教育王國

標題: 多唔多人寫咗求位信呀? [打印本頁]

作者: hokk    時間: 11-12-7 14:04     標題: 多唔多人寫咗求位信呀?

我之前寫過一封, 都唔知再寫唔寫好, d內容黎黎去去都係個d, 真係我唔悶, 個校長都悶呀...........haha
作者: andersmama    時間: 11-12-7 15:25

我有寫呀, 仲寫左交左4封...!

第一, 第二封係有d唔同, 第一封by mail, 第二封因為時間關係by fax, 咁第三封係by mail同第二封o既內容係一樣, 第四封係by hand都係同第封o既內容一樣.

最終係交左by hand個封之後個日收到offer!

其實我估係誠意, 唔好理佢悶唔悶啦, 盡人事幫下小朋友!
咁你仲可以講下小朋友o既野咁囉, 比校長知多d你小朋友!

原帖由 hokk 於 11-12-7 14:04 發表
我之前寫過一封, 都唔知再寫唔寫好, d內容黎黎去去都係個d, 真係我唔悶, 個校長都悶呀...........haha

作者: chubbychu    時間: 11-12-7 15:42

原帖由 andersmama 於 11-12-7 15:25 發表

第一, 第二封係有d唔同, 第一封by mail, 第二封因為時間關係by fax, 咁第三封係by mail同第二封o既內容係一樣, 第四封係by hand都係同第封o既內容一樣.

最終係交左by hand個封之後個 ...

作者: LittleButter    時間: 11-12-7 19:08

請問你是今年寫的, 即係剛剛寫? 是apply 2012-2013 K1? which KG? 可以分享一下嗎?

原帖由 andersmama 於 11-12-7 15:25 發表

作者: Sheungki0101    時間: 11-12-7 19:27     標題: 回覆 2# andersmama 的文章

好佩服,勁有誠意
我估最後by hand封求位信最有效用,如果親手交俾校長就最表誠意,機會真係大好多
作者: suetsuet8    時間: 11-12-7 22:57

4 封都apply 同一間學校?好勁,by mail 可以比到校長咩?
作者: andersmama    時間: 11-12-8 00:05

其實我仔仔係比較慢熱, I開頭IN左3間, 1間叫好D, 肯講野, 其余2間係一個字都唔講...

咁我就知LAI哂野, 咁唯有IN第4, 5間係心儀O既, 想盡辦法氹下佢啦! 佢終係講野, 仲IN得OK咁.

同老公都估, 應該OK啦, 點知, 第4, 5間唔止同一個星期六IN, 仲要係同一個星期出RESULTS, 收到兩間都係WAITING...心諗慘啦, 點算呀! 仲要係心儀...

咁我就揀左一間自己覺得機會大D同埋真係好想好想佢入個間諗住攻佢喇! 我講機會大係因為我聽左IN個日校長個TALK, 知佢收左幾多份APPLICATIONS, 同埋收生比例都收到APPLICATIONS比例係幾多, 仲有發問問題, 我係諗, 萬一真係WAITING或者REJECT, 希望校長收到我信個時會記得我, 雖然發問係不記名!

我收到WAITING就寫左封好STANDARD O既求位信, 寄比校長, 我有打去同老師講, 寄左信去, 好想入讀, 佢地當然話交左比校長架喇, 叫我等下啦, 咁都SECOND ROUND都無OFFER, 就有D著急同唔知點算喇! 咁好彩, BK呢度有個THREAD係有D MAMA講個間KG, 咁我地都會上黎SHARE下, 咁有D MAMA就話我知, 校長O既出沒時間, 同埋校長為人係點呀, 點樣表示自己O既誠意, 封信寫D咩, 咁我就BASE ON我之前個封, 再加集合左D意見加左D野上去, 寫左D關於我小朋友O既野同佢O既表現, 學緊D咩咁, 比D SUPPORTING出黎, 同埋我地D 家庭相, 仔仔D相咁, 咁當時就諗返, 好彩個日個校長講TALK我有發問, 佢見到張相唔知會唔會RECALL到我呢...都係估, 其實咁多人IN, 咁多埸TALK, 校長係未必記得我O既! HEHE...

其實我第二ROUND知無OFFER, 好心急, 做左以上O既野, 就諗, 最快校長再收到信, 就係BY FAX, 咁就FAX左先, 再補寄過去啦, 咁都係等唔切喇, 係人地SECOND ROUND交留位費最後一日就再BY HAND交去, 其實我都係想搵校長架, 不過D老師話佢係唔度, EXPECTED, 咁我就放低左封信都係D 資料代為轉交喇!

就係咁第二日收到OFFER!

