教育王國

標題: 花100萬讀私校值嗎? [打印本頁]

作者: ccssww22    時間: 11-11-23 16:37     標題: 花100萬讀私校值嗎?

作者: cmchang0927    時間: 11-11-23 16:40

好多私校小學, 中學都唔駛比錢哦

ASSUME 3000PER MONTH x 10 X 6
only 180000
作者: c1234    時間: 11-11-23 16:56     標題: 回覆 2# ccssww22 的文章

monthly school fee        mths/year        No. of yr                No. of kid       
私小         3,000.00          10.00          6.00          180,000.00          2.00          360,000.00
中學         3,000.00          10.00          6.00          180,000.00          2.00          360,000.00
                                                 720,000.00
This is only school fee! If add on school bus, lunch etc already over 1,000,000 for 2 kids!
作者: BB成長期    時間: 11-11-23 17:01

作者: Charlotte_mom    時間: 11-11-23 17:04

一個月俾3000幾, 同一次過有一百萬, 兩件事WOR
作者: Yanamami    時間: 11-11-23 17:05

何止?  補習+課外活動條數仲有排計.

原帖由 c1234 於 11-11-23 16:56 發表
monthly school fee        mths/year        No. of yr                No. of kid        
私小         3,000.00          10.00          6.00          180,000.00          2.00          360,000.00
中學         3,000.00          10.00          6.00          180,000.00          2.00          360,000.00
                                                 720,000.00
T ...

作者: fongyuen    時間: 11-11-23 17:05

1. 私校課程可因應學生而自行設計,彈性大,不像官津那樣要跟足教局要求。
2. 私校的學生是經過面試而取錄,質素有保證之餘,學生學習差異較官津為小,教學效能更高。
100萬可以買到以上的優點,值不值得,那要看你是什麼類型的家長了。
作者: mw7183    時間: 11-11-23 17:11

難道你覺得讀私小就唔洗再報出面既野讀??跟唔上你都系一樣要再比錢出面學.
原帖由 BB成長期 於 11-11-23 17:01 發表
其他小學都是校車及lunch wor......不如你再想想津校(不是全部)的學生要...再報讀英文, 國語去增加競爭力, 可能計起差不多.

作者: NeoMom    時間: 11-11-23 17:16

價值觀既野有咩好討論, 呢d topic end up好大機會鬧交收場
作者: fatgoat    時間: 11-11-23 17:17

如果咁計,真係唔應該生兒育女0羅。 將照顧仔女d時間走去做兼職搵錢,條數已經計唔清。
作者: Amumof2    時間: 11-11-23 17:49

原帖由 NeoMom 於 11-11-23 17:16 發表
價值觀既野有咩好討論, 呢d topic end up好大機會鬧交收場

Agreed!

人人價值觀都唔同, 最重要係認清自己想點, 想為小朋友安排點嘅路, 不過, 最後係點要將來先知, 好多野要回頭看才明瞭.
作者: RoseInPink    時間: 11-11-23 17:56

作者: moonychan    時間: 11-11-23 18:23     標題: 回復 5# Charlotte_mom 的帖子

argee~

咁係咪要計埋12年既收入?? 再減支出??!!

讀私校, 直資, 津校真係唔係大開題, 問題係個小朋友有冇比心機珍惜讀書既機會.

小朋友讀津小, 慳左錢, 但讀書態度唔好都係冇用.

所以讀書切忌用錢去衡量.

不喜勿插.
作者: Charlotte_mom    時間: 11-11-23 19:51

卡卡卡卡, 有創意, 俾個like你

原帖由 fatgoat 於 11-11-23 05:17 PM 發表
如果咁計,真係唔應該生兒育女0羅。 將照顧仔女d時間走去做兼職搵錢,條數已經計唔清。

作者: choy1024    時間: 11-11-23 19:53

如果私小同津小質素相近,咁唔駛問一定津小啦!但最大問題係,有d津小好唔得,所以咪要私小囉!

