教育王國

標題: 校際音樂節-小提琴 [打印本頁]

作者: bebebe12345    時間: 12-2-28 13:26     標題: 校際音樂節-小提琴

這兒怎能缺少Violin,順便加上!

作者: bebebe12345    時間: 12-2-28 13:29

恭喜beetle和busybusy的囡囡!
同場同得亞軍。

Concerto under 12

作者: wootaitai    時間: 12-2-28 13:37

作者: bebebe12345    時間: 12-2-28 13:41

你的囡囡也一樣是我在等的!
作者: fcbttkw    時間: 12-2-28 13:42

bebebe12345 發表於 12-2-28 13:29
恭喜beetle和busybusy的囡囡!
同場同得亞軍。
恭喜兩位小朋友啊!

作者: wootaitai    時間: 12-2-28 13:45

作者: ohmygosh    時間: 12-2-28 13:52

回復 bebebe12345 的帖子

恭喜恭喜﹗
作者: totochu    時間: 12-2-28 13:56

Wow, congratulations!!!
你地囡囡好勁啊!
作者: chrwan    時間: 12-2-28 13:56

回復 ohmygosh 的帖子

Congradulations! 同場? GRADE ? 有沒有影合照?
我通常看你們POST, 唔識打字, 這個時間一定要出來

作者: totochu    時間: 12-2-28 13:57

Wow, congratulations!!!
你地囡囡好勁啊!
作者: wootaitai    時間: 12-2-28 14:06

作者: marcuscyrus    時間: 12-2-28 14:10

我仔都拉完,燒完又燒之下,總算可以拉到平時的水準,雖未有獎,但都有交代,評判比分比較分得開,冠軍90,冇亞軍,季軍87,我兒83
作者: chrwan    時間: 12-2-28 14:12

回復 marcuscyrus 的帖子

完成已很了不起!  沒有第二?

作者: marcuscyrus    時間: 12-2-28 14:14

講下伴奏,起碼一半看漏了一個很決定性的D#~_~,有部份中間的chords 可以全錯,有些孩子拉得不錯,但個伴奏錯到咁~_~,其實一d都唔難彈,彈到咁樣肯定只係sight read左幾次就去馬
作者: marcuscyrus    時間: 12-2-28 14:16

chrwan 發表於 12-2-28 14:12

完成已很了不起!  沒有第二?

我理解係咁
評判先拎兩張分紙出去,講第一個時講左87分第3名,第2個冇講分就派,咁我見,2個第3都好common
但之後佢返埋位,再拎分紙,拎錦旗,就講winner 90分
當然..有機會佢唔記得左up 第2幾分xddddddd

作者: totochu    時間: 12-2-28 14:16

marcuscyrus 發表於 12-2-28 14:10
我仔都拉完,燒完又燒之下,總算可以拉到平時的水準,雖未有獎,但都有交代,評判比分比較分得開,冠軍90, ...
個評判都幾孤寒⋯生病都可以keep到水準,已很難得。

作者: busybusy    時間: 12-2-28 14:16

回復 wootaitai 的帖子

謝謝bebebe12345 及各位, 很高興, 今天水準很平均, 我若是評判也很難選!!! 大家齊齊努力阿!!!!!
加油!!!!!

作者: marcuscyrus    時間: 12-2-28 14:17

wootaitai  最緊要發揮出水準!

嗯,評判希望見到有好強烈的dynamics contrast,但我仔現階段仍未可以用盡個琴,所以他已經在能力裡面做到最好,在我來說已經好足夠
作者: fcbttkw    時間: 12-2-28 14:19

marcuscyrus 發表於 12-2-28 14:10
我仔都拉完,燒完又燒之下,總算可以拉到平時的水準,雖未有獎,但都有交代,評判比分比較分得開,冠軍90, ...
不錯的分數,恭喜!

作者: wootaitai    時間: 12-2-28 14:20

作者: marcuscyrus    時間: 12-2-28 14:21

wootaitai 發表於 12-2-28 14:20
Dsharp?我今晚要睇真D先

第2行最尾
作者: chrwan    時間: 12-2-28 14:21

回復 busybusy 的帖子

CONCERTO UNDER 12 拉得是否很平均?
請問要大約什麼GRADE方可 HANDLE?

