教育王國

標題: 我是否太大想頭????..... [打印本頁]

作者: loved    時間: 11-11-23 14:29     標題: 我是否太大想頭????.....

小兒於九龍塘私小呈分試30名前,校內頭20名內,全級21X人。想考慮選聖若瑟(堅尼地道)、香港華仁、喇沙,是否大貪咗?小兒沒有甚麼學界獎,只是坊間一些澳數獎及些少運動獎,鋼琴亦只pass 6級。小兒很喜歡科學,佢由K1到而家都想將來做科學家。
請賜教
作者: AlanShirley    時間: 11-11-23 14:35

作者: loved    時間: 11-11-23 14:39     標題: 回復 2# AlanShirley 的帖子

會吾會連面試都無機會
作者: AlanShirley    時間: 11-11-23 14:45

作者: maywei    時間: 11-11-23 15:32

全級10名前都仲有可能既... 仲要睇吓你邊間小學, 你小朋友又無特異功能, 琴又得六級,睇怕都好難啦!
作者: AlanShirley    時間: 11-11-23 15:52

作者: ohnono    時間: 11-11-23 15:52

樓主你選擇的學校全都是津貼小學,校長會唔會唔happy ga。依你的成績,已經好大機會入那幾間直資,有沒有報名呀?
作者: kenfu    時間: 11-11-23 16:08

作者: loved    時間: 11-11-23 17:17

原帖由 AlanShirley 於 11-11-23 07:52 發表
我見有學生陳x仁都係考全級30幾, 都入到喇書, 所以我覺得絕對有可能, 不過interview一定要outspoken, 對答如流, 上吓interview班都會有幫助.

其實小兒的學校由P5己開始訓練interview技巧,亦會針對學生揀選的學校作不同模擬面試
作者: loved    時間: 11-11-23 17:30

原帖由 ohnono 於 11-11-23 07:52 發表
樓主你選擇的學校全都是津貼小學,校長會唔會唔happy ga。依你的成績,已經好大機會入那幾間直資,有沒有報名呀?

以往學兄學姐的家長都話响選校方面校長老師都吾會俾壓力,只會俾意見。但因今年人多,老師有提議直資首選,免得日後要叩門。請問你所講好大機會的,是那幾間?
作者: loved    時間: 11-11-23 17:31

原帖由 kenfu 於 11-11-23 08:08 發表

你俾左好大希望d人, 只怕希望x大, .......

我估有特異功能 (just for sharing)

kenfu
請問你有何提議?
作者: kenfu    時間: 11-11-23 18:30

作者: loved    時間: 11-11-23 18:43

原帖由 kenfu 於 11-11-23 10:30 發表

其實你可以check下你間小學過往幾年去名官津的人數, 最好是知道他們的名次.

我估你間小學去DBS or other DSS 多d, 官津會少d.

係呀!所以官津我都無乜idea
作者: csk家長jj    時間: 11-11-23 22:53

原帖由 AlanShirley 於 11-11-23 15:52 發表
我見有學生陳x仁都係考全級30幾, 都入到喇書, 所以我覺得絕對有可能, 不過interview一定要outspoken, 對答如流, 上吓interview班都會有幫助.

是否識法文?
作者: SundayOff    時間: 11-11-23 23:34

原帖由 maywei 於 11-11-23 15:32 發表
全級10名前都仲有可能既... 仲要睇吓你邊間小學, 你小朋友又無特異功能, 琴又得六級,睇怕都好難啦!

Agreed as those 3 are top schools.
作者: 長生不老    時間: 11-11-23 23:49

作者: 五歲仔    時間: 11-11-23 23:59

原帖由 loved 於 11-11-23 14:29 發表
小兒於九龍塘私小呈分試30名前,校內頭20名內,全級21X人。想考慮選聖若瑟(堅尼地道)、香港華仁、喇沙,是否大貪咗?小兒沒有甚麼學界獎,只是坊間一些澳數獎及些少運動獎,鋼琴亦只pass 6級。小兒很喜歡科學,佢由K1到而家都想將 ...

九龍塘私小, 而且全級有21x人, 請問係邊間?

