教育王國

標題: 時光倒流 PN / 幼稚園 時..... [打印本頁]

作者: GIPW    時間: 12-3-7 10:46     標題: 時光倒流 PN / 幼稚園 時.....

Thanks for Charlotte Ma for bringing this topic up

如果時光回到 PN 時,  我會 ...... .. 點做好D 或不同D

作者: ziyi    時間: 12-3-7 14:33

我會選英文幼稚園!!
作者: ^曾小姐^    時間: 12-3-7 16:06

ziyi 發表於 12-3-7 14:33
我會選英文幼稚園!!
me 2
同埋要傳統d & 深d

作者: bb@wonderland    時間: 12-3-7 16:07

我會搵英普班.
作者: GIPW    時間: 12-3-7 16:09

I would let my child specialize in a sports but cut down a bit in music
作者: mrshoho    時間: 12-3-7 16:22     標題: 回覆:時光倒流 PN / 幼稚園 時.....

I would leave hong kong!

作者: Big-Mouth    時間: 12-3-7 16:28

我會自己照顧和比佢返教會。
作者: miffy    時間: 12-3-7 16:34

作者: marcuscyrus    時間: 12-3-7 16:36

回復 GIPW 的帖子

黎緊9月才讀小學
但so far 我滿意幼稚園所帶比仔s的
我仔讀英普班,有功課(幾深下tim)

作者: addamama    時間: 12-3-7 16:58

choose train school!
作者: wing    時間: 12-3-7 17:13

其實我本身幾鐘意兩個女既KG  俾我再揀  我仍然會揀番  我想兩個女係KG階段讀得開心
作者: Angelakibb    時間: 12-3-7 17:40

1. 必選英普班 .. 因為語言真係不知不覺"浸"出來 ... 我個女讀英普班... 唔係好在意到人地同佢講國語定廣東話(及英語).... TUNE台冇難度.. 你用咩LANGUAGE問佢佢自然用番o個一個台回應. 這"自然反應"不是興趣班可以培養出來.返英普班好明顯
2. 必選下午班,因放工要幫佢進補,返上午班攪到夜左瞓
3. 唔報咁多所謂"比賽" (=將自己血汗錢倒入咸水海),因為覺得唔係真係咁有用, 小朋友表現 (可以某程度上改變)+家庭背景(好難改變)是否學校杯茶先係關鍵
4. 升K2個年搏多次報考"暗龍校"的K1(變大女) 如 SPN/SPK (當日走漏眼唔知大機會上SPC). 考唔到就繼續讀做K2細女但難免自己要出多些力加强ACADEMIC
作者: JoshuaN    時間: 12-3-7 17:58

回復 GIPW 的帖子

我都會揀番同一間幼稚園, 因為可以打好個底, 同train up 呀仔自動波做功課, 溫書. 雖然亞仔考唔到d 超級名校, 但感恩地其餘考嘅五間都順利收左  (申報巳選了1 間, 放了4 間)

給我回到 PN 時, 我會俾佢學 phonics, 同埋再多 d 時間倍佢睇書.

作者: 小曳人    時間: 12-3-7 18:18

阿係只係K2,暫時無悔當日嘅決定,當然... 仲要睇埋出年年頭先知..

作者: Charlotte_mom    時間: 12-3-7 20:45

1.我會一早鎖定某d興趣班集中學, 而唔係每樣學下
2.我會跟緊d佢學業(幼稚園太hea了)

(多謝GIPW應大家要求開呢個topic就真啦)
作者: SCKnight    時間: 12-3-7 21:54

會俾佢讀英普班,早啲去盧峰排隊,兩歲俾佢去泳會游水.....
(開始覺得自己有病...)
作者: Christi    時間: 12-3-7 22:32

如果從頭來過,我諗我都無乜會改變,暫時都幾滿意.至於未來,摸住石頭見步行步啦...
作者: Lilo    時間: 12-3-7 23:37     標題: 回覆:時光倒流 PN / 幼稚園 時.....

