物係咩...

作者: KEDWARD    時間: 11-11-14 15:19

原帖由 wishwong 於 11-11-14 15:05 發表
我個仔唔夠力連個夾都開唔到 (因為係細仔).. 佢夾硬調轉個夾义住個食物...   哈哈.. 我覺得我個仔好醒 (當然老師唔會咁諗喇)..
老師冇叫佢背出黎.. 只係再重複問一次O個四種食物係咩...

...

真系幾叻囝,有時我覺得小朋友不是要跟指示才合格,不個可惜我唔系老師啦!!!
作者: byc6    時間: 11-11-14 15:37

I went to the one near Hoi Fan (Olympic), but the teacher didn't asked my son to memorize the food.  He just asked my son to use the clip to clip the food and then name it one by one at the end.
作者: babyakambm    時間: 11-11-14 15:41

My son interview at LV campus. He was asked to say the name of the food, then clip on that food. The teacher covers up the food & ask him what that is ! Memory test !
My boy can only remember the first one (cake), then I have / the teacher give him some hint, lucky he can recall them.

Then my boy was asked to build the blocks same as the photo. But he cant quite make it !
作者: wishwong    時間: 11-11-14 15:42

咁你小朋友係細仔定大仔.. 我覺得要小朋友背番出黎好深~
原帖由 byc6 於 11-11-14 15:37 發表
I went to the one near Hoi Fan (Olympic), but the teacher didn't asked my son to memorize the food.  He just asked my son to use the clip to clip the food and then name it one by one at the end.

作者: wishwong    時間: 11-11-14 15:45

其實見佢地D問題已經知佢地想要咩小朋友..因為小朋友已經有心儀既OFFER..所以唔係好緊張個INTERVIEW.. 當玩吓囉... 但我地去青衣個CAMPUS... D老師校長都好COOL.. 唔多友善咁..
你O個邊D老師NICE 唔NICE架?
原帖由 KEDWARD 於 11-11-14 15:19 發表

真系幾叻囝,有時我覺得小朋友不是要跟指示才合格,不個可惜我唔系老師啦!!!

作者: iloveal    時間: 11-11-14 15:46

我都覺得如果要背好深哦...
可能我個仔係細仔, 無叫佢背. 好彩. 第二part就係跟住個圖砌番個動物出來.  每次做完都叫佢拍手掌讚自己.
作者: iloveal    時間: 11-11-14 15:48

原帖由 wishwong 於 11-11-14 15:45 發表
其實見佢地D問題已經知佢地想要咩小朋友..因為小朋友已經有心儀既OFFER..所以唔係好緊張個INTERVIEW.. 當玩吓囉... 但我地去青衣個CAMPUS... D老師校長都好COOL.. 唔多友善咁..
...

我地見個老師都幾好人, 有笑容.  英文老師都好nice...
作者: jocelynma0504    時間: 11-11-14 15:58

我地老師都幾好人,除咗記物件,仲要跟圖砌立體動物積木,砌咗3次,又要夾夾,又問問題,又有小組聽net讀故事,仲個行去拿佢講嘅動物,仲有要排隊,又要父母行開聽校長講嘢,小朋友自己安坐玩,有d小孩父母行開,已經大喊,好詳細嘅interview!
作者: iloveal    時間: 11-11-14 16:01

原帖由 jocelynma0504 於 11-11-14 15:58 發表
我地老師都幾好人,除咗記物件,仲要跟圖砌立體動物積木,砌咗3次,又要夾夾,又問問題,又有小組聽net讀故事,仲個行去拿佢講嘅動物,仲有要排隊,又要父母行開聽校長講嘢,小朋友自己安坐玩,有d小孩父母行開,已經大喊,好詳細嘅interview! ...

你女女都好叻, 做哂要求...好大機會呀!
作者: Xylitol12    時間: 11-11-14 16:13

俾$30有interview有3part,我覺得好抵,仲有校長逐班入來brief....我係in 紅磡個間,好多講pth既老師...

