教育王國

標題: still got no offer..... [打印本頁]

作者: fifikiu    時間: 11-11-22 10:49     標題: still got no offer.....

anyone same case as mine? pls share or advise....
作者: gowgowgow    時間: 11-11-22 10:54

Me too... not even second in. Really worried. I woke up this morning at 3.30am and couldn't sleep until 5.30am. Though I am working but my mind is all over the place.
作者: melanieng    時間: 11-11-22 10:59

我都是,自行無、直資無、私立無!
作者: HuiWongBB    時間: 11-11-22 11:02

Don't be upset, there are so many parents still choosing the school, after November, I guess many places will be released. Moreover, have you try 民生? That one is 一條龍 and have not start enrollment yet, add oil ah!
作者: fifikiu    時間: 11-11-22 11:06

even my daughter got 3 second in, 2 turned out to be "no offer", or "waiting" at last,
one more hope from a private, but have to wait until late dec ......
作者: c1234    時間: 11-11-22 11:28

我都是,自行無、直資無、私立無! 大家互相支持!
作者: rabbitann    時間: 11-11-22 11:33

你地有無d waiting呀?  我相信今個禮拜後會有好多學校會call waiting.  總有好似崇真總收緊, 又或者試下聖三一.
作者: babyguo    時間: 11-11-22 11:37

我都一樣,見了3間,2間waiting, 1間無消息,自行又無,私校依家而截了申請,好灰呢!
作者: rabbitann    時間: 11-11-22 11:48

babyguo, 介唔介意你waiting邊兩間呀?  如果唔係d超勁果d學校, 都應該好大機會o既.  唔好甘灰住啦.

原帖由 babyguo 於 11-11-22 11:37 發表
我都一樣,見了3間,2間waiting, 1間無消息,自行又無,私校依家而截了申請,好灰呢!

作者: fc1668    時間: 11-11-22 12:45

我都係同一條船!百無....
作者: Bonnie    時間: 11-11-22 12:50

原帖由 HuiWongBB 於 11-11-22 11:02 發表
Don't be upset, there are so many parents still choosing the school, after November, I guess many places will be released. Moreover, have you try 民生? That one is 一條龍 and have not start enrollment ...

再澄清一次...民生唔係一條龍上中學..

不過出年六月先派表...仲有機會...努力 ..
作者: fc1668    時間: 11-11-22 12:54

無錯,佢既中學係政府既,都有好多學生出左去,不過果區既中學都唔差!
作者: 犖犖    時間: 11-11-22 13:03

我都係 2nd int 一間都無,5 分,無諗過自行有得收。塞翁失馬,焉知非福?塞翁得馬,焉知非禍?如果遲 d 真係派得唔好,都係要面對。

始終都係個句,老套不過又係真理:放鬆~
作者: JANETHIM    時間: 11-11-22 13:03     標題: 回復 11# Bonnie 的帖子

唔好意思!想問吓民生係咪仲未開始申請呢?
作者: HuiWongBB    時間: 11-11-22 13:57

原帖由 Bonnie 於 11-11-22 12:50 發表

再澄清一次...民生唔係一條龍上中學..

不過出年六月先派表...仲有機會...努力 ..

Thank you for correct me and sorry for the worng informaiton I post.
作者: fc1668    時間: 11-11-22 14:15

未開始,出年6月先開始
原帖由 JANETHIM 於 11-11-22 13:03 發表

作者: jjmag    時間: 11-11-22 15:46

原帖由 JANETHIM 於 11-11-22 13:03 發表

係呀!仲要係過埋2/6大抽獎,無記錯好似4/6先開始接受申請,最好上學校網頁查清楚。唔好灰,預備PORTFOLIO和小朋友,就算要去到叩門都要有信心。
作者: Jomei    時間: 11-11-22 16:27

我都係,自行無、直資無、只有一間私立waiting
作者: fc1668    時間: 11-11-22 16:29

咁岩既...我都係播 唔通我同你wait埋同一間
原帖由 Jomei 於 11-11-22 16:27 發表
我都係,自行無、直資無、只有一間私立waiting

作者: jimling502    時間: 11-11-22 17:05

唔報到都唔得,有冇人多過我10間,得一間waiting,兩間等緊

我是working mama,日日冇心機做嘢,整日係度發呆

返到屋企等仔睡著後,我就以淚洗臉,唸緊我怎樣仲可以幫到佢

塞翁失馬,焉知非福???
希望在明天???