仍然會揀番聖公會幼稚園

作者: ha!    時間: 12-3-7 23:55

作者: 四隻貓    時間: 12-3-8 00:07     標題: 回覆:時光倒流 PN / 幼稚園 時.....

我女K2, 慶幸當年選了英普班和一間語文強,學術也有一定程度的幼稚園。慶幸一直鼓勵女兒閱讀,也多得學習了phonics 同sight word, 女兒閱讀英文故事能力不錯。慶幸培養了女兒自己做功課的好習慣。

後悔是之前偏向了英文書,因此女兒中文比較弱。後悔報了一年畫班(女兒沒心機也不喜歡那位老師),浪費了時間金錢。

作者: kkhon    時間: 12-3-8 00:38

我會遲一年先比呀仔入學做大B,因現在小一覺得佢唔夠專注社交好幼稚,自理能力唔夠,比起其他同學佢仲係好bb,雖然呀仔好聽話好勤力但我同佢都追得好辛苦。同埋多d比佢睇多d中文書打好中文基礎,因上左小學d中文好深。
作者: feiji    時間: 12-3-8 01:17     標題: 回覆:kkhon 的帖子

My son is in K2 and he is a small boy(born in late Oct).  If I could start it all over again, I would let him be a big boy and start to go to PN class one year later.  He is doing ok in academic area now but as he is very small in size, he is poor in physical development and motor skills.  This quite affected his confidence.  I will let him repeat K2 but I wish I could let him be big boy starting from the very beginning. Then he could have grown up more confidently.

作者: GIPW    時間: 12-3-8 01:21

細B 都是一個幾爭議的因素(當初與戶企人) 細B need to do a lot to push up the academy, the concentration, the outspoken capability. 遲一年又要同龍B 爭 又是高出生率的一年.
眼見半年後的他和半年前的他(當時見學校) 又高D 又成熟D 又諗是不是做大B 好D.  不過好彩都有好的學校收了
作者: maths    時間: 12-3-8 07:36

如果回頭,我唔會咁早(3歲半)比佢學琴,學左年半,—無所穫!  阿仔仲有點抗拒添!
作者: momama    時間: 12-3-8 09:18

My girl enjoyed so much in a traditional kindergarten and I did not push her to do something extra.  I just read her stories everyday but not asking her to recognise/spell the words.  When she started P1, she could not even spell simple words such as he, she, it, girl, chair ... ...  It was hard for the first two months and very fine now.

Going back, I would do basically the same but train her up a bit during the summer holiday before P1.
作者: lovegirlslove    時間: 12-3-8 10:21

如果返返3年前,

1.        我仍然會比小朋友讀英普斑, 課程深既幼稚園 (物有所值, 慳唔少錢, 唔使額外出去補語文).  
2.        報少D無謂既興趣斑, 多D時間親子, 教佢野
3.        多D時間同佢閱讀中英文書, 特別係中文, 操FIT 佢ACADEMIC, 好過周邊無謂興趣

作者: chanwendy    時間: 12-3-8 11:19

一快依舊, 我好滿意亞女的幼稚園, 雖然唔係咩名校, 又唔係教得特別深, 但係一定的程度, 在學卷學校而言算係深, 我覺得咁已足夠了.
作者: Rainy    時間: 12-3-8 11:52

踏入小學後, 才知道壓力不段增加, 每天都很忙, 所以若時光可以倒流, 我依然會找一間開心幼稚園, 沒什麼讀書壓力, 讓小朋友可以開開心心渡過幼稚園的時光, 有一個我和小朋友一起的快樂回憶.
但選學校時, 可能真的會選一條龍.... 其實也未必, 因為現在的小學雖不是什麼名牌一條龍, 但小朋友確實很開心.. 可能還是初小吧... 過多幾年升中殺到埋身, 我的想法可能會不一樣... 但此時此刻, 真的好懷念幼稚園的時光... 大家好好珍惜與小朋友幼兒時一起的時間呀!
作者: marcuscyrus    時間: 12-3-8 13:38

講起課外活動,我諗我仍然會一樣做,頭幾年唔急學,先觀察小朋友的興趣/能力,到4歲後才開始選合適的活動讓他參與,效果會理想得多,如果可以從來,我會遲一些才讓他游泳
作者: Silverhawk    時間: 12-3-8 14:12