作者: 長生不老    時間: 11-11-24 00:17     標題: 回覆 17# 五歲仔 的文章

作者: bbsbbs    時間: 11-11-24 01:34

is KTS??????
作者: bbsbbs    時間: 11-11-24 01:37

一試無妨 je!
作者: Yanamami    時間: 11-11-24 08:07

參考下過往兩三年入你心儀津校學生排名, 再同老師研究下.  Check PM.

原帖由 loved 於 11-11-23 18:43 發表

係呀!所以官津我都無乜idea

作者: kswiss    時間: 11-11-24 09:46

作者: Yanamami    時間: 11-11-24 10:00

私校點解無呈分?  當然有.

原帖由 kswiss 於 11-11-24 09:46 發表
私校冇呈分? 為何樓主話呈分30名內?

作者: Glau    時間: 11-11-24 10:46

出年龍年效應, 競爭會好大.
作者: loved    時間: 11-11-24 11:07

原帖由 Yanamami 於 11-11-24 00:07 發表
參考下過往兩三年入你心儀津校學生排名, 再同老師研究下.  Check PM.

Yanamami

我收吾到你pm
作者: loved    時間: 11-11-24 11:08

原帖由 bbsbbs 於 11-11-23 17:34 發表
is KTS??????

Yes
作者: loved    時間: 11-11-24 11:09

原帖由 Glau 於 11-11-24 02:46 發表
出年龍年效應, 競爭會好大.

真係好慘
作者: Yanamami    時間: 11-11-24 11:12     標題: 回覆 3# loved 的文章

Oh.  禁不如入KTSforum傾.
再check多次PM睇下O 唔OK?

作者: navigator    時間: 11-11-24 15:41

原帖由 Yanamami 於 11-11-24 10:00 發表
私校點解無呈分?  當然有.

我諗佢應該喺指嗰啲有咪中學嘅直資小學啩。
作者: 長生不老    時間: 11-11-24 15:45     標題: 回復 22# kswiss 的帖子

作者: Yanamami    時間: 11-11-24 16:01

APS/ SFA/ KRS/ KTS全部私校都要考呈分試.
唔考點升中呢?

原帖由 長生不老 於 11-11-24 15:45 發表
我理解好似直資和私校無呈分試果喎? 唔通我搞錯咗?

作者: hongkeikei    時間: 11-11-24 18:00     標題: 回復 30# 長生不老 的帖子

呈唔呈分係由小學決定,教育局不會決定私校或直資小學不需呈分.因為小學選讀直資或私校,不代表他們放棄中學時選津貼中學的權利.

香港不呈分的小學不是太多,多數是一些一條龍的學校,他們在小一入學時已知會家長.

作者: navigator    時間: 11-11-24 18:24     標題: 回覆 30# 長生不老 的文章

有啲混亂咗嘞。「直資」同「私立」喺有分別架。分別喺「直資」仍然需要政府嘅一半津貼去經營學校囉,故佢哋雖然享有一定嘅自由度,但響部份教學政策上,仍然要受制於孫公枝笛架。
作者: 長生不老    時間: 11-11-24 22:53

作者: Adam媽媽    時間: 11-11-28 14:36

請問在sfa(深水埗)80名以內有無機入沙呂中/上智呀?  謝謝
作者: Fong23fong    時間: 12-3-30 18:21

ohnono 發表於 11-11-23 15:52
樓主你選擇的學校全都是津貼小學,校長會唔會唔happy ga。依你的成績,已經好大機會入那幾間直資,有沒有報 ...

為何校長會唔happy ga?
作者: ohnono    時間: 12-3-30 19:54

Fong23fong 發表於 12-3-30 18:21
為何校長會唔happy ga?

以一般私立小學的條件和質素,他們的學生對直資中學較有吸引力。而且校長有信心學生能被這些直資取錄,校長亦希望所有學生都能入最優秀的學校,這對學校的聲譽亦有莫大裨益。大抽獎對佢地黎講太唔reliable,自行又要等到7月才放榜,校長跟家長一樣,好擔心自己的學生唔知派成點,早一日知得一日。所以學校都好積極鼓勵學生考直資中學,尤其是叻果d。
作者: motherotk    時間: 12-3-30 20:41

回復 csk家長jj 的帖子

is this helpful if 識法文?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5