教育王國

標題: 有無人決定2012/13 做同學仔呀 [打印本頁]

作者: 可口可樂123    時間: 11-11-21 18:21     標題: 有無人決定2012/13 做同學仔呀

大家好, 有無人決定2012/13 入讀lmc 呀, 大家交流下啦~~
作者: helenli    時間: 11-11-21 21:43

星期五我會註冊。
作者: emily223    時間: 11-11-21 22:46

I am still thinking LMC or Tai Kok Tsui Cathelic School.
作者: kelvinbb    時間: 11-11-22 09:08

原帖由 可口可樂123 於 11-11-21 18:21 發表
大家好, 有無人決定2012/13 入讀lmc 呀, 大家交流下啦~~

大家好, 我星期六會去註冊呀!
作者: 可口可樂123    時間: 11-11-22 10:07

我星期五都會去註冊架喇~~ 到時見啦!!

請問你地住邊區架??
作者: 2Cfamily    時間: 11-11-22 10:58

Hi! I will register on Sat! Nice to meet u all!

I live in TKO ...

作者: 可口可樂123    時間: 11-11-22 14:17

希望入左lmc 里個大家庭, 小朋友讀得開心, 家長又放心啦~~

作者: giveupaguy    時間: 11-11-23 21:08

星期六會去註冊成為lmc一份子
作者: 可口可樂123    時間: 11-11-24 14:07

星期六見~~

原帖由 giveupaguy 於 11-11-23 21:08 發表
星期六會去註冊成為lmc一份子

作者: helenli    時間: 11-11-25 21:29

我今天四點幾先去交留位,見已經有唔少人交左了,明天星期六估計更多人,看來不去註冊的不會很多。
作者: giveupaguy    時間: 11-11-25 22:47

原帖由 helenli 於 11-11-25 21:29 發表
我今天四點幾先去交留位,見已經有唔少人交左了,明天星期六估計更多人,看來不去註冊的不會很多。

係唔係父母其中一個去同帶留位費就可以?小朋友要唔要一齊去架?謝謝
作者: JackyBaBa    時間: 11-11-25 23:16

原帖由 giveupaguy 於 11-11-25 22:47 發表

係唔係父母其中一個去同帶留位費就可以?小朋友要唔要一齊去架?謝謝

其中一個家長帶齊文件信交留位費就ok la。不過我記得正式註冊果曰有帶埋小朋友,果日真係好忙,要買書比校巴費度身訂做校服一日做哂,不過真係好有效率一日攪惦哂,記住帶埋過大書包裝埋d書番泥包,如果指意老婆一個人攪肯定比佢鬧死,因為真係幾重。

作者: giveupaguy    時間: 11-11-25 23:25     標題: 回復 1# JackyBaBa 的帖子

唔該晒JacKy兄的回覆,我記緊印了取錄名單出來明天早點去辦理。謝謝啦!晚安。
作者: giveupaguy    時間: 11-11-26 13:17

今天去交了留位費了. 嘻~
作者: helenli    時間: 11-11-26 14:53

GOOD GOOD!
我都好大機會會讀LMC.  

原帖由 giveupaguy 於 11-11-26 13:17 發表
今天去交了留位費了. 嘻~

作者: giveupaguy    時間: 11-11-27 14:22

原帖由 可口可樂123 於 11-11-22 10:07 發表
我星期五都會去註冊架喇~~ 到時見啦!!

請問你地住邊區架??

Ma On Shan
作者: bchi    時間: 11-11-30 17:23

小朋友開心就梗架喇 !!!!

樓上某家長呀, lmc 同大角咀天主教小學, 係兩間完全不同類型小學喎. 你要清楚你想自己小朋友and 你小朋友適合邊一種小學先好決定啊 !!!
作者: emily223    時間: 11-12-1 08:17

I give up Tai Kok Tsui Cathelic School.  I know my children is a happy and an active girl.  LMC will be more suitable for her.  Thanks for your advice.
作者: bluefriend    時間: 11-12-1 17:39

好開心 .
我也成功加入LMC大家庭了.
作者: 可口可樂123    時間: 11-12-2 16:26

雖然唔知自己有無揀錯, 不過聽左幾個前輩話, 讀得好開心, 又無咩壓力, 希望我地2012-2013 P1 既同學仔齊齊努力加油.
作者: Brendazt75    時間: 11-12-7 12:34

我都入左LMC這個大家庭,希望到時小朋友們讀得開心,相處愉快
作者: bchi    時間: 11-12-7 14:19

原帖由 emily223 於 11-12-1 08:17 AM 發表
I give up Tai Kok Tsui Cathelic School.  I know my children is a happy and an active girl.  LMC will be more suitable for her.  Thanks for your advice.

你個小朋友係男or 女 ??

我之前叫你想清楚真係有原因架, 兩間真係好唔同小學, 逢係xxx 天主教小學都係谷的, 不過佢地升中派位 都派得唔錯架, 你知唔知 ??
作者: emily223    時間: 11-12-8 08:11     標題: 回復 1# bchi 的帖子

My daughter is a girl.  As the school is close to our home and we are successfully getting the place by only 15 points in lucky draw.  I like Tai Kok Tsui School.  However, my children studies in English and Puntughua kindergarten.  She likes studying in Englsih, but Tai Kok Tsui School only learn by English in English lesson.  It is quite traditional.  That's why I give it up in the end.  