仔仔只係K2, 暫時只有1樣嘢好後悔, 就係浪費了萬幾蚊比佢讀兒童合唱團果個優質潛能啟發課程, 佢由第一日開始已經唔鐘意番, 只係我希望佢遲d可以考入合唱團, 所以就逼佢番, 結果番咗成年, 甚麼都學唔倒, 亦考唔入合唱團, 白白浪費了金錢及時間.
作者: alicialee1210    時間: 12-3-8 14:45

我唔會揀明慧比佢讀n班, 我真係好後悔
作者: HaYi    時間: 12-3-8 14:50

我都覺得再來一次, 我都選擇都會一樣, 讀英普, 而家有細仔會一樣行, 不過人人性格不同, 一定有事需要改.   

我亦希望自己有多些資源同時間親自教2個.  
作者: ziyi    時間: 12-3-8 15:31

ziyi 發表於 12-3-7 14:33
我會選英文幼稚園!!

Charlotte_mom
你忘記了我妻子嗎......
所以我絕對唔會怕的....
作者: c4ceci    時間: 12-3-8 16:05

回復 SCKnight 的帖子

盧峍??...我由兩歲排到而家四歲半都未到我.....
作者: GIPW    時間: 12-3-8 16:12

到我仔啦 (盧峰)!   But he told me he doesn't like it
作者: helenli    時間: 12-3-8 16:25     標題: 回覆:GIPW 的帖子

之前我覺得男仔應該識功夫,帶他學跆拳道,但他很不喜歡,每堂都好受罪,最後我糾正自己的想法,讓他玩喜歡的活動,現在他打網球和學日文,很開心。

作者: bb@wonderland    時間: 12-3-8 16:42

如果係課外活, 最後悔係讀咗成年外語 (french), 屋企冇人識, 又冇語境.
而家 (冇再學), 當然唔記得哂. 又貴, 都唔知當日點解報.
作者: hyatt    時間: 12-3-8 16:53

我會參加少一點比賽。
作者: caca316    時間: 12-3-8 16:55

回復 alicialee1210 的帖子

你讀north point Ming Wai? me too.....

作者: ha8mo    時間: 12-3-8 18:04

作者: ha8mo    時間: 12-3-8 18:06

作者: ha8mo    時間: 12-3-8 18:07

作者: marcuscyrus    時間: 12-3-8 18:12

ha8mo 發表於 12-3-8 18:07
好多人都講參加比賽

請問你地參加過乜野比賽?

我仔只參加過少量比賽,而且選有質素的比賽參加(如校際音樂/朗誦節)
我覺得要睇小朋友,如果小朋友比較怕羞,用比賽讓他大膽一點無不可
我仔上台唔會怯場的,我就同佢參加少d,但每次比賽都可以觀摩到強手的
另外有參加過圍棋比賽

作者: sytw    時間: 12-3-8 18:14

我會係運動/音樂/朗誦 主攻其中一樣,而唔係俾佢玩下當拿經驗就算
作者: bb@wonderland    時間: 12-3-8 18:25

ha8mo 發表於 12-3-8 18:06
搵泥搞

搞掂中英先再諗其他都未遅啦
同意係搵黎搞.
當日比佢學, 就係見到佢有語言天份, 中英文掌握都好好, 其實佢學french, 短短一年都可以聽得明basic, 同講到簡單既對答. 法籍老師都話佢學得快.

但實在有太多野兼顧, 所以要停.

所以唸住學外語既家長, 要唸清楚將來有冇時間兼顧, 如果唔係都係搵黎搞.

作者: myfanwy    時間: 12-3-8 18:44     標題: 回覆:時光倒流 PN / 幼稚園 時.....

交小學申請表時使唔使好似申請幼稚園咁排隊?

