教育王國

標題: 請LA parent發表吓... [打印本頁]

作者: Gremlin    時間: 11-11-26 09:52     標題: 請LA parent發表吓...

明白到LA is brand new school, 到今年只有2年,未有認可嘅成績/就;請分享吓你們對學校嘅成長、發展so far滿意嗎?達到你們嘅expectation嗎?小朋友擁有開心嘅學習環境..同時加强自學、表達、自主能力!!!????
學校嘅硬件(campus, facilities)和軟件(teachers, training methods...)配合到嗎?有哪方面有待改進呢?
Thanks in advance....
作者: 小豆媽    時間: 11-11-26 23:34

原帖由 Gremlin 於 11-11-26 09:52 發表
明白到LA is brand new school, 到今年只有2年,未有認可嘅成績/就;請分享吓你們對學校嘅成長、發展so far滿意嗎?達到你們嘅expectation嗎?小朋友擁有開心嘅學習環境..同時加强自學、表達、自主能力!!!????
學校嘅硬 ...

既然註左冊=決定讀LA,
開左學, 你自己自然有答案.
我們的答案, 不等如你的答案呢 !

而且, 你的questions, 唔係三言兩語可以講完啊 !
加上BK係太太太公開的地方, 發表"主觀"意見, 好易惹麻煩.

作者: Gremlin    時間: 11-11-27 11:03     標題: 回復 2# 小豆媽 的帖子

Yes...agree with you! Actually my hb, my kid n I 都共識咗會讀LA.especially my hb.只是being a mother,心情有時會有點疑慮....就好似你們之前爲小朋友選擇決定後,總想知多啲了解多啲.
作者: yinglongma    時間: 11-11-29 00:28

小豆媽, 多謝你一直在這的分享, 我都註冊左LA, 但許多人表示LA太新, 叫我不要選, 我好擔心選錯. 我又剛收到真道的OFFER, 但我覺得LA的語境似乎好一些, 不知我有否弄錯呢?

Gremlin的問題, 也是我的問題, 我都好想知現行家長點睇. 我仲等緊CKY 2nd In, CKY雖是我的Dream school, 不過我覺得機會不大, 因小女普通話不行, 且競爭很大且學費太貴. 唔知你對兩校又有什麼見解呢?

BK的確是很公開的地方, 不介意的話, 可否PM我呢?
作者: 小豆媽    時間: 11-11-29 10:58

yinglongma
Gremlin

請收pm
作者: JoanneCY    時間: 11-11-29 11:16

yinglongma,

你好! 我係 LA Y2 的家長,我都有朋友的兒子在真道讀,都幾開心,感覺同LA差不多,但兩間學校的位置相差很遠,除非你會搬,否則選間近的,小朋友的學習會好 D。另外,兩間的課程也不同,你可了解多一D再決定。
(真道有科"媒體"要經常影相,LA 就比較通識。)

至於CKY真係幾貴,但應該有D保證。

小小意見,希望幫到你。
作者: 小豆媽    時間: 11-11-29 11:41

原帖由 JoanneCY 於 11-11-29 11:16 發表
yinglongma,

你好! 我係 LA Y2 的家長,我都有朋友的兒子在真道讀,都幾開心,感覺同LA差不多,但兩間學校的位置相差很遠,除非你會搬,否則選間近的,小朋友的學習會好 D。另外,兩間的課程也不同,你可了解多一D再決定。
(真道有科" ...

係 ! 呢點好同意 !
因為LA的校車, 只係"有限度服務", 只走元朗/屯門市.
加洲錦繡都冇車的.
作者: timmytime    時間: 11-11-29 16:31

原帖由 小豆媽 於 11-11-29 10:58 發表
yinglongma
Gremlin

請收pm

小豆媽,你好,我們也是想了很久才到LA註冊的,在EK能夠找到多一些關於LA實際情況真的不多, 希望你也能夠pm給我們,thank you.
作者: 小豆媽    時間: 11-11-29 16:55

原帖由 timmytime 於 11-11-29 16:31 發表

小豆媽,你好,我們也是想了很久才到LA註冊的,在EK能夠找到多一些關於LA實際情況真的不多, 希望你也能夠pm給我們,thank you.

吓 ? 你地唔係了解左先註冊 ?
註左冊要放棄大抽獎喎 , 咪take 好大risk !

check pm
作者: babybaby2010    時間: 11-11-29 17:26

小豆媽, 可唔可以pm埋俾我
我女女出年要報了..
作者: EM06    時間: 11-11-30 09:14

小豆媽, 你可否PM比我, THANKS.
作者: SATSUI    時間: 11-11-30 10:27

小豆媽, pls pm me as well.
作者: yinglongma    時間: 11-12-1 01:26

多謝你的分享, 我會因學校位置而搬屋的, 所以地點不是問題, 可以再詳情D比較兩間學校嗎?

另你小朋友讀了年多, 感覺如何, 英文和普通話的進步如何, 自學自習方面又如何, 學術水平如何? 而你作為家長有什麼滿意和不滿意之處呢?

對不起實在太多問題了.

原帖由 JoanneCY 於 11-11-29 11:16 發表
yinglongma,

(真道有科" ...

作者: littlemay1969    時間: 11-12-1 14:44

原帖由 yinglongma 於 11-12-1 01:26 發表
多謝你的分享, 我會因學校位置而搬屋的, 所以地點不是問題, 可以再詳情D比較兩間學校嗎?

另你小朋友讀了年多, 感覺如何, 英文和普通話的進步如何, 自學自習方面又如何, 學術水平如何? 而你作為家長有什麼滿意和不 ...

I am a parent of Y3.

LA is a school with good mission. However, it is too green and the school could not carry out its mission well and still had much rooms for improvement.

School principal agreed that in Lower Primary, the academic standard would be a bit lower than government primary school as school did not emphasis on it. They want student to learn happily without pressure.  BUT you needed to think about whether you accept it or not.  Maybe, no obvious improevement could be seen within 1 or 2 years.
The matter is that...you trust the school or not.  (The school was just 1 year 3months old)

Language developement, self motivation to learn......don't rely on school, rely on yourself, the parents, will be much better and appropiate.

作者: littleteapot    時間: 11-12-1 19:18     標題: 回復 5# 小豆媽 的帖子

小豆媽, would you pm me too, please? I am struggling a lot and so want to know more. Thank you!!!
作者: 小豆媽    時間: 11-12-1 22:23

原帖由 littleteapot 於 11-12-1 19:18 發表
小豆媽, would you pm me too, please? I am struggling a lot and so want to know more. Thank you!!!

你地係唔係都註冊左 ?
咁仲struggling 乜野 ?  你地有冇其他offer在手 ?
有就有得struggle, 如果冇其他offer又冇得大抽獎, 冇野好struggle 喎 !
作者: yinglongma    時間: 11-12-1 23:56

謝謝你, 那你孩子的經歷如何, 你滿意嗎? YR 3開始進入學習狀態, 和追回YR 1 & 2相對慢的進度了嗎?

你說得十分對, 栽培的始終最重要的是父母, 我認為學校只提供一些父母無法給予的東西而已.

原帖由 littlemay1969 於 11-12-1 14:44 發表

I am a parent of Y3.

LA is a school with good mission. However, it is too green and the school could not carry out its mission well and still had much rooms for improvement.

School principal agree ...

作者: KOBE_BUY_DADDY    時間: 11-12-2 10:14

我個仔仔今年小六,比較好動,
不過仲諗緊揀邊間中學,唔知LA 嘅yr 7 岩唔岩佢呢?
另外,LA 嘅中學課程會唔會有別於其他正統中學?
作者: december2011    時間: 11-12-2 11:13

原帖由 yinglongma 於 11-11-30 17:26 發表

另你小朋友讀了年多, 感覺如何, 英文和普通話的進步如何, 自學自習方面又如何, 學術水平如何? 而你作為家長有什麼滿意和不滿意之處呢?

對不起實在太多問題了

我個仔係宏信Y2.
以前我在BK只看不留言, 見你地咁熱心, 我又開個a/c講吓.

我有2個仔, 大仔光明P6, 細仔宏信Y2.
不過我係 "一定唔會" 幫大仔報宏信law.

