教育王國

標題: 2013年想報考根德園K1既媽媽請入黎傾 [打印本頁]

作者: cat8141210    時間: 11-11-23 10:18     標題: 2013年想報考根德園K1既媽媽請入黎傾

昨天在YORK YORK YORK話題度...
好幾位媽媽提及想DISCUSS根德園...
入黎傾啦~~

PS. rosannelo, tc78 媽媽...你地想PM傾定係度傾?

作者: lalawowo    時間: 11-11-23 10:29

我打算幫我個囝報呀,我見我屋苑讀kv嘅都好乖好有禮貌,感覺this Kg is good for boy.
作者: cclemon2009    時間: 11-11-23 10:31

但是超難入,最少7000人報
作者: shevachevy    時間: 11-11-23 10:44

雖然報o既人多, 但佢收o既都唔少。 如果想報kv, 應該就要訓練多d小朋友o既自信, interview要唱歌, 好多小朋友都未必肯o係陌生人面前唱。

原帖由 cclemon2009 於 11-11-23 10:31 發表

作者: 小曳人    時間: 11-11-23 11:04

其實,肯講吓嘢已經好好
更好嘅,就係唔只答簡單問題,而係識得"傾計",等老師睇到小朋友嘅見識

好深咁.. 只想講:小朋友嘅表現好難控制到架!仲要睇吓佢同面試個老師有無緣,傾到計!
仲有,唔唱歌都唔係太緊要!
作者: kartimmi    時間: 11-11-23 12:39

d間係超多人爭同好多超大B爭~~
作者: BB_Kwok    時間: 11-11-23 13:26

作者: 大白豬    時間: 11-11-23 13:59

我都會報呀, 試下無況.
作者: virginbaby    時間: 11-11-23 13:59

7千人真係好誇張,聽聞好多功課做..如果小朋友到時真係唔自願做的話..咁大人都好辛苦囉...
作者: cclemon2009    時間: 11-11-23 14:03     標題: 回復 4# shevachevy 的帖子

我囝囝現在敢唱,但明年大個仔反而未必,我朋友個女in k班反而差,完全吾講嘢,因為大個咗反而有自主思想
作者: Chocolatefree    時間: 11-11-23 14:37

HiHi 各位! 我都想報但一定fail! 因為我個B係細B!
作者: 大白豬    時間: 11-11-23 14:43     標題: 回復 11# Chocolatefree 的帖子

未必, 我有個同事個囡10月b都收左, 不過佢無讀, 讀左協恩.
作者: 大白豬    時間: 11-11-23 14:47     標題: 回復 10# cclemon2009 的帖子

我朋友個囝囝都係咁, in根德園無得warm up, 一開已經有d忟憎, 到最後仲發脾氣唔出聲, 激到我朋友死死下.
作者: cat8141210    時間: 11-11-23 14:51

原帖由 lalawowo 於 11-11-23 10:29 發表
我打算幫我個囝報呀,我見我屋苑讀kv嘅都好乖好有禮貌,感覺this Kg is good for boy.

係呀...呢間KG比我既感覺係~~
小朋友除左學業成績好~~
品德都一樣好~~
作者: cat8141210    時間: 11-11-23 14:52

原帖由 cclemon2009 於 11-11-23 10:31 發表

下...?
7000人報??
係真唔係呀...??
我親戚3個小朋友都係KV畢業架...
但係佢地講到佢地當年唔難入喎...
作者: cat8141210    時間: 11-11-23 14:55

原帖由 shevachevy 於 11-11-23 10:44 發表
雖然報o既人多, 但佢收o既都唔少。 如果想報kv, 應該就要訓練多d小朋友o既自信, interview要唱歌, 好多小朋友都未必肯o係陌生人面前唱。

其實我有個問題想問你地...
坊間果D"幼稚園面試班"...
聲稱係針對好幾間KG...
如根德園...創價...基督堂...等等...
有冇用架果D班?
會唔會訓練到小朋友多D自信架?
如果真係有用既...
你地有冇D咩好介紹可以大家分享下架?
作者: cat8141210    時間: 11-11-23 15:02

原帖由 小曳人 於 11-11-23 11:04 發表
其實,肯講吓嘢已經好好
更好嘅,就係唔只答簡單問題,而係識得"傾計",等老師睇到小朋友嘅見識

好深咁.. 只想講:小朋友嘅表現好難控制到架!仲要睇吓佢同面試個老師有無緣,傾到計!
仲有,唔唱歌都唔係太緊要! ...

我好認同你既講法呀~~
我老公個大嫂對仔女就係KV畢業架啦...
唔怪得佢成日同我講...
想個小朋友入到KV...
多D同佢傾計...
仲要係咁講係咁講乜都講一餐...(當然要係有用既野啦)

又唔怪得佢個女有時同我地講埋D我地好唔明既野啦...
有一次佢個女問我老公...
"你知唔知好既檸檬茶係要點沖架?"
跟住佢同我老公講左一大堆沖檸檬茶既理論.....= =
我唔記得左佢既解釋啦...

但我家下唯一諗到既野係...
會唔會要叫個女睇"十萬個為什麼"???
我諗佢睇之餘我都要睇埋一份...
因為我睇都未睇過...
講起真係失禮...我見識少= ="
作者: cat8141210    時間: 11-11-23 15:06

原帖由 kartimmi 於 11-11-23 12:39 發表
d間係超多人爭同好多超大B爭~~

哇...
同超大B爭呀...
咁我個女7月B會唔會好蝕?
有D驚添= =
作者: cat8141210    時間: 11-11-23 15:09

原帖由 BB_Kwok 於 11-11-23 13:26 發表
我識朋友個女都係讀根德園, 佢話呢間學校真係好好, D小朋友好主動做功課, 唔洗煩.

