教育王國

標題: 很苦惱... 請有經驗的媽媽幫幫忙... [打印本頁]

作者: muimui2005    時間: 12-4-23 14:17     標題: 很苦惱... 請有經驗的媽媽幫幫忙...

兒子的學校往年是4X%(近50%) 升BAND 1 中學....  (深水埗區, 但轉了去油尖旺)

我兒成績一般, 在學校全級考中間, 最近一次的考試更比之前成績好, 中文A, 英文B, 數學B, 常識A... (不是A就是B)

但老師常說他只是BAND 2中, 在第一次自行時, 還提意他報BAND 3的中學...  很不明...  

聽講座時, 校長又說可進取一些...   一時又說不聽他們的意見, 派得差不要哭, 不要話學校沒教(填表)...   攪到我好煩...

自己覺得無理由一報就報BAND 3 的學校, 但油尖旺的BAND 2 選擇又不多...

想報BAND 1尾 的, 老師又說  "只會浪費機會....."     "唔在頭位填啱自己的band 的學校, 給人選了, 你就會無晒機會..."

我的兒子真的那麼差嗎?  我覺老師講的很怪...  但又給他所講的嚇怕...

為了填表, 就來發癲...  請大家畀 d 意見我啦, 謝謝.
作者: muimui2005    時間: 12-4-23 14:22

校長常說: 我們band 1的學生出去邊處都沒問題...  我們派頭三個自願的學生有 9X%,  頭自願 8x%...  遠比全港高...

我懷疑是否聽他們講, 一填就是同band/較低, 那頭三個自願的成功率就可以拉高...

我這樣想有沒有錯呢?

作者: kwongck    時間: 12-4-23 16:10

理解你為人父母,真是費煞思量,甚至如你般苦惱!
油尖旺比深水埗區強,轉區跌了Banding一點也不出奇。你的兒子在校中成績屬中間,看來轉區自然降Banding。面對大抽獎的遊戲規則,要理智!
或許,他已在自行收生階段中,脫穎而出呢!
作者: gender123    時間: 12-4-23 16:13

那會不會要先看全級名次呢?
作者: muimui2005    時間: 12-4-23 17:57

回復 gender123 的帖子

10X / 21X人 (全級)
作者: muimui2005    時間: 12-4-23 17:58

回復 kwongck 的帖子

謝謝你~

但不應一開始就報BAND 3 的學校掛....

作者: Hoining    時間: 12-4-23 18:05     標題: 回覆:muimui2005 的帖子

作者: muimui2005    時間: 12-4-24 10:56

回復 Hoining 的帖子

上年有 48-49% 入B1, 全級二百一十幾人...   

我睇過各MAMA 的意見, 尤其是KHMAMA (真的很多謝她),  我的想法是我兒子在學校是中間 (考一百零幾), 這計法不是B2頭嗎.... 想搏一搏B1 尾的, 再填B2頭...   但那個班主任常打擊我...  叫我報B3的學校... 如: 信義、嘉道理...

我想知現實是我個仔真係咁差 (如果係真既, 我會面對現實) , 還是個班主任不負責任, 求求其其?

我個仔有時聽得多都問: 乜我真係咁差?  (因為他已很努力讀書) 攪到佢都無乜信心...

作者: gigivinda    時間: 12-4-24 11:25

如果你肯定兒子是band2頭,去到油尖旺怎會變band3呢?可能是band2中,最壞打算band2尾.
每間學校教人填表不同,有些學校是真心想幫學生;有的是有私心,例如部份有直屬中學的學校會叫成績好的揀她;嘛嘛地的不要揀她(因必收),考到都讀得辛苦等等....而且有些學校的校長或負責老師給人的資料很得人驚.
所以,無論老師是否別有用心,最好是自己先把老師的建議再用客觀數據分析.
作者: JuiceMum    時間: 12-4-24 11:32

作者: gigivinda    時間: 12-4-24 11:32

如果兒子是SSPband2頭,到油尖旺揀band1尾真的比較搏,第二間一定要保守些.老師可能覺得信義是band2.
作者: Jackieson    時間: 12-4-24 11:34

muimui2005 發表於 12-4-24 10:56
回復 Hoining 的帖子

上年有 48-49% 入B1, 全級二百一十幾人...   
妳個仔一D都吾差,是個班主任不負責任, 求求其其,害死人, 吾使理佢, 跟khmama的建議啦, 但YTM區又少D band2學校wo..

