教育王國

標題: 囡囡2011+月出生 [打印本頁]

作者: chungandchee    時間: 12-4-16 16:40     標題: 囡囡2011+月出生

囡囡2011+月出生, 報得名未呀???
作者: Toeyyipbb    時間: 12-4-23 15:09

我都想知我個女2011年9月,但係我咩都未做
作者: FranBB    時間: 12-4-23 15:32     標題: 回覆:囡囡2011+月出生

係咪應該今年九,十月報PN?
出年報K1?

作者: lingan    時間: 12-4-23 15:38

FranBB 發表於 12-4-23 15:32
係咪應該今年九,十月報PN?
出年報K1?
Yes

作者: Toeyyipbb    時間: 12-4-23 16:14

咁即係今年9-10月報PN,下年9月讀,下年9月報K12014讀??
作者: Batwife    時間: 12-4-24 01:09     標題: 回覆:Toeyyipbb 的帖子

Yes

作者: FranBB    時間: 12-4-24 16:02     標題: 回覆:囡囡2011+月出生

面試PN考咩?
1yrs baby仲係舊飯團!

作者: wilsus    時間: 12-4-25 00:08

我個仔仔係八月底出世..都係一大大舊飯團.仲要係男仔遲鈍D TIM.. 都好難有PN收LA..

作者: fanmama    時間: 12-4-25 16:14

我細女2011年11月b, 預左要等一年做超大b, 但係諗起要同d龍b爭就煩....
作者: jvcfamily    時間: 12-4-25 16:41

Toeyyipbb 發表於 12-4-23 16:14
咁即係今年9-10月報PN,下年9月讀,下年9月報K12014讀??

Bingo.
今年報2013PN,
2013報2014 K1.

作者: yui_michelle    時間: 12-4-25 17:13

我仔仔 2011 年 6 月頭,都係一舊飯,而且係咪都係等...???都唔知可以做 d 咩?
作者: jvcfamily    時間: 12-4-25 17:58

回復 yui_michelle 的帖子

平常心, 阿囝去年IN PN 都唔係好識講野. IN 左幾間, 都唔係好記得, 間間差唔多..
有唔同shape 既積木, 叫佢放返岩位.
有2樣玩具, 叫佢指出邊個係car car / 公仔之類,
有個摩天輪, 老師攞晒坐係摩天輪上面公仔出黎, 叫佢放返公仔入去..
桌上有面包 / 梳之類, 問佢鐘唔鐘意包包, 鐘意攞起佢請媽媽食..
老師舉起沙搥, 由左去右, 睇下小朋友有無睇住對沙搥, (可能測試佢聽覺同視覺)
所以玩返平時玩個的野, 問問題都係問家長多.. 最緊要個日佢地食飽, 瞓夠...心情好....

作者: elmo520elmo    時間: 12-4-26 10:17

唔到您唸各人的一舊飯到時會表現成點,因為真是要配合天時地利人和的。

1/  到時學校比咩時間去IN,剛巧o個個時間正是"舊飯"平時的睡覺時間就......
2/  剛巧入學校門口前唔知因咩喊,比老師見到眼淚鼻涕一齊的"一舊飯"就........
3/  當然"一舊飯"係IN時遇到個"合咀形"的老師即時有交流就恭喜哂,成功率會超高的

一切都是無辦法預計的,當然我們身為父母的在家中教導好子女是我們的責任,如果一直在家都做得到及做得好,在短短的15-20分鐘內同時間見10個小朋友的話,一定會有好印象留予老師心中的。
作者: MBK    時間: 12-4-26 10:40     標題: 回覆:FranBB 的帖子

通常都係叫bb指東西或將某東西給父母,要認識生果、車、波、眼、耳、口、鼻、手、腳、頭髮.........然後問下父母問題!我聽過有d會比bb疊積木、串大珠等等,同多d比小朋友接觸其他人,唔好太怕羞!

作者: chrischo2002    時間: 12-4-27 16:49

jvcfamily 發表於 12-4-25 17:58
回復 yui_michelle 的帖子

平常心, 阿囝去年IN PN 都唔係好識講野. IN 左幾間, 都唔係好記得, 間間差唔多. ...