想有好學校,俾錢都要啦!
作者: mw7183    時間: 11-11-23 19:54     標題: 回復 2# moonychan 的帖子

仲之都系睇自己能力..有能力就唔好計較要付出多小錢FOR小朋友讀書.
作者: kennyklt    時間: 11-11-23 20:13

我只想知道一百萬首期可以喺九龍塘邊到買到樓?
作者: J_D74    時間: 11-11-23 20:27     標題: 回復 1# ccssww22 的帖子

睇你介唔介意果三千幾X2........比左果三千幾, 學既野會有D唔同既!
作者: elizatyy    時間: 11-11-23 20:35

又要睇下自己收入是否應付得来。
作者: sytw    時間: 11-11-23 20:46

有些津小的確係好,但唔到我揀呢,分又唔夠人高又唔係住果區,點讀!?如果讀d一般津小仲要6年後再煩多次升中,咁我寧願俾錢讀有中學的私小/直資
作者: abinayams    時間: 11-11-23 20:56

無資格入好既津小, 唯有讀間有名氣既私小, KEEP得成績好, 可能一年就插到間好津小, 唔駛再比咁多$啦!
作者: baekdoosan    時間: 11-11-23 21:26

供書教學, 唔係一項用錢衡量的投資...
作者: imdaddy    時間: 11-11-23 21:39

你同一個每月得一萬幾千嘅家庭講一百萬可能係天文數字.但對一D月入十萬八萬又唔同,供架車都唔只一兩萬一個月,五六千濕濕碎啦.
所以呢D價值観同付唔付出得起嘅問題永遠冇肯定答䅁.
八萬蚊買個birkin 袋值唔值?三百萬買架法拉利值唔值?你答我呀!
作者: ccssww22    時間: 11-11-23 21:59

作者: im_csb    時間: 11-11-23 22:17

老實說, 雖然家庭環境都許可, 但兩個小孩花幾十萬塊買個未知, 都有點猶豫.
但相比沒有抽獎命來講, 錢都係要花的.

不過, 我相信對負擔得起的家庭來說, 三千蚊學費相對其餘用在一個小朋友身上,佔的比例都不是太大 . (因為真係仲有好多使費 )
作者: Jasmine-4711    時間: 11-11-23 22:22

1)我就絕对唔會花$俾坐不定的兒子入私校.

2)買樓不擔保抽中

3)買樓不擔保保值
作者: leeleelumlum    時間: 11-11-23 22:26

原帖由 Jasmine-4711 於 11-11-23 22:22 發表
2)買樓不擔保抽中

3)買樓不擔保保值

作者: CMWmama    時間: 11-11-23 23:10

我都有想過同樣問題, 因為我有兩個小朋友, 試想想假設每月慳$5000, 用黎作投資(例如基金), 投足12年, 12年後有一筆可觀的錢. 對於生活或是退休情景很不同... 我問我的hb, 他說讓子女讀書冇得咁計, 如要計不如不生!
當然有時都要計, 例如兩個子女都要交$6500學費的話又是否OK呢?...有些數, 有些家庭可以負擔, 有些真的要計清楚!
作者: marcuscyrus    時間: 11-11-23 23:16

冇得計值唔值得,幸好我兩公婆一向都慳,所以就算小朋友讀書要交學費都勉強負擔到啦
作者: 樂心    時間: 11-11-23 23:26     標題: 回復 1# ccssww22 的帖子

為什麼只討論是否值某一個數$$?私校的收費差異很大的!
請多些了解學校的教學理念,課程設計,校風等,津校,私校都有好學生的,是否合適你的要求和小朋友,看家長的價值觀了!
作者: Peter2880    時間: 11-11-23 23:40

原帖由 CMWmama 於 11-11-23 23:10 發表
我都有想過同樣問題, 因為我有兩個小朋友, 試想想假設每月慳$5000, 用黎作投資(例如基金), 投足12年, 12年後有一筆可觀的錢. 對於生活或是退休情景很不同... 我問我的hb, 他說讓子女讀書冇得咁計, 如要計不如不生!
...

好一句"如要計不如不生", 吃力的, 就要讀津校
作者: 長生不老    時間: 11-11-24 00:42

作者: 小曳人    時間: 11-11-24 01:03

原帖由 Peter2880 於 11-11-23 23:40 發表

好一句"如要計不如不生", 吃力的, 就要讀津校

生得佢出,就預咗盡力俾好嘅嘢佢
但係,有時俾錢嘅,又未必一定適合!所以,我唔會用錢嚟做着眼點,如果適合小朋友嘅,又俾得起,咪讀囉!
作者: 小曳人    時間: 11-11-24 01:10

原帖由 長生不老 於 11-11-24 00:42 發表
我朋友個女高考第一志願選理工, 朋友話佢成績只合嶺南, 個女唔聽, 到放榜真係理工唔收, 入嶺南就够晒分, 個女無奈就去了美國留學, 讀咗三年, 使咗我朋友120萬, 回港後在一間公關公司打工, 人工10000元多D, 每月給三 ...

初初出嚟做嘢頭幾年,係要辛苦d,係無乜回報架喎!
做多幾年就會好d架喇!