咁呢個又一半半啦...
好睇家長又點教小朋友既...
好似我大嫂對仔女...
個女係會自動自覺做功課,
之後自動波溫埋書...

但係佢個仔...
一放學返到屋企...
唔做功課仲要即刻開電視睇...
睇完仲想玩電腦...

不過我覺得KV真係一間好KG~~
我大姑奶個仔都係做乜都自動自覺...
品德好好~~
作者: Chocolatefree    時間: 11-11-23 15:10

我都想知呀!

原帖由 cat8141210 於 11-11-23 14:55 發表

其實我有個問題想問你地...
坊間果D"幼稚園面試班"...
聲稱係針對好幾間KG...
如根德園...創價...基督堂...等等...
有冇用架果D班?
會唔會訓練到小朋友多D自信架?
如果真係有用既...
你地有冇D咩好介紹可以大家分 ...

作者: cat8141210    時間: 11-11-23 15:12

原帖由 大白豬 於 11-11-23 13:59 發表
我都會報呀, 試下無況.

無錯~~
入到就當BONUS~~
入唔到當見識下~~
不過呢~
想知道KV有冇OPEN DAY OR簡介會?
作者: Karlie    時間: 11-11-23 15:14

作者: cclemon2009    時間: 11-11-23 15:16

如果你有留意隔離forum. 今年傳10000人in kv and sc. 但收得人較多。
1000-2000人in Kowloon tong pn
2000-4000人in Kowloon tong 出名pn
7000人in pc. 但收人少
作者: sbux    時間: 11-11-23 15:16

會唔會有九成 BK Mom 入嚟呢?哈哈
作者: cat8141210    時間: 11-11-23 15:18

原帖由 virginbaby 於 11-11-23 13:59 發表
7千人真係好誇張,聽聞好多功課做..如果小朋友到時真係唔自願做的話..咁大人都好辛苦囉...

係好辛苦架...
我頭先講我大嫂個仔就係好例子...
個阿媽早出晚歸搵食已經好辛苦...
個工人姐姐已經日迫夜迫個佢個仔做功課!
阿媽返到家一路食飯一路同個仔CHECK功課...
之後夜麻麻同個仔默書...
講緊唔係聽日測驗要默書...
係阿媽擔心聽日會有突擊測驗!!
唉...
一捱就到K3...
到K3果陣仲要忙多D...
就係要幫個仔做定PORTFOLIO去好小學叩門用...
我聽講佢阿媽為左個仔數學好...
要個仔學果D咩"奧數"...
係乜野黎既我都唔知...
總之KV呢條路...
入到去都要好努力!
因為大把人係入面仲叻過你好多...
壓力好大架...
作者: cat8141210    時間: 11-11-23 15:22

原帖由 cclemon2009 於 11-11-23 14:03 發表
我囝囝現在敢唱,但明年大個仔反而未必,我朋友個女in k班反而差,完全吾講嘢,因為大個咗反而有自主思想

所以我咪想問坊間既幼稚園面試班有冇用囉...
有用既話...當係練膽又得唔得?
作者: cat8141210    時間: 11-11-23 15:24

原帖由 Chocolatefree 於 11-11-23 14:37 發表
HiHi 各位! 我都想報但一定fail! 因為我個B係細B!

又唔一定既...
你個細B有幾細先?
作者: cat8141210    時間: 11-11-23 15:28

原帖由 大白豬 於 11-11-23 14:43 發表
未必, 我有個同事個囡10月b都收左, 不過佢無讀, 讀左協恩.

協恩咪仲好!!
有埋小學...中學...
但想知佢地係咪一條龍...
中途會唔會踢人走?
我聽講培正同民生會架喎...
作者: cat8141210    時間: 11-11-23 15:30

原帖由 大白豬 於 11-11-23 14:47 發表
我朋友個囝囝都係咁, in根德園無得warm up, 一開已經有d忟憎, 到最後仲發脾氣唔出聲, 激到我朋友死死下.

所以INTERVIEW可以話係天意...
有時你TRAIN得個小朋友好勁...
結果佢INTERVIEW果陣唔出聲OR玩野...
一樣冇行...=.=
作者: cat8141210    時間: 11-11-23 15:37

原帖由 Chocolatefree 於 11-11-23 15:10 發表
我都想知呀!

我其實之前有做左好多準備...
又問左好多間"幼稚園面試班"既資料...
但係就唔知究竟邊間最好...
如果呢度有媽咪知既不妨分享下?

我有時仲諗埋D多餘野= =
既然呢個TOPIC度既媽媽都係有興趣報KV既...
又有冇可能一齊組返個"幼稚園面試班團"...
一齊搵一間搞幼稚園面試班既學校傾下呢?
咁我地"包班"...
專係針對一間"KV"黎大家小朋友同家長們一齊努力呢?

因為坊間既面試班...
一班既同學裡面針對既KG都唔同...
有時我覺得咁樣一GROUP教唔同需要既小朋友...
會唔會唔夠好?