作者: wootaitai    時間: 12-2-28 14:22

作者: chrwan    時間: 12-2-28 14:23

回復 chrwan 的帖子

我仔仔昨天拉G3, 大部份人沒有STACCATO, 可能太早比賽
作者: marcuscyrus    時間: 12-2-28 14:25

totochu 發表於 12-2-28 14:16
個評判都幾孤寒⋯生病都可以keep到水準,已很難得。

早兩星期,燒左3日,日訓夜訓,o個排成十幾日冇練琴,個心已經覺得算啦,盡力拉就算
點知阿仔唔放棄,之後第一次上堂,阿sir話咁多日冇拉都仲記得,都算係咁
當時剩返10日就比賽,一練返,反而比之前仲好,可能學bebe12345前輩話齋餓琴xd
點知,前晚又燒過,真係玩野~_~
今朝迫完地鐵仲話有d暈
不過佢好怕自己因為咳比人趕走,所以主動帶住口罩,仲全程忍住唔咳,拉完佢半場,佢問我:媽咪依家係咪可以咳啦
xddddddddddddddd

作者: marcuscyrus    時間: 12-2-28 14:26

wootaitai 發表於 12-2-28 14:22
Dynamics 我女真係唔太得,不過我都沒有什麼期望,能有平時水準我都好安慰 ...

阿sir話如果比dynamics 幼兒真係會輸的,physically又未得,個琴細都有影響
不過評判有咁的要求也非壞事,日後的練習佢明白要加強呢一方面啦

作者: chrwan    時間: 12-2-28 14:30

同意, 看見上年的COMMENT今年做得到,
原來小朋友真不知不覺進行了.

作者: marcuscyrus    時間: 12-2-28 14:30

老師比較失望,因老師覺得他拉得不錯,覺得他有機會染指第3
反而我地兩母子就冇乜期望,阿仔對自己的表現都滿意,佢話知道自己不足的地方,下次比賽會留意xd

作者: steamball    時間: 12-2-28 14:35

congrad••••••••••
作者: beetle    時間: 12-2-28 14:45

多謝大家啊!今日終於和busybusy相認。佢囡囡好可愛啊!的確今年技術方面水凖都很平均。所以評判主要睇expression, contrast,change of mood 等等。

作者: marcuscyrus    時間: 12-2-28 16:04

今日比賽上下半場共46人,要12點半才散場

作者: marcuscyrus    時間: 12-2-28 16:28

bebebe12345  唉!大部份的伴奏都令人嘆惜!
不明那些教琴者如何能接受!

我見有些小孩開始時拉得不錯,伴奏一錯,他又驚一驚自己又錯了

作者: 小桃兒    時間: 12-2-28 16:36

busybusy 發表於 12-2-28 14:16
回復 wootaitai 的帖子

謝謝bebebe12345 及各位, 很高興, 今天水準很平均, 我若是評判也很難選!!! 大家齊 ...

Congratulations! Is the 評判 Chinese or foreigner? Male or female?

