教育王國

標題: 到現階段什麼都沒有 [打印本頁]

作者: fc1668    時間: 11-11-16 10:43     標題: 到現階段什麼都沒有

到現階段什麼都沒有,只有5封拒絕信 迫於無奈要去參加大抽獎,極唔願意底下要選出津校排次序.
作者: ziyi    時間: 11-11-16 10:57

可能自行ok呢....唔好咁..小朋友好敏感的

原帖由 fc1668 於 11-11-16 10:43 發表
到現階段什麼都沒有,只有5封拒絕信 迫於無奈要去參加大抽獎,極唔願意底下要選出津校排次序.

作者: angeemama    時間: 11-11-16 11:03

You never know what the result be liked.  A friend of mine had sent his son for over 10 schools interview two years ago and all got rejected.  She lost her hope and get to the government draw.  Turned out that he was lucky enough to allocate to La Salle.  Be positive.  The best is yet to come!!

原帖由 fc1668 於 11-11-16 10:43 發表

作者: fc1668    時間: 11-11-16 11:06

自行沒有心水,所以只求其申請一間勁熱門的而又不想入讀的學校,因為我們決定不會讀津校,無奈現在什麼都沒有,只好睇完又睇,睇完又睇果份小學選擇,但真的選不出來

小孩敏感?我們已如實通知他了
作者: fc1668    時間: 11-11-16 11:08

喇沙?如果我住九龍區,我都唔介意讀津校,不過我唔係 新界人啊
原帖由 angeemama 於 11-11-16 11:03 發表
You never know what the result be liked.  A friend of mine had sent his son for over 10 schools interview two years ago and all got rejected.  She lost her hope and get to the government draw.  Turned ...

作者: angeemama    時間: 11-11-16 11:12

I lived in Shatin too...I am in Net 91.  Will see how the result go.  I will register my girl in Tak Nga first and see.  I like TN alot but my hubby like CKY.  Have to see the result and decide.

原帖由 fc1668 於 11-11-16 11:08 發表
喇沙?如果我住九龍區,我都唔介意讀津校,不過我唔係 新界人啊

作者: Michelle_Hung    時間: 11-11-16 11:22     標題: 回復 4# fc1668 的帖子

你邊個網呀, 個個網都總有好學校, 講來聽下?
作者: TheWiseMom    時間: 11-11-16 11:28

Last year, my friend's son got lucky to be accepted by LS after being rejected by all DSS/private schools his mom had applied for. But he's an end-Dec. small boy & they live in Yuen Long. I wonder if it's hard for the boy to adapt considering the long travelling time & the competitive environment in LS. Best wishes to him!
作者: fc1668    時間: 11-11-16 11:32

原帖由 angeemama 於 11-11-16 11:12 發表
I lived in Shatin too...I am in Net 91.  Will see how the result go.  I will register my girl in Tak Nga first and see.  I like TN alot but my hubby like CKY.  Have to see the result and decide.
沙田唔錯播!
作者: fc1668    時間: 11-11-16 11:34

我都唔知幾多號網,因為無諗過自己要填份抽獎表格.,葵涌區
原帖由 Michelle_Hung 於 11-11-16 11:22 發表
你邊個網呀, 個個網都總有好學校, 講來聽下?

作者: fc1668    時間: 11-11-16 11:36

我諗佢都係一樣唔想讀津校,所以搵間最熱門既填,點知真係中左!我正是如此,唔想張份表交去教育局,就一於搵間最熱門既學校放入去
原帖由 TheWiseMom 於 11-11-16 11:28 發表
Last year, my friend's son got lucky to be accepted by LS after being rejected by all DSS/private schools his mom had applied for. But he's an end-Dec. small boy & they live in Yuen Long. I wonder if  ...

作者: wendy_y    時間: 11-11-16 11:48

fc1668
我考左4間, 現在都係咩都冇 同你一樣冇諗過津校
作者: per    時間: 11-11-16 11:56     標題: 回復 3# angeemama 的帖子

very good luck!!
作者: fc1668    時間: 11-11-16 11:57

終於有同道中人,可以明白感受!唔算好唔開心,不過有點無奈囉.無奈地選擇津校,見到份list無從入手既感覺,送全區人人話top既小學比我都唔鐘意果個感覺,連2線校都唔收
原帖由 wendy_y 於 11-11-16 11:48 發表
fc1668
我考左4間, 現在都係咩都冇 同你一樣冇諗過津校

作者: gowgowgow    時間: 11-11-16 12:05

No second in yet. Hope my daughter will receive one soon. Or else .....