本來係應該我同阿仔in,點知佢入去前又要c6陪佢...我個仔0910,但係老師都有叫佢背番出來...不過見佢答唔出,又會提佢,所以就馬虎地算答啱....
不過阿仔手指唔多夠力,砌完積木又跌,佢再砌,再跌,再砌,再跌,...
不過最失敗就係唔記得提c6in完要提阿仔推椅.....兩仔爺一in完就起身走人...c6仲話俾85分阿仔...

其實佢到底收幾多人呢.....我真係好想阿仔可以入到....
作者: littlejimjim    時間: 11-11-14 16:14

我朋友見青衣d老師又唔係好差. 果個小朋友怕羞, 去到又唔去playground玩, 由家長陪坐在椅仔上. 等了15分鐘, 有個國語老師走過去, 問點解小朋友唔去玩slide, 朋友答: 小朋友怕羞, 之後個國語老師就答, "你不如俾佢去玩下, 否則我怕佢一陣入去唔肯答老師問題". 結果, 小朋友都係無去玩. 去到填問卷果part, 我朋友又遇上了這個國語老師, 個國語老師既然問我朋友, "剛才你的小朋友肯答問題嗎?" 朋友答: "佢肯答". 老師既然答: "太好了". 之後校長問完問題後, 我朋友叫個小朋友同老師和校長講再見, 點知, 個小朋友唔怕羞而且好大聲用國語講"再見". 個老師就同我朋友笑, 我朋友還答"佢己經warmup好了". 個國語老師還答係添! 不過果話個校長就cool d, 唔笑!

原帖由 wishwong 於 11-11-14 15:45 發表
...

作者: jocelynma0504    時間: 11-11-14 16:24

唔知英粵班易入d定係英普班易入d?我好似聽到英粵班得1班,英普班有3班!

原帖由 Xylitol12 於 11-11-14 16:13 發表
俾$30有interview有3part,我覺得好抵,仲有校長逐班入來brief....我係in 紅磡個間,好多講pth既老師...

本來係應該我同阿仔in,點知佢入去前又要c6陪佢...我個仔0910,但係老師都有叫佢背番出來...不過見佢答唔出,又會 ...

作者: wishwong    時間: 11-11-14 16:25

可能有個別老師NICE.. 但我有另外兩個朋友IN唔同時間都有我同樣感覺.. 有個仲好反感.. 話有OFFER都唔會要(小朋友表現OK)...
而且我地係IN4:20PMO個場.. 可能已經好晏..老師已經好攰掛.. 不過O個度D冷氣唔多夠 (可能多人)..
其實IN我小朋友個老師都有笑... 不過係點都唔肯俾架車仔我個仔(因為老師隔離全部都係車仔,,我個仔係咁話車車,,車車..但個老師都冇理佢)...我個仔唔係D坐定定自己攪掂O個D TYPE.. 所以知道LH唔適合佢...

原帖由 littlejimjim 於 11-11-14 16:14 發表
我朋友見青衣d老師又唔係好差. 果個小朋友怕羞, 去到又唔去playground玩, 由家長陪坐在椅仔上. 等了15分鐘, 有個國語老師走過去, 問點解小朋友唔去玩slide, 朋友答: 小朋友怕羞, 之後個國語老師就答, "你不如俾佢去 ...

作者: iloveal    時間: 11-11-14 16:46

你們的小朋友最尾個part 填questionaire表現怎樣? 學校是否要求小朋友坐定定唔好走開呢? 家長表現是否計分?
作者: KEDWARD    時間: 11-11-14 17:30

我IN紅磡小朋友一轉RM,已經每個家長派問卷,所以我個囝在聽故事考他,我就系後面填FORM,跟住到轉另一間RM聽校長介紹學校,所有家長D小朋友就系後面自己玩,不個我見D老師在給每一個小朋友在比分.
作者: wishwong    時間: 11-11-14 17:35