大家可唔可以比D意見我呢?
作者: 大白豬    時間: 11-11-23 15:53

原帖由 cat8141210 於 11-11-23 15:28 發表

協恩咪仲好!!
有埋小學...中學...
但想知佢地係咪一條龍...
中途會唔會踢人走?
我聽講培正同民生會架喎...

協恩kg而家無得宜升協小啦!
作者: cclemon2009    時間: 11-11-23 16:09

10000吾知真吾真,但我好肯定pc上年有5000,今年差吾多7000。pc 都7000 ,pc 填forms 好煩架,而且中中,少啲人那杯茶,所sc or kv 有差吾多10000吾奇,因為好多都以搏一搏心態見。
我check 過2010有接近90000Bb出世,有一半人大陸,即大概45000hk Bb ,比前一年多咗8000個bb(即今年k1interview小朋友),所以下年更多。
作者: cat8141210    時間: 11-11-23 16:29

原帖由 大白豬 於 11-11-23 15:53 發表

協恩kg而家無得宜升協小啦!

下...已經冇左一條龍啦...
咁入到又會有壓力...
就係驚升唔到上返協小...= =
作者: cat8141210    時間: 11-11-23 16:44

原帖由 cclemon2009 於 11-11-23 16:09 發表
10000吾知真吾真,但我好肯定pc上年有5000,今年差吾多7000。pc 都7000 ,pc 填forms 好煩架,而且中中,少啲人那杯茶,所sc or kv 有差吾多10000吾奇,因為好多都以搏一搏心態見。
我check 過2010有接近90000Bb出世,有一半人大陸,即 ...

其實我想知邊間係PC....?
2010年有45000香港BB...
已經好難爭...
如果仲多埋D大陸人一齊爭...
我真係會暈底= =
作者: cclemon2009    時間: 11-11-23 16:48     標題: 回覆 37# cat8141210 的文章

Pc=培正.
作者: virginbaby    時間: 11-11-23 16:55

原帖由 cclemon2009 於 11-11-23 16:09 發表
我check 過2010有接近90000Bb出世,有一半人大陸,即 ...

我早幾日都走去CHECK出生數字...無錯呀..真係咁多...所以唔止已家..第時小一爭得仲勁...不過唸深一層..入讀到好小學既人數可能都係1/10....唔通第時呢1/10既人一定做皇帝..其他人就係乞E咩...所以隋緣啦...試下爭取..唔得咪算囉...唔係大人小朋友都好大壓力..未必係好事!
作者: bearwhat    時間: 11-11-23 16:59

@@"咁快就諗到2013...e家都未攪掂
如果考到樂基仲洗5洗考kv...同sc丫?
作者: cat8141210    時間: 11-11-23 17:08

原帖由 cclemon2009 於 11-11-23 16:48 發表
Pc=培正.

明白明白...
但係我聽我老公講...
(我老公現在既工作係同香港教育界有關係的)
培正今年派K1表...
4000人考100個位喎...
唔知真唔真呢...= ="
你既資料係邊度搵到架?
作者: cat8141210    時間: 11-11-23 17:13

原帖由 virginbaby 於 11-11-23 16:55 發表

我早幾日都走去CHECK出生數字...無錯呀..真係咁多...所以唔止已家..第時小一爭得仲勁...不過唸深一層..入讀到好小學既人數可能都係1/10....唔通第時呢1/10既人一定做皇帝..其他人就係乞E咩...所以隋緣啦...試下爭 ...

講得冇錯~~
入到名校果1/10人唔代表佢叻D既...
應該都係世襲生...
所以乜野都唔好太強求...

舉例:就算我地想小朋友入到KV...
都唔一定係想小朋友小學入名校架...
我地心底裡都係想我地既小朋友中英數好D...
等上小一果陣冇咁辛苦啫...

至於升小學係乜野學校...
仲有排啦唔洗咁急...
(雖然我家下有睇小學指南@@)

最緊要係小朋友個反應夠SMART~
同埋有品德有禮貌啫~~
相信呢D都係我地呢班家長想追求既野...
而唔係名校囉~~
作者: cat8141210    時間: 11-11-23 17:17

原帖由 bearwhat 於 11-11-23 16:59 發表
@@"咁快就諗到2013...e家都未攪掂
如果考到樂基仲洗5洗考kv...同sc丫?

要諗架啦...
2013年好快就到架啦...

BEARWHAT~
我有冇記錯?
你小朋友係咪有方方OFFER?
都想考HKPS?

我聽人講HKPS同KM係全九龍塘最多家長同小朋友考既KG...
我個人就唔知HKPS係點...
但係有朋友同我講...
好似ASCOT果間HKPS好過KLN TONG HKPS...
唔知係唔係啦...
聽講係NET既質素...
有冇媽媽知道可以分享一下?
作者: cclemon2009    時間: 11-11-23 17:22

識人裏面做,上年肯定大約5000,今年未問,但隔離forum有一樓主好清楚架,佢話大約6000-7000,佢啲資料準架,因為上年佢都講啱,我問番朋友
作者: bearwhat    時間: 11-11-23 17:25

原帖由 cat8141210 於 11-11-23 17:17 發表

要諗架啦...
2013年好快就到架啦...

BEARWHAT~
我有冇記錯?
你小朋友係咪有方方OFFER?
都想考HKPS?

我聽人講HKPS同KM係全九龍塘最多家長同小朋友考既KG...
我個人就唔知HKPS係點...
但係有朋友同我講...
好似ASC ...