I am in 18區 South Island. really there is no good school!!!
作者: per    時間: 11-11-16 12:05

有時,
運氣比什麼都來得重要,

所以,
之前你報幾多間, 讀幾多面試班都冇用!
作者: fc1668    時間: 11-11-16 12:16

哈,我都係咁安慰自己,無運氣!但見到人地幾間選擇邊間好呢,就自不然會諗...點解你地小朋友咁多offer既,我做得好差咩?!無理由架,唔太差掛,唔通真係咁黑仔?聽佢講留interview既野,又唔覺有問題呀,佢都有對答架,話要求高既學校唔岩佢,咁我們都有考2線既學校架,但係又咁樣播.有點無奈姐.

有幾個offer既家長,真係想知有咩秘決教下我地呢啲呆等到6月再戰既家長,既然你地都有心儀學校喇,你既秘決應該再用唔著啦
原帖由 per 於 11-11-16 12:05 發表
有時,
運氣比什麼都來得重要,

所以,
之前你報幾多間, 讀幾多面試班都冇用!

作者: 橫風王道    時間: 11-11-16 12:16

咁你即係冇報自行?現在埋手填 form 玩大抽獎?張 form 係咪都係一樣用返自行果張?

原帖由 fc1668 於 11-11-16 11:57 發表
終於有同道中人,可以明白感受!唔算好唔開心,不過有點無奈囉.無奈地選擇津校,見到份list無從入手既感覺,送全區人人話top既小學比我都唔鐘意果個感覺,連2線校都唔收 ...

作者: ziyi    時間: 11-11-16 12:21

敏惑你的心情
不是敏感結果
如果你表現得太緊張,太計較結果時..小朋友會敏感地怕令你失望...而且也會問自己是否差過人

上年...連續收了3間的REJECT...一度很DOWN,囡囡跟我說..DADDY...我下一間會比心機的

嚇得我...我才知道..無論自己沒有責怪囡囡,她也會緊張起來

花了時間解釋不是她的問題,是我的問題

如EC,如果一早知道她的誠意是選第一天,我就不會坦白說因撞期希望改第2天(不要說今年學校沒有...上年及之前學校的確在此是有問題的)

所以..放鬆一下...結果也要平心靜氣跟小朋友一起說

原帖由 fc1668 於 11-11-16 11:06 發表
自行沒有心水,所以只求其申請一間勁熱門的而又不想入讀的學校,因為我們決定不會讀津校,無奈現在什麼都沒有,只好睇完又睇,睇完又睇果份小學選擇,但真的選不出來

小孩敏感?我們已如實通知他了 ...

作者: fc1668    時間: 11-11-16 12:22

自行有呀,放左間全九龍最熱既小學,哈哈哈,因為唔想讀津校,又唔想拎番份表去教育局.

而家係用眼睇下有咩津校"格硬"都要排位...
原帖由 橫風王道 於 11-11-16 12:16 發表
咁你即係冇報自行?現在埋手填 form 玩大抽獎?張 form 係咪都係一樣用返自行果張?

作者: fc1668    時間: 11-11-16 12:28

謝謝你的提點.我們依然會加油努力的,不過要放根條頸有點無奈姐.
原帖由 ziyi 於 11-11-16 12:21 發表
敏惑你的心情
不是敏感結果
如果你表現得太緊張,太計較結果時..小朋友會敏感地怕令你失望...而且也會問自己是否差過人

上年...連續收了3間的REJECT...一度很DOWN,囡囡跟我說..DADDY...我下一間會比心機的

嚇得我.. ...

作者: tung豬媽    時間: 11-11-16 12:35

原帖由 fc1668 於 11-11-16 12:16 發表
哈,我都係咁安慰自己,無運氣!但見到人地幾間選擇邊間好呢,就自不然會諗...點解你地小朋友咁多offer既,我做得好差咩?!無理由架,唔太差掛,唔通真係咁黑仔?聽佢講留interview既野,又唔覺有問題呀,佢都有對答架,話要求高 ...

你講o既全部都係心底話!
作者: smilefish    時間: 11-11-16 12:41     標題: 回復 2# fc1668 的帖子

同你情形一樣,求其選一間,寧叩門也不想入津,自己想的一定冇份,自己校網冇間想,所以更硬選了一間一定不能入的。
作者: MATTHAW    時間: 11-11-16 12:58

津校不是首選, 也不是自己杯茶, 也不適合自己活潑的小孩子
作者: nnmama    時間: 11-11-16 12:59

可以完全了解樓主那份失望同無助的心情,因爲我們也經歷過。但請不要灰心,因爲到明年大抽獎過後,相信在全港各間私立和直資學校都會有學位放番出嚟,到時再扣門還是有機會的。

請樓主更加不要責怪自己的小孩,因爲學校負責面試小朋友的老師們,在衆多小朋友當中,就通過那短短的10多20分鐘去挑選,根本無辦法去全面了解每個小朋友。很可能小朋友回答問題聲音稍為小一點,或者稍為猶豫一陣子,或者衣服的顔色搭配不是老師們喜歡等等的小問題,也會導致沒有被選上的結果。

