教育王國

標題: 對唔住,我無錢學英文 [打印本頁]

作者: PhiloSophie    時間: 11-11-27 11:18     標題: 對唔住,我無錢學英文

世界大環境,咩都睇英文,而家個個小朋友都要學到一口流利先夠料同人爭,但偏偏而家學英文既成本(學費)又高,你唔係有番d錢既都幾難應付
之前我見身邊好多家長讀緊劍橋英文,都想俾自己小朋友學埋一份,果時一睇先知原來學費咁貴,但係都要頂硬上,為左小朋友既幸福…
但係而家真係愈撐愈辛苦,屋企果邊業主又要加租,人工又無漲,但英文學費就愈來愈貴,我地屋企真係唔係好負擔到,仲要小朋友已經係讀緊私立了...
香港地,我都知道呢種煩惱唔少人都有,但係媽媽都係人,夾住係子女幸福同家庭壓力之間,我真係唞唔到氣…我已經喊左幾次,請原諒我既任性係呢度訴苦
作者: miffy    時間: 11-11-27 12:20

作者: lojo11    時間: 11-11-27 12:25

小朋友讀私校, 已經比津校好資源... 唔再學英文都無問題啦... 唔好比自己咁大壓力... 同佢睇多D英文書都有幫助... 努力吖!
作者: awah112    時間: 11-11-27 13:08

作者: yiyiyima    時間: 11-11-27 13:33

楼主不用太担心,其實現在資源很多。我的英文都好爛,不是很敢同孩子講。我在網上找了很多英文故事對話卡通遊戲,買有cd英文書,帶他參加一些較多外國小朋友參加的政府運動項目,替他在網上找一些想學漢語的老外小孩互相交換學習,邀請回國度假的親朋好友的小孩來玩,發覺這樣做比純粹一星期一二次的補習效果好。
作者: jackal    時間: 11-11-27 15:07

何必咁....咁大壓力...如果小朋友有D唔乖你會否覺得好失望....小心太大的期望變左無形的壓力比小朋友,其實我真係覺得而家好多方法學好英文
作者: pm-11    時間: 11-11-27 17:08

hi,請問你搵既英文老師上門教英文oral,幾錢一堂架,可以pm比我嗎.?
原帖由 miffy 於 11-11-27 12:20 發表
世界大環境,咩都睇英文,而家個個小朋友都要學到一口流利先夠料同人爭  

作者: choy1024    時間: 11-11-27 19:43

可唔可以諗吓幫個細路轉番去津小呀?唔係一定要甚麼津小,不過你可以留番d錢俾小朋友學野。津小學生的家庭背景未必有私小個個都咁優越,咁樣可能你個小朋友在津小可以學好幾樣野,你和他都開心d呢?
作者: wck2007    時間: 11-11-27 22:42

HI, yiyiyima

你話在網上可找到英文故事卡通遊戲,參加政府遊戲及學漢語老外小朋友,請問在哪裡可以找到,可否pm資料給我,謝謝.
作者: penguin_chick    時間: 11-11-27 23:08

原帖由 PhiloSophie 於 11-11-27 11:18 發表
世界大環境,咩都睇英文,而家個個小朋友都要學到一口流利先夠料同人爭,但偏偏而家學英文既成本(學費)又高,你唔係有番d錢既都幾難應付
之前我見身邊好多家長讀緊劍橋英文,都想俾自己小朋友學埋一份,果時一睇先知原來學費咁 ...

"世界大環境,咩都睇英文,而家個個小朋友都要學到一口流利先夠料同人爭,"
不是事實,大學畢業也不是個個一口流利英語,就算是高官兼大學主修英文者如陳方安生和葉劉也有accent.

"但偏偏而家學英文既成本(學費)又高,你唔係有番d錢既都幾難應付"
也不是事實。不是每一間中小學都有英文學嗎?當然你怕不足夠。那麼叫小朋友將學校教的每一課英文都背熟,很多教科書都有CD碟,天天跟著讀。另外,書局有很多英語教材,甚麼初、中、高級英語、一百幾十有交易,夠讀三個月。要多點趣味的?可多看有英文字幕的卡通dvd,如班尼(非卡通)、BOB THE BUILDER等,要睇到可以跟著講,要大個仔的,可看BBC的DVD,有講動物的、有講宇宙的、有講建築的,由幾十到一百幾十都有,另有免費電視的英文新聞,有英文字幕,如果小朋友能每天花一個半個小時看這些"教材",肯定英文進步神速。又怕小朋友不肯看?如果小朋友不用功,送去外國留學的也未必英文學得好。這是澳洲新聞講的!

