教育王國

標題: 小一叩門故事 - 港台節目 女人多自在 [打印本頁]

作者: 四隻貓    時間: 11-12-5 15:17     標題: 小一叩門故事 - 港台節目 女人多自在

睇到我喊, 好有同感呀.做媽媽呢份工真係吃力不討好又大壓力. 教得好係應份, 教唔好就俾人話, 緊張點又俾人話係怪獸/直昇機, 唉.

http://programme.rthk.hk/rthk/tv ... 59959&m=episode
作者: 四隻貓    時間: 11-12-5 15:21

故事內容:
在職母親要兼顧家庭與工作,不斷在兩者中找尋平衡點。職場上,總會有人認為在職母親總會為家事分心;家庭中,在職媽媽也往往會為自己未能周全照顧孩子而內疚;如果兩者失衡,在職母親筋疲力竭也找不到出路。

主角Anson 是一間大企業的公關主任,結婚生子後也從沒有想過要放棄工作,除了經濟原因之外,也希望擁有自己的天空,不想孩子老公就是以後人生的全部。一切本是非常美滿,七歲的大女兒性格獨立,成績優異,也順利的入讀了心儀的直資小學;Anson以為五歲的小兒子也可以像姐姐一樣,升讀直屬小學;但事與願違,小兒子落榜了,Anson 的世界開始變了。

她以前一直看輕那些全職母親,認為她們都沒多大識見,世界只有丈夫兒子非常可悲,她也一直強調自己是自由主義,讓孩子自由發展,不會強加壓力於孩子身上;但自從兒子落榜之後,她突然看見那些全職母親都為孩子似乎做了很多很多,在學校當義工、當家教會是可以與學校更為接近,與校長建立關係,這些對孩子直升小學,似乎有幫助;參加面試班、預備班似乎也非常有用;參加不同的比賽及興趣小組為孩子可以豐富孩子的檔案;…….,這一刻,Anson內疚自己沒有盡全力為孩子的將來努力,她決定改變自己的育兒方針,目標是可以在明年可以有後補資格升上直屬小學……

在之後的半年,Anson 疲於奔命,她要兒子參加了不同的興趣班、面試班,甚至請假為學校當義工,與校長建立關係,每天只有三、四小時睡覺,精神極度緊張;但她為家庭所做的,似乎帶來更大的問題,兒子出現尿床情況,是壓力?夫妻關係也日漸疏離;工作上也常有錯失;…. 家庭工作真的兩難全?
作者: organizer    時間: 11-12-5 15:38

家庭工作真的兩難全 <-- yes...i think so, at least for me
所以我轉了份人工少d, 職位低 d 既工
(我放棄了以前的鐵飯碗, 沒了 housing, etc... )
作者: mooncake3818    時間: 11-12-5 16:01

我為左生多個(因之前份工壓力太大, 生唔出), 同埋要教大女準備考小學, 直頭辭左份高薪, (因為冇時間理個大女, 之前佢考幼稚園時MISS左幾間學校取FORM), 決定忍心辭工, 而家細既剛出世, 而家做女人真係唔容易!
作者: Mamusia    時間: 11-12-5 16:10     標題: 回復 2# organizer 的帖子

wow ! 鐵飯碗 also given up?  not just housing, but also full pension.  That's really sacrifice.  u're a Great parent

The first time i would like to quit my job was when my child started P.1.
作者: Smile3    時間: 11-12-5 16:29     標題: 小一叩門故事 - 港台節目 女人多自在

我都有睇, 好感同身受.  呀仔考小一, 真係好忙, 又想佢 in 好 D, 又唔想比咁大壓力佢, 話就話順其自然, 其實個心點會唔想呀囝入間好學校, 呀媽能力做到, 都會儘力做.  而家身兼兩職的媽媽真係唔易做.  各位媽咪加油 :
作者: One-Mama    時間: 11-12-5 17:03

為今時今日香港既所有媽咪致敬!
作者: daudau    時間: 11-12-5 17:09

can't agree anymore. the sad thing is not many ppl (esp.99) understand, they just think we are over worried.
作者: ChristieMing    時間: 11-12-5 17:50

我都睇到喊....不過唔係因為身同感受...而家見到佢個仔見到媽咪唔開心, 拎住幅畫跑去送比校長o個一幕, 忍唔住喊o左出來, 其實見到個仔咁生性, 已經好安慰了....
作者: edgarma    時間: 11-12-5 17:55

can't agree more to 'mud 都係我做', usually daddy won't take part........
作者: Charlotte_mom    時間: 11-12-5 18:01     標題: 回復 6# Smile3 的帖子