有時,老豆同仔,點計得咁多呀!我老公都係留學返嚟,結婚買樓都要問兩老借,但還番嘅,唔可以用錢去計.. 係心意!我知道還哂本金之後,仲無cancel 個autopay.. 好一段時間仲俾一萬蚊一個月俾佢地,住就住我地嘅!

我老公話,邊計得咁多,但係一定要教d仔,第時一定要俾家用我地!
作者: p_hsy    時間: 11-11-24 01:22

At least need to tell the kids to pay for the utilities like water, electricity, town gas to let them know 養一頭家唔係咁易

原帖由 小曳人 於 11-11-24 01:10 發表

初初出嚟做嘢頭幾年,係要辛苦d,係無乜回報架喎!
做多幾年就會好d架喇!

有時,老豆同仔,點計得咁多呀!我老公都係留學返嚟,結婚買樓都要問兩老借,但還番嘅,唔可以用錢去計.. 係心意!我知道還哂本金之後,仲無cancel 個autopay..  ...

作者: ccssww22    時間: 11-11-24 03:39

作者: talknwrite    時間: 11-11-24 06:36

買車養車都唔止呢個數啦, 養個仔喎, 咁都唔捨得!
作者: chenyoyo    時間: 11-11-24 09:48

我相信大部份家長都唔會比唔起呢舊錢, 所以先有呢個煩惱! 我自己都曾經好掙扎, 但每次想到如果入咗津校, 就未來6年都唔洗煩(仲有細果個), 可以放心比佢繼續學嘢, 放長假又可以帶佢哋去旅行見識吓, 仲有最重要係, 到時兩個讀哂小學, 真係好需要我放棄份工全職教佢哋, 都唔洗老公咁大壓力! 諗到呢啲, 我就好明確自己嘅方向!

畢竟, 呢條路真係好長, 仲有成16年玩, 留前鬥後, 留番多啲彈藥穩陣呀!!
作者: miffy    時間: 11-11-24 10:08

作者: naiviv    時間: 11-11-24 10:16

我不是富有家庭,但想到兒子可在一個適合他學習環境的學校讀書,我寧願不要錢,把錢換取兒子的知識及學習態度,我很樂意啊!及我深信,兒子長大後,知道媽媽沒錢也供他讀私校,他會有感受的......很同意上面一句"如要計就不要生了"
作者: choy1024    時間: 11-11-24 10:26

其實教育一個小朋友,絶對唔可以睇將來佢會有咩回報。如果從呢個角度,就唔應該生小朋友,應該將D錢投資就算。

家長願意投放可付出的資源在孩子身上,完全基於他是你的仔/女。有經濟能力的,就唔好論回報,就算要俾學費都俾佢讀。經濟能力唔夠的,就用讀津小,咁自己咪努力D教佢功課及學業。

如果話錢又無,父母又唔識教。咁究竟點?誰可以不付出錢,又不付出時間教小朋友而小朋友又要好呢?

現今香港的津小、私小及直資都唔會係咁囉!
作者: BB成長期    時間: 11-11-24 10:30

作者: Beantwins    時間: 11-11-24 11:14     標題: 回覆 41# choy1024 的文章

作者: lasymom    時間: 11-11-24 11:24

原帖由 ccssww22 於 11-11-23 08:37 發表
依家間間私小都差不多3000幾, 以兩名小朋友計, 6年小學+6年中學, 即12年學費要100萬.

唔計負唔負擔到既問題, 而係私校比津校, 值得花依100萬嗎?

100萬可以做首期, 在名校區買層樓大抽獎啦...買樓仲可以保值tim.... ...

每個人的價值觀唔用, 要求唔用, 無話值唔值, 最緊要知道自己想要什麼, 可以點做.
作者: c1234    時間: 11-11-24 11:32

我不是富有家庭,但同意上面一句"如要計就不要生了"
不過自己都會量力而為,可憐天下父母心!
作者: geppetto    時間: 11-11-24 11:39

有不少IB學校(啓新、維記...)12年淨學費間閑閑地平均每年95000!? 不如準備退体筆錢,免得將來成為子女負累好過,分分鐘有20年退休要洗錢。兩三千月費直資學校尚可。
作者: 786    時間: 11-11-24 11:52

跟朋友談過,如果留一層舊樓給孩子,還是供他到外國唸一個學位回來比較好。結果,我和他也覺得留一層樓讓他收租過活實際一點。

我的朋友是外國大學畢業,我是本地大學畢業。

原帖由 geppetto 於 11-11-24 11:39 發表
有不少IB學校(啓新、維記...)12年淨學費間閑閑地平均每年95000!? 不如準備退体筆錢,免得將來成為子女負累好過,分分鐘有20年退休要洗錢。兩三千月費直資學校尚可。 ...