作者: reei    時間: 12-3-8 18:52

回復 Rainy 的帖子

Makes me teary eyed reading your post , thanks will cherish the time with my bb now
作者: marcuscyrus    時間: 12-3-8 18:58

sytw 發表於 12-3-8 18:14
我會係運動/音樂/朗誦 主攻其中一樣,而唔係俾佢玩下當拿經驗就算

揀選合適o既活動好重要
佢發展得好,都會加強自信

作者: alicialee1210    時間: 12-3-8 19:28

caca316 發表於 12-3-8 16:55
回復 alicialee1210 的帖子

你讀north point Ming Wai? me too.....
係太子明慧
作者: alicialee1210    時間: 12-3-8 19:29

ha8mo 發表於 12-3-8 18:04
好差咩?
一個非常唔開心的經歷, 未必係間學唔好, 不過係我遇到個唔好嘅老師掛
作者: anteater    時間: 12-3-8 19:51

回復 Silverhawk 的帖子

下,我個仔現在讀K1,都唔鍾意上合唱團,係唔係要CUT左佢呢?到K2會唔收嗎?
作者: SCKnight    時間: 12-3-8 21:49

c4ceci 發表於 12-3-8 16:05

盧峍??...我由兩歲排到而家四歲半都未到我.....
我由三歲排到而家五歲半都未有着落

作者: SCKnight    時間: 12-3-8 21:52

GIPW 發表於 12-3-8 16:12
到我仔啦 (盧峰)!   But he told me he doesn't like it

一啲都唔出奇,我朋友同我讀佢地以訓練繪畫技術為主,仲要定期考試。小朋友如果年紀太細可能未必鍾意。
作者: hoihoima    時間: 12-3-8 23:30

回復 myfanwy 的帖子

Need to queue up for long time to submit application form for some schools, such as DBSPD.

作者: HaYi    時間: 12-3-9 00:19

SCKnight 發表於 12-3-8 21:52
一啲都唔出奇,我朋友同我讀佢地以訓練繪畫技術為主,仲要定期考試。小朋友如果年紀太細可能未必鍾意。 ...
我都覺得, 好多家長神化左某D center, 都唔睇下小朋友學唔學到野, 教法合不合適, 我覺得LF 是合大的小朋友多些, 操技術OK的, 但細的小朋友的需要是咩, 真係要想清楚先.

作者: HaYi    時間: 12-3-9 00:26

其實我都想過, 課外活動俾自己個仔 學野專攻定試多幾樣, 結果是選了多元化, 係而家個D 成績係冇人專攻一二樣好, 學琴又未考級 (老師意見一級無謂考, 到有2級先考未遲) ,  不過我個樣樣都投入樣樣都想玩, 我覺得幼稚園都OK, 到小學先專攻會開心些.      
作者: iantsang    時間: 12-3-9 01:24

SCKnight 發表於 12-3-8 21:49
我由三歲排到而家五歲半都未有着落

My elder daughter started to queue up at birth and finally admitted to their foundation class at 4.5 years old!

She has been there almost one year now and enjoyed it a lot!

(純粹個人分享)

作者: iantsang    時間: 12-3-9 01:34

SCKnight 發表於 12-3-8 21:52
一啲都唔出奇,我朋友同我讀佢地以訓練繪畫技術為主,仲要定期考試。小朋友如果年紀太細可能未必鍾意。 ...

Actually we have this concern too so originally plan to let her enjoy painting freely in more causal and relax environment.  However, after she spent one year in those relax classes she demand for more difficult ones and want to learn more techniques so we finally let her started at Lo Fung another half year later, as we finally got the call.

I do agree the design of their course are more suitable for more mature kids.  The whole family spent a lot of time discussing over whether it is the right time as my wife and I would worry as it might lower the interest for the worst scenario.  I guess all kids are different so we need to carefully review case by case.  After one year now, we think the decision was a right one.