係去見識下..到底有幾好...
不過我又諗考到都5知讀5讀...因為半日4xxx喎..
我其實抱住去玩多...考試無壓力...因為有方方先...
方方叫平得來又幾好咁..
我目標係km多過kv...km各方面都叫平均..kv要出去報英文丫...不過kv有學卷...真係叫最低讀>.<
作者: cat8141210    時間: 11-11-23 17:28

原帖由 cclemon2009 於 11-11-23 17:22 發表
識人裏面做,上年肯定大約5000,今年未問,但隔離forum有一樓主好清楚架,佢話大約6000-7000,佢啲資料準架,因為上年佢都講啱,我問番朋友

係呀!?
咁我得閒要去睇下先...
PC都算係我杯茶黎架,
WAKAKAKA...
作者: cat8141210    時間: 11-11-23 17:32

原帖由 bearwhat 於 11-11-23 17:25 發表

係去見識下..到底有幾好...
不過我又諗考到都5知讀5讀...因為半日4xxx喎..
我其實抱住去玩多...考試無壓力...因為有方方先...
方方叫平得來又幾好咁..
我目標係km多過kv...km各方面都叫平均..kv要出去報英文丫... ...

錯呀...
KV冇學劵架...!
不過佢叫做係"全九龍塘冇學劵但又係最抵讀既KG囉"~

KLN TONG果間HKPS $4XXX...
ASCOT果間HKPS #3XXX學費咋~

我之後都打算繼續去INTERVIEW架...
我都已經有方方~~
都好開心可以入去讀~~
因為都係我杯茶~

講開KM...
你有冇入去睇過間KG?
我冇入過去睇...
但係我有上佢地個WEBSITE睇佢地校舍D相...
其實我想講...
都OK舊架喎...
感覺上同方方舊既程度差唔多...
不過真係要入到去睇先知...
我唔打算考KM啦...
老公又唔比我同阿女去考呢間=.=

作者: tc78    時間: 11-11-23 17:46

hihi 各位,

今日公司超忙, 宜家先可以入來追返history, 咁根德園大約幾時派表呀?  我都想試下, 好多人都講到好好, 但我想親身去睇下佢校舍, 帶呀女去見識下
作者: cclemon2009    時間: 11-11-23 17:51

Kv下年架,冇pn
作者: tc78    時間: 11-11-23 17:55

哦, 唔該晒, 咁有時間要留意下有無open day 去睇睇

原帖由 cclemon2009 於 11-11-23 17:51 發表
Kv下年架,冇pn

作者: giyim    時間: 11-11-23 18:07

我都好LIKE KV, 出年一定會試下, 但係咁多人爭, 覺得都係陪跑多......T.T
作者: cat8141210    時間: 11-11-23 18:18

原帖由 tc78 於 11-11-23 17:46 發表
hihi 各位,

今日公司超忙, 宜家先可以入來追返history, 咁根德園大約幾時派表呀?  我都想試下, 好多人都講到好好, 但我想親身去睇下佢校舍, 帶呀女去見識下 ...

KV既2012-2013年FORM已經完成左架啦...
我地係要等2013-2014年既申請...
有排都未到...
不過我地可以DISCUSS住先之嗎~

我都想入去見識下呀...
所以都想知道佢地有冇OPEN DAY~~
我聽日會打電話去問下佢地...
聽日再UPDATE大家~~
作者: cat8141210    時間: 11-11-23 18:20

原帖由 tc78 於 11-11-23 17:55 發表
哦, 唔該晒, 咁有時間要留意下有無open day 去睇睇

我聽朝會打電話去8下...
問到再同大家UPDATE下...
另外今晚打電話8下我大嫂關於KV既資料先~~
我反正都想問佢係唔係KV家長義工...
但既話仲可以知多D野~~
作者: cat8141210    時間: 11-11-23 18:21

原帖由 giyim 於 11-11-23 18:07 發表
我都好LIKE KV, 出年一定會試下, 但係咁多人爭, 覺得都係陪跑多......T.T

唔緊要啦...
都話KV INTERVIEW好睇小朋友既見識同埋傾計...
眼緣都好緊要...
話唔定老師一見到你個小朋友就鐘意呢@@
作者: giyim    時間: 11-11-23 18:23

原帖由 cat8141210 於 11-11-23 18:20 發表

但既話仲可以知多D野~~ ...

我同事個大仔都係讀KV, 佢話好好呀~ 小學考到宣小~ 而家細仔佢都希望佢可以入返KV, 不過原來KV係冇世襲~~
作者: cat8141210    時間: 11-11-23 18:26

原帖由 giyim 於 11-11-23 18:23 發表

我同事個大仔都係讀KV, 佢話好好呀~ 小學考到宣小~ 而家細仔佢都希望佢可以入返KV, 不過原來KV係冇世襲~~

冇世襲咪好囉~~
大家公平競爭呀嗎...
宣小好難考架喎...
咁你同事個細仔點解唔諗下宣幼呢(純粹無聊問下)...?
作者: tc78    時間: 11-11-23 18:33

GOOD! 等你消息, 辛苦晒!!!

原帖由 cat8141210 於 11-11-23 18:20 發表

但既話仲可以知多D野~~ ...

作者: bee_eed    時間: 11-11-23 18:38

我就最想想想 x 100 pc
作者: cat8141210    時間: 11-11-23 18:39

原帖由 bee_eed 於 11-11-23 18:38 發表
我就最想想想 x 100 pc

培正係你杯茶?
作者: Chocolatefree    時間: 11-11-24 01:09

我個B係10月B! 自組面試班預埋我呀!