興幸已經過左關,起碼黎梗幾年都吾駛煩。我承認自己攻利啊!吾好等到衰左至知錯。尋日有一部分講阿媽整portfolio, 同老公鬧交話「個個都覺得無問題,而家係我有問題lor!」 嘩!呢句中到丫!我望住我老公話:點解用左我句對白
作者: 開心小花    時間: 11-12-5 18:05

留意報名時間係我, Download表係我, 填表係我, 上網搵資料係我, 問其他家長意見係我. 最後落得被我老公話我過份緊張, 係怪獸家長.
男人係唔係個個都係咁的.
作者: 我是一個爸    時間: 11-12-5 18:43

原帖由 開心小花 於 11-12-5 18:05 發表
留意報名時間係我, Download表係我, 填表係我, 上網搵資料係我, 問其他家長意見係我. 最後落得被我老公話我過份緊張, 係怪獸家長.
男人係唔係個個都係咁的. ...

我可以同妳講唔係,個仔啲嘢全部我攪的,直至現在教功課都係。
作者: pandabonita    時間: 11-12-5 18:49

直頭係塊鏡
作者: UncleGrand    時間: 11-12-5 18:56

唉....而家做媽媽真係豬八戒照鏡,兩邊都唔係人喇...
仲知有苦自己知啦...
作者: 四隻貓    時間: 11-12-5 19:01

「個個都覺得無問題,而家係我有問題lor!」

呢句中晒!!!!
作者: Lawrence_suen    時間: 11-12-5 20:26

我個囡囡找學校的事, 全部都係我一個搞, 我就係一個daddy
作者: joeyxlma    時間: 11-12-5 21:03

原帖由 四隻貓 於 11-12-5 15:21 發表
故事內容:
在職母親要兼顧家庭與工作,不斷在兩者中找尋平衡點。職場上,總會有人認為在職母親總會為家事分心;家庭中,在職媽媽也往往會為自己未能周全照顧孩子而內疚;如果兩者失衡,在職母親筋疲力竭也找不到出路。

主角Anso ...

我想我好好彩, 因為個女學業上的, 一直都有我同husband一齊做!
作者: baba987    時間: 11-12-5 22:04

作者: nnmama    時間: 11-12-5 22:31

我老公本來都不大緊張,叫我求其報2-3間就可以了。不過後來在填表時,他也有出力,比如幫手起草給學校的信件等,因爲他寫嘢比我好。當然,我出力佔大部分啦!
作者: naiviv    時間: 11-12-5 22:53

我都在知道懷孕時辭職,放棄了做了13年的銀行工,因怕壓力落了bb度,但到現在7年啦,從沒後悔過,看見乖仔健康成長,在媽媽全天候的教導下,學業也不錯啊!
作者: wootaitai    時間: 11-12-5 22:56

作者: Era    時間: 11-12-5 23:34

其實自己攪晒唔係問題,但係最緊要係hubby要支持。
響外面,特別係冇小朋友既朋友,真係會當我地係怪獸架,佢地只會話:求其讀間咪又係咁!
作者: ANChan59    時間: 11-12-5 23:50

My wife and I work together even now. My experience is to align between two of us --

1. Expectation
2. Division of labour
3. Collect info, analyse, decision together
4. Our Kid First
5. Family relationship + Love >> school place

Other remarks:

I feel the deluxe portfolio is overkilled, ECA should be determined by quality and well thought planning, instead quantity and irrelevant.....
作者: cmchang0927    時間: 11-12-5 23:54

我覺得最難頂係有d人, 把口又話唔會考個d名校, d名校點衰點衰, 求其讀屋企附近一間都得, 點知轉個頭又去考, 話純粹玩下, 到唔得又話人地d學校只識睇錢, 如果去in個日拿得出張一百萬支票出來, 就一定收佢個小朋友........
原帖由 Era 於 11-12-5 23:34 發表
其實自己攪晒唔係問題,但係最緊要係hubby要支持。
響外面,特別係冇小朋友既朋友,真係會當我地係怪獸架,佢地只會話:求其讀間咪又係咁! ...