再説,小朋友才5嵗(可能有些細B還未夠5嵗),在各方面的發展每人步伐不一,但不代表小朋友在這個時候就定型了。

所以不要責怪小朋友。希望在明天。共勉之!
作者: fc1668    時間: 11-11-16 13:08

哈,原來有人明白我內心喇,一樣呀我地!咁下一步你點做呀?參考下....
原帖由 smilefish 於 11-11-16 12:41 發表
同你情形一樣,求其選一間,寧叩門也不想入津,自己想的一定冇份,自己校網冇間想,所以更硬選了一間一定不能入的。

作者: fc1668    時間: 11-11-16 13:10

放心,我一定不會怪我的小孩,因為他是世上最叻既!!!哈哈,我都會在6月努力架,不過又要等待條頸好長姐...
原帖由 nnmama 於 11-11-16 12:59 發表
可以完全了解樓主那份失望同無助的心情,因爲我們也經歷過。但請不要灰心,因爲到明年大抽獎過後,相信在全港各間私立和直資學校都會有學位放番出嚟,到時再扣門還是有機會的。

請樓主更加不要責怪自己的小孩,因爲學校負責面 ...

作者: fc1668    時間: 11-11-16 13:11

原帖由 MATTHAW 於 11-11-16 12:58 發表
津校不是首選, 也不是自己杯茶, 也不適合自己活潑的小孩子
你又未有野在手呀?唔好拍地啦
作者: fc1668    時間: 11-11-16 13:11

又要等多半年~
原帖由 tung豬媽 於 11-11-16 12:35 發表

你講o既全部都係心底話!

作者: tkyy    時間: 11-11-16 13:13

我想講的是,未到最後都未知的,可能樓主小朋友最後會有最好的offer呢!
我分享下:
我報左音小、WKF,reject!最早in, 最早知的2間都reject,我心唸:大獲啦!呢2間都吾係d一線勁的學校都reject,咁 DBSPS, SFA & KTS吾使啦!當時同樓主心情係一樣的。
但到而家竟然DBSPS, SFA & KTS都有second in, SFA收左!所以,可能將來會好呢!加油!
作者: smilefish    時間: 11-11-16 13:15

原帖由 fc1668 於 11-11-16 13:08 發表
哈,原來有人明白我內心喇,一樣呀我地!咁下一步你點做呀?參考下....

已經著手寫緊信去有second in果d
作者: smilefish    時間: 11-11-16 13:16

原帖由 fc1668 於 11-11-16 13:08 發表

作者: TheWiseMom    時間: 11-11-16 13:21     標題: 回復 25# nnmama 的帖子

Re. the interview part, you're absolutely right. So uncontrollable & helpless. Our fates depend on them.
作者: fc1668    時間: 11-11-16 13:21

嘩...你有2nd IN已經好好架喇,我地連呢個機會都無呀!!!想點呀!!!!比多個機會你地去見多次,我地呢啲一次玩完!!!!!!!!!!!!你既2nd IN仲要係啲大家想要既學校,仲有SFA接受左你小朋友,你同我問下佢可唔可以比個2nd IN KTS我把啦 反正你都有小學喇,我唔要津校,是但比間私校/直校我得架喇,唔該晒.
原帖由 tkyy 於 11-11-16 13:13 發表
我想講的是,未到最後都未知的,可能樓主小朋友最後會有最好的offer呢!
我分享下:
我報左音小、WKF,reject!最早in, 最早知的2間都reject,我心唸:大獲啦!呢2間都吾係d一線勁的學校都reject,咁 DBSPS, SFA & KTS吾使啦!當時同樓主心 ...

作者: fc1668    時間: 11-11-16 13:22

哈,咁我地又唔同喇,我係一間有2nd In既機會都無呀,原來無人夠我黑仔
原帖由 smilefish 於 11-11-16 13:16 發表

作者: TheWiseMom    時間: 11-11-16 13:31     標題: 回覆 30# tkyy 的文章

Our case is opposite to you. We got GT's offer, the 1st school to interview, then we felt confident. However, we didn't get DBSPD's & SFA's 2nd in & lost confidence.  Still we're lucky enough to get SMC's (rejected) & TSL's 2nd in.
作者: tkyy    時間: 11-11-16 13:32

So sorry, 原本想給予樓主點點盼望的,希望不是反效果!
作者: momomo0303    時間: 11-11-16 13:47

作者: fc1668    時間: 11-11-16 13:50

咁我同你又唔同播,你有KRS在手,你唔同,同佢講,可唔可以比我,我想要呀 起碼有左佢...我唔駛填果份填左都唔想讀既好學校.
原帖由 momomo0303 於 11-11-16 13:47 發表
我都好無奈, so far in咗4間, 啟思有offer但7000學費太貴跟本唔會唸, kts reject冇得second in, 禮賢剛有offer但又唔知留唔留位好, 聖三一等緊, 家境清窮本想唸住買個保險, 其他阿媽話如大抽奬派得差可考慮讀一年私 ...