我小朋友全程冇坐.. 我見座位後面有D動物玩具.. 我拎咗俾小朋友O係枱玩...佢企O係度玩...
佢玩既時候有聲發出(因為我小朋友扮動物聲玩), 我個仔唔係紙板公仔.. 佢只係一個兩歲未夠既小朋友.. 我唔覺得佢要玩有咩問題... 個PTH老師行埋黎"SHU"佢...
學校如果只係想搵D坐o係度等夠鐘家長拖佢走既話..一句聲都唔俾出既小朋友..我個小朋友一定唔合格..
我個朋友經驗仲離譜..話枱面o個兩本書幾乎係黑白既... 個小朋友行去媽媽後面想同媽媽傾計..個老師直頭搖哂頭黑面望住佢地....其實佢咁既安排真係好有問題.. 要了解O個D野出INTERVIEW LETTER O個陣可以ATTACH埋.. INTERVIEW時交咪得LOR (好似VICTORIA 咁)... 夾硬要小朋友坐o係度等根本就係無聊..
原帖由 iloveal 於 11-11-14 16:46 發表
你們的小朋友最尾個part 填questionaire表現怎樣? 學校是否要求小朋友坐定定唔好走開呢? 家長表現是否計分?

作者: Xylitol12    時間: 11-11-14 17:47

一開始坐係枱度填,阿仔仲乖乖地坐係隔離玩,到校長入來,我坐出去一陣,佢就笑騎騎走來我旁邊一齊聽,仲算叫ok...旁邊有一個小朋友哭鬧,我個衰仔坐左一陣,又番去後面玩,不過我擰轉頭,見到佢攞走左另一個女仔既玩具...
作者: KEDWARD    時間: 11-11-14 17:57

...

其實D老師都OK不個太嚴更啦,我跟亞囝坐系到對住一個老師INTERVIEW,不個坐系亞囝旁邊有另外一個老師全程在看我地INTERVIEW 比分,其實真系有須要嗎???好有壓迫感
作者: wishwong    時間: 11-11-14 18:04

我地又冇喎..得一個老師IN... 到最後佢不停DUP低頭寫野.. 有成5分鐘我地坐o係度等... (我心諗唔收都寫咁多野.. 幾有誠意喎... )
原帖由 KEDWARD 於 11-11-14 17:57 發表

其實D老師都OK不個太嚴更啦,我跟亞囝坐系到對住一個老師INTERVIEW,不個坐系亞囝旁邊有另外一個老師全程在看我地INTERVIEW 比分,其實真系有須要嗎???好有壓迫感 ...

作者: KEDWARD    時間: 11-11-14 18:11

原帖由 wishwong 於 11-11-14 18:04 發表
我地又冇喎..得一個老師IN... 到最後佢不停DUP低頭寫野.. 有成5分鐘我地坐o係度等... (我心諗唔收都寫咁多野.. 幾有誠意喎... )

妳話已經有心儀學校OFFER,可唔可以講我知是那間學校呀???
作者: maumeg    時間: 11-11-14 18:14

唔知收得多唔多人呢?  因本身已有n班仔,怕没太多位放出,這譽校是否英普較出名

作者: angelangelangel    時間: 11-11-14 18:29

作者: Gerard    時間: 11-11-14 19:01

作者: an~gel    時間: 11-11-14 19:22

我囡囡讀緊LH K1, 佢係08/12BB, 所以我今年都會同佢報一條龍學校試下, 現時面試左一間, 但感覺上LH和傳統學校真係有很大差別, 老實講, LH套教材真係好好, K1教PHONICS, 活動教學(雙語), 喺LH讀嘅小朋友個個都好開心返學, 語言能力都好好, 同埋學校肯投放資源喺學生身上, 例如:學生玩嘅玩具, 上課用嘅教材及手工勞作...等~!而剛面試嗰間一條龍學校, 真係另我好失望, 我老公話: 佢地可能投放d資源喺中小學方面, 所以幼稚園資源方面比較少...玩具又舊又爛, 教材方面(貼係課室壁佈上面所見)同我讀幼稚園時差不多, 除左係有一條龍個名之外, 真係無野好講~!