作者: LSKLTK    時間: 11-12-6 00:07     標題: 回復 23# Era 的帖子

Dele
作者: kkhon    時間: 11-12-6 00:29

我同c6對讀書睇法完全唔一致,佢覺得如果個仔係叻響邊間學校返學都掂,如果唔叻比名校佢讀都冇用,更加唔想比$讀私校。但我只想搵間校風好冇咁雜,學術唔差的學校好等將來升中會好d,我唔使囝囝讀書好叻,只想佢有好品德唔好書咪讀成已學壞。我是在職mama由KG到依家入小學都是我一手包辦。資料搜集、參加任何課外活動、興趣班、做portfolio、面試、寫叩門信...等全部c6都冇幫手。份工又好大壓力好忙,有時要請假都唔敢同老闆講係為個仔,驚佢覺得只顧家庭,我d下屬都覺得我好忙一日d時間都唔夠用個人好急。依家上左小學功課+溫習又係我跟,一日瞓得5-6鈡身心都好疲倦。唉!做人呀媽真係好慘,但佢咁細個呀媽都唔幫佢仲可指意邊個,我身邊的朋友都好佩服我呢份堅持,雖然好辛苦但一諗到呀仔第日健康快樂、能夠做一勇敢正直、明白事理的人就乜都值得。各位偉大的mama加油!

作者: myac    時間: 11-12-6 00:52

In my family, I , the daddy, do what all u mums are doing...... so there are exceptions.... like my wife.
作者: mamay    時間: 11-12-6 09:34     標題: 回復 2# kkhon 的帖子

Hi kkhon,
I were like you before........and I got 2 sons....one is studying P2 and the other studying pre-nursery.  
Starting this year, I learned to let go and relax a bit....e.g. I will not monitor my son's homework, he has to do all his homework, pack the books / homework for the next day......he was very afraid in the very beginning but now he is very used to it.  I only accompany him to study before and during examination.

Same as you, my husband did not involve in selecting school, playground, ....etc....in the reason that he did not know Chinese and did not study in HK.  Now, I also learned to "delegate" job to my husband.  For example, assign him to hand in the submission forms, assign him to read Eng book to my son.....etc.

Relax, it is a long room for us.  Add Oil !
作者: Charlotte_mom    時間: 11-12-6 09:54

我唸我比較"好彩", 老公全程放手俾我攪, 因為佢知我識得多過佢
初初揀活動教學, 佢都驚架, 話點解有xx同xxx唔讀, 但佢知我決定得, 一定係有做足功課, 所以q左2下佢都由得我決定

叫佢support就無架喇, 佢唔亂up廿四"撩"起我把火我已經萬幸, 叫佢去interview, 佢仲俾個唔耐煩樣我睇, 話"我都唔明點解你要攪咁多野", 我xyz! 如果家姐果間實收, 我駛攪咁多野?!
作者: daisy17772    時間: 11-12-6 09:56

原帖由 myac 於 11-12-6 00:52 發表

In my family, I , the daddy, do what all u mums are doing...... so there are exceptions.... like my wife.

You're the very exception!  

Frankly speaking, most Mums like to initiate all the tasks but seldom delegate to Daddies.  So when times pass, daddies get used to not sharing the burden and taking up household tasks, and end up, the mums burn out.  

So let's not burn out, help them get involved la.  I have to assign tasks to my hubby e.g. sending forms, making copies etc., otherwise he just concentrates on his interests....

作者: daisy17772    時間: 11-12-6 10:00

原帖由 Charlotte_mom 於 11-12-6 09:54 發表
佢唔亂up廿四"撩"起我把火我已經萬幸, 叫佢去interview, ...

True ah.  Have to remind them not to 亂up.
作者: Era    時間: 11-12-6 10:02

哈哈! 真係好多咁既人.
原帖由 cmchang0927 於 11-12-5 23:54 發表
我覺得最難頂係有d人, 把口又話唔會考個d名校, d名校點衰點衰, 求其讀屋企附近一間都得, 點知轉個頭又去考, 話純粹玩下, 到唔得又話人地d學校只識睇錢, 如果去in個日拿得出張一百萬支票出來, 就一定收佢個小朋友.... ...

作者: Era    時間: 11-12-6 10:04

我都差D同一個朋友鬧交,講極都唔明,但係又要話我攪咁多野,差D佢都想話我係怪獸既啦.
原帖由 LSKLTK 於 11-12-6 00:07 發表
Agree!  People couldn't understand if they haven't experienced the pressure......That I didn't believe before.  I would say that we are tough and committed mothers, won't say no before trying the best ...