作者: polarbearlee    時間: 11-11-24 11:56

唔好用錢計,最貴不等於最好,做父母,盡力敎好仔女比報最貴學校重要。
作者: miffy    時間: 11-11-24 12:03

作者: 小曳人    時間: 11-11-24 12:31

原帖由 786 於 11-11-24 11:52 發表
跟朋友談過,如果留一層舊樓給孩子,還是供他到外國唸一個學位回來比較好。結果,我和他也覺得留一層樓讓他收租過活實際一點。

我的朋友是外國大學畢業,我是本地大學畢業。

...

我唔認同,我覺得教佢自立好過養佢一世

我地已經供緊層樓用嚟俾兩個仔留學用,當年,我6299係賣咗自己住緊層樓俾兩個仔留學嘅,當然,中間仲有一兩次次大屋搬細屋,當中都贏過百萬..

作者: BB成長期    時間: 11-11-24 13:31

作者: miutang    時間: 11-11-24 13:50

有功利既父母, 又怎會有無私的孩子? (QUOTE自怪獸家長2) 條數又點會計得掂, 總之量力而為, 不要令大家有太大PRESSURE便行.  一百萬給兩小孩終生受用的知識, 都唔係唔值呀.
作者: BBSG    時間: 11-11-24 13:59

100萬有D人覺得好少有D覺得好多,不能一概而論。
作者: BBSG    時間: 11-11-24 14:02

還有,我覺得教育並不一定要用錢來堆砌(雖然我都覺得係)。其實最成功的教育應該系要領到小朋友自己想學!
作者: 786    時間: 11-11-24 14:19

我認同要教他們自立,但不一定要到外國唸學位。

事實上,如果要在香港生活,有層樓是很有保障。我和朋友談的時候,我們是想著自己的。如果我們出身時已經有層樓,學位是本地也ok

作者: miffy    時間: 11-11-24 14:21

作者: 786    時間: 11-11-24 14:21

我認同要教他們自立,但不一定要到外國唸學位。
重覆了

作者: ccssww22    時間: 11-11-24 14:23

作者: chenyoyo    時間: 11-11-24 15:00

我相信, 仲有好多好嘅官津, 唔只人哋搶緊果啲, 好多二三線嘅學校都好有心辦教育, 只係個名唔夠人嚮, 字號又唔夠人老啫!

返學, 唔係淨係學知識, 仲要有品德培養同生命教育及學懂生存之道! 我意思唔係踐踏別人令自己生存果啲, 而係要從小訓練孩子堅毅,肯吃苦,不怕蝕底, 抗逆能力, 和以愛同尊重去對人!

我相信以上這些沒有一間學校能全部做到, 唯有父母以生命去影響生命才是唯一出路!
作者: imdaddy    時間: 11-11-24 15:15

生仔沒有可能係投資,因回報不單係無,仲係負數.
生仔係一種種奢侈品.你有錢先好生.重係一個長遠嘅消費(個plan無得退出).可能令你用盡家財.
所以當投資,係一個最錯嘅決定.
作者: 長生不老    時間: 11-11-24 15:30     標題: 回覆 56# miffy 的文章

作者: brrbaby2007    時間: 11-11-24 15:31

原帖由 miffy 於 11-11-24 10:08 發表
每個人價值觀麵唔同, 我識人好有錢, 一樣讀津校, 好難講值唔值。

如果我個人, 我屋企資源有限, 如果我比錢佢讀小學和中學, 就未必有錢供佢去外國讀大學, 我會覺得比$100萬阿仔去外國讀大學, 藉過比佢讀小學和中學  ...

你既想法同我一樣。我認為揾間校風較好既學校讀,留返d $$$中五到送外國讀重好
作者: chenyoyo    時間: 11-11-24 15:41

我同意生仔絕對唔係投資, 回報亦都唔可以用錢計算! 但對於"有錢先好生"就不敢苟同! 人人養法唔同, 多啲錢會養得好啲唔係幾成立! 我個人認為, 屋企越有錢越要小心啲養就真!

我唔會旨意佢哋將來養起我哋兩老, 但呢個做兒女嘅責任就點都要灌輸比佢哋! 比幾多錢唔係重點, 孝心先係關鍵!
作者: sarahlmf    時間: 11-11-24 18:07

原帖由 小曳人 於 11-11-24 12:31 發表

我唔認同,我覺得教佢自立好過養佢一世

我地已經供緊層樓用嚟俾兩個仔留學用,當年,我6299係賣咗自己住緊層樓俾兩個仔留學嘅,當然,中間仲有一兩次次大屋搬細屋,當中都贏過百萬.. ...