我個囝2011年10月, 佢連講野都未識, 咁點樣IN PN???
作者: chrischo2002    時間: 12-4-27 16:51

jvcfamily 發表於 12-4-25 16:41
Bingo.
今年報2013PN,

唔好意思想問多少少問題, 其實讀PN 同 K1應該係幾多歲? thanks!
作者: FranBB    時間: 12-4-27 22:45     標題: 回覆:chrischo2002 的帖子

PN = at least 2yrs
K1 = 2yrs 8months

作者: yui_michelle    時間: 12-4-27 23:51

回復 chrischo2002 的帖子

我個仔仔 6 月出世,連 mama 都未識叫> <

作者: Toeyyipbb    時間: 12-4-28 18:25

jvcfamily 發表於 12-4-25 16:41
Bingo.
今年報2013PN,

仲未諗定邊間呀boxhill好唔好呢??各位叻叻mama有冇頭緒呀
作者: TRACYBOBO    時間: 12-4-28 22:28     標題: 引用:PN+=+at+least+2yrs+ K1+=+2yrs+8months +

原帖由 FranBB 於 12-04-27 發表
PN = at least 2yrs
K1 = 2yrs 8months
我個囡2011年12月4號出世。。但按各位媽媽所講。。要今年報pn班。。我個囡點報。。得個九個月大。。

作者: stevnico    時間: 12-4-28 23:27

My baby girl was born in March2012, when should I begin the process for PN & K1 then??
作者: jvcfamily    時間: 12-4-30 10:22

唔使擔心, 歲幾人仔邊識講野, 識揮手同講88好叻啦. 我個仔去IN 時只識講88..重要睇佢心情好唔好, 佢唔一定講架. 各位Mama 真係唔需要因為小朋友未識講野就覺得佢地去In 一定會輸俾人. 其實佢地識聽一的簡單指令, 放返的野返原位, 跟住老師重覆做一次. 而且你地睇得多bb kingdom, 會明白學校有自己收生標準, 至於係咩, 真係要問間學校至知..有時的mama 話小朋友做晒老師要求, 又識走時推chair, 覺得IN 得好好, 結果唔收. 相反一的喊住, 咩都無做過又收.. 我唔會話學校朝中有人好辦事 ( 甘人地有我無我要跟大隊玩呢個遊戲既啦, 無得唔忿氣架...). 有的又閙學校睇父母家庭背景等..( 甘鬼叫我自己又係N 無..亦無得怨架...).
邊擔心得甘多... 總之要對自己小朋友有信心, 俾多的心機同佢地相處, 自己同佢地玩多的, 唔一定上什麼班, 去公園同其他小朋友玩, 其實公園遊樂場係一個社會小縮影, 見到好多唔同類型性格的小朋友及家長.. 有的有禮貌, 有的怕事, 有的霸度, 有的友善, 有的異常好動, 有的可愛, 有些老積....etc...所以唔好再擔心小朋友去in 識唔識講野, 等佢做返一個佢本身年齡的小朋友吧!! 因為我覺得小朋友同年齡層的認知唔會差好遠..PN or K1 Interview 我覺得好睇in 佢個老師有無眼緣... ( 成年人眼中的順唔順眼..),

作者: chrischo2002    時間: 12-5-2 12:36

jvcfamily 發表於 12-4-30 10:22

唔使擔心, 歲幾人仔邊識講野, 識揮手同講88好叻啦. 我個仔去IN 時只識講88..重 ...

謝謝你的答覆 !
作者: yyc1976    時間: 12-5-3 12:25

我囡囡2011年3月出世,算係大B..到現在都係一嚿飯..乜野都叫爸爸..識得Ball ball和揮手88..88都不講...都不知來緊in pn..只好順其自然..
作者: Phoebedward    時間: 12-5-4 10:26     標題: 回覆:jvcfamily 的帖子

謝謝你的分享~聽完你講,好似無咁擔心!

作者: jvcfamily    時間: 12-5-4 10:38

yyc1976 發表於 12-5-3 12:25
我囡囡2011年3月出世,算係大B..到現在都係一嚿飯..乜野都叫爸爸..識得Ball ball和揮手88..88都不講...都不 ...
爸爸容易發音過mama 卦, 阿囝都係識叫baba 先..我朋友個囡又係咩都叫baba,, 笑死...問佢要唔要奶奶, 佢都係" ba..ba..ba...ba.." 去唔去街街.. 又係baba...   Don't worry.. 小朋友發展時間有的唔同...俾的信心, 加油呵...

作者: him0910    時間: 12-5-17 00:36

有的吾明?我個仔係2011年9月份出世!係賣今年要報嫁啦!急
作者: klm402    時間: 12-5-17 10:57

哈哈...真係好好笑....我囝囝係2011年12月14日超細b, 但今年8,9月要開始留意報pn, 今本都仲係bb一個, 講真, 就算佢表現好我相信都唔會有幼稚園肯收, 因為教署定要足兩歲先可入學, 每年9月1日開學, 試問有邊間學校肯等我地呢d細b滿兩歲先返學, 白白等幾個月wor....所以出名既幼稚園今本唔洗諗了, 建議留意村校到滿兩歲時插班吧. 我大女都係咁. 我好識生, 生兩個都係細B...係超細B. 嘻嘻..

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5