作者: busybusy    時間: 12-2-28 17:18

回復 小桃兒 的帖子

Chinese, female
作者: MC1128    時間: 12-2-28 17:33

見到大家的討論,我都想參加,阿囡第一年比賽,今朝好僥倖有第二,我對小提琴認識好膚淺,係度學嘢先

作者: 808280    時間: 12-2-28 18:14

小提琴比賽無伴奏得唔得?
作者: steamball    時間: 12-2-28 19:06

唔得......
作者: 小伊    時間: 12-2-28 19:34     標題: 回覆:steamball 的帖子

見過伴奏弾唔到,只彈單手。

作者: lillymarie    時間: 12-2-28 21:25

原來會有人未預備好伴奏就參加比賽?小朋友練得那麼辛苦,很可惜哦!
作者: bebebe12345    時間: 12-2-29 08:38

每年多的是,最心疼還是拉的孩子,總希望多一點重視!
作者: steamball    時間: 12-2-29 08:49

好多家長唔捨得俾錢請伴奏
作者: marcuscyrus    時間: 12-2-29 09:31

steamball 發表於 12-2-29 08:49
好多家長唔捨得俾錢請伴奏

但我見唔少有甩漏的,係老師般的樣貌,唔似係怕膊頭幫手的哦
當然都有一d似係媽咪/auntie咁的
又有一d中學生係搵同學伴

作者: lillymarie    時間: 12-2-29 12:27

其實伴奏很重要,可以幫到小朋友發揮得更好。
作者: wootaitai    時間: 12-2-29 12:32     標題: 回覆:校際音樂節-小提琴

作者: wootaitai    時間: 12-2-29 13:12     標題: 回覆:校際音樂節-小提琴

作者: karenchan99    時間: 12-2-29 14:15

Is it every candidates can get the certificate?
作者: fcbttkw    時間: 12-2-29 15:54

wootaitai 發表於 12-2-29 12:32
我女都比完2級,有85分我都滿意。1,1,3。季軍87分。

得獎的大多不是我地部分。有好多幼稚園學生參加

和我仔今早那場差不多!
G2 violin,冠89x1、亞88x2、季87x2,
阿仔有84分,已比我預期中好

多謝你地啊!

作者: MC1128    時間: 12-2-29 16:18

fcbttkw 發表於 12-2-29 15:54
和我仔今早那場差不多!
G2 violin,冠89x1、亞88x2、季87x2,
阿仔有84分,已比我預期中好

我囡昨天都是G2,冠亞季各一,分別89,88和87.多謝各位的鼓勵,評判的評語都有提及dynamic,intonation,令我知道以後聽阿囡拉小提琴不止聽有無走音,有很多注意地方,可否請教有認識的家長,此兩方面其實應該點樣欣賞?
作者: lillymarie    時間: 12-2-29 16:50

你地的小朋友都好叻呀!

dynamic - 大細聲
intonation - 音準
作者: fcbttkw    時間: 12-2-29 17:00

marcuscyrus 發表於 12-2-29 09:31
但我見唔少有甩漏的,係老師般的樣貌,唔似係怕膊頭幫手的哦
當然都有一d似係媽咪/auntie咁的
又有一d中學 ...
今日上半場廿幾人,
大部份係老師伴、有一、兩個係同學伴、一、兩個係兄弟伴,
業餘的冇計,但係D老師就真係……唉!
收得錢就應該做好本份,錯音、甩漏百出!!
嚇得我大仔以為自己練錯野,即刻睇完份譜再睇.

作者: marcuscyrus    時間: 12-2-29 17:17

fcbttkw 發表於 12-2-29 17:00
今日上半場廿幾人,
大部份係老師伴、有一、兩個係同學伴、一、兩個係兄弟伴,
業餘的冇計,但係D老師就真 ...
我就係覺得,就算你收人幾平都好,收得人錢,人地家長就信任你,但竟然可以彈到咁,首野又唔係難彈~_~

作者: fcbttkw    時間: 12-2-29 17:27

marcuscyrus 發表於 12-2-29 17:17
我就係覺得,就算你收人幾平都好,收得人錢,人地家長就信任你,但竟然可以彈到咁,首野又唔係難彈~_~
...
係呀!人家小朋友好慘架,簡直好似有被出賣既感覺!

作者: bebebe12345    時間: 12-2-29 17:35

去到Piano Concerto....HK Strings
會好D
作者: fcbttkw    時間: 12-2-29 19:30

回覆marcuscyrus  咦..原來你地又係你首?我仔都係,弓起哂有好成績!!
多謝!
係呀,不過無緣和你同場!!
作者: marcuscyrus    時間: 12-2-29 19:43

fcbttkw 發表於 12-2-29 19:30
回覆marcuscyrus  咦..原來你地又係你首?我仔都係,弓起哂有好成績!!
多謝!
係呀,不過無緣和你同場!! ...

