教育王國

標題: P.1家長~ [打印本頁]

作者: superyen    時間: 11-11-30 21:30     標題: P.1家長~

返了3個月適應晒未呀??~~
作者: waterning    時間: 11-12-1 09:40

基本上適應了,不過還未到放手的時候.
作者: superyen    時間: 11-12-1 10:07

原帖由 waterning 於 11-12-1 09:40 發表
基本上適應了,不過還未到放手的時候.

靚女唔好咁早發夢xd~~~咁早就想定放手?xd~~妳個心心整起未?我唔知點解兩邊唔對秤咁既~
作者: waterning    時間: 11-12-2 10:55

我都有D"偏心."陳校長話系兩邊力度不均勻的原因.
不過正常的,人心都系偏左嘎啦!
今日好凍啊 !
作者: 2011CPY    時間: 11-12-9 00:32     標題: P1. 家長

仔仔適應左, 佢好開心對新同學同新老師, 父母未適應, 每天睇功課平均都一小時以上. 有排捱!
學校既教學動力真係比想像中高好多, 單是PHONICS 課做常設班, 已經喜出望外, 而且教師都好積極, 校網原因我在元朗區搬出來, 總算唔錯.
作者: QQ_Monster    時間: 11-12-12 11:39

作者: 加而晴媽媽    時間: 11-12-14 12:22

YEN, 我今日返唔到, 麻煩你幫我講聲, thx~~
作者: waterning    時間: 11-12-15 10:46

昨天的“迷你狗仔”比我們想像中困難!個個都一頭霧水,最快都系阿YAN。我今日再系屋企玩過。晴晴媽咪你又有排追啦,加油
作者: superyen    時間: 11-12-16 23:34

原帖由 加而晴媽媽 於 11-12-14 12:22 發表
YEN, 我今日返唔到, 麻煩你幫我講聲, thx~~

晴媽,

26號有空嗎?我地九龍灣bbq呀,有你們班的同學仔一起的~
作者: superyen    時間: 11-12-16 23:34

原帖由 waterning 於 11-12-15 10:46 發表
昨天的“迷你狗仔”比我們想像中困難!個個都一頭霧水,最快都系阿YAN。我今日再系屋企玩過。晴晴媽咪你又有排追啦,加油

呃~~~我這兩堂好乖kakaka~~但原來我地都是笨笨地xD~~
作者: 加而晴媽媽    時間: 11-12-17 13:04

回復 superyen 的帖子

yen, 請問時間幾多點 ?
另外, 我想問下你知唔知學校聖誕party個日放幾點 ?

作者: 加而晴媽媽    時間: 11-12-17 13:05

回復 waterning 的帖子

water, 我而家積左2個嚮到未完工
作者: superyen    時間: 11-12-19 22:05

晴媽媽:

唉~這兩日個bk真是-.-我比左我個電話no妳囡囡,有空打比我^^
作者: superyen    時間: 11-12-26 23:38

今日有咩唔好食,有咩招呼不周,請多多見諒呀下,kakaka~~下次我們聚會去野餐放風箏呀下xDDD

下次野餐自備鮑魚..........菇
作者: 加而晴媽媽    時間: 11-12-27 00:03

Yen, 我地一家都玩得好開心,多謝你邀請!
期待下次野餐之行:)
作者: waterning    時間: 11-12-28 11:14

我都比個GOOD你!:
作者: kcpak    時間: 12-1-9 00:37

點解返左半個學期,我隻衰囡仲係一頭煙
作者: superyen    時間: 12-1-9 10:09

kcpak 發表於 12-1-9 00:37
點解返左半個學期,我隻衰囡仲係一頭煙

大家咁話-.-仲越來越遊暈
作者: waterning    時間: 12-2-24 10:34

點解尼排吾見SUPERYEN浦頭呢?掛住你喔!
作者: superyen    時間: 12-2-27 01:03

waterning:

我都好掛住妳kaka~我剛左出外地回來呢,我想問你地見家長時間?我細女好得意有成半個鐘,但個大女得9分鐘=-=....
作者: waterning    時間: 12-2-27 10:42