(純粹個人分享

作者: miffy    時間: 12-3-9 08:55

作者: GIPW    時間: 12-3-9 10:22

For LF, my elder child enjoys that a lot but the younger one enjoy free painting and maybe he doesn't like to be confined to a specific picture   

ECA, I have arranged a lot for the son - academic and leisure.  Many told me that as you go higher 高小 you will need to cut a lot of activities and this happen to my elder child.  So let him try out more thing at the current stage.
作者: Silverhawk    時間: 12-3-9 13:02

anteater 發表於 12-3-8 19:51

下,我個仔現在讀K1,都唔鍾意上合唱團,係唔係要CUT左佢呢?到K2會唔收嗎? ...
2月要考評核試, 合格才可升合唱團, 會唔收, 我個仔就係好例子, 雖然佢唔鐘意番, 但係老師話佢一直都追得上程度, 都唔知點解會唔pass.

作者: sytw    時間: 12-3-9 14:39

我之前心態係唔想谷個仔學太多野,所以只係堅持佢上英、數班,中文都只係自己同佢睇多d書,自己教佢生字etc.,其他野就俾佢當興趣上下,唔想佢細細個就俾d ECA填滿佢既生活,所以sports只係俾佢學過游水(但佢進度慢),暑假玩過溜冰同golf,琴都成5歲先俾佢學,又無逼佢要幾時之前考級,朗誦就係咁二參加過兩個比賽,目的都只係俾佢見下大場面.... 講真我一路都覺得咁樣係OK,even報小學整portfolio時都覺得無問題,因為覺得面試表現最重要(呢樣而家都係咁諗),直到後來想寫信叩門時,就發覺原來無咩"戰績"去support,講來講去都係話呀仔係學校成續同品行好..... 所以如果時光倒流,我都一樣唔會俾佢學咁多野,但會選一樣去谷下,希望佢可以有d成績,for考小一又好增強自信都好,都會有用d
作者: sytw    時間: 12-3-9 16:01

meloeskie2 寫信叩門之後都要interview, 都係面試表現最重要,想問點解叩門時你話戰績咁緊要?整portfolio都係報小學,叩門亦是報小學,有什麼分別?請指點,謝謝 發表於 半小時前
如果係叩津小,因為佢地唔似直資私小咁報得既都會in,係會揀過先in(唔計打關係果d),所以叩門信及portfolio就比較重要。而其實我之前係講緊in完waiting果d直資,想寫信去叩門時先發覺呀仔好似無咩selling point咁,講黎講去都係話佢係kinder成績好,好鍾意間學校etc.,但就無咩實質戰績e.g.佢岩岩校際朗誦節win左喎... 呢d,因為聽人講其實好多學校都會睇呢d.... 不過都係我自己觀感,我都唔100%肯定岩唔岩

作者: meloeskie2    時間: 12-3-9 18:52     標題: 回覆:sytw 的帖子

噢,明白了,現在先知津小都可叩門,謝謝你

作者: NICOLE123    時間: 12-3-9 18:55

唉.我仔又剛內部評審完..佢唔係話佢FAIL不過要再觀察到4月尾. 先決定到. 即係局我要讀埋6月..
老師一直都講佢OK無問題 (我問左好多次)
明明話考獨唱. 點知到考果時又考合唱. 又話我仔把聲OUTSTANDING左!!!
其實如果係自己當外人去考都只係考獨唱啦.
點解而家要佢地考合唱?

作者: bb@wonderland    時間: 12-3-9 19:38     標題: 回覆:NICOLE123 的帖子

係唔係講緊香兒?

阿仔5歲考入去上預備班時,都係考獨唱。

咁好似5歲考入去容易D?

作者: GIPW    時間: 12-3-9 20:43

回復 NICOLE123 的帖子

是不是青苗班, ?  if he is not so good at singing, can he join other class like Drum and etc ?
作者: GIPW    時間: 12-3-9 20:46

Agreed.  My elder child enjoy that so much but my younger son ........ does not like it at all.  He said it took a long time (1.5 hours) and also does not like to be asked to draw a specific drawing.

作者: supermmsuper    時間: 12-3-9 21:04

回復 iantsang 的帖子

Can you please share what is it that you queue up for so long?  Name, location, and phone info would be much appreciated! =)  thanx
作者: joeyxlma    時間: 12-3-9 21:18

Angelakibb 發表於 12-3-7 17:40
1. 必選英普班 .. 因為語言真係不知不覺"浸"出來 ... 我個女讀英普班... 唔係好在意到人地同佢講國語定廣東 ...

