教育王國

標題: 暑假交流團 [打印本頁]

作者: samuel89    時間: 11-12-6 13:43     標題: 暑假交流團

f.3男生唔太想參加學校舉辦既暑假交流團.....
想請教一下各位有經驗的爸媽, 應該點說服阿仔參加???
先謝謝指教
作者: cellon    時間: 11-12-6 17:17

原帖由 samuel89 於 11-12-6 13:43 發表
f.3男生唔太想參加學校舉辦既暑假交流團.....
想請教一下各位有經驗的爸媽, 應該點說服阿仔參加???
先謝謝指教

先要了解為甚麼他不想去。
作者: samuel89    時間: 11-12-7 10:27

原帖由 cellon 於 11-12-6 17:17 發表

先要了解為甚麼他不想去。

就系他都未諗掂想不想去..... 但我就想佢去呵.....
作者: Yanamami    時間: 11-12-7 17:46

搵佢老友拉埋佢一齊去囉.  話分兩頭, 若非佢願, 夾硬去都唔開心.  $你花左但佢全程黑面無得著, 咪浪費時間&金錢?  佢平時獨立嗎?  未獨自離開過屋企?  定係有女友仔係HK唔捨得走?
作者: samuel89    時間: 11-12-7 19:04

原帖由 Yanamami 於 11-12-7 17:46 發表
搵佢老友拉埋佢一齊去囉.  話分兩頭, 若非佢願, 夾硬去都唔開心.  $你花左但佢全程黑面無得著, 咪浪費時間&金錢?  佢平時獨立嗎?  未獨自離開過屋企?  定係有女友仔係HK唔捨得走? ...

我當然系想佢自願去先會問去有咩好處用來說服佢啦.......
佢平時獨立嗎?<----就系想佢學識獨立先想佢去
未獨自離開過屋企?<----佢小六去過六天北京交流團啦
  定係有女友仔係HK唔捨得走? <----應該唔系,佢仲處於男女相距既階段, 暫時未去到男女相吸階段....即仲系"小學雞"階段
作者: Yanamami    時間: 11-12-7 20:10

會唔會上次去北京有陰影?  定係佢唔想走出個comfort zone?  或者無老友一齊去?  定想暑假溫書升F4? 問佢點解無興趣去啦, 可以無王管幾個星期唔好咩?  佢真係心歸.

原帖由 samuel89 於 11  -12-7 19:04 發表

我當然系想佢自願去先會問去有咩好處用來說服佢啦.......
佢平時獨立嗎?

作者: awah112    時間: 11-12-7 21:04

作者: vincher    時間: 11-12-7 21:34     標題: 回復 5# samuel89 的帖子

..... 但我就想佢去呵.....--------->
因為你想在暑假有自由
~去哪兒?為什麼你咁想他去?
                   (除了訓練獨立)
~其實參加暑假交流團,值得嗎?
作者: LittleKidult    時間: 11-12-8 00:00

我大仔當都係F3去澳洲, 佢都唔係太想去, 不過我地話可以睇多d外國野(有外國人家庭接待), 又有d同學(全男生, 因澳洲果邊係男校)一齊去呀咁囉, 又唔太貴(好似$15xxx, 2 weeks), 最後佢都去左..........
我細仔因學校每年都有d短線考察, 所以冇特別去參加其他交流, 不過F3學校有攪去澳洲野外訓練, 所以要佢去, 初初佢死都唔想去(去成個月, 又會好辛苦果d), 最後都係話難得機會, 又唔貴, 做得好返黎又有機會有助學金, 重有最緊要既係...........返黎比佢換手提電話(其實佢部本身都壞壞地, 用左成3年, 最後換左部$2600既比佢), 唔建議用呢個辦法...
去完返黎雖然成身傷晒, 不過佢話玩得好開心, 唔想咁快返黎添

如果價錢唔太貴而又可以去多d地方既話我覺得值得, 至在比佢地見識世面.....

作者: kenfu    時間: 11-12-8 08:31

作者: samuel89    時間: 11-12-8 09:32

原帖由 Yanamami 於 11-12-7 20:10 發表
會唔會上次去北京有陰影?  定係佢唔想走出個comfort zone?  或者無老友一齊去?  定想暑假溫書升F4? 問佢點解無興趣去啦, 可以無王管幾個星期唔好咩?  佢真係心歸.