我個仔得10分鐘
系米個老師覺得沒什麼特別事情所以甘樣安排呢?不過10分鐘都夠了,有問題平時都可以問.
作者: waterning    時間: 12-2-27 10:43

半個鐘?會五會系寫錯呢?
作者: waterning    時間: 12-2-27 10:45

家長會會派成績表嗎?第一張成績表有些緊張呢
作者: superyen    時間: 12-2-27 11:49

是呀~~會派第一張,不過P.1不會寫名次,妳想知就要問問老師,佢會知道的kaka...可能臭豬好多野曳曳要講耐d,話時近來好唔開心,個女在學校不停整親,有一日比個高班哥哥推跌連襪都穿埋...好像成日比人恰咁- -....雙腳不停受傷,問親咩都唔知呀唔知呀
作者: waterning    時間: 12-2-28 10:03

系咩?我有時做義工見到你個細女都沒野嘎,她仲好開心同我打招呼。
作者: superyen    時間: 12-2-29 23:50

waterning:

妳幾時得閒同我吃lunch呀~
作者: waterning    時間: 12-3-1 10:35

今天如何?
作者: kcpak    時間: 12-3-13 02:39

好悶呀~有無人得閒理下我
作者: waterning    時間: 12-3-13 09:47

咩樹啊?你吾使湊BB咩
作者: kcpak    時間: 12-3-14 06:14

waterning 發表於 12-3-13 09:47
咩樹啊?你吾使湊BB咩
湊到好悶呀....
作者: superyen    時間: 12-3-17 01:22

好唔開心~好自責~今日放學個女在家因潮濕,兩個家得一個抽濕機,抽得一邊又抽唔到一邊,點知就出事,個地濕得制下大女跌到個下巴,入院縫了好幾針,都怪我叫咩佢去隔離家羅本書,心痛死我

破相了這次~在急症室呆等幾個鐘,大女不停話唔縫針,我都說縫了好得快d,本來個心定了,到縫針果下我真是呆了,介到分開2邊d肉外露個傷口又深,個女還不停叫我唱歌,我睇住個傷口連一個字都彈唔出,眼淚都不自覺不停流,都怪我叫佢羅咩書~唉!

作者: waterning    時間: 12-3-19 10:55

你要堅強啊!你就系女兒的良藥和支柱!米甘自責

作者: 加而晴媽媽    時間: 12-3-21 00:31     標題: 回覆:P.1家長~

Yen, 我啱啱先睇到你個post,呀囡而家點呀?唔破相唔破相,大個囡走去磨返滑佢。

作者: B媽-Blue    時間: 12-4-8 00:06

九龍鑽石山鳳德邨鳳禮道四號呢間
老師好唔好人??多唔多功課同測考??程度如何??
15分自行有冇機會??

作者: kcpak    時間: 12-5-10 00:49

B媽-Blue 發表於 12-4-8 00:06
九龍鑽石山鳳德邨鳳禮道四號呢間
老師好唔好人??多唔多功課同測考??程度如何??
15分自行有冇機會??
功課唔算多,如果你問15分有無機會真係好難答你...我囡囡叩門的~程度可以接受,唔似一d學校教快人一個學期,但又唔太淺
老師方面.....公道講句間間都有好有唔好....我自己本人就好鍾意校長

作者: B媽-Blue    時間: 12-6-1 23:45     標題: 引用:Quote:B媽-Blue+發表於+12-4-8+00:06+九龍

原帖由 kcpak 於 12-05-10 發表
功課唔算多,如果你問15分有無機會真係好難答你...我囡囡叩門的~程度可以接受,唔似一d學校教快人一個學期,但 ...
叩門入到強心針

作者: superyen    時間: 12-6-2 14:10

b媽:

今日結果如何?
作者: kcpak    時間: 12-6-4 00:15

B媽-Blue 發表於 12-6-1 23:45
叩門入到強心針
點呀....結果點呢~我囡in當日仲坐唔定架,我仲驚過佢.......