1. Yes yes- PTH-Eng - I'm glad to see her English and PTH (spoken) level, though PTH is not useful in P! admission
2. More practise is Chinese as Chinese reading is not good (English is ok to me)
3. May consider again to apply those with Primary school, the P1 admission procedures has a lot of pressure to parents. When I look around to some of my friends whoes child is studying in KG with Primary school, they just tends to apply a few other primary schools and have less pressure - but the point is that I thqnk not too ,uch choice for a KG with PTH-Eng class that has Primary school, I just know TT is one (but TT primary school - international stream is quite expansive)

作者: joeyxlma    時間: 12-3-9 21:22

回復 miffy 的帖子

Agree!!! Quality is much important than quanity!

作者: joeyxlma    時間: 12-3-9 21:27

回復 bb@wonderland 的帖子

We also believe that  environment is very importan and that's why I myself and my husband learnt French together with my girl (of cox she goes to kid's centre and we go to Alliance of French).... but the conculsion is the French is very difficult for adults.... so if i go back to 3 years before, I will let her study Japanese (at least I will be much more interested in that, haha)

作者: VKwan    時間: 12-3-9 21:39

如果時光可以倒流,當時我會比個仔再痴住我多d,比佢多少少機會倚賴我,唔會咁急於訓練佢獨立,冇錯,佢e+比起好多同齡小朋友真係好獨立好叻仔,係學校獲得一致好評,老師錫到佢不得了,但原來個階段過左就係過左,佢越來越唔需要媽媽!好後悔好後悔好後悔好後悔好後悔好後悔好後悔好後悔好後悔好後悔..........................每當我諗起都後悔都想喊

其實,原來我需要個仔多過個仔需要我(我喊緊,真架,雖然你地睇唔見!)
作者: helenli    時間: 12-3-9 22:08     標題: 回覆:joeyxlma 的帖子

Yes I was struggling between French and Japanese and finally I decided to let him try Japanese.   It's partly due to my son interests and  mostly because I have certain extent of Japanese literacy.  If he goes for French then we can provide no environment of the language.

作者: SCKnight    時間: 12-3-9 22:47

GIPW 發表於 12-3-9 20:46
Agreed.  My elder child enjoy that so much but my younger son ........ does not like it at all.  He said it took a long time (1.5 hours) and also does not like to be asked to draw a specific drawing.
That's what I worried.  My kid now do drawing in a Art Room and with a lot of freedom in creation.  Based on the ldy say, probably end of 2012 or early 2013. Wish my kid not resists to the class.

作者: Christi    時間: 12-3-9 22:53

回復 VKwan 的帖子

做父母要學的事絕對不比小朋友少.

我有時都覺得係我依靠我個囡多啲,佢睡覺時我人有時會依偎係佢身邊(望吓佢),咁,見到佢,我人就踏實好多,睇住佢睡個樣(你知小朋友熟睡時係幾咁平靜),我個心好定,做人好似會好有信心~

我時時提醒自己:學習放手~佢終有一日離你而去.但記住:你永遠係佢既媽媽.

作者: iantsang    時間: 12-3-10 01:21

回復 supermmsuper 的帖子

廬峰畫廊

作者: himuimui    時間: 12-3-10 13:23

作者: marcuscyrus    時間: 12-3-10 13:38

himuimui  But some kid will afraid of water when he grow up

所以都係要observe多點,我兩個仔愛水愛到飛起,帶佢地去游水,成個飛落水上水之後仲少,只不過muscle 未develop得好,哥哥學游水,form ok,協調ok,但就唔夠power,如果等佢muscle develop 得好d 才學,相信成效會更高
作者: reneeleung    時間: 12-3-10 13:40

作者: fany    時間: 12-3-10 16:44

why?? I want my child to be independent...