作者: 史科菲    時間: 11-11-14 20:15

We have interview at Hunghom LH.
The feeling was not so well at all, I don't than I can get the offer and will give up if we can get it.
First round - we need to wait for more than 30 mins.
Second round - 廣東話老師係最差的一環, 有問反轉考記憶, 老師根本唔等我小朋友答就收野, 好似預咗我地唔識. IN 完佢立即起身走...可能已經LUNCH HOUR
Third round - English story, while my kid thinking the answer, the other kid ran out and answered her question.  
Final round - The best part and my kid can sit until all the teachers are gone .... again may be lunch time, I didn't know that the teachers were gone as I was filling in the form.  When I finish the form, only few parents and the admin girl was there.

I used to put LH as first choice, but after the interview I thing 太子明慧 is even better.
作者: ong84    時間: 11-11-14 20:22     標題: 回覆 22# wishwong 的文章

好有同感
作者: MiniCooperS    時間: 11-11-14 20:28

我考凱帆軒的,都係考食物、夾夾,都係有問返果4張圖片係咩食物﹗我個仔係細仔,都做到呀﹗砌積木...砌一件無問題,砌兩件起初都唔得,我示範一次俾個仔睇,佢就識了﹗
NET講故事,我個仔係老師未問,已經搶答...之後老師問佢的,佢亦都識答﹗
我個仔係我填問卷時唔肯坐,又玩我用緊的擦膠...唔肯睇書﹗老師仲要坐係我面前﹗
得唔得,真係睇老師點睇﹗
作者: byc6    時間: 11-11-14 21:54

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2347003&page=1#pid34118385

My son is a big boy, 08 Dec.
作者: wishwong    時間: 11-11-14 23:01

你小朋友咁叻,實得喇。。
我又唔明,佢地活動教學係賣點,點解要求啲小朋友坐定定自己睇書丫,唔坐就代表唔乖咩?
原帖由 MiniCooperS 於 11-11-14 20:28 發表
我考凱帆軒的,都係考食物、夾夾,都係有問返果4張圖片係咩食物﹗我個仔係細仔,都做到呀﹗砌積木...砌一件無問題,砌兩件起初都唔得,我示範一次俾個仔睇,佢就識了﹗
NET講故事,我個仔係老師未問,已經搶答...之後老師問佢的,佢亦都識答﹗
...

作者: wishwong    時間: 11-11-14 23:01

我又唔明,佢地活動教學係賣點,點解要求啲小朋友坐定定自己睇書丫,唔坐就代表唔乖咩?
原帖由 MiniCooperS 於 11-11-14 20:28 發表
...

作者: minnamy    時間: 11-11-14 23:50

我啱啱呢個星期五都有去青衣in,啲題目真係好深,我個女都未知乜係衫夾,要佢用嚟夾嘢都冇可能,另外佢都有比老師考砌積木,完全唔識砌,所以我都係諗住同佢去玩吓。但反而啲老師我覺得ok喎,校長都好好,有幾多個校長肯見晒所有interview嘅家長同小朋友呀仲要係小組見喎?仲有聽校長講嘢時我冇留意原來我個女跌咗嘢落地,校長即刻停咗嚟幫佢執返,佢話驚張枱撞親佢個頭…同埋間學校啲玩具都好新好靚。我個親戚對龍鳳胎都係學之園畢業一個考到聖心,一個考到聖方濟各,佢地都好proud of 自己係讀學之園,所以我諗呢間係一間好學校,至於得唔得就隨緣啦。

作者: MiniCooperS    時間: 11-11-14 23:56

原帖由 wishwong 於 11-11-14 23:01 發表

學校考的準則真係好難講﹗
我個仔已經有一間九龍塘幼稚園的offer,成2000個申請,得160個位,我覺得個仔考得一般,不過佢就收咗上午班﹗
作者: jlbb1    時間: 11-11-15 05:33

作者: wishwong    時間: 11-11-15 07:35

你係指SN?
其實我小朋友都有啟小幼上午offer,係首選。最大問題係要搭校車。in學之園係因為喺屋企樓下。
原帖由 MiniCooperS 於 11-11-14 23:56 發表

學校考的準則真係好難講﹗
我個仔已經有一間九龍塘幼稚園的offer,成2000個申請,得160個位,我覺得個仔考得一般,不過佢就收咗上午班﹗

作者: littlejimjim    時間: 11-11-15 09:50

我囝囝上年in過, 這張高枱/椅係學校安排俾大肚的媽媽坐, 唔要佢地坐的咁辛苦的.