原帖由 cat8141210 於 11-11-23 15:37 發表

又有冇可能一 ...

作者: lalawowo    時間: 11-11-24 08:07

我見到有間面試班,好似好多人報,但主要針對考cckg. 我都想知面試班有冇用,我只怕好似啲小學校長咁講,參加咗面試班嘅學生個個倒模一樣好似機械人咁就弊!等我都去問下個training模式了解下先。

原帖由 cat8141210 於 11-11-23 15:37 發表

又有冇可能一 ...

作者: giyim    時間: 11-11-24 10:12

原帖由 cat8141210 於 11-11-23 18:26 發表

冇世襲咪好囉~~
大家公平競爭呀嗎...
宣小好難考架喎...
咁你同事個細仔點解唔諗下宣幼呢(純粹無聊問下)...?

咁佢又唔係一定想入宣小, 所以冇諗一定要讀宣幼掛~ 同埋唔係龍校, 入宣幼同其他都係均等機會~
作者: peckychiu    時間: 11-11-24 11:57

我都會報呀...至在試下啦~
作者: cat8141210    時間: 11-11-24 11:59

原帖由 tc78 於 11-11-23 18:33 發表
GOOD! 等你消息, 辛苦晒!!!

HELLO~~~大家~~~
我昨晚同我大嫂傾左電話...
佢講左好多KV既野比我知...
剛剛我又打左電話去KV了解多少少佢地既INFO...
等等我會PO出黎話比大家知~~^^
作者: cat8141210    時間: 11-11-24 12:01

原帖由 Chocolatefree 於 11-11-24 01:09 發表
我個B係10月B! 自組面試班預埋我呀!

要睇下呢個PO既BK媽媽大致上既反應先啦...
家下好似得你同我有興趣咋~~
因為我冇返咁多個人...
就算我打電話去問都問唔到D乜野架=3=
作者: cat8141210    時間: 11-11-24 12:02

原帖由 lalawowo 於 11-11-24 08:07 發表
我見到有間面試班,好似好多人報,但主要針對考cckg. 我都想知面試班有冇用,我只怕好似啲小學校長咁講,參加咗面試班嘅學生個個倒模一樣好似機械人咁就弊!等我都去問下個training模式了解下先。

...

好呀咁...
我一陣搵返果間面試班資料再打電話去8下先...
有消息再UPDATE大家啦~~
作者: cat8141210    時間: 11-11-24 12:04

原帖由 giyim 於 11-11-24 10:12 發表

咁佢又唔係一定想入宣小, 所以冇諗一定要讀宣幼掛~ 同埋唔係龍校, 入宣幼同其他都係均等機會~

原來宣道都唔係龍校黎架= ="?
咁我想知聖羅撒係唔係呢?
同埋...聖羅撒冇領洗紙係咪好蝕呢?
作者: cat8141210    時間: 11-11-24 12:04

原帖由 peckychiu 於 11-11-24 11:57 發表
我都會報呀...至在試下啦~

你會報邊間?KV?
作者: cat8141210    時間: 11-11-24 12:18     標題: 剛剛打了電話去根德園查詢到的資料

(1)
問: 你們有沒有OPEN DAY呢?
答: 我們沒有OPEN DAY.

(2)
問: 你們2013年K1幾時開始報名?
答: 我們大約2013年10月初開始接受報名.

(3)
問: 你們K1收生年齡是?
答: 我們會收大約2歲8個月-2歲10個月的學生,到時你可以打電話來再查詢.

(4)
問: 你們2013年的學費是多少?
答: 我們現年的學費是$2477,K1-K3都一樣,半日班.

(5)
問: 你們在九龍塘是否有兩間校舍?
答: 是的,一間在根德道,另一間在多實道.

(6)
問: 你們怎樣分K1-K3在分別兩間校舍內?
答: 要視乎當年學校的分配,一般是,根德道校舍只有K1學生,而多實道校舍有K1-K3學生.

(7)
問: 那根德道校舍大些還是多實道校舍大些?
答: 都是差不多一樣大(接電話的STAFF說)

我只問了這7個問題,接電話的STAFF人很好都答我,答我之前還會先了解我的來意~~這寅是一間非常好的KG~~!
作者: cat8141210    時間: 11-11-24 12:59     標題: 關於我昨晚問到的根德園舊生對KV的評價

我昨晚問到的根德園舊生的媽媽,
他對根德園的評價非常好,
但是他跟我說了很多...
不怕有些我忘了不能盡錄,
如果一會有媽媽再問到的問題而我沒有在這說出來,
我會後補一些資料給大家~
以下是我們的對話:

問:
我聽說KV著重中文和數學,
學生在這兩方面都成績很好,
是嗎?

答:
應該這樣說,
KV的中英數都很好,
點解我咁講?
就用我兩位小朋友來做例子...
先講中文,
他們的中文很好,
當年KV沒有教普通話,
現在不知道有沒有加插,
但是他們除了教小朋友很多詞語,
盡對不是死記硬背,
小朋友都是一學就記著,
另外,
老師改小朋友功課時,
會針對小朋友寫字的筆劃和字體,
如果字很醜,
老師都會圈起字體再要小朋友重寫一次...
這樣,
小朋友就從小開始寫得一手好字.