作者: fc1668    時間: 11-11-16 13:51

算啦,我無咩野.我見到你呀係第2邊,不如教下我點樣樣可以有2nd IN,好等我6月再努力啦!!!!
原帖由 tkyy 於 11-11-16 13:32 發表
So sorry, 原本想給予樓主點點盼望的,希望不是反效果!

作者: fc1668    時間: 11-11-16 13:53

有2nd IN 同有 offer 比我....就已經叫好開心架喇
原帖由 TheWiseMom 於 11-11-16 13:31 發表
Our case is opposite to you. We got GT's offer, the 1st school to interview, then we felt confident. However, we didn't get DBSPD's & SFA's 2nd in & lost confidence.  Still we're lucky enough ...

作者: bluefriend    時間: 11-11-16 13:54     標題: 回復 38# momomo0303 的帖子

hi momomo0303, 你覺得聖三一好嗎?
作者: nnmama    時間: 11-11-16 14:36

原帖由 momomo0303 於 11-11-16 13:47 發表
我都好無奈, so far in咗4間, 啟思有offer但7000學費太貴跟本唔會唸, kts reject冇得second in, 禮賢剛有offer但又唔知留唔留位好, 聖三一等緊, 家境清窮本想唸住買個保險, 其他阿媽話如大抽奬派得差可考慮讀一年私 ...

其實你提到的這些學校,有無學費津貼或資助?否則,如果因爲經濟問題而導致小朋友無法入讀心儀的學校會好可惜。
作者: smilefish    時間: 11-11-16 14:36     標題: 回復 8# fc1668 的帖子

有咩分別,最後咪又係咩都冇...大家心態都係想搵一D直資同私校...不過未到最後我亦唔會罷休..大家努力,唔好氣餒...我SECOND IN呢2間,一間SFA已經唔得,HKUGA-應該都唔得...其實我心儀的都不是呢2間..但果間一定靠自己寫..加勁難..唯有靠自己繼續努力....你都係,不要咁快氣餒住..未到最後一刻都未成定局..一齊加油!
作者: lovegirlslove    時間: 11-11-16 14:40

其實點解唔想讀津小?  其實好多津小資源好, 升中派位勁,師資強.

如果細心D看, 有D私小升中派位真係好一般, 仲有係資源好不足, 而有D直資又吹噓自己係咩名校, 但個中學部都係BAND 2/3...只不過而家大家都唔信政府個派位, 盲目甘考定D私小, 整到競爭甘激烈...

我同樓主相反, 真係好想小朋友入去心儀既津小, 話晒每年交甘多稅, 生仔, 幼稚園都享用唔倒D福利, 連12年免費教育都要享用唔到, 條氣真係唔順.

我都有3個OFFERS, 但都唔係好開心, 因為目標津小唔收, 下年6月會瘋狂扣好質數既津小, 又係另一場仗.

如果無私小/直資OFFERS, 其實會唔會再搜索下區內有咩津小升中派位好既, 主力選擇..再唔係搬去一D多好學校既區再博一搏抽獎?
作者: smilefish    時間: 11-11-16 14:43     標題: 回覆 1# smilefish 的文章

你果係仔仔定女女呀...仲有,我原來仲有一間係未IN,就係SCARED HEART,但亦不是心儀,但都係果句,唔想等大抽獎..但亦都係果句...唔好咁灰心啦...
作者: smilefish    時間: 11-11-16 14:49     標題: 回覆 2# lovegirlslove 的文章

係,你講得啱,但自己既校網唔好MA,若然係津小又係心儀的,我都想..但果D唔會係比自己LAW...IE, MARYMOUNT, MARYKNOLL, 咁,唔選其他,可以點...我知,小朋友係一定有書讀...但唔係自己心儀果D...正如你說,你有OFFER都唔係咁開心,因為不是你的首選一樣..至於,不是心儀仍為小朋友去報,只是想多個機會替小朋友去選合適的...等同你都有3間OFFER在手,但心儀卻是津小一樣...

作者: fc1668    時間: 11-11-16 14:51

um....好難答tim...點解唔讀津,可能我有偏見啦,嘻嘻嘻!

就係要用盡政府既教育資助,所以我想讀私小囉,哈哈,唔知你明唔明喇.

至於中學,其實係唔係香港讀都未知.
原帖由 lovegirlslove 於 11-11-16 14:40 發表
其實點解唔想讀津小?  其實好多津小資源好, 升中派位勁,師資強.