小朋友讀了年多, 感覺如何 ?
有點覺得貨不對版law.
英文和普通話的進步如何 ?
我個細仔本身英普都唔差, 讀左一年Y1, 除左多左D口音, 我唔覺得佢有乜進步, 中文仲差左添, 以前真光幼稚園D中文仲深過宏信, 小學生用本大格簿, 仲大格過幼稚園.
自學自習方面又如何 ?
學校比好少功課咋, 一星期得兩日有功課, 你自己諗啦.
有時miss會同佢地玩present, 活動d law.
學術水平如何 ?
如果同光明同年級比較, 宏信真係差好多law. 我要自己出去幫細仔補習, 比$3750學費, 真係, 唉 !
大仔舊時光明P2已經識好多野, 自己閱讀理解做試卷, 睇報紙自己剪報都得,  依家細仔宏信Y2, 乜都唔識, 學校派英文reading書仲係一句句子. 乘數表都未背. 我驚law.
我有比較, 就好明顯知道係差d.
而你作為家長有什麼滿意和不滿意之處呢 ?
有唔滿意又點, 都入左學, 咪自己出去補習law.  學校話自己係咁樣唔會改.  連家教會都冇, 都冇地方反映law.  個仔今年開學仲話0係籃球場比幾個Y7果D哥哥趕佢地走, 我講左啦學校都唔理.

因為學校而搬入元朗 ? 咪玩啦, 人地住元朗考出面d小學就搬出九龍, 你倒轉搬入元朗 ? 為乜law, 九龍係唔係冇學校先. 元朗不知幾多人想出九龍讀書啦.
作者: yinglongma    時間: 11-12-2 13:41

多謝你為答我的問題特意開個A/C, 其實我們的目標是IB approach的學校, 首選是CKY, 下星期才2ND IN, 且不知會否被取錄. 本來次選是宏信, 再次選是真道. 宏信是次選的原因是覺得有好的語境, 許多其他學校均沒有全英普的語境, 唯我星期二去過觀察小朋友放學, 的確所有人都以廣東話交談和對答的. 學術上本以為差少少都不緊要, 因可自行另外補足給小朋友, 反而宏信強調的自學自習, 和基本的學習能力我很重視, 這方面小朋友發展如何?

聽落你對宏信都有些失望和後悔, 真的不可以轉走嗎? 除了學術上大仔和細仔的不同, 學習態度和思維又何如?

原帖由 december2011 於 11-12-2 11:13 發表

我個仔係宏信Y2.
以前我在BK只看不留言, 見你地咁熱心, 我又開個a/c講吓.

我有2個仔, 大仔光明P6, 細仔宏信Y2.
不過我係 "一定唔會" 幫大仔報宏信law.

小朋友讀了年多, 感覺如何 ?
有點覺得貨不對版law.
英文和 ...

作者: longleg    時間: 11-12-2 14:42

LA不是傳統學校,教學理念和模式跟官津小學完全不同,請家長先好好了解,避免日後會出現貨不對版,與你期望落差很大的情況.
如果認為求學是要多操練多測考看量化成績的就不要選IB這一類學校,選傳統的在考試成績上會較有保證.
十年樹木,百年樹人,教育事業是百年的計畫,教育政策不是短時間就可以見成效的,何況香港的政策更是朝令夕改. 只有年多兩年歷史的LA,確實沒有成績和績效可以看出來, 家長請先擬定自己及小朋友的選校準則, 如校長及老師的責任心及能力,教學是否以鼓勵學生成長,培養自信,自學興趣,品格為目標,價值觀之類,看看學校是否能符合你們的要求, 當中要有取捨,別人幫不了!
作者: december2011    時間: 11-12-2 15:17

原帖由 yinglongma 於 11-12-2 05:41 發表
多謝你為答我的問題特意開個A/C, 其實我們的目標是IB approach的學校, 首選是CKY, 下星期才2ND IN, 且不知會否被取錄. 本來次選是宏信, 再次選是真道. 宏信是次選的原因是覺得有好的語境, 許多其他學校均沒有全英普的語境, 唯我星期二去過觀察小朋友放學, 的確所有人都以廣東話交談和對答的. 學術上本以為差少少都不緊要, 因可自行另外補足給小朋友, 反而宏信強調的自學自習, 和基本的學習能力我很重視, 這方面小朋友發展如何?

聽落你對宏信都有些失望和後悔, 真的不可以轉走嗎? 除了學術上大仔和細仔的不同, 學習態度和思維又何如?

唔可以講後悔law, 因為當日係自己盲中中聽人講好, 就去試新野, 冇得賴其他人.
我就係因為以前只聽人講"好" : IB好, 有鬼佬好, 冇壓力好, 一條龍好, 冇人講真實係點0架, 我先會開個a/c來講講真實係點比你地知law, 多個參考, 唔好入左學先好似我咁發現原來錯左.

用2個仔去比較, 大仔傳統學校的自學自習一定好過宏信, 日日有少少野做吓先培養出習慣, 宏信都冇野做, 點"習"呢 ? 而且返學好嘆, 玩呀睇碟呀跳跳跳又一日, 仲有某d同學係好似有"過度活躍"一樣, 好反斗好嘈, 老師都唔去控制佢地, 我仔話有時係嘈到聽唔到書law, 有d會郁手添.
學習能力我唔知law, 人人唔同, 冇試考, 邊個知邊個識唔識.  我只係知我個仔依家仲差過讀幼稚園果時. 可能我間幼稚園程度太高 (講笑) .  態度仲衰左, 因為老師都唔理唔罰, 圖書都睇少左law.
語境真係sorry, 真係令人失望law.

CKY我唔知係邊間, 真道我識.
如果宏信同真道, 我梗係選"真道", 校長有問題都已經換左人啦.  至少真道個小學課程進係run左好多年 (應該多過6年), 有乜問題都已經改左, 而且進取d law, 開開心心得黎又有考試, 你知佢學唔學到野同去到邊個位. 你仲要係住九龍.  真係唔好玩啦.
作者: december2011    時間: 11-12-2 16:06

原帖由 longleg 於 11-12-2 06:42 發表

LA不是傳統學校,教學理念和模式跟官津小學完全不同,請家長先好好了解,避免日後會出現貨不對版,與你期望落差很大的情況.
如果認為求學是要多操練多測考看量化成績的就不要選IB這一類學校,選傳統的在考試成績上會較有保證.
十年樹木,百年樹人,教育事業是百年的計畫,教育政策不是短時間就可以見成效的,何況香港的政策更是朝令夕改. 只有年多兩年歷史的LA,確實沒有成績和績效可以看出來, 家長請先擬定自己及小朋友的選校準則, 如校長及老師的責任心及能力,教學是否以鼓勵學生成長,培養自信,自學興趣,品格為目標,價值觀之類,看看學校是否能符合你們的要求, 當中要有取捨,別人幫不了!

...

我好同意你講.  
要諗清楚, 宏信真係一條"不歸路", 唔係完全接受唔好行law.
你讀主流小學, 大個仔可以轉IB.  但你小學讀IB學校, 大個仔就冇可能轉返去香港主流.

佢地未入學d家長, 就係想人幫想知多d.
我以前在BK只睇唔回, 係因為BK有d人好犀利, 一講佢唔岩聽果d, 佢就追剎你9條街law.
我諗宏信d家長比較有教養有心培養個仔, 唔會咁做, 我先敢講咋, 咪人人只係話好好好, 乜野好又唔知, 亦冇可能乜都好law.
我係唔想未來有家長好似我咁因為錯左一個決定而唔要自己比好多其他野去"補鑊". 比錢比學費唔重要, 最慘係有比較, 好似幫個細仔選錯路.
作者: littlemay1969    時間: 11-12-2 22:40

原帖由 yinglongma 於 11-12-1 23:56 發表
謝謝你, 那你孩子的經歷如何, 你滿意嗎? YR 3開始進入學習狀態, 和追回YR 1 & 2相對慢的進度了嗎?

你說得十分對, 栽培的始終最重要的是父母, 我認為學校只提供一些父母無法給予的東西而已.

...

I can only say ......still have much rooms for improvement.
It is rather hard for students to use several months to catch up the past year's lost.

I also agree with other parents' comment. BK is not a good place for discussion.  Discussion also could not help you to mak decision.  Go to see the real situation yourself at the school gate or simple ask the student some questions.
作者: lcw055    時間: 11-12-2 23:47

1. 所以宏信書院會較受一些hyperactive子女的家長歡迎,因為它的課程和紀律(班風)較放任(free),
  2. 他們便會有自由走動的機會,如自由取看故事書, 或自由坐在地上sofa等, 不用長期固定在一個地方!(hyper大忌)

3. 如果他們如在官津學校就讀, 則他們在長期需要專注坐定定的情況下, 他們肯定會攪攪同學或週身郁,相信官津老師們會日日見/call家長!
  4. hyper仔女愛宏信, 但被他們擾攘的同學, 則不知道他們是否愛在hyper仔女moving around的環境下學習了!
複製代碼

作者: december2011    時間: 11-12-3 09:55

原帖由 lcw055 於 11-12-2 15:47 發表
所以宏信書院會較受一些hyperactive子女的家長歡迎,因為它的課程和紀律(班風)較放任(free),
他們便會有自由走動的機會,如自由取看故事書, 或自由坐在地上sofa等, 不用長期固定在一個地方!(hyer大忌)

如果他們如在官津學 ...

lcw055
我唔知你段文係邊度抄出來, 不過真係好岩law.

