教育王國

標題: 15分自行有機會入到嗎?? [打印本頁]

作者: B媽-Blue    時間: 12-4-6 22:01     標題: 15分自行有機會入到嗎??

九龍鑽石山鳳德邨鳳禮道四號呢間
老師好唔好人??多唔多功課同測考??程度如何??
15分自行有冇機會??

作者: QQ_Monster    時間: 12-4-16 11:47

我覺得D老師幾好, 功課唔算多, 一年級就上下學期各4次評估.  
作者: B媽-Blue    時間: 12-4-17 21:04

咁即係8次??乜唔係得2次考試咩??
15分自行有冇機?
作者: waterning    時間: 12-4-18 10:50

評估同小測差不多,同考試吾同
作者: B媽-Blue    時間: 12-4-18 11:11

waterning 發表於 12-4-18 10:50
評估同小測差不多,同考試吾同

係唔係1-2頁咁??
1年8次都幾金

作者: waterning    時間: 12-4-20 10:13

系啊,我反而覺得吾辛苦,因為系每教完一課書再評估,比起考試壓力少。
作者: QQ_Monster    時間: 12-4-26 17:25

唔駛一次過温得咁辛苦, 又可以鞏固佢地學咗既野
作者: B媽-Blue    時間: 12-4-27 18:38

QQ_Monster 發表於 12-4-26 17:25
唔駛一次過温得咁辛苦, 又可以鞏固佢地學咗既野

作者: 2011CPY    時間: 12-5-1 01:31

回復 B媽-Blue 的帖子

現在應該係等大攪珠結果, 幾多分都冇關係.

如果係再下一年, 15分的機會應該少於40%. 小兒正讀小一, 上年15分, 自行收生都唔得, 大攪珠選第一志願收左, 註冊時知道好多家長都第二志願入校的.

呢間同慈天都是大部份家長的第二,第三志願, 第一當然是采頤花園果間, 平均5-7人競爭一個額.

致於我同小兒有冇後悔入呢間, 係冇! 呢間各方面都平衡到. 不是最好, 亦係幾好.

作者: B媽-Blue    時間: 12-5-6 15:03

2011CPY 發表於 12-5-1 01:31

現在應該係等大攪珠結果, 幾多分都冇關係.

我唔係等攪珠,我個仔今年K2,想自行揀呢間
少於40%已經好好,我以為15分入既機會係0
如果第2-3志願都入到,即係揀第一既唔多(好似有D係叩門TIM)
如果我揀第一,都有可能
但我係誇區,只可以話係博一博

作者: waterning    時間: 12-5-9 11:06

祝你好運!
作者: maths    時間: 12-5-11 12:15

想問吓樓主點解誇區都要選呢間?有咩好呢?請賜教!
作者: B媽-Blue    時間: 12-5-12 00:58     標題: 引用:想問吓樓主點解誇區都要選呢間?有咩好呢?

原帖由 maths 於 12-05-11 發表
想問吓樓主點解誇區都要選呢間?有咩好呢?請賜教!
我個仔自閉,要搵多特殊培訓老師既小學,而且近我個女間kg

作者: maths    時間: 12-5-12 23:40

I SEE , 聖文德有呢方面支援嗎?
作者: ling1211    時間: 12-6-3 09:49     標題: B媽-Blue 的帖子

我個囡尋日派到第3志願,鳳凰邨聖文德,我都好开心,仲眼濕濕添,呢間我都好鍾意,人人都話係好校

作者: B媽-Blue    時間: 12-6-3 11:44

ling1211 發表於 12-6-3 09:49
我個囡尋日派到第3志願,鳳凰邨聖文德,我都好开心,仲眼濕濕添,呢間我都好鍾意,人人都話係好校

...
CONGRA,希望我都可以成功,請問你介唔介意話我知,你甲/乙選第3??
咁甲/乙第1-2選邊間?

作者: ling1211    時間: 12-6-3 16:13     標題: B媽-Blue 的帖子

我甲1.嘉諾撒   2。慈天
乙.同上  3。聖文德

之前剛搬來無耐就選校,對呢区校不太了解,所以填表時有D錯失,之後再深入多D了解,教我囡英文補習的老師和普通話的補習老師都不约而同話我知慈天其實麻麻,所以末派前我已祈求不好派慈天,好彩最後派到聖文德

作者: B媽-Blue    時間: 12-6-3 16:20

ling1211 發表於 12-6-3 16:13
乙.同上  3。聖文德

你就好啦,我跨區架,如果甲部入唔到就c梗,要派返西貢
作者: superyen    時間: 12-6-3 18:46

B媽-Blue

昨日不是已經有結果嗎?聖文德有些老師都好好,我細女有自閉傾向和讀障,老師會把我女錯既字用多種顏色給她改正~也會在功課上幫我執一執~
作者: B媽-Blue    時間: 12-6-3 19:21

superyen 發表於 12-6-3 18:46
B媽-Blue

昨日不是已經有結果嗎?聖文德有些老師都好好,我細女有自閉傾向和讀障,老師會把我女錯既字用多 ...

我係今年9月先選校呀
我想問,小朋友有自閉問題,自行時駛唔駛話俾學校知??
會唔會影響收唔收佢?

作者: superyen    時間: 12-6-3 19:28

B媽-Blue 發表於 12-6-3 19:21
我係今年9月先選校呀
我想問,小朋友有自閉問題,自行時駛唔駛話俾學校知??
會唔會影響收唔收佢?

妳個小孩現在是讀緊i位(兼收位)嗎?不會受影響,仲要一定在表格填寫,如不填老師又不知佢問題,會遲了幫小孩,最好有record比佢地,每年學校都會在觀察升上來無record既小孩,可能已經是P.1下學期先有又要再見這見那先得到小組和言語自療或其他了~
作者: B媽-Blue    時間: 12-6-3 19:37

superyen 發表於 12-6-3 19:28
妳個小孩現在是讀緊i位(兼收位)嗎?不會受影響,仲要一定在表格填寫,如不填老師又不知佢問題,會遲了幫小孩, ...