作者: babybear    時間: 11-12-6 10:10

冇小朋友既朋友真係未必個個會明白我地既感受。

呢套劇又帶出左大家做父母既一個反思點。凡事也不而操之過急, 要適可而止, 千萬不要走火入魔!
作者: isis_dad    時間: 11-12-6 10:19

代表吓男仕發言先...就以我為例.我是由小囡出世開始計劃的...如playgroup/選購vcd&book等學前教育/搬家/選幼兒園/考幼稚園/課外活動/升小選校/面試準備等等所有都係我包辦..我唔係想講我好好...係我發覺這一代的父親都是如此...不單單是母親偉大....我地只是好小發言啫!!

作者: Charlotte_mom    時間: 11-12-6 11:03

你係好爸爸lor

我老公, 經我訓練多年, 而家功力只係去到"踢一踢郁一郁"果關......
原帖由 isis_dad 於 11-12-6 10:19 AM 發表
代表吓男仕發言先...就以我為例.我是由小囡出世開始計劃的...如playgroup/選購vcd&book等學前教育/搬家/選幼兒園/考幼稚園/課外活動/升小選校/面試準備等等所有都係我包辦..我唔係想講我好好...係我發覺這一代的父親 ...

作者: 開心小花    時間: 11-12-6 11:03

其實, 我身邊都有2,3個爸爸係緊張過老婆. 不過, 大部份都係老婆緊張D. 我老公就美其名就係背後支持我. 其實, 我同我老公都係希望俾小朋友可以入一間活動教學, 鼓勵自己去學習, 探索的學校, 而不是傳統的學校, 只係抄抄寫寫背背. 不過, 佢無上EK, 唔知要入一間如此的小學, 小學面試已經要識兩文三語, 加減乘除, 一體一藝, 最好不但有證書, 仲要有獎. 入一間開心的幼稚園, 唔緊要, 不過, 父母要幫手教, 以補不足.
仲要間小學要有直屬中學, 如果唔係中學仲唔適應. 我就係有同事個仔入咗直資小學, 點知無中學Back up. 入咗一間傳統中學, 讀咗半年頂唔順, 叩門入返直資中學.
唉! 想小朋友唔係死讀書, 唔做隻填鴨都唔係咁易.
作者: leeleelumlum    時間: 11-12-6 11:12

並不是全部, 但通常角色上係媽咪主導仔囡的多, 但如果是爸爸做也有其可取及原因, 總之, 各能施其職及互相配合到而兒女受益就得

有時雙方都有意見, 或者會有爭執TIM

不過話時話, 港台呢個series嘅節目好好睇, 好一針見血, 反映現實, 不得不讚

作者: bqmum    時間: 11-12-6 11:40

其實,古語"有爺生,冇乸敎"現今已不合用了。
作者: miutang    時間: 11-12-6 12:37

我既喊位都係個小朋友見校長唔SHOW佢亞媽時, 一手取左幅畫跑去比校長, 仲講, "校長, 你收我啦, 我真係好想同家姐一齊返學呀!"

果刻我諗, "為乜搞成甘"? 好心UP呢!  

原來無意中, 比左壓力小朋友都唔知, 大人一心覺得係為佢好, 但係咪真係好? 真的值得去反思.
作者: pipi331    時間: 11-12-6 13:07

作者: kat0318    時間: 11-12-6 13:31

好有共鳴......
返工, 教阿仔, 做家務, 找資料.....
好彩, 過了大半. 還有一半路(至小一入學為止), 希望可以順順利利喇, 最終可以入到理想的學校喇, 而又唔洗自己再咁辛苦了(發夢中 ).

事實上, 真的唔想自己同阿仔太辛苦了,
一個小孩, 無必要為了一個小一入學搞到唔似人形.....
可能我唔係要求入超名校, 我只求阿仔讀得開心, 學到佢一向鍾意的野就得喇......
作者: isis_dad    時間: 11-12-6 14:13     標題: 回復 43# kat0318 的帖子

可能我接觸到較多盡力的男士吧...

kat0318:你錯了...入了好小一先係遊戲正式開始!!!
作者: daisy17772    時間: 11-12-6 14:30

原帖由 isis_dad 於 11-12-6 14:13 發表
可能我接觸到較多盡力的男士吧...

kat0318:你錯了...入了好小一先係遊戲正式開始!!!

he he, yes ah.  For the most elite schools, parents may need to help them at least until P6.  I know a mom whose daughter is at one of those elite schools, she said she hires for her daughter a specialized tutor for each main subject, and whenever it's exam period, she has to take annual leave to coach her daughter, all her leaves are used in this way....poor
作者: myac    時間: 11-12-6 14:51

原帖由 isis_dad 於 11-12-6 10:19 發表
代表吓男仕發言先...就以我為例.我是由小囡出世開始計劃的...如playgroup/選購vcd&book等學前教育/搬家/選幼兒園/考幼稚園/課外活動/升小選校/面試準備等等所有都係我包辦..我唔係想講我好好...係我發覺這一代的父親 ...