我仔果班, (其實每一班都係) 真係有幾個hyper仔 law.
日日都攪攪陣, 老師都冇佢符呀.
有d仔想好好咁上堂, 但係都比佢地攪到上唔到堂, 好影響學習law.  我地反映過比學校知, 學校唔理, 個社工又係唔知要黎做乜? 都冇幫過手. 總之一堂得45分鐘, 比佢地嘈嘈嘈都攪左一半時間, 點學野.

我聽Y3家長講, Y3仲慘, 好多都係官津校讀唔惦成日比人投訴或跟唔上成績就轉過黎, 上堂呀排隊呀嘈到不得了. 攪到好似以前周星池d戲果d band5學校咁.  
原本學校個理念都唔係咁law, IB國際化唔等如係冇紀律law.
作者: kamtsk    時間: 11-12-3 15:28

學生錯配, 確是憾事. 不過真的, 是否不能轉校? 既然小朋友在外也有補習, 應該有機會考到哥哥讀緊嘅小學, 不如試下啦, 在初小應該較容易追回有關課程.

所以, 大家一定要了解宏信是否適合小朋友和家長的期望. 還記得去年, 我也到處找資料, 問人, 親身到學校探訪, 連中學的簡介會也去聽, 結果我仍是選擇宏信.

在此祝大家找到一間合適的小學
作者: littleteapot    時間: 11-12-3 18:09     標題: 回復 27# kamtsk 的帖子

kamtsk & 小豆媽,

Pls check pm. Thanks so much again!
作者: bananalemon    時間: 11-12-4 10:40

咁, 我又唔係好明點解個個月去比 3, 4 千蚊 去買一個 "唉" 返黎, 有心轉走又唔會話轉唔到既, 條路仲有咁長, 如果唔arm 讀真係大家都辛苦, 正如有 d 人會覺得傳統學校唔 arm 佢d 仔女一樣,
我女係外區 band 1 小學 band 1 生, 我係專登轉入 黎讀 的, 佢果班亦都有唔少呢 d 人, 當然每個家庭選擇此校時都有佢地既故事, 亦無意細說, 港島 "維記" 既黎都有, 咁你話會唔會有 d 係差差地派唔到位黎既, 咁當然亦有, 用所謂既 band 1 A "狀元" 中學同宏信比較, 今天我會答你我沒有選擇錯誤, 對與不對只在乎雙方的理念會否一致

平心而論, 如果你地認為你讀左之後會擔心程度為何咁低, 連幼稚園都不如, 咁, 你地唔好黎, 如果你會問, 為何個個個月比幾千蚊呢樣無果樣無, 咁你地唔好黎, 如果你地又認為你個你個仔咁咁咁, 入到黎仲差左, 咁你地都唔好黎, 長遠計, 你地每日都會有好多唔同既認為, 會覺得收獲與支出不平衡, 學習是漫長的, 今日比你羸左 D "分數" 咁又點, 每個家長都係緊張自己仔女的前途, 但仔女係咩性格, 咩方向既人, 家長本身又係咩方向,只有你自己最清楚
作者: baby-town    時間: 11-12-4 14:32

bananalemon

我想請教 , 宏信適合咁性格的小朋友讀  ?
唔鍾意做功課的小朋友 ? 或鍾意玩的小朋友 ? 或其他呢 ???
請指教 . thanks !
作者: december2011    時間: 11-12-5 11:39

message deleted

作者: december2011    時間: 11-12-5 12:06

原帖由 bananalemon 於 11-12-4 02:40 發表
咁, 我又唔係好明點解個個月去比 3, 4 千蚊 去買一個 "唉" 返黎, 有心轉走又唔會話轉唔到既, 條路仲有咁長, 如果唔arm 讀真係大家都辛苦, 正如有 d 人會覺得傳統學校唔 arm 佢d 仔女一樣,
我女係外區 band 1 小學 b ...

呢位應該係中學媽咪.

講真, 轉校真係唔係話轉就轉
law.
用我大仔光明去講, 我細仔讀完左P1轉去P2位, 要考入學試,.

P1常識 : 香港區旗有乜意思, 點解.
宏信小朋友點答呀都冇學過.

P1中文 : 作句 :排比句, 比喻句, 擬人句.
宏信學生…….根本唔識.

我出來講學校某d唔好野, 就係唔想再有kamtsk所謂"錯配"law.
人人只係會講宏信好呀, 學生開心冇壓力, 英普又好
....that's all ???????
有d人可能係只要個仔"開心", 是是但但啦, 見到都學到少少野ok啦, 但我唔係
law.
英普我真係唔覺有乜大進步, 可能真光幼稚園真係教得深
.
因為當日係我自己盲中中聽人講好, 就去試新野, 冇得賴其他人.
我就係因為以前只聽人講"好" : IB好, 有鬼佬好, 冇壓力好, 一條龍好, 冇人講真實係點0架, 我先會開個a/c來講講真實係點比你地知law, 多個參考, 唔好入左學先好似我咁發現原來錯左.

中學有d人可能係叻, 不過亦都真係有d令人側目行為law, 學校又唔會講外面知啦.
facebook互罵, 舊年Y7有學生在kiss, 趕
小學 生唔比用籃球場......
可能以上d野, 間間學校都可能有, 不過人地冇
小學 部, 宏信有小學 部, 以上d野會影響小學 生law. 如果學校有"打手"睇到, 我都想學校正視.

作者: littlemay1969    時間: 11-12-5 14:39

原帖由 bananalemon 於 11-12-4 10:40 發表
如果你地認為你讀左之後會擔心程度為何咁低, 連幼稚園都不如, 咁你地唔好黎,
如果你會問, 為何個個個月比幾千蚊呢樣無果樣無, 咁你地唔好黎,
如果你地又認為你個你個仔咁咁咁, 入到黎仲差左, 咁你地都唔好黎,
長遠計, 你地每日都會有好多唔同既認為........

I agree with you !
It is very hard for you to stay LA for 12 unhappy years.
Actually, school recieved uncountable complains on every issue which was resulted from the different mutual expextation.
作者: Artsonia    時間: 11-12-5 16:36

我是y2嘅媽咪.

LA是一間高級托兒所.

我用了一個summer holidays嘅時間去追趕返外間一年級課程,如果連一般的程度或基礎都無, 點樣可以有批判性思考呢?

對LA 一值採取觀望態度.至今年Y2,我決定明年一定會轉校,想早D轉早D比阿囡知道乜野叫做讀書,我個人覺得比小朋友讀得LA既家長都吾係要求不停有測驗默書考試.但現在係冇乜都冇,上課回家無書無功課,無測驗默書考試..手冊空白一片...阿囡話上課好嘈.(這点最不能接受)

英文就只係講同聽Grammar完全吾識..一路冇書係吾知佢教到邊想跟都吾得,閱讀風不理想,..數學好無systematic....一個"亂"字.

語文基礎對IB黎講係好重要打唔穩(其實讀主流或IB,小學基礎很重要 ), 到左中學就會好麻煩. ( 我本身唔係一個要求高既家長, 亦唔會把LA同local school 學到幾多黎比較,但都開始膽心....  

我覺得迭校真係吾得只睇有無英晋環境,一條龍..學校學習環境(校風)好緊要 . LA实在太新.不要說老師,連正副校長都無行IB experiences, 都會行好IB??

So far 我己用了一年多時間觀察學校和阿囡表現,但我阿囡係退步中,我指学習態度,真係比起幼稚園來说.可能现在玩時間多咗,日日去會所玩一个鐘,日日無功課,个心好散.希望在她仍细時我仍可以管制和教肓佢,否則過咗兩三年,我真係理吾到.

純个人經驗...大家不用回應我只想給某些unkown家長參考.
作者: december2011    時間: 11-12-5 16:59

原帖由 Artsonia 於 11-12-5 08:36 發表

我是y2嘅媽咪.

LA是一間高級托兒所.

對LA 一值採取觀望態度.至今年Y2,我決定明年一定會轉校,想早D轉早D比阿囡知道乜野叫做讀書........
但現在係冇乜都冇,上課回家無書無功課,無測驗默書考試,.手冊空白一片...阿囡話上課好嘈.(這点最不能接受)

英文就只係講同聽Grammar完全吾識..一路冇書係吾知佢教到邊想跟都吾得,閱讀風不理想,..數學好無systematic....一個"亂"字.

So far 我己用了一年多時間觀察學校和阿囡表現,但我阿囡係退步中,我指学習態度,真係比起幼稚園來说.可能现在玩時間多咗,日日去會所玩一个鐘,日日無功課,个心好散.希望在她仍细時我仍可以管制和教肓佢,否則過咗兩三年,我真係理吾到.