至於英文,
他們沒有NET,
但是學習的英文都不是簡單的,
當然不是跟外面普通的K班的水平程度,
而是有一定水準的.
當然不會跟YORK一樣要考這考那,
有家長會要小朋友去BIRTISH COUNCIL補英文因為有NET...
大家都會覺得...
KV沒有NET,
其他同區的KG有NET,
在家長來說,
小朋友跟其他有NET學英文的KG不一樣會"好蝕",
但是,
我可以跟你說,
KV學的英文不會比他們弱,
就算上了小一,
應該小一上學期的英文都卓卓有餘很輕鬆,
好像我的兩個小朋友,
小一開學第二次英文默書就已經要背默,
但我的兩個小朋友一樣應付到,
相比起由HAPPY SCHOOL KG入來的小朋友...
他們會適應不了!

至於數學,
KV的K3教的數學已經到小一水平,
到了小一一定適得了!

小總結:
中英數三科都很好,
K3升任何一間小一都沒有大問題及容易適應,
因為K3課程已經是在為小一做準備.

功課跟傳聞的少,
不用跟小朋友做功課至三更半夜都做不完.
KV沒有考試的...

功課分兩種:
(1)小練習:
不難的,
上課有留心聽講一定做到...

(2)綜合練習:
好像是結合好幾個單元/好幾課來做的功課,
這是會"計入評估"的功課,
等同考試.

KV會培養小朋友愛上學習,
小朋友回家會自動自覺做功課,
所謂的"突擊測驗"不難的,
小朋友根本不用刻意溫習,
因為平日學的東西就是測驗的問題.

至於沒有NET的問題,
家長可以自行決定有沒有必要再出去搵NET教英文.
而他覺得是沒必要的.

面試方面:
會給你小朋友一張圖畫,
叫你小朋友形容一下畫中有什麼.
另外會給你小朋友玩手抓板,
認形狀等等.
老師主要同小朋友傾計,
小朋友要有笑容,
不哭,
最重要係小朋友識得講自己叫咩名同埋幾多歲...
最後老師會要求小朋友唱一支歌比老師聽,
什麼歌都可以.

家長教師會:
他說他當年沒有家長教師會,
現在都好像沒有,
但之前我見過有媽媽問KV的家長義工問題,
這個問題有待查證...

校車:
學校自己營運,
他說每架校車都不是姨姨叔叔照顧小朋友,
而是全程都是老師們親自在車上接送小朋友上車下車,
如果是真的話,
感覺很好~~!

收費:
學費現在是$2477一個月,
沒有學劵,
沒有雜費,
沒有茶點費,
每日茶點自備...
校服暫時不知道幾錢,
書簿暫時不知道幾錢,
學校"沒有親子旅行",
活動不多,
家長沒必要比多好多無謂錢,
亦無需為左要去"學校旅行"而請假陪伴.
這點KV做得很好,
完全不像某些學店...

我跟他昨晚討論的大致上是這樣了,
如果有問題OR大家發現有錯請指正~
如果還有想知的問題可以大家再討論一下喔~~
我會去8下~~
一陣晏D我再打電話去問埋自組面試班既事先~^^
作者: peckychiu    時間: 11-11-24 13:23

對呀.....咩都要試丫嘛
原帖由 cat8141210 於 11-11-24 12:04 發表

你會報邊間?KV?

作者: Chocolatefree    時間: 11-11-24 13:36

Cat! 好詳盡呀!萬分多謝您!thx for ur great sharing!

原帖由 cat8141210 於 11-11-24 12:59 發表
我昨晚問到的根德園舊生的媽媽,
他對根德園的評價非常好,
但是他跟我說了很多...
不怕有些我忘了不能盡錄,
如果一會有媽媽再問到的問題而我沒有在這說出來,
我會後補一些資料給大家~
以下是我們的對話:

問:
我聽說K ...

作者: cat8141210    時間: 11-11-24 14:12

原帖由 peckychiu 於 11-11-24 13:23 發表
對呀.....咩都要試丫嘛

咁你仲有冇其他心儀的KG?
大家SHARE下呀~~
作者: cat8141210    時間: 11-11-24 14:14

原帖由 Chocolatefree 於 11-11-24 13:36 發表
Cat! 好詳盡呀!萬分多謝您!thx for ur great sharing!

唔洗客氣~~~
其實除左我大嫂...
我仲有一個姑奶個仔一樣係KV畢業生...
不過佢媽媽好忙架...
唔係咁易聯絡到...
如果我搵到佢,
佢又得閒同我傾下既我再係呢度UPDATE資料啦~
作者: virginbaby    時間: 11-11-24 14:15

CAT...THANKS X 10000000000000000000000!

原帖由 cat8141210 於 11-11-24 14:14 發表

唔洗客氣~~~
其實除左我大嫂...
我仲有一個姑奶個仔一樣係KV畢業生...
不過佢媽媽好忙架...
唔係咁易聯絡到...
如果我搵到佢,
佢又得閒同我傾下既我再係呢度UPDATE資料啦~ ...

作者: happy妹    時間: 11-11-24 14:22

自組面試班, 好喎..
果然係未雨綢繆...正
作者: cat8141210    時間: 11-11-24 15:04

原帖由 virginbaby 於 11-11-24 14:15 發表
CAT...THANKS X 10000000000000000000000!

YOU ARE WELCOME~~
作者: cat8141210    時間: 11-11-24 15:28

原帖由 happy妹 於 11-11-24 14:22 發表
自組面試班, 好喎..
果然係未雨綢繆...正

係呀...
我其實剛剛問左兩間...