Bchi, I know that you appreciate LMC so much.  Do you think that LMC has the chance to combine two campus in the future?  I really don't like the old campus.

In addition, we went to picnic in Tai Po Park. I met the students of LMC. They are really good at English and behave well although the students are multi-nationality
作者: minima726    時間: 11-12-9 11:31

題外話-
南亞小孩其實好可愛, 尤其係父母肯花費在教育那羣, 要知道千多元對他們來說(普偏)並不是小數目, 肯重視教育, 相信家教也着重...
實在不明為何總是有外校人要硬說他們的不是還以此批評LMC。其實以我個人經驗, 他們跟金髮藍眼沒多大分別。
如他的全變成金髮...LMC 又可變身為另一層面的學校~
作者: uday    時間: 12-8-2 15:40

我小朋友九月會入讀, 但而家仲未買校服因校服商話要8月尾才返齊貨

作者: 可口可樂123    時間: 12-8-3 10:05

果日MASS PURCHASE DAY 校服供應商講, 要8.25 先有貨返, 叫我地到時再去買, 唔知趕唔趕得切開學著.. 煩!!

作者: uday    時間: 12-8-3 15:54

我問過學校今年p.1 開5班, 希望快些到9月開學
作者: giveupaguy    時間: 12-8-6 20:37

我想知道house tee, 唔知道是什麼house, 買邊house才對?!
作者: kakagilbert    時間: 12-8-6 23:29     標題: 引用:我問過學校今年p.1+開5班,+希望快些到9月開

原帖由 uday 於 12-08-03 發表
我問過學校今年p.1 開5班, 希望快些到9月開學
咁幾多個小朋友一班呢?

作者: emily223    時間: 12-8-8 09:53     標題: 回覆:uday 的帖子

how do u know there are 5 classes of P.1 in the school year of 2012-13?

作者: namnamli    時間: 12-8-8 11:25     標題: 回覆:emily223 的帖子

me 2.

作者: uday    時間: 12-8-8 14:19

係個印度藉女士用中文答,即係P.1有幾多班
作者: kakagilbert    時間: 12-8-12 14:18     標題: 回覆:uday 的帖子

咁會否30人一班呢?

作者: uday    時間: 12-8-17 17:01

今日老師打電話黎, 話29/AUG要返學同帶備水加小食
作者: helenli    時間: 12-8-17 20:43     標題: 回覆:uday 的帖子

無人打俾我嘅。

作者: giveupaguy    時間: 12-8-18 20:29

我都無收到通知.
作者: bchi    時間: 12-8-29 17:12

各位, 不要再信謠言,  p.1 仍然是四班 !!!

作者: uday    時間: 12-8-30 15:58

謝謝你的資訊,

呢排學校請了很多新老師同書記,好多野可能未必清楚.又唔可以話佢地答錯就係謠言
作者: bchi    時間: 12-8-31 10:19

uday 家長,

在公開地方傳出來又不是事實, 足以可變成謠言了.

所以我地各家長, 若聽到未經証實的消息, 我地一定會表明" 未經證實" !  
作者: uday    時間: 12-8-31 18:55

回復 bchi 的帖子

謠言是指P.1 開四班定五班?? 作為家長其實也要學懂包容

更令很多有心想報讀LMC家長卻步, 眼見就讀短短幾年家長一件小小的事情竟然誤指是謠言. 令人摸不著頭腦!! 等同國民教育無分別, 怎可放心交子女到LMC!!

作者: helenli    時間: 12-8-31 21:06     標題: 回覆:uday 的帖子

只是一場誤會吧。

作者: namnamli    時間: 12-9-1 15:49

回復 helenli 的帖子

Have some old teachers left the school before this school year term, 2012/13?

作者: bchi    時間: 12-9-3 17:32

uday 發表於 12-8-31 18:55
回復 bchi 的帖子

謠言是指P.1 開四班定五班?? 作為家長其實也要學懂包容
咁請問, 你已放心交子女到LMC 返學了嗎 ?  

LMC 由2010年起,一年級才開至四班, 突然聽到話2012年開五班, 但又未經證實, 那當然不是事實,
我只是順帶一聲, 我們家長若對一些未經証實的事情, 都會加以提示, 以勉一傳十, 十傳百,
這都令你摸不著頭腦嗎 ?  

對啊,我只是短短幾年的家長, 資歷很淺, 不過其他家長相處都很開心, 大家也很交心, 請你不用擔心.

作者: asbb    時間: 12-9-3 17:51

永遠抱著開心進取心態的家長bchi, 我支持你。同埋你個頭像艾粒。

作者: @@SML    時間: 12-9-6 11:53

bchi 發表於 12-9-3 17:32
咁請問, 你已放心交子女到LMC 返學了嗎 ?  

LMC 由2010年起,一年級才開至四班, 突然聽到話2012年開五班,  ...
Support !

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5