原帖由 jlbb1 於 11-11-15 05:33 發表
講得好岩...好似都幾冇聊..坐係度填果份問卷..其實申請表已經答過幾條問題...學校想試小朋友坐得定唔定...好似冇咩意思....仲有, 間班房有其中一張特別高既枱, 家長坐既椅都高過小朋友果張好多..根本好難照顧到小朋 ...

作者: littlejimjim    時間: 11-11-15 09:53

可能老師好累唔出奇, 因為我朋友係in fri 9:00am, 所以d老師充滿energy

原帖由 wishwong 於 11-11-14 16:25 發表
可能有個別老師NICE.. 但我有另外兩個朋友IN唔同時間都有我同樣感覺.. 有個仲好反感.. 話有OFFER都唔會要(小朋友表現OK)...
而且我地係IN4:20PMO個場.. 可能已經好晏..老師已經好攰掛.. 不過O個度D冷氣唔多夠 (可能 ...

作者: doggy2008    時間: 11-11-15 10:13     標題: 回復 42# littlejimjim 的帖子

作者: littlejimjim    時間: 11-11-15 10:16

我個囝讀緊凱帆lh pn, 事後家長茶聚, 校長解釋點解要小朋友interview+睇書果part, 目的係學校鍾意培養小朋友睇書的習慣. 其實唔睇書的, 不是唔收/唔乖, 只不過有睇書的, 我估佢會加分. (因為我個仔係無睇書, 但第一輪係waiting, 第二輪就收左)

原帖由 wishwong 於 11-11-14 23:01 發表

作者: iloveal    時間: 11-11-15 10:25

原帖由 littlejimjim 於 11-11-15 10:16 發表
我個囝讀緊凱帆lh pn, 事後家長茶聚, 校長解釋點解要小朋友interview+睇書果part, 目的係學校鍾意培養小朋友睇書的習慣. 其實唔睇書的, 不是唔收/唔乖, 只不過有睇書的, 我估佢會加分. (因為我個仔係無睇書, 但第一 ...

我個仔一開始係有睇書的, 但當時好像mark分的老師還未在場, 只係一個老師站在中間, 到校長入來和有mark分老師在場時, 我仔仔已經看完了書, 在玩story telling 後送的玩具了... 但他也全程没有走開坐位. 希望老師覺得佢okay啦.
作者: Xylitol12    時間: 11-11-15 10:35

但係枱上仲有好多玩具...有幾多小朋友捨得唔玩玩具而去睇書?
作者: snoopymom    時間: 11-11-15 15:46

我in的是LP Campus
我仔in pth時不肯講物品名稱
能玩夾子
blocks 都會玩
但又不肯叫老師
指住老師說是媽媽 指住我說是老師
總之太容易的問題他就會亂答或不答
還好最後也有說謝謝老師 和再見老師

英文部份可能很生動有趣 他表現很突出

看書部份他在玩老師送的玩具
但他平時是非常喜歡看書的
原來老師在觀察這一點
表現不到給老師看真可惜呀

本來沒有打算真的給小朋友念這間
但兩次去過這間學校 我仔都好開心
我也同意這kg肯放資源在學生身上
不過那些老師 尤其是pth老師就看不出很有愛心

如果真的收我仔 我都會重新考慮讓他讀這間
現在靈糧堂都無學卷 那我會覺得LH比靈糧堂值得
大家都活動教學幹LH起碼語言方面有優勢

作者: katie0208    時間: 11-11-15 16:14

我地見HL, 記憶力系我個仔強項, 但老師無叫我地覆述D食物名, 可能佢唔記得左問

個日好多人 IN , 我地 lunch time In, 所以好似人手唔多, 連校長Q&A 個 PART 都無, 系個主任收問卷的, 我估校長分身不暇, 應該有D組有見校長, 我地呢組無

聽講好少位, 所以隨緣啦!
作者: wishwong    時間: 11-11-15 16:45

哦..明白...
我個仔好鍾意睇書. 但佢唔鍾意自己睇.. 佢係好鍾意我講俾佢聽.. 佢習慣係屋企坐o係我大脾一齊睇... 所以睇黎呢間學校真係唔係咁岩我小朋友... 所以INTERVIEW既機會真係可以比大家互相了解...