係呀, 我4封信都係比同一間KG, 係10日內SEND哂出去. 其實我係想同大家SHARE下, 寫信係某程度上係有幫助, 希望大家MAMA唔好氣餒, 繼續努力, 為自己小朋友爭取最好O既野, 同埋起碼叫做過同盡左力! WAITING 同REJECT唔係一定無望架, 亦唔係自己小朋友唔好, 只係有D小朋友真係好叻, 同埋大仔細仔, 男仔女仔係唔同O既AGE都有唔同O既分別架, 加上咁多小朋友, 係INTERVIEW個短短O既時間, 係好難表現到出黎, 諗下辦法比學校知道小朋友O既性格慢熱D.

祝大家成功! 我只係SHARING下, 不喜勿插!
作者: gskw    時間: 11-12-8 00:12     標題: 回覆 7# andersmama 的文章

thanks for sharing! 值得參考!
作者: miio    時間: 11-12-8 00:26

作者: MrMrsEast    時間: 11-12-8 02:51

so touching? May i know which school is that?
作者: carlo.km    時間: 11-12-8 08:03

媽媽你好叻呀!

想請問中文信是否已可以?

待覆, 謝謝 !
作者: andersmama    時間: 11-12-8 09:42

用中定英,我估睇番間學校啦。
作者: LL222    時間: 11-12-8 10:25

各位家長, 唔好等收到waiting信先寫呀,
一in完就要寫(最好再加簡單profolio(生活相之類)), 出waiting result再寫, 出2nd round offer前再寫
中定英?
一封手寫中文由媽咪orDaddy寫
一封手寫英文由Daddy or媽咪寫
再用双掛號寄比校長(make sure收到及校長拆信)
作者: shiunat    時間: 11-12-8 10:53     標題: 回復 7# andersmama 的帖子

Andersmama,
你真係好誠心呀, 俾10個叻你!!

你介唔介意Share 一下封信係點寫架, 我都好想幫阿囡寫, 不過唔知點落墨先好!

你可以pm我!

Thx!
作者: 瑤柱粒    時間: 11-12-8 11:41     標題: 回復 2# andersmama 的帖子

我都想寫信呀. 可否pm我知個內容點寫呀. 謝謝你.
作者: captainbaby    時間: 11-12-8 11:49     標題: 回復 9# andersmama 的帖子

我都想寫信呀!! 唔該pm埋我知個內容點寫呀!  謝謝你呀!!

作者: tigercrabxo    時間: 11-12-8 11:53

可以pm 比我嗎, 萬分感激
作者: teresabba    時間: 11-12-8 12:32

can also PM or send to [email protected], thanks
作者: 心心郡主    時間: 11-12-8 12:43

作者: suetsuet8    時間: 11-12-8 12:47     標題: 回復 7# andersmama 的帖子

你好勁, 你介唔介意Share 一下封信係點寫架. Pls pm to me.

Thank you so much.
作者: andersmama    時間: 11-12-8 13:05

你睇番之前我個post就見到我大約講左封信點寫架喇! 你再睇下其實post, 都有好多mama比tips 講下應該點寫!
作者: irisgiroro    時間: 12-2-10 22:17

我都好想參考下,麻煩你PM我好嗎?

THX!!!
作者: Paris626    時間: 12-2-10 22:51

我想寫去培正,會唔會太遲!我唔係waiting list會唔會無機?如果係封信應該點寫?
作者: TYBB1    時間: 12-2-10 22:57     標題: 回覆:多唔多人寫咗求位信呀?

可否都share俾我, 我之前已經寄了一封給學校,麻煩pm俾我, thanks

作者: carrieayy    時間: 12-2-11 00:05

hi, i also want to share your letter. Would you mind pm to me. Thanks!
作者: kyowong    時間: 12-2-29 23:53

除左寄信外, 個人誠意都好重要...所以如果可以, 親自去學校搵校長..希望其他mama唔好放棄, 加油
作者: winnietingting    時間: 12-3-1 09:46     標題: 引用:除左寄信外,+個人誠意都好重要...所以如果

-

作者: McBonnie    時間: 12-3-1 09:56

Last year, we wrote Chinese letters to 4 waiting list schools. Each school wrote 3-4 letters until they closed for summer holiday by Registered Post. Finally 2 schools called us and gave us offer in late August.
作者: kyowong    時間: 12-3-1 13:04

去左幾次..無特別原因, 係誠意...我都算好彩
作者: 小克    時間: 12-3-1 13:54

作者: weiweibb    時間: 12-3-1 14:03

kyowong 發表於 12-2-29 23:53
除左寄信外, 個人誠意都好重要...所以如果可以, 親自去學校搵校長..我係由reject變左做正取生....希望其他m ...

