教育王國

標題: 九龍塘宣小 VS 沙田一呂 [打印本頁]

作者: moon116    時間: 12-1-3 13:17     標題: 九龍塘宣小 VS 沙田一呂

1) 九龍塘宣小
2) 沙田一呂

請教各位家長,這兩間小學,你哋會點選擇呢?能否給我一點意見呢?

作者: smallfoothk    時間: 12-1-3 13:41

沙田有兩間呂一小學,是指?宣小有精英班,課外活動冇校車接送.
作者: moon116    時間: 12-1-3 13:50

是沙田第一城的呂明才
作者: kitbebe    時間: 12-1-3 18:24

宣小程度較高
作者: waiwai1234567    時間: 12-1-3 18:54

aps seems better
作者: palmchristy    時間: 12-1-3 19:07

一呂係好好的學校。有幾多%可入沙田呂明才?
作者: suzmic2004    時間: 12-1-3 22:05

當年我大女選了一呂, 而放棄了宣小, 她去年小六只是band one尾 band two頭的
成績 ,她的同學有約50多人入了呂中 ,細女20分抽不到呂小,幸好宣小成功 !
作者: water-lily    時間: 12-1-4 12:29

同意上述所言, 兩間都是好好的學校, 但如果比我, 我會揀一間免費既學校
作者: moon116    時間: 12-1-4 13:19

回復 suzmic2004 的帖子

那你大女去年派到邊間中學呀?而你覺得大女這六年在一呂的宅生話如何?
如回頭看,那你覺得當年為大女決定讀一呂是否正確呢?能否講講你的經驗給我聽,因我真的好怕幫亞女下錯決定.......

作者: kitbebe    時間: 12-1-4 14:38

而家津校多左好多大6人, 反而私校會比較多香港人
作者: lrxsam    時間: 12-1-4 18:42

一呂for sure la... 一呂同沙田英文Band 1 呂中有聯繫...
若只計自行收生, 一呂難入過宣小十倍!!!
作者: workhard1    時間: 12-1-4 22:57

有冇細佬or妹????????????????
作者: moon116    時間: 12-1-5 14:00

回復 workhard1 的帖子

將會有個今年出生的妹妹,當妹妹 K3 要考小學的時候,姊姊應該是讀緊小六。
作者: ilj    時間: 12-1-5 14:02

作者: workhard1    時間: 12-1-5 22:25

一呂 la!!!
作者: chundad    時間: 12-1-6 02:58

回復 suzmic2004 的帖子

但妳仲有大抽獎機會入呂小, 到時妳會點揀?

作者: agugi    時間: 12-1-6 10:16

一呂在沙田數一數二, 升中有聯係呂中, 心頭不高, 成績中上, 能入沙田band one中的機會好穩陣。級考頭名多數考區外超級名校, 每年也有+多位成功。但始終是津校, 即使沙田數一數二, 程度應不及宣小。

宣小成績及地區均優越.但學習壓力較大,程度深, 英文應拋離一呂!但同時要兼顧樂器。如果子女肯讀受谷, 宣小派市區名中學往績是超然的。

同時考慮返學時間, 金錢, 子女能力, 對子女升中期望...還有跟尾的妹妹.
補充一句 : 一呂也不是"浪得虛名", 功課多, 中, 數科均教高1-2學期,高小尤其繁重!不要輕看。
作者: moon116    時間: 12-1-6 13:20

回復 chundad 的帖子

沒有大抽獎的機會,因自行配位已獲一呂取錄了
作者: moon116    時間: 12-1-6 13:31

回復 agugi 的帖子

好同意你的講法,真係好睇個小朋友谷唔谷得,作為母親更係想女兒讀一間 Top D 的學校啦!但讀嗰個不是父母,而係女兒,小朋友的能力真係存在很多未知,父母呢個決定真係好大,亦不能回頭看,煩就煩在這裡!

作者: suzmic2004    時間: 12-1-8 18:44

回復 chundad 的帖子

無啦, 已搬離沙田區
作者: careysum    時間: 12-1-17 21:20

呂~係一間好多人想入既小學,不過,預左谷到爆
作者: Skyler_Daddy    時間: 12-1-19 10:29

water-lily 發表於 12-1-4 12:29
同意上述所言, 兩間都是好好的學校, 但如果比我, 我會揀一間免費既學校 ...
同意    兩間都好谷 但一呂可能開心啲,起碼可以揀樂器學,九龍塘宣小就

作者: Lilo    時間: 12-1-19 15:27

兩間都識人讀,宣小似乎谷過一呂。另外,樓主你要check清楚,妹妹報小一時,姐姐已經係小六生仲可唔可以做必收生,因為到妹妹讀小一,姐姐已離校
作者: suzmic2004    時間: 12-1-20 01:11

回復 Lilo 的帖子

It's really my case.  My little daughter only got 20 marks and was unable to get into LMC in the first round.   

作者: ac119    時間: 12-1-20 08:12

我朋友個仔現在呂小讀六年班,當年亦是宣小和呂小中選一間,不過六年後的今天,她後悔了。她的兒仔係資優生嚟架!但個人認為,都係要看看小朋友對音樂的興趣高嗎?
人人都話學校谷未必係真既,家長才是谷小朋友既人。小女一年班,去了一間頂好既學校,個個小朋友都叻女,學校真係無壓力俾小朋友,但都叻,只可以多多加油
作者: dorisypma    時間: 12-1-20 22:38

我會選擇九龍塘宣小
作者: wingleema    時間: 12-1-24 23:57

仔女谷得又比得起錢既, i would choose APS.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5