教育王國

標題: 請問那間沙田直資中學成績 / 校風 / Banding 比較好 ?? [打印本頁]

作者: minirose    時間: 12-2-10 00:01     標題: 請問那間沙田直資中學成績 / 校風 / Banding 比較好 ??

第一城 : 林大輝
馬安山 : 德信
小瀝源 : 培基
石門    : 王錦輝

作者: pineapple0983    時間: 12-2-10 11:51

個人喜歡3間:
培基>德信(男校)>培橋
作者: wildcat_hk    時間: 12-2-10 13:30

回復 minirose 的帖子

德信(2A)>培橋(2A)>培基(2B)>王錦輝(2B)>林大輝(2C)
作者: Ivy07    時間: 12-2-10 14:07

我聽返呀仔德信同學講近況時,我對這間學校有保留
作者: wildcat_hk    時間: 12-2-10 14:24

回復 Ivy07 的帖子

阿仔個教練話佢有個學生升左入去之後d態度差左好多同埋好寸

作者: Ivy07    時間: 12-2-10 15:59

回復 wildcat_hk 的帖子

呀仔識得有三個同學入去,全部成續都唔係好好的,都係 2c~3a,有一個連操行都麻麻,但都係好純品的,只是有時頑皮,聽呀仔講左佢地的一些近況,就覺得有保留,但我唔知可唔可以在這裡講,怕其他同校學生唔公平

作者: wildcat_hk    時間: 12-2-10 16:21

please check PM

作者: wildcat_hk    時間: 12-2-10 16:37

如果B1尾B2頭,又唔一定要屈係沙田,試下以下

福建中學
保良局羅氏基金中學
聖保羅書院
匯基書院(東九龍)
優才(楊殷有娣)書院
香港管理專業協會李國寶中學
保良局顏寶鈴書院
香港華人基督教聯會真道書院
中華基督教青年會中學

BY THE WAY, 我1984年住觀塘派左去港島西區,一讀五年,咪又係咁過,有個同學重讀多我兩年,後尾入左HKU,佢住得遠過我,油塘,而家交通方便左咁多,為左一間好D中學犧牲交通時間都值得

作者: LouBB    時間: 12-2-10 18:56     標題: 回覆:wildcat_hk 的帖子

不盡不實

作者: wildcat_hk    時間: 12-2-10 22:27

回復 LouBB 的帖子

無必要呃你,我考唔到中六,但我有部份同學原校升到,但佢地全級(一班)得兩個入到U
作者: cellon    時間: 12-2-10 23:15

wildcat_hk 發表於 12-2-10 13:30

德信(2A)>培橋(2A)>培基(2B)>王錦輝(2B)>林大輝(2C)

請問以上的排名的基於甚麼資料呢?

作者: nc2000    時間: 12-2-10 23:53

wildcat_hk 發表於 12-2-10 16:37
如果B1尾B2頭,又唔一定要屈係沙田,試下以下

福建中學
又唔可以話 "屈"在沙田,沙田培基是増值中的學校,口啤亦好!如果選較遠的學校,花在交通上的時間,倒不如打下波、睇下書,而且所提及的直資亦極其量b1尾2頭,是否值得浪費多一倍的交通時間?
作者: wildcat_hk    時間: 12-2-11 00:19

回復 nc2000 的帖子

Sorry, 讀得書少, 修辭欠佳, 見諒
作者: wildcat_hk    時間: 12-2-11 00:41

回復 cellon 的帖子

Please check PM
作者: kaayee    時間: 12-2-11 00:46

請問培基有咩好? 我仔上星期in完, 我想了解間學校多D, 我考的原因是近屋企, 其他了解不多......
作者: peaceandlove    時間: 12-2-11 00:58

我喜歡的次序是:
培基
培橋、王錦輝
德信
林大輝
作者: 1999    時間: 12-2-11 10:09

Ivy07,wildcat-hk,
please pm to me about 德信.
作者: pineapple0983    時間: 12-2-11 11:33

cellon 發表於 12-2-10 23:15
請問以上的排名的基於甚麼資料呢?
其它唔知,但ek 就可參考 khmama 的直資排名~

作者: winnietingting    時間: 12-2-11 12:50     標題: 引用:回復+minirose+的帖子 德信(2A)>培橋(2A)>