純个人經驗...大家不用回應我只想給某些unkown家長參考.
...

見到你的post, 我原來唔係孤獨一人law.
我好想認識你 ! 大家交流吓 !

我已經去左光明試轉校啦 ! 比人串到係"無地自容".
但我又唔想轉去"村校".
我勸你早d轉, P3仲難搵位, 仲難返轉頭.

我聲明我只係個人對2個仔學業有要求, 我要接受現實在HK要考334, 我冇錢去外國讀書, 求學求唔求分數唔重要, 大前提係要跟到個市, 係要佢0係制度之下生存到先得.

高級托兒所 --> 好正 !
作者: babybaby2010    時間: 11-12-5 17:14

原帖由 december2011 於 11-12-5 16:59 發表

見到你的post, 我原來唔係孤獨一人law.
我好想認識你 ! 大家交流吓 !

我已經去左光明試轉校啦 ! 比人串到係"無地自容".
但我又唔想轉去"村校".
我勸你早d轉, P3仲難搵位, 仲難返轉頭.

我聲明我只係個人對2個仔 ...

俾光明串到無地自容??
作者: baby-town    時間: 11-12-5 19:21

december2011

咁請問你囝囝可以順利考回光明英來嗎 ?
作者: Artsonia    時間: 11-12-5 22:51     標題: 回復 35# december2011 的帖子

December2011,
其實我沒有特別失望。當初迭LA其實都係抱50%把握。我一早預計如fulfill 到自己要求一定會在初小轉校。

我讀IBDP出生,我囡都應行這條路,我無打算找回主流學校。如無意外,我會到九龍找IB學校。而心目中已有幾間考慮之列。你也不用太擔心,孩子倘細,仍有大把改善空間。

最後提示各家長:讀IB一定要找間正統authorized  school 來讀。不要簡單找十個八個外國人就話教IB,真係誤人子弟。(我係九龍香港區找IB校,看看他們師資和教學資源,更驚訝LA不足和缺乏).我心想我囡長期讀下去。死硬。

要比較不將LA同傳統學校比。請放遠一點,請各家長走去一些有經驗IBschool作比較。否則就放回統傳學校好了,不要做白鼠。
作者: kamtsk    時間: 11-12-6 11:18

我想表達的是, 凡事要成功也有一個過程.
真道今年已成功成為IBDP authorized school, 我期望的是, 宏信也會早日成為authorized school. 當初蔡繼友作為新校時, 也有不少困難, 當年甚至校舍也是借來的, 但今天, CKY已成為一所大家的dream school.

當然, 不同的家長也有不同的立場, 我們要互相尊重. 甲之良方, 乙之砒霜, 也沒有什麼是絕對的. 好的學校如St. Paul Co-Edu, 每年也有不少人退學, 不合適便是不合適了, 那便找一所合適的吧! 不容易?是的, 這世上也沒有免費午餐, 努力一點, 總可考到.

一間學校的成功, 這並不是學校單方面可以做到的, 家長的配合和教育也很重要. 我知道很多讀國際學校(IB課程)的中國藉小朋友, 放學後也去學中文, 上公文, 甚至外語課程(因為學校教的可能並不足夠), 大家看到他們的IBDP成績, 並不單是學校的功勞, 家長的教育, 額外的補足也很重要.

最近, 學校忙於預備聖誕的慶祝會, 當中會有一個較具規模的話劇表演. 是的, 學校的人手有限, BUDGET有限, 經驗有限, 但我見到有不少家長很落力地幫手預備有關的服飾, 佈景, 道具等. 說真的, 人少少的一所學校, 見到那麼多願意付出的家長, 很是感動!

上班而不能抽空幫助的家長, 只要心裏支持, 鼓勵小朋友努力地表演, 在家叫小朋友唱唱要表演的歌曲, 稱讚一下, 也是一種支持.

如果家校能合作, 大家擁有同一理念, 我相信宏信能不斷地進步.  

再重申, 我在去年也曾考慮了很久, 因另一個offer實在十分吸引, 但最後, 我仍選了宏信, 因為我不信不斷默書測試考試便會有智慧, 不信現在不知所謂的教育, 我不信當小朋友每年都要應付18個小測3次大考之後, 仍喜歡讀書, 學習.
作者: yan814    時間: 11-12-6 11:43     標題: 回復 10# bananalemon 的帖子

Hi all parents in LA,

Before I went through my personal experience in LA, I would like to state my academic history. I was a child to study in overseas country. In fact, I have spent more than 5 years in the Great Manchester to have my certificate in Grammar school and University. Although I , fortunately, studied in the University with scholarship, my tertiary life was so colourful not only to have academic knowledge, but also to comprehend the difference between traditionally educational system, like Hong Kong, and globally educational system, United Kindom. Let me give you an example, English, most of the greatest teachers in elite schools , especially in Hong Kong, would prefer to teach English with grammar books so that pupils are able to understand all the fundamental skills how to construct from a simple sentence to a complex sentence. Do you think it is an effective way to learn such prevalent language ? The answer may be yes or no. Indeed, in the western nations, junior children start to learn by nature rather than nurture. It means that they are able to learn all the new vocabularies through their lives. However, junior foreigners have to hard remember all the lexical words through spoon-feed technique. Even worse, it is hardly to recall them as a usual. The another approach is to study English as a result of reading , speaking, listening and writing. Finally, in my belief, it is hardly to make a good decision how to select an appropriate elementary schools for your children;my suggestion is to depend on your characters of your children and not depend on parent's expectstions. We, parents, are able to give their births rather than their thought.
作者: december2011    時間: 11-12-6 16:06

我相信宏信同家長都係"開明"0既, 可以接受不同意見.

開e個topic的家長, 應該係未入學的, 只係比左$200註冊同簽左紙放棄大抽獎.  佢想知多d, 考慮清楚.
我都係講事實, "正"/"反" 都係講自己見到感受到0既野, 希望佢地明白多d, 日後入左學定唔入學都好啦, 都唔會後悔呀, 唔開心呀, 擔心呀......... 都係果句 : 間間學校都有好有唔好, 唔好諗到宏信就係好完美或者有乜勝過官津校.

我都係家長之一, 我冇得返轉頭, 梗係自己加操自己個仔自保啦, 學校有學校自己攪IB, 得唔得都唔係我地控制law.
點都有51%學生要考334, IB唔IB都係觀望吓好d law, 你一心想考IB, 學校都未必比你/比到你考.

做唔做白老鼠, 自己決定的.

作者: december2011    時間: 11-12-6 16:13

原帖由 baby-town 於 11-12-5 11:21 發表
december2011

咁請問你囝囝可以順利考回光明英來嗎 ?

就係轉唔到, 仲比人串要交$3500學費程度咁樣, 作句子都錯漏咁多, 點算.
唯有自己加操, 下個學期再試law.
作者: babyguo    時間: 11-12-6 17:00

我都是因為心中有很多問號,最終決定寧願比多小小學費,校舍細啲,都給我的小朋友讀激活英文小學,至小她們入中學選擇的彈性大很多,而且校長很有愛心,又是小班,最多一班得20人。
作者: baby-town    時間: 11-12-6 21:44

december2011 ..

希望你囝囝可以順利考回自己鍾意的學校 , 考入成功後 , 記得上嚟報喜 ....

努力呀 !
作者: bananalemon    時間: 11-12-7 21:27     標題: 回復 6# kamtsk 的帖子

十個讚

好鬼死攰啊 !!!
作者: Esther_Rachel    時間: 11-12-7 22:16

原帖由 kamtsk 於 11-12-6 11:18 發表
我想表達的是, 凡事要成功也有一個過程.
真道今年已成功成為IBDP authorized school, 我期望的是, 宏信也會早日成為authorized school. 當初蔡繼友作為新校時, 也有不少困難, 當年甚至校舍也是借來的, 但今天, CKY ...

非常同意,家長們真的很努力為學校付出,我相信家校合作,同心努力,宏信一定越來越接近成功。一齊加油!
作者: mimiba    時間: 11-12-7 23:20

LA小學可以考慮轉校,但我係yr8,就凄涼啦,津中full晒,直資又考唔到插班試,亞囡的成績仲差過小六,今年係多左功課做,以為今年有所改善,但有d老師又唔改功課,有d就改錯,出年2月仲要去遊學10曰,今年d課程都唔知教唔教得哂,最慘係報左去埃及,都唔知埃及局勢2月會唔會平靜.........
作者: baby-town    時間: 11-12-7 23:28     標題: 回復 47# mimiba 的帖子

LA 辦的這些遊學團 , 費用昂貴嗎?
那麼 , 你仍會繼續爭取轉校嗎 ?
作者: lapalala    時間: 11-12-8 08:12     標題: 回復 10# kamtsk 的帖子

感動
讚讚讚讚讚!
作者: december2011    時間: 11-12-8 11:46

原帖由 mimiba 於 11-12-7 15:20 發表
LA小學可以考慮轉校,但我係yr8,就凄涼啦,津中full晒,直資又考唔到插班試,亞囡的成績仲差過小六,今年係多左功課做,以為今年有所改善,但有d老師又唔改功課,有d就改錯,出年2月仲要去遊學10曰,今年d課程都唔知教唔教得哂 ...