...

唔會上次去北京有陰影, 返來佢都冇投訴有不滿,  佢唔想走出個comfort zone就有可能,  無老友一齊去都系原因,  想暑假溫書升F4,系我會勁開心囉....
問佢點解無興趣去啦, 可以無王管幾個星期唔好咩? <----就系依依哦哦甘答唔出,...... 佢真係心歸.<----的而且確"是",所以我更加想佢去.....
作者: samuel89    時間: 11-12-8 09:40

原帖由 awah112 於 11-12-7 21:04 發表

你陪佢一齊去囉...haha...仲可以培養親子關係...

要大拿拿3k英鎊1位......老友.....用多3k英鎊同佢出去"培養親子關係", 我選擇系屋企"培養"算數.........
作者: samuel89    時間: 11-12-8 09:50

原帖由 vincher 於 11-12-7 21:34 發表
..... 但我就想佢去呵.....--------->
因為你想在暑假有自由
~去哪兒?為什麼你咁想他去?
                   (除了訓練獨立)
~其實參加暑假交流團,值得嗎? ...

天地良心為証......我絕對唔會用3k英鎊買暑假有自由
去英國, 我真系最主要想訓練佢獨立......我個人信奉老子的"無為而治", "順勢而行", 所以想用暑假交流團訓練佢, 唔想我自己好似電腦input甘輸入晒d理論,道理幫助佢成長, 所以我覺得"值得".....
作者: Yanamami    時間: 11-12-8 09:57

3K英鎊包唔包機票?  係咪Excel Academy搞?  收我地2172.50 pounds唔包 air tickets. 但明年London Olympics, 轉左好多景點, 唔去British Museum, Tower Bridge & Buckingham Palace...etc.  所以諗住後年先去.

原帖由 samuel89 於 11-12-8 09:40 發表

要大拿拿3k英鎊1位......老友.....用多3k英鎊同佢出去"培養親子關係", 我選擇系屋企"培養"算數.......:omouth:mouth:" />..

作者: samuel89    時間: 11-12-8 10:04

原帖由 LittleKidult 於 11-12-8 00:00 發表
我大仔當都係F3去澳洲, 佢都唔係太想去, 不過我地話可以睇多d外國野(有外國人家庭接待), 又有d同學(全男生, 因澳洲果邊係男校)一齊去呀咁囉, 又唔太貴(好似$15xxx, 2 weeks), 最後佢都去左..........
我細仔因學校每 ...

多謝你經驗之談.....thanks!

我估阿仔就系因為覺得價錢太貴唔值得, 阿仔系極品"孤寒"既性格, 我估佢唔"捨得", 所以我更加想佢去. ....
老實說"孤寒"既性格系遺傳, 但我同阿仔稍有不同既系我"顛"起上來, 大方果陣系完全唔睇價錢, 系幾兩極化既
"孤寒"性格..
作者: samuel89    時間: 11-12-8 10:10

原帖由 Yanamami 於 11-12-8 09:57 發表
3K英鎊包唔包機票?  係咪Excel Academy搞?  收我地2172.50 pounds唔包 air tickets. 但明年London Olympics, 轉左好多景點, 唔去British Museum, Tower Bridge & Buckingham Palace...etc.  所以諗住後年先去.

...

3K英鎊全包......我都未睇真係咪Excel Academy搞(好似系), 系阿仔學校同呢d機構搞既, 有隨團老師,有晒行程表(我未睇, 我做野鍾意step by step, 未攪掂阿仔都唔想睇)......
作者: samuel89    時間: 11-12-8 10:13

原帖由 kenfu 於 11-12-8 08:31 發表
有那個機構幫學校搞初中學生的遊學團係有好的表現, 可否介紹下?? thanks!!

sorry...我都系信得過學校有參與搞既遊學團咋, 所以冇得介紹下.....
作者: Yanamami    時間: 11-12-8 12:51

喂, 你唔做定功課點sell俾個仔呀.....講到流晒口水, 加鹽加醋先吸引嘛.....話派佢過去幫你手挖d Olympics紀念品囉.