Me too! High five!
作者: chanwendy    時間: 11-12-6 15:13

我都寧願老公唔好幫好過, 試過暑假時比啲練習亞女做 (係亞女自己話買的), 咁啱我又理緊細佬, 叫佢幫手睇吓啫, 點知轉個頭, 佢將亞女原來做啱的改錯晒, 仲要佢真係覺得自己錯的答案先係啱. 自此我就盡可能都唔好要佢睇功課喇.  而家我只係吩咐佢去交 form, 要面試時, 佢就盡量配合, 就到咪一齊去, 唔得咪我自己一個去囉.
作者: Newbb2006    時間: 11-12-6 15:36

所以我轉了份人工少d, 職位低 d 既工 - ME TOO.

我都睇到喊出LAI !
作者: TOKIN    時間: 11-12-6 17:40

[quote]原帖由 Charlotte_mom 於 11-12-6 09:54 發表
"話"我都唔明點解你要攪咁多野", 我xyz! "

Bingo !  my C6 always quote this to me !

If not me to raise such issue and collect all the information, I think everything is under the bed and dusty.

What we do is for our children sake !  poor mum
作者: twinsstar1    時間: 11-12-6 18:29     標題: 回復 5# daisy17772 的帖子

"For the most elite schools, parents may need to help them at least until P6. I know a mom whose daughter is at one of those elite schools, she said she hires for her daughter a specialized tutor for each main subject, and whenever it's exam period, she has to take annual leave to coach her daughter, all her leaves are used in this way....poor"

I understand that sometimes parents are forced to be like this .. However, the risk of doing this would be ..... they don't know how to study in secondary school and this thus usually  leads to a drop in academic performance after promoting to Secondary school. So it may not be good to their children in long run!

作者: daisy17772    時間: 11-12-6 21:14

原帖由 twinsstar1 於 11-12-6 18:29 發表
"For the most elite schools, parents may need to help them at least until P6. I know a mom whose daughter is at one of those elite schools, she said she hires for her daughter a specialized tutor for  ...

Most mums understand the adverse effect of this, however if they fail to find other ways to help the kids to cope with the pace of the school, their kids run the risk of getting behind the academic standards of the school, so what could they do?  This is a dilema, and this is what they have to face if they want to stay in this kind of schools.  Unless they are willing to give up the school.  So parents have to really justify their decision of staying in those schools.  Once they're in the game, they try to do their best to stay in the game.

作者: musickwong    時間: 11-12-6 21:18     標題: 回復 40# bqmum 的帖子

好正! 可以改為:有爺生,得毑教
作者: SCKnight    時間: 11-12-6 22:36

原帖由 musickwong 於 11-12-6 21:18 發表
好正! 可以改為:有爺生,得毑教

咁不如改為:有爺生,公毑一齊教。
作者: SCKnight    時間: 11-12-6 22:38

我同我honey都好鍾意套戲。慶幸而家過咗第一關。不過黎緊六年都冇乜好日子過咯。
作者: im_csb    時間: 11-12-6 22:59

看完了, how poor!!
作者: flyda    時間: 11-12-7 09:56

當然也有些好爸爸,但在香港絕大部分小朋友學業由媽媽包辨這是不爭的事實;我的朋友當中,C6們都愛玩車打機玩HiFi,話壓力大喎!要同小朋友一齊放鬆;又話應酬多但搵錢又唔夠老婆多。。Interview被人問教育理念,又唔多做功課,結結巴巴只講大原則露哂底。我有個朋友嘅C6失業半年向屋企淨係打機上網又唔做家務又唔湊女。真係有苦自己知。

媽媽放棄份工嗰份心情唔係一般人可以理解。佢係將自己前途交付自己相信的人同期望換取小孩有更好旳的明天。但我亦發覺好多媽咪根本亦受不了工作壓力而退而全職湊仔。
作者: mamay    時間: 11-12-7 10:11

原帖由 flyda 於 11-12-7 09:56 發表
Interview被人問教育理念,又唔多做功課,結結 ...