原帖由 littlejimjim 於 11-11-15 10:16 發表
我個囝讀緊凱帆lh pn, 事後家長茶聚, 校長解釋點解要小朋友interview+睇書果part, 目的係學校鍾意培養小朋友睇書的習慣. 其實唔睇書的, 不是唔收/唔乖, 只不過有睇書的, 我估佢會加分. (因為我個仔係無睇書, 但第一 ...

作者: MiniCooperS    時間: 11-11-15 20:04

原帖由 wishwong 於 11-11-15 07:35 發表
你係指SN?
其實我小朋友都有啟小幼上午offer,係首選。最大問題係要搭校車。in學之園係因為喺屋企樓下。

係SN呀﹗
作者: jlbb1    時間: 11-11-16 00:56

作者: j-mum    時間: 11-11-16 01:14

我都俾左三十蚊去玩下!
我囡上年玩過青衣PN,上星期就去LV玩!
玩嘅同大家一樣,有玩記憶。
阿囡算乖,
第一部分, 老師問囡囡叫咩名,之后
好有耐性講出佢嘅問題。囡囡除左記憶答唔晒﹝只答對一個﹞,同積木錯左少少之外,其他都答到。﹝我已經好開心,因為全程靠佢自己﹞

第二部分, 死得好慘!囡囡太少現男老師,仲要係NET,佢未試過禁驚!全程唔肯自己坐!男老師問問題,叫佢個名,都唔肯答!但其實我肯定佢知道答案!

第三部分, 我相信學校係想觀察小朋友玩既時候既表現,例如獨唔獨立、會唔會打交、會唔會去找新事物玩,至於係咪真係想搵啲仲意睇書嘅小朋友我就覺得唔一定喇!我囡平時好仲意睇書, 但當日都無睇!如果學校真係仲意睇書嘅小朋友,我就又係果句,緣份末到!

不過, 最后好想講,呢個interview好值得去!其實考得好仔細!
作者: ho_yan2406    時間: 11-11-16 01:56

原來係咁....我個仔去年坐定定o係度睇書,怪不得收佢
作者: ho_yan2406    時間: 11-11-16 01:58

原帖由 wishwong 於 11-11-15 16:45 發表
哦..明白...
我個仔好鍾意睇書. 但佢唔鍾意自己睇.. 佢係好鍾意我講俾佢聽.. 佢習慣係屋企坐o係我大脾一齊睇... 所以睇黎呢間學校真係唔係咁岩我小朋友... 所以INTERVIEW既機會真係可以比大家互相了解...
...

亦都可以知道小朋友鐘唔鐘意呢間學校,我仔in完係話:我要讀呢間,仲記住左學之園呢個名,成日講架....
作者: ho_yan2406    時間: 11-11-16 02:03

我仔讀緊青衣LH,我去年拎form覺得有d職員係幾cool下,open day去又冇乜feel到d老師點,interview時覺得in 個老師好細心,好識氹小朋友(而家做左我仔班主任,真係好細心的)校長都幾好人~而家返左幾個月學,我覺得老師好好,校長都好好呀,我又唔覺佢cool喎,佢都有主動同我打招呼,我仔叫佢,佢又笑住回應,日日都見佢幫手接送d學生返放學,落雨天仲幫手送d小朋友上校車,我覺得校長黎講,佢已經係好好喇......
作者: wishwong    時間: 11-11-16 07:32

冇錯,我都覺得面試其實係俾小朋友機會去感受吓自己鍾唔鍾意間學校。有時候佢唔鍾意,留半個鐘都喊住走。佢鐘意就兩個半鐘都頂得住。就睇吓夾唔夾到囉,冇話邊間最好或者最差,只有適唔適合。
原帖由 ho_yan2406 於 11-11-16 01:58 發表

亦都可以知道小朋友鐘唔鐘意呢間學校,我仔in完係話:我要讀呢間,仲記住左學之園呢個名,成日講架....