作者: Radiomama    時間: 12-3-10 21:55     標題: 回覆:Christi 的帖子

我會繼續選提供良好英語環境的幼稚園,然後讀國際學校。
會繼續堅持自己每天帶他上學,(由K1 - Y3)都如是。
會堅持沒有電子玩具、沒有TV、只有書本。
不過唯一會再選擇是讓十一月生的他做大仔,相信他會更有自信。

作者: zoojan    時間: 12-3-10 22:40

tks for your sharing ........
作者: 四隻貓    時間: 12-3-11 01:19     標題: 回覆:marcuscyrus 的帖子

我同意,有d野急唔0黎,大小肌肉同力量未發展足夠,太早學游水只會費時失事。所以我老公一直反對我女參加泳班,佢覺得4,5歲根本未夠力量去游。此外,溜冰亦是因相同原因而停學。
學鋼琴都一樣,未夠四歲時呀女彈琴進展緩慢,無咩心機,所以停左排。但一到4.5歲,手部肌肉同力量突然準備好,學習進度快到你唔信。
所以到細仔時我有左經驗,四歲前都只會學語言同自理。

作者: reei    時間: 12-3-11 08:59

回復 helenli 的帖子

I was considering Japanese and Spanish but chose Spanish for her . Though I find Japanese very interesting and more exposure , easier to pick up
作者: helenli    時間: 12-3-11 15:41     標題: 回覆:reei 的帖子

我也考慮過西班牙語可能會更有用,但我們家沒人識,日語起碼我識可以和他有傾有講,學語言沒語境,無運用,無動機好難學得成。

作者: hosuper    時間: 12-3-11 17:13     標題: 回覆:VKwan 的帖子

感動!

作者: BabyYukYuk    時間: 12-3-11 18:37

回復 Radiomama 的帖子

想問下堅持送小朋友返學有咩好處?  乘校車會有咩壞處?

作者: helenli    時間: 12-3-12 00:14

回復 BabyYukYuk 的帖子

要上班的媽媽, 送孩子上學可以爭取時間和孩子相處, 但好似我地呢啲全職媽媽, 小朋友又是獨生, 我覺得坐校車很不錯, 校長內有其他學校和不是自己班的同學, 又有另一個社交圈子, 我地細個坐校車返學都好開心, 可以同小朋友傾計, 無老師管住晒, 一程車幾十分鐘都嫌短.
作者: Radiomama    時間: 12-3-12 09:22

因為要上班,所以好珍惜相處機會,每天上學會談天說地,他有好多生活問題都是在車程上學習的,如讓座、公車上的禮儀等等,錯過了就沒回頭。
至於校巴的同學交往,就留待他在校園建立了。

作者: VKwan    時間: 12-3-12 16:26

fany 發表於 12-3-10 16:44

why?? I want my child to be independent...

呢個post裡大部份只談如果時光倒流,就要學咩/唔學咩,我個人黎講,反而學得親情既培養更重要。我相信我都係一個虎媽,亞仔今日真係正如我當初所心想,成績優異,獨立處事,社交能力也不賴,好多同學仔媽咪都羨慕我。不過我回想,係培育過程中,我有時真係比較急進,根本冇充份比佢好好倚賴我,要明白時間過左就唔會返轉頭,已成長的唔會變回小孩,我覺得自己剝奪左佢做小朋友既過程,亦剝奪左作為母親享受照顧兒子既親密感。好難表達,唔知大家明唔明?或者要到你地仔女獨立起來,而你又驚覺自己原來唔捨得放手你至會明。
作者: meloeskie2    時間: 12-3-12 17:59

so touching!
作者: GIPW    時間: 12-3-12 18:20

VKwan
其實你正正寫出我的心聲.  K2 因希要見學校 train 他學呢學老 , train 獨立 其實沒有時間做太多親子的東西 但時間過了, 一天一天大了 有些東西不能回頭

Hope I have not missed too much
作者: VKwan    時間: 12-3-12 20:57

fany  我個仔好倚頼,跟少一下都唔得,但佢又會好天真咁成日話我愛你,咀對咀咁錫我。多謝你的分享!我會調節一下自己的心態!  發表於 1 小時前
Fany,唔好急慢慢來。唔通你個仔到十歲仲會口口聲聲話愛你,仲會咀對咀錫你咩?!你有呢d時間就要好好享受,無錯,考小學係好緊要  ,不過人人步伐唔同,為左考小學錯失親子時光,代價太大,唔值!
作者: Christi    時間: 12-3-12 21:42