原帖由 wildcat_hk 於 12-02-10 發表

都唔知點解,沙田咁大,搵間band 1直資/私校都冇,真令人失望。

作者: tictactoe    時間: 12-2-11 13:26

沙田的 band 1 學生只揀津校
作者: rexmami    時間: 12-2-11 15:04

據我所知, 德信是一間全男校, 包括學生, 老師, 只得一位女士是校工或書記。如果有唔同, 請告知。Thanks.
作者: rexmami    時間: 12-2-11 15:06

另外, 學校鼓勵學生在校內用英語溝通。
作者: wildcat_hk    時間: 12-2-12 02:12

回復 1999 的帖子

PLEASE CHECK pm
作者: winnietingting    時間: 12-2-12 03:56     標題: 引用:回復+Ivy07+的帖子 阿仔個教練話佢有個學

原帖由 wildcat_hk 於 12-02-10 發表

阿仔個教練話佢有個學生升左入去之後d態度差左好多同埋好寸
Ivy07,wildcat-hk,
please pm to me about 德信.
Thank

作者: cellon    時間: 12-2-12 15:49

winnietingting 發表於 12-2-11 12:50
都唔知點解,沙田咁大,搵間band 1直資/私校都冇,真令人失望。

亦可能因沙田Band 1的官立/資助學校較多,直資/私校不容易吸引到Band 1的學生。

而且沙田交通方便,要到九龍讀Band 1直資也方便。

作者: wildcat_hk    時間: 12-2-12 18:13

回復 winnietingting 的帖子

Please check pm
作者: wildcat_hk    時間: 12-2-12 18:17

我舊年12月在本論壇某帖子抄下來作為參考,如有冒犯, 見諒

作者: vincher    時間: 12-2-13 00:02

如果我係band 1 學生,又要不跨區,必定選津中
作者: pineapple0983    時間: 12-2-13 11:12

vincher 發表於 12-2-13 00:02
如果我係band 1 學生,又要不跨區,必定選津中
又唔一定既............

各有各需要遮...........

作者: peaceandlove    時間: 12-2-17 02:31

亦可能因沙田Band 1的官立/資助學校較多,直資/私校不容易吸引到Band 1的學生。

而且沙田交通方便,要到九龍讀Band 1直資也方便。

100% Agree

作者: peaceandlove    時間: 12-2-17 02:45

回復 peaceandlove 的帖子

vincher 說:如要再分培僑、王錦輝,我0既選擇:培僑>王錦輝

嗯,我同意
我忘記將培橋後的頓號刪除然後將王錦輝轉行而已 -_-||
培僑換了校長,希望會將之前的砂砂石石除去,將此校的理念發揮得更好。
王錦輝給我感覺是貴族學校。
學費+學校名稱+設施 = 吸引到一些不愛讀書的但有能力學生
就像赤柱聖士提反,收的大部份是 b2 一樣

作者: pineapple0983    時間: 12-2-17 10:14

peaceandlove 發表於 12-2-17 02:45
回復 peaceandlove 的帖子

vincher 說:如要再分培僑、王錦輝,我0既選擇:培僑>王錦輝
你地講野要小心d....因住比人圍呀.....