作者: mamiDOR    時間: 12-3-1 17:10

校長會唔會見我地? 只係交封信?
作者: Janetlam263    時間: 12-3-1 17:36

回復 McBonnie 的帖子

Would you mind to tell us which two schools release the offer to you finally?

作者: fatalbug    時間: 12-3-1 17:41

作者: Zeiweipapa    時間: 12-3-1 17:48

我都好想要,可唔可以比我
Thank you so much
作者: 冬菇    時間: 12-3-2 13:53

個人覺得, 學校唔會隨便比一個外來人入去搵校長?...同埋, 校長點會咁容易出黎見個家長? 仲要係剛放榜O既時候,佢都知D人搵佢係為咩, 個個人都去搵佢咪好唔得閒? 我覺得反而會反效果.
作者: 9月媽媽    時間: 12-3-6 13:56

回復 andersmama 的帖子

可以pm 比我嗎, 萬分感激

作者: maykwanet    時間: 12-3-6 14:11

作者: MJR    時間: 12-3-6 16:37

我都想寫信
可以pm 比我嗎, 感激萬分!

作者: Cwin    時間: 12-3-6 17:54

可否 pm 比我嗎 ? Many thanks!
作者: ksvivian    時間: 12-3-7 09:23

我都想要呀,唔該晒你!
作者: cherryiiiii    時間: 12-3-10 18:09

Please PM me what you had written Thanks!!!
作者: ceriselung    時間: 12-3-10 22:11     標題: 回覆:多唔多人寫咗求位信呀?

我覺得都要睇係邊間學校,如果同一間名校有過百個家長寫過千封信比個校長,相信個結果未必係理想結局。但我同意誠意係可打動對方的...大家加油!

作者: 黃宅    時間: 12-3-11 09:11

可以pm 比我嗎, 萬分感激, 唔該
作者: hidy88    時間: 12-3-11 21:46

我都好想知, PM我  
作者: LingLongMami    時間: 12-3-15 23:54

我都想要呀,煩請PM 比我, 唔該晒你!
作者: snoopybk    時間: 12-3-16 00:48

Andersmama,

你真係好有心呀!
我都好想幫阿囡寫, 但唔知點寫求位信好, 你介唔介意分享一下封信係點寫架!

你可以pm我! Thx!

作者: jonasmami    時間: 12-3-16 00:53

可以pm 比我嗎, 萬分感激, 唔該
作者: gem_mail    時間: 12-3-16 11:11

可以pm 比我嗎? THX Very Much!!
作者: davywm    時間: 12-3-16 11:54

我識個朋友, 佢兩個女(不同年份)都係waiting, 之後寫求位信, 然後收到offer!
作者: ymjoy    時間: 12-3-16 11:56

Andersmama,

可以pm 比我嗎?

Thanks
作者: suetsuet8    時間: 12-3-16 13:03

Anders mama,

Can u pm to me? Thanks so much!!!

Thanks

作者: CABmama    時間: 12-3-16 23:03

回復 suetsuet8 的帖子

Can u pm to me too? many Thanks~

作者: andersmama    時間: 12-3-18 15:53     標題: 回覆:多唔多人寫咗求位信呀?

各位mamas, 今日click入黎先見到咁多人想我send封求位信比佢地參考,sorry咁遲先睇到,亦好多mamas pm我,咁個d幾本上都覆哂,如果漏左,你再pm我,不過我係同大家分享下寫封信嘅心得,如果你地想要封信sample, 你可以係page 1 最高個度download.

作者: mingmelody    時間: 12-3-19 00:30

可以pm 比我嗎?
Thanks
作者: LWTbb    時間: 12-3-19 09:45

寫信一定有幫助, 但唔好諗住一定得, 因朋友上年KV寫了5封信都係冇offer, 競爭太大....
作者: teresabba    時間: 12-3-19 15:33

Andersmama, can u also pm me? thanks

作者: llmami    時間: 12-3-19 15:38

Can u pm to me too? Thanks you so much~

作者: aia.wai    時間: 12-3-19 18:23

Could you please PM to me too? Many Many Thanks
作者: an~gel    時間: 12-3-20 14:17

Andersmama, 可唔可以PM比我呀? Thx~!!!
作者: gailywong    時間: 12-3-20 19:21

Andersmama, PM埋比我可唔可以? Thx~!!!
作者: toowong36    時間: 12-3-20 22:43

andersmama,

Thanks for giving me hope.... please PM me too, thank you so much!!!
作者: nlj1216    時間: 12-3-20 23:01

回復 kyowong 的帖子

How to find out the appearance of the Principal?  If they don't even show photo / name on website?
作者: login_mc    時間: 12-3-20 23:07