一間係九龍塘聯合道既,佢要我留電話再搵人覆我...
另一係旺角亞皆老街既,佢答得我好仔細...

我一陣間會PO第二間問既資料上黎...
睇到有興趣既媽媽可以一齊DISCUSS下架~
作者: melody.auko    時間: 11-11-24 15:37

Cat
好詳盡呀!多謝您!
我有興趣參加呀
作者: cat8141210    時間: 11-11-24 15:46

原帖由 melody.auko 於 11-11-24 15:37 發表
Cat
好詳盡呀!多謝您!
我有興趣參加呀

好呀~
不過我要睇埋其他有冇媽媽都想參加先...
夠人先組得成面試班團架...
到時真係組得成我再係度講...
一陣會PO埋頭先問過既面試班INFO上黎~
作者: giyim    時間: 11-11-24 16:34

原帖由 cat8141210 於 11-11-24 12:04 發表

原來宣道都唔係龍校黎架= ="?
咁我想知聖羅撒係唔係呢?
同埋...聖羅撒冇領洗紙係咪好蝕呢?

據我所知ST ROSE都唔係龍校~~~
作者: giyim    時間: 11-11-24 16:37

原帖由 cat8141210 於 11-11-24 15:28 發表

係呀...
我其實剛剛問左兩間...

一間係九龍塘聯合道既,佢要我留電話再搵人覆我...
另一係旺角亞皆老街既,佢答得我好仔細...

我一陣間會PO第二間問既資料上黎...
睇到有興趣既媽媽可以一齊DISCUSS下架~ ...

我有興趣呀~ 到時預埋我~
作者: sppchocho    時間: 11-11-24 16:40

我都打算出年報,基本上KV同SC係問親十個朋友,9.99都話報咯...不過SO FAR聽番黎KV就好著重ACADEMIC,直接啲講就係勁谷勁多功課,同埋教啲嘢都好深下,話幼稚園已經教份數!!另外聽教小學O既朋友講,佢學校都收唔少KV畢業生,佢話中文表現一流,英文相對而言就差啲
作者: cat8141210    時間: 11-11-24 17:36

原帖由 giyim 於 11-11-24 16:34 發表

據我所知ST ROSE都唔係龍校~~~

下...?
真架...我都想考呢間架...
你意思係要小學再考過定係踢人走先?
作者: cat8141210    時間: 11-11-24 17:38

原帖由 giyim 於 11-11-24 16:37 發表

我有興趣呀~ 到時預埋我~

好呀...
我轉頭PO一間面試班既INFO上黎比你地望左先...
我會再去搵多幾間...
到時集低所有媽媽既名就再DISCUSS詳情...
作者: cat8141210    時間: 11-11-24 17:40

原帖由 sppchocho 於 11-11-24 16:40 發表
我都打算出年報,基本上KV同SC係問親十個朋友,9.99都話報咯...不過SO FAR聽番黎KV就好著重ACADEMIC,直接啲講就係勁谷勁多功課,同埋教啲嘢都好深下,話幼稚園已經教份數!!另外聽教小學O既朋友講,佢學校都收唔少KV畢業生 ...

呢個可能就係KV學生會出去搵英文補既原因囉~
谷唔谷功課就真係好睇人點諗...
我大嫂話完全唔覺得有谷既感覺...
我想知,
你朋友教邊間小學收好多KV學生?
我8掛想知~~
作者: cat8141210    時間: 11-11-24 18:02     標題: 包班組合一:根德園面試班(旺角亞皆老街)

地點:
旺角亞皆老街

營業時間:
星期一至六,09:00 - 18:30

收費:
$2240/8堂,可一星期一堂

上課形式:
1位小朋友,可以兩位家長陪同,但上課時小朋友在前面,家長坐在後面觀察

班際:
英普班/英粵班
(簡介:家長報名前要共識要英普班/英粵班,例如全班家長共12位,建議4-6位一組,再訂立課堂比例:如課程共8堂,英普班組內家長們希望英普比例是4堂英4堂普,或英粵班組內家長們希望英粵比例是6堂英2堂粵...等等)
*第8堂為MOCK INTERVIEW

上課時間:
因為根德園是2012年10月初派表,學校建議要在9月前完成8堂課程,最佳時間為2012年7月,因為不排除有家長認為要加堂多練習,但因為7月是暑假,所以學校建議家長考慮星期六時段,因為會較容易安排老師為我們開班一起上課,如果真的選擇2012年7月上課,6月就要開始報名

師資:
英文:共4位老師任教,兩位是NET,兩位是ABC,所以4位都不懂說中文的
粵語:香港人任教
普通話:國內老師任教
作者: cclemon2009    時間: 11-11-24 18:17     標題: 回覆 87# cat8141210 的文章

請問kv會由net面試?!點解會分英普和英粵?
作者: lalawowo    時間: 11-11-24 19:07

我有興趣參加呀!

Kv 好似係用廣東話面試?如果係,用廣東話上堂都ok. 另外佢地嘅導師有冇kv嘅相關經驗,例如佢地成功幫過幾多小朋友入kv, 曾經任教於kv,etc.

原帖由 cat8141210 於 11-11-24 18:02 發表
地點:
旺角亞皆老街

營業時間:
星期一至六,09:00 - 18:30

收費:
$2240/8堂,可一星期一堂

上課形式:
1位小朋友,可以兩位家長陪同,但上課時小朋友在前面,家長坐在後面觀察

班際:
英普班/英粵班
(簡介:家長報名前要 ...