作者: muimui2005    時間: 12-4-24 11:40

回復 gigivinda 的帖子

Thank you gigivinda.

"考到都讀得辛苦等等.... "  校長經常講呢句, 所以叫大家唔好咁搏.

作者: muimui2005    時間: 12-4-24 11:45

回復 JuiceMum 的帖子

Thank you JuicMum.

How many....  B1...?  

係唔係全級學生人數:  210 x 48% (校長話48-49%) ?

thanks.

作者: muimui2005    時間: 12-4-24 11:49

回復 Jackieson 的帖子

Thank you Jackieson.

我驚我係 "自大" , 影響個仔.....

作者: DBS_spdm    時間: 12-4-24 12:21

學校幫我地仔女計banding, 完全無透明度,佢地點計,有無計錯,有無人複核過,整個過程家長被蒙在鼓裏,無其它選擇,淨係可以信個班主任。個斑主任話你小朋友係乜就乜,家長無途徑去抗議。如果個班主任唔係咁competent or independent的話 , 我地嘅仔女,就咁比佢馱累一生。

佢實係又話好多人叻過你個仔女,係唔係根本無得求證。

“不要問,只可信。“

可悲的香港教育

作者: muimui2005    時間: 12-4-24 13:56

回復 DBS_spdm 的帖子

YES...
作者: Peanuts    時間: 12-4-24 15:17

我女也是油尖旺區, 學校話b1-b3各佔1/3, 即1-60名是band 1, 60-120是band 2, 120-180是band 3....我都唔知係學校太保守, 定個%真係咁...

“不要問,只可信。“.....唔信又可以點.....我而家好頭痕
作者: emilyes    時間: 12-4-24 15:35

回復 muimui2005 的帖子

我兒也是油尖旺的,信義老師話係B2的,但按Khmama的資料是B3A,你自己考慮吧!但嘉道理我勸你不要揀,校風麻麻,而且大部份學生是印巴人士,我一定不會揀這間。  如是B2,不用理頭中尾,只有靠隨機No.靚唔靚,你即管填晒所有B2學校先啦!不過本區只有劉皇發,跟住就只有老師話B2的信義了,你之後想填他區B2定本區B3,就要看你的策略了。
作者: muimui2005    時間: 12-4-24 15:41

回復 emilyes 的帖子

thank you.
作者: thenewipad    時間: 12-4-24 16:07

DBS_spdm 發表於 12-4-24 12:21
學校幫我地仔女計banding, 完全無透明度,佢地點計,有無計錯,有無人複核過,整個過程家長被蒙在鼓裏,無 ...
“不要問,只可信。

今年聽得最多既一句!!!!

作者: KATKATWONG    時間: 12-4-24 20:40

210人考10X,點會係BAND  3 呀? 應該係BAND 2 中喎~

作者: macca    時間: 12-4-24 20:48     標題: 回覆:很苦惱... 請有經驗的媽媽幫幫忙...

我仔在黃大仙區全級約考四十(全級160人左右),成績3A1B。但老師話佢B2! 要我接受現實喎!

作者: sumheima    時間: 12-4-24 21:48

macca 發表於 12-4-24 20:48
我仔在黃大仙區全級約考四十(全級160人左右),成績3A1B。但老師話佢B2! 要我接受現實喎!

...

吓!咁慘?!最好妳自己上網或問清楚學校過往的banding分佈.
萬一學校太保守攪錯,囝囝就好唔抵喇!!

作者: oscarmama    時間: 12-4-24 21:48

我個人比較喜歡搏一搏,而家又未肯定係咪B3,既然有一線生機,點解咁快自己先尋死,咁我會搏B2校囉,如果真係B3生,最後最多都咪派返B3學校。
作者: macca    時間: 12-4-24 22:00     標題: 引用:Quote:macca+發表於+12-4-24+20:48+我仔在

原帖由 sumheima 於 12-04-24 發表
吓!咁慘?!最好妳自己上網或問清楚學校過往的banding分佈.
萬一學校太保守攪錯,囝囝就好唔抵喇!!
...
吾識點搵!交左排位俾老師,頭三志願揀三間B1,俾老師插到暈!