Give me five.  One similar incident happened few years ago when we applied the P1 for my elder son.......turn out we only being accepted as waiting.

Then I drafted Q&A and asked him to memorize all the answers.....and we got accepted by another school which is my 1st choice.
作者: carchu12    時間: 11-12-7 10:59

心酸的故事.....

上年7月,亞囝升中放榜,我叫c6果兩日唔開工,叫佢standby,同亞囝扣門....c6都仲問我點解,我只講左句:

個囝升中,已經識諗架啦,你連升中這兩日都唔陪佢,佢一定記得囉,幼稚園、小學都已經唔洗你理,升中,點都要出下力,因個囝知道你為佢出左幾多力的......

現在做媽媽真係唔易,管、教、家庭都要顧,仲要幫c6準備下台階.....
作者: eemum    時間: 11-12-7 11:18

原帖由 SCKnight 於 11-12-6 22:36 發表

咁不如改為:有爺生,公毑一齊教。

Should be : 有毑生,公毑一齊教。
作者: rai_fc    時間: 11-12-7 11:32

I really share the pain as a mom, while my boy is only at K1 + another boy coming soon!.
My husband is the type that he doesn’t handle ANYTHING of the son (from homework to extra-activities to even his health issues…., sigh), other than playing with him.
His excuses are:
“Lou Po can handle it well and he can’t do a better job”, “ he needs to relax as he works hard”, “ Lou Po is very anxious/worry already, so he needs to be the relax one and balance the atmosphere at home”.
However, I am a full time working mom………, earn more and pretty much pay most of  the son’s expenses!
I feel so much pressure/upset sometime.
After reading this page, just believe it is hard to be woman in HK!

作者: wootaitai    時間: 11-12-7 11:44

作者: leeleelumlum    時間: 11-12-7 11:59

原帖由 wootaitai 於 11-12-7 11:44 發表
肯對小朋友落手落腳,花心思照顧的爸爸真的不多。

我成日都諗如果我有一日有什麼冬瓜豆腐,我D小朋友唔知點算。。。

I also have the same thinking .... so we must 女人 當自強 ...

作者: flyda    時間: 11-12-7 12:00     標題: 回復 57# mamay 的帖子

最驚啲C6連背都欠奉,或講咗人哋學校的嘢重衰。我就係C6有次冇乜原因重要學校係向屋企附近都冇去2nd in,結果係waiting.

其實C6們都應該要上面試班。我們的朋友聚會時,C6們都話:「啲女人又扮教育專家。」其實C9們比面C6唔當眾出聲,C6未必Get到。
作者: flyda    時間: 11-12-7 12:01     標題: 回復 57# mamay 的帖子

最驚啲C6連背都欠奉,或講咗人哋學校的嘢重衰。我就係C6有次冇乜原因重要學校係向屋企附近都冇去2nd in,結果係waiting.

其實C6們都應該要上面試班。我們的朋友聚會時,C6們都話:「啲女人又扮教育專家。」其實C9們比面C6唔當眾出聲,C6未必Get到。
作者: 金毛B媽    時間: 11-12-7 13:28     標題: 回復 4# wootaitai 的帖子

我同你想法一樣呀

今年年頭入左醫院做手術, 不停想你呢句說話, 希望唔好就咁, 就上天堂, 如果真係上左, 對仔女點算
作者: Era    時間: 11-12-7 13:34

我屋企果個,簡介會又唔去聽,到見家長就C啦,竟然問人地簡介會講過既野.人地老師就話:我地響簡介會都有講.....
作者: kittytse.ah    時間: 11-12-7 13:44

借問聲放棄高薪要職的家長,仲有冇請工人姐姐呢?我都考慮放棄份工,但如果繼續請姐姐,好像有點浪費,而小朋友又學不到自立,借問有咩意見?
作者: pipi331    時間: 11-12-7 13:51     標題: 回覆 7# carchu12 的文章

作者: Loso    時間: 11-12-7 14:41

我見過啲老公,唔幫手外,開頭就話老婆揾嚟搞,細路讀得開心就得,結果入唔倒最top嗰D學校,非單止冇安慰個老婆及欣賞太座嘅努力,仲話個老婆冇鬼用,幫唔倒個小朋友,搞到個小朋友讀埋D"豆泥"學校,唉!你話幾hurt 呀!