如果細心D看, 有D私小升中派位真係好一般, 仲有係資源好不足, 而有D直資又吹噓自己係咩名校, 但個中學部都係BAND 2/3...只不過而家大家都唔信政府個 ...

作者: fc1668    時間: 11-11-16 14:53

寫,點寫呀?係咪有2nd IN既自好寫呀?無既話係唔係唔駛寫呀?教教我
原帖由 smilefish 於 11-11-16 14:36 發表
有咩分別,最後咪又係咩都冇...大家心態都係想搵一D直資同私校...不過未到最後我亦唔會罷休..大家努力,唔好氣餒...我SECOND IN呢2間,一間SFA已經唔得,HKUGA-應該都唔得...其實我心儀的都不是呢2間..但果間一定靠自己 ...

作者: qoo_pooh    時間: 11-11-16 15:08

樓主報的學校見晒未呀? 有無報宣道呀?

我覺得樓主首要係要排好大抽獎的學校次序, 就算你幾唔想都要搵間區內比較好的小學給小朋友作準備

其次就找找那些直資和私校6月後有得第二輪報考的名單

再者我諗你要分析一下點解小朋友今輪不成功的原因, 再對正下藥在這幾個月改進一下, 以準備6月叩門...........

努力加油, 小朋友幾個月變化都可以很大...........
作者: marcuscyrus    時間: 11-11-16 15:11

原帖由 fc1668 於 11-11-16 14:51 發表
um....好難答tim...點解唔讀津,可能我有偏見啦,嘻嘻嘻!

就係要用盡政府既教育資助,所以我想讀私小囉,哈哈,唔知你明唔明喇.

至於中學,其實係唔係香港讀都未知. ...

你有lea嗎?你就好,我家爸爸遲入職,沒了,看來oea也有的樣子哦
如果係咁,其實反而不用太擔心,起碼多了一條出國路,加油哦..有幾間小學,講名落弟者6月可再申請,我估你可以趁呢幾個月睇下小朋友有咩進展,再寫信加少少補充資料入去,加油哦!!!!

作者: fc1668    時間: 11-11-16 15:23

知道喇,加緊油架喇,6月果幾間,相信一樣好多人同我搶,我知既好似得3間,有無介紹呀?MS , TSL, KTS,不過都係啲好熱既學校呢~仲有無呀
原帖由 marcuscyrus 於 11-11-16 15:11 發表

你有lea嗎?你就好,我家爸爸遲入職,沒了,看來oea也有的樣子哦
如果係咁,其實反而不用太擔心,起碼多了一條出國路,加油哦..有幾間小學,講名落弟者6月可再申請,我估你可以趁呢幾個月睇下小朋友有咩進展,再寫信加少少補充資料入 ...

作者: marcuscyrus    時間: 11-11-16 15:25

原帖由 fc1668 於 11-11-16 15:23 發表
知道喇,加緊油架喇,6月果幾間,相信一樣好多人同我搶,我知既好似得3間,有無介紹呀?MS , TSL, KTS,不過都係啲好熱既學校呢~仲有無呀

你個是仔仔嗎?觀塘st jo o岩唔o岩?尋日剛出offer就已見好多家長唔要了
作者: fc1668    時間: 11-11-16 15:26

宣小都有呀,不過佢有宣幼,位小啦,叻既相信今日都唔會心思思出呢個post !

知道你小朋友有好啲2nd In既機會,有無秘訣呀!

六月仲有咩學校可以再博呀,知既通知我,謝謝.
原帖由 qoo_pooh 於 11-11-16 15:08 發表
樓主報的學校見晒未呀? 有無報宣道呀?

我覺得樓主首要係要排好大抽獎的學校次序, 就算你幾唔想都要搵間區內比較好的小學給小朋友作準備

其次就找找那些直資和私校6月後有得第二輪報考的名單

再者我諗你要分析一下 ...

作者: fc1668    時間: 11-11-16 15:30

東九龍太遠了:tongue: 不過人家不要,都未至於學校會接受我吧,我們沒有申請呀!

你意思係6月可以申請?
原帖由 marcuscyrus 於 11-11-16 15:25 發表

你個是仔仔嗎?觀塘st jo o岩唔o岩?尋日剛出offer就已見好多家長唔要了

作者: marcuscyrus    時間: 11-11-16 15:32

原帖由 fc1668 於 11-11-16 15:30 發表
東九龍太遠了:tongue: 不過人家不要,都未至於學校會接受我吧,我們沒有申請呀!

你意思係6月可以申請?