唔知你今日評判係咪尋日o個個呢?
個場個setting係咪好騎呢?xddddddd

作者: fcbttkw    時間: 12-2-29 20:21

marcuscyrus 發表於 12-2-29 19:43
唔知你今日評判係咪尋日o個個呢?
個場個setting係咪好騎呢?xddddddd

個場真係古古怪怪,但係就相當闊落
今日個評判係女的,年紀都好大下

作者: wootaitai    時間: 12-2-29 21:27

作者: fcbttkw    時間: 12-2-29 23:30

wootaitai
  可能我們是同場,我唔知有沒有聽錯有一個定兩個亞軍。你是上半場嗎? 

是啊!
我在灣仔小童群益會,你呢?
作者: wootaitai    時間: 12-2-29 23:39

作者: hyatt    時間: 12-3-1 09:01

marcuscyrus 發表於 12-2-29 17:17
...
下年搵你伴,唔好托手爭

作者: 四隻貓    時間: 12-3-1 09:37     標題: 回覆:校際音樂節-小提琴

我女20/3都係灣仔小童群益會呀!

作者: bebebe12345    時間: 12-3-1 13:26

lillymarie 發表於 12-2-29 12:27
其實伴奏很重要,可以幫到小朋友發揮得更好。
唔阻就好夠運!

作者: marcuscyrus    時間: 12-3-1 14:42

hyatt 發表於 12-3-1 09:01
下年搵你伴,唔好托手爭

咁睇我起我xddddddd
作者: Baoma    時間: 12-3-1 15:20

借個位來報喜, 尋日走兩場. 朝早妹妹 Gr 2, 86分, 佢第一次參加, 要企上去個咁高嘅台對住咁多人拉都冇怯場, 好順利拉完, 我都好滿意。
哥哥夜晚 Gr7, 好好彩遇到個欣賞佢嘅評判, 90分, 攞到第一.哥哥都好俾心機練呢隻歌, 心機冇白廢.
作者: Baoma    時間: 12-3-1 19:57

多謝各位!不過老套d講,參加比賽係準備過程真係學到好多嘢,攞獎只是錦上添花。
Mc1128, 妹妹7歳,同意參賽者年齡差別好大,若果兩位表現差不多,相信評判會「偏心」年齡比較少那位。
作者: 小伊    時間: 12-3-1 21:49     標題: 回覆:Baoma 的帖子

而且D學長學姊多數都表現麻麻。

作者: bebebe12345    時間: 12-3-2 10:00

Concerto似乎還是Yips的世界!
還看Hong Kong Strings Scholarship.
作者: chrwan    時間: 12-3-2 10:10

請問知不知昨天CONCERTO UNDER 12 是否都是YIPS?

作者: Lofty    時間: 12-3-2 11:01

是你女兒嗎?
作者: 四隻貓    時間: 12-3-2 11:34     標題: 引用:而且D學長學姊多數都表現麻麻。 +

原帖由 小伊 於 12-03-01 發表
而且D學長學姊多數都表現麻麻。
呢樣又點解呢?

作者: marcuscyrus    時間: 12-3-2 11:49

四隻貓 發表於 12-3-2 11:34
呢樣又點解呢?

有些中學要求學生去參加比賽,計分的(好似係咩learning experience之類),我估部份參賽大哥哥姐姐,可能係呢類,本身不是專項練樂器,但應學校要求就去參加
作者: 洛婷    時間: 12-3-2 21:17

四隻貓 發表於 12-3-2 11:34
呢樣又點解呢?
細個果 d 好多時都唔識驚 ,

反而越大個會越怕醜同埋緊張 !!!

作者: 小桃兒    時間: 12-3-2 22:38

Baoma 發表於 12-3-1 15:20
哥哥夜晚 Gr7, 好好彩遇到個欣賞佢嘅評判, 90分, 攞到第一.哥哥都好俾心機練呢隻歌, 心機冇白廢.
Congratulations! Your son's violin sounds so good. Is it an old European violin?
作者: Baoma    時間: 12-3-2 23:30     標題: 回覆:小桃兒 的帖子

Oh, you were there as well? One of the participants? My son's violin is European, but not an "old" one. Actually I thought his sound was relatively too soft that night, and thought that he might not project enough, but luckily the adjudicator liked his playing.