講係咁講,應該都不是係我啦!誰能告訴我,希望在那一天?
作者: 晴天坊主    時間: 11-11-22 17:25

hi,

我都同你一樣咁難過,只係報了一間私校, 天真地諗住20分自行唔係咁難,原來真係會好失望, 無想過會咁難過, 後悔無同佢報多幾間

原帖由 jimling502 於 11-11-22 17:05 發表
唔報到都唔得,有冇人多過我10間,得一間waiting,兩間等緊

希望在明天???

講係咁講, ...

作者: JANETHIM    時間: 11-11-22 17:35

我都係三冇人氏,睇完你的留言好想喊!望住阿仔,感到前路好迷惘!好灰!求個學位啫,點解都咁難??莫非真係要等運到?

quote]原帖由 jimling502 於 11-11-22 17:05 發表

希望在明天???

講係咁講, ... [/quote]
作者: babyguo    時間: 11-11-22 17:41     標題: 回復 14# rabbitann 的帖子

一間SMC, 另一間在新界。
作者: oceanshores    時間: 11-11-22 21:27

唔使灰心,其實我報了差不多十ニ間學校,才有一直資及一私校offer。而且也不是一線學校!只可慨歎今年競爭太大!
作者: MW9919    時間: 11-11-22 21:52     標題: 回覆 20# jimling502 的文章

唔好傷心啦,暫時冇啫,睇完你個post我都好傷感。
但要振作呀!控制情緒唔好負面,大把嘢可以做。要部署大抽獎,又要有準備玩到叩門,操定小朋友面試同筆試,識定多D小一舒服好多架,加油加油!
作者: 犖犖    時間: 11-11-23 07:43

尋晚星期二檔案「創意不死」,見到陳易希,另外一個中二男生劉俊希,都令我好羨慕。陳易希的故事大家都聽過,劉俊希點解咁有創造力?其中一個因素就係父母的支持和引導。看完這集後我明白到,要培養子女,亦要同時培養自己。如果只懂以淚洗臉,實在幫不了子女。
有本描述陳易希的書,記錄了他如何以生命影響生命,不單父親支持他,亦令到中學師生協助他參加發明家比賽的經過,圖書館有得借,希望目前情緒受困擾的家長都去借來看看。
作者: c1234    時間: 11-11-23 17:36     標題: 回覆 7# jimling502 的文章

Dear Jimling502:
我都是,自行無、直資無、私立無! 在這有人歡喜有人愁的日子,送上以下的一首歌,會否表達到當今教育制度,對家長及小孩的折騰?一起繼續努力!

年少多好 頑劣多好
  不甘安於封建制度裡 迷信上街真理會達到
  旗幟高舉 群眾聲討
  不惜犧牲一切去上訴 權貴的想法太俗套
  只可惜生活是一堆挫折 只可惜生命是必須妥協

如果 命運能選擇 十字街口你我踏出的每步更瀟洒
  如果 活著能坦白 舊日所相信價值不必接受時代的糟蹋
作者: moonychan    時間: 11-11-23 18:25

唔好放棄, 等6月大執位.
作者: abinayams    時間: 11-11-23 20:19

我都是三無, 不過唔擔心, 我會幫佢報MOVER, 報多D比賽, 學校成績KEEP住前幾名, 明年6月再戰, 我個女衰怕羞, 6月有D用枝筆考既, 再黎過, 機會總會留給有準備的人的
作者: mmami    時間: 11-11-23 20:59

自行無、直資無、私立無!
我亦是三無人士.................
作者: littletongtong    時間: 11-11-24 01:09

me too
want to die

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5