原帖由 samuel89 於 11-12-8 10:10 發表

3K英鎊全包......我都未睇真係咪Excel Academy搞(好似系), 系阿仔學校同呢d機構搞既, 有隨團老師,有晒行程表(我未睇, 我做野鍾意step by step, 未攪掂阿仔都唔想睇)...... ...

作者: samuel89    時間: 11-12-8 14:01

原帖由 Yanamami 於 11-12-8 12:51 發表
喂, 你唔做定功課點sell俾個仔呀.....講到流晒口水, 加鹽加醋先吸引嘛.....話派佢過去幫你手挖d Olympics紀念品囉.

:good: 好藉口, 今晚即試,thanks!
作者: awah112    時間: 11-12-8 16:13

作者: vincher    時間: 11-12-8 20:13     標題: 回復 1# awah112 的帖子

係唔係去得太多!我兒唔知几想去英國交流,但因奥運,可能只去西班牙、台北
或中国r
作者: Yanamami    時間: 11-12-8 20:41

我o地細個邊似而家d小朋友禁幸福呢?  三幾歲人仔又日本又泰國......

原帖由 awah112 於 11-12-8 16:13 發表

點解我哋細個咁想去旅行,但而家小朋友唔想既?

作者: awah112    時間: 11-12-8 21:46

作者: awah112    時間: 11-12-8 21:49

作者: vincher    時間: 11-12-8 22:50     標題: 回復 3# Yanamami 的帖子

其實係我0地班大人0吾捨得DUP低細佬仔,自己工作辛苦,要鬆一鬆,只好帶買埋他們去!搞到他們細細個就已周遊列國,連有機會到外地交流都0吾願意
作者: vincher    時間: 11-12-8 22:51     標題: 回復 2# awah112 的帖子

好爸爸:excited: :excited: :excited:
作者: Yanamami    時間: 11-12-8 22:57

但我女會好雀躍可以撇甩我同d同學仔一齊囉....

原帖由 vincher 於 11-12-8 22:50 發表
其實係我0地班大人0吾捨得DUP低細佬仔,自己工作辛苦,要鬆一鬆,只好帶買埋他們去!搞到他們細細個就已周遊列國,連有機會到外地交流都0吾願意

作者: vincher    時間: 11-12-8 22:59     標題: 回復 12# samuel89 的帖子

足見你多疼兒子,寧願孤寒自己,也讓他到英國交流!
其實你並非吝嗇之人!
作者: samuel89    時間: 11-12-9 10:00

原帖由 Yanamami 於 11-12-8 12:51 發表

昨晚試完.....
我:[阿仔,你去遊學團可以順便幫手買d Olympics紀念品]
阿仔:[咪我應承左去嗎?]....
我:[....]......:-| 無言....心諗今次"犯賤"啦,大出血仲要求阿仔:bashful:
作者: samuel89    時間: 11-12-9 10:01

原帖由 awah112 於 11-12-8 21:46 發表

去西班牙仲好過英國啦

why....
作者: samuel89    時間: 11-12-9 10:18

原帖由 vincher 於 11-12-8 22:59 發表
足見你多疼兒子,寧願孤寒自己,也讓他到英國交流!
其實你並非吝嗇之人!

見你甘講,我不禁要仰天大嘆一聲....."唉"

低頭嘆句"可憐天下父母心",
佛光初現, 一切皆是"業",
俗話說:冇仇不成父子, 子女是討債來的.....

睇來今晚真要"痛飲三杯"敬天下父母........
作者: awah112    時間: 11-12-9 14:56

作者: awah112    時間: 11-12-9 15:00

作者: samuel89    時間: 11-12-9 15:25

原帖由 awah112 於 11-12-9 15:00 發表

啱一半,老咗孝順返你咪還債囉...

我抱住希望愈細愈細
真系有息收先算啦.....
作者: Yanamami    時間: 11-12-9 15:25

:happy: :happy: :joyous: :joyous: 笑到bill眼淚.  溝通好有問題.

原帖由 samuel89 於 11-12-9 10:00 發表

昨晚試完.....
我:[阿仔,你去遊學團可以順便幫手買d Olympics紀念品]
我:[....]......:-| 無言....心諗今次"犯賤"啦,大出血仲要求阿仔:bashful: ...

作者: samuel89    時間: 11-12-9 15:28

原帖由 awah112 於 11-12-9 14:56 發表

比較少機會去...