主觀野我費是講,講d客觀野啦~

培橋係地點較偏,係山上;如果 miss 左下面班車,行上條大斜路都幾係。我見佢d學生返學係大圍的士站集齊人先上得去,好似釣泥鯭咁。所以,讀e間要有e方面的心理準備。當然,佢校車都足啦;但有d學生就例外,有車唔坐,專登朝朝行上去鍊習,所以,好唔好見仁見智啦;打風落雨就爭d,但佢學費就平d囉。

相反,王錦e樣就方便,馬鐵一出就到。

作者: peaceandlove    時間: 12-2-17 12:10

回復 pineapple0983 的帖子

去除校政不討論,培僑有一項事件讓我感不舒服的,就是他貼近的「電塔」
作者: pineapple0983    時間: 12-2-17 16:08

peaceandlove 發表於 12-2-17 12:10

去除校政不討論,培僑有一項事件讓我感不舒服的,就是他貼近的「電塔」 ...
除左e樣,仲有一樣,就係附近有富山火葬場。係新村路隔離下城門道再上去就係~所以,成日都見d 0車上上落落。

嗰堆建築物有;寶福紀念館、火葬場、殮房、復康中心....等等....

作者: peaceandlove    時間: 12-2-18 02:41

之前跟孩子看開放日,然後再到此校視察學生呀環境呀...這樣...

孩子說:哇!D車真係好頻密呀
我問:你感覺點呀?
孩子:都ok的,慢慢會慣!

作者: thx2000    時間: 12-2-18 06:31

To peaceandlove,
你似乎對直資中學都好了解,想請教你也了解保良局顏保齡書院嗎?因此校已錄取我兒子。我住在大埔區,如果接受offer, 會打算搬去市區。 另外,我和兒子亦鍾情於福中,期望有offer, 請禓教。Thanks!
作者: peaceandlove    時間: 12-2-18 10:06

回復 thx2000 的帖子

你似乎對直資中學都好了解,想請教你也了解保良局顏保齡書院嗎?
-- 不認識這家,我不會評論不認識的學校,也不會道聽途說去重複其他人的想法。
我較謹慎,除子廣覽網上評價,還要第一手體驗,跟搜集大量資料才來評估。
剛剛查過她是屬 B1C的直資,2010會考成績 -- 6科14分百份比是48.9,屬 'Met the Expected Level'

因此校已錄取我兒子。我住在大埔區,如果接受offer, 會打算搬去市區。
-- deadline 是幾時?

我和兒子亦鍾情於福中,期望有offer, 請禓教。Thanks!
-- 你孩子也有申請褔中?

作者: cellon    時間: 12-2-18 12:04

pineapple0983 發表於 12-2-17 16:08
除左e樣,仲有一樣,就係附近有富山火葬場。係新村路隔離下城門道再上去就係~所以,成日都見d 0車上上落落。
嗰堆建築物有;寶福紀念館、火葬場、殮房、復康中心....等等....

復康中心可以接受。
但是,其他的寶福紀念館、火葬場、殮房,就真係。。。。

朋友在某電力公司工作多年,他經常說:絕對不會居住在貼近「電塔」或高壓電纜的地方!

作者: thx2000    時間: 12-2-18 14:52

回復peaceandlove 的帖子
Deadline is March 2. 另外又收到恩主教的面試通知,三月三面試。
有報福中,attended 2nd interview. My son and I prefer 福中,同時又鍾意顏保齡。喜歡福中的教學支援。
作者: Carmen2004121    時間: 12-2-18 15:06

thx2000 發表於 12-2-18 14:52
回復peaceandlove 的帖子
Deadline is March 2. 另外又收到恩主教的面試通知,三月三面試。
有報福中,atte ...
如收您果間是心儀或喜歡的 , 在 deadline last day 先簽左 ,
到另一間更喜歡的收您 , 才再取回小六証 .
這樣做只會損失已交的留位費 . 但就可以先留住個學位 .

作者: thx2000    時間: 12-2-18 15:14

Thanks do much for your answer.  That means I still have chance to Fukien as long as I can get back the 小六証, if my son can get the offer.
作者: pineapple0983    時間: 12-2-18 19:50

cellon 發表於 12-2-18 12:04
復康中心可以接受。
但是,其他的寶福紀念館、火葬場、殮房,就真係。。。。
香港地小人多冇辦法~

鑽石山都好犀利,附近勁多學校、公屋,都冇乜事干;所以ed野,信則有不信則無。

但如果夜晚放學一個人行落去都有dd心怯架~

我見你講開順便搭下咀咋~

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5