11月唔係去左大陸咩 ! !!
你知唔知你地去左大陸, 我地小學部慘呀, 冇老師教書, 日日都係睇卡通片, 畫公仔.

唉 ! 情況一樣啦, 我地小學發現貨不對版 (仲差過幼稚園) 想要轉校果d, 咪就係"冇位" + 考唔到試唔識野law !

所以未入Y1果D家長, 自己諗清楚啦, 人人期望唔同.
如果要返去大抽獎就快手寫信withdraw個註冊.
作者: yan814    時間: 11-12-8 15:50     標題: international school

Hi all responsible parents,

What if a postgraduated student from top institution, like the Hong Kong University, has made you anixous of high education ? She , who has already mentioned to be a well-known machine for examination or to be a master for examination techinques in a technical conference, was to rise a profound question about the role of university student. Finally, she is hardly to survive with a few knowledge in practical environment which is a commerical skill in business office or top and advanced technology in research centre. However, she is unable to commit herself for her future under challenged world. Hence, she are faced with an agonizing dilemma and it seems there is no appropriate choice.
If we went back our education system in Hong Kong, the majorities in British colony were nurtured as a result of a chain of problem-solving techniques rather than the way of thinking. Nowadays, education system ,under communism,  has gradually restricted with many invisible principles , namely liberal studies, in order to constrain new generation's thinking. Unfortunately, parents only put their efforts on how to fight with an elite school and eventually result in a top university so as to secure a reasonable occupation for their children provided that Hong Kong and China economy are still in strong position.
Additionally, the majority of parents merely follow what other colleagues prefer to do. Undeniably, it may be true in some certain cases such as 24 hours tutorial classes and plenty of exercises. Even worse, all the junior children hit their books to burn the midnight oil. But, it is not a way for the whole person development or education. Isn't it ?

Despite many misconducts in daily teaching, y1 and y2 pupils lag beyond all peers in traditional schools to annoy many parents bellyaching. you are likely to report your expectations during parent's meeting or to persuade them in order to resolve confrontation.
Finally, junior pupils should bring up to learn the way of thinking rather than being a machine of examination or mobile dictionaries.
作者: mimiba    時間: 11-12-8 17:40     標題: 回復 2# december2011 的帖子

I am agree.
作者: mimiba    時間: 11-12-8 17:43     標題: 回復 2# yan814 的帖子

How about yr7 or yr8?
作者: mimiba    時間: 11-12-8 17:50     標題: 回復 6# baby-town 的帖子

團費$19k,平貴都去啦,唔去10曰向學校做乜好,老師都會去.
作者: december2011    時間: 11-12-9 10:56

原帖由 mimiba 於 11-12-8 09:50 發表
團費$19k,平貴都去啦,唔去10曰向學校做乜好,老師都會去.

吓 ? !!!:toocold:
又去10日 !!!!!
咁我地小學部好慘law.
平時都已經好hea啦, 你地同老師去10日, 我地又要睇10日卡通片, 死未 !

14/12開始玩, 17/12開始放x'mas
1月又放新年
再加埋10日study trip
12月+1月都返唔到10日學(正正經經)啦 !
作者: december2011    時間: 11-12-9 10:59

baby-town

收pm.
唔知係唔係咁, 你再問清楚
作者: 小豆媽    時間: 11-12-9 11:10

原帖由 december2011 於 11-12-8 11:46 發表

11月唔係去左大陸咩 ! !!
你知唔知你地去左大陸, 我地小學部慘呀, 冇老師教書, 日日都係睇卡通片, 畫公仔.

唉 ! 情況一樣啦, 我地小學發現貨不對版 (仲差過幼稚園) 想要轉校果d, 咪就係"冇位" + 考唔到試唔識野la ...

我女果班..........
都係睇左幾日卡通呀 ! >.<
1月又睇.....唔好掛.......要向學校反映先得.
作者: Gremlin    時間: 11-12-9 11:55     標題: 回復 41# december2011 的帖子

december2011 and other LA parents, thanks for all your sharing.. which so 中肯and有用!I do step back and overview the whole circumstance, clearly analyze ....
By the way, I did go to EK of 維記 (the one auth. by IBO n has been formed PYP, MYP, DP for many years) also, did surprise me on the comments. It seems that got some queries:
1. if 小學生not suitable for IB, cox they're too green that 未有基礎知識及心智去配合??
2. or just HK educational system 長遠以嚟引發嘅結果:學習程度and 要求愈來愈深....;who setting the guide line / standard requirement that stated P1 must know "xxx" P2 must achieve "yyy"? otherwise, is fail or out of standard (我以前嘅K3 or P1邊識咁多? and I used to study in oversea for few years that I did enjoy the way of IB studying)
講到底..真係要考慮清楚...選擇一間合適而又配合小朋友嘅性格、成長and ability嘅學校.cox小學楷段真係好重要(小朋友好似海棉咁,吸收快and多)...培養到enjoy studying 和認知一定嘅品行+責任,到佢上中學時都少啲擔心.再者,小朋友相處之間群性影响亦不可忽視,so must be monitor and act on both side (family and school).
作者: Gremlin    時間: 11-12-9 11:58

小豆媽....thanks again
作者: december2011    時間: 11-12-9 12:59

原帖由 Gremlin 於 11-12-9 03:55 發表
december2011 and other LA parents, thanks for all your sharing.. which so 中肯and有用!I do step back and overview the whole circumstance, clearly analyze ....
By the way, I did go to EK of 維記 (the o ...

我記得有一位Y2的家長在之前講過, 要比就同IB學校比.
我覺得都係公平0既.
我其實都上過IBO個網好多次, 又去過維記, RC, ESF等等學校網頁, 去做同樣0既比較, 對宏信的comment 只有-- "高不成低不就".

學校新, 就一定係啦.  不過真係冇學校自己講到咁好. 同埋學校都要為學生打算.
以小學為例. IBO有規定一年6個teaching block有6個theme.
內容教乜, 就係問題law.
宏信只係每個theme好皮毛去惦過, 而冇深化知識0既經驗.  學生自然水過鴨背.
例如講environment, 玩完一大餐, that's all.  
其實佢可以叫d學生一齊做個project presentation, 用個主題作吓文, 咁咪又可以訓練presentation, 又可以訓練writing skill.  呢d先係IB想做到0既野. 宏信係資源人力經驗都未達標.
人地RC, ESF果d學生, 次次去完field trip都要寫log要present, 什至自己影相做本logbook. 宏信老師連HW都改錯.

你估冇家長同學校"炸型"咩 ?
日日都有唔同家長就唔同事件去1/F嘈.  不過學校真係未有改善, 我地先會主動轉校law.  
小朋友學野個"底"同個"習慣"好重要.  個底唔好, 學壞左個底好難攪.  學校7hr, 返屋企我文工對住佢最多4hr.
佢依家學校日日同果班嘈到死的活躍份子玩到癲.

人人expectation同要求都唔同, 入宏信就係因為"睇遠左"所以想有填鴨之外0既教育, 不過入左黎, 又再睇遠d同清楚d law, 條路唔惦未舖好, 再行落去好慘.
作者: SATSUI    時間: 11-12-9 13:32

小豆媽, please check pm.  thanks.
作者: Gremlin    時間: 11-12-9 16:06

其實我想攪清楚...IB嘅學習理論同過程係好好gar,但以家好似產生咗好多矛盾and疑慮, 咁究竟係小朋友太細未配合到;or社會嘅"比較"觀念已根深蒂故and govt educational system,令家長接受唔到"慢"進度+少咗硬體知識學習!!!
就如LA parent 講...要小心衡量係唔係接受呢種module,模式方向,因會是未來12yrs事(教育係長遠,而IB課程亦要連貫,入得LA當然唔會想中途出返嚟),況且要出都唔係咁易,小朋友會好辛苦.
作者: moonmoonyl    時間: 11-12-9 16:53     標題: 回覆 5# 小豆媽 的文章

作者: 小豆媽    時間: 11-12-10 10:28

原帖由 moonmoonyl 於 11-12-9 16:53 發表

我的PM壞了, 用唔到.
有什麼 struggle ?
作者: 小豆媽    時間: 11-12-10 11:01

原帖由 Gremlin 於 11-12-9 16:06 發表
其實我想攪清楚...IB嘅學習理論同過程係好好gar,但以家好似產生咗好多矛盾and疑慮, 咁究竟係小朋友太細未配合到;or社會嘅"比較"觀念已根深蒂故and govt educational system,令家長接受唔到"慢"進度+少咗硬體知識學習 ...