我覺得凡有說6月可以再向學校查詢的都可以一試哦,唔試過又點知
以我知,kts同st jo都有呢個statement 在其面試信上,其他學校冇考唔知道
作者: fc1668    時間: 11-11-16 15:37

好呀,謝謝你.我會再留意下
原帖由 marcuscyrus 於 11-11-16 15:32 發表

我覺得凡有說6月可以再向學校查詢的都可以一試哦,唔試過又點知
以我知,kts同st jo都有呢個statement 在其面試信上,其他學校冇考唔知道

作者: catyoyo    時間: 11-11-16 15:41

PLK TSL also

原帖由 fc1668 於 11-11-16 15:26 發表
宣小都有呀,不過佢有宣幼,位小啦,叻既相信今日都唔會心思思出呢個post !

六月仲有咩學校可以再博呀,知既通知我,謝謝. ...

作者: qoo_pooh    時間: 11-11-16 15:52

我覺得你唔好理學校有幾多位,
總之教小朋友全力以赴, 之後再打算
聽聞宣小面試考得好學術,
或者你可以趁這幾星期再幫小朋友加強一下............

另外, 你覺得小朋友有什麼不足要改進呀?
還是你都不是太清楚呢?

我覺得小朋友要改善不足先有機會再考到6月第二輪,
因聽聞可能得幾個位, 但幾百人去爭

原帖由 fc1668 於 11-11-16 15:26 發表

六月仲有咩學校可以再博呀,知既通知我,謝謝. ...

作者: fc1668    時間: 11-11-16 16:05

um...知道喇,學術我再補補先,謝謝.

至於不足,我真係唔太知道,發現唔到佢有什麼問題,佢話自己主動去答,去參與又有禮貌架.雖然可能答錯左,咁唔通所有小朋友都真係咩岩晒:tongue:
原帖由 qoo_pooh 於 11-11-16 15:52 發表
我覺得你唔好理學校有幾多位,
總之教小朋友全力以赴, 之後再打算
聽聞宣小面試考得好學術,
或者你可以趁這幾星期再幫小朋友加強一下............

另外, 你覺得小朋友有什麼不足要改進呀?
還是你都不是太清楚呢?

...

作者: fc1668    時間: 11-11-16 16:05

TSL我知道呀,仲有無呀
原帖由 catyoyo 於 11-11-16 15:41 發表
PLK TSL also

作者: marcuscyrus    時間: 11-11-16 16:53

原帖由 fc1668 於 11-11-16 16:05 發表

至於不足,我真係唔太知道,發現唔到佢有什麼問題,佢話自己主動去答,去參與又有禮貌架.雖然可能答錯左,咁唔通所有小朋友都真係咩岩晒:tongue:  ...

其實都唔一定係有d咩輸比其他小朋友,有時可能只輸運氣/眼緣,間間都2-3千人考,除左最top o個堆間間爭住收的學生之外,其他o個d,可能都係大家叮噹馬頭
作者: fc1668    時間: 11-11-16 16:59

:D ,一定係佢睇漏眼,我成日都係咁諗!:D
原帖由 marcuscyrus 於 11-11-16 16:53 發表

其實都唔一定係有d咩輸比其他小朋友,有時可能只輸運氣/眼緣,間間都2-3千人考,除左最top o個堆間間爭住收的學生之外,其他o個d,可能都係大家叮噹馬頭 ...

作者: marcuscyrus    時間: 11-11-16 17:02

原帖由 fc1668 於 11-11-16 16:59 發表
:D ,一定係佢睇漏眼,我成日都係咁諗!:D  

有d小學可能係全年都接受報名的,又會唔會考慮?
tt/福小好似都係的(not sure, have to check)
作者: fc1668    時間: 11-11-16 17:07

多謝大家既提點呀,TT我今日打左去問喇,佢話可以接受呀,福小我就唔知係咩黎,全名係咩呀?
原帖由 marcuscyrus 於 11-11-16 17:02 發表

有d小學可能係全年都接受報名的,又會唔會考慮?
tt/福小好似都係的(not sure, have to check)

作者: marcuscyrus    時間: 11-11-16 17:09

原帖由 fc1668 於 11-11-16 17:07 發表
多謝大家既提點呀,TT我今日打左去問喇,佢話可以接受呀,福小我就唔知係咩黎,全名係咩呀?