作者: 樂心    時間: 11-11-27 23:39     標題: 回覆 1# penguin_chick 的文章

首先不是每個私校學生都有課外補習的。
不要給自己太大壓力,我認為學好英文不是靠補習的。其他家長的分亨很好,多聽多睇就會進步了。
看卡通片,聽CD,多閲讀圖書,多嘗試寫作等等,只要孩子有熱誠學習,相信一樣會學得好的。
大家努力,但不必太在意比較,太大壓力對你和你的小朋友都不好。放鬆啲啦。
作者: lojo11    時間: 11-11-27 23:39

除非係外國長大, 英文帶有口音, 唔係好大問題, 表達到就OK... 外國人學普通話都有口音... 但唔會去介意呢D野...
作者: 小魚兒正正    時間: 11-11-28 00:57

原帖由 PhiloSophie 於 11-11-27 11:18 發表
之前我見身邊好多家長讀緊劍橋英文,都想俾自己小朋友學埋一份,果時一睇先知原來學費咁 ...

個人覺得學eng..可以自己教家吓上網巳好多教材..努力呀樓主...我仔之前去學..但間野吾啱佢...後尾我自己教番佢...佢都好左...買d dis番來一起學囉..加油..吾好喊
作者: Radiomama    時間: 11-11-28 10:27

平有平學吧!況且學英文不是用錢堆砌的,最緊要找對方法。

我仔仔是用讀英文故事書、英文課外書的方法。沒有讀什麼劍憍英語,他的文法技巧全由閱讀吸收(因他的學校少有教grammer)。我平日以買書送他為獎勵,好少買玩具,所以您們只要多去圖書館就可以了。

作者: CrabPincers    時間: 11-11-28 10:50

我女都無學過劍橋,又無學過phonics or oral, 但我覺得他上左中學之後,d 英文發音好左,好好聽
作者: TanyaC    時間: 11-11-28 11:54

完全明白你GE處境!!努力啊~

其實我都認為平有平學啦!
小朋友學野學得快~
去下圖書館睇下英文書OR
俾佢睇下D英文卡通都有幫助架~

5好甘擔心啦!!
作者: Mighty    時間: 11-11-28 12:02     標題: 回覆 6# penguin_chick 的文章

非常賛同、英文講得好不好、未必同学歴有関、葉劉D英文発音真係好差、之前上英文堂、老師就是用葉劉来作BAD EXAMPLE. ANSON CHAN就算OK 了。 如果不留意NATIVE SPEAKERS D発音、就算外国留学都未必OK. 看DVD真是有用的、只要時間控製得宜、就無問題了。 読書就可以increase vocab.  不過最重要都是陪養対英文的興趣、没興趣、是事倍功半。
作者: tmchim    時間: 11-11-28 12:23

HI, yiyiyima

你話在網上可找到英文故事卡通遊戲,參加政府遊戲及學漢語老外小朋友,請問在哪裡可以找到,可否pm資料給我,謝謝.
作者: TINGMUM    時間: 11-11-28 12:23     標題: 回復 1# PhiloSophie 的帖子

可以由其他途徑, 例如: ymca 呢d都有鬼婆教英文oral, 幾十蚊一堂, 雖然多人d, 只要肯講, 一樣學到野.  學劍橋不一定出去學, 你不如買返來叫小朋友自己做, 對答案.
再唔係請個讀國際學校, 或外國返來的姐姐私補, 一對一,一個鐘都平過劍橋一班人上堂.

不過我仔女都冇補英文, 比佢地睇英文台電視, 新聞, 聽下英文radio, 唔同人佢地都聽到accent有唔同.  去圖書館借多d英文書比佢地, 劍橋買返來叫佢地自己做對答案. so far唔補習, 善用免費資源,都有一定的成效.
作者: kiiiiiller    時間: 11-11-28 12:55

對唔住,我無錢學英文。』

樓主,你甭向子女或誰說「對不起」。硬要說的話,受話的人應該是自家才是道理嘛!