其實IB又好, 334又好, 都只不過是一種學習的方式和過程.
沒有一個是一定好那個又一定差.
互相河水與井水, 沒有了矛盾.
人人講334唔好, 是白老鼠, 沒有人考過不知考什麼.
在LA, IB也是沒有人考過的, 大家都在模索, 真正的講, LA未有認証冇得考.
兩者對我來說, 都是一個迷.

(未來)家長要考慮的, 不是你是否識IB是什麼, 而是你希望在什麼制度下生活.
我們是中國人活在香港, 有很多東西都無可避免要接受香港教育制度的規限和中國人的思想.  LA亦一定有51%人考334, 不可改變.
IB由外國引入, 與我們的港式學習觀念港媽港爸一定有所不同.
人與人比較一定會, 看你自己怎樣比.
家長之間去比較仔女是必然的, 在LA也許你要頂得順身邊親友12年的比較, 所以有些極端的家長, 會啟動自我保護功能.

樓主引發大家好大討論和反醒, 多謝.
我覺得對LA好與壞的發言,都是為學校好的.  

如果(未來家長)有什麼問題, 問吧 !
我想會有不同人給LA不同的評語, 自己過濾.
有這樣的討論, 大概可以減少"錯配"
錯配是很不幸的, 家長, 學生, 學校, 整個family也辛苦.

一日未開學, you still have choice.

LA不是元朗唯一一間學校, 如果未能100%信任學校, 100%肯定你會與LA大冒險, 100%接受小學部成績會落後於人, 6年都沒考試沒法比較, 就如bananalemon說--不要來.

如果你100% 肯定 -- 我願意, welcome to join the LA family, be a risk-taker, work togather.

作者: amypau83    時間: 11-12-10 12:15

十分認同小豆媽既說法
作者: mimiba    時間: 11-12-10 13:29

我相信無家長可以接受老師唔改功課or改錯功課or功課不需要改正吧!講既唔係一科,係多科.
作者: kamtsk    時間: 11-12-10 18:37

原帖由 小豆媽 於 11-12-10 11:01 發表

其實IB又好, 334又好, 都只不過是一種學習的方式和過程.
沒有一個是一定好那個又一定差.
互相河水與井水, 沒有了矛盾.
人人講334唔好, 是白老鼠, 沒有人考過不知考什麼.
在LA, IB也是沒有人考過的, 大家都在模索, ...

十二分贊成!
作者: 小豆媽    時間: 11-12-11 13:11

原帖由 kamtsk 於 11-12-10 18:37 發表

十二分贊成!

sorry
我不是要"維護"學校.
我也不是要"嚇"其他家長不要來入學.
我只是在我自己所見所知上講事實.
(當然有時講事實要冒險)

LA實在要成長, 我承認我們已入學的是沒可能返轉頭 , 就如december2011, mimiba所說, 要走基本上係冇乜可能, 可以做的只有"support學校", 與學校同喜同悲.
不過未入學的家長是好希望知多點再知多點, 你們亦有權問, 有權choose,
最緊要自己衡量, risk係擺明好大的, 你take 唔 take risk, 萬一學校真係run得唔好, 你輸唔輸得起, 我是有plan, 最worse可以點的了.

我知在BK公開講野是好大危險, 因為我只用一個account, n年都是這個account, 如果要trace我是那位家長, 好易.
不過算啦, 我都係講事實, 知多d可以減少錯配, 願者跟隨.
如果唔like, 攪我好了, 不要攪我的honey ! ^^

作者: 小豆媽    時間: 11-12-11 13:24

原帖由 mimiba 於 11-12-10 13:29 發表
我相信無家長可以接受老師唔改功課or改錯功課or功課不需要改正吧!講既唔係一科,係多科.

mimiba,
我明你講乜.
如果中學都係咁............
有沒有同副校講過 ?
作者: amypau83    時間: 11-12-11 16:27

我都係y8家長,但老師都會幫佢地改功課or,我覺得我囝英文大有進步,數學每堂都要做好多練習,D數都唔係淺,未致于講得咁差呀!
作者: yinghui    時間: 11-12-11 20:03

我是Y8家長,小兒ok和英文有進步
作者: moonmoonyl    時間: 11-12-12 14:37

Thx 小豆媽 & 其他家長
你哋既留言讓我可了解更多!
作者: december2011    時間: 11-12-12 14:58

原帖由 mimiba 於 11-12-10 05:29 發表

上年Y1, 今年Y2, 都係一樣唔改野啦 !
學校話低年級比佢錯, 唔改係唔打擊佢信心.
你家長buy 唔buy ? 我真係唔buy.
如果Y7, Y8都係錯野唔改, 真係死得. 我唔知點考公開試law.

入左去有冇進步, 我個人覺得真係睇你之前來自乜學校乜程度.  
我個仔果班有小朋友入來Y1仲係A for apple, 咁讀左一定有進步啦,  不過依家幼稚園都識講句子對答啦, 學校Y1仲係派本"單字reading" , 我都唔明.
作者: december2011    時間: 11-12-12 15:10

今日送返學, 見有位Y1(應該係Y1)小朋友, 在拍卡處大喊.
已經上晒課室, 幾個老師都攪佢唔惦, 仲起腳踢人打亞媽.
成群家長圍住睇戲.

作者: yan814    時間: 11-12-13 11:26     標題: nurturing

Hi parents,
Yesterday, I read some articles in a magazine which was to introduce some schools with specially educational method rather than traditional school. Surpisingly, a countryside-school, which is to locate in New Territories, is an elementary college to be well organized by a group of young teachers. In accordance with its principals in booklet, pupils are able to learn so much knowledge far beyond the textbooks such as self-discipline and adaptable know-how for daily operation. One particularly good example of environmental recycle, pupils have to classify all the wastages in terms of different categories. Especially, junior students, after their lunches, are welcoming to collect all the reminders from their meals. As a result, it is a good exercise to teach them because of adaptable experience.
Finally, principal of this school are saying to comment on the recent Hong Kong education system. All major schools, regardless of governmental and charitable institutions, treat their pupils as same as robots and electronic dictionary. It means that all the instant and compressible academic subjects stick into vulnerable children's brain. Even worse, children ultimately become examination machines.

In conclusion, learning is an important process, particularly in childhood, to bring-up children growing their knowledge and self -awareness. Curiously, they have addressed many colourful quizs such as " who are you ? " & " where are they ?". Education is the way of thinking rather the way of learning how to be a goalscorer  in public examination. In fact, education is a long way to teach them becoming understandable and adaptable person in connection with global world. However, many parents disappove my opinions to scold me how to compete with another pupils in " elite -schools"in order to secure a university place. In my belief, it is better to comprehend advantages and disadvantages of traditional schools before coming to an appropriate conclusion.
作者: mimiba    時間: 11-12-13 11:32

原帖由 小豆媽 於 11-12-11 13:24 發表

mimiba,
我明你講乜.
如果中學都係咁............
有沒有同副校講過 ?

如果副校回覆我,我都唔會向度講la.
作者: mimiba    時間: 11-12-13 11:42

原帖由 amypau83 於 11-12-11 16:27 發表
我都係y8家長,但老師http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=591&cb=2115都會幫佢地改功課or,我覺得我囝英文大有進步,數學每堂都要做好多練習,D數都唔係淺,未致于講得咁差呀! ...

數學不是題題數,老師都會改,小朋友根本唔知自己有無做錯,而其它科目老師係有改的,不過全部都唔需要改正,可能我的孩子未能自學吧!
作者: december2011    時間: 11-12-13 16:31

原帖由 mimiba 於 11-12-13 03:32 發表

如果副校回覆我,我都唔會向度講la.

原來小學同中學部都"同一命運"=不獲受理.

小學都仲可以講細個, 錯少少唔洗死, 不過中學都係咁就接受唔到law.
作者: fonnylee    時間: 11-12-14 04:35

Hi, parents,

I have one daughter studying at LA Year 2 and have my son registered for LA Year 1 next year.  