又要駁下古....
西班牙or英國 相信d小朋友都系差不多一樣少機會去......
作者: samuel89    時間: 11-12-9 15:30

原帖由 Yanamami 於 11-12-9 15:25 發表
笑到bill眼淚.  溝通好有問題.

唔系嗎 .....我聽完幾乎喊左出來
作者: hhma    時間: 11-12-9 17:21

跟學校去, 真係學到獨立咩?
不過一定會好好玩, 只係地點由學校轉左去英國
作者: samuel89    時間: 11-12-9 17:45

原帖由 hhma 於 11-12-9 17:21 發表
跟學校去, 真係學到獨立咩?
不過一定會好好玩, 只係地點由學校轉左去英國

應該學到獨立......而家日日返到屋企做"大爺", 到時返到宿舍要自己攪掂, 阿仔唔系甘想去,我估佢都系擔心緊呢樣野......
作者: Yanamami    時間: 11-12-9 19:47

笑死.  你o地之間溝通出現好大問題.

原帖由 samuel89 於 11-12-9 10:00 發表

昨晚試完.....
我:[....]......:-| 無言....心諗今次"犯賤"啦,大出血仲要求阿仔 ...

作者: awah112    時間: 11-12-9 20:59

作者: hhma    時間: 11-12-9 22:07

屋企有工人?

原帖由 samuel89 於 11-12-9 17:45 發表

應該學到獨立......而家日日返到屋企做"大爺", 到時返到宿舍要自己攪掂, 阿仔唔系甘想去,我估佢都系擔心緊呢樣野......

作者: Yanamami    時間: 11-12-9 22:29

所以我情願自已辛苦d都唔再請工人.

原帖由 hhma 於 11-12-9 22:07 發表
屋企有工人?

作者: 天瑜    時間: 11-12-10 16:36     標題: 回復 1# Yanamami 的帖子

作者: samuel89    時間: 11-12-12 10:20     標題: 回復 36# hhma 的帖子

之前有, .....近排由阿仔娘親"升任"做一家之煮
作者: samuel89    時間: 11-12-12 10:22

原帖由 Yanamami 於 11-12-9 19:47 發表
:joyous: :joyous: :joyous: 笑死.  你o地之間溝通出現好大問題.

我聽到想喊出來呵:-(

不過今日佢又決定左去啦......
作者: samuel89    時間: 11-12-12 10:30

原帖由 Yanamami 於 11-12-8 09:57 發表

...

睇真原來就係Excel Academy搞既, 原來約2100英鎊 20日全包先真, 之前我睇錯作大左價錢,sorry.....
作者: CrabPincers    時間: 11-12-12 11:16

原帖由 samuel89 於 11-12-12 10:22 發表

我聽到想喊出來呵

不過今日佢又決定左去啦......

唉, 呢D 又去又吾去先煩
我女之前, 參加學校的探訪交流團(去中國山區)
之前好開心甘話去
忽然一日返黎, 又話吾去(交晒FORM 啦WOR)
之後一日又話去
再一日返黎, 又話同左老師講吾去

唉.............比佢玩C 左
作者: samuel89    時間: 11-12-12 11:40

原帖由 CrabPincers 於 11-12-12 11:16 發表
唉, 呢D 又去又吾去先煩
我女之前, 參加學校的探訪交流團(去中國山區)
之前好開心甘話去
忽然一日返黎, 又話吾去(交晒FORM 啦WOR)
之後一日又話去
再一日返黎, 又話同左老師講吾去

唉.............比佢玩C 左 ...

呵呵......原來女大18變系甘解架
阿仔就唔系變, 佢系唔知道考慮d咩野,想去又唔想去甘,唔到最後交表都唔肯決定.......
作者: mstamtam    時間: 11-12-12 19:38

原帖由 kenfu 於 11-12-8 00:31 發表
有那個機構幫學校搞初中學生的遊學團係有好的表現, 可否介紹下?? thanks!!

Pls check PM about info abt study tours.
作者: KWT    時間: 11-12-13 07:53

原帖由 samuel89 於 11-12-8 10:10 發表

3K英鎊全包......我都未睇真係咪Excel Academy搞(好似系), 系阿仔學校同呢d機構搞既, 有隨團老師,有晒行程表(我未睇, 我做野鍾意step by step, 未攪掂阿仔都唔想睇)...... ...