分享你第二個劉亦婷的真人真事,七歲的阿Ying隨父母、十歲的哥哥從廣州移民美國。抵美後,阿爸當散工,阿媽在唐人街當售貨員,賺來的用作餬口、還「移民債」等。

這般生活了廿多年,大仔不待半年後大學畢業便出來創業替人家「寫程式」來賺錢,快些賺錢用來供讀醫學院一年級生的妹妹。醫科生的學習生涯真艱苦!就連很多土生土長的美國生在第一年後便「轉科」了。阿Ying如是者只是讀…讀讀…啊,沒花上一塊錢來「補習」,最終當上一位兒科專科醫生和哈佛醫學院出名的胰臟科醫生呢!
作者: smallfoothk    時間: 11-11-28 13:04

兩個方法是家長提供:第一個,全部交外庸照顧,要外庸講英文,壞處是英文可能發音不正及會親外庸,第二方法是家中只講英文,看英文台,壞處是已身作則,較難做到.
作者: catcatmom    時間: 11-11-28 14:05

樓主

讀好這些英文課程, 無助小朋友考中學, 如現在讀緊私校, 程度比一般津校高, 不如考好校內考試, 以band1頭考高程度中學, 來得實際.
作者: jonasmami    時間: 11-11-28 17:48

作者: moonychan    時間: 11-11-28 19:38

樓主, 可以自己教嫁. 買D 材料自己 TRAIN 小朋友就得啦. 唔洗出去學.

ADD OIL~

我小朋友K1~K3都係讀以中文為主既幼稚園, 而家升上P.1 係英文為主, 返左3個月學, 都 PICK UP 到. 當然, 班入面真係好多小朋友係 fluency speaker. 但最重要小朋友唔好驚左. 我仔仔都驚驚地嫁, 但因為日日返學都焗住講, 所以佢都慢慢有進步.
作者: wck2007    時間: 11-11-28 21:50     標題: 回覆 20# yiyiyima 的文章

HI, 您好

請問上網可在哪裡找到故事卡通遊戲,學漢語的老外小孩及參加政府運動項目,可否PM有關資料給我,謝謝.
作者: katrinaau2002    時間: 11-11-29 06:57

仲有辨法嫁,我小朋友讀直資,學費好平,仲可以申請減免,除左中文係普通話之外,所有科係全英文,雙班主任,我小朋友呢4年都係外籍老師做班主任,係學校同學之間係要講英文,我見有D成績唔係咁好的學生,英文聽講能力都係好高.一日至少成6個鍾係學校全英,學貴除開係好抵嫁,仲唔洗保英文(我自己小朋友唔洗呀)
作者: karenlyk    時間: 11-11-29 12:22

出去學都未必係好,不同俾小朋友睇多啲英文圖書
作者: apsm    時間: 11-11-29 15:13     標題: 回復 2# katrinaau2002 的帖子

作者: jonasmami    時間: 11-11-29 17:44

原帖由 katrinaau2002 於 11-11-29 06:57 發表
仲有辨法嫁,我小朋友讀直資,學費好平,仲可以申請減免,除左中文係普通話之外,所有科係全英文,雙班主任,我小朋友呢4年都係外籍老師做班主任,係學校同學之間係要講英文,我見有D成績唔係咁好的學生,英文聽講能力都係好高 ...

請問你小朋友讀邊間直資 ??

作者: miss321    時間: 11-11-29 19:10

我以前讀書,英文最叻的同學係平時睇英文台,睇英文書同報紙學返黎。我唔覺得報D乜班物班幫到小朋友,一星期學一次學到D咩? 最重要係生活上把握機會學習。
作者: cornelius    時間: 11-11-30 01:53

個人認為學習或考劍橋英文對升中作用不大,就算真的是想小朋友考,也並不一定要到外面讀才能應試(我家小孩並沒有考這試了)。

學習語文,我認為廣泛閱讀才是成功的鑰匙,孩子能從中學習大量詞彙、句式和文法。讀音方面,若父母沒有把握親自教的話,可選擇圖書館的資源,借一些書連CD(真人發聲朗讀),或收聽英文電台,看看英文新聞報導等。

不要灰心呢!
作者: MariaBraun    時間: 11-11-30 10:35

其實學野又唔洗真係一定要出去補習既…大把網上教材都用得嫁姐。
大家都係媽媽,明既,不過都唔洗咁depress,努力
作者: Gloria_AY    時間: 11-11-30 14:14