作者: Loso    時間: 11-12-7 14:53

我覺得若果有下集,可以講個小朋友終於俾間學校收咗,大家開心咗一陣子,但開學後,發覺小朋友追唔上進度,太太又要開始"谷"個小朋友,為止一家人又陷入另一種煩惱中.....
作者: twinsstar1    時間: 11-12-7 16:08

I feel the same too .. hahah though my husband won't bother what I do for the kids but he doesn;t quiet know how to help the kids academically too ...
原帖由 wootaitai 於 11-12-7 11:44 發表
肯對小朋友落手落腳,花心思照顧的爸爸真的不多。

我成日都諗如果我有一日有什麼冬瓜豆腐,我D小朋友唔知點算。。。

作者: leeleelumlum    時間: 11-12-7 16:44

原帖由 twinsstar1 於 11-12-7 16:08 發表
I feel the same too .. hahah though my husband won't bother what I do for the kids but he doesn;t quiet know how to help the kids academically too ...  

Don't say academically, even the daily living I am sure it would become a mess if ......
作者: NICOLE123    時間: 11-12-7 17:04     標題: 回復 12# wootaitai 的帖子

我每日都在想呢個問題....
作者: sytw    時間: 11-12-7 18:08

好有同感,之前面試時,有時諗下自己唔好彩有咩事既話,我老公一定會miss晒d interviews,更加唔知呀仔學校d野。有時唔係唔想俾佢幫,而係佢真係好粗心大意,以前睇功課都可以睇到錯晒,不過有時我都會叫佢幫下手,唔想佢覺得呢d野唔關佢事。interview方面都有叫佢幫手,不過都係我做主導,佢把口就話我清楚d佢會全力配合,其實係佢一來忙二來都無咩意見,好多時都係去到最後有咩學校收左佢先來俾意見

作者: sytw    時間: 11-12-7 18:09

重覆 DELETE

作者: babybear    時間: 11-12-7 18:39

另一個版本既故事下集又可能係叩門唔成功,故事男孩入到另一間學校。但個呀媽繼續谷佢,繼續希望能夠插班成功.........

原帖由 Loso 於 11-12-7 14:53 發表
我覺得若果有下集,可以講個小朋友終於俾間學校收咗,大家開心咗一陣子,但開學後,發覺小朋友追唔上進度,太太又要開始"谷"個小朋友,為止一家人又陷入另一種煩惱中..... ...

作者: YLMom    時間: 11-12-7 19:24

Yes, can't agree more.

Have you heard this story :

One night, the little kid suddenly got high fever during midnight.  102 degree.  The mom said we must give her some medicine.  The dad said, "no need la, she is sleeping so calmly.  Why wake her up?  Why not let her sleep and tomorrow morning if she is still 102 degree, we can give her medicine."

原帖由 leeleelumlum 於 11-12-7 16:44 發表

Don't say academically, even the daily living I am sure it would become a mess if ......

作者: ANChan59    時間: 11-12-7 19:28     標題: 回覆 77# YLMom 的文章

The mom should sack the dad if financially independent .....
作者: Arosa    時間: 11-12-7 21:51

我老公, 當朋友問"你小朋友入左邊間" (那 是已經7月份),老公答"我吾知" 人地以為C6扮野,其實C6真系無記上心,跟本答吾出....

每次  SECOND IN 都比C6嚇到滴曬汗.答到一舊舊. 哎.......

問你死未?!?!!!!
作者: YLMom    時間: 11-12-7 21:54

原帖由 ANChan59 於 11-12-7 19:28 發表
The mom should sack the dad if financially independent .....

作者: ANChan59    時間: 11-12-7 21:56     標題: 回復 79# Arosa 的帖子

I should run an interview course for parents particularly for C6....... C9 will pay for that......

A good business.
作者: Pessuma    時間: 11-12-8 09:49     標題: 回復 12# 開心小花 的帖子

我屋企個件都係!

不只唔幫手, 而且加多句 "使唔使咁緊張呀!" :hehehe: :hehehe: :sickmilk: :sickmilk:
作者: leeleelumlum    時間: 11-12-8 11:56

原帖由 ANChan59 於 11-12-7 21:56 發表
I should run an interview course for parents particularly for C6....... C9 will pay for that......

A good business.