作者: ema    時間: 12-3-3 03:05

想問Grade3那首到底應如何repeat? 有没有人可賜教?
作者: ivantissue    時間: 12-3-3 13:42

回復 ema 的帖子

ABA Form. (不需理會重覆符號)
作者: Baoma    時間: 12-3-3 23:41

Hi 小桃兒,violin我是不懂的,只是聽老師的建議和仔仔自己意見,多謝你賞識仔仔的琴,我只是懂得聽夠不夠大聲,還是很低層次啊!
價錢相信是合理的歐洲「學生琴」吧。strings是用很多BK家長也提到的 Pirazzi.
作者: bebebe12345    時間: 12-3-5 19:52

音樂節弦樂器最高組別Hong Kong Strings Scholarship for Stringed Instruments初賽今午完成,5人入決賽(4Violin+1Cello)
作者: neighbour931    時間: 12-3-5 21:20

有邊幾個號碼 ?

作者: neighbour931    時間: 12-3-5 21:22

Cello 如無意外都係 13號 ?
作者: bebebe12345    時間: 12-3-5 21:31

Laurent Perrin的學生?
作者: ema    時間: 12-3-7 09:33

請問伴奏可否看譜彈?
作者: bebebe12345    時間: 12-3-7 09:46

伴奏合理一定看譜彈.....
作者: wootaitai    時間: 12-3-7 09:50

作者: wootaitai    時間: 12-3-7 14:13

作者: evaanson    時間: 12-3-7 15:06

I want to know what should the kid wear ? School uniform or Texado ?
作者: bebebe12345    時間: 12-3-8 07:55

二樣皆可、隆重一點並不是問題,亦屬正常禮儀。
留意伴奏避免牛仔褲一度!
作者: marcuscyrus    時間: 12-3-8 09:12

bebebe12345 發表於 12-3-8 07:55
二樣皆可、隆重一點並不是問題,亦屬正常禮儀。
留意伴奏避免牛仔褲一度!

上次我已經只是黑線衫黑西褲,幾乎已經最"行"是我
好多牛仔褲,有D是運動路線

作者: bebebe12345    時間: 12-3-8 09:52

黑線衫黑西褲+皮鞋.....足矣!
記得一齊鞠躬!
作者: 濤兒    時間: 12-3-8 13:04

bebebe12345 發表於 12-3-8 09:52
黑線衫黑西褲+皮鞋.....足矣!
記得一齊鞠躬!

多謝提點.
亞囡今年首次參加小提琴項目(2級), 我會幫佢伴奏.
不嬲返工都係黑衫黑褲黑皮鞋, 所以應該冇問題
反而驚緊張伴得唔好, 影響亞囡.

作者: evaanson    時間: 12-3-8 18:37

唔該曬,結果今天都是穿了校服。
作者: bebebe12345    時間: 12-3-8 20:41

哈哈!還是校服簡單、舒服、直接!
作者: bebebe12345    時間: 12-3-10 07:59

恭喜busy busy
囡囡抵鍚,5級取第二,90分.....張Cert.都唔同!
今年二項都第二、預祝明年再進一步!
作者: lillymarie    時間: 12-3-10 08:35

恭喜 busybusy!!!
作者: busybusy    時間: 12-3-10 18:59

Bebebe12345,多謝!有獎真的已很高興!始終拿1/4同大琴聲冇得比!音色都差一些!希望女女快高長大換1/2琴!

作者: busybusy    時間: 12-3-10 19:04

㳟喜Bettle:

大囡拿六級第一,希望細囡都有好消息報來!
作者: bebebe12345    時間: 12-3-10 23:01

bettle
真的值得高興+開心........94分!恭喜、恭喜!

作者: fcbttkw    時間: 12-3-11 07:26

busybusy & bettle:

恭喜!恭喜!
作者: beetle    時間: 12-3-12 12:17

多謝你地啊!其實只係阿女幸運,實力係未夠的。要多多努力。
作者: bebebe12345    時間: 12-3-12 13:44

哈哈!94暫時是我所知最高的....
實力在此完全足夠,期待囡囡越上越高!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5