作者: rosaki    時間: 11-11-16 14:56

我個女咁岩果日好心情, 做得晒所有指令, 連記憶都全中, 超快完成, 等另外3位小朋友in完時, 老師都仲有同時間同佢傾下計,最後聽校長果part, 佢係後面玩, 仲整跌晒d散件玩具, 咁佢又自動自覺遂件執番晒d野(老師刻意就手旁觀無幫佢), 嘩!!我覺得果日佢真係突然大個女呀~~我都俾佢嚇親!!!!!
不過唔能夠完成所有指令的家長唔駛擔心, 我聽講學之園係揀開心的小朋友, 所以老師都會感受埋小朋友性格, 我覺得做唔做得晒真係唔係問題, 只係老師in的過程去認識小朋友,從中揀d岩佢地既學生~
作者: iloveal    時間: 11-11-16 15:37

原帖由 rosaki 於 11-11-16 14:56 發表
我個女咁岩果日好心情, 做得晒所有指令, 連記憶都全中, 超快完成, 等另外3位小朋友in完時, 老師都仲有同時間同佢傾下計,最後聽校長果part, 佢係後面玩, 仲整跌晒d散件玩具, 咁佢又自動自覺遂件執番晒d野(老師刻意就 ...

同意呀, 如果兩個小朋友能力一樣, 老師都會揀個開心的, 因為佢鐘意係度玩先表現得開心d.
請問你in邊間分校呀?
作者: Christi    時間: 11-11-17 00:08

其實LH的面試出名詳盡兼好仔細,用$30去感受一下確很超值...
作者: ho_yan2406    時間: 11-11-17 02:23

原帖由 wishwong 於 11-11-16 07:32 發表
冇錯,我都覺得面試其實係俾小朋友機會去感受吓自己鍾唔鍾意間學校。有時候佢唔鍾意,留半個鐘都喊住走。佢鐘意就兩個半鐘都頂得住。就睇吓夾唔夾到囉,冇話邊間最好或者最差,只有適唔適合。
...

係架,好似我仔去年in5間,得一間(某名校)佢係完全唔答問題,真係in得好差,不過都唔怪得晒佢,當日落大雨,我同佢企o係學校門口等入都等左一段時間,入到去又係咁排隊,in完我問佢做咩唔答老師問題,佢話好眼訓,問佢鐘唔鐘意間sch,佢話唔鐘意,in左5間唯獨呢間佢話唔鐘意,其他都話過鐘意的,咁最後又係得呢間冇offer囉~
作者: ho_yan2406    時間: 11-11-17 02:25

原帖由 rosaki 於 11-11-16 14:56 發表
我個女咁岩果日好心情, 做得晒所有指令, 連記憶都全中, 超快完成, 等另外3位小朋友in完時, 老師都仲有同時間同佢傾下計,最後聽校長果part, 佢係後面玩, 仲整跌晒d散件玩具, 咁佢又自動自覺遂件執番晒d野(老師刻意就 ...

咁你女都好大機會喎~我仔又係in完,其他3位小朋友仲未in完,老師同佢o係度玩火車,仲要係佢至愛既thomas,聽校長講野又咁岩拎到本火車書,唔開心至奇la...怪不得收佢~~
作者: lukimama    時間: 11-11-24 21:58

D問題真係幾難, 不過可以見到收到OFFER個D 係高水準既學生. LV CAMPUS 得一班上午英粵班, 仲有好多直升上去, 成功機會真係好細. GOOD LUCK!
反而有D幼稚園真係IN得好簡單, 比佢玩下LEGO, PUZZLE就算, 真係收到都唔好讀.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5