完全100%認同小曳人所說的, 不論去外國讀或香港讀不是重點, 重點是花錢在小朋友的教育上 (如果花得起)幾時都是值得的。因為知識是無價的, 學了是一是一輩子受用的。 而且為什麼要把錢買樓給孩子呢? 他們讀好書長大了是應該自食其力的, 如果有樓收租恐怕他們也不想也不願意工作了! 如果他們長大了真的不夠錢買樓或什麼的, 我有的話我也只會適量幫手一些, 但可能也要他分期一點一點的還給我, 我不是在意錢而是要孩子知道這不是理所當然的。
作者: 橫風王道    時間: 11-11-24 19:12

我只係想知道,點樣可以讀津校而又語言學得好?點解響香港學好語言,能操流利英語是一樣那麼昂貴的事情?還好大國正崛起,普通話越來越重要,畢竟請一個普通話 NET 比請一個英語 NET 平得多……

還有,討論這個題目浪費精神啦,不如討論我以上的話題,因為都係老生常談,你留資產畀下一代,佢地點都會有可能花盡而變到折墮,就算係生性仔,都有可能被人搶劫呀、鏢參呀,投資呀之類而損失所有金錢,唯獨學識及學歷是跟身的,搶不走,梗係投資響子女教育最好啦,我唔望佢地回報架,只希望佢地有自立能力。

作者: TheWiseMom    時間: 11-11-24 19:25

原帖由 chenyoyo 於 11-11-24 09:48 發表
我相信大部份家長都唔會比唔起呢舊錢, 所以先有呢個煩惱! 我自己都曾經好掙扎, 但每次想到如果入咗津校, 就未來6年都唔洗煩(仲有細果個), 可以放心比佢繼續學嘢, 放長假又可以帶佢哋去旅行見識吓, 仲有最重要係, 到 ...

Agreed. So I let my children attend gov't sponsored non-profit kindergartens so that I can save about $250K in tuitions. That amount of money will be kept in their university educational funds. Even for Eng., I don't let them take expensive courses. I mainly teach them myself, & my son got pretty good result in Cambridge Eng.
作者: 樂心    時間: 11-11-24 22:07     標題: 回復 2# 橫風王道 的帖子

我認為要學好英文,只有閲讀,閲讀,再大量閲讀!  不過大部份津校的家課太多,學生沒有時間看書,學校亦沒有時間在培養閲讀風氣方面投放資源,反而著重默寫。
作者: CandyTheMom    時間: 11-11-24 23:03

such short sighted parents (your 同事), I feel so sorry for him and his children

原帖由 miffy 於 11-11-24 12:03 發表
我同事就係同我講過呢個問題, 我同事都算搵到錢 ($50-70k/month), 佢兩個小朋友都讀津校, 大那個快中學畢業, 我問佢會不會送大仔去外國讀書, 佢話唔會囉, 去外國讀完, 唔好彩搵得1萬幾千蚊一個月, 佢用$100萬炒樓/買 ...

作者: preciousstone    時間: 11-11-24 23:20

The one who is asking this question should be struggling. And those who are struggling should not be a billionaire nor too poor. I had the same struggle 1 year ago and my final decision is to let my kid to study in a private school. This is not because a private school is better than a Gov school. It's just the style of school suits my kid more. My kid is a very active person and would like to question a lot yet has short attention span. I know the traditional style of school will kill her motivation in learning. If money can buy motivation of learning, I would like to pay. If I am certain that my kid will still have the motivation to learn and my kid will be able to enter a good school in the lucky draw, then definitely I will choose the Gov or subsidy school.
作者: 786    時間: 11-11-24 23:43

我明白外國學位, 在國際大企業係好D. (我也做過I-BANK, 外國學位真的很重要) 但係, 我不覺得那位同事short sighted.

事實上, 時代改變了. 本地學位是很多外國人所嚮往. 他們來香港, 學中文, 唸香港學位. 我的同事從瑞典來香港唸學位. 南非那國家公主在香港城巿大學唸學位. 現在, 環球經濟不好, 我身處美國的外國名校如史丹福, 加洲大學的舊同事都失業. 銀行界的都跑來香港踫運氣. 學生們都跑來亞洲唸書.

如果要到外國唸書, 可以一出生就讓他們在外國出生, 一生下來就是公民, 以公民身份唸書, 既省錢又讓他們自由選擇地方工作. 難道我們可以說, 這麼做比用錢送孩子到外國唸書long sighted嗎?