作者: KATKATWONG    時間: 12-4-24 22:08

總之180人考1-60都係BAND1,咁考10X都冇可能係BAND3,都唔知個老師點計~
作者: muimui2005    時間: 12-4-24 23:00

謝謝各位....

但真的有點....   (不懂形容)

下午兒子放學回來, 說老師叫他  "你唔好痴心妄想....   BAND 1仔咁多人, BAND 1 的學位都不夠, 你BAND 2 仔 想報 BAND 1....    唔好痴心妄想啦!...."

作者: muimui2005    時間: 12-4-24 23:03

macca 發表於 12-4-24 22:00
吾識點搵!交左排位俾老師,頭三志願揀三間B1,俾老師插到暈!

係呀, 草稿1 今日派回, 畀老師打晒 X ....   
作者: muimui2005    時間: 12-4-24 23:06

KATKATWONG 發表於 12-4-24 20:40

210人考10X,點會係BAND  3 呀? 應該係BAND 2 中喎~

係B2....   不過老師叫佢報B3 的學校....  
作者: muimui2005    時間: 12-4-24 23:08

明天要交草稿二,  星期五見家長....   我都唔想去見佢...    我驚我忍唔住鬧佢
作者: muimui2005    時間: 12-4-24 23:13

我會用 KHMAMA 教的方法, 填 BAND 1C + BAND 2...  

都唔知老師用乜野計法...   仲話過往六年都沒計錯...   佢話民生係B2...   何文田官立 及 劉皇法都 畀佢打左個大 X, 咁仲有乜野揀...????
作者: ohnono    時間: 12-4-24 23:40

muimui2005 發表於 12-4-24 23:13
我會用 KHMAMA 教的方法, 填 BAND 1C + BAND 2...  

都唔知老師用乜野計法...   仲話過往六年都沒計錯...  ...

民生都應該重係band 1!
作者: KATKATWONG    時間: 12-4-24 23:50

明明係B2,點解要報B3學校?個老師只係想成功泒位率高啲暏,好自私呀!

作者: muimui2005    時間: 12-4-24 23:53

ohnono 發表於 12-4-24 23:40
民生都應該重係band 1!

民生係BAND 1....  但老師話 BAND 2....   

我填銘基第一....   唸緊仲搏唔搏多一間 黃棣珊 (他區) , 機會好似好微...   

第三想填何官....   但老師打左個大 X , 話唔啱佢....

減去老師打X 的, 剩下: 1信義, 2匯基, 3民生...

作者: muimui2005    時間: 12-4-25 00:00

我個仔B2, 如果我 甲部和乙部頭三位都填 1C 銘基, 1C黃棣珊, 2A何官

咁會唔會太進取, 請大家給些意見, 謝謝.
作者: kate_je    時間: 12-4-25 00:26

No choice, they are 80's mostly.... my son's school is the same... nothing can tell...
作者: muimui2005    時間: 12-4-25 00:31

kate_je 發表於 12-4-25 00:26

No choice, they are 80's mostly.... my son's school is the same... nothing c ...

有....  講 d 打擊小朋友自信的說話...  
作者: ohnono    時間: 12-4-25 00:33

關於banding的問題,我亦有講過就算係一個大部份人都認同佢係一個強區的九龍城區裡面,其實有幾大部份的學校跟本連政府所用以制定banding數目的1/3band 1,1/3band 2和1/3band 3都達唔到。因為強勢學校多和集中。幾間名私小可以去到差不多百分之九十幾係band 1生。又有幾間5班小6的大校,又有幾間九龍塘傳統名小學。唔係講少,好多普通小學4班小6,14x人,去到30名已經話係邊緣人。實際得2x人可以確定係band 1的,得廿幾個%。所以唔好以為一定有1/3係band 1!

所以老師講唔係唔信,亦唔好信晒,參考番上年(因為上年和今年都有縮班的影響,受歡迎的所謂band 1學額減少了)的派位結果就最好。不過樓主因為轉區,所以更難準確評估。
作者: muimui2005    時間: 12-4-25 00:41

回復 ohnono 的帖子

你講  "有呈分但冇派位的..."   這我有點不明, 不是少左人爭咩?

THANK YOU.