福建
聽聞中學部搞得有聲有息,年年增值中,我覺得都可以考慮
作者: Big-Mouth    時間: 11-11-16 17:10     標題: 回覆 1# fc1668 的文章

啟基好似無deadline.
作者: Michelle_Hung    時間: 11-11-16 18:01     標題: 回復 10# fc1668 的帖子

葵涌好果幾間都係skh, 勁谷,其中何澤芸係比較平均而如果係我小朋友我會考慮。唔好擔心,6月時我相信有好多私小都有唔少位放返出來,大不了到時再戰!加油!
作者: fc1668    時間: 11-11-16 19:09

SKH我知谷所以唔岩囉、不過唔到我選擇啦、乜刀剎
作者: momomo0303    時間: 11-11-16 19:11

作者: momomo0303    時間: 11-11-16 19:18     標題: 回復 29# bluefriend 的帖子

作者: momomo0303    時間: 11-11-16 19:21     標題: 回復 29# nnmama 的帖子

作者: CF2010    時間: 11-11-16 21:03

其實,你考到多多學校也沒有用,你兒或女只須讀一間小學,一間就夠了。可能,就是你在大抽獎中抽到的第一志願或叩門成功的那一間。所以現在不必太傷心,最好的選擇可能一直留在最後等着你。太早給你其他次選學校,可能害了你,令你放棄或錯過了後面的最好選擇。真的!這不是風涼話!是機會/風險的選擇和考慮。
當然,這需要你付出漫長痛苦的等待、無比的毅力和堅強的決心。你的孩子需要你!
請好好的記着,上天給你最好的選擇一直在後面等着你!!!
作者: heamami    時間: 11-11-16 21:29

作者: palmchristy    時間: 11-11-16 21:31

提高孩子的中英數水平, 多閱讀, 一定戰無不勝.
作者: anthony010103    時間: 11-11-16 21:40

Perhaps most famous private primary schools do not recognize the curriculums of some local or voucher based kinders. They have already got the targets of their children from the kinders. The final person suffered from this is our child. The children are already not bad in HK. At least they have faced many many face-to-face interviews nowadays. We hope the education system can be improved in coming future to solve the current phenomenon in HK. At least I think it is too stressful under current admission exercise.

作者: To_Ma    時間: 11-11-16 23:30     標題: 回覆 8# fc1668 的文章

睇得出你目標清晰,知道自己要乜,無奈事與願違。 我當年考直資全軍覆沒,不過我只考二間最top嘅;DBSPD/ TSL,呢二間如考到一定讀,其他不作考慮。我嘅target其實係津小,亦係只選最top嘅,機會錯失便要做加倍的努力補救,你不如都認真考慮下津校,看在有交稅的份上?
作者: nnmama    時間: 11-11-17 01:41

原帖由 momomo0303 於 11-11-16 19:21 發表
多謝你提醒, 我上過2間校網都冇話學校資助既嘢, 知唔知可以係邊度check到?

我對呢2間學校也不熟悉,只是感覺如果由於學費問題而不入讀會很可惜。我想你可以嘗試打電話去學校查詢一下。
作者: fc1668    時間: 11-11-17 02:01

在過去一年我們已閱讀了130本圖書,每星期我會和他到圖書館借書,陪他閱讀,為的不止是一張証書,而是他的知識,無奈....用不著!!謝謝提點,我會加強中英數,6月再玩過:(
原帖由 palmchristy 於 11-11-16 21:31 發表
提高孩子的中英數水平, 多閱讀, 一定戰無不勝.

作者: fc1668    時間: 11-11-17 02:03

你又如何呀?我好明確咩都同大家講,講了人都舒服點:D
原帖由 heamami 於 11-11-16 21:29 發表
Dear fc1668
完全心同感受

作者: fc1668    時間: 11-11-17 02:04

公喜晒呀,咁你快快決定,好等我呢啲一無所有既人有多一個機會,千萬唔該~:(
原帖由 momomo0303 於 11-11-16 19:11 發表
如果有得益人, 我都想俾人, 自己不見得最後會入讀!
btw, 頭先我都收到聖三一offer!

作者: J_D74    時間: 11-11-17 02:12

原帖由 lovegirlslove 於 11-11-16 14:40 發表

如果細心D看, 有D私小升中派位真係好一般, 仲有係資源好不足, 而有D直資又吹噓自己係咩名校, 但個中學部都係BAND 2/3...只不過而家大家都唔信政府個 ...

津小實在太死板, 太填鴨式了, 你我也是這個教育制度出來的人, 你不覺得死背死默, 讀書為分數的日子很沒意義嗎? 可能對我來說, 求學真的不應求分數, 反而直資的教材比較有彈性, 小朋友可活學活用...
作者: tung豬媽    時間: 11-11-17 02:44

一路以嚟都對津校無好感, 硬係一味填填填,塞塞塞, , 其實個人內心係好鍾意int'l school 既教學模式, 人地真係會教有用同生活化既嘢, 可以學以致用, 小朋友右精靈d,唔似local school d 學生o甘(耐何no money no talking) 所以先(簡)直/私校
作者: Gremlin    時間: 11-11-17 07:26     標題: 回復 83# tung豬媽 的帖子

agree!!
重要係出到社會發覺你學到嘅知識係"死物",因為無人教過你分析和運用...再加上govt policy每年一小改五年一大改,學習過程未能連貫....
so I also choosen DSS school iso of lucky draw
作者: palmchristy    時間: 11-11-17 09:12

原帖由 fc1668 於 11-11-17 02:01 發表
在過去一年我們已閱讀了130本圖書,每星期我會和他到圖書館借書,陪他閱讀,為的不止是一張証書,而是他的知識,無奈....用不著!!謝謝提點,我會加強中英數,6月再玩過:(  ...