原帖由 CandyTheMom 於 11-11-24 23:03 發表
such short sighted parents (your 同事), I feel so sorry for him and his children

作者: ANChan59    時間: 11-11-24 23:46

原帖由 fatgoat 於 11-11-23 17:17 發表

The best answer.......
作者: J_D74    時間: 11-11-25 03:31

我覺得教佢自立好過養佢一世 --> agree

只要佢有足夠的學歷及智慧, 可以賺到很多層樓.....我想仿傚大部份外國人的觀念, 比佢讀飽書, 之後佢地就要自食其力! 與其幫佢捉魚, 不如教懂佢如何捉魚........

津校-->本地大學-->外國master.....就最好了...

作者: 樂心    時間: 11-11-25 09:29     標題: 回復 4# preciousstone 的帖子

"This is not because a private school is better than a Gov school. It's just the style of school suits my kid more. My kid is a very active person and would like to question a lot yet has short attention span. I know the traditional style of school will kill her motivation in learning. If money can buy motivation of learning, I would like to pay."

---- Agree  .
作者: 橫風王道    時間: 11-11-25 09:29

係啦,其實政府見到直資及私校大受歡迎,點解唔放多 d 資源改變下?Change! 攪到咁多唔出名既津校冇人 hau,派六千把鬼咩!淨係何鴻新呢家人都收超過六位數字!

原帖由 樂心 於 11-11-24 22:07 發表
我認為要學好英文,只有閲讀,閲讀,再大量閲讀!  不過大部份津校的家課太多,學生沒有時間看書,學校亦沒有時間在培養閲讀風氣方面投放資源,反而著重默寫。 ...

作者: 橫風王道    時間: 11-11-25 09:31

hey wisemom,

that's a  good reference!  any more about how to teach your kids can be shared?

原帖由 TheWiseMom 於 11-11-24 19:25 發表

Agreed. So I let my children attend gov't sponsored non-profit kindergartens so that I can save about $250K in tuitions. That amount of money will be kept in their university educational funds. Even ...

作者: 樂心    時間: 11-11-25 09:38     標題: 回復 1# 橫風王道 的帖子

叫政府 "Change" ?  以往的經驗是愈變愈差的.  不如自求多福, 用多一點時間找一間合適的學校較為實制啦 !
作者: 小曳人    時間: 11-11-25 10:02

在我,視野要廣闊,即係見識多d嘢
如果一個人响A地長大,佢去B地生活幾年,就會見識多d,視野闊d
所以先要去外國讀書!唔係話佢嗰度香d,去過嘅人都叻d,只係,你去感受人家嘅文化
如果講現時嘅經濟發展,大家可以考慮俾小朋友第時返大陸讀書,而唔應該留响香港!

我先生都响美資銀行返工,美國公司的確鍾意請美國讀過書嘅人,呢d可能係佢地覺得文化上容易溝通d,並唔係去美國讀過書嘅人叻d

大家都應該明白,响邊度(or邊間學校)讀書同個人做事有幾叻係無直接關係,但絕對同你條路會唔會好行少少 (特別係起步嗰刻)有關係!

如果錢係可以幫到小朋友去經歷多d,學習獨立,留學係值得嘅~
作者: miffy    時間: 11-11-25 10:07

作者: sarahlmf    時間: 11-11-25 10:10

原帖由 小曳人 於 11-11-25 10:02 發表
在我,視野要廣闊,即係見識多d嘢
如果一個人响A地長大,佢去B地生活幾年,就會見識多d,視野闊d
所以先要去外國讀書!唔係話佢嗰度香d,去過嘅人都叻d,只係,你去感受人家嘅文化
如果講現時嘅經濟發展,大家可以考慮俾小朋友第時返大陸 ...

我又同意了, 到大陸讀大學我真的有此想過!
作者: 786    時間: 11-11-25 10:37

miffy,

我絕對同意你的看法.

我的小朋友亦可以出國唸書的. 但我唔會話唔送小朋友出國既人short sighted. 又要feel sorry to 佢地咁講野. 如果人地唔送個仔出國就話人short sighted. 真係容我重D講, 讀幾多書都無用.