作者: 20091    時間: 12-4-25 01:08

如果你不介意,我有一位油尖旺b2學生的派位結果,
你不妨參考參考,可能有意外的收穫.
至於是哪一所中學,我不想引起罵戰事件,
如需pm me

去年,我也經歷過此折磨人的........
我想這一輩子也不會忘記,
預祝你入一所理想中學!

作者: ohnono    時間: 12-4-25 01:24

muimui2005 發表於 12-4-25 00:41

你講  "有呈分但冇派位的..."   這我有點不明, 不是少左人爭咩?

有呈分就會有banding,教局會跟據成績出一個banding比佢地用作抽獎選校之用。但偏偏這班同學又不參加派位。試想想若這班同學全是band 1頭的同學(我當有200個),自然就會將其他同學的名次推後200名。即是原本考第500的同學A,如果沒有這班band 1頭的同學的出現,他其實只係排第300。

假如此區有300個band 1位的話,同學A因為排第500,所以好自然跌進band 2組別。但又因為這200個band 1頭的學生不參與派位,所以同學A雖然排500係band 2生,但佢仍然可以在此區的300個band 1學額中獲得一個學額。

以上的例子只係用來說明油尖旺的band 2生仍有一線希望以band 2生的輪候次序爭入band 1學校。同時這班同學(但並非所有band 2學生)亦好大機會在全港甲部排名升band。所以油尖旺的學生轉區就有好處,而其他區轉入油尖旺就跌band機會大呢,就係咁解。

PS:其他區轉入油尖旺唔一定跌band,因為不論升跌band都係要教局用你原有學校的名次用原有學校的調整分,經調整後再排過,好彩你仍進佔頭1/3的話就係band 1如此類推。由弱區裡的強校加埋組別排名前的轉去油尖旺還好,可望不用跌band,若由弱區裡的弱校轉去的話,不論名次,跌band的機會一定高。

作者: ohnono    時間: 12-4-25 01:27

我想樓主現在要確定以甚麼banding去選校先最重要,選甚麼校就是之後的問題。

一定錯banding,之後你的選擇可能會錯晒,或跌到好後的選擇。

作者: muimui2005    時間: 12-4-25 01:37

".....亦好大機會在全港甲部排名升band..... "

為什麼只在甲部升band ?  乙部不是都有幾會有b1的位嗎?

謝謝.

作者: ohnono    時間: 12-4-25 02:02

muimui2005 發表於 12-4-25 01:37

".....亦好大機會在全港甲部排名升band..... "

甲部升band變成band 1,你就名正言順同其他band 1的同學一齊爭,勝負已經唔關乎banding的事只關隨機號碼的小與大。小no派先。

相反乙部就看你的同區banding,若是band 2,你就只能以band 2的輪候次序去抽。band 3亦一樣。

不論甲乙部,整個輪候次序係band1 的同學先抽先派。有剩的學位先輪到band 2生抽,再有剩的才輪到band 3生抽。
所以一個band 2生在乙部揀band 1的話,佢係要等所有band 1生揀完派晒之後先輪到你揀,好的band 1學校已經所餘無幾啦,但你重要同band 2的同學去抽。

但你記住,甲部的升降band係全港的學生重新排名後分banding的,可能升亦可能降,但跟你轉區的升降band是兩樣野。

作者: muimui2005    時間: 12-4-25 02:07

真係好複雜....   

thank you.

作者: muimui2005    時間: 12-4-25 04:21

真係好複雜....   

thank you.

作者: Peanuts    時間: 12-4-25 12:34

muimui2005 發表於 12-4-24 23:53
民生係BAND 1....  但老師話 BAND 2....   

我填銘基第一....   唸緊仲搏唔搏多一間 黃棣珊 (他區) , 機 ...

我女老師話民生係BAND 1

你所講嘅學校, 除左信義, 其他如黃棣珊, 何官, 民生..都係他區, 得2個位,
機會會唔會好微?

我昨晚試填, 填到15巳經填唔落去...