哈哈, ANChan59 你真攪笑
作者: flyda    時間: 11-12-8 12:07     標題: 回復 81# ANChan59 的帖子

睇怕C6們就算有咁嘅班都唔去上堂,全部叫C9去完再講番比佢哋聽;講漏咗又係C9嘅錯。

多做多錯,少做少錯,唔做唔錯,唉!至理明言。
作者: ANChan59    時間: 11-12-8 13:52

原帖由 flyda 於 11-12-8 12:07 發表
睇怕C6們就算有咁嘅班都唔去上堂,全部叫C9去完再講番比佢哋聽;講漏咗又係C9嘅錯。

多做多錯,少做少錯,唔做唔錯,唉!至理明言。

I will package the program to the extent, C6 will cooperate with C9 to make the admission process and target just like ............ commercial secret, I need to come up a business plan, then funding, execution, IPO ........
作者: ANChan59    時間: 11-12-8 13:54

原帖由 leeleelumlum 於 11-12-8 11:56 發表
哈哈, ANChan59 你真攪笑

Because so many C9 upset by C6...... one of the C6 needs to do something positive.
作者: dandanmami    時間: 11-12-8 20:57     標題: 回復 58# carchu12 的帖子

作者: Carelesswhisper    時間: 11-12-8 21:52

好無奈! 我諗好多媽媽都有相同經歷, 包括我自己, 有苦自己知....!! 我都已經習慣左做衰人, 尤其係奶奶面前, 我吾care佢點睇自己!
作者: 金毛B媽    時間: 11-12-8 23:02

我仲以為只有我家的 c6 係咁, 原來有咁多人陪我
作者: mamay    時間: 11-12-9 09:37

wonderful story.........
Feel not so lonely with you all here.......
my hubby always said my son are spoiled by me.....he also said he is the bad cap and I am the good cap.....

but the fact is that I spent more time with the kid.....with all the love and care, even I yelled at them, they still said mom is a good mom.......

This is give and take.....the C6 never understand.......
作者: 青青河邊草    時間: 11-12-10 00:02

原帖由 Arosa 於 11-12-7 21:51 發表
我老公, 當朋友問"你小朋友入左邊間" (那 是已經7月份),老公答"我吾知" 人地以為C6扮野,其實C6真系無記上心,跟本答吾出....

每次  SECOND IN 都比C6嚇到滴曬汗.答到一舊舊. 哎.......

問你死未?!?!!!!:sleep: :sleep:  ...

我老公, 個仔去陳守仁IN果日, 都仲問緊我津貼同直資有乜分別.....
作者: flyda    時間: 11-12-11 12:50     標題: 回復 91# 青青河邊草 的帖子

好過有的C6 In 緊嗰陣向Interviewer面前搞錯間直資以為係私校,重要問人IB同三三四係乜。有時真係好矛盾,唔知佢哋唔知幾多嘢,應否叫埋佢哋去。

不過唐唐都係咁啦,響小學問人哋入U率有幾高,真係聽到人都顛。
作者: ngkongduck    時間: 11-12-11 16:17

身同感受...
小朋友出年小一...為咗要佢做好D...尊登resign咗之前份工,一心諗住辭咗職同佢一齊去interview....做好D。但結果in咗好多間小學全部waiting list...
依加諗住揾番份輕鬆D既工...點知揾來揾去都揾吾到...個個HR都話我over qualify 吾想請,但又叫我去in...
唉,依加每日都喺到等....希望可以快D解决..我都吾知做野好定做full time mom 好...唉,總之就好大壓力啦!

媽媽真係好偉大...

作者: ngkongduck    時間: 11-12-11 16:20

身同感受...
小朋友出年升小一...為咗要佢做好D...尊登resign咗之前份工,一心諗住辭咗職同佢一齊去interview....做好D。但結果in咗好多間小學全部waiting list...  
依加諗住揾番份輕鬆D既工...點知揾來揾去都揾吾到...個個HR都話我over qualify 吾想請,但又叫我去in...
唉,依加每日都喺到等....希望可以快D解决..我都吾知做野好定做full time mom 好...唉,總之就好大壓力啦!

媽媽真係好偉大...
作者: Arosa    時間: 11-12-12 09:06     標題: 回復 1# ngkongduck 的帖子

我自己的經歷而言, 考小學的努力同成果,真的不成正比.....唉....

Luck is really important , which i have none at all.
作者: TOKIN    時間: 11-12-15 12:22

"唉, 我唔係萬能架, 但都要做到萬能。"

Good point !

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5