作者: kcpak    時間: 12-6-4 00:17

superyen 發表於 12-6-2 14:10
b媽:

今日結果如何?
各位~~考試啦...........係咪好緊張呢
作者: superyen    時間: 12-6-4 00:30

P.1除了數學考全部,中英都是評估,所以呀妹還在玩呀玩
作者: superyen    時間: 12-6-4 00:31

kcpak 發表於 12-6-4 00:17
各位~~考試啦...........係咪好緊張呢

家姐病左~無溫豬-.-.....做得晒功課都偷笑
作者: B媽-Blue    時間: 12-6-4 01:07     標題: 引用:b媽:今日結果如何?

原帖由 superyen 於 12-06-02 發表
b媽:

今日結果如何?
我今年9月先選校,希望明年係你地一分子

作者: B媽-Blue    時間: 12-6-4 01:08     標題: 引用:Quote:B媽-Blue+發表於+12-6-1+23:45+叩門

原帖由 kcpak 於 12-06-04 發表
點呀....結果點呢~我囡in當日仲坐唔定架,我仲驚過佢.......
我今年9月先選校,希望明年係你地一分子

作者: kcpak    時間: 12-6-18 17:18

綜藝晚會你地會唔會去睇呢~~我囡話佢有份表演一定要我去呀.......其實.................我唔多想去
作者: waterning    時間: 12-6-18 20:26

都系比個仔叫左
作者: superyen    時間: 12-6-18 23:36

我...都....是.......被........叫.......去

可兒:

妳果班是扮花朵xdddd
作者: waterning    時間: 12-6-19 09:05

我個仔話唱歌喔
作者: ling1211    時間: 12-6-19 12:17     標題: superyen 的帖子

hi,各位好黎緊9月小囡都會成為一份子想問各位一些意見,你地的小朋友放學後仲有冇時間去學嘢,再回家做功課,攪得惦嗎?我好頭痕點安排囡囡本身D活動

作者: superyen    時間: 12-6-19 23:05

ling1211

歡迎妳和妳的女兒~

有時多既就7,8樣,但每樣都是小小咁,都算幾輕鬆,我就多數選擇星期5,6先課外活動,但好多家長星期1-4都有課外活動,佢地都能很早完成功課~妳女玩好多活動嗎?
作者: kcpak    時間: 12-6-19 23:18

superyen 發表於 12-6-18 23:36
我...都....是.......被........叫.......去

可兒:
我仲未買飛呀我囡話唱歌喎.......希望唔會攪到好夜啦,我會餓死架

作者: kcpak    時間: 12-6-19 23:20

ling1211 發表於 12-6-19 12:17
hi,各位好黎緊9月小囡都會成為一份子想問各位一些意見,你地的小朋友放學後仲有冇時間去學嘢 ...
我對仔女平日有學野,但我發覺唔係唔夠時間做功課咁簡單,,係佢地都真係會很累呢~~
作者: ling1211    時間: 12-6-19 23:28     標題: superyen 的帖子

thank你地回覆我囡一星期要keep住返2堂體操,因好细個已開始學,所以上小學都會繼續,另有學琴,珠算,普通話,英文,游水(暑假开始,阿囡要求的,暑假後要睇佢表現,先知仲學唔學),在幼稚園時因返半日,而我又係全職媽,所以時間上可安排得好好,冇問題,但上小學後我都唔知佢仲有冇時間學了

作者: superyen    時間: 12-6-19 23:49

ling1211 發表於 12-6-19 23:28
thank你地回覆我囡一星期要keep住返2堂體操,因好细個已開始學,所以上小學都會繼續,另有學琴,珠 ...

好佩服妳,帶佢去這去那學東西一定好忙碌和累~妳好叻,比我就做唔到帶佢去學咁多野,因為佢地好baby,玩多兩玩就累又眼訓,我細女有時溫書或做功課都會釣魚架....

我覺得普通話可以cut,學校都是普通話教學。

如果星期一至四是課外學下畫畫回家都還可以,如果是打波果d...真是累死....

我兩個女都有學琴(我在家自教),繪畫和跳舞任佢地自選一樣....每日一定要有半個鐘看英文台,一個月有兩星期裡做完功課我都會放鬆一下佢地咁盡情看下書或看tv....