我個仔係兼收位,
你指係自行時要mark低佢有自閉??會唔會唔收佢架??
你當時有冇mark??

作者: superyen    時間: 12-6-3 19:51

當妳K3要選小學前會要妳回評估中心再進行一次評估,看看能否入讀主流學校....

表格上有格仔填寫~我當然有mark,唔mark老師唔會有妳之前資料呢~

作者: B媽-Blue    時間: 12-6-3 20:27

superyen 發表於 12-6-3 19:51
當妳K3要選小學前會要妳回評估中心再進行一次評估,看看能否入讀主流學校....

表格上有格仔填寫~我當然有 ...

未排到呀,我問過喇,好多都係升小學前評估,已過左要選校既時間,不過我上網見到,如果o係其他學校讀,有需要轉過去,係可以安排,我睇咁多間,呢間最啱,佢地既配合我感動到想喊
作者: superyen    時間: 12-6-3 21:38

或者這兩年真是多了有需要小孩入小學前進行小一評估,我上年自己間幼稚中心都是在選小學前就評估好了。

個人意見,如果妳決定入聖文德,不要怕他們不收,佢地都是主流學校,即是代表一定要收有需要小孩,同時好多人都會在表格唔mark小孩有特別需要,這樣會錯失好多,因為9歲前既治療真是好重要,當初我都有擔心老師們會忽視或歧視我小孩,但入讀咁耐老師都很愛護她,我細女比較早發現早治療,他現在社交ok..讀障這方面.老師都好體諒.除非真是一個字寫得太開會扣分,有時都比佢過骨kaka...

而且聖文德2位社工都是很好人,如果往後有需要可以隨時找他們談談,....

妳要好好加油,有這樣的小孩我們有時會受了錯折,媽媽的開朗會帶比小孩更進步的。

作者: B媽-Blue    時間: 12-6-3 23:18

superyen 發表於 12-6-3 21:38
或者這兩年真是多了有需要小孩入小學前進行小一評估,我上年自己間幼稚中心都是在選小學前就評估好了。

個 ...
我個仔除左成日發夢同情緒起伏之外,其他方面問題都不大
多謝你既意見

作者: kcpak    時間: 12-6-4 00:22

ling1211 發表於 12-6-3 16:13
乙.同上  3。聖文德
恭喜你~歡迎你
作者: superyen    時間: 12-6-4 00:27

kcpak

聽日湊唔湊返學?
作者: B媽-Blue    時間: 12-6-6 18:26

superyen 發表於 12-6-3 21:38

個 ...

唔記得問你,你係自行定攪珠入??
如自行幾多分入到?

作者: 2011CPY    時間: 12-6-7 00:48

ling1211 發表於 12-6-3 09:49

...
難以置信竟然第2慈天唔收反而第3聖文德收!! 可能係區內D小朋友住慈雲山多D啦.

小兒P.1, 讀得都OK. 如果家長英文OK, 可以考慮報入其中一班英文班, 英文可以行快兩步. 不過中文班都好多野教, 功課唔少, 每月一次測驗, 不設考試, 其他如要學英文打字, 九方輸入法都係小一開始要做.

作者: luckybabymama    時間: 12-6-12 15:49

回復 ling1211 的帖子

其實呢間學校不是各位所講這樣好,本人認為呢間學校不知所謂,一間學校經常要學生捐錢,

作者: superyen    時間: 12-6-12 22:59

其實無話佢好好,梗有不足之處。捐錢就覺不知所謂?其實覺得捐得不值,可以不捐嘛,我兩年前見有d家長有經濟問題,早上就走去同校長講唔捐得唔得?我見佢都話得既,佢都無羅住枝槍叫你捐xD~~~

作者: TungTungB    時間: 12-6-12 23:56

superyen 發表於 12-6-12 22:59
其實無話佢好好,梗有不足之處。捐錢就覺不知所謂?其實覺得捐得不值,可以不捐嘛,我兩年前見有d家長有經 ...
不過其實捐錢多數都係作慈善用途, 唔係一定要捐, 我多數都係捐20蚊咋.

作者: ling1211    時間: 12-6-13 23:45

luckybabymama 發表於 12-6-12 15:49

其實呢間學校不是各位所講這樣好,本人認為呢間學校不知所謂,一間學校經常要學生捐錢 ...

如果不是強迫或硬性規定捐幾多,我又覺得問題不大喎(純個人意見)
作者: 2011CPY    時間: 12-6-14 00:33

luckybabymama 發表於 12-6-12 15:49

其實呢間學校不是各位所講這樣好,本人認為呢間學校不知所謂,一間學校經常要學生捐錢 ...

每間小學都會叫家長捐款, 呢間約上學期多D, 下學期少D, , 剛剛呢個禮拜又捐一次, 我會睇捐款性質, 不會次次捐, 亦沒有話一定耍捐, 呢次係話幫其他家境較差的同學參加課外活動. 我覺得都OK, 所以有捐DD.

我倆要返工, 無參加家長義工, 久不久捐些少, 同班熱心既家長義工比較, 實際付出的祇一個零頭而已.

作者: waterning    時間: 12-6-15 21:36

我都系最低消費
作者: mandycmh    時間: 13-4-29 15:26     標題: 回覆:superyen 的帖子

你的分享給我一支強心針,謝謝!我囝會在14-15年小一,現兼收位k2,此校網上說sen小學朋友會有專門老師和家長溝通另升中也不錯,也想選此校現希望自行入或跨區入,現我是43區。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5