你的方向十分正確.  這樣做既可以培養孩子興趣, 又增強孩子的中英文閱讀能力.

側聞SFA今年second in時, 需要小朋友閱讀中英文詞語各20個, 如果孩子不具備此能力, 相信很難過關. 認識有家長上年為孩子借了700本書, 圖書館內程度合適的書都差不多全借閱了. 所以其孩子順利考取SFA和另外5所小學.

至於小女, 由於起步較早, 她現在可以自行閱讀簡單的中英文圖書, 但她較喜歡和我一人一頁閱讀.

數學方面, 10月考KTS時考了個位減法. 朋友SFA second in時是個位加減法應用題. 而我大女的小學上年考連加法, 因此我為細女準備時, 預備了二位加一位和兩位減一位的題目, 要她做到聽題目立即心算說出答案.  每逢乘車, 又會指車牌要她做四個數字的連加法. 現在她在算術上對自己頗有信心, 可以以直式做三個位加三個位數. 所以我們不擔心她的算術能力.

如果能趁此機會增強孩子中英數的基本能力, 到上小學時, 孩子也會輕鬆很多, 更享受校園生活.  而六月敲門時, 面試也會有較大優勢.
作者: lovegirlslove    時間: 11-11-17 09:26

聖三一個位會放出來, 睇下幫唔幫倒有需要既家長.
作者: qoo_pooh    時間: 11-11-17 09:48

palmchristy,
你講得好好.......... Totally Agreed

機會係留給有準備的人~~

原帖由 palmchristy 於 11-11-17 09:12 發表

你的方向十分正確.  這樣做既可以培養孩子興趣, 又增強孩子的中英文閱讀能力.

側聞SFA今年second in時, 需要小朋友閱讀中英文詞語各20個, 如果孩子不具備此能力, 相信很難過關. 認識有家長上年為孩子借了700本書, ...

作者: fc1668    時間: 11-11-17 10:27

多謝大家的提點、互相交流!
作者: qoo_pooh    時間: 11-11-17 10:58

你有無試下搵個同你小朋友唔太熟的朋友模擬一下interview? 看看小朋友的對答
又或你有無見過小朋友在集體遊戲中的表現?
再者你有無同kg老師傾下小朋友在學校中的表現?

我以前都覺有些interview咁短時間(約20分鐘)玩一些遊戲點選啱的小朋友呀?  但當我見過亞仔上次參加小朋友的生日會, 一齊玩大風吹, 估領袖等遊戲時, 就以我這個外行人都見到原來有咁多不同特質的小朋友, 所以我就開始明學校點樣選小朋友............
當然小朋友性格很難改, 但有些地方我覺得是可以教小朋友

另外, 中英數的能力, 我覺得真係要時間浸, 可以見到父母的栽培和心機, 我估有offer的小朋友就算唔係全部答對, 我諗至少大部份答對, 真係一山還有一山高 .........
我之前聽過有小朋友考左Cambridge flyer才考小學添 ...

原帖由 fc1668 於 11-11-16 16:05 發表

至於不足,我真係唔太知道,發現唔到佢有什麼問題,佢話自己主動去答,去參與又有禮貌架.雖然可能答錯左,咁唔通所有小朋友都真係咩岩晒:tongue:  ...

作者: TheWiseMom    時間: 11-11-17 14:04

原帖由 tung豬媽 於 11-11-17 02:44 發表
小朋友右精靈d

I agree w/what you said about international school. I know a student who graduated from a private primary school, which is famous for lots of studies and strict teaching. He could keep himself as the top ten student and now is a band 1 gov't secondary school student. But everytime I saw him, he was playing video games. He didn't talk much, & I have never heard him speaking Eng. (his primary school is an Eng. school). Or he didn't show up for some functions because he needed to attend Eng. tutoring class. It seemed that his Eng. school didn't teach him enough Eng. Yeah, band 1 sec. school student, but not bright student!
作者: TheWiseMom    時間: 11-11-17 14:17     標題: 回復 85# palmchristy 的帖子

Wow, 700 books! It's unimaginable. My child doesn't like to read much, but he likes to observe what's happening in the surrounding, e.g. how many bridges, underground or not. I want him to read more. But perhaps he's a boy, so he likes to explore the world by looking around instead of reading books. I myself like reading & hope that I'll influence him.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5