你好叻呀! Andersmama可以PM我嗎,多謝您先!
作者: hybwong    時間: 12-3-21 06:24

Andersmama, can u PM me also? My gal is the smallest B in a year that so far no offer given. Thx
作者: alibabah    時間: 12-3-21 06:58

多謝您的無私分享, 麻煩PM給我喔! 感激…感激…..
作者: CABmama    時間: 12-3-21 09:43

如果之後有幸收到OFFER, 一定是PM的了, 是嗎?
作者: lemongrass927    時間: 12-3-21 10:22

Hello Andersmama, pls pm to me... many thanks.
作者: kyowong    時間: 12-3-21 10:35

回復 nlj1216 的帖子

個陣interview,校長有出來講野, 所以都認得..同埋我都係真接問老師話搵校長

作者: Janetlam263    時間: 12-3-21 10:46

回復 kyowong 的帖子

妳所指求位成功是不是迦南呢?
作者: honghong02238    時間: 12-3-21 11:20

please pm me, i can't find the link to download, thanks.
作者: myfamily1807    時間: 12-3-21 13:04

Andersmama,

可以pm 比我嗎?

Thanks
作者: 史科菲    時間: 12-3-21 14:02

開頭都有寫, 後來自己有個2ND CHOICE 的OFFER, 咁就只會寫比第一志願的一間.
作者: rambojai    時間: 12-3-21 22:48     標題: 回覆:andersmama 的帖子

Andersmama, 你好勁! 可否pm我封求位信(中及英)? 謝謝!

作者: alphapang    時間: 12-3-21 22:57

回復 rambojai 的帖子

回覆:andersmama 的帖子
Andersmama, 可否pm我封求位信(中及英)? 謝謝!

作者: alphapang    時間: 12-3-21 23:02

Andersmama, 可否pm我封求位信(中及英)? 謝謝!

作者: wkleung3    時間: 12-3-21 23:35

Hi, can you send me the four 求位信(中及英)?
作者: lovekidss    時間: 12-3-21 23:48

D信點寫架?可唔可以分享下..OR PM 比我?THANKS

作者: pibe    時間: 12-3-22 09:31

Andersmama, thank you for your sharing.
Really movitated to do some more for my bb (although it may be a bit late). would you please pm me 求位信(中及英)? thx!

作者: CABmama    時間: 12-3-22 09:41

Andersmama, 我未收到你pm, sorry, pls send to me as well, really thanks
作者: Mabello6    時間: 12-3-22 13:19

Andersmama, 可以PM我嗎,多謝您先!
作者: honghong02238    時間: 12-3-22 14:48

please PM to me, many thanks !
作者: ejk    時間: 12-3-22 16:38     標題: 回覆:andersmama 的帖子

Andersmama 謝謝你的分享,可否pm我嗎?萬分感激!!

作者: Mike_mok    時間: 12-3-22 21:59

Andersmama 謝謝你的分享,可否pm我嗎?THX!!!
My Email  : [email protected]

作者: kellykyc123    時間: 12-3-28 13:28

Andersmama, thank you very much for your kind sharings. Would you please kindly share and PM me please? Many thanks!!!
作者: tuelovefei    時間: 12-6-13 15:41

andersmama 可唔可以SHARE下封信比我呀.
我個囡將會考PN班, 她是細BB, 現在我每日都很很很擔心沒有OFFER.
我自己都有DRAFT 定信作準備, 可唔可以教下我點寫OR 比D重點我.
十萬感激.

作者: klm402    時間: 12-6-13 15:46

求位信好多人都會寫, 但我估唔係必然有作用, 因我見有d家長冇寫過求位信但都收到call waiting, 咁又咁講, 唔sure有冇用既時候, 到底做下都可能心安理得d吧.
作者: Andymammy    時間: 12-6-13 17:50     標題: 引用:我有寫呀,+仲寫左交左4封...!第一,+第二封

原帖由 andersmama 於 11-12-07 發表

第一, 第二封係有d唔同, 第一封by mail, 第二封因為時間關係by fax, 咁第三 ...
我都想試吓寫信!因為六月喇,好急!PM我丫!唔該晒你!

作者: fc918    時間: 12-6-13 21:30

please pm me thx!
作者: trenycebaby    時間: 12-6-14 21:40

can you also pm me, thanks a lots
作者: austinyuen1005    時間: 12-6-18 22:50     標題: 回覆:多唔多人寫咗求位信呀?

Would you mind pm your letter for my reference? Great thanks!

作者: matsushima    時間: 12-6-19 09:55

我都想試下寫信
因為六月了, 好心急!唔該請PM我, 謝

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5