作者: ling1211    時間: 12-6-20 00:34

你自己教囡彈琴你琴功一定好勁,叻我個大仔同細囡都係好BB架,尤其細囡成日都比班主任話太BB,唔似K3生,不過精力就旺盛過頭,湊住佢都幾攰你對孖寶每天睇英文台又幾好喎你囡是讀英文班嗎?我幫囡囡申請了,要等面試先知入唔入選我都有諗過,學校都已普教中,應可cut了普通話,慳番筆不過我自己有點擔心點同佢温書,因我煲冬瓜唔掂你地會講中文定普通話幫佢地温同默書架?

我其實除了帶佢學體操同游水要遠D外,另外嗰D都係上門或屋企附近,所以體力上都仲可應付,過多幾年就難講

作者: superyen    時間: 12-6-20 10:34

ling1211 發表於 12-6-20 00:34

你自己教囡彈琴你琴功一定好勁,叻我個大仔同細囡都係好BB架,尤其 ...

ling1211,

大仔多大?在那讀書@@?我不是好叻,只是識小小,暫時可以慳番d其實只是開著英文台,要佢地聽慣睇慣,最初我

入聖文德都好擔心,因為我都唔多掂煲冬瓜,,默書就真是好睇小朋友,我大女就算讀廣東話佢都識默,但細女就一定要用普通話默,所以大女幫細女默上小學有時好多錢用,如果見佢普通話都ok,真是可以cut左去,慳番d

我大女讀P.3時老師有提意佢入英文班,但最終有些事情決定不入...到現在細女,再一次邀請細女,我都考慮中,因為我細女

有讀障,中文比較嚴重小小,所以都大多會在P.2入英文班一試,可以寫小d中文對佢是好事~

加油~~今年可能比較多人申請入英文班,自自然然就可以xDDDD

作者: ling1211    時間: 12-6-20 17:49     標題: superyen 的帖子

我大仔好大喇,15歲,將升F.4, 2個都仲在沙田返學(我之前住大圍架,舊年9月才搬到慈雲山,阿仔不想轉校,所以由他吧,细女就因為K3,不想轉校適應一年又要再適應小學,所以呢一年我寧願辛苦D曰日車佢返沙田返學,挨多1個月就得啦你细囡有讀障,入英文班應可舒服D,學校有冇支援呢方面既小朋友架?如果老師都推薦你2個囡入英文班,即証明佢地有能力,唔好嘥左個机會

作者: superyen    時間: 12-6-20 21:01

我幾時先捱到個女15歲...支援都有既,,對佢有時都手鬆d,不是佢有能力,只是寫小d中文對佢有利d。
作者: kcpak    時間: 12-6-20 23:06

ling1211 發表於 12-6-19 23:28
thank你地回覆我囡一星期要keep住返2堂體操,因好细個已開始學,所以上小學都會繼續,另有學琴,珠 ...
你囡囡好強呀,學咁多野...想問珠算有無用呢,我囡數學真係好差,佢直頭唔明點解1+1會等於2.......佢只係知道你叫我寫2就2啦~激死我啦))))))))))))))))我囡到依家讀左差不多一年小學,但佢放學要學野的話都好眼訓,學琴半個鐘的呢,佢同老師講,你比我走啦,我好眼訓呀.....上門補習仲攪笑,佢好眼訓老師叫佢洗個面,佢係廁所訓左....
作者: ling1211    時間: 12-6-20 23:54     標題: superyen 的帖子

唉,到仔女大,你又可能想佢地回到小時候尤其到青春期階段真係好惡攪,仲記得大仔初升中個2年幾,我同仔在家日日都開片,態度同學業都每況愈下,為了阿仔,我同老公曰日都以淚洗臉肯好舊年年尾經社工介紹,恨心送左個仔去軍校受訓,現在仍訓練中,阿仔的表現雖末話完全好好,但比之前已大有改善,尤其處理情緒方面,我現在總算見到一線署光如果老師都認為你细囡入英文班會較適合,你即管比她試試,或許會有意想可不到既收穫 你都要加油丫