原帖由 miffy 於 11-11-25 10:07 發表
大家討論下遮, 只係我個人意見, 我立場一向計劃比我仔去外國讀書, 比較有國際視野, 但人地個仔唔去外國讀書, 我唔會話人short sighted, 始終係人地個仔。

讀咁多書個人無品都無用

[quote]原帖由 CandyTheMom 於 11-11-24 23:03 發表

作者: TheWiseMom    時間: 11-11-25 10:59

From what I've read in the above, I figure out that unless we're in the i-bank field, medical/law professions, or running a business, high level gov't officers (they can earn a lot), we have to calculate the costs vs. returns for our children's education, cos we have to think of our retirement plans as well. I've decided to utilize gov't's resources for my 2 kids' kindergarten education. Now I'm thinking the optimal solutions for my kids' primary, sec. & university education. So I haven't selected a primary school for my elder child yet. But I'm sure a primary school's tuition over $4K isn't my cup of tea.
作者: jonahlee    時間: 11-11-25 11:29

TheWiseMom,

Wanna to praise you are a vey sensible and logical parent
作者: miffy    時間: 11-11-25 12:25

作者: ANChan59    時間: 11-11-25 12:52

If taking private schools in HK and can guarantee he/she can study in universities in HK, it's good value for money......

OR

Save up the money and send him to overseas for higher education......

I will pick the former one and give him 20% of the saving, as no need to study overseas.......
作者: HaYi    時間: 11-11-25 12:58

agreed, 在能力之內想俾最合的俾個仔, 不過一想起碼12年, 要計劃預好多risk, 如失業, 投資失利等機會率先好去馬..

原帖由 naiviv 於 11-11-24 10:16 發表
我不是富有家庭,但想到兒子可在一個適合他學習環境的學校讀書,我寧願不要錢,把錢換取兒子的知識及學習態度,我很樂意啊!及我深信,兒子長大後,知道媽媽沒錢也供他讀私校,他會有感受的......很同意上面一句"如要計就不 ...

作者: fefemom    時間: 11-11-25 13:01

覺得各人有自己嘅價值觀,最緊要記住係自己揀, 對仔女嘅付出不要收穫,投資都可以蝕晒啦,唔好老咗去怨個仔洗咗多錢供書教學就得啦,
老豆養仔仔養仔.

作者: mmding    時間: 11-11-25 21:46

給孩子力所能及的教育,就是最好的投資,一層樓?如果教育的好,說不定孩子以後大了送二層給你呢?
作者: avbee    時間: 11-11-25 22:20

for me, i would say that they will be the same.  Find a good school, and use the money wisely...and pay more attention to your kid which is more important.  

Finally, the child's route would be similar (if you study in HK)

my neighbor's 2 child studied in SPCoed.  end up go to study aboard....
作者: Chansautung    時間: 11-11-25 22:34

作者: mw7183    時間: 11-11-26 22:55     標題: 回復 7# miffy 的帖子

Miffy 我同你諗緊要一樣.
作者: 長生不老    時間: 11-11-27 00:16     標題: 回覆 87# mmding 的文章

作者: Haz-mama    時間: 11-11-28 11:38

睇依家個trend, 都傾向選"私校"或"直資"(如果經濟許可), 因為依家太多人爭, 好多人都會揀"私校"或"直資"作後備....
作者: reneeleung    時間: 11-11-28 14:08

作者: TheWiseMom    時間: 11-11-28 19:13

原帖由 fatgoat 於 11-11-23 17:17 發表

Agreed. All these can't be calculated. E.g. If I'll spend $1 million on my 2 kids' education, the calculations will look like:
1. $1 mil. plus
2. The opportunity cost of giving up a career for being a FTM (I'm a U. graduate)
I can't estimate the amount for point 2.

But what I've gained by being a FTM:
1. Good relationship w/my children
2. My children learn good manners from me. They won't copy the bad manners from my maid as they know I'm their role model. E.g. my maid talks very loud, & I'm afraid my daughter might copy her. In fact, she won't.

作者: TheWiseMom    時間: 11-11-28 19:15     標題: 回覆 75# 橫風王道 的文章

Actually, there're no shortcuts. Since I'm a FTM, I can have more time to teach them & so save lots of tutoring expenses. I speak Eng. to my children. My elder child doesn't like to read very much, but he likes me to read him books. And he likes to observe and then ask me why. So sometimes I'm exhausted trying to explain the details in Eng.
作者: TheWiseMom    時間: 11-11-28 19:17     標題: 回覆 82# jonahlee 的文章

Thanks a lot!
作者: 橫風王道    時間: 11-11-29 08:57

Tks for your response!  The kids who have a FTM get all the advantages.  Unfortnately, both of us need to work, leaving my kids with the Indonesian maid (who doesn't speak Eng) most of the time.  I've started to speak Eng with my elder child since he was 4.5 year-old.  He has just turned 5, and I'm amazed by how much progress he has been making.  I've been thinking about getting him into one of the gov't subsidized schools, but worried about the Eng standard...So, that's why I'm so interested in hearing success stories or experience sharing from other parents.  