自己接送,可以日日睇住佢地返學校,放學,得閒可以在校門外同老師吹吓水(仲係讀緊kinder),可以第一手了解佢今日係學校的生活,開唔開心,放學出嚟有冇扁咀木臉,或者笑住步出校園.在學校門外又成日見到佢的同學,知道佢同邊個friend邊個唔friend,見到佢和同學之間點相處,見到佢地手拖住手一齊步入校園.放學時同小朋友一齊搭車歸家,又可以同佢傾吓今日的學校生活,例如茶點食乜野?玩乜遊戲?...太多太多嘞~~講唔晒. 我個小朋友依家搭校車,我自己係多咗自由時間,但係其實見少好多嘢,好懷念同佢一齊返放學的日子.

作者: marcuscyrus    時間: 12-3-13 10:41

VKwan 發表於 12-3-12 16:26
呢個post裡大部份只談如果時光倒流,就要學咩/唔學咩,我個人黎講,反而學得親情既培養更重要。我相信我都 ...

我同意家庭成員之間的bonding 好重要
但其實又不一定是兩個極端,我家哥哥好獨立,做事認真,甚至能夠幫我照顧細佬,但當佢面對我或爸爸時,也會嗲下我地,又會畫畫偷偷送比我,可能我地屋企仲有一個細佬,所以哥哥盡早獨立,係幫輕我唔少

作者: BabyHilary    時間: 12-3-13 12:48

wrong post...........

作者: Honey    時間: 12-3-13 13:06

一切照舊, 超樣讀愉快學習冇咩功課幼稚園, 過3年快樂的生活, 佢學校又安排好多活動, 視野都好廣闊, 每年又有一次上台表現。

課外活動方面好隨意, 主要發掘佢興趣同唔想佢放假只看電視, jazz, 畫畫, lego班, 珠心算, 游水, 圍棋, 音樂班, 跆x道, phonics, reading班, 現在小一, 知佢音樂感好, 學2種樂器, 1種運動和英文。

考小一, 冇選男校, 隨意考幾間活動式的, 中了一間但冇讀,  自選讀了我母校, 都係地區名津小, 出名多功課, 雖然幼稚園咁hea, 但小一佢適應冇問題, 讀得很開心, 因為佢性格合適讀傳統學校。

我兩夫婦同孩子關係好親近, 雖然要上班, 但放工回家所有時間湊佢同陪佢, 週末多帶佢外出玩吓, 唔會盲目上興趣班, 我亦相信讀名校有名校的好, 唔讀亦可以成功, 以孩子快樂成長為本。

佢5歲弟弟出生, 佢更加開心, 又錫弟弟又幫手, 獨立有時嗲有時, 我哋冇錯失佢任何的重要時刻, 同樣的會因才迤教, 睇性格幫弟弟選擇佢的路。
作者: BabyHilary    時間: 12-3-13 13:52

回望過去, 2個小朋友行嘅路都幾好, 從頭選擇亦唔會作太大改變...

我會選擇繼續少電視(只限合適佢嘅cartoon & news, 平均每日2次每次30mins), 少電子玩具(容許佢上網玩/睇佢鍾意而內容又適合佢嘅遊戲或短片, 有時間限制), 多閱讀(未培養成好好嘅閱讀習慣, 仍然努力中), 多運動(比較少帶佢地去戶外跑跑跳跳, 希望可以多d)...

學術以外, 德育, 音樂及運動同樣重要, 以大仔經驗同意大家所講唔須要太早學野, 快4歲嘅囡囡暫時只係學英文, 剛剛開始學樂器!

小朋友多方面平衡發展好重要, 亦同意大家所講, 時間過得好快, 努力教導及培育之餘, 要好好珍惜親子關係同仔女最可愛嘅童年!
作者: LL222    時間: 12-3-13 14:24

這個post令我再次諗返起張艾嘉
http://www.baby-kingdom.com/foru ... page%3D1&page=1

最後最感動

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5