作者: ling1211    時間: 12-6-21 00:51     標題: kcpak 的帖子

kcpak:
sorry,我睇完你段野笑了做阿媽喺嗰刻見到阿囡甘可能嬲爆,但我覺得你囡囡好鬼可愛 學珠算主要訓練心算,學速度, 令其計數快D,小囡學了2年,心算都算ok,但個人認為上了小學就好似冇乜用,因小學多以文字题為主,而再高一點又要對付推理同攞緝性数學, 所以我今日同珠算miss商量後,決定每堂教完珠心算後再加入一點奥数,以加強她的推理!如果你個囡數感差,都可試試學珠心算以加強速度(現在學都唔算遲,但到上p.3應轉學其他數會較合適)或揾数學專科補下,看看會否好D另日常生活中,當要買野的時候,嘗試給她金錢,再問她如比甘多錢,對方應找回多少?這方法都好有用架

作者: kcpak    時間: 12-6-21 22:31

ling1211 發表於 12-6-20 23:54
唉,到仔女大,你又可能想佢地回到小時候尤其到青春期階段真係好惡攪,仲記得大仔初升中個2年幾, ...
軍校....係邊到架??
作者: kcpak    時間: 12-6-21 22:39

ling1211 發表於 12-6-21 00:51
kcpak:
sorry,我睇完你段野笑了做阿媽喺嗰刻見到阿囡甘可能嬲爆,但我覺得你囡囡好鬼可愛 學 ...
謝謝~不過日常生活都試緊,不過好嘔血,叫佢計要比幾錢佢都計錯,次次都錯...叫佢自己去買野,佢直頭唔找錢行左去......
作者: ling1211    時間: 12-6-23 12:19     標題: kcpak 的帖子

我仔在此受訓的,http://www.gideon.org.hk/雖沒有大陸嗰D甘正统,但入面D阿sir好關心他們,同時亦要他們學獨立,頭3個月要學生停課(呢點要本身間學校肯同家長合作才ok)在西貢盬田仔受訓,本的要學生遠離市区,在內學紀律和自理,3個月後表現好可重返校園,但之後半年,放學後須回大埔的家舍留宿,全程受訓為期9個月

作者: ling1211    時間: 12-6-23 15:27     標題: kcpak 的帖子

那真的要在今年攪好她的数底了,否則再升高一點,學D数會仲複習,到時你囡囡會好辛苦的

作者: kcpak    時間: 12-6-25 18:38

ling1211 發表於 12-6-23 12:19
我仔在此受訓的,http://www.gideon.org.hk/雖沒有大陸嗰D甘正统,但入面D阿sir好關心他們,同時亦要他們學獨 ...
有信仰應該更見效.....現今呢代小朋友,真係好需要多d呢團體,機構....
作者: kcpak    時間: 12-6-25 18:39

ling1211 發表於 12-6-23 15:27
那真的要在今年攪好她的数底了,否則再升高一點,學D数會仲複習,到時你囡囡會好辛苦的

...
我都同佢講,今個暑假我唔會比佢得閒...
作者: ling1211    時間: 12-6-26 10:41     標題: kcpak 的帖子

說得對,現今的小朋友實在有太多誘惑,很容易學壞,不過政府甚少有配套,甚至金錢支援呢類機構 ,所以社工都同我講,有些家庭的小朋友就算有此需要,都因為經濟問題而卻步,實在有點可惜 現在見到大仔的行為比之前改善了很多,我同老公都有點安慰我细囡呢個暑假都唔會有時間玩甘多,佢幼園19/7放,之後30/7又要返聖文德小一適應班,星期1-5,共3星期,再加本身的興趣班不過都係好事,我细囡D性格太爛玩,放鬆得佢太長時間,佢會將學過既野比番晒你,到時再教就會激到7孔流血(我)

作者: suntankitty    時間: 12-7-5 23:10     標題: 回覆:ling1211 的帖子

真喺好羨慕你哋可以做全職媽咪
我個百厭仔都喺今年9月讀聖文德,請大家多多指教^^
想問下個評估同唔同測驗??每日功課量多唔多??