原帖由 TheWiseMom 於 11-11-28 19:15 發表
Actually, there're no shortcuts. Since I'm a FTM, I can have more time to teach them & so save lots of tutoring expenses. I speak Eng. to my children. My elder child doesn't like to read very much, bu ...

作者: TheWiseMom    時間: 11-11-29 11:04     標題: 回復 97# 橫風王道 的帖子

I'm happy to share. I started to speak Eng. to my children since they were born. But due to this bilingual environment, they had confusion at the beginning and started to talk later than other kids who speak only Cantonese. However, they could distinguish the 2 languages sooner or later & change channel accordingly. One more tips, I let them watch Eng. TV cartoon programs since I'm not a native speaker. They can pick up the ways native speakers talk. But some people don't like the idea of letting children watch TV. I guess some TV would be fine, but not too much though.

For the gov't primary schools, some try hard to level up their Eng. standard. Since I'm a FTM, I can provide an Eng. environment at home. I'm also considering those schools so as to save the DSS/private school tuitions. But I'm afraid the gov't schools aren't happy schools. So there's a tradeoff between happy school and saving money.
作者: weisscarton    時間: 11-11-29 11:27

原帖由 reneeleung 於 11-11-28 14:08 發表
如果花了一百萬,但第時你個仔做了畫家, 寫作人 等. 我唔係想話呢D行業無"錢"途, 我只後想問第時你個小孩子做了一份佢夢想但又搵唔到錢的工作你會點?

我都會替佢高興, 以佢為榮, 我都會覺得自己付出是值得的. 因為 ...

「 二 胡 迷 」 棄 中 六 讀 演 藝 圓 夢  

(星島日報報道)香港賽馬會慈善信託基金自九八年起設立獎學金,至今已超過三百一十名學生受惠。其中一位是現今香港中樂團最年輕全職樂師司徒健,自小對二胡情有獨鍾的他,中五畢業後放棄在原校拔萃男書院升讀中六,不理會家人反對,甚至在家人面前撕掉會考證書,以示入讀香港演藝學院雙主修二胡及高胡的決心。

司徒健小二開始學習二胡,十多年來他懂逾十種樂器,包括二胡、高胡及京胡等。雖然天賜音樂才華,卻要他走一道崎嶇藝術之路。「升中時爸爸因癌病去世,剛升大學的哥哥因此輟學,投考警察養家。我中五畢業後,原校拔萃男書院錄取我升讀中六,可是我堅持修讀演藝高級文憑課程,雙主修二胡及高胡。我甚至在家人面前撕掉會考證

書,以表決心。」

司徒健對音樂的堅持,令他與家人陷入冷戰,他自言直至升讀演藝音樂學院學士課程一年級,獲頒獎學金後,關係才見好轉。「獲獎學金當晚,哥哥對我說『我服了』,那時雙方關係才破冰。」他的哥哥司徒文指,當日看見弟弟憤然撕掉證書,頓覺氣憤。「後來看見弟弟為考入香港中樂團,每日練十多小時。我早上七點出門,他已在練,至晚上九點回家,他還在練,這份決心早已感動了我。」

司徒健現任香港中樂團最年輕全職樂師,他指多年來鍾情胡琴,是因為這種拉弘樂器的音色令他動容。「我自小喜歡中國文化,二胡不但能代表中國,演奏二胡更是一種素養。」

同獲頒獎學金的黎譽心,剛完成香港大學文學士及教育學士課程,主修英文教育的她,現為聖保羅書院的英文教師。她的爸爸在她中六時因身體操勞被逼放棄教席,留家休養,她與妹妹的學費一度要由校長協助。雖然家庭經濟出現困難,但未使黎譽心放棄作家夢,先於十八歲出版小說《尋找幸福玻璃鞋》,現計畫出版一本有關教學經歷的書。

作者: 橫風王道    時間: 11-11-29 13:04

Yes, I should have started earlier like you!  I will start speaking English to the little one in no time.

Actually, my first priority has always been those DSS (for happy schooling of course!), but the competition is so intense that I've totally got blown off.  

We are a typical sandwitch class who can't afford international schools, so DSS makes alot of sense to us.  But after all the failed attempts.......I've pull the trigger for the last resort, which is the gov't schools.  I'm open to any channels that could help my kids learn proper oral English which the gov't schools can't provide.

原帖由 TheWiseMom 於 11-11-29 11:04 發表
I'm happy to share. I started to speak Eng. to my children since they were born. But due to this bilingual environment, they had confusion at the beginning and started to talk later than other kids wh ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5