Hi!  samuel89.

想問是幾多天團及去英國那裡?

我仔學校英國16天團,約$27000(極有可能超出這個數目),沒有british museum等景點.正考慮去不去,但我知道學校老師想仔仔參加.
作者: samuel89    時間: 11-12-13 11:22

原帖由 KWT 於 11-12-13 07:53 發表

Hi!  samuel89.

想問是幾多天團及去英國那裡?

我仔學校英國16天團,約$27000(極有可能超出這個數目),沒有british museum等景點.正考慮去不去,但我知道學校老師想仔仔參加. ...

睇真原來就係Excel Academy搞既, 原來約2100英鎊 20日全包先真, 之前我睇錯作大左價錢,sorry.....
作者: samuel89    時間: 11-12-13 11:22

原帖由 mstamtam 於 11-12-12 19:38 發表

Pls check PM about info abt study tours.

不好意思,收不到PM呵.....
作者: Yanamami    時間: 11-12-13 13:52

samuel89,

Excel 那邊收2100英鎊(20天), 你說全包.  是否也包機票?  我囡學校不包機票的.....:question:

原帖由 samuel89 於 11-12-13 11:22 發表

作者: samuel89    時間: 11-12-13 14:36

原帖由 Yanamami 於 11-12-13 13:52 發表
samuel89,

Excel 那邊收2100英鎊(20天), 你說全包.  是否也包機票?  我囡學校不包機票的.....:question:

是也包機票......全包,還包(150英鎊零用錢)
作者: Yukyuk    時間: 11-12-13 14:50     標題: 回復 1# samuel89 的帖子

samuel,

題外話:

如果您有兩張或以上(FREE)來回英國的機票及有假期,您會否仍選擇讓囝囝參加學校的STUDY TOUR / 選擇自己帶囝囝去英國旅遊。

作者: samuel89    時間: 11-12-13 15:09

原帖由 Yukyuk 於 11-12-13 14:50 發表
samuel,

題外話:

如果您有兩張或以上(FREE)來回英國的機票及有假期,您會否仍選擇讓囝囝參加學校的STUDY TOUR / 選擇自己帶囝囝去英國旅遊。

我仍會選擇讓囝囝參加學校的STUDY TOUR .....
我自己帶囝囝去英國旅遊根本系2回事, 2者我期望阿仔會學到既野完全唔同及唔可以類比.......
作者: Yukyuk    時間: 11-12-13 15:16

明白!

另外,  我們囡囡學校的STUDY TOUR(EXCEL ACADEMY)去英國少於20天,唔知點解會貴你囝囝學校咁多?  您囝囝是HOMESTAY / 學校宿舍?  究竟我們貴在哪裡,煩請賜教。  (得閒先答啦,唔係好急!)

http://www.htc.edu.hk/files/20111130-UK_Tour.pdf

原帖由 samuel89 於 11-12-13 15:09 發表

我仍會選擇讓囝囝參加學校的STUDY TOUR .....
我自己帶囝囝去英國旅遊根本系2回事, 2者我期望阿仔會學到既野完全唔同及唔可以類比.......

作者: Yanamami    時間: 11-12-13 19:31

Yukyuk, samuel89,

我o地都係2100英鎊 for 21日/19晚, 都包pocket money, 但就唔包張機票囉.  你知張機票幾貴啦.

原帖由 Yukyuk 於 11-12-13 15:16 發表
明白!

另外,  我們囡囡學校的STUDY TOUR(EXCEL ACADEMY)去英國少於20天,唔知點解會貴你囝囝學校咁多?  您囝囝是HOMESTAY / 學校宿舍?  究竟我們貴在哪裡,煩請賜教。  (得閒先答啦,唔係好急!)

http://www.htc.edu.hk/f ...

作者: samuel89    時間: 11-12-13 19:47

原帖由 Yanamami 於 11-12-13 19:31 發表
Yukyuk, samuel89,

我o地都係2100英鎊 for 21日/19晚, 都包pocket money, 但就唔包張機票囉.  你知張機票幾貴啦.

哦.....甘應該我未睇清楚, 張機票應該系另計, 2100英鎊系Excel Academy剩收既費用.....

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5