Recently, I have written a passage reflecting on my thought and feelings towards LA after this 1 and 3/12 year and would like to share it here -

對宏信教育的認同

我很慶幸,天父帶領我的兒女能在宏信學習。
每一次到宏信,內心總是帶著興奮和感動的心離開。

透過宏信,我想不但是我的女兒在此受教育,
最受影響的可能是我,而我很高興能對教育這個課題,
重新有一次又一次嶄新的體驗和感悟。

出身自香港傳統教育的我,在各式各樣的考試中浸大,
從而得到現在穩定的工作。自問,我並不抗拒死記更背,做作業、温習、默書和考試等各式學習經驗。
…….當近年看到身邊人對催谷式教育的樂此不疲,甚少過問孩子對學習的享受性,我感到不自在。

在機縁巧合下(我相信背後有天父的帶領),我遇上了宏信,在還沒完全認清它的辦學理念下,我讓女兒入讀了。然後,它帶了給我思想上很多衝擊,因它有很多獨到之處

(i)  不用教科書(只以worksheets或由學生自己寫教材),英文方面會以一系列圖書讓學生根據自己的能力,拾級而上地閱讀程度不同的書;中文則有一套輯錄了不同主題文章的一本薄書。
(ii) 在初小階段沒有傳統式考試,每年學期初辦3-way conference由學生向老師和家長許下今年的目標,讓我們配合他去完成他的目標,學期未辦Student-led conference讓家長知道孩子在過往一年中學習了多少。
(iii) 一年有多次大型活動(例如Back to school celebration, Christmas celebration, Arts Festival, Science in life, Year-end celebration),讓學生從參與中有不同的學習,亦讓家長可從旁欣賞孩子的努力。
(iv)有讓孩子有興趣自發地完成的功課,(當然有些也要家長從旁引導)
(v)  會以不同的方式評估孩子的學習,但以Assessment for learning,而不是Assessment of learning這理念作主導。

我未知道,在這樣的教育下,
兒女的能力會有如何的發展,
我只知道,他們很享受校園生活,
對所學的常常保持著高度濃厚的興趣,
而我,在這過程中,學曉了放手,
放下了支配,學習著配合,
在欣賞中成長的孩子是快樂的,
我很感恩,自己能有快樂的孩子,
亦同樣希望,快樂屬於我們身邊每一個孩子。

作者: bananalemon    時間: 11-12-14 09:21

走的留不了, 留的走不了
作者: yan814    時間: 11-12-14 12:05

原帖由 fonnylee 於 11-12-14 04:35 發表
Hi, parents,

I have one daughter studying at LA Year 2 and have my son registered for LA Year 1 next year.  

Recently, I have written a passage reflecting on my thought and feelings towards LA after ...

Hi parents,

Having gone through your invaluable opinions with your personal experience in LA, this school is not as same as traditional one. Additionally, it's teaching method is completely different from "spoon-feed techniques" and most of them are quite similar to international school. Provided that children are able to enjoy themselves studying in a colourful elementary college, it will be my destination for my kids. However, there are so much struggles to raise up with my half in terms of effective learning and adaptability in a stressful environment ( public examination) . Anyway, in my belief, it is better to put my kid's enlightenment rather than traditional method in ancient education as the first priority.
作者: mimiba    時間: 11-12-14 14:56     標題: 回復 2# bananalemon 的帖子

不是要走就可以走,而是無人要呀!
作者: Artsonia    時間: 11-12-14 17:17

IB嘅學習理論沒有矛盾的,他的課程易學難精.我曾留意蔡繼友劉校長揚言,他們不會行PYP & MYP因課程太空泛,他們會走用圖書教學,直至高中才後兩年才走會IBDP.當年我不太理解劉校長意思,今天我總有点体會.市場上其實行PYP學校不多,除了大部份IS外 ,其他如DBS, LPC, SPC ,CKY 和真道.都係行IBDP,沒有PYP & MYP. 回顧一年多自己迭擇,今天我深相某程度背誦操練是少不了的.尤其中文,要學好中文,絕對是一分耕耘,一分收穫的,尤其是在讀寫方面。但怎樣迭擇那一類學校就是一個難題.

IB 課程重視discovery learning,從實踐中學習,着重學生的經歷.教師用持續評估的,而不是打分,將學生的強、弱項詳述.原則和理意上我十分認同.雖然今天我自己對LA確有点失望,但我仍然不反對對小學生用持續評估,取代考試.

近日收到很多PM, 我不能一一回覆, 我相信大家也不願公開,所以才PM,我在此一次回覆

現在宏信這forum 家長們對LA讚不絕口,也說對學校如何有信心云云. ,但事實是如何 ?學校聖誕的慶祝會,不少家長很落力地幫手預備,家校合作,每次學校events也的確令人動容,小囡也很愉快,再加上英普教學,有外籍老師.如果大家要求這樣,就不用了多煩....LA 一定滿足大家須求.

可惜我自己觀察IB學校教師會用持續評估的方法評審學生能力,需要在充裕資源,實施小班和有経驗老師指導和帶領才行,否則只係如其他家長,所講"水過鴨背",小朋友沒有機會延展所學的知識..這是我個人経驗告訴我IB就應該要這樣. 填鴨教育很易推行,反觀可以愉快學習小朋友又能深化学会知識,不易行.否則,小朋友數年後變成家長眼中的學習態度散漫。現在LA就是這樣了...倘未成熟.....LA老師和學校都學緊点做IB school,可能十年八年後會做得好都不定.今日真係未行. 一切努力?家校合作?

至於其他家長揚言什麼 teaching approach 比 traditonal method 更優勝...Thinking 比什麼更優勝,但我覺得基本知識學不好, 多討論多創意也是 乏善足陳言語空洞, "未學行,先學走" 既方法係唔 work, 尤其是"小学生".

小囡一值没有学什幺公文和補習,這都不是我認為初小要做的事.在她 0 至 6 歲階段,我只為她伴閱和培養她閱讀習慣,希望她打好語文基礎. LA...嘅什麽什麽......我不多說了,只有失望.

對女兒在LA我是擔心的.........

作者: december2011    時間: 11-12-16 00:17

原帖由 Artsonia 於 11-12-14 09:17 發表

......否則,小朋友數年後變成家長眼中的學習態度散漫。現在LA就是這樣了...倘未成熟......今日真係未行.

但我覺得基本知識學不好, 多討論多創意也是 乏善足陳言語空洞, "未學行,先學走" 既方法係唔 work, 尤其是"小学生".

LA...嘅什麽什麽......我不多說了,只有失望.

對女兒在LA我是擔心的

...

我好同意你所講.

不如我地開一個forum, 就宏信的問題"集思廣益"去討論, 集合多d意見比學校知道, 實際過自己一個人"唉聲嘆氣" !
我地都係想學校好, 都係想學校有改善law. 唔係攪對抗.

我知有d家長"盲目"咁去話學校有幾好幾好, 我唔信佢地睇唔到個問題, 只不過唔敢公開講.

你"quote"果位家長, 之所以有咁完美睇法, 係因為佢根本未入學law.
佢只係自己諗個理念係咁, 理念永遠冇錯0架, 只不過宏信未能夠carry out個理念.
佢諗得咁完美, 到佢真係入左學, 佢一定會.......明白我地點解會咁唔開心.
我想當年當日未入學, 都諗得好好好美好law.

我強調, 我講果d係事實係學校實況, 我唔係against佢個理念.   
比未來家長明白多d, 唔好盲中中有錯誤期望, 選錯左真係好慘好辛苦.
個個家長都為自己個仔女好, 見住佢不進反退, 又返唔到主流學校, 而且將來係點都危危乎, 真係好心痛.
果種做錯決定害左個仔的心情, 好難受.
作者: babybaby2010    時間: 11-12-16 09:41

我想問下學校有冇講點用IB形式去配合果51%334既教學?
作者: fonnylee    時間: 11-12-16 11:17

Hey, parents, about 1 2/12 year before, I've shared similar thoughts with you.....worrying that if I've made a wrong decision for placing my kids in LA.

But now, I fully concur with the education philosophy of LA.  They have strived hard and can actually cultivate learning interests and experience to our children......this is extremely precious throughout the whole life learning process.

If our children have the love for learning, they will succeed in every examiniation system, no matter it is 334 or IB.  

Relax, parents.  There is no perfect school in the world.  If you keep on criticizing and find out the shortcomings of school, you won't be happy and after all, every coin has two sides......

God's blessing is with this school.  If you have seen how hard the teachers and principal are trying to build up LA, you will be amazed and thanksful......

Christmas is coming.  May I wish you all a Merry Christmas and Happy New Year here.....let's enjoy their Christmas Show tonight together!

Cheers,
Fonny
作者: mimiba    時間: 11-12-16 23:54

原帖由 babybaby2010 於 11-12-16 09:41 發表
我想問下學校有冇講點用IB形式去配合果51%334既教學?