作者: lamlam23    時間: 11-11-24 22:54

我小朋友今年剛剛升小一,她十分適應小學的生活,默書測驗都冇問題,KV中文, MATHS都很好, ENG方面ORAL就差DD,但係串字好好, 不需要擔心.3年KV的生活一D都唔辛苦, K3的HOMEWORK都是WITHIN 一個鐘內完成, K3時EVERYWEEK1日中默, 1日英默,2日MATHS QUIZ, 但不需要擔心小朋友能應付自如.
我只可以講$2477係超值
作者: virginbaby    時間: 11-11-24 23:47

我都有興趣呀。。cat比你搵到仲要咁詳細講返出黎。。真係無得彈:)
作者: Chocolatefree    時間: 11-11-25 01:30

Cat! 面試班預埋我呀唔該!
作者: cat8141210    時間: 11-11-25 10:22

原帖由 cclemon2009 於 11-11-24 18:17 發表
請問kv會由net面試?!點解會分英普和英粵?

面試多數是說廣東話的,間中可能會問一兩句英文/英文字,分英普及英粵是KV有兩種班而已,因為面試班要保障學生,不排除KV會"失驚無神用少少英文/國語面試,所以才會給家長多點選擇.
作者: cat8141210    時間: 11-11-25 10:26

原帖由 lalawowo 於 11-11-24 19:07 發表
我有興趣參加呀!

Kv 好似係用廣東話面試?如果係,用廣東話上堂都ok. 另外佢地嘅導師有冇kv嘅相關經驗,例如佢地成功幫過幾多小朋友入kv, 曾經任教於kv,etc.

...

有沒有教過KV我就不清楚,但他們有學生成功入讀KV的例子.我想講到現在我只問了一間面試班,我想多問幾間再給大家UPDATE,因為有好幾間都不會專開面試班FOR KV的,他們有跟我說,很多時候,家長都會不只考一間KV而可能會TARGET埋其他KG如SC,CCKG,PC,VICTORIA...等等...
還是大家有沒有哪幾間都想COMBINE來上面試班?
作者: cat8141210    時間: 11-11-25 10:28

原帖由 lamlam23 於 11-11-24 22:54 發表
我小朋友今年剛剛升小一,她十分適應小學的生活,默書測驗都冇問題,KV中文, MATHS都很好, ENG方面ORAL就差DD,但係串字好好, 不需要擔心.3年KV的生活一D都唔辛苦, K3的HOMEWORK都是WITHIN 一個鐘內完成, K3時EVERYWEEK1 ...

完全同意你的講法...
因為很多人說KV很谷功課很大壓力,
但是我身邊認識既人都讀KV,
佢地都好ENJOY KV既學習生活,
沒有問題出現.
作者: virginbaby    時間: 11-11-25 10:36

我好奇想問下...你地INTERVIEW果陣..有無好活躍咁參與INTERVIEW呢...定由小朋友自己做呢 ?

唔係剩只IN +南......
作者: Chocolatefree    時間: 11-11-25 11:12

Cat! 大部份kg 都用中文in right?那幾間kg 係用eng ka?? Thx thx

原帖由 cat8141210 於 11-11-25 10:22 發表

面試多數是說廣東話的,間中可能會問一兩句英文/英文字,分英普及英粵是KV有兩種班而已,因為面試班要保障學生,不排除KV會"失驚無神用少少英文/國語面試,所以才會給家長多點選擇. ...

作者: gattermond    時間: 11-11-25 11:28

想問下呢個 topic D 小朋友係咪 2010 年 ga ??
我而家同個仔搞緊 PN , 出年就考 KG
根德園都係我心水之一
大家交流下
作者: lalawowo    時間: 11-11-25 12:07

Cat, 我之前話我見到一間面試班,啱啱打咗電話問,大家可以參考下:

地址:奧海城
費用:$3000/12堂(每堂一個鐘,最尾嗰15分鐘一位家長入課室同小朋友一齊上堂,目的係教家長如何在家訓練小朋友)
語言:英文,廣東話及普通話。
成功率:90%

我問佢可唔可以組班專攻kv面試,佢話其實佢地大部份學生都係target sc和 kv. 組班嘅話要5月份前確定我地選嘅上堂時間,因為8,9月份會好full。
作者: happy妹    時間: 11-11-25 14:10

預埋我呀, 我都要一齊上, 請問你地個BB咩月份出世架? 我個囝係8月B
作者: giyim    時間: 11-11-25 14:10

原帖由 cat8141210 於 11-11-25 10:26 發表

有沒有教過KV我就不清楚,但他們有學生成功入讀KV的例子.我想講到現在我只問了一間面試班,我想多問幾間再給大家UPDATE,因為有好幾間都不會專開面試班FOR KV的,他們有跟我說,很多時候,家長都會不只考一間KV而可能會T ...

其實我又覺得好似COMBINE幾間好少少, 分散投資嘛~ 反正其實我估考既野有部份都會一樣~
作者: giyim    時間: 11-11-25 14:16

原帖由 cat8141210 於 11-11-24 17:36 發表

下...?
真架...我都想考呢間架...
你意思係要小學再考過定係踢人走先?

因為ST ROSE小學係派位架嘛~ 私校先做到有自主權收生~ 即係要等大抽獎同埋你係住響個區~
作者: may0928    時間: 11-11-26 09:51

我都想一齊報讀呀

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5