作者: ssky125    時間: 12-7-5 23:52

Hi suntankitty 我囝囝係9月升小二, 學校評估同唔同測驗, 其實應該差唔多,不過一年8次,都係一個月內所教的課程,至於功課量,有時多,有時少,如困小朋友比較主動,應該1小時可以完成.
作者: suntankitty    時間: 12-7-6 08:34     標題: 回覆:ssky125 的帖子

Thz ssky125. 希望阿仔快d適應小學嘅生活啦@@

作者: superyen    時間: 12-7-7 23:54

不經不覺咁要升上小二,這一年有驚又喜咁渡過,最開心是認識多了家長,交流一下心得,又多謝妳地在我失意時,生病時,無奈時的無限關心...真的非常感激妳們唷!!
作者: superyen    時間: 12-7-11 19:24

妳地小孩有說星期五班會開派對嗎?
作者: waterning    時間: 12-7-13 08:01

毛聽過喔,可能你個女果班成績好所以班主任有獎勵呢
作者: superyen    時間: 12-7-13 18:01

waterning 發表於 12-7-13 08:01
毛聽過喔,可能你個女果班成績好所以班主任有獎勵呢

死野~開散開禮派對關成績咩事xddddd...而且要小孩子每人帶一樣野,不是老師請xddd..呀Candy果班原來都有開kakkaa~~~
作者: waterning    時間: 12-7-13 21:41

我個仔個班真系毛啊,仲要連茶點都沒時間食,不過我個仔都很開心,因為居然連體育都有A
作者: superyen    時間: 12-7-13 22:15

waterning 發表於 12-7-13 21:41
我個仔個班真系毛啊,仲要連茶點都沒時間食,不過我個仔都很開心,因為居然連體育都有A ...

妳仔當然開心~羅左禮貌之星定友愛之星?好好獎勵一下喇...pm我佢考得好不好吧
作者: waterning    時間: 12-7-14 09:59

點解你消息甘靈通嘎,都算有意外驚喜啦!
作者: superyen    時間: 12-7-14 15:29

waterning 發表於 12-7-14 09:59
點解你消息甘靈通嘎,都算有意外驚喜啦!

因為我當時在學校嘛kaka~
作者: waterning    時間: 12-7-14 22:55

果然系我地的最佳線人.以後有咩事穩你實無錯
作者: superyen    時間: 12-7-15 17:31

九月妳唔會有我這線人~~~呀線人2號3號(Candy and賢賢)還會在既
作者: kcpak    時間: 12-7-18 01:22

比你兩個笑死......yen係咪開學個日先知入邊班架??
作者: poonbb    時間: 12-7-18 14:01

我個囝話英文班有2個女子轉去其他班, 唔知有幾多個轉入黎.
作者: waterning    時間: 12-7-18 20:39

有兩個男仔一個女仔轉入

作者: kcpak    時間: 12-7-21 18:57

waterning 發表於 12-7-18 20:39
有兩個男仔一個女仔轉入來
waterning:暑假忙唔忙呀.....有咩節目呢??
作者: waterning    時間: 12-7-21 20:44

好忙啊,成日要帶個仔出出入入,一四早上踢足球,一至四下午游水,仲有其他外出參觀,下年都系米甘笨啦,系屋企透下好過.
作者: kcpak    時間: 12-7-23 01:09

waterning 發表於 12-7-21 20:44
好忙啊,成日要帶個仔出出入入,一四早上踢足球,一至四下午游水,仲有其他外出參觀,下年都系米甘笨啦,系屋企透 ...
我辛苦左幾年,今年抖抖.....呀仔去邊到踢波??

作者: superyen    時間: 12-7-25 09:16

kcpak 發表於 12-7-23 01:09
我辛苦左幾年,今年抖抖.....呀仔去邊到踢波??

佢呀,,,,忙到無時間覆我呀,,,,你話佢忙唔忙丫
作者: kcpak    時間: 12-7-30 10:44

superyen 發表於 12-7-25 09:16
佢呀,,,,忙到無時間覆我呀,,,,你話佢忙唔忙丫
yen:你又忙咩呀???

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5