無..........
作者: xshowerx    時間: 11-12-17 12:59

我是Year 1EN的家長, 我當初選擇LA就是認同他們的辦學&教學理念-就是不要一切以學習知識為首要,而是人格全面發展為主導。當初副校長interview問我地期望小孩每天做幾耐功課,我同我先生異口同聲講越少時間越好,因為學識幾多對小朋友唔系最緊要,因為世間知識無窮無盡,跟本無可能在學校學到全部,最緊要系培養學習態度,保持童真和好奇心,將來系任何情況,工作崗位都有能力&動力(motivation)自學最新嘅

我地仲同講千奇唔好好似其他直資學校咁,辦學幾年就因為各方壓力而開始變質,首先加深課程,跟住増加測驗、考試頻率,然後開始逼小朋友讀死書,最後在見家長日比壓力小朋友及其家長。副校當時向我地保證就算幾困難都好、一定會堅持理念。時至今日,上半學期過去,要定論學校是否成功實在言之過早、也對他不公平,但也可作個短期評估。

看到LA仍是堅持

1. 不加深課程、不增加功課,學習仍是多方面發展,不刻意地拔苗助長而影響他們對學習的自信。

2. 不將學生的成績互相比較,增加不必要、太早熟的競爭心態而扭曲了正面的學習態度。

3.小朋友沒有太多規條約束,可以自由奔跑,不用打鐘就要企定定,保持了小孩應有的活潑動力,雖然我個仔因此而成日跌損菠蘿蓋。

4. 老師,office哥哥姐姐,甚至校長都尊重小朋友,唔會擺款,我個仔前日見到校長,叫校長Mr.Fung. 手拿一推自己主動要比校長及其他老師的Christmas cards,然後話: [Mr. Fung, this card is for you, can you give these cards to the other teachers?] 有幾多學校的小一生有機會見到校長,有勇氣同校長講,仲要對校長提出一些要求?自小就能松容面對權威,大個就有自信不卑不亢做人。

5. 老師,office哥哥姐姐,校長都關心小朋友。我個仔個班Ms Liz,我每次提出個仔系學校的問題,例如開學初期適應問題,上中文課比同組小朋友蝦,都即時幫我個仔跟進,解決。雖然我夜晚放工後89點直接打電話比MsLiz投訴,都樂意接聽。Bythe way, 學校比每個homeroom老師專用手提電話,就系方便家長隨時有重要問題可以直接搵老師傾,我覺得校方好重視家長。

所以如果LA因為種種原因而去改""現在運作的基本模式及辦學方向,會令我非常非常失望及遺憾。我會好痛苦,好后悔信錯副校的承諾! 我將會被逼為個仔轉校,轉去其他非常貴的國際學校或私,呢個會系我極之唔想見到會發生的不幸事件。

最後我非常唔願意提嘅關於學唔學到知識,因為有新家長非常擔心選錯學校,後悔終身,所以都要講一講。語言英文課程比中文強,我個仔能
自己讀每日派回家的reading和練習紙,reading是外國買回的質素幾好的教材叫Reading A to Z, 是跟能力漸進的,我個仔個班已經睇緊大約十頁故仔,每頁大概3-4段句子。地完全系自己睇,老師上堂教的,因為系課餘讀理解。平時上堂就跟主題教,每個主題都要做小組presentation,咁我唔知是否太淺,又或者水過鴨背,不過以我對教育的小小認識,做presentation系綜合能力,老師可以系當中睇到學生真正對所學到的理解了多少,而再去作出教學的調整,此即是所謂的formative assessment for learning,亦是IB的其中一個原素。中文課程我覺得有待改進,比較睇唔到同傳統學習有咩唔同,都系寫生字,背書,默書好彩唔多,但個仔好唔鐘意,因為中文系連兩堂,個組老師比較谷,比好少休息時間,個仔話好累。數學兩個月前學緊雙位進位加減,Ms. Lizthree way conference話大部份同學都對進位有困難,所以她已作出調整,減慢進度。總括而言,雖然我同先生都唔系好care呢方面,但睇到個仔慢慢增進緊知識,並沒有變得越來越低能。
作者: mimiba    時間: 11-12-17 15:19

xshowerx 發表於 11-12-17 12:59
我是Year 1EN的家長, 我當初選擇LA就是認同他們的辦學&教學理念-就是不要一切以學習知識為首要,而是人格全 ...

你地year1有reading+WS,非常好,我地year 8 無reading book+WS,我同意你地1/12 year 慢慢學,但我地得兩年就要決定讀334 or IB ,我地既進度比你地仲要慢,但時間比你地急
作者: xshowerx    時間: 11-12-17 15:55

回復 mimiba 的帖子

無錯, 我講緊 Year 1, 唔系 Year 8, 兩樣嘢唔同, 冇得比較。你話進度更慢,同乜相比? It doesn't make sense.
作者: yan814    時間: 11-12-17 18:38

Hi all smart parents,

What is to be done with people who can't understand the true meaning of education ? People are merely to follow the traditional systems and successful trials which had been done by many junior candidates. However, they  ,at the end,  are hardly to find their ways in order to merge into the whole society. Some of them might be under stressful pressure to commit suicide.
In conclusion, nurturing a child is a hard task to do. As old chinese saying that children  are able to live 100 years, their parents must take care of them more than 99 years. Education is a way to teach them so as to comprehend basic knowledge which are adaptable and functionable on the global society. Also, it is an effective method to train their minds for all the angles.
作者: EM06    時間: 11-12-19 08:52

xshowers, thank you for your sharing. Your information is useful.  
作者: kamtsk    時間: 11-12-19 15:06

放假了! 在宏信的小朋友可以真真正正的放假, 不用趕功課, 趕閱讀報告, 趕,趕,趕......

或者, 有些家長會驚, 驚小朋友放假不用做功課, 會落後他人. 其實只要家長好好安排, 在這段時間安排一些親子活動, 給小朋友借幾本有趣的書, 甚至預備一些小習作也可以, 假期也可過得很充實. 大前題是, 大家不用在壓力之下完成不同的功課, 放假時無論父母,孩子們也可以好好地休息, 是一件難得的事.

大家想想, 你放假時, 還想帶一大堆工作回家做嗎? 老實說, 我很幸運, 無論小學, 中學,大學, 放假係真正的放假, 沒有功課做, 我學會的是平衡我的生活, 學習有時, 工作有時, 玩樂有時. 祝大家聖誕快樂, 主恩常在 !
作者: mimiba    時間: 11-12-20 15:00

回復 xshowerx 的帖子

你講得無錯,無得比,小學部的資源好過中學部,真係無得比
作者: december2011    時間: 11-12-20 15:11

大家家長都係想自己仔女好, 不過人人著眼點唔同啦.
Y1可能你好想開開心心就得, 我地初初可常唔係咁丫.
但係我地依D並家長, 比左1年幾時間去睇學校有乜實際野配會到佢講果套理念. 真係只可以講, 仲有好遠.
IB唔IB都冇緊要, 基本要攪好個秩序, 令小朋友上到堂自得啦.
返學係要學野, 教唔到野, 老師homeroom日日叫到拆晒都冇人收咀.

我地唔係介意"慢", 只不過係想睇到一條清清楚楚路線 圖, 學校係點走, 未來係點走. 話就話IB框架融合本地課程, 真係做唔到, 兩頭唔到.
事實同理念, 相差好遠.

作者: december2011    時間: 11-12-20 17:37

mimiba 發表於 11-12-20 15:00
回復 xshowerx 的帖子

你講得無錯,無得比,小學部的資源好過中學部,真係無得比 ...

mimiba
你睇我地好, 我睇你地好law.
我地只係多左個"外藉"homeroom.
其他資源, 都冇乜話多.
反而學校會掛住plan MYP課程同攪中學生的儀容, 而冇時間理小學部.
你地去trip, 我地就日日睇是5小時卡通.

放假有冇功課, 見人見智.
日日返學又玩放假又玩, 少量家課應該要有.
我都唔贊成做幾本期期作業, 不過寫吓free writing 記錄吓christmas有乜開心事都好丫.
老師都可以了解吓學生, 不過學校唔會law.
放平個月假, 老師返鄉下, 返來都唔會想睇功課.

作者: KOBE_BUY_DADDY    時間: 12-1-26 12:25

回復 december2011 的帖子

多謝你D資料呀!其實學費貴唔係問題,又唔係俾唔起,
最緊要係D錢用得值唔值,要小朋友真係學到野。
不過... 原來LA 係咁差架...
都係同太太商量下先啦... 唔想第時後悔。

另外,
你有冇諗過退學呀?  會諗住轉邊間?

作者: jeff9452    時間: 12-5-1 22:54

回復 小豆媽 的帖子

小豆媽 pls pm me too.  Thanks in advance.
作者: 小豆媽    時間: 12-5-4 21:44     標題: 引用:回復+小豆媽+的帖子 +小豆媽+pls+pm+me+to

原帖由 jeff9452 於 12-05-01 發表
回復 小豆媽 的帖子

小豆媽 pls pm me too.  Thanks in advance.
Sorry, pm你什麼?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5