作者: muimui2005    時間: 12-4-25 12:49

Peanuts 發表於 12-4-25 12:34
我女老師話民生係BAND 1

你所講嘅學校, 除左信義, 其他如黃棣珊, 何官, 民生..都係他區, 得2個位,

問題就係...  我覺得老師有問題, 佢猛話我個仔係B2, 唔好 "痴心妄想填B1的學校...."  但佢又話民生係B2... 他區, 又得兩個位...   我就來畀佢攪到痴線...   個老師係自行派位時已叫我揀 信義 及 官立嘉道理, 依家又話 嘉道理唔好...  聽佢講一早死左.
作者: Peanuts    時間: 12-4-25 13:18

muimui2005 發表於 12-4-25 12:49
問題就係...  我覺得老師有問題, 佢猛話我個仔係B2, 唔好 "痴心妄想填B1的學校...."  但佢又話民生係B2... ...
千祈唔好報嘉道理, 入面大部份係印巴, 菲藉人仕
聽你咁講, 你仔老師好似有D亂黎咁...會唔會因為
佢唔熟油尖旺D學校?
我女老師話如果想博嘅, B2生可選銘基為第一志願
不過, 唔擔保一定博到, 我又唔係好敢博, 好矛盾
我都準備定派位日去叩門

作者: muimui2005    時間: 12-4-25 13:27

回復 Peanuts 的帖子

係唔係派位當日 10/702012 就可以去叩門?

THANKS.

作者: Peanuts    時間: 12-4-25 13:57

是, 派位當日取完結果就去
之前打定電話去心儀學校問,
有d學當日只收報名表,
有d學校會即時或當日下午筆試/面試

作者: muimui2005    時間: 12-4-25 14:02

回復 Peanuts 的帖子

咁急....    要快 d 準備...

THANK YOU ~

作者: muimui2005    時間: 12-7-7 14:12

那個叫我個仔報b3 學校...   唔好 "痴心妄想填B1的學校...."   的班主任, 上個星期同我個仔講:  你今次考試成績唔錯.... (我覺得差不多)   你應該揀 b1 的學校.....

x@yz%^ ....   
作者: muimui2005    時間: 12-7-7 14:46

全靠大家的意見, 我無理佢...  但自行時,  由於佢對我個仔的 "批評", 我自己無經驗, 又無乜資料, 攪到我唔敢報聖芳濟, 依家好後悔....   浪費了一次機會, 昨天打電話去問接唔接受叩門, 佢話要兩次都有報佢地先有機會面試...
作者: HinMa    時間: 12-7-7 17:01

muimui2005 發表於 12-7-7 14:12
那個叫我個仔報b3 學校...   唔好 "痴心妄想填B1的學校...."   的班主任, 上個星期同我個仔講:  你今次考試 ...

其實好多老師都係隨口嗡,當秘笈。
作者: ohnono    時間: 12-7-7 17:12

HinMa 發表於 12-7-7 17:01

有陣時真係唔明那些老師的心態!
作者: 杰杰媽媽    時間: 12-7-7 17:45

所以我幾次家長會都冇聽過,我只係問班主任呢2年全級第幾係band 1,自已個仔考第幾,之後咩都自己決定
(宜家諗返當時問老師都有d好強硬/堅決既feel)
作者: muimui2005    時間: 12-7-8 22:44

HinMa 發表於 12-7-7 17:01

係呀....   一 d 責任都無...    依家d 教育真係.......
作者: muimui2005    時間: 12-7-10 09:22

多謝大家, 真係好多謝大家....    多謝係度無私回答大家問題的媽媽.....   我個仔終於得左la.....      第一志願......    b1.....   英中.........     多謝大家幫忙, 畀意見...   我依家.....  緊....    這些辛苦的日子....   可以過去了....   多謝.
作者: billyyanst    時間: 12-7-10 10:27     標題: 引用:多謝大家,+真係好多謝大家....++++多謝係度

原帖由 muimui2005 於 12-07-10 發表
多謝大家, 真係好多謝大家....    多謝係度無私回答大家問題的媽媽.....   我個仔終於得左la.....      第 ...
真係鄧你開心,恭喜晒

作者: SALLY媽媽    時間: 12-7-10 10:32

恭喜晒
作者: SK22    時間: 12-7-10 11:00

看完這些帖子, 真的替 "muimui2005" 鬆了一口氣, 恭喜晒

作者: bebepopo    時間: 12-7-10 11:40

happy ending, 恭喜恭喜

作者: cmir    時間: 12-7-10 12:02

congrats!!!!
作者: muimui2005    時間: 12-7-13 17:33

多謝各位~  

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5