做人唔好俾自己太多壓力啦…有時唔係下下咩都要學多過人先叫做成才先叫做叻既…善用資源其實都係一個好大既學問。even你想考劍橋英文都有好多方法去慳到錢而且學到野,例如買大陸書做,搵親戚教。最近我個仔準備考,我又上網見到有中大搞既mock paper做,價錢都唔算貴。呢d咪可以慳到囉。
作者: 恩林    時間: 11-11-30 20:18

好有同感....我兩個小朋友都係番私校的, 兩個都要番公文, 兩個都有各自的課外活動, 有時真係好想唔讀私校, 但又對津校冇乜信心, cut 課外活動就更加唔會.......

我好明樓主嘅心情架~~ TT
作者: IntotheSea    時間: 11-12-1 22:49

點樣學英文個個屋企都唔同,邊有得比較。而且result又未必一樣。
放鬆d啦朋友
作者: ha8mo    時間: 11-12-2 12:31

作者: awah112    時間: 11-12-2 19:49

作者: AlanShirley    時間: 11-12-2 20:05     標題: 回復 1# awah112 的帖子

作者: alanaudio    時間: 11-12-30 16:37

真係好煩, 點樣學好英文真係好難, 令小朋友有興趣去學更難.
作者: MariaTsui    時間: 11-12-30 22:15

PhiloSophie 發表於 11-11-27 11:18
世界大環境,咩都睇英文,而家個個小朋友都要學到一口流利先夠料同人爭,但偏偏而家學英文既成本(學費)又高 ...

讀劍橋英語都是為了考YLE,出面讀一個COURSE真的要$3000-4000,我自己買了一套書,及一些考試卷,自己教,囝囝都可以考到,有時我覺得D補習班是浪費時間,將課程拖長,我在暑假谷囝囝1個月去考都OK,雖然不是15個盾,但都叫PASS,可以進級考下一個LEVEL
作者: shevachevy    時間: 11-12-31 10:53

其實想問下cambridge 英文即係學d咩? 係有syllabus 咁操paper 定係 好似平時上堂咁教 ?? 如果係正常教點解要duplicate 學校課程? 如果係操paper 咁對學英文唔係好大幫助咖咋喎。
成日聽人講cambridge 同trinity 呢d, 我冇乜認識, 係咪都係為左一張cert 係咁操果d class??
樓主, 奉勸一句, 唔好比咁大壓力自己同小朋友, 家長栽培都有好多方式, 唔一定要好多錢, 最緊要量力而為, 愉快學習, 培養佢學習o既興趣同自發性先係最重要。
以自己為例, 我當年會考英文係a 咖, 但我一堂英文補習/應試班都冇上過。oral 果d都係靠自己一個人係房好似傻婆係咁讀, 唔識都係查字典, 後尾會考完之後搵左個course 讀國際音標, 慢慢build up。 樓主比心機, 唔好咁辛苦, o係香港學英文唔難咖, 但要有方法。
作者: smallfoothk    時間: 11-12-31 11:37

study"Phonic"/教佢拆開d syllables 嚟記串法 eg curtain 拆成 “cur” 和 “tain” 來記,學吓phonics好有幫助。

1) 平時睇多d英文書,學多d vocabularies; 2) 做多d comprehension exercises 來多practise comprehension skills.

作者: momisgood    時間: 11-12-31 12:20

作者: vincher    時間: 11-12-31 17:10

回復 PhiloSophie 的帖子

別傷心!你是偉大0既母親!寧願慳自己,也要為子女提供最好的教育!
你可參考其他網友的做法,學英語不一定要花錢!
也要讓小朋友知道你的苦況,使他學會珍惜,學會堅毅!這就是學習0既原動力!
辛苦,就向大家傾訴吧!會舒服D, ADD OIL

作者: CWNA    時間: 12-1-2 08:42

我依家同亞仔講 "對唔住,亞媽無錢决學費(私校)", 佢好生性明白自己需要返回政府學校- 但我覺得 "欠咗佢"。
作者: yinshun    時間: 12-1-2 20:20

cambridge 真的有用嗎?別人芸亦芸
作者: SCKnight    時間: 12-1-3 23:06

哈哈,好坦白,除咗幫我小朋友比較有糸統學串字同塞滿個portfolio。我都覺得唔係太幫倒佢嘅英文。反而遊戲中學習更有用。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5